04.01.20. Petarda u analnom otvoru psića Kiru stajala života

| More

Potresna fotografija – stravične ozljede od petarde rezultirale smrću psa

Pas Kiro [ 49.11 Kb ]

- Koliko žrtava je potrebno da se zabrani korištenje petardi? – pitaju se Prijatelji životinja

Nepoznati počinitelj iz okolice Osijeka nanio je smrtonosne ozljede psu Kiri dva dana prije kraja prošle godine, po svemu sudeći, umetnuvši mu u analni otvor petardu. Kiro se mučio danima pokušavajući ostati na životu, no unatoč velikoj volji za životom i trudu veterinara podlegao je stravičnim ozljedama.

Kiro je ove godine umro u Osijeku, a za okrutnim počiniteljem za sada intenzivno traga policija i mještani. Kirina četverodnevna agonija samo je jedna u nizu mnogobrojnih posljedica upotrebe eksplozivnih sredstava F2 i F3 kategorije bilo da su uzrokovane opasnom pa i smrtonosnom bukom bilo da su posljedica iživljavanja nad živim bićem kao u ovom slučaju i slučaju psa Mede kojemu je prije nekoliko godina bačena petarda raznijela njušku.

Prijatelji životinja mole građane da prijavljuju sve slučajeve mučenja, zlostavljanja i zanemarivanja životinja. Ovaj slučaj podliježe Kaznenom zakonu i počinitelju prijeti godinu dana zatvora te je svaka informacija bitna.

S obzirom na to da se petarde u Hrvatskoj upravo zbog zakonske dozvole i silne reklame prodaju u desecima tona nije čudo da pojedinci doslovno osmišljavaju na koji sve način će svojih stotinu petardi upotrijebiti pa im nažalost na pamet dolaze i nevjerojatno okrutne ideje.

Za mnoge životinje koje su stradale od infarkta izazvanog petardama ili su prestravljene bukom poginule pod kotačima automobila nema zakonske zaštite. Prijatelji životinja tvrde da zaštita ljudi i životinja leži upravo u vraćanju zakonske zabrane uporabe petardi.

Naime, udruga Prijatelji životinja uz podršku brojnih državnih i lokalnih institucija, drugih udruga i velike većine građana traži da petarde odnosno eksplozivna sredstva F2 i F3 kategorije budu zabranjena i od 27. 12. do 1. 1. kao što su opravdano zabranjena tijekom godine, odnosno, da se zakonska odredba vrati u stanje prije očitog pogodovanja profitu uvoznika pirotehnike na štetu općeg dobra.

Prijatelji životinja se pitaju koliko ljudskih i životinjskih žrtava je potrebno da se na prvo mjesto stavi javni interes nadajući se da ovakve fotografije kao i fotografije izgubljenih dječjih prstiju i očiju više nećemo gledati.

Peticija za zabranu petardi još uvijek se potpisuje ovdje, a Prijatelji životinja vjeruju da će Ministarstvo unutarnjih poslova svoju izrečenu podršku pokazati što skorijim izmjenom Zakona o eksplozivnim tvarima i konkretnom zakonskom zaštitom.

Galeriju uplašenih životinja radi buke petardi pogledajte ovdje.

Ozljeđen Kiro [ 222.02 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting