Oduzimanje zanemarene i zlostavljane životinje

| More

Prema odredbama čl. 64. i 65. Zakona o zaštiti životinja, veterinarski inspektor 'vlasniku odnosno posjedniku može privremeno oduzeti životinju koja se nalazi u stanju na temelju kojega se može zaključiti da životinja trpi bol, patnju ili veliki strah, da je ozlijeđena ili da bi nastavak njezinog života u istim uvjetima bio povezan s neotklonivom boli'. Oduzeta životinja smješta se u sklonište, a može se vratiti vlasniku ako se ispune uvjeti za njeno daljnje držanje ili ostaje u skloništu za životinje.

Također, zlostavljana životinja može se oduzeti i temeljem članka 205. Kaznenog zakona:

Ubijanje ili mučenje životinja

Članak 205.

(1) Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama,

kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini iz koristoljublja,

kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

(3) Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme,

kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.

(4) Životinja iz ovoga članka oduzet će se.

Kako bi se zlostavljaču zabranilo daljnje nabavljanje novih životinja on mora biti ne samo prijavljen veterinarskoj inspekciji nego najmanje jednom osuđen za taj prekršaj. Naime, prema Zakonu o zaštiti životinja, za nanošenje kućnom ljubimcu boli, patnje i ozljeda ili namjernog izlaganja strahu 'drugi put, fizičkoj osobi uz novčanu kaznu može se izreći i zaštitna mjera oduzimanja kućnog ljubimca i zabrana nabavljanja druge životinje'. Iako smo se pri donošenju Zakona o zaštiti životinja izrazito protivili ovoj odredbi i tražili da se zlostavljaču odmah oduzme životinja i zabrani doživotno nabava i držanje bilo koje druge životinje, Ministarstvo poljoprivrede odbilo je taj prijedlog.

Vezane teme

Zanemareni psi [ 4.17 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting