Slobodni ili zatočeni?

| More

U zatočeništvu se može pronaći mnogo različitih vrsta kitova i dupina, no većina njih pripadaju vrsti takozvanih 'dobrih' dupina (Tursiops truncatus). Dolje navedene usporedbe odnose se upravo na njih.

1.

U prirodi se dupini mogu slobodno kretati. Njihova aerodinamično oblikovana tijela prekrivena glatkom kožom omogućavaju im postizanje vrlo visokih brzina i dnevno prelaženje do 65 kilometara. Na površini vode provode tek od 10 do 20 posto svojeg vremena. Dah mogu držati do 20 minuta i roniti do 500 metara dubine.

U zatočeništvu je pokretljivost dupina ograničena veličinom bazena te slobodno mogu plivati tek nekoliko metara prije nego što se nađu pred zidom ili ogradom. Dupini u zatočeništvu mnogo vremena provode plivajući u krug ili nepokretno plutajući na površini vode.

2.

U prirodi dupini žive u društvu dupina svoje vrste te se kreću u velikim skupinama, takozvanim jatima. Neka se jata sastoje samo od ženki i njihovih potomaka, neka pak od mladih mužjaka koji napuštaju majčino jato kada dostignu zrelost i osnivaju vlastita jata. Dupini su vrlo inteligentne i društvene životinje. Pripadnost jatu izuzetno je važna za dupine jer im ono pruža sigurnost, ljubav i društvo. Veze uspostavljene unutar jata mogu potrajati mnogo godina.

U zatočeništvu se dupine zauvijek odvaja od njihovih jata. Prilikom ulova, veze koje su dupini tijekom godina stvarali i njegovali naglo se prekidaju. Pritom se različite metode ulova koriste za različite vrste dupina. 'Dobre' dupine najčešće se lovi mrežom i izvlači na palubu broda. Ulov dupina je izuzetno nasilan, te ostavlja posljedice kako na ulovljenom dupinu tako i na cijelom jatu koje se odjednom mora nositi s iznenadnim i trajnim gubitkom svog člana.

3.

Odnos između majke i njezinog potomka naintimniji je odnos u zajednici dupina na slobodi. Njih dvoje vrlo su privrženi jedno drugom i često ih se može vidjeti kako zajedno plivaju. Mladi dupini žive s majkama i do pet godina.

U zatočeništvu se može pronaći dupine koji su bili ulovljeni vrlo mladi i poslani u razne zabavne parkove. Takvi dupini više nikada neće vidjeti svoje majke ili jata kojima su pripadali.

4.

Na slobodi dupini žive u prirodnoj morskoj vodi.

U zatočeništvu dupini žive u bazenima s umjetnom i kemijski obrađenom morskom vodom.

5.

U prirodi se dupini koriste svojim sonarima da bi dobili više informacija o ostalim ribama, koraljnim grebenima, grabežljivcima, o svojem prostranom svijetu u oceanu i o drugim dupinima. Dupini se koriste zvukom pri istraživanju svoje okoline, neprestano odašiljući zvučne signale. Takvo korištenje sonara dupinima je važno jednako koliko vid ljudima.

U zatočeništvu dupini mnogo manje koriste svoje sonare. Ne koriste ih u lovu na ribe jer ih ljudi hrane mrtvom ribom u obliku nagrade za obavljene trikove. Sonar ne mogu koristiti ni u istraživanju svoje okoline jer goli cementni bazeni ne skrivaju mnogo zanimljivosti. Ne koriste ga ni u navigaciji, jer ionako nemaju kamo otići. Ova strana života u zatočeništvu ima najgore posljedice na dupine, jer im se onemogućava korištenje njihovog najrazvijenijeg osjetila. Kao da čovjeka tjerate da nosi povez preko očiju cijeli život.

6.

U prirodi dupini mnogo vremena provode zajedno loveći ribu. Dupini imaju visoko sofisticirane načine lova, a ta im aktivnost pomaže ne samo u prehrani već i kao prilika za korištenje svih svojih prirodnih karakteristika: svoje brzine, inteligencije, korištenja sonara te sposobnosti komunikacije i međusobne suradnje.

U zatočeništvu prvo što dupin mora naučiti jest da će osnovnu prehranu, mrtvu ribu, odsad dobivati izravno iz ruke čovjeka. Nikada više neće iskusiti uzbuđenje lova žive ribe.

7.

U prirodi dupini nauče od svojih majki sve što im je potrebno da bi preživjeli: kako se koristiti sonarom, kako izbjegavati grabežljivce, gdje tražiti hranu, kako loviti ribu. Sve što dupin zna je naučeno ponašanje. Promatranjem i oponašanjem drugih članova jata mladi dupini nauče roniti, skakati, jahati na valovima i komunicirati.

U zatočeništvu se dupine trenira da izvode cirkuske trikove u predstavama i zabavljaju gledatelje. U zatočeništvu dupini za hranu u potpunosti ovise o čovjeku, što njihovim trenerima daje veliku kontrolu nad njima. Treneri ih nauče da će za svaki uspješno izvedeni trik dobiti ribu kao nagradu. Na taj se način uči dupine da hodaju na repu, mašu publici i daju djeci iz publike da se igraju s njima. Takvo obučavanje ima loš utjecaj na dupine jer dok uče kako se loptati i skakati kroz obruč, oni gube sjećanje na svoje prirodno ponašanje.

8.

U prirodi dupini žive u raznovrsnom okruženju oceana. Uživaju u morskim strujama, kretanjima plime, zvukovima oceana i valova te ostalih članova jata. Prirodna kretanja mora i njegovi zvukovi osnovan su dio života dupina.

U zatočeništvu se dupine drži u zabavnim parkovima, koristi u predstavama, izlaže u velikim trgovačkim centrima i putujućim atrakcijama. Mirage Gambling Resort u Las Vegasu također drži dupine. U Švicarskoj centar Connyland drži dupine u diskoteci. Dupine se drži u malenim bazenima unutar zgrada diljem SAD-a, Kanade i Europe. Ti dupini nkada više neće iskusiti osnovne užitke prirode: sunčanu svjetlost, kišu, živu ribu, prirodnu morsku vodu. Jedini zvuk koji čuju neobičan je i pretjerano glasan zvuk generatora, vodenih pumpi, disko glazbe, zvuk glasova trenera i pljeska publike.

9.

U prirodi je dupinu jedina granica kopno.

U zatočeništvu dupine se drži u malenim morskim kavezima u zabavnim parkovima diljem obale SAD-a: u Dolphin Research Center, Dolphins Plus, Dolphin Connection, Dolphin Cove i Theater of the Sea u Floridi. Ti dupini imaju nešto bolje životne uvjete jer ih se drži u prirodnoj morskoj vodi. No niti oni nemaju potpunu slobodu, jer nekoliko puta na dan moraju sudjelovati u predstavama te moraju živjeti u ograničenom i nezanimljivom prostoru, daleko od svojih jata, bez prostora za plivanje i okoliša za istraživanje.

Napisala Helene O'Barry

Dupin - izvor: www.earthtrust.org

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting