08.06.05. Svjetski dan oceana

| More

Po prvi puta ove godine, Prijatelji životinja obilježit će Svjetski dan oceana

8. lipnja je Svjetski dan oceana, a obilježava se od 1992. godine kada se održao Sumit za Zemlju u Rio de Janeiru. Svjetski dan oceana, prilika je da svake godine se prisjetimo važnosti oceana i njegovih stanovnika te upozorimo na strahovito razaranje i pustošenje morskih prostranstava od strane čovjeka.

Ove godine, obilježavanje Svjetskog dana oceana bit će posvećeno zaštiti kitova i naporu udruga diljem svijeta, pa tako i Prijatelja životinja koje nastoje spriječiti dizanje moratorija na njihov izlov, a čijem ukidanju prijete interesi bogatih zemalja.

U skladu s time, udruga Prijatelji životinja uputit će i notu Vladi Republike Hrvatske sa zamolbom za što hitnijem učlanjenjem Hrvatske u International Whaling Commission (IWC), a za što su već dobili preporuku od Odjela za zaštitu biološke i krajobrazne raznolikosti pri Ministarstvu kulture te tako omogućili Hrvatskoj da odigra aktivnu ulogu u zaštiti kitova, sisavaca koji ne poznaju granice i za koje bi se stoga svaka država trebala brinuti i to shvatiti kao vlastitu odgovornost. Pozivamo i sve građane da podupru nastojanja Hrvatske za što bržim učlanjenjem u IWC.

Prijatelji životinja u suradnji s međunarodnom organizacijom WSPA - World Society for the Protection of Animals obilježava Svjetski dan oceana radionicom i video projekcijom, s ciljem podizanja svijesti građana počevši od djece za koju je bitno da što ranije shvate važnost oceana i velikoj odgovornosti prema njima koja ih čeka u budućnosti.

Stoga će Prijatelji životinja 8. i 11. lipnja, s početkom u 12 sati, u Varšavskoj ulici ispred kina Europa organizirati radionice, nagradne igre i crtanja za djecu na temu morskih sisavaca i njihove zaštite. Također će biti postavljeni i informativni panoi za građane te će se dijeliti prigodni edukativni materijali.

Osim ovih javnih događanja i note hrvatskoj Vladi, Prijatelji životinja obilježit će Svjetski dan oceana i video projekcijama o izlovu kitova koje će se održati 8. lipnja u 19 sati u klubu Mama, Preradovićeva 18, iza kojih će slijediti izlaganje o ubijanju morskih riba i sisavaca zbog ljudske prehrane i stvaranja profita.

U prošlom stoljeću ubijeno je oko dva milijuna velikih kitova, pri čemu su neke vrste dovedene do ruba izumiranja. Primjenjivane metode ubijanja rezultirale su polaganim i bolnim umiranjem. Zabrinutost da bi pojedine vrste kitova mogle izumrijeti dovela je 1986. godine do globalne zabrane komercijalnog kitolova. Unatoč moratoriju, godišnje se ubija oko 1400 kitova i to metodama koje su se vrlo malo promijenile kroz prošlo stoljeće.

'Ako si možemo zamisliti konja kojemu su dva ili tri eksplozivna koplja zabita u trbuh i koji je prisiljen vući mesarov kamion ulicama Londona dok mu se utroba puni krvlju, dobit ćemo uvid u današnje metode ubijanja kitova. Sami lovci na kitove priznaju da kad bi kitovi mogli vrištati ovoj bi industriji došao kraj, jer nitko ih ne bi mogao podnijeti.' - Dr. Harry D Lillie; sezonu je proveo kao brodski liječnik na antarktičkom kitolovcu

Zbog ribolova mnoge vrste riba i sisavaca koje žive u oceanima u rapidnom su opadanju, zagađivanje guši obalna staništa dok druga nestaju alarmantnom brzinom, a ekosustavi koralja sve više propadaju.

Zato želimo da svi postanemo svjesni da bez obzira gdje živjeli, svatko od nas utječe na oceane, mora i sve njihove stanovnike svojim načinom prehrane i života općenito.

Za više informacija molimo posjetite www.whalewatch.org.

Otvoreno pismo Premijeru Vlade Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske
n/r predsjednika, dr. Ivo Sanader
Trg sv. Marka 2
10000 Zagreb

Poštovani gospodine Sanader,

obraćamo Vam se u ime udruge Prijatelji životinja, organizacije World Society for Protection of Animals (čija je članica i udruga Prijatelji životinja) te Whalewatcha - saveza od preko 140 udruga za dobrobit životinja iz više od 55 zemalja. Whalewatch, naime, u ovome trenutku radi na podizanju svijesti o dobrobiti životinja unutar IWC - International Whaling Comission (tijela odgovornog za reguliranje kitolova) i na zadržavanju trenutnog moratorija na komercijalni lov na kitove.

Budući da Hrvatska upravo razmišlja o članstvu u IWC-u, mi bismo Vas željeli ohrabriti u ovim nastojanjima i skrenuti Vam još jednom pozornost na hitnost situacije u IWC-u.

Svake godine nove zemlje članice pristupaju IWC-u. IWC djeluje putem sistema glasovanja i u biti to je 'igra brojeva'. Ono što je zabrinjavajuće jest da se svake godine broj zemalja koje se zalažu za lov na kitove povećava. Osim toga, mnoge suzdržane zemlje, koje se u principu zalažu za dobrobit kitova, prihvaćaju kompromisno rješenje kako bi na neki način udobrovoljile nacije koje podržavaju kitolov te tako postigle nekakav dogovor.

Svake godine zemlje članice IWC-a se sastaju kako bi raspravljale o problemima vezanima za lov na kitove i predložile revizije odredbi vezanih uz lov na kitove u nadležnosti IWC-a. Prema nekim naznakama, nacije koje se zalažu za lov na kitove sve su bliže postizanju većine u IWC-u. One, kao i nekoliko zemalja koje su sklone kompromisnom rješenju, lobiraju za usvajanje predloženog sistema regulacije (Revised Management Scheme- RMS), koji se sastoji od pravila i u mnogim slučajevima smjernica za odvijanje komercijalnog kitolova u slučaju da se postojeći moratorij digne.

Whalewatch, WSPA i Prijatelj životinja vjeruju da ne postoji humani način ubijanja kitova na otvorenome moru te da je stoga RMS paket neadekvatan za kontrolu kitolova. Zahvaljujući međunarodnom ugledu Hrvatske kao zemlje koja je svjesna i koja se zalaže za očuvanje bioraznolikosti, a što je Hrvatska i dokazala svojim doprinosom u CITES-u i organizacijama kao što je ACCOBANS, pozdravljamo Vašu spremnost da razmotrite članstvo Hrvatske u IWC-u te želimo na Vas apelirati kako biste donijeli što hitniju odluku koja bi Hrvatskoj omogućila da aktivno sudjeluje u odlučivanju o sudbonosnim pitanjima za dobrobit i zaštitu kitova, sisavaca koji ne poznaju nacionalne granice i za koje bi se stoga svaka nacija trebala brinuti i to shvatiti kao vlastitu odgovornost.

S poštovanjem i zahvalama,

Luka Oman
Predsjednik Udruge

U Zagrebu, 6. lipnja 2005.

Svjetski dan oceana 1Svjetski dan oceana 2Svjetski dan oceana 3Svjetski dan oceana 4Svjetski dan oceana 5Svjetski dan oceana 6Svjetski dan oceana 7Svjetski dan oceana 8Svjetski dan oceana 9Svjetski dan oceana 10

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting