06.06.09. VegeSajam u Rijeci

| More

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša sajam bezmesne hrane VegeSajam u Rijeci

- Prijatelji životinja pozivaju na degustaciju zdrave 'zelene' hrane i proizvoda u centru Rijeke

Po prvi puta u Rijeci pozivaju se građani na VegeSajam.

U subotu, 6. lipnja, s početkom u 9 sati, na Korzu u Rijeci, Prijatelji životinja održavaju VegeSajam zdrave hrane, kako bi se građani i turisti upoznali s ponudom i prednostima zdravih, bezmesnih jela i proizvoda. Na VegeSajmu se mogu degustirati i bezmesni proizvodi poput seitana (pšeničnog mesa), tofua (sira od soje), salama, kobasica, burgera i mnogo toga drugog.

Na VegeSajmu osim degustacija i prigodnih prodaja građani će moći dobiti besplatne informativne i promotivne materijale, a potpisivat će se i peticija za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije.

Među najvažnijim zdravstvenim razlozima za bezmesnu prehranu su prevencija raznih oboljenja poput raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i pretilosti. Vegetarijanci žive dulje i ne razbolijevaju se često, o čemu svjedoči činjenica da imaju 20% manju stopu smrtnosti uslijed oboljevanja.

Mnoga istraživanja povezuju visoku razinu kolesterola s povećanim rizikom od srčanog udara. Danas svaki drugi građanin Hrvatske umre od kardiovaskularnih bolesti, što se u velikoj mjeri moglo spriječiti pravilnim načinom prehrane u više od 90 posto slučajeva. Zdravstveni problem mogu uzrokovati i hormoni rasta, stimulansi apetita, antibiotici i sedativi koje koristi mesna industrija, a koji ostaju u tijelu životinje da bi na kraju završili u tanjurima.

Sve je više ljudi koji iz suosjećanja prema patnjama životinja odbacuju meso. Prema posljednjem istraživanju u Hrvatskoj živi više od 150.000 vegetarijanaca, a taj broj je svakodnevno u porastu. Osnova etičkog vegetarijanstva je spoznaja da ostala živa bića imaju osjećaje i da su njihovi osjećaji isti našima, kao i nepobitna činjenica da meso nije potrebno u ljudskoj prehrani.

U javnosti se sve više spominju opasnosti od ekoloških kriza. Upravo povodom Svjetskog dana zaštite okoliša treba naglasiti izravnu povezanost bezmesne prehrane sa zaštitom okoliša. Prema izvještaju UN-FAO iz 2006. godine, mesna industrija više utječe na globalno zatopljenje od ukupnog prometa na svijetu.

Mesna industrija je jedan od najznačajnijih čimbenika koji pridonosi najozbiljnijim problemima okoliša danas. Rajendra Pachauri, predsjedavajući Međuvladinog tijela za klimatske promjene (IPCC), naglasio je činjenicu da, 'među mogućnostima za smanjenje klimatskih promjena, promjena u načinu prehrane jest nešto što bi svatko trebao uzeti u obzir.'

Najveći izvor ugljičnog dioksida iz proizvodnje mesa gledajući u globalnim razmjerima je krčenje zemljišta, osobito prašuma, što će se nastaviti sve dok se bude povećavala potražnja za mesom.

Istraživanja pokazuju da se ljudi brinu zbog količine ugljika koji oni sami proizvode, smanjujući vožnju autom; ali pritom nisu svjesni da promjenom onog što imaju na tanjuru mogu postići puno veći učinak.

U vodećim zemljama Zapada oko 80% proizvedenih žitarica koristi se za prehranu životinja. Većina siromašnih zemalja proizvodi žitarice za prodaju Zapadu gdje je potražnja za njima nevjerojatno velika zbog uzgoja životinja umjesto za prehranu svog stanovništva koje umire od gladi. Iz ovog je lako zaključiti da vegetarijanska prehrana pomaže smanjenju gladi u svijetu.

VegeSajam Rijeka [ 119.70 Kb ]VegeSajam Rijeka 2 [ 83.69 Kb ]VegeSajam Rijeka 3 [ 130.03 Kb ]VegeSajam Rijeka 4 [ 111.34 Kb ]VegeSajam Rijeka 5 [ 95.01 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting