Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 29.

31.01.2010. Povrće jače i od limfoma!

Nedavna studija provedena na Mayo Klinici koja je promatrala pojavljivanje limfoma (karcinoma limfnog sustava) u uzorku od više od 35000 žena dobi 55 do 69 godina pokazala je vrlo zanimljive rezultate. Incidencija limfoma tijekom perioda praćenja bila je drastično manja u žena koje su se redovito hranile povrćem i voćem koje je bogato mineralima i vitaminima. Naročito jaki antioksidativni učinak pripisuje se C vitaminu, alfa-karotenu, proantocijanidinima i manganu. (Vitamini.hr)

29.01.2010. Pokret za prava životinja ne poznaje granice!

Prijatelji životinja u BiH sutra organiziraju prosvjed protiv ubijanja životinja za krzno na kojemu će podršku dati i Prijatelji životinja iz Hrvatske. Prosvjed će se održati u Sarajevu s početkom u 12 sati. Pozivamo sve zainteresirane koji se nalaze u blizini Sarajeva da nam se pridruže i da zajedno dignemo glas protiv ubijanja životinja za krzno!

28.01.2010. Najtužnija riba na svijetu će izumrijeti zbog izlova!

Znanstvenici su izvijestili kako preveliki izlov u prirodnom staništu 'najtužnije ribe na svijetu' može dovesti do njenog izumiranja. Riba 'blobfish' može narasti do 30 cm i živi na dubini od 800 metara. Obitava na velikim dubinama uz obale Australije i Tasmanije. Živi na istoj dubini kao i razne vrste rakova, tako da ju često ulove kočarice. Vrlo je ranjiva, a ugrožena je zbog podvodnog mrežnog ribarenja koje je najdestruktivniji oblik izlova. (24sata)

27.01.2010. 'Vilicom do globalnog uništenja'

U sklopu ciklusa predavanja 'Priče iz tanjura', pozivamo vas na prvo predavanje pod nazivom "Vilicom do globalnog uništenja' koje će se održati sutra, u 19 sati u zagrebačkom Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5. Predavanja su namijenjena svima, bez obzira na količinu interesa za tematiku prava životinja i ekologiju, jer daju životne informacije vezane za zaštitu životinja, bioetiku, ekologiju i održiv način života koje bi svaki pojedinac trebao znati.

26.01.2010. Predavanje 'Antropologija životinja - paradoks i/ili nužnost'

Predavanje Suzane Marjanić i Maje Pasarić održati će se u četvrtak, 28. siječnja 2010. u 18.30 sati u Dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4. U uvodnom dijelu izlaganja Suzana Marjanić zadržat će se na naizgled paradoksalnim terminima antropologija životinja, zooantropologija, antropozoologija. U nastavku izlaganja pod naslovom Životinja, smrt i duša: sfera onostranog Maja Pasarić usmjerit će se na narodna vjerovanja o životinjama koja se odnose na smrt i zagrobni život, i to na primjerima hrvatske etnografske građe.

25.01.2010. Automobilom udario divlju svinju!

Na magistrali kroz Konavle divlja svinja je stradala u sudaru s automobilom. Marijan Županović iz Vitaljine je vozio magistralom u smjeru zapad - istok prema Grudi. Prije skretanja za Grudu na cestu je istrčala s desne strane manja divlja svinja, teška oko 50 kilograma. Prije mjesec dana na istoj cesti je vozač ubio divlju svinju i to gotovo na istom mjestu. (24sata)

24.01.2010. Zavezali štencu kamen oko vrata i bacili ga u more!

Martin Pavelić (33) iz Sv. Roka nije mogao vjerovati kad su mu prije nekoliko tjedana kolege s posla javili da mu je ubijen pas. 'Kad sam došao jutros i vidio psa sa zavezanim kamenom oko vrata kako mrtav leži u moru, na pet-šest metara dubine, strašno me pogodilo', rekao je zgroženi Pavelić dodajući da je odmah nazvao policiju, koja je izišla na teren. Ponovno su u srijedu došli do mjesta gdje je bačen tri mjeseca star štenac. Istraga se nastavlja. (24sata)

22.01.2010. 'Ljubitelja životinja' ubio vlastiti tigar!

'Zaljubljenika u divlje životinje' Normana Bunwalda (66) razderao je jedan od njegovih mezimaca u vrtu njegove kuće u južnom Ontariju. Više od tristo kilograma težak tigar bez ikakvog razloga napao je nesretnog Bunwalda i u nekoliko sekundi ga usmrtio. Susjedi su godinama vodili bitku s Bunwaldom da ukloni životinje iz vrta. (Jutarnji.hr)

20.01.2010. Performans protiv kitolova!

Prijatelji životinja performansom ispred Veleposlanstva Japana priključili su se akcijama diljem svijeta protiv kitolova i u znak potpore organizaciji Sea Shepherd.  Vizualno atraktivana akcija tijekom koje je aktivistica Prijatelja životinja 'probodena harpunom' legla ispred Veleposlanstva Japana za spas kitova i u znak potpore Sea Shepherdu održala se danas u ulici J. R. Boškovića 2 s početkom u 12 sati.

20.01.2010. Prvi registrirani azil za pse u Dalmaciji!

Tvrtka As-eko d.o.o. iz Šibenika s prvim danom veljače u poduzetničkoj zoni Podi otvorit će azil za napuštene pse. 'Bit će to prvi registrirani azil u Dalmaciji', kaže Damir Vrvilo, direktor te tvrtke. Na parceli površine 6000 kvadrata As-eko je podigao azil s 18 velikih zatvorenih boksova i četiri zatvorena. S obzirom na to da je riječ o većim boksovima, u njih se može smjestiti i četrdesetak životinja. Azil će službeno početi s radom početkom ožujka. (Vjesnik)

19.01.2010. Zatrpali žive svinje pod snijeg kako bi istraživali utjecaj lavine

Dvije austrijske udruge za zaštitu životinja tužile su dvije znanstvene ustanove zbog lošeg postupanja s 29 svinja koje su u Tirolu žive zatrpali gomilom snijega radi istraživanja utjecaja lavine. Ipak, deset od 29 svinja koje su sudjelovale u istraživanju nije preživjelo. (Slobodna Dalmacija)

18.01.2010. Pokusi na životinjama odlaze u povijest?

Do 2013. godine kozmetičke kompanije u EU moraju prestati koristiti životinje u ispitivanjima. Biočip koji sadrži stanice ljudske kože uzgojene u laboratoriju i oponaša reakcije tjelesne obrane na strane kemikalije mogao bi u povijest poslati zloglasno, etički i moralno upitno testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama. Kod standardne metode na kožu životinja, najčešće na uši, nanose se različite kemikalije, a životinje se kasnije ubijaju i seciraju. (Jutarnji.hr)

17.01.2010. Psu iskrivio nogu te je ostavio ispred azila!

Volontere udruge za zaštitu životinja Pobjeda ispred osječkog Azila za pse dočekalo je štene koje se nije moglo osloniti na prednje noge. Prema procjenama veterinara, kosti na prednjim šapama su mu se 'smekšale' zbog nedostatka kalcija. Veterinar Zoran Šimec pojasnio je da velike pasmine u prvih šest mjeseci naglo rastu, te je iznimno važno da dobivaju dovoljno kalcija i ostalih vitamina. 'Pas će moći normalno živjeti uz kratke šetnje i kvalitetnu prehranu, no teško mu se malformacija može ispraviti', kaže. (24sata)

16.01.2010. Richard Gere poziva na vegetarijanstvo!

Holivudska zvijezda Richard Gere proteklih je pet dana boravila u indijskom gradu Bodh Gaya zbog prisustvovanja predavanjima o budizmu tibetanskog duhovnog vođe Dalaj Lame. Gere je podržao zahtjev da se grad, u kojem je prema predaji Buda doživio prosvjetljenje, pretvori u vegetarijansko područje. Također je pozvao lokalno stanovništvo i turiste da prihvate vegetarijanstvo. (Javno.com)

15.01.2010. Uhitili krivolovca!

Krivolovac Giuseppe J. (54) iz Dajle kraj Umaga 'zaradio' je kaznenu prijavu zbog protuzakonitog lova te nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari. Umaška policija Giuseppea tereti da je krajem godine s ilegalnom puškom ustrijelio srnu i zeca. Pretragom stana oduzeli su mu 12 kg 'lovine' te prepravljeni pištolj i oko 1400 komada streljiva različitih kalibara. (24sata)

14.01.2010. Akcija spašavanja divljih konja!

U Crnoj Gori, na Skradinskom jezeru u tijeku je akcija spašavanja divljih konja koji su već osam dana zatočeni u vodi koja je nabujala usljed obilnih kiša. Od ukupno 100 konja vojska i policija u tri dana uspjela je spasiti njih 50. Konji su u lošem stanju, gladni i promrzli te im je potrebna hrana i veterinarska pomoć. Društvo za zaštitu životinja iz Podgorice moli za pomoć kako bi spašenim konjima osigurali hranu i liječenje.

13.01.2010. Sok od naranče zdraviji od mlijeka!

Kravlje se mlijeko uvijek smatralo najboljim izvorom nutrijenata potrebnih za izgradnju čvrstih kostiju, no tijelo jednako dobro, ako ne i bolje, apsorbira kalcij i vitamin D iz soka ocijeđene naranče, pokazale su nove američke studije. Američki doktor Maoshing Ni, kao najbolju zaštitu od osteoporoze, osim narančina soka, savjetuje prehranu bogatu zelenim lisnatim povrćem, grahoricama i sjemenkama. Mliječni proizvodi uz to, zbog visoke razine proteina, povisuju kiselost krvi, čineći da tijelo izvlači kalcij iz kostiju kako bi uspostavilo ravnotežu. Tako se potroši više kalcija nego što ga se dobije. (24sata)

12.01.2010. Heather Mills neće klizaljke od životinjske kože!

Bivša manekenka Heather Mills u subotu je prvi put pred kamerama zaplesala na ledu u televizijskom showu 'Dancing on Ice'. Odnedavno je veganka, pa je od producenata tražila hranu bez mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda. Odbila je nositi klizaljki od životinjske kože, te je tražila one od sintetičkog materijala. (24sata)

11.01.2010. More u Pakoštanima izbacilo mrtvog dupina!

Na obale pakoštanskog kampa Club Medeterane more je izbacilo tijelo umrlog odraslog dupina, teškog oko 350 kilograma i dugog oko tri metra. Policija je priopćila kako na dupinu nisu pronađeni tragovi nasilja, a životinju su preuzeli stručnjaci s veterinarskog fakulteta. Najvjerojatnije se radi o dobrom dupinu koji obitava na tom dijelu Jadrana. Obdukcija bi trebala pokazati točan uzrok smrti dupina. (Net.hr)

10.01.2010. Pas spasio dječaka od pume!

Austin Forman (11) slagao je drva za ogrjev iza obiteljske kuće. Odjednom se ispred njega stvorila puma.'Strašno sam se uplašio. Nisam odmah shvatio da je puma. Prvo sam mislio da je pas', prisjeća se dječak. Polako se odmaknuo i pobjegao u kuću, dok je njegov pas Angel prepriječio put pumi. Austin je utrčao u kuću i uplašeno rekao majci: 'Puma će pojesti Angela'. Policajac je bio u blizini i prvi je došao do Formanovih. Našao je pumu koja je već grizla vrat nesretnom retriveru. Chad ju je ustrijelio s dva metka. Angela su odvezli kod lokalnog veterinara koji mu je pružio pomoć. Dobro se oporavlja. 'On je od sada naš anđeo čuvar', zaključili su Formanovi. (24sata)

09.01.2010. Lovac se upucao puškom!

Lovac Ž.G. (57) iz Lipovljana slučajno se ustrijelio lovačkom puškom u nedjelju oko 9 sati u mjestu Lađevci kod Okučana. Ž.G. je bio u organiziranom lovu s kolegama iz Lovačke udruge 'Vepar' iz Okučana. Puška je opalila najvjerojatnije, kažu u policiji, zbog nestručnog i neopreznog rukovanja. Metak je muškarca pogodio u lijevu sljepoočnicu te je on na mjestu umro. (24sata)

08.01.2010. Otrovao 28 pasa u godinu dana!

Nepoznati trovač pasa već godinu dana sije strah Obrtničkom ulicom u Velikoj Ludini kod Popovače. Iako je već 28 pasa ubijeno, nitko nije obavijestio policiju. Glasnogovornica PU sisačko-moslavačke, Iva Hranitelj pozvala je stanovnike Obrtničke kojima su otrovani psi da se obrate policiji, jer počinitelj čini kazneno djelo oštećenja i uništenja tuđe 'stvari'. Damir Kiš tvrdi kako je do sada samozatajni ubojica kućnih ljubimaca djelovao noću, te se nada da će noćni trovač uskoro kazneno odgovarati za sva svoja zlodjela. (Jutarnji List)

07.01.2010. Postavio zamku u kojoj je umro srndać!

U šumi u Donjoj Voći, u zamci je pronađen srndać. Policija je utvrdila da je nepoznata osoba u toj šumi postavila žičanu zamku u koju se uhvatio srndać te umro. Životinju je pronašao jedan mještanin koji je o tome izvjestio lovnika Lovačkog društva Trčka, a lovnik policiju. (Večernji List)

06.01.2010. Donirajte drvce za pse u azilima!

Udruga Prijatelji životinja poziva sve građane koji su kupili božićno drvce u tegli da ga doniraju kako bi pružio hlad tijekom vrućih ljetnih mjeseci štićenicima Skloništa za napuštene životinje u Dumovcu (ili nekom drugom azilu za građane u drugim gradovima). Građani koji nemaju blagdansko drvce mogu kupiti sadnicu i donirati je. Za više informacija javite se na mail prijatelji-zivotinja@inet.hr.

04.01.2010. ZKM daje popuste na predstave

Zagrebačko Kazalište Mladih nudi popuste na neke od svojih predstava: 'GENERACIJA 91.-95.',  'HAMLETPERSONA' i 'BRAK MARIJE BRAUN'. Popusti vrijede za sve članove Udruge koji su platili članarinu za 2009. godinu. Više informacija o predstavama možete vidjeti na web stranici kazališta www.zekaem.hr. Ukoliko ste zainteresirani za odlazak na predstavu i ostvarenje popusta, javite se na mail: prijatelji-zivotinja@inet.hr

03.01.2010. 'Radije hodam gola, nego da nosim krzno!'

Top model Suzanne McCabe pozirala je potpuno gola za više ciljeve, odnosno za spas životinja i njihova krzna. Na novom plakatu Suzanne nosi samo naušnice, a ispod stoji natpis: 'Krzno? Radije ću biti gola'. Irska ljepotica tako će vjerojatno mnoge prisliliti da dvaput promisle prije nego što kupe neki krzneni odjevni predmet. (Tportal)

03.01.2010. Bitka protiv kitolovca na Antarktici!

Vodene i akustične topove iz vojnih arsenala aktivirao je japanski kitolovac Shonan Maru 2 protiv broda ekološke aktivističke skupine Sea Shepherd 'Steve Irwin'. Aktivisti su, s obrazloženjem da ga nitko ne provodi, u svoje ruke uzeli međunarodno pravo koje zabranjuje kitolov pa ometaju svakog tko se o njega ogriješi u međunarodnim vodama. Brane se laserima. (Večernji List)

02.01.2010. Hrvatska među deset 'najdebljih' zemalja svijeta!

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na temelju anketa o nacionalnom zdravlju, koje su provođene između 2000. i 2008. godine, sastavila je popis 10 ‘najdebljih’ zemalja svijeta. U vrijeme blagdanskih prejedanja zanimljiv je podatak kako se Hrvatska, gdje su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti, našla na devetom mjestu. Zbog globalizacije tržišta, tradicionalni način prehrane potisnula je široko dostupna i jeftinija visoko obrađena hrana iz SAD-a i Europe, zbog čega je u Hrvatskoj 61,4% stanovništva pretilo. Za razliku od ostalih Europljana, hrvatski muškarci imaju veći postotak pretilosti od žena i skloni su, kako stare, sve većem debljanju. (GlobalPost)

01.01.2010. Prodala kuću da odvede psa na put oko svijeta!

Pas Oscar u ovoj je godini obišao pet kontinenata, 29 zemalja i sve njihove znamenitosti od Eiffelovog tornja do Taj Mahala. Joanne Lefson (38) iz Johannesburga udomila ga je iz južnoafričkog šinteraja prije pet godina. Prodala je svoju kuću i u svibnju sa psom krenula na put vrijedan na koji su potrošili oko 2.1 milijuna kuna kako bi nagnali ljude da udome pse lutalice. 'Srce mi se slama od same pomisli koliko je još Oscara na ulicama diljem svijeta', kaže Joanne. Par je na šestomjesečnom putovanju obišao i 50 centara za spašavanje životinja i oko 15.000 pasa u skloništima. (24sata)

Broj pronađenih vijesti: 29.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2010 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting