Mlijeko, meso i rak testisa
Rak testisa je oblik raka koji je najviše u porastu među mladim muškarcima u Sjevernoj Americi. Stopa raka testisa u stalnom je porastu u zadnjih pedeset godina, a dosad su postojali tek malobrojni podaci o prehrambenim rizicima koji se dovode u vezu s ovom zastrašujućom bolesti. Prošli mjesec objavljena studija u časopisu International Journal of Cancer ("Međunarodnom časopisu za rak") to je promijenila.
U listopadu 2003. objavljeno je najveće istraživanje na temu povezanosti prehrane i raka testisa. Najveći i najznačajniji prehrambeni rizik povezan s ovim rakom jest konzumacija sira. Kod muškaraca koji su konzumirali najviše sira postojala je 90% veća mogućnost pojave raka testisa. Istraživači su zaključili da su za to krivi hormoni u mlijeku i mliječnim proizvodima. Drugi najznačajniji prehrambeni krivac jest konzumacija mesa. [1]
Autor: Michael Greger, doktor medicine
Reference:
[1] International Journal of Cancer 106(2003):934.