Dnevnik majke koja svoju bebu odgaja veganski

| More

Kao zaposlena majka nemam ni vremena ni energije pripremati maštovita jela. Na sreću, otkrila sam da odgajati bebu veganski nije zahtjevno.

U kolica za kupovinu stavljam voće, povrće, kruh, mahunarke i rižu. Čak ni putovanja i odlasci u restorane sa svojeglavim malim djetetom nisu teški zahvaljujući hranjivim zalogajima poput sušenih bobica i riže, sojinih pudinga i jogurta, voćnih pločica sa žitaricama, salatnim barovima u restoranima i veganskim burgerima.

Željela bih ukazati skeptičnim ljudima na to da su bebe u prvoj godini života ionako vegetarijanci jer je meso zadnja namirnica s kojom se upoznaju, a čak se i pedijatri protive hranjenju male djece kravljim mlijekom. Dakle, djeca vegani puno su brojnija nego što se misli!

Istraživanja potvrđuju da djeca vegani imaju golemu zdravstvenu prednost pred neveganima. Ovi drugi imaju deset puta veću mogućnost oboljenja od srčanih bolesti. Talozima začepljene arterije pronalaze se već kod djece u dobi od tri godine. Djeca koja jedu meso spadaju u rizičnu skupinu koja ima veći rizik obolijevanja od raka, a djevojčice dobivaju rak dojke s četiri puta većom vjerojatnošću. U časopisu Journal of the American Dietetic Association objavljeno je da, prema rezultatima istraživanja, djeca vegetarijanci na testovima inteligencije imaju prosječno 17 bodova više. Istraživanja su pokazala i da veganske bebe stasaju u veću djecu. Nadalje, u istraživanjima se došlo do saznanja da su mliječni proizvodi povezani s grčevima, infekcijama uha, dijabetesom, zatvorom i krvarenjem iz želučano-crijevnog trakta.

Ako ste mlada majka ili ste nedavno postali otac, bacite pogled u moj dnevnik kako biste se uvjerili da se bebe bez mesa i mlijeka rano i trajno prilagode zdravim prehrambenim navikama.

18. srpnja:
Curica je! Zove se Berkley. Doznala sam da majčino mlijeko jača imunološki sustav, da ju štiti od infekcija i da smanjuje rizik da se razviju alergija, astma i anemija zbog nedostatka željeza.

13. studenog:
Moram opet raditi. Berkley sada pije i zamjensko mlijeko na bazi soje. Pedijatar mi je potvrdio da je bolje ne opterećivati osjetljiv probavni sustav kravljim mlijekom – najčešćim alergenom kod djece.

1. siječnja:
Hura za pire! Ne moram s njenim povrćem igrati 'Gle dolazi avion'. Kaše od zelenog povrća, kukuruza i voća nailaze na Berkleyjino puno odobravanje – i moje.

4. travnja:
Mala djevojčica jede tofu (sir od soje). Liječnik kaže da raste nadprosječno i ima izvrstan imunitet (kao da nam njeni rumeni obrazi to već nisu pokazali). Dobiva bjelančevine, kalorije i masnoće kroz raznovrsne namirnice. Voli kruh premazan melasom, sojin jogurt i zalogaje tofua.

18. srpnja:
Sretan rođendan! Slavili smo s veganskim burgerima, salatom i domaćim kolačima bez jaja i kravljeg mlijeka.

5. kolovoza:
'Vau! Što je dobila danas ujutro za doručak?' Iznenađeni su bili roditelji druge djece u vrtiću zbog njezine energije i znatiželje kada su doznali da Berkleyjina užina i piće ne sadrže hormone ili antibiotike kao što ih sadrže šunka, jaja i kravlje mlijeko u obrocima ostale djece u grupi.

Nekoliko savjeta o prehrani

S majčinim mlijekom i u nemogućnosti dojenja adaptiranim sojinim mlijekom bebe do šestog mjeseca života dobivaju sve što trebaju da bi narasle velike i jake. Evo nekoliko savjeta za prehranu starijih beba i male djece.

Kalcij
6-12 mjeseci: obogaćeni sok, celer, melasa, zeleno lisnato povrće…
1-2 godine: obogaćeno sojino mlijeko, klice, orasi, tofu, sušene smokve, zobene pahuljice…

Masnoće
6-12 mjesci: kruh s lanenim sjemenkama, voćni frapei sa sojinim mlijekom i lanenim uljem, avokado…
1-2 godine: orasi i kaša od oraha, klice, kruh s biljnim margarinom, maslinovim i repičinim uljem…

Željezo
6-12 mjeseci: celer, zeleno lisnato povrće, integralne žitarice…
1-2 godine: kruh od integralnog brašna, grašak, klice, sušeno voće, indijski oraščići…

Bjelančevine
6-12 mjeseci: sojin jogurt, tofu, riža, namaz od leće…
1-2 godine: veganski hot-dogovi i burgeri, teksturirane biljne bjelančevine (sojini komadići, medaljoni, ljuspice…), vlaknasto povrće, orasi i kaše od oraha, grašak, kuhani grah…

Vitamin A
6-12 mjeseci: kuhana mrkva, grašak, zobene pahuljice, pire od krumpira i buče, biljni margarin…
1-2 godine: kruh s bučinim sjemenkama, juha od rajčice, dinja, mandarine, naranče, sirova mrkva…

Vitamin B kompleks
6-12 mjeseci: pire od krumpira, pečeni tofu…
1-2 godine: orasi, gljive, sušeno voće, zeleno lisnato povrće, integralne žitarice…

Vitamin C
6-12 mjeseci: banane u ploškama ili kao kaša, kaša od jabuka, kockice lubenice…
1-2 godine: agrumi, sokovi, ploške rajčice, pečeni krumpir…

Vitamin E
6-12 mjeseci: kukuruz, špinat, brokula, pšenične klice, biljna ulja…
1-2 godine: krastavci, orasi, klice, marelice, jabuke, integralne žitarice…

Cink
6-12 mjeseci: tjestenina od integralnog brašna, celer…
1-2 godine: maslac od kikirikija, pšenične klice, crni grah

Liz Welsh

Korisna literatura:

Vezane teme

Dojenje - izvor: www.specialdeliveries.org [ 19.37 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting