Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 31.

31.10.2011. Uzgoj beagleova za pokuse isključivo zbog profita!

Britanska vlada razmatra kontroverzne planove tvrtke B&K Universal za otvaranje uzgajivačnice beagleova za pokuse u Velikoj Britaniji. Roditeljska američka tvrtka Marshall Bioresources time želi proširiti uzgoj na britansko tržište. Psi u uzgoju zatvoreni su u metalne kaveze, a štenci se prodaju za testiranja lijekova te za medicinska 'istraživanja'. Prošle godine u Velikoj Britaniji obavljeni su pokusi na 3704 beaglea, a oko 800 zahvata obavljeno je na uvezenim psima. Uzgoj beaglova za pokuse unosan je posao jer se svaki pas prodaje za oko 1600 funti, što stvara zaradu od oko 6 milijuna funti godišnje samo u Velikoj Britaniji. Organizacije za prava životinja tvrde da će to dovesti do povećanja broja pasa u pokusima, suprotno nedavnom obećanju Vlade o smanjenju broja životinja u pokusima. (news.sky.com)

30.10.2011. Pokolj 100.000 kornjača na proslavi hinduskog festivala!

Na hinduskom festivalu Kali Puja, koji je počeo prošle srijede u Bengalu, zaklano je 100.000 kornjača za žrtvu božici Kali. Tijekom festivala kozama odrubljuju glave, a kornjače zabijaju na stupove te im odsijecaju glave i noge. Među kornjačama koje su brutalno poklane nalaze se neke od najrjeđih i najugroženijih vrsta na svijetu. Iako su strogo zaštićene i prijeti im istrebljenje, indijske vlasti ignoriraju pokolj da ne bi izazvale socijalne nemire. Kako je ubijanje kornjača ilegalno, masovni pokolj izveden je 'u ime religije'. Kornjačevina se prodaje za korištenje u tradicionalnoj medicini u jugoistočnoj Aziji jer se vjeruje da povećava muževnost. (dailymail.co.uk)

29.10.2011. Ellen DeGeneres i Portia de Rossi otvaraju veganski restoran!

Glumački par Ellen DeGeneres i Portia de Rossi ulažu s pjevačicom Chrissie Hynde i producentom Steveom Bingom u novi veganski restoran koji će otvoriti u Los Angelesu. Prije dva mjeseca veganka DeGeneres pokrenula je novu web stranicu Going Vegan with Ellen, na kojoj se mogu naći recepti, odgovori na najčešća pitanja, izvori informacija i vijesti o poznatima koji su postali vegani. Jelovnik restorana kreirat će poznati autor kuharice 'The Conscious Cook', veganski kulinarski majstor Tal Ronnen, koji je osmislio jela za vjenčanje dviju glumica, kao i za 21-dnevnu vegansku prehranu Oprah Winfrey 2008. godine. (hollywoodreporter.com)

28.10.2011. Snagator vegetarijanac postao još snažniji od povrća!

Vegetarijanac Patrik Baboumian (32) iz mjesta Fulda u Njemačkoj vuče vatrogasna vozila, podiže automobile i trupce teške 190 kg, vuče 180 kg teške betonske kugle, prvak je teških disciplina i službeno najjači čovjek u Njemačkoj. 'Prije šest godina zaključio sam kako zbog mene više neće nastradati niti jedna životinja. Otada više ne jedem meso. Ubrzo nakon što sam postao vegetarijanac, primijetio sam kako sam još jači. Na treningu sam primijetio kako mogu dizati još teže utege. Zaključio sam kako je moje tijelo dok je razgrađivalo meso jednostavno imalo previše posla', rekao je Patrik. Sljedeće godine planira postati vegan. (24sata.hr)

27.10.2011. Russell Brand postao je vegan!

Britanski glumac Russell Brand, dugogodišnji vegetarijanac i, prema PETA-inom izboru, najseksipilniji vegetarijanac za 2011., objavio je na Twitteru kako je postao vegan. Napisao je: 'Sada sam vegan, zbogom jaja, bok Ellen', misleći na poznatu kolegicu i veganku Ellen DeGeneres, a njegovoj odluci pridonijelo je gledanje filma 'Forks Over Knives'. Riječ je o dokumentarcu koji govori o potrebi odbacivanja industrijski prerađene hrane i hrane životinjskog podrijetla kao načina da se kontroliraju bolesti. Kroz film se prate pacijenti oboljeli od kroničnih bolesti, od srčanih bolesti do dijabetesa, koje liječnici uče kako usvojiti cjelovitu prehranu temeljenu na biljnoj osnovi, kako bi poboljšali svoje zdravlje. (ecorazzi.com)

26.10.2011. Javanski nosorog na području Vijetnama istrijebljen!

Nemar odgovornih službi i nemilosrdan krivolov uzrok su istrebljenja javanskog nosoroga s područja Vijetnama, gdje je nedavno ubijen posljednji. Sada se za opstanak te vrste na Zemlji bori manje od 50 javanskih nosoroga preostalih u Indoneziji. Ekolozi iz Vijetnama poručuju da je njihova zemlja izgubila dio kulturne baštine, a javanski nosorog ujedno je simbol velikog nacionalnog parka Cat Tiena u Vijetnamu, koji je osnovan kako bi se zaštitila ta vrsta. Nosorozi su vrlo traženi plijen zbog rogova koji se najčešće koriste u tradicionalnoj medicini, iako ne postoje niti najmanji znanstveni dokazi o njihovim ljekovitim svojstvima. (net.hr)

25.10.2011. Platio let za psa koji je preživio premlaćivanje i vješanje!

Ben, križanac labradora kojega je 2008. godine u Zagrebu vlasnik pokušao ubiti udarcima metalnim predmetom u glavu, a potom ga objesio na lancu, konačno je udomljen. Šestogodišnji pas dugo se oporavljao na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, a potom ga je preuzela udruga Noina arka te je gotovo tri godine živio u kavezu. Iako nepovjerljiv prema ljudima, Ben se vezao uz Davida, vojnika iz Kanade, koji je nakon kratkog boravka u Zagrebu platio oko 12.000 kuna avionsku kartu za Bena i njegovu pratnju. Početkom rujna Ben je sletio u Kanadu, u svoj novi dom, gdje je sretan i privržen novom skrbniku. (24sata.hr)

24.10.2011. Posjetite Festival novog cirkusa bez nastupa životinja!

Sedmi po redu Festival novog cirkusa, u kojemu nema točaka sa životinjama, održat će se od 25. do 30. listopada u Zagrebu. U šest festivalskih dana predstavit će se novocirkuske skupine 'Les Colporteurs' iz Francuske s predstavom za dvoje plesača na žici, 'Room 100' iz Splita koji ekstremnim rječnikom tijela govore o shizofreniji u vlastitom obiteljskom okruženju i kabaretska produkcija 'Red Room' s novim cirkusko-burlesknim iznenađenjima. Na programu je i cjelovečernji maraton dokumentarnih filmova o hodačima na žici, a izvedbeni dio programa završit će s otvorenom pozornicom za hrvatske performere raznih žanrova, koji će izvesti akrobatske, burleskne, kabaretske, trbušnoplesne, zračne, žonglerske, hulahoperske, imitatorske, komične i druge točke.

23.10.2011. Na sastanku Mreže o nezbrinutim i zlostavljanim životinjama!

Jučer je u organizaciji udruge Prijatelji životinja u Zagrebu održan 9. sastanak Mreže protiv napuštanja životinja. Pozvani su članovi Mreže, veterinarski inspektori, gradonačelnici, župani i čelnici lokalnih samouprava koji se bave problematikom napuštenih, zanemarivanih i zlostavljanih životinja. Vitica Pavleković iz Općinskog državnog odvjetništva u Sesvetama, policijski inspektor Novinc iz Policijske uprave zagrebačke, Tatjana Zajec, voditeljica skloništa u Dumovcu, Jurica Ambrožić iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i Jadranka Dragović iz Info centra grada Zagreba, govorili su o kaznenom zakonodavstvu i nadležnosti policije u zaštiti životinja, radu skloništa, ulozi info centra te o pozitivnim učincima zaštite nezbrinutih i zlostavljanih životinja na lokalnu zajednicu.

22.10.2011. Aktivisti spasili 1000 pasa od smrti u klaonici!

Aktivisti za prava životinja spasili su gotovo 1000 pasa koji su bili na putu prema klaonicama u jugozapadnoj Kini. Oko 200 aktivista zaustavilo je prije tjedan dana tri kamiona natrpana psima nakon što je jedna osoba uputila poziv za spašavanjem pasa na jednoj od društvenih mreža. Psi su bili na putu za klanje, ali su oslobođeni nakon što su ih za 12.200 dolara kupile dvije lokalne udruge za zaštitu životinja. Neki od pasa umrli su u kamionu, dok su drugi bili bolesni i ozlijeđeni. Konzumacija psećeg i mačjeg mesa široko je rasprostranjena u Kini. Prošli mjesec zbog snažnih prosvjeda otkazan je festival psećeg mesa u istočnoj Kini. (heraldsun.com.au)

21.10.2011. Jean-Claude Van Damme protiv ubijanja životinja zbog krzna!

Glumac Jean-Claude Van Damme sudjeluje u kampanji protiv krzna belgijske organizacije za zaštitu životinja GAIA. Na ogromnom jumbo plakatu parkirališta najvećeg multiplex kina Kinopolis u Bruxellesu Van Damme drži u ruci oderanu kunu zlaticu, s porukom nalik najavi svojega novog filma - 'Ove zime u svim trgovinama krznom - žrtve'. Glumac je izjavio o trgovini krznom: 'Ne vidim što je privlačno u hodanju uokolo u životinjskoj koži, vjerujem da bi se životinje složile sa mnom.' GAIA se nada da će kampanja potaknuti ljude da traže od Parlamenta zabranu uzgoja životinja za krzno. U Belgiji se radi krzna godišnje ubije gušenjem plinom 150.000 kuna zlatica u dobi od sedam ili osam mjeseci. (ecorazzi.com)

20.10.2011. Nasilje posjetitelja borbi bikova prema aktivistima!

95 aktivista triju francuskih organizacija za prava životinja pokušalo je prije desetak dana spriječiti smrt šestero mladih bikova u koridi u areni Rodilhan, blizu francuskoga grada Nîmesa. Tijekom pola sata, aktivisti koji su sjeli u krug u središtu arene i oni koji su držali transparente na tribinama, izazvali su bijes gledatelja i organizatora, koji su ih udarali, šutirali, polijevali šmrkom i vrijeđali. Policija ih nije zaštitila. Aktivisti su sloganom 'Tortura nije kultura' izrazili i svoj stav prema odluci francuskog ministra kulture Frédérica Mitterranda iz svibnja 2011., da se borba bikova prepozna kao 'kulturno blago'. (facebook.com)

19.10.2011. Kujici se urezao u vrat lanac za koji je bila vezana!

Prošli tjedan Karlovčane je uznemirio slučaj teškog zlostavljanja životinja. Muškarac je u strašnim uvjetima držao dva psa - jedan je bio vezan lancem koji mu se urezao u vrat, a drugi je bio vezan za njega povodnikom. Na dojavu dviju sestara mladi ljubitelj životinja Robert Tomljenović oslobodio je životinje i odvezao ih veterinaru. Kujica koja je imala lanac oko vrata zadobila je teške ozljede, a obje životinje bile su i izgladnjele. Rane su sanirane, a psi se oporavljaju kod privremene udomiteljice. Svi koji mogu pomoći da se prikupi novac za njihovo čipiranje i sterilizaciju, ili ih žele udomiti, mogu se javiti na 091 7941580. (dnevnik.hr)

18.10.2011. Dijelovi svinje u mliječnim proizvodima, šminki, pasti za zube!

Većina ljudi ne zna kako gotovo 200 najrazličitijih proizvoda sadrži masti, enzime, želatinu i ostale produkte koji nastaju u laboratorijima nakon prerade svinjskih nusproizvoda, a na etiketama prehrambenih proizvoda navode se tek kao E-brojevi. Mnogi od njih sadrže emulgatore, odnosno pojačivače okusa i konzervanse svinjskog podrijetla. Žvakaće gume, sokovi, keksi, čips, smoki, puding, mliječni namazi, jogurti, sladoled i pecivo sadrže emulgator E474, koji znači svinjsku mast ili sokove mljevenih insekata. Dijelovi tijela svinje, poput svinjske masti i hemoglobina, koriste se i za izradu paste za zube, šminke, municije i filtera u cigaretama. (jutarnji.hr)

17.10.2011. Tobey Maguire odbio luksuzni auto s kožnim sjedalima!

Tijekom boravka u Australiji glumac Tobey Maguire vratio je luksuzni Mercedes, koji su mu dali na raspolaganje, zbog kožnih presvlaka. Zatražio je da se presvlake zamijene neživotinjskim materijalom. Glumac je vegetarijanac od 1992., a 2009. objavljeno je kako je postao vegan te se zalaže za prava životinja. Izjavio je kako nikada nije imao želju za jedenjem mesa, pa mu je i kao djetetu bilo teško jesti meso. (news.com.au)

16.10.2011. Osnovnoškolci u samo dva sata prikupili 850 kuna za azil!

Prošli tjedan djeca prvog i drugog razreda Osnovne škole Mladost, s učiteljicom Slavicom Benčik postavila su štand u osječkom kvartu Sjenjak, gdje su prodavali svoje likovne radove kako bi pomogli psima u osječkom azilu u Nemetinu. Djeca su u ovoj hvalevrijednoj akciji u samo dva sata prikupila 850 kuna. Osim prodaje likovnih radova, potpisivala se i peticija protiv eutanazije pasa koju će predati gradonačelniku. (osijek031.com)

15.10.2011. Jackie Chan protiv mučenja medvjeda u Aziji!

Glumac Jackie Chan uputio je apel javnosti da se pridruži kampanji za ukinuće okrutnog farmskog uzgoja medvjeda u Aziji. Trenutno se oko 12.000 medvjeda u Aziji drži zatočeno u uskim kavezima, u kojima se ne mogu niti okrenuti, kako bi im vadili žuć iz žućnog mjehura, što se koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini. U vađenju žući primjenjuju se šokantne i nehumane metode, pri čemu medvjedi proživljavaju užasnu bol te fizičke i psihičke traume. Zbog držanja u strašnim uvjetima zatočeništva, medvjedi pokazuju visok stupanj stereotipnog ponašanja i trpe česte ozljede i bolesti. Medvjeđa žuć, žućni mjehur i šape koriste se i za međunarodnu trgovinu, iako je to nezakonito. (endbearfarming.org)

14.10.2011. Dođite svi na drugi dan ZeGeVege festivala!

U subotu, 15.10. od 9 do 15 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, nastavlja se ZeGeVege festival održivog življenja. Preko 50 izlagača predstavlja svoju ponudu proizvoda isključivo biljnog podrijetla i koji nisu testirani na životinjama. U 10 sati, zbivanja na ZeGevege festivalu pratit će Renata Sopek, zaštitno lice aktualne kampanje udruge Prijatelji životinja - Zeleni ponedjeljak, a Festival će posjetiti i Bojan Jambrošić. Građani će moći i dalje uživati u ražnjićima, herburgerima i drugim jelima vege restorana, plesnim i glazbenim nastupima na pozornici, vrijednim nagradama i ekološkim inovacijama te iskoristiti prednosti prigodnih prodaja i popusta.

13.10.2011. Heather Mills i brojni poznati na ZeGeVege festivalu!

U organizaciji udruge Prijatelji životinja, u petak 14.10., na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, počinje dvodnevni ZeGeVege festival održivog življenja. U cjelodnevnom programu građani će uživati u ponudi preko 50 izlagača, atraktivnim nastupima na pozornici, slasnim jelima, ekološkim inovacijama te iskoristiti prednosti prigodnih prodaja i popusta. Svi proizvodi koji se izlažu i promoviraju su veganski i nisu testirani na životinjama. Poznata aktivistica i veganka Heather Mills dat će podršku ZeGeVege festivalu obraćanjem posjetiteljima u 16h, kada će Festival posjetiti i Luka i Petra Nižetić, Fani Stipković, Lea Dekleva i Dalibor Petko. 

12.10.2011. Španjolski matador ostao je bez oka u borbi s bikom!

Juan Jose Padilla (38) izgubio je lijevo oko, a pola lica mu je oduzeto nakon što se tijekom koride spotaknuo u areni. To je iskoristio razjareni bik te ga je napao, probivši mu rogovima čeljust i oko. Padilla je već prije deset godina zadobio ozljede vrata tijekom borbe u Pamploni. Ovo je još jedna nesreća koja ide u prilog pobornicima zabrane borbi s bikovima, koji postaju sve glasniji tražeći da se ova krvava tradicionalna španjolska razonoda zabrani u cijeloj državi. (vecernji.hr)

11.10.2011. Peticija za zabranu dugotrajnog transporta životinja!

Organizacija za prava životinja 'Animals' Angels', poznata po šokantnim snimkama i razotkrivanju patnje životinja tijekom dugotrajnog transporta, u suradnji s danskim političarem Danom Jorgensenom, članom Europskog parlamenta, pokrenula je peticiju kojom traži da transport živih životinja ne smije trajati duže od osam sati. Cilj je do 4.11. skupiti milijun potpisa i tražiti od europskih političara zakonsku zabranu transporta životinja koji može trajati danima. Tijekom transporta životinje trpe grubo i nasilno postupanje radnika, glad, žeđ, razne vremenske uvjete, stresnu vožnju u pretrpanim kamionima, ozljede, gušenje i smrt. (animals-angels.org)

10.10.2011. Pogledajte aktivistički dokumentarac 'Kinofil' u Zaboku!

U utorak, 11.10.2011. u 20 sati, u Zelenoj dvorani (Trg Dragutina Domjanića 6) u Zaboku, održat će se projekcija dugometražnog dokumentarnog filma 'Kinofil' i druženje s autorom, sarajevskim redateljem Damirom Janečekom. Ulaz je besplatan. 'Kinofil' se na angažiran i aktivistički način bavi bešćutnim postupanjem građana i države prema psima lutalicama u BiH. Gradske vlasti nemaju sluha za inicijative aktivista da se u tom gradu, unatoč urednoj dokumentaciji, izgradi pravi suvremeni azil za pse. Film problematizira užasne posljedice napuštanja životinja i sramotan biznis sarajevskih šintera, koji ubijaju pse žicama na licu mjesta.

09.10.2011. Sienna Miller za zabranu kozmetike testirane na životinjama!

Glumica Sienna Miller pridružila se slavnim osobama kao što su Paul McCartney, Kimberly Wyatt iz grupe Pussycat Dolls i glumica Jenny Seagrove, u kampanji 'No Cruel Cosmetics' britanske organizacije BUAV, te pozvala na potpisivanje peticije koja se šalje Europskom parlamentu. Cilj je do 2013. zabraniti u EU prodaju kozmetike i sredstava za čišćenje koji su testirani na životinjama, zbog zabrinutosti da će se taj rok odgoditi. Usprkos zabrani pokusa na životinjama za kozmetiku u EU, tvrtke i dalje mogu prodavati proizvode koji su testirani na životinjama u drugim dijelovima svijeta. Odgoda roka značila bi daljnju užasnu patnju i smrt stotina tisuća kunića, zamoraca, miševa i štakora koje truju injekcijama, guše i prisilno hrane radi novih proizvoda za ljepotu koji se prodaju u EU. (eceae.org)

08.10.2011. Deru kožu živim životinjama zbog proizvodnje kopija 'Uggsica'!

Zbog proizvodnje kopija popularnih 'Uggsica', Kinezi ošamute životinje udarcima po glavi, zatim deru krzno sa živih životinja i bacaju ih na hrpu na kojoj umiru polako i u mukama. Ogorčene udruge za zaštitu prava životinja objavile su snimke stravičnih mučenja s kineske farme za uzgoj kunopasa i traže da se trgovina kunopsima zabrani. Kunopsi se koriste zato što na proizvode od njihovog krzna ne postoje neka carinska ograničenja koja se odnose na proizvode od mačjeg ili psećeg krzna. Krzno kunopasa najčešće se koristi pri izradi lažnih 'Uggsica', zbog čega je populacija ovih životinja znatno opala. Originalne 'Uggsice' također se proizvode od ovčje kože i krzna, koje se skida s prethodno ubijenih životinja. (index.hr)

07.10.2011. Steve Jobs poticao je ljude na vegetarijanstvo!

Stevea Jobsa, osnivača Applea i jednog od najvećih inovatora u svijetu tehnologije, koji je preminuo prije dva dana, organizacije za prava životinja pamtit će i zbog brige za životinje. Jobs je bio vegetarijanac i suosnivač animacijskog studija Pixar, poznatog po animiranim filmovima 'U potrazi za Nemom', 'Život buba' i 'Priča o igračkama'. PETA, najveća svjetska organizacija za prava životinja, izjavila je kako cijeni njegovu ulogu u Disneyevoj odluci iz 2006., da ne nastave surađivati s McDonald'som u proizvodnji igračaka za Happy Meal. Zahvalni su Steveu Jobsu na poticanju ljudi na vegetarijanstvo kroz njegov stil života i filmove. (huffingtonpost.com)

06.10.2011. Vegetarijanskom prehranom protiv bubrežnih bolesti!

Vegetarijanska prehrana može pomoći bubrežnim bolesnicima da izbjegnu nakupljanje toksičnih razina fosfora u organizmu, što može uzrokovati bolesti srca i prijevremenu smrt, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja. Poznato je da bjelančevine u prehrani imaju značajan utjecaj na razinu fosfora kod bubrežnih pacijenata. Nedavna studija pokazala je kako vegetarijanci imaju značajno manji rizik za razvoj srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara od osoba koje svakodnevno konzumiraju meso. (net.hr)

05.10.2011. U pilećem mesu Perutnine Ptuj pronađena salmonela!

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja potvrdilo je da je u pilećem mesu proizvođača Perutnina Ptuj pronađena salmonela, zbog čega je iz maloprodaje povučen taj 'proizvod', ali tek nakon što su novinari to doznali neslužbenim kanalima. Iz Ministarstva ne spominju kada je točno otkrivena bakterija salmonele, niti zašto javnost nije obaviještena o pronalasku zaraženog mesa. Iz Perutnine Ptuj kategorički pobijaju informaciju da je Ministarstvo bakteriju pronašlo unutar sustava Perutnine Ptuj, dok Ministarstvo ponavlja kako stoji iza potvrde da je u svježem fileu pilećeg zabatka tog proizvođača pronađena salmonela. (net.hr)

04.10.2011. Pomozite životinjama na Svjetski dan životinja!

Prijatelji životinja obilježit će današnji Svjetski dan životinja od 9 do 19 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, gdje će biti i udruga Glas životinja i Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu. Građani će moći dobiti tzv. bijelu listu proizvoda koji nisu testirani na životinjama, informativne letke i materijale, besplatne časopise, potpisati peticije, udomiti pse te se informirati o svim aspektima zaštite životinja. U 11 sati Marta Šušak, ambasadorica Svjetskog dana životinja za Hrvatsku, savjetovat će građane na koje sve načine mogu pomoći životinjama. Predstavnici Skloništa, Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba upoznat će javnost s podacima vezanima uz mikročipiranje pasa i o planiranim aktivnostima do kraja 2011.

03.10.2011. 'Istina o mesu' u Sveučilišnoj knjižnici u Puli!

Društvo bibliotekara Istre organizira, u sklopu projekta Zelena knjižnica, predavanje i projekciju filma u utorak, 4.10.2011. od 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli (Herkulov prolaz 1). Povodom Svjetskog dana vegetarijanstva, Emir Komić iz udruge Natura veris održat će predavanje o samoniklom jestivom bilju, uz degustaciju, a nakon predavanja, oko 19,30h, prikazat će se film 'Istina o mesu'. Ovaj intrigantan film govori o povezanosti mesne industrije i globalnog zatopljenja kao gorućeg ekološkog problema u svijetu te pokazuje na koji način stočarska industrija proizvede više stakleničkih plinova nego ukupni svjetski promet.

02.10.2011. Potrebna hitna pomoć za napuštene pse u Rijeci!

Azil za pse u Rijeci izgubio je dozvolu za rad te je potrebno 200.000 kuna kako bi se u njemu mogli nastaviti zbrinjavati napušteni psi. Za ponovni rad potrebno je urediti ogradu oko azila, krov, WC, okoliš, očistiti bunar, nabaviti hladnjake i metalni ormar za spremanje hrane za pse, generator za struju te popraviti druge nedostatke. Svih 120 pasa iz azila do kraja listopada mora se zbrinuti udomljavanjem. Stoga volonteri azila traže pomoć građana udomljavanjem pasa i novčanom pomoći za cijepljenje pasa i popravak azila. Građani mogu pomoći novčanom donacijom na broj žiro-računa: 2340009-1510490644 PBZ, poziv na broj 1510490644, a za više informacija javiti se na mail@zz-rijeka.org i 098 649939.

01.10.2011. Dodatni porez na meso, jaja i sireve zbog štetnosti!

Danska je prva zemlja koja je, zbog rastuće stope pretilosti, odlučila dodatno oporezivati proizvode koji uzrokuju debljanje. Tako će već od danas u tamošnjim trgovinama većina namirnica koje su štetne za zdravlje i izazivaju debljanje, poput mesa, jaja, sireva, maslaca, grickalica, ulja i čokolada, stajati bitno više. Vjeruje se da će se konzumacija štetnih namirnica na ovaj način smanjiti za desetak posto godišnje. Porez će se određivati po kilogramu zasićenih masnoća u određenoj namirnici te primjenjivati na domaću i uvoznu hranu. Osim na zdravlje stanovnika, 'porez na debljanje' pozitivno će utjecati i na državnu blagajnu – godišnje će se njime prikupiti oko 300 milijuna eura. (net.hr)

Broj pronađenih vijesti: 31.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2011 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting