18.11.16. Umjesto deva sklonište!

| More

Prijatelji životinja upozoravaju: grad Đurđevac najavio svjesno kršenje zakona

- Predstave s divljim životinjama su protuzakonite, što se odnosi i na deve; četvrt milijuna kuna početnih troškova

Gotovo neopaženo prošla je vijest da se Đurđevac ubrzano priprema za dolazak deva iz Danske, kojima je namijenjena "važna uloga u adventskim događanjima", a koje su u međuvremenu već stigle! Iako zvuči kao loša šala na nekom satiričnom portalu, zapanjujuća je činjenica da Turistička zajednica grada Đurđevca doista planira deve najprije koristiti kako bi na njima "kraljevi Gašpar, Melkior i Baltazar dojahali do jaslica u poklon malom Isusu", a potom će smisliti kako će ih iskoristiti za nove turističke "atrakcije". Najavljuju organizirane karavane po podravskim pustinjskim predjelima.

Udruga Prijatelji životinja, povodom saznanja o ideji kupnje deva, apelirala je prije četiri mjeseca na gradonačelnika Đurđevca Željka Lackovića da ponovno razmotri takvu nelogičnu odluku. Prijatelji životinja upozorili su da će kupnja deva, osim etičke neprihvatljivosti i kršenja zakona, značiti dugoročne troškove za kupnju, transport, troškove otvaranja zoološkoga vrta, ali i cjeloživotno uzdržavanje deva, čija je prosječna životna dob između 40 i 50 godina. Osim vanjskog izgleda i imitacije pješčanog podneblja, grad Đurđevac ničime ne zadovoljava uvjete pustinjske klime, što devama ne osigurava autohtono životno podneblje.

Korištenjem deva u najavljenim predstavama tijekom adventskih događanja Đurđevac će svjesno kršiti Zakon o zaštiti životinja koji zabranjuje držanje divljih životinja te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama. Istim Zakonom domaće životinje definirane su kao "životinje koje je čovjek pripitomio i udomaćio i koje uzgaja radi proizvodnje hrane, hrane za životinje i nusproizvoda životinjskog podrijetla te u druge gospodarske svrhe". Iz toga proizlazi da su deve u Hrvatskoj divlje životinje, pa Grad Đurđevac šalje poruku javnosti da ne samo da ne mari za provedbu Zakona o zaštiti životinja nego ga planira i kršiti!

Stoga su Prijatelji životinja uputili prijavu veterinarskoj inspekciji i Ministarstvu poljoprivrede te zatražili obrazloženje propisa koji omogućava jednom hrvatskom gradu posebna pravila u postupanju sa životinjama od ostatka Hrvatske.

U skladu s najavom protuzakonita korištenja deva u predstavama za građane je i navod Turističke zajednice da se gradi nastamba za deve i da će im dovesti puno pijeska. Čini se da vodstvo grada nije upućeno u to da držanje deva u zatočeništvu zahtijeva gradnju registriranog zoološkog vrta prema svim standardima, europskim direktivama i hrvatskim zakonima te je upitna i sama mogućnost zadovoljenja uvjeta i isplativost. Sve to traži iznimna dugogodišnja ulaganja i održavanje, odnosno iziskuje nesvrsishodno trošenje novca građana grada Đurđevca.

Prijatelji životinja predložili su gradonačelniku da je logičnije uložiti novac u izgradnju skloništa, s obzirom na to da ga grad Đurđevac još uvijek nema ispunjene sve zakonske obveze. Obveza je jedinice lokalne samouprave da osnuje sklonište i pokrene sve programe koje su bitni za njegovo pravilno funkcioniranje, poput programa oglašavanja, udomljavanja, kastracije životinja i edukacije građana. Prijatelji životinja već su ranije ponudili gradonačelniku suradnju s ciljem pomoći životinjama te uštede novaca građana Đurđevca, no nisu primili nikakav odgovor.

Predstavnik Turističke zajednice izjavio je u medijima da je bilo prigovora zašto dovode deve u Podravinu, u kojoj nisu autohtone životinje, ali da su ih već Osmanlije koristili ovdje kao teretne životinje. Pozivanje na nazadnu praksu minulih stoljeća kao opravdanje za dovođenje deva u klimatski i zemljopisno za njih neadekvatne uvjete mnogo govori o etičnosti i civiliziranosti ove inicijative.

Životinje koje su prisiljene služiti kao zabava za mase drže se u zatočeništvu koje je najčešće skučeno za njihove potrebe i daleko od njihovih prirodnih staništa, zbog čega često pokazuju psihotično i samodestruktivno ponašanje zvano zoohoza. Unatoč tobožnjim prednostima postojanja veterinarske skrbi i pružanja redovitih obroka, stres uzrokovan zatočeništvom slabi i imunološki sustav životinja.

Prijatelji životinja pozivaju gradonačelnika i Turističku zajednicu Đurđevca da turističku ponudu grada temelje na progresivnim vrijednostima bez iskorištavanja i zatočenja životinja.

deva [ 121.41 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting