24.10.05. Krvava nedjelja

| More

Prijatelji životinja smatraju da perad nije trebala biti 'eutanazirana' i kritiziraju nepotreban i sramotan pokolj

Iako u Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj ptičje gripe kod domaće peradi te je virus ptičje gripe gotovo bez ikakve opasnosti za ljudsko zdravlje, samo je u jednom danu potpuno nepotrebno pobijeno preko 10.000 kokoši i ostale peradi.

Ako je i bilo potrebno izvršiti određene mjere zbog prevencije od širenja ptičje gripe to se moglo riješiti stavljanjem područja oko izvorišta virusa pod karantenu koja je i sada na snazi u nekima od sela iz spomenutog područja.

Umjesto toga, izvršen je masovni pokolj peradi zavrtanjem vratova i pucanjem iz vatrenog oružja koji se, na još veću sramotu cijele Hrvatske, nazvao eutanazijom.

Ova gotovo isključivo životinjska bolest u Hrvatskoj je, umjesto edukacije građana da drže svoju perad u zatvorenom prostoru te da nema opasnosti za ljudsko zdravlje, prikazana kao strahovita prijetnja te se stvorila panika među stanovništvom koje je vjerovalo da se akcijom 'krvava nedjelja' spašavaju ljudski životi.

Nažalost, i dalje se ne stavlja naglasak na edukaciju i preventivne mjere već se pokušava naći opravdanost nedjeljnog pokolja, a iza svega je moguća i politička konotacija cijele akcije. Naime, svjetski epidemiolozi tvrde kako je virus ptičje gripe zahvatio veći dio zapadne Europe, a ne samo one zemlje koje su dosad to potvrdile.

Potpuno nepotrebno ubijanje preko 10.000 zdravih životinja u samo jednom danu neće spasiti nijedan ljudski ni životinjski život, a povećat će već ionako svakodnevne strahovite patnje životinja te se još više odraziti na nerazumno iskorištavanje prirodnih resursa.

Osim toga, zaboravlja se pravi uzrok problema, odnosno činjenica da je ptičja gripa još jedna zarazna bolest u nizu, povezana s uzgojem životinja i ljudskom obijesti jedenja mesa.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting