21.03.07. Trener Flippera u Hrvatskoj!

| More

Prijatelji životinja najavljuju posjet svjetski priznatog stručnjaka

- U Hrvatsku stiže gospodin Richard O'Barry, trenutno najugledniji stručnjak za morske sisavce u svijetu

Gospodin Richard O'Barry, u svojoj 40 godina dugoj karijeri, radio je i protiv i za dupine. Prvih 10 godina radio je za industriju zatočeništva, a posljednjih 30 godina borio se i još uvijek se bori protiv nje.

Davnih 1960-ih, radeći za Miami Seaquarium, gospodin O'Barry je hvatao i trenirao dupine, uključujući pet dupina koji su glumili legendarnog Flippera u poznatoj istoimenoj američkoj TV seriji Flipper. Kad je Cathy – dupin koja je najviše igrala ulogu Flippera – preminula u njegovom naručju, O'Barry je shvatio da je držanje dupina i ostalih morskih sisavaca u zatočeništvu potpuno pogrješno.

Od tog trenutka gospodin O'Barry je znao što mu je činiti u životu. Na prvi Dan planeta Zemlje, 1970. godine, osnovao je Dolphin Project, posvetivši ga oslobađanju zatočenih dupina koji su imali dobre izglede za preživljavanje i educiranju pojedinaca diljem svijeta o jadnom stanju dupina u zatočeništvu. Tijekom godina oslobodio je 24 zatočena dupina i vratio ih u divljinu. Pokrenuo je veliku kampanju protiv multimilijarderske industrije zatočavanja dupina, govoreći javnosti što se uistinu zbiva u predstavama s dupinima i programima plivanja s dupinima te potičući ljude da ne kupuju karte da bi vidjeli dupine kako izigravaju budale.

Taj isti gospodin Richard O'Barry ovoga tjedna stiže i u Hrvatsku, kako bi upozorio hrvatsku javnost da ne dopusti zatočavanje dupina u zemlji koja se diči prvim rezervatom za dupine na čitavom Mediteranu!

Gospodin O'Barry donosi i otvoreno pismo kojeg Lori Marino, dr. neuroznanosti i bihevioralne biologije iz SAD-a, upućuje gradskom poglavarstvu grada Vodnjana, Ministarstvu kulture i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva u kojem između ostalog iznosi rezultate istraživanja utjecaja plivanja s dupinima na zdravlje djece, koji su pokazali da metode koje se koriste nisu znanstveno osnovane, a studije o plivanju s dupinima imaju ozbiljnih mana.

Gospodin Richard O'Barry održat će press konferenciju u srijedu, 21. ožujka, u dvorani u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Hrvatske bratske zajednice 4, s početkom u 12:30 sati, nakon čega će posjetiti i Upravu za zaštitu okoliša pri Ministarstvu kulture.

U četvrtak, 22. ožujka u 16 sati, u Gradskom poglavarstvu Vodnjana, Trgovačka 2, gospodin O'Barry zajedno s predstavnicima udruge Prijatelji životinja sastat će se i s gospodinom Klaudiom Vitasovićem, gradonačelnikom Vodnjana, kojeg će upoznati s opasnostima zatočavanja dupina za same dupine, ali isto tako i za ljude koji bi bili uključeni u programe s dupinima, te apelirati na njega da ne dopusti izgradnju dupinarija u sklopu aquaparka Aquamania u Vodnjanu.

Gradonačelnik Vodnjana u svom pismu udruzi Prijatelji životinja izjavio je: 'Ako Vaši zahtjevi budu stručno opravdani vjerujte mi da ću kao veliki ljubitelj životinja odmah predložiti obustavu projekta'. Stoga, nakon što budu podastrijeti stručni argumenti gospodina Richarda O'Barrya i dr. Lori Marino, očekuje se odluka Gradonačelnika, a medijima će biti dostupni za izjave i predstavnici Udruge i gospodin Richard O'Barry.

1991. godine gospodin O'Barry dobio je priznanje za svoj rad od Povjerenstva za programe zaštite okoliša pri Ujedinjenim Narodima (US/UNEP), koje mu je dodijelilo Nagradu za postignuće u zaštiti okoliša. Objavio je i dvije knjige o svojemu radu, a danas radi kao stručnjak za morske sisavce pri Earth Island Institute-u, vodećoj međunarodnoj organizaciji za zaštitu okoliša čiji je cilj sprječavanje ubijanja, hvatanja, zatočavanja i komercijalnog iskorištavanja dupina i kitova diljem svijeta.

Javno izlaganje gospodina Richarda O'Barryja građani će moći poslušati u petak, 23. ožujka u 17 sati u prostorijama KIC-a, Preradovićeva 5, Zagreb.

O industriji protiv koje se već 30 godina bori, gospodin O'Barry izjavljuje: 'Ljudi koji hvataju i drže dupine u zatočeništvu govore javnosti kako to čine da bi javnost naučili poštivanju prirode. Ovo je licemjerstvo na kojem se ta industrija zasniva. U stvarnosti, oni se time bave isključivo zbog novca. Oduzmite im novac i prestat će tako postupati prema dupinima.'

Ric O'Barry press konferencija u Zagrebu 1Ric O'Barry press konferencija u Zagrebu 2Ric O'Barry - sastanak u Vodnjanu 1Ric O'Barry - sastanak u Vodnjanu 2Ric O'Barry - predavanje u Zagrebu

Vezane teme

Ric O'Barry - foto copyright Dolphin Project arhiva [ 40.02 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting