Pohvala zbog propisivanja trajne sterilizacije

| More

Grad Zagreb
n. r. g. Milan Bandić, gradonačelnik Trg Stjepana Radića 1
10000 Zagreb

Predmet: Pohvala zbog propisivanja trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja za pse i mačke

Poštovani gospodine Bandiću,

iskreno zahvaljujemo na tome što je u Nacrtu prijedloga Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama Grada Zagreba uvrštena odredba o trajnoj sterilizaciji kao obveznom načinu kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

Jako je pohvalno za Grad Zagreb što će na taj način promicati odgovornu skrb za kućne ljubimce. Kao udruga smatramo da je trajna sterilizacija nužna, opravdana i korisna metoda. Nakon stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj i širenja svijesti o problemu napuštanja životinja, uz potpunu kontrolu mikročipiranja pasa, trajna sterilizacija pokazuje se kao jedini učinkovit i human način smanjenja neželjene i mnogobrojne populacije pasa i mačaka kako bi se zaštitilo životinje, ljude i lokalne zajednice.

To je vrlo pohvalan potez koji će većina građana cijeniti. Jako je dobro što svi koji ne žele kastrirati mogu dobiti izuzeće ako se registraju kao uzgajivači. Sličnu odluku donose i Bjelovar, Varaždin, Karlovac, Koprivnica i drugi gradovi, a upravo će odluka Grada Zagreba dati nužan pozitivan zalet svim ostalima.

Trenutačno tisuće životinja u Hrvatskoj čeka svoj dom, a svakodnevno se ostavljaju po ulicama odrasli psi i štenci. Jako nam je drago što je Grad Zagreb odlučio rješavati uzorak tog problema i pohvalno je što ćete iskoristiti zakonsku mogućnost kvalitetne zaštite životinja, ljudi i gradskih proračuna.

Javnost jako lijepo reagira na otvoreno savjetovanje, a, s obzirom da su u prijedlogu odluke i jasni izuzetci za sve one koji takav izuzetak žele, odluka će biti lako primjenjiva u praksi i podržana od svih građana. Iskreno se nadamo da će s krajem savjetovanja u Odluci ostati vrijedna odredba te da će i drugi gradovi slijediti primjer Zagreba.

Srdačan pozdrav,

Luka Oman predsjednik Udruge

Zagreb, 28. veljače 2018.