08.04.11. Kaznena prijava protiv Veterinarske stanice Vetam d.o.o.

| More

OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO U OSIJEKU
g. Mirko Poljak, općinski državni odvjetnik
Kapucinska 21
31000 Osijek

Predmet: Kaznena prijava protiv Veterinarske stanice VETAM d.o.o., u Osijeku, odgovorne osobe - direktora Dejana Todorovića i dvojice djelatnika

Udruga Prijatelji životinja temeljem dojava građana i napisa u medijima, osobito na internetskim web stranicama Tportala i Jutarnjeg lista od 31. ožujka 2011., podnosimo ovu kaznenu prijavu zbog nezakonitog postupanja direktora Veterinarske stanice Vetam d.o.o. u Osijeku, Dejana Todorovića i njegovih zaposlenika.

Vlasnik i odgovorna osoba Dejan Todorović osobnim je iskazom potvrdio da je dao nalog za ubijanje pasa izvan svih zakonom propisanih postupaka i rokova te da to redovito čini, unatoč zakonom zabranjenoj praksi. Nije dopušteno ni na čiji zahtjev, pa niti na zahtjev vlasnika, ubiti psa ili drugu napuštenu životinju protivno Zakonu o zaštiti životinja i drugim propisima.

Vetam, prije svega, obavlja djelatnost skloništa za napuštene životinje koje regulira Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi (Narodne novine, br. 110/04.), iako za tu djelatnost nema rješenje nadležnog Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, kršeći time izravno odredbu članka 56., stavka 2. Zakona o zaštiti životinja (Narodne novine, br. 135/06.) gdje je navedena izričita zabrana obavljanja takve djelatnosti bez potrebnog rješenja nadležnog Ministarstva.

Ovdje izričemo opravdanu sumnju da se na taj način, dobivanjem koncesije od Grada Osijeka i sklapanjem nezakonitog ugovora, želi steći izrazita financijska korist na teret građana grada Osijeka jer se izdvajaju neuobičajeno velika, točnije enormna sredstva iz proračuna Grada - preko 6 milijuna kuna, a pritom se djelatnost obavlja potpuno izvan zakonskih okvira jer ne postoji sklonište niti se ne poštuje procedura skrbi o životinjama, propisana Zakonom o zaštiti životinja i Pravilnikom o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi (Narodne novine, br. 110/04.). Životinje se ubijaju prema vlastitom nahođenju, dok se pritom nezakonito bogati na račun zajednice. U ovom slučaju, čak ni formalnopravno nisu ispunjeni uvjeti iz zakona i propisa, a kamoli da se sa životinjama postupa na utvrđen način. I to sve sa svrhom da bi 'oprani' novac iz gradske blagajne bio što veći, a troškovi što manji.

Nadalje, Dejan Todorović sam je izjavio za medije da je dao nalog i poticao (članak 37., stavak 1. Kaznenog zakona) svoje djelatnike na izvršenje kaznenog djela iz članka 260., stavka 2. Njegovi djelatnici, kao izravni izvršitelji kaznenog djela bez pogovora, snose istu kaznenu odgovornost iz članka 260., stavka 2. Kaznenog zakona.

Članak 37., stavak 1. Kaznenog zakona glasi:

1) Tko drugoga s namjerom potakne na počinjenje kaznenog djela, kaznit će se kao da ga je sam počinio.

Dokaz: fotografije u privitku ove prijave (9).

Kao dokaze svega navedenog, dostavljamo u privitku fotografije samog čina ubijanja životinja, a iskaze Vam mogu potvrditi i novinari Tportala te Jutarnjeg lista kojima je Dejan Todorović potvrdio gore navedeno.

Postoji i opravdana bojazan da vlasnik Dejan Todorović i nadalje protupravno sakuplja životinje s područja grada Osijeka, proizvoljno drži i ubija pse, povjerene mu na skrb, prije zakonskog roka od 60 dana, čime krši odredbe članka 260., stavka 2. Kaznenog zakona. Članak 257., stavak 1. Kaznenog zakona glasi:

(1) Veterinar ili veterinarski djelatnik koji se pri pružanju pomoći, pregledu, cijepljenju ili liječenju životinje ne pridržava pravila veterinarske struke pa zbog toga nastupi oboljenje, pogoršanje bolesti ili uginuće životnje, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Očigledno neuvjerljiva bila bi činjenica da u sve nisu upućene nadležne gradske službe jer smo, kao stručna udruga za zaštitu životinja, u više navrata ukazivali na zakonske odredbe skrbi o napuštenim i izgubljenim životinjama koje su uvijek ignorirane.

Stoga Vas molimo da svakako pokrenete kazneni postupak protiv svih navedenih osoba i pravne osobe te podignete optužni prijedlog za protupravno stjecanje imovinske koristi, kao i mučenje životinja. Odnosno, predlažemo izricanje mjere opreza pravnoj osobi te vlasniku i odgovornoj osobi - Dejanu Todoroviću iz članka 98., stavka 2., točke 6. Zakona o kaznenom postupku ("Narodne novine", broj 152/08. i br. 76/09.) te zabrane obavljanja djelatnosti u potpunosti jer, kao veterinar ili veterinarski djelatnik, postoji opravdana bojazan da će postupati suprotno članku 257. i 260. Kaznenog zakona, nastavljajući ubijanje životinja s namjerom stjecanja protupravne imovinske koristi.

Članak 260., stavci 1. i 2. Kaznenog zakona glase:

(1) Tko životinju teško zlostavlja, ili izlaže nepotrebnim mukama, ili joj nanosi nepotrebne boli ili je radi svog iživljavanja izlaže patnjama, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

(2) Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini radi dobivanja oklade ili drugog pribavljanja imovinske koristi, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Također, predlažemo da se tijekom postupka poduzmu mjere osiguranja i oduzimanja imovinske koristi, ostvarene kaznenim djelom, u smislu svakog povećanja ili sprječavanja smanjenja imovine koja potječe od kaznenog djela.

Moramo napomenuti da, kao udruga građana s brojnim članstvom (preko 4000 građana) očekujemo Vaše promptno i profesionalno postupanje i podizanje optužnica protiv odgovornih pravnih osoba i odgovornih u gradskoj upravi Grada Osijeka, kao i izravnih počinitelja s priloženih fotografija. Građani Hrvatske traže od nadležnih institucija, pa tako i Vas, provođenje zakonskih propisa vezanih uz zaštitu životinja, kako bi Republika Hrvatska krenula k ostvarenju proklamirane uzrečice "pravne države". Odlučnim djelovanjem poslali biste upozorenje široko rasprostranjenoj praksi diljem Hrvatske "zarađivanja" na smrti bespomoćnih životinja, a na račun građana i osiromašene zajednice.

Smatramo nadalje da jedna, jedina pravomoćna presuda zbog mučenja i ubijanja životinja nije dovoljna (Ostoja Babić osuđen je na 5 mjeseci zatvora i kaznu je odslužio) da bi se zakon učvrstio u svojoj namjeri zaštite životinja te da ovaj slučaj treba pratiti s osobitom pažnjom kako bi se, pravomoćnom osudom za kazneno djelo, uvela praksa procesuiranja ovih kaznenih djela, što je uobičajena i česta praksa vodećih zemalja Europske unije.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 8. travnja 2011.

Na znanje:

  1. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
    Uprava za veterinarstvo
    Odjel za zaštitu životinja
    mr. sc. Branka Buković Šošić, načelnica
    Miramarska 24
    10000 Zagreb
  2. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
    Uprava za veterinarske inspekcije
    mr. sc. Gordan Jerbić, ravnatelj
    Miramarska 24
    10000 Zagreb
  3. Ministarstvo pravosuđa,
    Kabinet ministra
    g. Dražen Bošnjaković, ministar
    Dežmanova 10
    10000 Zagreb
  4. Predsjednik Republike
    dr. sc. Ivo Josipović, predsjednik
    Pantovčak 241
    10000 Zagreb
  5. Förderverein Tierschutzprojekt Kroatien e. v.
    Drosselweg 8, OT Alt Golm
    15848 Rietz - Neuendorf
    Deutschland
  6. Grad Osijek
    g. Krešimir Bubalo, gradonačelnik
    Kuhačeva 9
    31000 Osijek
Odgovor na kaznenu prijavu


Odgovor državnog odvjetništva u Osijeku na kaznenu prijavu

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting