Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 33.

31.07.2010. Projekcije filma 'Zaljev'

Oskarom nagrađeni film ‘Zaljev’ prati bivšeg dresera delfina, a sada zakletog aktivista Richarda O'Barrya koji je s ekipom aktivista, filmaša i ronioca pokušao prodrijeti u ‘zabranjeni’ zaljev japanskog otočića Taiji. Od 17.6. počelo je prikazivanje u Dokukinu Croatia u Zagrebu, pulskom kinu Valli i Mikrokinu u Karlovcu, a  20.8. ga možete pogledati na ljetnoj pozornici u Opatiji. Početkom rujna počinju projekcije i u riječkom Art kinu Croatia. Raspored svih projekcija pogledajte ovdje. Distributer za hrvatsko tržište je udruga RESTART.

30.07.2010. Kinofil na Motovun Film Festivalu

Film Damira Janečeka ‘Kinofil’ (Dog Lover) prikazuje se u petak, 30.7. u 13h na Motovun Film Festivalu. Radnja je smještena u poslijeratno Sarajevo, u kojem se provodi hajka nad nedužnim životinjama, naročito psima - mučki se ubijaju dugim cijevima, kolju. Grupa hrabrih ljudi bori se svim snagama u želji da spase živa bića i razotkriju istinu koja se godinama pokušava zataškati. (motovunfilmfestival.com)

29.07.2010. Katalonija zabranila borbe s bikovima!

Sa 69 glasova 'za', 55 'protiv' i 9 suzdržanih, parlament Katalonije je odlučio zabraniti borbe s bikovima. Odluka stupa na snagu 1. siječnja 2012. Prema nekim ispitivanjima javnog mnijenja, 75 posto Katalonaca prezire koride i smatra ih mučenjem životinja. Glasovanje koje se smatra povijesnim, prekida tako tradiciju koja potječe iz XV. stoljeća. Kanarski otoci donijeli su zabranu borbi s bikovima još 1991. godine. (tportal.hr)

28.07.2010. Mučenje životinja kao sramotna turistička ponuda!

Nakon brojnih dojava šokiranih turista, Prijatelji životinja uputili su prekršajnu i kaznenu prijavu zbog mučenja ponija u Makarskoj. Naime, u ograđenom prostoru na gradskoj plaži u Makarskoj već dulje vrijeme poniji, zavezani za vodoravne željezne šipke, predstavljaju živi dječji vrtuljak i u ekstremno nehumanim uvjetima, na visokim temperaturama, vrte se svakodnevno u krug, a vlasnik naplaćuje jahanje. To je samo jedan od brojnih slučajeva iskorištavanja i zlostavljanja životinja tijekom turističke sezone, koje građani prijavljuju Udruzi. Turistička zajednica grada Makarske, kojoj su se turisti već žalili, nije reagirala.

27.07.2010. Zabranimo koridu!

Svake godine stotine tisuća bikova umire zbog ‘zabave’ u borbenim arenama, ali Katalonija je nadomak potpunoj zabrani te okrutne prakse. Katalonski parlament sutra glasa o ukidanju koride u toj španjolskoj pokrajini, podržite zabranu mučenja životinja u 'zabavne svrhe' potpisom peticije ovdje!

27.07.2010. Prijave protiv mučitelja pitona!

Prijatelji životinja podnijeli su prijave Veterinarskoj inspekciji, Inspekciji zaštite prirode i Općinskom državnom odvjetništvu protiv Eugena Uvodića i Kreše Frankovića iz mjesta Prapratno na poluotoku Pelješcu zbog mučenja i ubijanja mrežastog pitona. Oni su prije nekoliko dana mučili pitona probadanjem ostima zračne puške, a nakon dva i pol sata iživljavanja odsjekli su mu glavu sjekirom, iako ih zmija nije ugrožavala. Također, Prijatelji životinja uputili su zahtjev Veterinarskoj inspekciji, Inspekciji zaštite prirode i MUP-u za nalaženjem i sankcioniranjem neodgovornog skrbnika, koji je pitona pustio u prirodu, a koji možda posjeduje i druge egzotične životinje koje bi mogle doživjeti jednaku sudbinu kao nesretni piton.

26.07.2010. Pamela Anderson pokazuje da sve životinje imaju iste dijelove

Dugogodišnja vegetarijanka Pamela Anderson skinula se za PETA-inu kampanju u kojoj joj je tijelo označeno kao u mesnici. Na taj način pokazuje da sve životinje, uključujući i ljude, imaju iste dijelove, osjećaju bol i imaju obitelji, te poziva ljude da odbace meso. (peta.org)

25.07.2010. Smaknuće pitona nije herojski čin, već nasilje!

Predstavnici udruga za zaštitu životinja zgroženi su ubojstvom pitona, kojega su Eugen Uvodić i Krešo Franković preksinoć na poluotoku Pelješcu najprije nekoliko puta proboli ostima zračne puške, pa su ga, sklupčanog i ranjenog, držali još puna dva i pol sata probodene glave i nakon mučenja mu odsjekli glavu sjekirom, a potom se pohvalili pokazavši ga gostima u lokalnom kafiću i medijima. Koordinatorica SUZA-e Jadranka Dragović smatra da su trebali pozvati stručnjake, budući da Zakon o zaštiti životinja propisuje način postupanja i zbrinjavanja divljih i egzotičnih životinja. Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman kaže da nije bilo potrebe za ubijanjem zmije jer opasnosti za čovjeka nije bilo te da protiv počinitelja treba podnijeti prekršajnu i kaznenu prijavu: 'Kad se ovakvo nasilje prikazuje kao nešto normalno, a oni koji čine to nasilje kao heroji, onda je jasno da se Zakon o zaštiti životinja ne provodi u praksi'.

25.07.2010. Zbog napada na susjeda objesio vlastitog psa

Četrdesetrogodišnji Viljevčanin usmrtio je psa mješanca objesivši ga o drvenu gredu u garaži jer je neposredno prije toga pas ugrizao njegovog susjeda za nogu. Protiv njega bit će podnesena kaznena prijava za mučenje životinje- mogao bi biti kažnjen novčanom kaznom ili zatvorskom kaznom u trajanju do 6 mjeseci. (slobodnadalmacija.hr)

24.07.2010. Poduprimo zabranu borbi bikova u Kataloniji!

Svake godine stotine tisuća bikova umire zbog ‘zabave’ u borbenim arenama, ali Katalonija je nadomak potpunoj zabrani te okrutne prakse. 28.7. katalonski parlament glasa o tom pitanju, a mi možemo sudjelovati u tom povijesnom trenutku tako da pišemo Vladi i tražimo potpunu zabranu borbi bikova u Kataloniji. Peticiju možete potpisati ovdje.

23.07.2010. Međunarodni dan slobode životinja

Prijatelji životinja obilježavaju u subotu 24.7. Dan slobode životinja. Organiziran je program koji počinje u 16h i sastoji se od radionice transparenata u prostoru Udruge, aktivističke šetnje centrom Zagreba koja počinje u 18h na Trgu kralja Tomislava i druženja uz aktivističku glazbu i vegansku zakusku u Internet klubu SublinK. Aktivirajte se za životinje, educirajte poznanike i osudite svako iskorištavanje životinja!

22.07.2010. Problem alohtone divljači na otoku Cresu

Sve mjere koje su predložene za rješavanje problema divljih svinja i jelena lopatara svode se na ubijanje. Te životinje su lovci doveli na otok da zadovolje svoje strasti za krvlju, a kada su time postali ugroženi proizvođači ovaca, one su postale problem. Udruga Glas životinja nudi humanija rješenja i zalaže se za potpuni zabranu lova i krivolova. (glas-zivotinja.org)

21.07.2010. Dan borbe protiv pokusa na životinjama

Današnjom akcijom u Rijeci, aktivisti Prijatelja životinja obilježit će Dan borbe protiv pokusa na životinjama, odnosno obljetnicu oslobađanja 32 bigla s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Na riječkom Korzu u 11 sati izvest će performans u kojemu će im lica biti prekrivena injekcijama botoksa, kako bi upoznali javnost sa stravičnim pokusima koji se provode iza zidova laboratorija.

20.07.2010. Piši australskoj vladi da zabrani masakr ovaca!

Australska industrija vune ne odustaje od okrutnih osakaćivanja ovaca, a povukla je i zavjet prestanka osakaćivanja janjadi do 2010. Metode poput rezanja komada kože sa stražnjica bez anestetika nisu samo neučinkovite, nego su i mamac za crve koji ovcu živu pojedu. Pišite australskom premijeru i zahtijevajte prestanak mučenja, ali budite dosljedni i odbacite vunu i kožu!

19.07.2010. Dan Smith mrzi krzno!

Tattoo umjetnik i član reality emisije 'LA Ink' Dan Smith krzno smatra nazadnim i apsolutno bezosjećajnim. Cijeli je život upoznat s pravima životinja, protivi se i cirkusima, a životinje s kojima živi nikad ne kupuje jer smatra da postoji toliko pasa i mačaka u skloništima kojima može pružiti ljubav i dom.

18.07.2010. Francuzi za zabranu borbi bikova i pijetlova!

Dvije su francuske parlamentarne zastupnice podnijele prijedlog zakona za zabranu borbi pijetlova i bikova. Svake se godine u Francuskoj održi stotinjak borbi u kojima umiru tisuće bikova. Te su borbe jedinka iznimka u zakonima za zaštitu životinja, ali se pokazalo da više od pola populacije osuđuje tu barbarsku praksu.

17.07.2010. Europski parlament prihvaća termine 'vegetarijansko' i 'vegansko'

U Europskom parlamentu u procesu je stupanja na snagu novoizglasani amandman koji prvi put daje pravnu definiciju i zaštitu izraza 'vegetarijansko' i 'vegansko'. Ovaj amandman jamči da proizvodi koji se deklariraju kao 'vegetarijanski' ne uključuju proizvode dobivene od bilo kojih životinja pa tako ni od riba, a oni s deklaracijom 'veganski' niti bilo kakve namirnice životinjskoga podrijetla poput mlijeka, jaja i meda. Ovim amandmanom će pojmovi poput semivegetarijanstva biti isključeni, što će uvesti reda u označavanju proizvoda i razumijevanju vegetarijanske prehrane.

16.07.2010. Kapetan Pete Bethune se vraća kući!

Kapetan ilegalnog japanskog broda za kitolov Hiroyuki Komura gotovo je ubio šest članova posade Sea Shepherdovog broda, a uhićen je kapetan Pete Bethune - za ukrcavanje na isti japanski brod. To je bio primjer politike zaštite ilegalnih kitolovaca i pokušaj izbacivanja Sea Shepherda iz kitolovnih područja, ali Bethune je sad slobodan i nastavlja misiju spašavanja.

16.07.2010. Sea Shepherd u Deepwateru

Svi se pitaju rade li BP i američka vlada dovoljno na zaštiti biosistema i čišćenju naftne mrlje u Meksičkom zaljevu. 10-satni let Sea Shepherdovih aktivista iznad zagađenog područja pokazao je da - ne. Površina mora izgleda kao tekući metal, nema znakova života stotinama milja, a brodova za čišćenje nema na vidiku...

15.07.2010. Pfizer optužen i za pokuse na djeci!

Američki Vrhovni sud pristao je na preispitivanje slučaja o tome može li farmaceutski gigant Pfizer, poznat po stravičnim pokusima na životinjama, biti tužen pred američkom sudom radi navodnoga provođenja nedopuštenog pokusa s lijekovima na 200 nigerijske djece 1996. g. Pfizerovi zaposlenici, u suglasnosti s nigerijskim vlastima, regrutirali su 200 nigerijske djece tijekom pogibeljnog izbijanja virusa u Kanu u Nigeriji. Navodno je polovini djece davan Trovan, pokusni lijek koji nikad nije bio testiran na djeci, a u pokusima na životinjama izazivao je nuspojave opasne po život. Druga polovina dobivala je niske doze antibiotika odobrenih od strane Administracije za hranu i lijekove. Jedanaestero djece je umrlo, a mnoga druga su oslijepila, oglušila, ostala paralizirana ili oštećena mozga.

14.07.2010. Zbog promicanja običaja ubili konje!

Na lokaciji 'Ilijin i Rezin stan' kraj Županje u organizaciji Turističke zajednice grada Županje održana je 7. srpnja 2010. manifestacija pod nazivom 'Žetve i vršidbe u prošlosti'. Sudjelovali su i članovi Konjogojske udruge 'Stari graničar' iz Županje s četvorim seljačkim kolima u kojima su bile upregnute po dvije kobile. Tijekom prikazivanja žetvenih običaja konji su ostavljeni više od pola sata na otvorenom polju, na izravnom suncu pri temperaturi od 39°C. Alkoholizirani sudionici događaja tek su nakon višestrukih upozorenja novinarke Ljiljanke Mitoš Svoboda konje mokre od znoja sklonili u slabi hlad. Dvije kobile umrle su od posljedica toplinskog udara i velikog napora, što je potvrdio i obdukcijski nalaz. Novinarka Mitoš Svoboda prijavila je vlasnike konja nadležnim inspekcijama.

13.07.2010. Prijatelji životinja pokrenuli projekt 'Rent a Vegan Buddy!'

Sve se više ljudi odlučuje na veganski način života jer su svjesni da upravo na taj način najviše mogu učiniti za spas životinja, poboljšanje svoga zdravlja, te očuvanja planeta čije resurse nemilice trošimo za proizvodnju mesa. Prijatelji životinja akcijom 'Rent a vegan Buddy!' nude potporu svima koji žele postati vegani/ke tako što im omogućuju kontakt s dugogodišnjim veganima/kama, kako bi profitirali od njihovog iskustva. Vegan Buddyji osobe su koje će pomagati ljudima koji se prijave tako što će im davati savjete i informacije, ići s njima u kupnju ili ih učiti kuhati - a sve kako bi novim veganima što više olakšali prijelaz na novi način života! Ako i Vi želite svojega Vegan Buddya, prijavite se!

12.07.2010. Projekcija 'Zaljeva' u Biogradu na Moru

Udruga Prijatelji životinja u suradnji s Gradom Biogradom i udrugom za zaštitu životinja ‘Anima’ poziva građane da posjete informativni štand koji će biti postavljen u utorak, 13. srpnja, te u srijedu 14. srpnja, u 19 sati ispred Poglavarstva. Prijatelji životinja u suradnji s distributerskom kućom RESTART pozivaju i na projekciju filma ‘Zaljev’ (The Cove) koji će sljedeći dan, 15. srpnja, u 18 sati biti prikazan u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru. Ulaz je slobodan, a svi su posjetitelji pozvani na otvorenu raspravu nakon filma.

11.07.2010. Piši indoneškim vlastima da otkaže borbu psa i vepra!

PETA Azija je primila mnoge žalbe zbog dogovorene borbe između psa i vepra u Indoneziji. U tom sadističkom 'natjecanju' borba traje dok jedna od životinja ne umre ili bude toliko ozlijeđena da ne može nastaviti. Pišite vlastima i izrazite svoje neslaganje s tom okrutnošću i zahtijevajte zabranu borbi životinja u Indoneziji! (peta.org)

10.07.2010. Zaradili 2500 kuna pa ih dali Azilu za napuštene pse

Maturanti 4. osječke Poljoprivredne i veterinarske škole sa sloganom ‘To nije naša mašta, gurali smo ruke u sve i svašta’ za koji su dobili novčanu nagradu pomažu osječkom Azilu za napuštene pse. Na to su se odlučili jer rijetko tko daje novac za životinje, a to je njihova praksa, dok je predsjednica udruge Pobjede Ivana Crnoja, čiji se volonteri brinu o psima, dodala kako će s tim novcem sterilizirati šest kuja. (vecernji.hr)

09.07.2010. Potičite odvjetnike da osude BP za okrutnost nad životinjama!

Domovi i životi tisuća životinja su uništeni zbog izljeva nafte u Meksičkom zaljevu, a tko će za to odgovarati? Pišite odvjetnicima protiv uprave BP-a koja je to dozvolila i koja nastavlja ignorirati činjenicu da zbog njih nebrojene životinje umiru polakom, mučnom smrću! (peta.org)

08.07.2010. Psi i primati oslobođeni iz laboratorija!

120 biglova i 55 primata spašeno je iz laboratorija bankrotirane tvrtke AniClin u New Jerseyju. Udruge za zaštitu životinja tri su se mjeseca borile za skrbništvo nad njima jer su i nakon zatvaranja labosa životinje ostale zatočene u kavezima. Psi i primati će biti smješteni u skloništa ili rezervate. (care2.com)

07.07.2010. PETICIJA: Zabranimo plastične vrećice

Stranica Ekologija.com.hr organizira akciju prikupljanja glasova protiv uporabe plastičnih vrećica, koje ugrožavaju živote vodenih i kopnenih životinja, okoliš i cjelokupni biosustav. Peticiju možete potpisati ovdje. Uvođenjem poreza na plastične vrećice njihova se potrošnja smanjuje i do 90%.

06.07.2010. Najmanjoj svjetskoj populaciji kitova prijeti izumiranje!

Najmanja populacija kitova na svijetu oko Beringovog mora i zaljeva Aljaske broji alarmantnih 30 jedinki. Istraživanje je pokazalo da je to direktna posljedica nekontroliranog i ilegalnog kitolova, ali i neuspjeha međunarodnih vlada u sprječavanju pokolja. (google.com)

05.07.2010. Jenna Dewan Tatum protiv ubijanja reptila

Glumica, plesačica i producentica Jenna Dewan Tatum poziva na svijest o milijunima zmija, aligatora, krokodila i guštera koji se živi deru kako bi postali modni dodaci. Tijela im se razderu napola i zatim bivaju bačena na stranu dok životinje umiru satima, čak danima, u agoniji nakon života provedenih u malim, prljavim kavezima. (peta.org)

03.07.2010. 'DružbAdria' je štetan projekt

Upućen je apel iz 11 gradova kao reakcija na ponovno pokretanje projekta ‘DružbAdria’ od strane premijerke Kosor. Ona se, kao suparnica bivšeg predsjednika Mesića, prvotno izjasnila protiv projekta kojim se riskira fatalno onečišćenje Jadrana. Danas je promijenila mišljenje, a najavljen je referendum ako se o pokretanju bude raspravljalo u Saboru. (glasistre.hr)

02.07.2010. Prekrasna Olivia je najseksi vegetarijanka

Olivia Wilde, doktorica iz seriji Dr. House proglašena je najprivlačnijom vegetarijankom u 2010. 'Jako sam počašćena i ovo mi je veliki poticaj koji će mi pomoći da nastavim s veganskim stilom života. To je pravi dokaz da je vegetarijanstvo savršen izbor za moje tijelo, za moje prijatelje životinje i za svijet u kojem živimo', napisala je Olivia. Glumac Bob Harper proglašen je najseksi vegetarijancem. (net.hr)

01.07.2010. Eskalirao sukob oko zaštite ugroženih tuna u Sredozemlju

Izbio je masovni sukob između aktivista za prava životinja i ekologa i lovaca na tune- a sve je završilo krvavo. Francuski su lovci na tune u vodama oko Malte harpunom upucali i teško ozlijedili Greenpeaceovog aktivista. Napali su palicama i noževima, te pucali streljivom za signal u aktivistički bord i helikopter. Razne su udruge najavile tužbe. (vgt.at)

Broj pronađenih vijesti: 33.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2010 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting