30.06.09. Sloboda umjesto zatočavanja

| More

Ministarstvo kulture donijelo odredbu o zabrani zatočavanja dupina!

- Obilježavanje Svjetskog dana kitova i dupina

Nakon što je još 2007. godine udruga Prijatelji životinja zbog pokušaja izgradnje dupinarija kod Vodnjana pokrenula veliku kampanju protiv zatočavanja morskih sisavaca i za zakonsku zabranu zatočavanja dupina, takva odredba stupila je na snagu te je od 19. lipnja 2009. u Hrvatskoj u potpunosti zabranjeno zatočavanje dupina, odnosno morskih sisavaca iz porodice Ceteacea.

Pravilnikom o uvjetima držanja, načinu označavanja i evidenciji zaštićenih životinja u zatočeništvu (NN br.: 70 od 19. lipnja 2009. g.) Ministarstvo kulture donijelo je odredbu da prema članku 5. točka (1) 'Držanje u zatočeništvu živih primjeraka vrsta životinja navedenih u Prilogu II ovoga Pravilnika nije dopušteno'. Ova se odredba odnosi na vrstu životinja Cetacea, kitovi, a uključuje sve vrste unutar više svojte.

Donošenjem odredbe kojom se izričito zabranjuje držanje dupina i ostalih morskih sisavaca iz porodice Cetacea u zatočeništvu, Ministarstvo kulture i Uprava za zaštitu prirode odaslali su jasnu poruku i pokazali svoju spremnost da se aktivno uključe u zaštitu divljih i zaštićenih životinja te učinili još jedan korak prema tome da Hrvatska doista postane 'zemlja prijatelja dupina'.

Pozdravljajući ovu odluku, u utorak 30. lipnja, na Svjetski dan kitova i dupina, Prijatelji životinja će postaviti informativni štand na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava kako bi upoznali građane s ovom važnom odredbom te im poručili da ne posjećuju dupinarije prilikom putovanja u države u kojima je zatočavanje dupina još uvijek dozvoljeno. Potpisivat će se i peticija za trajno proglašenje rezervata za dupine kod Malog Lošinja.

Istoga dana, u 13 sati, u Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, predstavnici udruge Prijatelji životinja uručit će zahvalnicu zbog donošenja zakonske odredbe zabrane zatočavanja dupina državnom tajniku pri Ministarstvu kulture Zoranu Šikiću. Prilikom susreta, uz zahvalnicu, bit će predani i dodatno prikupljeni potpisi za trajno proglašenje rezervata za dupine kod Malog Lošinja čiji broj sada premašuje 40.000 potpisa.

Republika Hrvatska je potpisnica Sporazuma o zaštiti kitova u Crnom moru, Sredozemnom moru i susjednom atlantskom području (ACCOBAMS), Međunarodne konvencije za regulaciju kitolova te stranka Bernske, Barcelonske, Bonnske i CITES konvencije, a u Hrvatskoj su sve vrste dupina zaštićena vrsta. Proglašenjem rezervata za dupine bez smanjenja kategorije zaštite Hrvatska bi učinila veliki korak u pogledu zaštite životinja i prirode te bi ponosno mogla nositi naziv 'zemlje prijatelja dupina'.

Uprava za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture proglasila je, naime, rezervat dupina kod Malog Lošinja 26. srpnja 2006. na tri godine. Hrvatska je dobila međunarodnu potporu da se ovo područje proglasi trajno zaštićenim rezervatom za dupine, što podržava i većina građana zbog važnosti zaštite dupina i dugoročnih interesa Hrvatske. Zbog prelova ribe i masovnog istrebljenja jedna vrsta dupina u Jadranskom moru - obični dupin - već je izumrla.

Najveće prijetnje opstanku dupina su onečišćenje mora, uznemiravanje i buka, nedostatak hrane zbog prekomjernog izlova ribe, ali i slučajni i izravni ulov dupina. Prema populacijskom istraživanju u proteklih petnaestak godina smanjio se broj dupina u Jadranskom moru za gotovo četrdeset posto. Kako u budućnosti ne bismo promatrali izumiranje još jedne vrste dupina potrebno je konkretno i zakonski zaštiti područje u kojem najviše obitavaju i proglasiti ga rezervatom.

Svaki pojedinac svojim postupcima pridonosi očuvanju prirode i životinja, od odluke da ne posjećuje dupinarije, akvarije i zoološke vrtove, odnosno ne podržava zatočavanje divljih životinja, izgradnje jasnog stava da divlje životinje spašavamo jedino štiteći njihova staništa, pa do odluke da ne sudjelujemo u nepopravljivom pustošenju mora i oceana zbog nepotrebne navike jedenja mesa životinja koje u njemu žive.

Predaja zahvalnice ministru kulture [ 144.44 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting