Našli ste napuštenu životinju

| More

Ako ste pronašli napuštenoga psa, prva postaja je veterinar koji može psu očitati mikročip i tako pronaći skrbnika. To se može obaviti u bilo kojoj ovlaštenoj veterinarskoj ambulanti pa otiđite do one koja vam je najbliža. Ako je pas mikročipiran, veterinar nije dužan reći vam podatke o skrbniku psa, no dužan ga je nazvati i pozvati ga da dođe po psa.

Ako pas nije mikročipiran (iako je to zakonska obaveza), nazovite Info centar (ako ste na području grada Zagreba) ili komunalnog redara vašeg grada/općine.

Zakon o zaštiti životinja (Čl. 80., st. 4.) nalaže da "u svakoj situaciji koja zahtijeva pružanje veterinarske pomoći, zbrinjavanje napuštene ili izgubljene životinje, pronalazak vlasnika životinje te bilo kakvo drugo neposredno postupanje s napuštenom ili izgubljenom životinjom komunalni redar odmah obavještava sklonište."

Po životinju bi trebao doći djelatnih skloništa, a ne komunalni redar, no ako dođe komunalni redar savjetujemo da se od njih informirate gdje će životinja točno biti smještena te da im naglasite kako ćete provjeriti sa skloništem je li životinja tamo primljena.

Popis svih registriranih skloništa i njihovi kontakti se nalazi na web stranici jic.mps.hr.

Ako imate uvjeta, možete životinju privremeno zadržati kod sebe, no prije toga svakako kontaktirajte komunalno redarstvo (poželjno i psimenim putem da ostane pisani trag) jer se onda životinja uvodi u bazu napuštenih životinja, te troškovi do trajnog udomitelja pokriva grad/općina (kastracija, čipiranje, cijepljenje).

Za mačke ne postoji sklonište u Republici Hrvatskoj. Neka skloništa primit će mačku ako je ozlijeđena, i to samo na liječenje, a potom će ju vratiti na mjesto gdje je pronađena. Mačkama se može pomoći kastracijom i vraćanjem u područje iz kojeg su i uzete.

Skloništa su najčešće prepuna i teško im je primiti još jednu novu životinju. Stoga pokušajte što više oglasiti napuštenoga psa ili mačku, kako bi se povećale šanse da životinja što prije nađe novi dom. Osim prijateljima i poznanicima, životinju možete besplatno oglasiti u internetskim i tiskanim oglasnicima te na forumima i društvenim mrežama.

Napišite priču životinje, gdje je nađena, kako, opišite njezine navike i karakter te navedite kakav dom joj tražite, kako se slaže s drugim životinjama i ljudima/djecom. Lijepe fotografije su nužan uvjet uspješnog udomljenja pa stoga ne oklijevajte postaviti i nekoliko fotografija, ne samo jednu; neka budu dobre kvalitete i jasne. Budite strpljivi jer kvalitetni udomitelji ne nalaze se uvijek brzo i lako.

Popis medija koji oglašavaju izgubljene i napuštene kućne životinje može se naći ovdje.

Ako imate mogućnost negdje u svojoj okolici staviti fizički oglas za udomljavanje životinje, također ga stavite. Udomitelje mačića i štenaca možete uputiti da, kada životinja napuni šest mjeseci, ispune prijavnicu za kastraciju po povoljnijoj cijeni.

Našli ste ranjenu životinju?

Našli ste divlju životinju?

Ažurirano: siječanj 2023.

Vezane teme

Napušteni pas [ 38.53 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting