Recepti povodom Svjetskog dana vegetarijanstva i Svjetskog dana životinja s farmi

| More

Povodom Svjetskog dana vegetarijanstva pripremili smo natjecanje u pripremi veganskih slanih i slatkih jela. Dalje u tekstu možete pročitati nekoliko ukusnih recepata naših natjecatelja.

Veganski cheesecake od prosa by N.G.

Sastojci: 125 g keksa po izboru, 3 žlice bademovog maslaca ili margarina, 200 g prosa, 1 neutralni sojin jogurt (500 g), 1 konzerva kokosovog mlijeka, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 vrećica pudinga od vanilije

Priprema: Izblendajte kekse i povežite ih bademovim maslacem ili margarinom te posložite u kalup obložen papirom za pečenje. Skuhajte proso u vodi i ohladite. Izblendajte ga s konzervom kokosovog mlijeka i šećerom. Dodajte jogurt i na kraju puding od vanilije, pazite da se ne stvore grudice. Pecite 35 minuta na 180 stupnjeva. Kada se kolač ohladi, na vrh stavite voće po izboru, najbolje breskve, marelice ili šumsko voće.

proso [ 230.26 Kb ]

Veganski mac & cheese by M.W.

Sastojci: 1 manja butternut tikva, pola jabuke, 1 luk, 3 režnja češnjaka, sojino vrhnje, slana voda ili povrtni temeljac, veganski cheddar, chili, veganski maslac, kadulja

Priprema: Prvo pržimo luk na veganskom maslacu pa dodajemo kadulju, butternut tikvu i jabuku. Začinimo solju, paprom i chilijem. Dodajemo sojino vrhnje pa vodu i pustimo da lagano krcka 10-15 minuta pa izblendamo. U umak po potrebi dodajemo još začina (sol, papar, chili, češnjak, nutritivni kvasac). Dodajemo tjesteninu i veganski sir te miješamo dok se sir ne otopi.

tjestenina sa sirom [ 140.49 Kb ]

Veganska "Američka" pita od jabuka by I.A.

Sastojci: za tijesto: 170 grama margarina, 110 grama kokosove masti, 400 grama brašna (za kolače), čajna žličica soli, žlica šečera, čep / žličica jabučnog octa, cca 2 dcl vode; za punjenje: 7-10 jabuka (ako je posuda za pečenje oko 25 cm promjera, oko 10 jabuka će ju napuniti skoro do vrha), 50 grama šečera, dvije žlice cimeta, pola limuna (sok)

Priprema: Sastojke za tijesto (osim vode) staviti u veću posudu te dobro izmiksati uz postepeno dodavanje vode. Cilj je dobiti finu, gustu smjesu. Izvaditi iz posude, malo izmijesiti rukama i razvući. Zatim razvučeno tijesto prepoloviti i opet izmijesiti; ponoviti taj postupak dva ili tri puta. Na kraju, tijesto oblikovati u loptu i spremiti u foliju te staviti u frižider na sat vremena. Nakon sat vremena izvaditi. Prepoloviti kuglu na dva djela (za donji dio i poklopac). Valjkom (oklagijom) razvaljati na veličinu posude za pečenje + extra da pređe malo preko ruba same posude. Za poklopac su moguće dvije verzije: jedna je da se napravi poklopac centimetar duži od veličine posude i da se samo zajedno poklopi, a druga je izvaljati tijesto u pravokutan oblik i izrezati trakice oko 3 cm debljine kojima se na vrhu pite napravi pleter. Nakon što je tijesto spremno, oguliti i narezati jabuke na manje komadiće. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. U veliku posudu pomiješati šećer, limun, cimet i jabuke. U velikom loncu ili tavi zagrijati malo ulja te na laganoj vatri ispirjati jabuke dok lagano posmeđe. Smjesu lagano prebaciti u posudu s donjim tijestom pripremljenim. Staviti poklopac od tijesta ili trakice preko svega (u slučaju poklopca vilicom napraviti 3-6 uboda na poklopcu da para može ići van). Peći 50-60 minuta. Ostaviti da se ohladi barem 15 minuta prije posluživanja, a super ide uz veganski šlag.

veganska pita [ 365.72 Kb ]

Veganska Snickers torta by G.Š.

BAZA

Sastojci:

1/2 šalice badema
2 žlice otopljenog kakao maslaca
1 + 1/2 žlice kakao praha
1 žlica rižinog slada (ili nekog drugog)
Priprema:

-> Sve sastojke staviti u multipraktik i miksati dok se sastojci ne usitne i počinju povezivati. Prebaciti smjesu u nauljeni kalup i utisnuti te poravnati. Staviti u zamrzivač dok se priprema krema.

KREMA

Sastojci:

2 šalice namočenih indijskih oraščića (namakati ih preko noći ili minimalno 4 sata u vodi)
3 žlice maslaca od kikirikija (bez soli i dodataka)
2 žlice rižinog slada (ili neki drugi)
2 žlice vode
3 žlice biljnog mlijeka
1/3 šalice kokosovog ulja
Priprema:

-> Sve sastojke staviti u blender i blendati sve dok ne dobijete gustu kremu bez grudica. Imate li slabiji blender, bez štapa za guranje, biti će potrebno nekoliko puta zaustavljati blender i skidati smjesu sa stijenke blendera. Dobivenu kremu prebacite na podlogu i poravnajte. Stavite u zamrzivač (ili hladnjak jer se krema ne smije skroz stisnuti) dok se priprema karamel sloj.

KARAMEL + KIKIRIKI SLOJ

Sastojci:

200 g medjool datulja (cca. 9 datulja)
1/3 šalice vode
2 žlice rižinog slada
1 žlica otopljenog kokosovog ulja
otprilike 1 šalica očišćenog i oguljenog kikirikija
Priprema:

-> Datulje namočiti u vrelu vodu 10-ak minuta. Potom ih otkoštiti i staviti u multipraktik/blender. Dodati vode od namakanja i miksati dok ne dobijete gustu pastu od datulja. Dodati preostale sastojke i miksati. Karamel ne smije biti previše gust ali niti jako rijetki. Prebaciti sloj karamele na kremu i poravnati. Na karamelu staviti oguljene i očišćene kikirikije (svaki mora biti odvojen na pola) te vrlo lagano i pažljivo utisnuti. Staviti u zamrzivač na minimalno 4 sata.

ČOKOLADNI PRELJEV

Sastojci:

2 žlice kakao maslaca
2 žlice kakao praha
1 žlica rižinog slada (ili neki drugi zaslađivač)
ili

otopljena (veganska) čokolada.
Priprema:

-> Na parnoj kupelji otopiti kakao maslac i dodati rižin slad te kakao prah. Dobro promiješati te maknuti s pare. Pustiti minutu dvije da se čokolada lagano ohladi potom ukrasiti tortu. S obzirom na to da je torta zaleđena, čokolada će se vrlo brzo stvrdnuti. Raditi tanke linije po dužini i širini ili ukrasiti po želji.

Staviti u zamrzivač na još 5 minuta da se sve stisne te izvaditi iz zamrzivača, pustiti da odstoji 10-ak minuta na sobnoj temperaturi potom rezati i uživati!

snickers torta [ 496.80 Kb ]

Savijača od buče by G.Š.

- 1 paket tijesta za savijače
- 1 hokaido buča (cca 3/4-1 kg)
- limunov sok
- vanilijin šećer
- cimet
- grožđice po volji (šaka grožđica,dobro ih je malo namočiti u rumu)
- kurkuma za premazivanje, a može malo i u smjesu!

Buču očistiti od koštica i naribati na ribež za jabuke te začiniti sa sokom od citrone i ostalim mirodijama.
Uzimati po dvije kore i svaku namazati sa smjesom biljnog mlijeka, ulja i na to posipati sa mrvicama ili mljevenim orasima ili zobenim pahuljicama(ono što imamo pri ruci) i na to rasprostrijeti ribanu, začinjenu buču. Rolati i slagati u nauljen pleh. Kad je sve posloženo, premazati sa smjesom od biljnog mlijeka, ulja i kurkume. Peći na nekih 170 stupnjeva oko 45minuta do pola sata (dok ne porumeni). Pečeno rezati i posuti mljevenim šećerom i naravno, pojesti u slast :)

savijača od buče [ 653.45 Kb ]

Veganski nedjeljni ručak by Ž.G.

- pohani sojinini medaljoni marinirani u umaku od sojinog umaka, senfa, češnjaka i ulja
- krumpirići
- umak od šampinjona, luka i rajčice
- mahune i češnjak na salatu, začinjeno aceto balsamicom i bučinim uljem
- salata od mladog kupusa s dresingom od limuna, maslinovog ulja, senfa, agavinog sirupa i sojinog jogurta.

nedjeljni ručak [ 732.53 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting