Stajalište Američke nutricionističke udruge i Nutricionista Kanade: Vegetarijanska prehrana

| More

Dobro isplanirana veganska i druga vegetarijanska prehrana pogodna je za sve stadije života, uključujući period trudnoće, laktacije, djetinjstva i adolescencije.

Kratak pregled

Stajalište je Američke nutricionističke udruge i Nutricionista Kanade da je primjereno isplanirana vegetarijanska prehrana zdrava, nutricijelno dostatna i da osigurava zdravstvene dobrobiti u prevenciji i liječenju određenih bolesti.

Otprilike 2,5% odraslih u Sjedinjenim Državama i 4% odraslih u Kanadi slijedi vegetarijanski način prehrane. Vegetarijanska prehrana se definira kao ona koja ne uključuje meso, ribu ili perad. Čini se kako interes za vegetarijansku prehranu raste, s mnogim restoranima i fakultetskim kantinama koji već rutinski nude vegetarijanske obroke. Dogodio se znatan porast u prodaji hrane privlačne vegetarijancima i ta se hrana može naći u mnogim supermarketima.

Ovaj dokument ispituje tekuće znanstvene podatke koji se odnose na ključne nutrijense za vegetarijance, uključujući proteine, željezo, cink, kalcij, vitamin D, riboflavin, vitamin B-12, vitamin A, n-3 masne kiseline i jod. Vegetarijanska i veganska prehrana se slažu s aktualnim preporukama za sve ove nutrijense. U nekim slučajevima uporaba obogaćene hrane ili dodataka može biti od pomoći u zadovoljavanju preporuka za zasebne nutrijense.

Dobro isplanirana veganska i druga vegetarijanska prehrana pogodna je za sve stadije života, uključujući period trudnoće, laktacije, djetinjstva i adolescencije.

Vegetarijanska prehrana nudi mnoštvo nutritivnih dobrobiti, uključujući i niže razine zasićenih masnoća, kolesterola i životinjskog proteina, kao i više razine ugljikohidrata, prehrambenih vlakna, magnezija, potaše, folne kiseline i antioksidansa, kao što su vitamin C i E i fitokemikalije. Kod vegetarijanaca je ustanovljena niža tjelesna težina nego kod ne-vegetarijanaca, kao i niža stopa smrtnosti od ishemičkih srčanih bolesti; kod vegetarijanaca je ustanovljena i niža razina kolesterola u krvi, niži krvni tlak i manje oboljelih od hipertenzije, drugog tipa dijabetesa, prostate i raka debelog crijeva. Iako postoji dosta državnih prehrambenih institucija koje mogu ugostiti vegetarijance, malo ih zasad ima onih koje su prikladne za vegane.

Zbog promjenljivosti u prehrambenim navikama kod vegetarijanaca, potrebno je individualno oporezivanje prehrambenih priljeva vegetarijanaca. Nutricionisti imaju odgovornost da podrže i ohrabre one koji pokazuju interes za konzumiranje vegetarijanske prehrane. Oni mogu odigrati odgovarajuću ulogu u educiranju vegetarijanskih klijenata o izvorima posebnih nutrijenata u hrani, kupovini i pripremi hrane i o bilo kakvim prehrambenim preinakama koje su prilagođene individualnim potrebama. Isplanirani menu za vegetarijance može biti pojednostavljen uporabom prehrambenog vodiča koji pobliže određuje grupe hrane i poslužene obroke.

Izjava o stajalištu

Stajalište je Američke nutricionističke udruge i Nutricionista Kanade da je primjereno isplanirana vegetarijanska prehrana zdrava, nutricijelno dostatna i da osigurava zdravstvene dobrobiti u prevenciji i liječenju određenih bolesti, a u cijelosti se može pročitati ovdje.

Stajalište iz 2009. godine

Američka nutricionistička udruga u lipnju 2009. godine izdala je novo stajalište o vegetarijanskoj prehrani koji možete u cijelosti pročitati ovdje.

Vezane teme

Veganska degustacija [ 39.90 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting