20.03.07. Preko 150.000 vegetarijanaca u Hrvatskoj

| More

Error:

Povodom Svjetskog dana bez mesa Prijatelji životinja objavljuju rezultate istraživanja i pozivaju na vegetarijanstvo: Preko 150.000 vegetarijanaca u Hrvatskoj

Prema nezavisnom službenom istraživanju Spem komunikacijske skupine 86,5% građana Hrvatske podržava vegetarijanstvo, od kojih se 28,9% izjasnilo da bi mogli i postati vegetarijanci. Isto istraživanje daje rezultate da je u Hrvatskoj čak 3,7% vegetarijanaca te da je broj u stalnom porastu.

S obzirom na ove rezultate ne čudi ni što 73,2% građana smatra da treba poboljšati vegetarijansku ponudu u Hrvatskoj, u što ne ulazi potažnja stranih turista koja nije zanemariva s obzirom da nedavna istraživanja pokazuju kako se svaki deseti građanin Njemačke hrani bezmesno.

Iako su na apel udruge Prijatelji životinja za poboljšanje vegetarijanske ponude, kojem su se pridružili i mnogi građani potpisujući peticiju i šaljući pisma, odazvali proizvođači, uvoznici i trgovački lanci svjesni važnosti razvitka ponude proizvoda biljnog podrijetla, Hrvatska nažalost još uvijek znatno zaostaje cijenom i raznolikošću za ponudom u državama Europske unije.

Svjetski dan bez mesa (Meatout Day) obilježava se 20. ožujka još od 1985. godine diljem svijeta na prvi dan proljeća, koji simbolizira ponovno rođenje i obnovu prirode, kako bi potrošačima pomogao u razvitku zdravije te etički i ekološki prihvatljivije prehrane zasnovane na povrću, voću, mahunarkama i žitaricama.

Prijatelji životinja pozivaju građane da se priključe obilježavanju Svjetskog dana bez mesa prelaskom na bezmesnu prehranu, a u subotu, 24. ožujka u 12 sati na informativnom štandu na uglu Varšavske ulice i Trga Petra Preradovića građani će moći probati raznovrsne bezmesne delicije.

Vodeće organizacije koje zagovaraju zdrav život pozivaju na povećanu konzumaciju namirnica biljnog podrijetla. Potrošači imaju pravo dobiti informaciju o boljem i kvalitetnijem životu svih ljudi, ne šteteći životinjama i okolišu. Bezmesna prehrana koristi zdravlju u prevenciji i liječenju bolesti koje su glavne ubojice današnjice - srčana bolest, moždani udar, razni karcinomi, šećerna bolest itd.

Ove godine Svjetski dan bez mesa u svijetu se obilježava s naglaskom na golem utjecaj mesne industrije na globalno zatopljenje i važnost prelaska na bezmesnu prehranu zbog tog gorućeg problema.

Milijarde kokoši, purana, svinja i krava koje su nagurane u tvorničkim farmama svake godine proizvedu enormne količine metana, kako u svom probavnom sustavu tako i iz izmeta koji izbacuju. Znanstvenici tvrde da je svaka molekula metana više nego 20 puta učinkovitija od ugljičnog dioksida u zarobljavanju topline u našoj atmosferi. Nedavno izvješće organizacije EarthSave International, zasnovano na radu vodećih svjetskih klimatologa, pokazuje da je usvajanje vegetarijanske prehrane učinkovitije u smanjivanju globalnog zatopljenja od smanjivanja emisija iz automobila ili elektrana.

Error:

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting