Predavanje dr. Stevena Besta o pravima životinja

| More

'Iznad humanizma: Revolucionarne implikacije teorije o stajalištima prema životinjama'.

29.9.2011. u 19 sati u Kulturno informativnom centru (Preradovićeva 5 u Zagrebu)

Dr. Steven Best, jedan od vodećih znanstvenih stručnjaka o pravima životinja i izvanredni profesor na Sveučilištu Teksas u El Pasu, posjetit će Hrvatsku kako bi održao predavanje o pokretu za prava životinja.

Best je osnivač Centra za oslobođenje životinja, prve grupe posvećene filozofskoj raspravi o toj temi, a akademski interesi su mu kontinentalna filozofija, postmodernizam i filozofija okoliša. Radeći na područjima kao što su filozofija, sociologija, politika, kultura, znanost, tehnologija, prava životinja, zaštita okoliša i biotehnologija, napisao je deset knjiga i izdao preko stotinu članaka i recenzija. Best je i suosnivač instituta za životinjske studije i glavni urednik internetskog dnevnika Journal for Critical Animal Studies. Mnogo njegovih djela objavljeno je na njegovoj internetskoj stranici www.drstevebest.org.

U svojem predavanju propituje početak porobljavanja životinja i povlači paralelu između ropstva ljudi i životinja. Inspiraciju traži u abolicionizmu 19. stoljeća te predlaže radikalnu socijalno-političku ideju veganstva i prava životinja. Ističe važnost pronalaska nove taktike, politike i načina otpora za postizanje istinske promjene.

Predavanje će biti na engleskom jeziku, sa simultanim prijevodom.