05.04.12. Zahtjev gradu Osijeku za pomoć osječkim psima

| More

GRAD OSIJEK
n/r: gosp. Krešimir Bubalo, dipl. oec.
gradonačelnik
Kuhačeva 9
31000 Osijek

Poštovani gospodine Bubalo,

ponovno Vam pišemo vezano uz alarmantnu situaciju za napuštene pse na osječkom području i učestalo kršenje Zakona o zaštiti životinja i podzakonskih akata, za koje je odgovorna Veterinarska stanica Vetam d.o.o.

Najnoviji šokantni napisi, fotografije i snimke iz šinteraja u Belom Manastiru, objavljene u medijima, još jednom potvrđuju kako je vrijeme da se hitno riješi problem napuštenih pasa na human način, primjeren etičkim principima 21. stoljeća, i da Grad Osijek dosljedno provodi zakone kojima će štititi zdravlje i živote nezbrinutih životinja.

Zbog kršenja zakonskih propisa, kao udruga smo dosad prijavljivali Vetam, a to su činile i druge udruge za zaštitu životinja koje istinski žele pridonijeti rješavanju problema napuštenih pasa na osječkom području, na etičan, zakonit i transparentan način. Podsjećamo Vas da je veterinarska stanica Vetam prekršajno osuđena i kažnjena zbog nezakonitog usmrćivanja pasa. Prošle godine u šinteraju u Belom Manastiru već su otkriveni užasni uvjeti držanja pasa u prljavim, zagušljivim prostorijama, u neprimjerenim i nehigijenskim uvjetima. Očito je da Vetam velike novčane iznose koje dobiva za skrb o psima ne troši na način predviđen zakonom, jer su psi u lošem stanju, zanemareni i bolesni.

Grad Osijek produžio je ove godine sudski kažnjavanoj veterinarskoj stanici Vetam ugovor o skloništu za životinje, po kojem im za lošu uslugu ponovno isplaćuje gotovo dva milijuna kuna. Time Grad Osijek nagrađuje loš rad Vetama ponovnom suradnjom, koja dovodi do novih kršenja zakona i užasnih posljedica za zdravlje i živote pasa o kojima bi trebao primjereno skrbiti.

Produžavanje ugovora Vetamu nakon niza kršenja Zakona o zaštiti životinja, javne prozivke od strane velikoga broja građana i uz postojanje registriranog skloništa u Nemetinu, smatramo nerazumnim bacanjem novaca, uz veliku štetu za životinje i građane čiji se novac neprimjereno troši. Stjecanje profita Vetama na patnji i smrti životinja i na štetu građana je krajnje degutantno i zaslužuje svaku osudu od strane udruga i građana. Gradske vlasti ne smiju na takav način raspolagati s novcem građana i time prešutno podržavati okrutnost nad životinjama. U vrijeme kada gradovi nastoje u svojim proračunima mudro raspolagati novcima, i Grad Osijek pravilnim ulaganjem može uštedjeti puno novaca, kao i postići puno bolje rezultate s novcima s kojima raspolaže.

Postavlja se i pitanje koliko je etički ispravno da zbrinjavanje napuštenih životinja vodi veterinarska stanica koja olako i bez suosjećanja ubija nedužna živa bića i žele li građani Osijeka takvu skrb za napuštene životinje i izdvajanje tolike količine novca za ubijanje životinja.

U Osijeku nije riješena niti pravilna provedba kastracije samoživućih mačaka, niti se pravilno vodi informacijski centar i programi udomljavanja, kastracije i edukacije.

Vrijeme je da Grad Osijek donese odluku prema kojoj će ukinuti mogućnost usmrćivanja pasa na osječkom području nakon 60 dana, kakvu su već donijeli Čakovec, Dubrovnik i Zagreb. To je jedini način da se počnu provoditi zakonski propisi, jer će to prisiliti skloništa da se bave oglašavanjem i udomljavanjem pasa te edukacijom, umjesto da čekaju istek roka od 60 dana, kako bi mogla ubiti psa i zaraditi na njemu.

Još jednom ističemo pozitivan primjer Azila za napuštene životinje u Nemetinu udruge Pobjede, registriranog pri Ministarstvu poljoprivrede, za čiji rad je Grad Osijek izdvojio tek 100 tisuća kuna, iako volonteri Udruge uspješno i požrtvovno provode politiku zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih pasa i ne ubijaju ih, za razliku od Vetama. Riječ je o pravom skloništu za pse, kojemu treba pružiti financijsku podršku na način da obavlja djelatnost za koju građani trenutno financiraju ubojice pasa, Veterinarsku stanicu Vetam. Takvo rješenje bilo bi na dobrobit cijele zajednice - sklonište za nezbrinute životinje kojega se Osječani neće morati sramiti, odnosno mjesto gdje životinje ostaju dok im se ne pronađe novi skrbnik, koje redovito oglašava svoje štićenike kako bi se što prije udomili, provodi programe kastracije te koje, osim same zaštite životinja, ima i edukativnu funkciju.

Stoga Vam nudimo suradnju i tražimo još jednom da raskinete sve ugovore s Veterinarskom stanicom Vetam, s obzirom na njihov protuzakonit rad i nehumano postupanje prema ionako već dovoljno istraumatiziranim napuštenim psima.

Također, smatramo da bi Grad Osijek trebao zakonskim putem tražiti sankcioniranje Vetama zbog netransparentno utrošenog novca namijenjenog zbrinjavanju i udomljavanju pasa i zbog višekratno dokumentirane nebrige prema psima. Očekujemo i da nakon raskidanja ugovora s Vetamom, Grad Osijek sklopi ugovor s udrugom Pobjede, kako bi preuzela skrb o napuštenim životinjama na osječkom području, a što već ionako radi zahvaljujući nadljudskim naporima svojih volontera i unatoč malim i nedostatnim financijskim sredstvima.

Stoga vjerujemo kako ćete donijeti takve odluke zbog dobrobiti grada Osijeka i njihovih građana, pravilne skrbi za životinje te zbog Vaše odgovornosti i ugleda.

Stojimo Vam na raspolaganju za suradnju i sastanke, a bit će nam drago da se odazovete i našem pozivu da obiđete sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba, kako biste se upoznali s njihovom pozitivnom praksom.

Očekujući Vaše promptno djelovanje i Vaš odgovor, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik Udruge

U Zagrebu, 5. travnja 2012.

Na znanje:

  1. GRAD OSIJEK
    Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo
    Kuhačeva 9
    31000 Osijek
  2. GRAD OSIJEK
    Milan Kamenko, pročelnik
    Upravni odjel za stambeno-komunalno gospodarstvo i promet
    Kuhačeva 9
    31000 Osijek
  3. GRAD OSIJEK
    Ivan Vrdoljak, dogradonačelnik
    Kuhačeva 9
    31000 Osijek

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting