15.06.10. Obvezno mikročipiranje svih pasa

| More

- Objavljen Pravilnik o označavanju pasa

Nakon višegodišnje kampanje udruga Prijatelji životinja obavještava da je označavanje pasa mikročipom obvezno za sve pse te poziva skrbnike da svoje pse čim prije odvedu kod veterinara kako bi se označili mikročipom.

Pravilnik o označavanju pasa objavljen je u 'Narodnim novinama' (NN 72/2010) i stupa na snagu 19. lipnja 2010. te propisuje obvezno mikročipiranje, kako bi najkasnije do 13. lipnja 2011. svi psi bili označeni mikročipom.

Udruga Prijatelji životinja pokrenula je ovu kampanju kako bi se smanjilo napuštanje pasa i kako bi se izgubljeni psi mogli vratili svojim skrbnicima. Kampanji su se pridružila 73 grada dajući javnu potporu donošenju propisa o obveznom mikročipiranju svih pasa.

Mikročipiranje je gotovo bezbolan postupak kojim se pod kožu životinje stavlja sterilna staklena kapsulica s mikročipom koji sadrži jedinstveni broj. Podaci s mikročipa mogu se pročitati čitačem kojega treba imati svaka veterinarska služba. Podaci o punoljetnom skrbniku i životinji upisuju se u bazu podataka jedinstvenu za cijelo područje Republike Hrvatske.

Mikročipiranje se obavlja samo jednom, a u slučaju promjene skrbnika mijenjaju se podaci u bazi i ostaju podaci o prethodnim skrbnicima. Cijena mikročipiranja iznosi između 50,00 i 80,00 kuna i usluga se može dobiti u bilo kojoj veterinarskoj ambulanti.

Stupanje na snagu ovoga propisa od velikog je značaja za zaštitu životinja kao i za dobrobit cijele zajednice te će rezultirati odgovornijim nabavljanjem i skrbi o životinjama, njihovom lakšem pronalasku u slučaju da se životinja izgubi te procesu kažnjavanja onih koji napuštaju životinje. Kazna za napuštanje životinje prema Zakonu o zaštiti životinja iznosi do 15.000,00 kuna.

Prijatelji životinja zahvaljuju brojnim građanima koji su potpisivanjem peticije pridonijeli donošenju ove odluke te Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja na suradnji i uvažavanju prijedloga Udruge. Također, pozivaju građane da izvrše propisom utvrđenu obvezu mikročipiranja svih pasa.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting