12.02.10. Prijava zbog ostavljanja životinja u Zoološkom vrtu grada Zagreba bez veterinarsko-zdravstvene zaštite

| More

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
Veterinarska inspekcija
Ulica Grada Vukovara 78
10000 Zagreb

Predmet: Prijava zbog ostavljanja životinja u Zoološkom vrtu grada Zagreba bez veterinarsko-zdravstvene zaštite

Poštovani,

javljamo Vam se nakon brojnih dojava građana uznemirenih i revoltiranih informacijama i fotografijama o stanju životinja u Zoološkom vrtu grada Zagreba, koje je iznio Željko Malnar u svojoj kolumni u tisućitom broju Globusa od 05. veljače 2010. Zbog navedenoga Vam šaljemo prijavu i zahtijevamo hitnu intervenciju u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja.

U tekstu Željka Malnara posebno se ističe vuk s otvorenom ranom na leđima, na koju je slijetala vrana, a što je dokumentirano i fotografijom. Ravnateljica Zoološkog vrta Davorka Maljković u medijima je izjavila kako je ozljeda na leđima vuka posljedica parenja u siječnju. Čak i da je tako, Zoološki vrt grada Zagreba prema Zakonu o zaštiti životinja (članak 52, stavak 1, točka 3) imao je dužnost i obvezu sanirati ozljedu. Kako to nisu učinili, trebali bi snositi odgovornost i biti sankcionirani plaćanjem novčane kazne između 30.000,00 i 50.000,00 kuna. Također, odgovorna osoba u pravnoj osobi dužna je platiti novčanu kaznu od 5.000,00 do 10.000,00 kn.

Posljednjih godina dobivamo učestale pritužbe građana na stanje i način držanja životinja u Zoološkom vrtu grada Zagreba, no Veterinarska inspekcija dosad nije obavila nepristran objektivan nadzor rada Zoološkoga vrta.

Zbog svega navedenoga tražimo da obavite temeljiti nadzor rada Zoološkog vrta grada Zagreba i zdravstvenog stanja svih životinja te da sankcionirate odgovorne zbog učinjenih propusta.

Molim Vas da nas pismenim putem obavijestite o provedbi i okončanju postupka na temelju ove prijave, kako bismo proslijedili informacije o tome i zainteresiranim građanima i medijima.

S poštovanjem,

Ivana Surjan
Prijatelji životinja

U Zagrebu, 11. veljače 2010.

U prilogu:
- tekst Željka Malnara iz tjednika Globus od 05. veljače 2010.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting