Čisti bez okrutnosti?

| More

Velika Britanija naglašava da su testiranja na životinjama znatno smanjena a ona najkontroverznija stopirana. No, mogu li britanski konzumenti odahnuti? Mnogi proizvodi za domaćinstvo kupljeni i proizvedeni u Britaniji zapravo su testirani u drugim zemljama. Iako su u sljedećem tekstu prikazani brojevi veliki, treba imati na umu da su oni samo dio ukupnih testiranja, budući statistike za neke zemlje, kao primjerice USA, Japan i neke zemlje EZ, nisu dostupne.

Zna se da je Francuska izvela najmanje 21.230 testova 1990. godine a Španjolska 15.641 tijekom 1991. godine. Pri tome je širok spektar raznih sredstava testiran pod kategorijom sredstva za domaćinstvo. Mnogi od njih sadrže sredstvo za izbjeljivanje: tablete za zahodsku školjku, tekući sapuni, šamponi, omekšivači kose, sredstva za čišćenje podova, pločica ili prozora, za polituru namještaja i osvježivači zraka.

Operite ruke od okrutnosti prema životinjama NE KORISTEĆI proizvode ovih tvrtki:

Ove tvrtke proizvode poznata sredstva kao što su:

Ovi su proizvodi testirani na životinjama, uključujući i najkontroverzniji i najbolniji od svih testova, tzv. LD50 test. Dok Velika Britanija ističe svoju humanost dokazujući je zabranom ovog testa, sada za nju drugi obavljaju taj prljavi posao.

Navodimo jedan okrutni a nepotrebni test izveden za potrebe tvrtke Procter & Gamble: Musk Xylene, sintetički dobiven miris korišten u mnogim sredstvima za čišćenje testirao se na miševima. Miševima se ubrizgavao otrov u trajanju od tjedan dana nasilno gurajući sadržaj kroz cijev u ustima. Nakon tjedan dana ubijeni su a njihova jetra izvađena i poslana na pretragu tumora. Tumori su pronađeni, no u izvješću koje je pratilo ovo istraživanje piše: 'Testiranje se ne može uzeti u obzir kao relevantno; zbog različitosti vrsta rezultati su od marginalnog značaja za ljude.'

Objavljuje VirungaNews, 23.02.2001.

Prevela Margareta Isaksson

Ispitavnje na koži zeca [ 16.17 Kb ]Pokus na mišu 2 [ 17.98 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting