Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 31.

30.04.2010. Mačka pokušavala oživjeti svoju ozlijeđenu prijateljicu

Nevjerojatna snimka iz Turske pokazuje solidarnost među životinjama koja bi posramila ljude. Mačku je na parkiralištu udario auto te je bespomoćno ostala ležati na parkiralištu. Njena prijateljica dotrčala je do nje i pokušala je oživjeti. Šapama joj je masirala srce pokušavajući joj pomoći- dva se sata trudila da ozlijeđenu prijateljicu održi na životu. Povremeno bi legla kraj nje ili je lizala po njuškici. Dirljivu scenu uočili su i prolaznici no mačka nije dozvolila da se približe njenoj ranjenoj prijateljici. Nakon dva sata stigao je i veterinar, no bilo je prekasno. Ozlijeđena mačka je, nažalost, umrla. (24sata.hr)

29.04.2010. Pomozite bebama kunića!

Udruga Mrkvica moli građane za hitnu pomoć za rehabilitaciju kunića u Utočištu TarraLand, gdje im s dolaskom proljeća svaki tjedan dolaze novi zečići iz svih dijelova Hrvatske. Potrebna im je novčana pomoć za nabavu zamjenskoga mlijeka za kuniće, čiju mladunčad othranjuju na dudicu, liječe od bolesti i ozljeda te nakon podivljavanja vraćaju natrag u prirodu. Stalno skrbe i o 40-tak pitomih kunića, a sve njihove štićenike možete vidjeti i na njihovoj web stranici. Donacije, na kojima unaprijed zahvaljuju, možete uplatiti na žiro račun Udruge Mrkvica - Broj računa (račun primatelja): 2402006-1100542705, Opis (svrha) plaćanja: donacija, Model i poziv na broj: u drugu kućicu upišite: 3662.

28.04.2010. Bajka o sretnoj kravici i veselom teletu

Četvrto predavanje iz ciklusa 'Priče iz tanjura' održat će se sutra, 29.04., u 19 sati, Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5, Zagreb. Molimo vas, postavite si sljedeća pitanja: što znate o svijetu oko sebe, a što želite vjerovati o svijetu oko sebe? Zatim si postavite pitanje: ukoliko saznam nešto novo o svijetu oko sebe da li će se moja dosadašnja uvjerenost poljuljati? 29.04. u 19 sati, majke krave i njihova djeca - telad, dobili su svoju priliku da vam u sat vremena ispričaju svoju priču – 'Bajku o sretnoj kravici i veselom teletu' i za koju vas mole da ju čujete. Zato dođite, otvorenog srca, i zbog njih i zbog sebe. Ulaz slobodan.

28.04.2010. Rogonja Kukan 'šampion' koride u Dicmu

6 godina star i 860 kilogrema težak bik Kukan, iako jako zaparan po lijevom boku rogom bika Žujice u prethodnoj borbi, u finalu je pobijedio godinu mlađeg i jednako teškog Šarova. Dicmanska korida održana je u organizaciji Udruge uzgajivača i ljubitelja bikova Korida, a okrutna je ‘zabava’ okupila  kojih 4-5 tisuća gledatelja željnih krvi i nasilja. O samim se životinjama i njihovom stanju prije, tijekom i nakon borbe očito nitko nije zapitao. Otkad 'ljubitelji' bikova tjeraju nedužne na borbe i muke? Očito je novac jači motiv od ljubavi prema životinjama i brizi za njihovu dobrobit. (Slobodnadalmacija.hr)

27.04.2010. Novi Zeland - Tokelau proglasio moratorij na izlov kitova

Tokelau, mali otočni teritorij Novog Zelanda, proglasio je potpuni moratorij na izlov kitova na površini od 290.000 četvornih km svog pomorskog teritorija. Time je područje u južnom Pacifiku koje se sastoji od 11 nacionalnih utočišta za kitove naraslo na čak 18 milijuna četvornih km. Ipak, pojedini mediji prenijeli su riječi lokalnog parlamentarca Foue Toloe da ‘kitovi ne poznaju nacionalne granice’ te su stoga za njihovu zaštitu odgovorne sve pomorske nacije. Riječ je o tome da je odlukom Međunarodne komisije za kitolov (IWC) komercijalni izlov zabranjen još 1986., no pojedine zemlje od tada su pobile oko 30.000 tih ugroženih morskih sisavaca. Međunarodne zakone u prvom redu ne poštuju Japan, Norveška, i Island. Japan, primjerice, tvrdi da kitove lovi u ‘znanstvene svrhe’. No, kvote koje određuje za svoje kitolovce iznose više od 1000 kitova godišnje, a meso potom prodaju na tržnicama. (Večernji list)

26.04.2010. Herbal Essences muči i ubija trudne životinje!

Herbal Essences je u više navrata prisilno hranio trudne životinje jednim od svojih kemijskih sastojaka- i potom ubio majke i njihovu djecu. Svaka je životinja stavljena u samicu, daleko od topline i utjehe svojih bližnjih. Netom prije poroda, trudne su životinje iskusile bolnu i zastrašujuću smrt u komori s ugljičnim dioksidom. Više od tisuću beba je preživjelo, samo da bi bilo istrgnuto iz majčinih beživotnih tijela, ubijeno i raskomadano. Testove su izvodili znanstvenici iz multinacionalne američke tvrtke Procter&Gamble, koja se krije iza brenda Herbal Essences. Već je mnogo puta znanstveno dokazana sigurnost spomenutog sastojka- butylparabena- točnije, testovi su pokazali da se pri gutanju rastavi na bezopasne sastojke. Štoviše, testiranje na životinjama ne daje pouzdane informacije o utjecaju na ljude, a i znanstveni je stručnjak o ovom testiranju rekao da je ‘razuzdano i rasipno iskorištavanje životinja’. Kupnjom Herbal Essences proizvoda plaćate za patnju i mučenje životinja. Potpisivanjem peticije bojkotirate njihove proizvode dok ne prestanu testirati na životinjama.

25.04.2010. Krijumčarila egzotične ptice u čarapama!

Prošli vikend na graničnom prijelazu 'Slavonski Brod - most' Inspekcija zaštite prirode Republike Hrvatske, u suradnji s Carinom, otkrila je i spriječila do sada najveću pošiljku egzotičnih ptica. Inspekcijskim nadzorom, kojega je obavio načelnik Inspekcije zaštite prirode Željko Vuković, utvrđeno je kako je hrvatska državljanka u osobnom automobilu pokušala prokrijumčariti iz Bosanskog Broda u Hrvatsku 17 sivih afričkih papagaja, koji se nalaze na popisu zaštićenih stranih vrsta ptica. Ptice su krijumčarene u čarapama, kako bi se spriječilo njihovo glasanje tijekom prijevoza vjerojatno izravno iz zapadne Afrike, a vrijednost krijumčarenih ptica iznosi oko 13.600 eura ili 100.000 kn, odnosno 800 eura po ptici. Inspekcija zaštite prirode papagaje je oduzela i zbrinula u Državni azil za zaplijenjene zaštićene životinje u Ruščici. (Slobodnadalmacija.hr)

24.04.2010. Etično obrazovanje

Aktivisti udruge Prijatelji životinja danas će, na Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijima, u 12 sati na Trgu kralja Tomislava organizirati performans kontrasta etičkoga i neetičkog obrazovanja te na informativnom štandu pokazivati neke od kompjuterskih simulacija neživotinjskih metoda. Potpisivat će se i peticija za pravo na prigovor savjesti. Udruga Prijatelji životinja će zajedno s mrežom InterNICHE promovirati alternativne metode u obrazovanju diljem Hrvatske i zahtijevati obrazovanje bez mučenja i ubijanja životinja.

23.04.2010. 40.000 kokoši čeka smrt od gladi!

Izgladnjele kokoši i pilići Poljoprerade umiru! Prijatelji životinja posjetili su farmu Brezovica i dokumentirali užase koji proživljavaju nesretne životinje. Od jeseni prošle godine kokoši i pilići dobivaju hranu svakih nekoliko dana i to u minimalnim količinama, tek toliko da prežive. Situacija je kulminirala u veljači ove godine, otkada se razmak između dva hranjenja povećao na sedam do deset dana, jer radnici više ne dobivaju hranu za životinje. Foto galerija kokoši može se vidjeti ovdje. Video u visokoj rezoluciji može se vidjeti ovdje.

22.04.2010. Flamencom protiv borbi bikova!

Aktivistica za prava životinja Nina Ćorić pjevat će flamenco 24.4. u BP Clubu, Teslina 7, s početkom u 21h. U sastavu su dva vrhunska flamenco gitarista Darko Nikčević i Goran Žegarac, Portugalac Pedro Abreu na bas gitari i Borko Rupena, inače jazz bubnjar, na cajonu. Nastupom će izraziti i žaljenje što Španjolska, zemlja flamenca, i dalje podržava i održava borbe bikova te naglasiti okrutnost ubijanja životinja za zabavu. Flamenco i korida dio su španjolske tradicije, a oni će svojim nastupom pokazati da flamenco ruši fizičke granice te da kulturno nasljeđe ne mora biti povezano s mučenjem nevinih.

21.04.2010. Teško ozlijeđeni bik dokaz da su političari opet lagali

Bik braće Tubić iz Vrbovca pobijedio je u Dicmu na tradicionalnoj borbi bikova Dalmatinske zagore. Unatoč teškim ozljedama, donio je skrbnicima 35.000 kuna i pehar koji im je uručio dožupan Luka Brčić. Jadne se životinje ne bi patile da prije 4 godine politički lobi iz Zagore nije iz Zakona o zaštiti životinja izbacio zabranu borbe bikova, koja je zabranjena i u Kataloniji, a slično se traži i u cijeloj Španjolskoj. Jure Bitunjac i Živko Nenadić, zastupnici HDZ-a, u članak zakona koji zabranjuje borbe životinja unijeli su amandman 'osim tradicionalnih borbi bikova' s ovim obrazloženjem: 'Borbe bikova su više odmjeravanje snage nego borba i gotovo nikada ne završavaju značajnim povredama'. Bik Kukan s teškom razderotinom boka dokaz je protiv njihove tvrdnje. Ali tko njega pita... (Jutarnji.hr)

20.04.2010. Predavanje Udruge Glas životinja

Udruga Glas životinja poziva na predavanje Miroljubiva zemljoradnja organizirano povodom Dana planeta Zemlje. Predavanje će se održati u četvrtak 22.04.2010. godine u prostoriji Udruge u Zagrebu u Ulici Frana Folnegovića 1a sa početkom u 19:00 h. Gosti predavači su Moris Hoblaj, proizvođač zdrave vegetarijanske hrane iz Njemačke, te Stanko Valpatič, Poljoprivrednik iz Slovenije. Nakon predavanja bit će druženje na domjenku uz vegetarijanske delicije.

19.04.2010. Promocija kampanje s Bojanom Jambrošićem

Prijatelji životinja i Bojan Jambrošić pozivaju medije i javnost na službenu promociju kampanje 'Budite bolji od okrutnosti' uz prigodni domjenak za novinare. Promocija će se održati u ponedjeljak 19. travnja u 19 sati u zagrebačkom Kinu Europa, Varšavska 3. Osim plakata i promotivnoga letka s bijelom listom, na promociji kampanje bit će predstavljen i film 'Budite bolji od okrutnosti' kojega su Prijatelji životinja snimili u suradnji s Bojanom Jambrošićem koji govori u filmu.

18.04.2010. Štrajk traje, životinje na rubu gladi

Radnici Poljoprerade, tvornice stočne hrane iz Hrvatskog Leskovca započeli su štrajk 26. ožujka, nakon što nisu plaću primili od početka godine. Jutros su iz kruga tvornice izbacili upravu i vlasnike, nakon što su predložili otpuštanje 40 posto radnika i neizvjesnu sudbinu za ostale.  Upozorava se da su na farmi Brezovica smješteni pilići i nesilice, za čiju prehranu radnici moraju brinuti i tijekom štrajka, jer je riječ o zakonu utvrđenom nužnom poslu, no budući da nedostaje smjese, životinje se hrane samo jedanput na tjedan. (Tportal.hr)

17.04.2010. Ostvarite popust na vege obrok!

Do kraja tjedna možete ostvariti 50% popusta na veganski obrok u restoranu Vegehop putem web stranice www.kolektiva.hr. Kolektiva za svaki kupljeni kupon donira jednu kunu udruzi Prijatelji životinja. Iskoristite priliku i uz ukusan i zdrav obrok, pomozite radu udruge za prava životinja.

16.04.2010. Joaquin Phoenix otkriva hladnokrvne strahote

Poznati glumac Joaquin Pheonix, inače vegan, u videu za Petu poziva velike modne kuće poput Christiana Louboutina i Jimmyja Chooa da prestanu koristiti kožu egzotičnih životinja u svojim kolekcijama. Milijuni reptila se ubijaju svake godine kako bi bi bili pretvoreni u cipele, torbe, remenje i ostale modne ‘dodatke’. Ove životinje trpe strahovitu bol jer im krivolovci deru kožu dok su još uvijek žive, drube glave mačetama i bacaju u jame da umiru u agoniji. Peticija dizajnerima i prodavačkim kućama koje koriste kožu egzotičnih može se potpisati ovdje.

15.04.2010. Viktorija će zabraniti prodaju proizvoda od tuljana?

Viktorija bi mogla biti prvi kanadski grad koji javno osuđuje pokolj tuljana i zabranjuje prodaju njihove kože i krzna. Organizacija ‘Friends of Animals’ smatra da je vrijeme za novi pristup- 4 desetljeća truda očito nisu odgovorila Newfoundland i Ottawu od masakra na istočnoj obali- zabranu prodaje tuljanovog krzna u individualnim kanadskim gradovima i pokrajinama, koja bi dala do znanja da javnost želi prestanak krvoprolića u cijeloj zemlji. Pozivaju se stanovnici Viktorije, grada koji je tradicionalno protiv ubijanja tuljana, da podignu svoj glas i prestanu sa svakom potporom ili vezom s pokoljem na istočnoj obali. Gradsko vijeće Nanaima bi trebalo slijediti njihov primjer.

14.04.2010. Traje krvavi lov na tuljane u Kanadi

U Kanadi je počela sezona lova na tuljane. Okrutni ih lovci ,osim puškama, ubijaju toljagama kako bi uštedjeli na streljivu. Tuljani su često još uvijek živi dok im lovci deru kožu. Ove je godine kanadska vlada odlučila povećati dopuštenu kvotu ulova, pa će tijekom lova koji je već započeo lovci uloviti oko 335 tisuća tuljana, što je otprilike 5.000 životinja više nego lani. Protiv takvih okrutnih metoda često se prosvjeduje pred kanadskim ambasadama diljem svijeta, što je pridonijelo odluci Europske unije da zabrani trgovinu proizvodima od tuljana. No, lovci nisu jedini koji ugrožavaju živote slatkih životinjica sa sjevera. Muči i to što je razina leda u njihovu staništu zbog neuobičajeno tople zime jako niska, što rezultira visokom smrtnošću njihovih tek rođenih beba. (Index.hr)

13.04.2010. Hrvatski bend glazbom se bori protiv pokolja tuljana!

Hrvatski bend Superbrands je u studiju u Abbey Roadu snimio pjesmu 'The Hand Strikes Hard’ o kanadskom lovu na tuljane. Ovo je prva pjesma takve vrste u svijetu, a već je izazvala burne reakcije posramljenih Kanađana. Pjesma se može preslušati na službenoj stranici grupe www.superbrandsmusic.com, ali i na Facebooku www.facebook.com/superbrandsmusic . Očekuje se njihovo pojavljivanje u HTV-ovoj emisiji ‘Garaža’ u kojoj će promovirati prava životinja i zagovarati prestanak kanadskog masakra.

12.04.2010. Zlostavljanje tigrova pokrenulo svijest o pravima životinja

Lokalni su mediji obavijestili da su deseci tigrova i ostalih ugroženih životinja umrli od loše ishrane u posljednje dvije godine u Northern Forest Zoo-u u kineskom gradu Harbinu. Navodno je budžet bio iscrpljen toliko da životinje jednostavno nisu bile hranjene tjednima. Zaposlenici su pokopali njihova tijela u jamu duboku 3m kako bi prikrili smrt od ovlaštenih institucija. Ipak, primjećena je promjena stava o pravima životinja u zemlji u kojoj se egzotične životinje love manje zbog njihove rijetkosti, a više zbog njihovih 'medicinskih ili kulinarskih' prednosti- jedan od primjera je i zabrana prodaje dijelova tijela tigrova.

11.04.2010. Zaklali janje na stadionu i golove premazali krvlju!

Ljudi iz bugarskog nogometnog prvoligaša Pirina iz Blagoevgrada 'žrtvovali' su janje na svom nedavno obnovljenom stadionu u nadi da će im to donijeti rezultatski preokret. Dan uoči subotnje domaće utakmice protiv Beroe Stara Zagora, janje je zaklano na sredini igrališta, a potom su vratnice golova premazane janjećom krvlju. Pojašnjavajući zašto je 'žrtvovano' janje, trener Pirina Stefan Grozdanov je kazao: 'Imam dojam da se moji igrači nelagodno osjećaju na obnovljenom stadionu, kao da hodaju po jajima, a mi si ne možemo priuštiti novi poraz na našem terenu'. (Net.hr)

10.04.2010. Grad kupuje dvije grijalice za Zoološki na Marjanu

Grad Split odobrio je Prirodoslovnom muzeju i Zoološkom vrtu kupnju dviju plinskih grijalica koje će služiti za grijanje zatvorenih nastambi majmuna. Gradonačelnik Željko Kerum potpisao je odobrenje za sredstva u iznosu od 21.700 kuna, plus PDV, koliko će stajati plinske grijalice za majmune. Inače, zoološkom vrtu na Marjanu potrebna je temeljita rekonstrukcija ili preseljenje. (Večernji List)

09.04.2010. Krave dobile LED televizore kako bi davale više mlijeka

Na jednoj je ruskoj farmi započeo eksperiment u kojem su u štalu postavljeni LED televizori sa snimkama pašnjaka ne bi li krave davale više mlijeka. Pohlepni je farmer pročitao kako su produktivnije ukoliko su sretnije, a za krave nema sretnijeg mjesta od zelenih pašnjaka. Stoga je snimio slavne obronke alpskih pašnjaka koje će im puštati ne bi li im odagnao misli od sivih zidova i metalnih cijevi štale u kojoj se nalaze. Kako bi potvrdio svoje mišljenje, u projektu sudjeluju dvije grupe krava. Jedna će gledati zelene pašnjake na televiziji cijelo vrijeme dok će drugoj skupini ta 'povlastica' biti onemogućena. Na kraju mjeseca farmer će usporediti količinu mlijeka dobivenog od obje 'fokus grupe' te vidjeti što mu se više isplati. (Jutarnji.hr)

08.04.2010. Umro slon Sony kojega je Titu poklonila Indira Gandhi

U petak navečer umro je jedan od najpoznatijih stanovnika Nacionalnog parka Brijuni, indijski slon Sony. Tijekom 40 godina obitavanja na Brijunima imao je kontinuiranu njegu i skrb, a zajedno sa svojom životnom družicom Lankom stekao je status 'ljubimca' svih posjetitelja ovog rajskog otočja. Preminuo je iznenada, nije bio bolestan i nije pokazivao nikakve znakove bolesti ili umora. Narednih nekoliko dana posebnu će i dodatnu pozornost dobiti Lanka, koja je nakon gotovo 40 godina ostala bez svog partnera. (Jutarnji.hr)

07.04.2010. Korporacije pesticidima ubijaju pčele

2006. znanstvenike je izuzetno uznemirilo naglo, masovno i neobjašnjivo izumiranje pčela. Ovu pojavu uzrokovale su odrasle pčele radilice koje su napuštale svoje košnice i umirale. Znanstvenici za to okrivljuju kombinaciju uzroka, uključujući parazite, viruse, slabu prehranu i pesticide. Krajem 2009. federalni sud u New Yorku zabranio je prodaju spornog pesticida spirotetramata koji se plasirao pod imenima Movento i Ultor. Još su dva druga suca podržala ovu odluku iako proizvođač i dalje ustraje da pesticid ne šteti pčelama 'medaricama'. Spomenuti pesticid kao i neki drugi i dalje se prodaju u zemljama EU, dakako i u Hrvatskoj.(Danas.net.hr)

06.04.2010. Vjeverice ostale bez doma pa ih je 'posvojila' kujica

Mlade vjeverice koje su ostale bez doma nakon što su posjekli drvo u kojem su živjele posvojila je pudlica Pixie, koja je nedavno dobila mlade te je imala dovoljno mlijeka i vjeverice je prihvatila kao svoju mladunčad. Nakon dva tjedna vjeverice su dovoljno 'ojačale' i puštene su u prirodu. (24sata.hr)

05.04.2010. Suspendiran kuhar koji je preporučio juhu od mačke

Talijanska televizija RAI TV suspendirala je Giuseppea Bigazzija,  popularnog voditelja kulinarskog programa 'Kuharov izazov', nakon što je u jednoj svojoj emisiji rekao kako je juha od mačaka prava delikatesa. 'Mačka se tri dana drži u tekućoj vodi kako bi se iz nje izvukle kvalitete bijelog mesa. Jeo sam je mnogo puta i uvjeravam vas da je prava delikatesa', preporučio je talijanski gurman. Glasnogovornica TV kuće potvrdila je da je Bigazzi suspendiran zbog komentara u showu 10. veljače, međutim, nije rekla na koliko dugo. (Jutarnji.hr)

04.04.2010. Europska koalicija za prestanak pokusa na životinjama!

Predstavnica udruge Prijatelji životinja sudjelovala je na godišnjem sastanku Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama koji se održao u Barceloni, 24.-26.3.2010. Ondje su bili predstavnici udruga članica iz Španjolske, Italije, Švedske, Velike Britanije, Finske, Danske, Belgije, Češke, Portugala, Francuske, Nizozemske te Njemačke. Na sastanku se raspravljalo o izmjeni Europske direktive 86/609 koja se odnosi na zaštitu životinja korištenih u pokusima, alternativnim metodama u toksikološkim studijama u REACH programu, o HCSu, standardu kozmetičkih proizvoda koji nisu testirani na životinjama, o budućim kampanjama te o potrebi za novim članovima kako bi se kvalitetnije širile spoznaje o mogućnostima netestiranja na životinjama.

03.04.2010. Lovokradice ubile nemoćnu srnu

Dvojica lovokradica su, početkom vikenda, vozeći se čamcem državnim lovištem primijetili srnu koja je bespomoćno stajala u vodi, dok je tijelo druge srne beživotno plutalo. Umjesto da pomognu nesretnoj životinji lovokradice su ju ustrijelili, meso raskomadali, strpali u crne vreće i pokušali odnijeti kući. U tom naumu spriječila ih je policijska ophodnja. U suradnji s državnim odvjetništvom Nova Gradiška protiv lovokradica slijedi podnošenje kaznenih prijava zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protuzakonitog lova, krađe, nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari. (Jutarnji.hr)

02.04.2010. Degustacija veganskih specijaliteta!

Kako bi građanima pokazali i kako se bez uporabe jaja može dobro i zdravo jesti, Prijatelji životinja će sutra, u subotu 3. travnja u 12 sati na Trgu kralja Tomislava organizirati degustaciju sojinih medaljona pohanih bez jaja, francuske salate s majonezom bez jaja te palačinke i kolače bez jaja. Dođite i probajte ukusne delicije za koje nije moralo stradati niti jedno živo biće!

01.04.2010. U Popovcu nemilosrdno truju pse

Trovanje pasa sve je češća pojava u Popovcu. Životinje su trovane sustavno, pa se događa da umiru psi iz cijele ulice.'Ovo je sramota za selo i cijelu Baranju. Budući da radim u školama u Kneževim Vinogradima i Kneževu, od učenika saznajem da pse truju i u ostalim sredinama kao što su Grabovac, Suza, Zmajevac, Kneževo i Kneževi Vinogradi' , komentira popovačka nastavnica, napominjući kako se na popovačkim ulicama čak i od starijih ljudi može čuti da su spremne na trovanje pasa. (Glas-slavonije.hr)

Broj pronađenih vijesti: 31.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2010 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting