22.04.09. Mesna industrija uzrokuje globalno zatopljenje

| More

Povodom Dana planeta Zemlje Prijatelji životinja upozoravaju na globalno zatopljenje

U javnosti se premalo zna o utjecaju mesne industrije na globalno zatopljenje. Mesna prehrana je na prvom mjestu uzročnika globalnog zatopljenja. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) još 2006. godine objavila je Izvješće u kojem stoji da uzgoj stoke generira 18% stakleničkih plinova što je više od cjelokupnog svjetskog prometa koji emitira 16% stakleničkih plinova.

Stoga će aktivisti udruge Prijatelji životinja u srijedu, 22. travnja na Dan planeta Zemlje na Trgu Petra Preradovića u 12 sati uz prigodni informativni štand postaviti simboličan prikaz utjecaja mesne industrije na globalno zatopljenje.

Kako bi osvijestili građane o povezanosti prehrane namirnicama životinjskoga podrijetla i ekoloških katastrofa, na informativnom štandu dijelit će se edukativni letci koje je udruga Prijatelji životinja tiskala u suradnji s organizacijom Greenpeace, te će se najavljivati film 'Meat the Truth' koji će biti premijerno prikazan 2. svibnja u kinu KIC-a u Preradovićevoj 5.

Građani će moći potpisati aktualne peticije, informirati se o prednostima bezmesne prehrane, dobiti besplatne recepte, a dostupna će biti i znanstvena brošura 'Stočarska industrija i klima - Europska unija loše čini gorim' koju su napisali švedski zastupnik Europskog parlamenta Jens Holm i novinar Toivo Jokkala.

U organizaciji Zelene akcije 25. travnja, na Zrinjevcu, održat će se predstavljanje proizvođača ekološki uzgojenih proizvoda, a udruga Prijatelji životinja pripremit će degustaciju veganskog eko-čušpajza u 12 sati kako bi zainteresiranim građanima približila bezmesni način prehrane koji štiti okoliš, životinje i ljudsko zdravlje.

Metan, dušični oksid i industrijski plinovi bitni su plinovi efekta staklenika. Glavni izvori metana proizlaze iz uzgoja životinja odnosno stočarstva i sječe šuma zbog novih površina za ispašu i poljodjelstvo. Stočarstvo je također glavni uzrok nastanka dušičnog oksida. Svaki kilogram proizvedenog mesa uzrokuje oslobađanje stakleničkih plinova čiji je učinak istovjetan učinku tri do četiri kilograma CO2.

Velike količine energije potrošene za proizvodnju umjetnog gnojiva, sječa prašuma za pašnjake i uzgoj hrane za stoku, te velike količine metana oslobođenog iz balege zajedno stavljaju mesnu industriju na prvo mjesto uzročnika globalnog zatopljenja.

Imati meso za jelo ne vrijedi mijenjanja svjetske klime, ubijanja životinja – kako svinja tako i polarnih medvjeda – pa i nas samih.

Globalno zatopljenje1 [ 139.37 Kb ]Globalno zatopljenje2 [ 138.66 Kb ]Globalno zatopljenje3 [ 140.15 Kb ]Globalno zatopljenje4 [ 129.38 Kb ]Degustacija na Zrinjevcu

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting