Veganske zastave u Hrvatskoj

| More

Svjetski dan veganstva obilježava se diljem svijeta 1. studenoga. Utemeljen je 1994. godine kako bi se promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti veganstva.

Veganska zastava nadahnuta je očuvanjem prirode, ljubavlju, poštovanjem i suosjećanjem prema svim bićima, neovisno kojoj vrsti pripadaju, te održivosti. Zelena boja predstavlja kopnene životinje, plava vodene i zračne, dok je bijela simbol jedinstva. Slovo V početno je slovo riječi „vegan”, a obrnuta piramida simbol je sposobnosti svakog pojedinca da učini globalne pozitivne promjene.

Udruga Prijatelji životinja smatra da je promocija veganske zastave u Hrvatskoj važna za jačanje pokreta koji ima za cilj opće dobro te da pridonosi i ekološkoj osviještenosti gradova i njihovu turističkom predstavljanju. Stoga su pokrenuli i vode dugogodišnji projekt postavljanja i promocije veganskih zastava povodom Svjetskog dana veganstva.

1. studenoga 2020. godine podignute su 22 veganske zastave na najpopularnijim i najfrekventnijim mjestima u Zagrebu. Vijorile su 12 dana na Trgu bana Josipa Jelačića, Trgu Republike Hrvatske, Trgu žrtava fašizma, Trgu kralja Tomislava i Rooseveltovu trgu. Osim zastava, u veganskim bojama svijetlili su Meštrovićev paviljon i fontane na livadi ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

1. studenoga 2021. godine veganske zastave podignute su, osim u Zagrebu, u još šest gradova: u Puli, Opatiji, Krapini, Čakovcu, Makarskoj i Samoboru.

Cilj projekta je postavljanje zastava u što više gradova Hrvatske, na što više lokacija. Kako bi se uspješnost projekta nastavila, kao i zbog logističkih potreba projekta, imenovani su predstavnici veganske zastave za svaki od gradova u kojima su postavljane.

Zaduženja predstavnika veganske zastave su:

– nastojanje dobivanja dozvole za postavljanje veganskih zastava u svojemu gradu, u suradnji s nositeljem kampanje, udrugom Prijatelji životinja

– nošenje zastava na postavljanje

– dolaženje po zastave kada se skinu s jarbola

– promoviranje veganske zastave u svojemu gradu u suradnji s nositeljem kampanje

– čuvanje zastava do sljedeće godine

– nastojanje dobivanja novih lokacija za zastave

– pomoć pri prikupljanju sredstava za šivanje zastava.

Predstavnici veganske zastave ponosni su na svoju funkciju i zaduženja, i obavljaju ih odgovorno. U tome im pomažu voditelj projekta i glavni koordinator projekta.

S obzirom na to da je projekt veganske zastave trajno aktivan, traže se i novi predstavnici za gradove u kojima još nisu dogovorene zastave te se mole svi zainteresirani da se jave.

U tijeku je i prikupljanje donacija za šivanje zastava i svaka pomoć je dragocjena. Mole se svi koji mogu pomoći da uplate donaciju prema želji i mogućnosti. Načini uplate nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr/donacije. Unaprijed hvala!

PULA

Postavlja se pet zastava na lokaciji Veli vrh na ulazu u Pulu te pet zastava na lokaciji pokraj diskokluba „Pietas Julia” na pulskoj rivi.

Predstavnik za Pulu: Svjetlana Prodanović

OPATIJA

Postavlja se 15 zastavica na stupove javne rasvjete na potezu od križanja ulice Maršala Tita, Dr. Matka Laginje i Feliksa Peršića do Trga Vladimira Gortana.

Predstavnik za Opatiju: Vedrana Vretenar

KRAPINA

Postavljaju se tri zastave na lokaciji ispred Pučkog otvorenog učilišta Krapina.

Predstavnik za Krapinu: Petra Lebo

ČAKOVEC

Postavljaju se četiri zastave na lokaciji Trg Republike u Čakovcu.

Predstavnik za Čakovec: Aleksandra Hampamer

MAKARSKA

Postavljaju se tri zastave na lokaciji Trg fra Andrije Kačića Miošića.

Predstavnik za Makarsku:

SAMOBOR

Postavlja se jedna zastava na ulazu u Samobor i tri zastave kod bivše vojarne, tzv. Bunkera.

Predstavnik za Samobor: Maja Jambrišak

ZAPREŠIĆ

Postavljaju se četiri veganske zastave.

Predstavnik za Zaprešić: Helena Ilijaš

ZAGREB

Postavljaju se 22 veganske zastave na Trg bana Josipa Jelačića, Trg Republike Hrvatske, Trg žrtava fašizma, Trg kralja Tomislava i Rooseveltov trg.

Predstavnik za Zagreb: Emanuela Poturica

Nositelj projekta veganske zastave:

Prijatelji životinja

Voditeljica projekta veganske zastave:

Emanuela Poturica

Glavna koordinatorica projekta veganske zastave:

Maja Jambrišak

Ambasador projekta veganske zastave:

Marija Omaljev

Prijatelji projekta veganske zastave:

Grad Zagreb

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU)

Muzej Mimara

Grad Pula i Pula Herculanea d.o.o.

Grad Opatija i Parkovi d.o.o.

Grad Krapina

Grad Čakovec i GKP ČAKOM d.o.o.

Grad Makarska

Grad Samobor i Komunalac d.o.o. Samobor

Grad Zaprešić i Zaprešić d.o.o.

Grafko Caspar d.o.o.

Glavni donatori projekta veganske zastave:

Igor Drašković

Katarina Kukučka

Donatori projekta veganske zastave:

TIMEP d.o.o.

Dobrojević d.o.o.

OPG Prpić

Veganske zastave 3 [ 177.74 Kb ]

Vezane teme

Veganske zastave 1 [ 173.04 Kb ]veganske zastave_samobor 3 [ 41.59 Kb ]veganske zastave_krapina [ 119.49 Kb ]veganske zastave_pula [ 143.67 Kb ]Fontane 2_Matej Čelar [ 120.54 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting