Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 33.

31.05.2010. Otkriveno licemjerje tvrtke Procter&Gamble

Tvrtka Procter&Gamble u svojoj se novoj reklami za Dawn deterdžent hvali kako namjerava donirati $1 Međunarodnom centru za spašavanje ptica i Centru za morske sisavce od svake kupljene boce. Na taj se način aktivira donacija od $500,000. Možda zvuči lijepo, ali P&G ne govori mnogo o tome što radi psima, mačkama i ostalim životinjama koje koristi u laboratorijskim testovima. Iams još uvijek drži do 700 pasa i mačaka u laboratoriju u Ohiju, nastavlja okrutne eksperimente na miševima i drugim životinjama, a iza zatvorenih vrata možda još uvijek prakticira zloglasne LD50 i Draize testove. Postoji mnogo tvrtki koje ne testiraju na životinjama i protiv su svake okrutnosti nad njima- potražite ih na bijeloj listi, a novac za pomoć divljim životinama uplatite - samostalno. (peta.org)

30.05.2010. Lovac prijavio spasiteljicu laneta zbog okrutne 'krađe' laneta

Zora Vovk iz Jareka Podsusedskog, koja je u subotu, nedaleko svoje kuće, pronašla i udomila napušteno lane (čija je majka navjerojatnije ubijena u lovu), mogla bi zbog toga biti kazneno gonjena. Pod optužbom za krađu prijavio ju je lovac Marijan Lekić policijskoj postaji Črnomerec. 'Psi su istrčali iz šikare, a vučjak Nero je u zubima nosio lane', opisala je Zora Vovk. Trenutačno traje lovostaj na srne i sve životinje koje sada imaju mlade. Lane nazvano Sunčica, nalazi se u domu Zore Vovk. 'Pregledao ju je veterinar, odličnog je zdravlja i redovito je hranim svaka dva sata', kaže Vovk koja želi udomiti lane. ‘Krađa’ laneta vjerojatno ne bi bila sporna da se radilo o ubijanju iz ‘sporta’- lovcima očito nije dosta što je lane zbog besmislice lova izgubilo majku, sad još i prozivaju njegovu spasiteljicu i udomiteljicu. (Vecernji.hr)

29.05.2010. Sir i vrhnje, a bez kravljeg mlijeka u Osijeku

Prijatelji životinja priređuju vegetarijansku degustaciju kako bi potaknuli građane na odbacivanje jedenja životinja te na uživanje u bogatstvu i raznolikosti veganske prehrane u kojoj ne nedostaju niti jela poput sira i vrhnja. Informativni štandovi Prijatelja životinja i Udruge Pobjede bit će postavljeni na Trgu slobode u Osijeku, danas, 29. svibnja 2010. od 10 sati, a veganska degustacija sira i vrhnja te biljnog mlijeka počet će u 12 sati.

28.05.2010. Stop improviziranom zoovrtu u Obrovcu!

Restoran Anita u Zatonu nudi posjetiteljima i improvizirani zoološki vrt u kojemu drži klokane, majmune, paune, nojeve, rode, rakune i druge životinje. Vlasnik restorana i zoo vrta Milan Anić već godinama obavlja djelatnost zoološkog vrta bez dozvole nadležnog Ministarstva poljoprivrede, nabavljajući sve više egzotičnih životinja koje žive u ograđenim betonskim kavezima, bez adekvatne zaštite od raznih vremenskih uvjeta te bez poticajnog okoliša. Životinje su apatične, ograničene u kretanju, prisiljene na zatočeništvo u potpuno neprirodnim uvjetima, a upitna je i adekvatnost njihove ishrane i primjerena zdravstvena njega. Prijatelji životinja u prijavama veterinarskoj inspekciji i inspekciji zaštite prirode traže sankcioniranje vlasnika zbog kršenja Pravilnika o uvjetima držanja, načinu označavanja i evidenciji zaštićenih životinja u zatočeništvu te zatvaranje zoološkog vrta temeljem Zakona o zaštiti životinja.

27.05.2010. Možemo li, pardon, želimo li bolje?

Posljednje predavanje iz ciklusa 'Priče iz tanjura' održat će se danas, 27. svibnja 2010., u 19 sati, u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5, Zagreb.  Ovo će predavanje biti osobito zbog dvije činjenice; prvo, ovaj put ćete moći opušteno i mirno disati tijekom cijeloga predavanja i završiti ga sa smiješkom na licu, a drugo, predavač će se ovaj put pridružiti publici u gledanju dva kratka, ali vrlo lijepa i inspirativna filma. Osim gledanja filmova bit će vremana i za otvoreni razgovor. Možemo li, pardon, želimo li bolje? ...dođite i saznajte ili barem podijelite svoje sumnje i nedoumice!

26.05.2010. Bik probo čeljust toreadora na koridi u Madridu

Španjolski toreador Julio Aparicio teško je stradao za vrijeme koride u Madridu. Razjareni bik imena Opiparo ubo ga je prvo u vrat, a zatim je njegov rog probio čeljust i izašao kroz Juliova usta. Teško ozlijeđeni Aparicio prebačen je na operaciju, a liječnici tvrde da je u vrlo tešom stanju. (Vecernji.hr)

25.05.2010. Vrste izumiru 10 puta brže nego ikad u prošlosti

Međunarodni dan bioraznolikosti obilježen je 22. svibnja, a najnovija vijest o trovanju i smrti 2.000 pripadnika ugrožene vrste sajga antilope u Kazahstanu jasno upozorava na čovjekovu odgovornost. Pet je glavnih uzročnika gubitka bioraznolikosti: gubitak staništa, neodrživo korištenje i pretjerana eksploatacija izvora, klimatske promjene, agresivne strane vrste i onečišćenje. U izvješću UN-a procjenjuje se sadašnji gubitak vrsta ‘a taj je više od 10 puta veći od prirodnog ritma izumiranja vrsta’. U Zagrebu je Međunarodni dan bioraznolikosti obilježen u Zoološkom vrtu, kroz radionice i edukativne igre jer je poznato da upravo zoološki vrtovi i akvariji zatočeništvo životinja opravdavaju upravo učuvanjem vrsta, a jedinke zapravo gotovo nikad ne bude asimilirane natrag u prirodna staništa. (danas.net.hr)

24.05.2010. Superbrands za vegetarijanstvo i protiv nošenja krzna!

Indie bend Superbrands prvi je hrvatski bend koji je javno u HTV-ovoj emisiji 'Garaža' pričao o pokolju tuljana u Kanadi i osudio nošenje krzna, a ovih je dana snimio ekskluzivan intervju koji možete vidjeti na YouTube kanalu Prijatelja životinja. Pjevač benda Adi priča o krznu, vivisekciji, vegetarijanstvu, poruci pjesme 'The Hand Strikes Hard' koji govori o pokolju tuljana u Kanadi i o tome koliko je glazba bitna u borbi za prava životinja. Bend su prepoznale i međunarodne organizacije poput PETA-e, a glazbeno ih uspoređuju s velikanima indie glazbe poput grupe The Smiths, čiji je pjevač Morrissey i sam vegan te su svojedobno snimili himnu vegetarijanstva, pjesmu 'Meat is Murder'.

23.05.2010. Posjetite vegetarijanski centar na Braču!

Vegetarijanski centar Potok u Mirci na otoku Braču i dalje otvara svoja vrata vegetarijancima i veganima i poziva vas da ga posjetite, ukoliko to još niste učinili. Uz volontersku pomoć u održavanju centra, zainteresiranima je osiguran besplatan smještaj i ugodan odmor u idili otoka Brača! Za više informacija posjetite web stranicu www.vegpot.com.

22.05.2010. Mačak potpaljen petardama na plastičnoj operaciji u Austriji

Poput najgorih sadista, skupina dječaka iz Božave na Dugom otoku iživljavala se na godinu dana starom mačku Crnom koji je samo čudom preživio višesatno mučenje. Nakon što su mu stražnje nogice vezali žicom, na njih su zalijepili petarde i zapalili ih. Pokušavajući se spasiti, nesretna životinja zubima je trgala petarde s nogu, međutim, prekasno jer su eksplodirale. 'Bio sam uvjeren da mu nema spasa i htio ga uspavati. Ali veterinar mi je rekao kako ipak postoji mala nada da Crni preživi i oporavi se jer u Austriji rade operaciju presađivanja kože koja bi mu mogla omogućiti donekle normalan život. Ja imam mirovinu od dvije tisuće kuna, od toga živim, ali za mačka bih dao sve i zato ga 7. svibnja vodim na tu operaciju', priča Crnin skrbnik Vinko Katanić dok nam pokazuje mačka koji se unatoč strašnim i još uvijek otvorenim ranama bori i pokušava stati na svoje noge. (slobodnadalmacija.hr)

21.05.2010. Kineski astronauti u svemiru jeli pseće meso

Prvi Kinez u svemiru Yang Liwei (44) otkrio je da je cijela posada za trajanja misije Shenzhou 5 na meniju imala pseće meso. U Kini je pseće meso uobičajeno jelo, što izaziva velike prosvjede diljem svijeta- psi i mačke lutalice drže se u malim kavezima i kuhaju dok su još uvijek živi. To zgražava ljubitelje životinja, ali gorka je istina da se u sličnim uvjetima nalaze i milijuni krava, svinja, pilića, kokoši i ostalih životinja iskorištavanih za hranu i kožu. Pseće, mačje, svinjsko ili janjeće- meso jest ubojstvo, o kojoj se god životinji radilo. Udruge za prava životinja osuđuju praksu jedenja pasa, kao i ostalih životinja. (Jutarnji.hr)

20.05.2010. Morska medvjedica se vratila, nestao drozd i konjic

Ponovno pojavljivanje sredozemne medvjedice u hrvatskom dijelu Jadrana pouzdan je znak da je ta strogo zaštićena vrsta spašena od izumiranja, a  ujedno i potvrda da je naše more čisto. Posljednjih godina vrlo  rijetko immo priliku vidjeti zaštićenog drozda i morskog konjica, što je dokaz da ih je u Jadranu ostalo malo. Najveća opasnost zaštićenim vrstama prijeti od ribarskih mreža u koje se često zapletu. Zakon se najčešće krši kada je riječ o školjkašu prstacu, periski koju mnogi rado nose kućama kao uspomenu s ljetovanja, trpu (morskom krastavcu) i morskoj cvjetnici (posidonia oceanica) koju mnogi nazivaju morskom travom. (Vjesnik)

19.05.2010. Talijanski vozači obvezni pomoći životinjama!

Kao rezultat kampanje koju je vodila Talijanska liga protiv vivisekcije (LAV), uz pomoć dvije velike talijanske stranke (PD i PdL) i Parlamentarne grupe za zaštitu prava životinja (Intergruppo Parlamentare Animali), u Italiji je odsad na snazi novi prometni zakon, koji propisuje da su vozači obvezni pomoći životinjama koje pregaze svojim vozilima; u slučaju da napuste mjesto nesreće bez pružanja pomoći, prijeti im novčana kazna do 1,500 eura. Neće se kažnjavati one koji prekrše prometni zakon tijekom odvođenja životinja kojima je potrebna hitna pomoć u veterinarsku kliniku. Hrvatski Zakon o zaštiti životinja propisuje obvezu pružanja pomoći ozlijeđenoj životinji, a kazne za nepružanje pomoći su od 500,00 do 5.000,00 kn za fizičku osobu te od 30.000,00 do 50.000,00 kn za pravnu osobu. (evana.org)

19.05.2010. Zeleni aktivisti na skupštini kompanije Nestle

Trideset Greenpeaceovih aktivista obučenih u odijela majmuna orangutana, dočekalo je dioničare kompanije Nestle koji su se okupili na glavnoj godišnjoj skupštini. Ova organizacija optužuje Nestle za korištenje izvora palminog ulja koji uništavaju indonezijske kišne šume i time ugrožavaju lokalno stanovništvo te potiču izumiranje tamošnjih orangutana. Greenpeaceova istraga pokazala je kako ugroženi orangutani nestaju zbog čokoladice Kitkat. Jedan od sastojaka je palmino ulje, a nađeni su dokazi da se šume gdje obitavaju orangutani sijeku kako bi se napravilo mjesta za plantaže palmi. U godinu dana je ubijeno 1500 orangutana, iza čega stoje kompanije PT Smart i Sinar Masa, od koje proizvođač Kitkata, Nestle, kupuje palmino ulje. (zaklada.civilnodrustvo.hr)

18.05.2010. Sivi kit prvi put u 200 godina izvan Pacifika

Pojava sivog kita pred obalom Izraela iznenadila je znanstvenike - smatra se da je nakon više od 200 godina ovo prvi slučaj da je ogromni sisavac viđen izvan Pacifika. Za sve je kriv otopljeni led. 'Ovo je nevjerojatan događaj i smatra se jednim od najvažnijih viđenja kita ikada', rekao je dr. Aviad Scheinin, predsjednik Izraelskog istraživačkog centra za morske sisavce. Populacija sivih kitova nekad je nastanjivala sjeverni Atlantik, no u 17. i 18. stoljeću su istrijebljeni i nitko ih otad nije vidio. Preostale kolonije žive na zapadnom i istočnom dijelu sjevernog Pacifika. (danas.net.hr)

17.05.2010. Olivia Munn protiv okrutnosti cirkusa

Zvijezda Iron Mana 2, Olivia Munn, ima suosjećanja za životinje, pa je bila šokirana kad je čula da se slonovi u cirkusima odvajaju od svojih majki dok su još bebe. Zatim im se daju elektrošokovi kako bi im se slomio duh da ostatak života provedu izvodeći glupe, besmislene trikove, samo iz vječnog straha od fizičke kazne. One uključuju udaranje oštrim metalnim i nazubljenim šipkama, jer slonovi inače ne balansiraju po loptama, stoje na glavi ili izvode trikove- treneri zato koriste bičeve, električna šila, brnjice, šipke i ostala sredstva za mučenje kako bi ih na to prisilili. Olivia primjećuje da u cirkusu sve izgleda bajno, publika se zabavlja, ali ono što se događa iza zastora je zastrašujuće. Stoga poziva na bojkot cirkusa koji se može potpisati ovdje. (peta.org.uk)

16.05.2010. Pjesma protiv pokolja tuljana danas na HRT-u!

Hrvatski indie bend Superbrands danas će gostovati u HRT-ovoj emisiji 'Garaža' koja počinje u 22:15 sati. U današnjoj emisiji imat ćemo priliku premijerno čuti njihovu pjesmu 'The Hand Strikes Hard' koja govori o kanadskom pokolju tuljana. Pjesmu možete čuti i na njihovoj službenoj stranici, kao i na facebook profilu. Ako vas zanima kako je proteklo snimanje pjesme u studiju kliknite ovdje.

15.05.2010. Prva ambulanta za divlje životinje

U sklopu Sokolarskog centra u Dubravi, u blizini Šibenika, otvorena je prva ambulanta za liječenje divljih životinja u Hrvatskoj. Prema riječima vlasnika tog centra Emilija Menđušića ambulanta je plod desetogodišnjega volonterskog rada i skrbi o pticama grabljivicama. Uređena je i opremljena operacijska dvorana s rendgenom, instrumentima, sterilizatorom, aparatima za hematološke i biokemijske pretrage, a ambulanta će biti servis svim udrugama koje se skrbe o ranjenim ili napuštenim životinjama. Ovo je prvi tako opremljeni objekt u istočnoj Europi. (zamirzine.net)

14.05.2010. Konji u policiji-zlostavljanje životinja koje ne daje rezultate

Povratak konja u policijske redove jedna je od mjera koje je ministar policije Tomislav Karamarko predložio u smislu jačanja učinkovitosti u borbi protiv nereda. Edi Petrović, vrhunski dreser konja, tvrdi da bi to bilo zlostavljanje životinja. Nakon što odsluži svoje, konj se daje privatnim osobama, jahačkim klubovima ili završava u kobasicama. Tako su, tvrdi Petrović, završili hrvatski policijski konji 2003., kada je MUP zbog velikih troškova odustao od konjičke policije. Konju je prirodna reakcija na opasnost - bijeg. Pri tome može ozbiljno ozlijediti ili usmrtiti slučajne prolaznike, samog jahača i uništiti imovinu. Iskorištavanje konja u policijske svrhe nije ni u duhu aktualnog Zakona o zaštiti životinja, koji nalaže da se životinje ne smije zlostavljati, izlagati ih stresu...(Jutarnji.hr)

13.05.2010. Zvijezde protiv NASA-inih pokusa radijacije na majmunima

Woody Harrelson, Zachary Quinto, Alicia Silverstone, James Cromwell, Allison Janney, Kristen Bell, Emily Deschanel i Elizabeth Perkins pridružili su se organizaciji In Defense of Animals (IDA) kako bi spasili majmune od pokusa u kojima bi ih NASA izložila masivnom gama zračenju ekvivalentnom trogodišnjem putovanju na Mars i natrag. Studije su već pokazale štetnost gama zračenja koje uzrokuje depresivnost, nepokretnost, hiperiritaciju, povraćanje, grčenje, proljev, gubitak kose i težine, otvorene rane, izljev krvi i smrt. Istraživanja su dokazala i da životinje drugih vrsta, čak različite jedinke iste vrste, različito reagiraju na radijaciju, što otvara pitanje znanstvene primjene rezultata na ljudske astronaute. (idanews.org)

12.05.2010. Policija ne treba konje, niti konji trebaju policiju

Prijatelji životinja su, nakon mnogih reakcija građana, poslali dopis ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku u kojem upozoravaju na potpunu etičku i ekonomsku neprimjerenost korištenja konja u radu policije te traže zaustavljanje svih planova po pitanju nabavke konja kako bi se zaštitio interes ljudi, životinja kao i ugled predstavnika hrvatskih vlasti. U zemljama koje imaju policijske konje takva praksa temelji se najviše na tradiciji, a ne na stvarnoj učinkovitosti, a građani i udruge diljem svijeta traže da se, bez obzira na tradiciju, takva praksa u potpunosti ukine. Iskorištavanje konja u policijske svrhe nije niti u duhu Zakona o zaštiti životinja.

12.05.2010. Sačmaricom ustrijelio dupina koji je iskočio iz mora

Odrasli mužjak dobrog dupina, kojeg je je lokalna obitelj pronašla privezanog o hrid na južnoj strani Kaprija, ubijen je i to iz sačmarice. Dupin je pogođen olovnom sačmom u lijevu stranu prednje polovice tijela što je izazvalo unutarnje krvarenje i smrt životinje.Procijenjeno je da je bio star oko 10-11 godina, a truplo oko mjesec dana. Prije nego ga je nepoznati počinitelj ubio, životinja je bila zdrava i normalno se hranila i lovila plijen. Kalkulira se o tome da su zrna olovne sačme ispaljena iz lovačkog oružja, a poznato je da u relativnoj blizini postoje dva lovišta, na Tijatu i  Oštrici. Predviđena novčana kazna kreće se od 25.000 do 200.000 kuna, a Kazneni zakon predviđa i zatvor jer je dupin zaštićen Zakonom o zaštiti prirode i to kao strogo zaštićena životinja. (jutarnji.hr)

11.05.2010. Prstaci i dalje na meniju

Unatoč zabranama i visokim kaznama koje dosežu i do milijun kuna, strogo zaštićeni prstaci i dalje se love, prodaju, krijumčare i nude na stolovima ugostiteljskih objekata. Njihov je izlov jedan od glavnih uzroka smanjenja bioraznolikosti Jadranskog mora. Lomljenjem stijena zbog izlova, uništava se sklonište za razvoj mnogobrojnih morskih vrsta, stoga je povodom Međunarodne godine biološke raznolikosti udruga Zelena Istra pokrenula akciju senzibiliziranja javnosti o štetnosti izlova prstaca. (vidi.hr)

10.05.2010. Indijska zastupnica hoće zabraniti kožne cipele za školarce

Milijuni indijskih školaraca možda će uskoro kožne cipele, relikt iz kolonijalnog doba, izbaciti iz školske uniforme i zamijeniti ih platnenom obućom, na inicijativu parlamentarne zastupnice Maneke Gandhi, ujedno aktivistice za zaštitu životinja. One su 'opasne za okoliš', 'nezdrave' i 'neudobne', a također su relikt britanskog imperija, drži Gandhi. Smatra i da su kožne cipele osmišljene za hladna stopala te upozorava da se svake godine zakolje 2,5 milijuna krava, koje Hindusi drže svetim životinjama, radi izrade cipela. Njezin su prijedlog podržale brojne službe, među njima i Središnja uprava za obrazovanje. (metro-portal.hr)

09.05.2010. Sea Shepherdova kampanja spasila 528 kitova

Japanska kitolovna flota se okomila na Sjevernooceansko utočište  za kitove s dozvolom japanske vlade za ubijanje 1035 kitova, sve redom zaštićenih ili ugroženih vrsta. Intervencija triju brodova Sea Shepherda spriječila ih je u dostizanju tog broja - članovi posade su ga uspjeli smanjiti za više od pola. Sea Shepherd je uspješno spasio 528 kitova- njihov najveći utjecaj dosad. Bilo je vrijedno mjeseci truda, troškova, gubitka Adyja Gila i uhićenja kapetana Petea Bethunea. Zahvaljujući hrabroj posadi Stevea Irwina, Boba Barkera i Adyja Gila, stotinama obalnih volontera i tisućama pristaša, lovci na kitove su pronađeni i ometani, a njihove su akcije prijevremeno završene. Sa sigurnošću se može reći da japanska industrija kitova ove godine nije ostvarila profit- najviše je gubitaka nagomilala zbog potrošenog goriva, cijene obrambenih i zaštitnih sistema te nadzornih letova. Ovo je šesta i dosad najuspješnija takva akcija Sea Shepherda u Sjevernooceanskom utočistu. (seashepherd.org)

08.05.2010. 08.05. - Svjetski dan bojkota Proctera & Gamblea

Usprkos postojanju brojnih alternativnih metoda kojima je do sada već 8000 kozmetičkih sastojaka testirano i pušteno u prodaju kao bezopasno za ljudsko zdravlje, tvrtka Procter & Gamble (P&G) zbog profita nastavlja užasna testiranja na životinjama. P&G s više od 250 robnih marki, odgovoran je za mučenje i smrt tisuća životinja godišnje, žrtava bolnih, zastarjelih i potpuno nepotrebnih testiranja kozmetike, sredstava za čišćenje i hrane za kućne životinje. Prijatelji životinja pozivaju građane da postanu savjesni potrošači i ne kupuju proizvode koji su testirani na životinjama.

07.05.2010. Pobijene tvrdnje zooloških vrtova o 'edukaciji'!

Nova znanstvena kritika preispituje tvrdnje zooloških vrtova i akvarija o edukaciji javnosti nakon što su pronađene ogromne rupe u ključnoj studiji koju je provelo Udruženje zooloških vrtova i akvarija (AZA). In Defense of Animals (IDA) od njih zahtijeva da prestanu obmanjivati javnost i priznaju da nemaju dokaza o njihovom pozitivnom, edukacijskom utjecaju. Nova studija s naslovom 'Promiču li zoološki vrtovi i akvariji promjenu ponašanja kod posjetitelja?' pokazala je najmanje šest velikih propusta u AZA-inom istraživanju, tako da se ne može navesti kao dokaz. Ovo istraživanje ruši mit o izlaganju životinja u lošim i neprirodnim uvjetima u svrhu edukacije, a posljedice su psihoza i prerana smrt životinja. (Idanews.org)

06.05.2010. Poziv na Sisak Eco Film Festival

Pozivamo vas na 'SEFF – Sisak Eco Film Festival' koji svoju ovogodišnju turneju započinje u Zagrebu! Od 6. do 8. svibnja gledatelji će filmove iz ovogodišnjeg SEFF-ova programa moći pogledati u zagrebačkom Dokukinu Croatia, Katančićeva 3. Projekcije počinju u 19 h, a ulaz je besplatan. Među filmovima izvan konkurencije u petak, 7. svibnja, prikazat će se i nizozemski film 'Istina o mesu' o utjecaju mesne industrije na klimatske promjene kojeg je udruga Prijatelji životinja prevela i titlirala na hrvatskom jeziku. Više o SEFF-u i program projekcija nalazi se na www.pozor-okolis.org.

05.05.2010. Peticija protiv korištenja mrtvih životinja u 'umjetnosti'

Austrijski ‘umjetnik’ Hermann Nitsch u svojim djelima koristi krv, organe i tijela mrtvih životinja za prikaze raspeća i žrtvovanja, navodno kao moralno propitivanje samog žrtvovanja. Ovakvo ‘umjetničko’ izražavanje je sramotno i nedopustivo kad zbog njega pate brojne životinje koje se nije pitalo žele li glumiti ‘instalaciju’ rasporenih želudaca i poprskane vlastitom krvlju. Ovdje možete potpisati peticiju u kojoj tražite da Nitsch prestane s iskorištavanjem životinja i njihovim korištenjem u svojem ‘radu’.

04.05.2010. Lush poziva na projekcije filmova

Lush Vas poziva na prikazivanje kratkih dokumentarnih filmova organizacije Films4Conservation 'State of the forest' i 'Hapiness lies in the forest'. Filmovi govore o problemu proizvodnje palminog ulja kroz sve aspekte - od ekoloških katastrofa koje uzrokuje siječa, uništenja prirodnog staništa orangutana i drugih vrsta do klimatskih promjena koje su uzrokovane paljenjem prašuma te ispuštanjem golemih količina CO2 u atmosferu. Besplatne projekcije otvorene su za javnost, a održati će se u Kinu Grič, 05.05.2010. u 18h.

03.05.2010. Woody Harrelson želi vege obroke u školama

Američki glumac Woody Harrelson, inače vegan, požuruje zastupnike američke Vlade da uvedu bezmesne obroke u škole i alternative mliječnim napicima. Kaže kako bi na taj način  poboljšale prehrambene navike američke djece, kojoj se od najranije dobi nudi masna hrana puna kolesterola. Harrelson se čvrsto drži veganskog stila života, a poznato je da ostalim zvijezdama na setovima nabavlja bezmesnu hranu. Ovoj se akciji priključila i Scarlett Johansson u pismu kalifornijskom kongresmenu u ožujku.

02.05.2010. Prestalo eutanaziranje zdravih pasa u Utinji

U Skloništu za životinje u selu Utinja nedaleko od Karlovca odnedavno više ne uspavljuju pse koji nisu uspjeli naći udomitelja u zakonskom roku od 60 dana. Zasluge za ovu novost, koja karlovački 'šinteraj' polako pretvara u daleko humaniji azil za životinje, prije svega idu na račun udruge 'Udomi me'. Njegove pokretačice, Kristina Mikić-Marković i Jasminka Špoljarević, već preko godinu dana volonterski rade na sakupljanju donacija i hrane za stanovnike skloništa, te ih pokušavaju udomiti. Kažu kako je pomoć potrebna i dalje, pa pozivaju sve koji mogu da doniraju hranu, ogrlice, povodnike i materijal poput plahti ili starih ručnika. Zainteresirani se mogu javiti na brojeve 099/786-6615 (Kristina) i 098/635-463 (Jasminka).

01.05.2010. Hrana, a ne oružje!

Kolektiv Hrana, a ne oružje! danas će u Maksimiru u 15 sati dijeliti (veganski) grah povodom 1. Maja. Djelovanje kolektiva je autonomno, ali ipak povezano sa istoimenim projektima drugdje u svijetu, a svoje djelovanje prvenstveno vide kao političko, a ne humanitarno. Praktično zadovoljavanje potrebe za hranom (besplatna hrana koju dijele) smatraju potrebnim, no ne žele biti samo jedna u nizu humanitarnih organizacija koje 'krpaju' situaciju nastalu zbog ekonomskog i političkog sustava.

Broj pronađenih vijesti: 33.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2010 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting