Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 26.

28.02.2011. Pas spašen s pješčanog otoka na rijeci Savi hitno traži dom!

Puna dva dana trajala je akcija spašavanja psa ostavljenog na pješčanom otoku na rijeci Savi, kod Velike Gorice. Nakon zaprimljenog poziva, djelatnica Info centra za kućne ljubimce pokrenula je akciju spašavanja psa, koji je na pješčanoj obali otoka neumorno lajao i zavijao. Pretpostavlja se da je psa netko čamcem prebacio na otok s namjerom da ga se riješi jer, da je sam preplivao rijeku i došao na otok, pas bi se, plivajući istim putem, vratio natrag. U akciji su pomogli vatrogasna postrojba iz Velike Gorice te Veterinarska ambulanta 'Nera' iz Dubrave, pruživši blatnjavom i promrzlom psiću besplatni pregled i terapiju. Ovaj plah, umiljat i miran križanac u tipu retrivera čeka nekoga tko bi ga trajno udomio. (suza.hr)

27.02.2011. Dugogodišnje vegetarijanstvo štiti od raka debelog crijeva!

Rezultati istraživanja indijskih znanstvenika na 8.877 pacijenata pokazali su kako osobe koje dugi niz godina konzumiraju vegetarijansku prehranu imaju znatno manji rizik od raka debelog crijeva. 'Dobro planirana vegetarijanska prehrana predstavlja zdrav način zadovoljavanja nutritivnih potreba. Dugotrajno vegetarijanstvo započeto tijekom ranih godina života može predstavljati jedan od načina prevencije bolesti', poručuje indijski znanstvenik dr. Yogesh M. Shastri. (ordinacija.hr)

26.02.2011. Za Pamelu Anderson onaj tko nije vegetarijanac je - kriv!

Glumica i poznata aktivistica za prava životinja Pamela Anderson gostovala je prekjučer u televizijskoj emisiji voditeljice i glumice Ellen DeGeneres, također veganke i aktivistice za životinjska i ljudska prava. Pamela je nasmijala i oduševila Ellen rekavši kako smatra da nikada ne bi bila dobra porotnica na sudu, jer bi svakoga tko nije vegetarijanac proglasila krivim. Ellen je pohvalila Pamelu Anderson zbog njenog dugogodišnjeg odlučnog zalaganja za prava životinja. (peta.org)

25.02.2011. Ubio psa pucnjem u glavu!

Prošli ponedjeljak, 76-godišnji susjed Dušana Miljanića iz Škabrnje kraj Zadra ubio je pucnjem u glavu Lili, njegovu šestomjesečnu mješanku hrvatskog ovčara. Policajci su psećeg krvnika odveli na kriminalističko istraživanje zbog neovlaštenog pucanja i oduzeli mu ilegalnu lovačku pušku kojom je počinio zločin. Miljanić opisuje susjeda kao samotnjaka koji mami životinje pa ih upuca. (24sata)

24.02.2011. Pogledajte 'Kinofil' - aktivistički film o napuštenim psima!

Sarajevski redatelj Damir Janeček danas će od 21 h predstaviti u Zagrebu svoj angažirani dokumentarni film ‘Kinofil’ u Dokukinu Croatia, Katančićeva 3. Slijede zagrebačke projekcije ovog šokantnog aktivističkog filma u redovitom kino programu, u suradnji s udrugom Prijatelji životinja. Nakon projekcije u 21 sat slijedi razgovor s autorom filma i Lukom Omanom, predsjednikom udruge Prijatelji životinja. Film ‘Kinofil’ bavi se napuštenim psima i hajci koju nad njima provode sarajevski šinteri, hvataju ih i ubijaju žicama na licu mjesta. Riječima autora, radi se 'o našem bešćutnom društvu i ljudima iz grada koji, nakon svega što su preživjeli u ratu, nemaju dovoljno osjećaja za ova bića koja se ne mogu sama udomiti i spasiti.'

23.02.2011. Vegetarijanstvom protiv bolesti povezanih sa starenjem!

U novom broju časopisa 'Zdrav život' nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho ističe kako vegetarijanski način prehrane preventivno utječe na mnoga stanja koja se povezuju sa starenjem, poput Alzheimerove bolesti, karcinoma debelog crijeva, prostate i dojke, zdravlja srca, dijabetesa, a povoljno utječe na tjelesnu težinu i kolesterol. Navodi kako su lan, ekološka soja, slanutak, leća i kvinoja hit moderne nutricije, a namirnice biljnoga podrijetla bogate antioksidansima, esencijalnim aminokiselinama, fitoestrogenima i ostalim sastojcima neophodnima za zdrav život.

22.02.2011. HGSS spasio štence iz jame kod Sinja

HGSS jučer je iz jame Bitelić kod Sinja spasio tri živa štenca. U akciji je sudjelovala ekipa iz Splita, o štencima ih je obavijestio Centar 112. Ovakav tip akcija sve je češći i posljedica je neodgovornosti pojedinaca kojima je sasvim normalno rješavati se svojih ljubimaca na ovakav nehuman način, žali se pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. (index.hr)

21.02.2011. Optužni prijedlog protiv lovaca u Čakovcu!

Temeljem prijave udruge Prijatelji životinja viši lovni inspektor Vedran Zlatar izvijestio je kako je izvršen inspekcijski nadzor u lovištu "Čakovec 2" lovozakupnika Lovačko društvo "Zec" iz Čakovca. Protiv lovozakupnika i odgovornih osoba u pravnoj osobi Odjel lovne inspekcije Varaždin podnio je optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Čakovcu zbog prekršaja Zakona o lovstvu (članak 64., stavak 1., točka 2.), kojim je zabranjeno loviti divljač u pojasu 300 m od ruba naselja.

19.02.2011. Kraj japanskom kitolovu?

Na polovici svoje najgore sezone, japanska flota navodno namjerava prestati s ubijanjem kitova zbog žestokih diplomatskih i aktivističkih pritisaka. Naglo napuštanje područja Anktartike je probudilo nade da bi ovo mogao biti kraj 23-godišnjim programima 'znanstvenog istraživanja' pod čijom je izlikom ubijeno više od 10 000 kitova. Iz Japana nema nikakve službene potvrde, ali se mnoge aktivističke udruge nadaju da je Japan konačno shvatio da u 21. stoljeću nema mjesta kitolovu. Tijekom godina, udruge poput Sea Shepherda neumorno su radile na spašavanju kitova, drastično smanjujući godišnje kvote ubijenih životinja. (smh.com.au)

18.02.2011. Počeo program besplatne kastracije napuštenih životinja!

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji na Veterinarskom fakultetu, dekan Veterinarskog fakulteta prof. dr. Tomislav Dobranić, ravnateljica Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba-Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba mr. sc. Davorka Maljković, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba dr. vet. med. Emil Tuk i predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman predstavili su program besplatne kastracije napuštenih pasa i mačaka. Prijave će se vršiti preko web stranice Prijatelja životinja, a programom se nastoje potaknuti zakonom propisani programi kastracije napuštenih životinja i u ostalim dijelovima Hrvatske.

17.02.2011. John Bartlett: Želim biti 100%-tni veganski dizajner

Nagrađivanom dizajneru Johnu Bartlettu veganska prehrana nije dovoljna- želi i dizajnirati vegansku odjeću i obuću. Pričekat će do završetka Tjedna mode na predstavljanje svoje alternative svim artiklima životinjskog podrijetla u modnom biznisu. 'Sljedeći put kad ću izlagati, želim pokazati potpuno vegansku kolekciju. Prošle sam godine izbacio paperje, a nadam se da do sljedeće jeseni više neću koristiti ni vunu. Želim biti 100%-tni veganski dizajner', izjavio je Bartlett. Za svoje prijatelje dizajnere koji još uvijek koriste krzno kaže da oni krzno smatraju samo materijalom, i da zbog toga dolazi do golemog jaza između njih - kao i kod jedenja hamburgera. (nbcnewyork.com)

16.02.2011. Tim Gunn poziva modne kuće da izbace krzno

Tim Gunn, voditelj popularne emisije 'Project Runway' i glavni kreativni direktor Liz Claiborne, apelira na dizajnere i modne kuće da prestanu koristiti krzno u svojim kolekcijama. 'Cilj mi je da što više dizajnera prestane koristiti krzno. Samo bih htio sjesti s njima i pitati ih je li ono zbilja potrebno', kaže Gunn. On, uz aktivisticu i veganku Stellu McCartney koja u svojim kolekcijama ne koristi ni krzno ni kožu, predstavlja rastuću grupu poznatih osoba koje se javno izjašnjavaju protiv krzna. (ecorazzi.com)

15.02.2011. Otkaz vozaču Liburnije koji je pregazio tri psa

Iako je tragedija koja se dogodila u Diklu 22.11. kada je vozač Liburnije namjerno pregazio tri psa izazvala burne reakcije, a Državnom odvjetništvu upućene su prijave zbog zlostavljanja i ubojstva životinja, Uprava Liburnije iskazala je podršku svojem zaposleniku. Međutim, sad mu prijeti otkaz, ali zato što je na autobusu napravio štetu od nekoliko tisuća eura, a ne zato što je pregazio pse. Naime, mnogi su putnici javno tvrdili da je vozač namjerno stisnuo papučicu gasa kako bi uspio zgaziti zaigrane pse. Iako je više od 1500 ljudi potpisalo peticiju kojom se traži odgovarajuća kazna i otkaz počinitelju, policija je ostala nezainteresirana za slučaj.

14.02.2011. Veggie Valentinovo i u restoranu Nova!

Akciji 'Veggie Valentine' pridružio se i restoran Nova. U ovoj 'last minute' ponudi iz restorana Nova vas pozivaju da svratite u bio&bio u Ilici 72 i preuzmete karticu s popustom od 10% za večerašnju Valentinovsku večeru! Jelovnik je moguće vidjeti na www.novarestoran.com.hr

13.02.2011. Mura ponovno teče svojim tokom!

Nakon što su hrvatske ekološke udruge s World Wildlife Fondom i EuroNaturom uputile prosvjedno pismo čelniku Delegacije EU u Zagrebu Paulu Vandorenu, europskom povjereniku za okoliš te povjereniku za proširenje EU, rijeka Mura ponovno teče svojim koritom. Čini se da je uspio pritisak javnosti i udruga, zgroženih planovima Hrvatskih voda da uništi staništa brojnih ugroženih vrsta regulacijom jedinstvenog prirodnog ušća rijeke Mure u Dravu kod Legrada, regulacijom 53 km toka Dunava u Hrvatskoj, regulacijom 386 km toka rijeke Save, uključujući i Lonjsko polje, te planovima za isušivanje posljednjih prirodnih područja rijeke Neretve i njezine delte radi poljoprivredne proizvodnje. (Biologija.com.hr)

12.02.2011. 'Kuhaonica' - subotnji tečaj veganske kuhinje u Zadru

Centar Tara u Zadru svake subote održava 'Kuhaonice'- radionice vegetarijanske i veganske kuhinje u kojima polaznici uče, ali i sudjeluju u pripremanju i degustiranju jela bez mesa, riba i jaja. Voditeljica Ljubica Vitlov Boban ističe kako je namjera pomoći novim vegetarijancima i veganima koji trebaju kulinarski poticaj i inspiraciju. Sljedeća je radionica 19.2., a prijave su moguće na mail adresi info@centartara.com. Više o projektu možete saznati na njihovoj web stranici.(www.centartara.com)

11.02.2011. Pišite Odboru da zadrži 'Ubojicu mačaka' u zatvoru!

Russell Swigart mogao bi biti pušten uvjetno nakon odslužene 2 godine i 5 mjeseci za ubojstvo dviju mačaka nožem. Swigart je provalio u stan Bridgett Wright i zaklao njene dvije mačke nožem. Slao joj je i poruke ‘da je želi mrtvu’, a ima povijest uhođenja i prijetnji ženama o mučenju i ubijanju njihovih ljubimaca. Potpišite peticiju i zatražite da u zatvoru odsluži svojih preostalih 10 godina kazne! (change.org)

10.02.2011. Glazbom protiv krzna - u Rijeci!

Nakon uspješne promocije i velikog odaziva građana u Zagrebu, Prijatelji životinja pozivaju građane Rijeke na promociju prvog hrvatskog spota za spas tuljana "The Hand Strikes Hard" koja će se održati 12. veljače 2011. u 20 sati u Coffee&Tea Baru ‘Aida’, Nikole Tesle 15 A, Rijeka. Uz promociju spota, očekuje vas i poseban akustični nastup benda, te ograničena serija majica posebno napravljenih za ovaj spot. Mnoge zemlje već su prepoznale krajnje okrutnu i nepotrebnu proizvodnju tuljanova krzna, pa su zabranile uvoz. Među njima je i Hrvatska koja je od 2006. u potpunosti zabranila uvoz tuljanova krzna i drugih prozvoda od tuljana.

09.02.2011. Pijetao iskorištavan za borbe ubio muškarca

José Luis Ochoa, 35-godišnjak iz Kalifornije koji je nazočio ilegalnoj borbi pijetlova, preminuo je od ozljeda koje je zadobio od jednog pijetla za kojeg je bio pričvršćen nož. Naime, organizatori borbi na pijetlove noge stavljaju noževe i oštrice, a jedan je pijetao jamačno napao Ochou i razrezao ga po listu desne noge. (danas.net.hr)

08.02.2011. Russell Simmons o veganstvu

Glazbeni mogul Russell Simmons u svojoj knjizi 'Super Rich: A Guide To Having It All' navodi da je vegan već 10 godina. Po njemu je najveća svjetska tragedija patnja 15 milijuna životinja na farmama i u tome ni na koji način ne želi sudjelovati. Kaže da se osjeća zdravo, a prehrani duguje i mladolik izgled. (cnn.com)

07.02.2011. Ne mogu povesti iz Egipta članove svoje obitelji!

U Egiptu su izbili nemiri zbog političkog režima, a situacija je svakim danom sve dramatičnija pa američka vlada deportira državljane SAD-a. Tragično, nije im dozvoljeno sa sobom povesti ljubimce, pa se suočavaju s odlukom o ostanku u Egiptu i riskiranju svojeg života ili povratku u SAD bez dijela obitelji. Potpišite peticiju i zamolite nadležne osobe da dopuste deportaciju pasa i mačaka, koji su njihovim skrbnicima članovi obitelji. (peta2.com)

05.02.2011. Tisuće protiv okrutne kozmetike

Kampanja BUAV-a, organizacije za zabranu svih eksperimenata na životinjama, pod sloganom 'Ne okrutnoj kozmetici' skuplja potpise kako bi ojačala novu zabranu prodaje kozmetičkih proizvoda testiranih na životinjama u EU i zabranila duži prijelazni rok za proizvođače koji još uvijek testiraju na životinjama. Već je skupljeno nekoliko tisuća potpisa, a kampanji su se pridružile i brojne slavne osobe - među njima i Kimberly Wyatt iz Pussycat Dollsa i model Jodie Kidd. (nocruelcosmetics.org)

04.02.2011. Veliki prosvjed protiv krzna

Prijatelji životinja pozivaju na veliki prosvjed protiv nošenja životinjskoga krzna, sutra, u subotu, 5. veljače 2011. Prosvjedna povorka kreće u 11 sati s Trga kralja Tomislava. Prosvjedu će se pridružiti aktivisti iz susjednih zemalja, a svoj dolazak najavile su i poznate javne osobe poput Luke Nižetića, Lee Dekleve, Fani Stipković i drugih.

03.02.2011. U Italiji ubijeno 35 ljudi u četiri mjeseca lovačke sezone

Prema najnovijim statistikama, 35 ljudi je ubijeno, a još ih je 74 ranjeno u ovogodišnjoj četveromjesečnoj lovačkoj sezoni u Italiji. To je posljedica neobičnih sloboda koje uživaju lovci-smiju ulaziti na privatan posjed i pucati bilo gdje osim 50 m od ceste i 150 m od kuće. Prijedlog ministrice turizma Vittorije Brambilla o postroženju pravila suočit će se s jakim lovačkim lobijem. Iako politički utjecajno, lovačko društvo je iznimno nepopularno u Italiji. (guardian.co.uk)

02.02.2011. Pingvini tuguju zbog smrti bližnjih

U ledenoj tundri Antarktike, slika žalosti zbog smrti pingvina. Fotograf Daniel J. Cox proveo je 25 godina fotografirajući sve od polarnih medvjeda do pingvina. 'Dio mog posla je prihvatiti činjenicu da uz prekrasne prirodne znamenitosti također dolaze i tužni događaji, a vidjeti pingvine kako tuguju nad smrti svojih bližnjih baš poput ljudi, bilo je srcedrapajuće', rekao je. (dailymail.co.uk)

01.02.2011. Obrijali i zašarali macu u Puli

Neviđeni vandalizam i mučenje životinja otkriveni su u pulskom naselju Vidikovac. Netko obijestan i nastran malu mačku obrijao je i išarao sotonističkim simbolima. Osoba koja ju je pronašla i donijela u Udrugu 'Ruka šapi' kaže da su je djeca obrijala i išarala. Bez obzira na sve što je doživjela, Lory je veoma mazna i željna pažnje. I dalje ima neizmjereno povjerenje u ljude i traži udomitelja. (slobodnadalmacija.hr)

Broj pronađenih vijesti: 26.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2011 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting