07.04.07. Vegetarijanci se hrane zdravije

| More

Error:

Prijatelji životinja na Svjetski dan zdravlja pozivaju na degustaciju majoneze bez jaja

Vodeći uzroci smrti u Hrvatskoj su bolesti srca i krvnih žila te rak odnosno karcinom. Jedan od uzroka ovih bolesti je i nepravilna prehrana.

Danas je već znanstveno dokazano da vegetarijanska prehrana ima preventivni učinak na brojne bolesti. Hraneći se namirnicama biljnog podrijetla poput žitarica, mahunarki, povrća i voća, vegetarijanci u većoj mjeri unose zaštitne tvari - prehrambena vlakna, minerale i vitamine koje ih štite od bolesti. Istodobno, vegetarijanci ne opterećuju organizam zasićenim mastima i životinjskim bjelančevinama zbog čega u prosjeku imaju niži indeks tjelesne mase, kao i nižu razinu kolesterola od osoba koje konzumiraju meso. Uočena je i značajno niža učestalost kroničnih bolesti kao što su dijabetes, artritis, bolesti srca, povišeni krvni tlak, rak prostate i rak debelog crijeva u osoba koje ne konzumiraju meso, ribu i jaja.

Kako bi skrenuli pozornost građana na prednosti vegetarijanske prehrane, Prijatelji životinja na Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, u 12 sati, na Trgu Petra Preradovića organiziraju degustaciju francuske salate s majonezom bez životinjskih sastojaka u sklopu koje će dijeliti i uzorke majoneze bez jaja. Također će biti posluženi i veganski uskrsni kolači poput tradicionalne pince ili pogače.

Utjecaj konzumiranja životinjskoga mesa na zdravlje ljudi u velikoj mjeri proizlazi i iz odnosa čovjeka prema životinjama koje iskorištava za prehranu. Zbog neprirodne okoline i načina prehrane životinje obolijevaju ne samo od raznih gnojnih upala već i od malignih tumora koji često završavaju u mljevenom mesu, salamama, hrenovkama i paštetama.

Hrani se dodaju i kemijski aditivi za povećanje rasta, brzo tovljenje, kao i naftni derivati. Životinje se hrane prisilno, daju im se injekcije hormona rasta, stimulansi apetita, antibiotici, sedativi. Zbog taloženja u tijelu životinja dolazi čak do 14 puta veće koncentracije pesticida u mesu i 5 puta veće koncentracije u mliječnim proizvodima u odnosu na povrće.

Sa zdravstvenim prednostima vegetarijanske prehrane već je upoznato skoro 60% stanovnika Hrvatske, koji, prema nezavisnom istraživanju javnog mnijenja Spem komunikacijske skupine, smatraju da je vegetarijanstvo zdrav način života. Prema istom istraživanju 72% građana Hrvatske je svjesno da treba jesti manje mesa i mesnih prerađevina.

I hrvatski proizvođači sve više prepoznaju zdravstvene prednosti biljnih namirnica, pa tako Prijatelji životinja zahvaljuju Zvijezdi na suradnji i daju javnu pohvalu zbog lansiranja nove Omegol majoneze bez sastojaka životinjskoga podrijetla namijenjenu svim građanima.

Error:

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting