Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 31.

31.03.2014. Prosvjed protiv betonizacije Plitvica

Aktivisti Zelene akcije prosvjedovali su ispred Hrvatskog sabora kako bi se usprotivili usvajanju novog Prostornog plana područja posebnih obilježja Nacionalnog parka Plitvička jezera koji, tvrde, otvara mogućnost betonizacije i daljnje komercijalizacije parka. U Zelenoj akciji smatraju kako bi zahvati dozvoljeni ovim planom mogli ugroziti temeljni fenomen zbog kojeg je ovo područje proglašeno nacionalnim parkom, a u pitanje bi mogao biti doveden i položaj Plitvičkih jezera na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Zelena akcija ističe kako su svjesni činjenice da na području NP nije moguće zabraniti sve gospodarske aktivnosti, ali smatraju da se one moraju odvijati u skladu s načelima održivog razvoja te ih je potrebno ograničiti na tradicijsku poljoprivredu i obrte te ekoturizam u okviru seoskih domaćinstava. (danas.net.hr)

30.03.2014. Princ Charles zahtijeva prestanak ubijanja ptica na Cipru

Princ Charles nedavno je poslao pismo generalu Richardu Cripwellu, zapovjedniku britanskih snaga na Cipru i kopiju tog isto pisma predsjedniku Cipra. U pismu zahtijeva da se što prije zaustavi lov i ubijanje ptica koje trenutačno migriraju iznad britanske vojne baze na Cipru. U pismu je istaknuo kako su ptice tradicionalno bitne i drage Engleskoj i njenom stanovništvu. Lov na ptice je u zadnjih dvadeset godina prerastao u golem zločinački pothvat unatoč činjenici da je 1974. godine zabranjen. Načini na koje se ptice love nehumani su i barbarski. Velik broj ulovljenih ptica prodaje se luksuznim restoranima, posebice u Grčkoj gdje se one koriste za pripremu jela Ambelopoulia. Iako se mnogi slažu s princom Charlesom, ipak osuđuju njegove odlaske u lov na lisice iz čiste zabave, koje on smatra ispravnim. (ecorazzi.com)

29.03.2014. Kontroverza zabavnog parka 'SeaWorld'

Zabavni park SeaWorld slavi 50. obljetnicu otvorenja, međutim umjesto velikog slavlja sve što dobivaju jest loš publicitet. Sve je započelo kada je 2013. obijavljen dokumentarac 'Blackfish' koji je prikazao kontroverzu tog parka i orka koje su zatočene u njemu. Te životinje, koje po prirodi žive u skupinama, odnosno u obiteljima, i životna dob im je slična ljudskoj, u Sea Worldu provode dane zasebno i dožive 'tinejdžersku' dob. Iako zabavni park demantira svaku tvrdnju i optužbu, tvrdeći da su oni za te životinje učinili mnogo dobrih stvari, dokaza za to nema. Na to ukazuje činjenica da su samo u 2013. godini parkovi zaradili 1,46 millijarde dolara a samo jedan posto te zarade uložen je za orke i njihovu dobrobit. (ecorazzi.com)

28.03.2014. Uhićen muškarac koji je vezao psa za šinu i bacio ga u more

Nekoliko dana nakon što je u moru, u blizini kanala SV. Ante pronađen leš psa kojem je oko vrata bio zavezan lanac s dugačkom i teškom metalnom šipkom, policija je pronašla 41-godišnjaka kojeg se sumnjiči za ubijanje ili mučenje životinje. Policijski službenici Odjela općeg kriminaliteta PU šibensko-kninske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjakom iz Vodica, kojeg se sumnjiči da je početkom ožujka na području plaže Martinska na Jadriji bez opravdanog razloga usmrtio psa svoje supruge. Protiv osumnjičenog će Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku biti podnijeta kaznena prijava, priopćila je Policijska uprava Šibensko-kninska. (slobodnadalmacija.hr)

27.03.2014. Danski zoološki vrt nakon žirafe ubio i četiri lava

Uprava danskog zoološkog vrta, koja je razbjesnila javnost zbog ubojstva zdrave žirafe Marius, ubila je čitavu obitelj lavova ne bi li napravili mjesta za mladog mužjaka. Zoološki vrt u Kopenhagenu priopćio je kako je eutanazija nad dvoje mladunaca i njihovim roditeljima bila nužna nakon što im nisu uspjeli pronaći novi dom. Odluku pravdaju time što su roditelji imali 16 i 14 godina te su se bližili kraju života. "Zbog prirodne strukture i ponašanja lavljeg čopora, zoološki vrt je morao izvršiti eutanaziju nad dva stara lava i njihovim mladuncima jer nisu bili dovoljno stari da se brinu za sebe", navodi se u priopćenju. Prema riječima čuvara, mladi lavovi bili bi ubijeni čim bi novi lav stigao u zoološki vrt. U priopćenju se ističe kako je zoološki vrt dugo vremena tražio prikladnu instituciju koja bi mogla udomiti mlade laviće, ali bez uspjeha. Novi mužjak će uskoro stići te ga očekuju dvije lavice, rođene 2012. godine, koje su dostigle plodnu zrelost. (bktvnews.com)

26.03.2014. Peticija za zabranu ubijanja klokana

Vlada Viktorije u Australiji izdala je 69.000 dozvola za ubijanje klokana. Peter Walsh, ministar poljoprivrede, svjestan je kako takva odluka ugrožava populaciju klokana, no ništa ne poduzima. Svi ubijeni klokani koristit će se za proizvodnju pseće hrane. Nažalost, ovakav tip prakse ubijanja klokana nije potreban, no bit će aktivan naredne dvije godine. Peticiju za zabranu ubijanja klokana možete potpisati ovdje.

25.03.2014. Svaki deseti Šveđanin je vegetarijanac

Deset posto Šveđana je prešlo na vegetarijanstvo ili veganstvo, što je dovelo do veće potražnje za bezmesnom hranom, a taj trend je najuočljiviji kod mlađe populacije. Anketa provedena u Švedskoj ukazuje na to da je u zadnjih pet godina broj vegetarijanaca u Švedskoj porastao za čak četiri posto. Anketu je provela najveća skandinavska organizacija za zaštitu životinja (Animal Rights Sweden/ Djurens Rätt). Prema ispitivanju, od tih deset posto ispitanika šest posto su vegetarijanci, a ostalih četiri posto vegani. (thelocal.se)

24.03.2014. Zatvaranje zoološkog vrta u Splitu

'Najgori zoološki vrt na svijetu', kako su ga na vrlo posjećenoj stranici TripAdvisor titulirali zgroženi turisti, uskoro odlazi u povijest: dogradonačelnik Splita Goran Kovačević potvrdio da će divlje životinje poput tigra, medvjeda, vuka i majmuna biti izmještene iz ZOO-a na Marjanu. Za njih se traži prikladniji smještaj u Hrvatskoj ili unutar granica Europske unije. 'Dali smo nalog ravnatelju jer nismo zadovoljni stanjem u Vrtu niti razinom uvjeta za životinje, iako nisu ispod uvjeta koje propisuje zakon. Naložili smo da se krene s potragom za alternativnim smještajem i da se prostor na Marjanu prenamijeni. Hoće li to biti centar za domaće životinje ili nekakav etnopark, još ćemo vidjeti', kazao je Kovačević. (tportal.hr)

23.03.2014. Kod Sunje ubijeno devet konja

Devet konja usmrtio je nepoznati počinitelj hicima iz vatrenog oružja u selu Crkveni Bok, nedaleko od Sunje. Zlodjelo je počinjeno noću s utorka na srijedu 18./19. ožujka između 20 i 8 sati, priopćila je sisačka Policijska uprava. Konji su u vlasništvu 39-godišnjaka s područja Zagreba, očevid su obavili policijski službenici Policijske postaje Sunja u suradnji s veterinarskim inspektoratom. Mještani Crkvenog Boka i Bobovca optužuju vlasnika da konje drži samo zbog državnih poticaja (po grlu 2.000 kuna), da ne brine o njima, nego ih pušta slobodno po poljima bez obzira na kišu, snijeg, poplavu. Protiv nepoznatog počinitelja podnesena je kaznena prijava zbog oštećenja tuđe stvari. (jutarnji.hr)

22.03.2014. Kolorado zabranio utrke pasa

Guverner John Hickenlooper potpisao je zakon kojim se zabranjuju utrke hrtova, te tako uvrstio Kolorado među 39 država SAD-a koje su se odlučile na istu zabranu. Prijedlog zakon je napisala Christine Dorchak, predsjednica GREY2K organizacije, a zakon je dobio veliku potporu mnogobrojnih udruga i organizacija za zaštitu životinja u Koloradu. Ovom zabranom patnje hrtova postaju dio prošlosti. Psi više neće biti zatvoreni u skučene uske kaveze u kojima ne mogu stajati ili okrenuti se, više neće morati bolovati od ozljeda i paraliza zadobivenih uslijed velikog iscrpljivanja. Psi konačno zasluženo dobivaju pravo na život van trkaćih staza. (ecorazzi.com)

21.03.2014. Lovci prisegnuli na prestanak ubijanja divljih životinja

Aktivisti za prava životinja u Iranu slave veliki uspjeh. Devetnaest lovaca odbacilo je lov, te na isto potiču svoje kolege. Na odluku o prestanku lova potaknuo ih je razgovor s članovima organizacije za zaštitu životinja Chya koji su im podastrijeli podatke koje je objavilo Ministarstvo okoliša u Iranu. Prema podatcima, 74 vrste u velikoj su opasnosti od izumiranja ako se nastavi ilegalni lov. Neke od najugroženijih vrsta su plavi kit, azijski gepard, kaspijski tuljan i iranski žuti jelen. Kako bi pokazali stvarnu zabrinutost, lovci su javno uništili svoju lovačku opremu, slomili puške i zapalili klopke. U suradnji s organizacijom Chya ustraju u poticanju kolega lovaca da se odluče na isti potez te se zauzmu za dobrobit divljih životinja. (ecorazzi.com)

20.03.2014. Mayim Bialik u suradnji s Cruelty-Free International

Zvijezda popularnog sitcoma Teorija velikog praska, ljubiteljica životinja, autorica i veganka, Mayim Bialik još jednom pruža potporu životinjama. Ovog puta surađuje s Cruelty-Free International kako bi podržala zabranu testiranja kozmetike na životinjama u Sjedinjenim Američkim Državama. Naglasila je kako je veoma važno govoriti u ime životinja koje nažalost nemaju dar govora i ne mogu protestirati o svojoj patnji i boli. Nadodaje još kako moli suosjećajne ljude u Americi da se pridruže njoj i organizaciji Cruelty-Free International, da dignu glas te potaknu američku vladu da zaustavi zastarjelu uporabau životinja u svrhu testiranja jednom i zauvijek. 'Nije potreban genije kako bi znali da je uporeba životinja u ove okrutne i nepotrebne svrhe neopravdana!' (ecorazzi.com)

19.03.2014. Vlasnik izgladnjivao krave ne bi li dobio poticaje

Protiv Lovre Kolombatovića podignuta je optužnica zbog sumnje da je, kako bi se okoristio novcem od državne potpore za poljoprivredu, izgladnjivao krave na svojoj farmi pri čemu ih je 199 uginulo. Optužnicu je Općinsko državno odvjetništvo iz Gospića podiglo zbog kaznenog djela ubijanja i mučenja životinja, navodi se u današnjem priopćenju u kojemu se ne navodi ime okrivljenika. - Okrivljeniku se stavlja na teret da je od prosinca 2010. do ožujka 2011. godine u Udbini, na stočarskoj farmi u Jošanima čiji je bio vlasnik; a u cilju da se okoristi primanjem državnih novčanih potpora za poljoprivredu; nabavio 327 krava, a potom sve do 28. ožujka 2013. iako je primao novčane potpore, kravama nije davao hranu u dovoljnoj količini i odgovarajuće kvalitete, a što je dovelo do izgladnjelosti i uginuća 199 krava - piše na stranicama DORH-a. (24sata.hr)

18.03.2014. Otkriveni plinovi koji bi mogli oštetiti ozonski omotač

Znanstvenici su pronašli četiri nova ljudskom rukom proizvedena plina koji bi mogli oštetiti ozonski omotač, unatoč sporazumu iz 1987. godine kojim je gotovo u potpunosti zabranjena proizvodnja sličnih plinova, navodi se u studiji objavljenoj u nedjelju. Međunarodni tim znanstvenika pokušao je utvrditi podrijetlo sićušnih tragova novih plinova pronađenih u uzorcima leda s Grenlanda i u uzorcima zraka s Tasmanije. Ti plinovi najvjerojatnije nastaju tijekom proizvodnje pesticida, navodi se u studiji. Ove koncentracije zasad nisu prijetnja ozonskom sloju, rekao je jedan od autora studije Johannes Laube sa sveučilišta East Anglia, no u budućnosti bi mogle ozbiljno ugroziti ozonski sloj. (danas.net.hr)

17.03.2014. Globalna industrijska civilizacija osuđena na katastrofu

Najnovije istraživanje koje je omogućio Goddard Space Flight Centre, a vodio primijenjeni matematičar Safa Motesharri ukazuje na to da je globalna industrijska civilizacija osuđena na katastrofu zbog pretjeranog iskorištavanja Zemljinih resursa. Kombinacija eksploatacije neodrživih resursa, nejednake raspodjele bogatstva i prekomjerne potrošnje resursa mogla bi dovesti do kolapsa industrijskog društva u roku od samo nekoliko desetljeća, kažu znanstvenici NASA-e. Istraživanje ukazuje na to da čak i dobro etablirane, napredne civilizacije mogu biti krhke i nestalne te kao primjer navode Rimsko carstvo. Da bi se katastrofa spriječila, NASA-ini znanstvenici preporučuju načine kojima bi se mogla uspostaviti pravednija raspodjela resursa, znatno smanjiti pretjerana potrošnja resursa te usporiti rast populacije u svijetu. (danas.net.hr)

16.03.2014. Miranda Kerr donirala 100.000 dolara za pomoć slonovima

Miranda Kerr dokazuje da nije samo prelijepa izvana već i iznutra. Australijski supermodel Miranda Kerr donirala je 100.000 dolara za pomoć slonovima. Obožavateljica životinja osobno je uručila pozamašni ček osnivaču udruge Prijatelja Azijskih Slonova u Thailandu kako bi im pomogla u njihovoj misiji. Uz brigu o napuštenim mladim slonovima, organizacija također pomaže ranjenim i bolesnim slonovima, slonovima koji su žrtve prostrjelnih ili rana zadobivenih od noževa, ozlijeđenih u prometnim nesrećama i na ostale načine. (ecorazzi.com)

15.03.2014. Slonovi prepoznaju glasove svojih neprijatelja

Ljudi su među nekolicinom bića koja predstavljaju opasnost slonovima. Ipak, svi ljudi ne predstavljaju opasnost i slonovi to znaju. Slonovi su pokazali nevjerojatnu mogućnost raspoznavanja između afričkih etničkih skupina koje su ih kroz povijest zlostavljale i onih koje nisu. Studija pokazuje da čak mogu razlikovati riječi lokalnih narječja. (nature.com)

14.03.2014. Gradonačelnik New Yorka odbio glumca Liama Neesona

Glumac Liam Neeson u posljednje vrijeme odvaja veliku količinu svog slobodnog vremena volontirajući u svrhu ukidanja zabrane vožnje kočijama s konjskim zapregama. Neeson je prošli tjedan pozvao njujorškog gradonačelnika Billa de Blasia u obilazak štala u kojima su smješteni konji kako bi mu pokazao da se prema njima dobro odnose. De Blasio je naknadno izjavio za NY Daily News kako odbija poziv kazujući: 'Iznimno poštujem Liama Neesona, i veliki sam obožavatelj njegovog rada. Ali činjenica je da u prvi plan stavljam svoju viziju koju su podržali birači i to mi je najvažnije'. (ecorazzi.com)

13.03.2014. Zabrana korištenje sanduka za telad u Kentuckyju

Kentucky je osma država u Americi koja je zabranila korištenje okrutnih sanduka za telad. Komisija za standarde držanja stoke u Kentuckyju uvela je nova pravila koja zabranjuju ograničavajuće sanduke u kojima se uzgaja telad. U skučenim sanducima telad provede 16 tjedana života, cijelo vrijeme zavezana za vrat i u nemogućnosti pomaknuti se. Zabrana će biti u potpunosti provedena do 2018. godine. Nažalost, komisija u svojim izmijenjenim pravilima nije uključila i uvođenje zabrane rezanje repova kravama koje se uzgajaju za proizvodnju mlijeka i zabranu korištenja kaveza za uzgoj trudnih svinja. (ecorazzi.com)

12.03.2014. Al Gore odabrao veganstvo

Prošlog studenog, u tjednu koji je prethodio Danu zahvalnosti, Ala Gora su u časopisu Forbes predstavili kao vegana. Prvi put nakon tog iskaza, Gore izlazi u javnost i potvrđuje kako je uistinu vegan te uživa u tome. U ekskluzivnom intervjuu s Ericom Topolom, glavnim urednikom Medscapea, objasnio je kako meso, mlijeko i jaja više nisu na njegovom meniju. 'Prije više od godinu dana promijenio sam svoju prehranu prešavši na veganstvo, samo iz eksperimentalnih razloga da vidim kakva je. Osjećao sam se bolje, pa sam se nastavio tako hraniti. Za mnoge ljude, odluka o veganskoj prehrani je više povezana s ekološkom etikom i zdravstvenim problemima, no ja sam samo želio isprobati da vidim kako je to. Iznutra sam se osjećao bolje, pa sam nastavio s takvom prehranom i najvjerojatnije ću ostati biti vegan do kraja života.' rekao je Al Gore. (ecorazzi.com)

11.03.2014. Pingvini u džemperima

Zaklada za pingvine otoka Phillipa u Australiji u potrazi je za osobama koje će plesti veste i džempere pingvinima koji su se našli prekriveni izlivenom naftom te se sada oporavljaju. Zašto veste i džemperi? Zato što pingvini, nakon što se nađu prekriveni naftom, gube svoj zaštitni sloj koji inače imaju na tijelu i koji ih štiti od ledenih voda te bježe na obalu gdje kljunovima pokušavaju skinuti naslage nafte sa sebe. Tim putem unose naftu u svoj organizam i nanose si još više štete. Iz tog razloga, potrebne su im veste koje će ih u tome spriječiti i grijati ih dok se potpuno ne oporave i postanu spremni za povratak u divljinu. Ove akcije u posljednjih 13 godina pomogle su  438 pingvina! (ecorazzi.com)

10.03.2014. Nosorogu otkinuli rog pa mu ispalili metak u glavu

Lovočuvari u južnoafričkom nacionalnom parku Kruger pronašli su i uspavali nosoroga koji je danima lutao s otkinutim rogom i metkom u glavi. Slučaj su čuvarima prijavili turisti, 28. veljače, a njihove snimke nosoroga brzo su se proširile društvenim medijima u Južnoafričkoj republici. Nakon petodnevne potrage djelatnici nacionalnog parka pronašli su nosoroga još uvijek živog, ali u teškom stanju. - Procijenili smo težinu ozljeda i patnje. Oktrili smo da je životinja imala metak zaglavljen u mozgu, te da su joj šanse za preživljavanje bile izrazito slabe, rekao je Reynold Thakhuli, glasnogovornik južnoafričkih nacionalnih parkova. Vjeruje kako je rog vjerojatno bio otkinut nekoliko dana prije nego što su turisti vidjeli ozlijeđenu životinju, te da je preživjela tako dugo samo zahvaljujući tome što je bila mlada. Južnoafrička Republika, inače, ima ozbiljnih problema s lovokradicama, koji su prošle godine ubili više od 1.000 nosoroga. (jutarnji.hr)

09.03.2014. Zabrana svih oblika borbe bikova

Gradska vijećnica Barcelone planira zabraniti sve aktivnosti koje nalikuju na borbe bikova. Od lipnja 2013. godine zabranjene su borbe bikova i sve ostale proslave koje su uključivale njihovu smrt. U međuvremenu je Vijeće, zajedno sa udrugama za zaštitu životinja, detaljnije proučilo situaciju te sada žele zabraniti sve postupke koji su uključeni u borbe bikova ne bi li spriječili patnju tih životinja. Zbog toga uvode novi Zakon za zaštitu, posjedovanje i prodaju životinja koji bi trebao stupiti na snagu u rujnu ove godine. Tim zakonom će također zabraniti borbe bikova kao nastupe za publiku, njihovo prikazivanje u filmovima i reklamama i slično. Da bi zakon bio odobren, provest će se ispitivanja i procjene kako bi se ustanovilo jesu li borbe bikova uistinu dovodile do zlostavljanje i frustracija kod životinja. Korištenje divljih životinja za predstave i nastupe također će biti zabranjeno. (euroweeklynews.com)

08.03.2014. Video i intervju povodom Dana žena!

Dan žena obilježava se 8. ožujka, podsjećajući na dugu borbu koja je prethodila ostvarivanju svih prava žena i njihove jednakosti u društvu. Ljudska vrsta je napredovala i danas je većina svjesna problema neravnopravnosti spolova, no ženskim životinjama su njihova prava i dalje uskraćena. Čitava industrija proizvodnje mesa, mlijeka, jaja i ostalih životinjskih proizvoda počiva upravo na iskorištavanju ženskog reproduktivnog sustava. Radi se o sustavnoj, institucionaliziranoj eksploataciji, dobro prikrivenoj i ne prepoznatoj, iako su žene same bile izložene sličnom tretmanu u prošlosti. Povodom Dana žena Prijatelji životinja pozivaju na gledanje prigodnog videa i da se na trenutak stavimo u poziciju onih čija su prava zanemarena i kojima sloboda još nije dana.

07.03.2014. Zakon za zabranu kozmetike testirane na životinjama

Kongresmen Jim Moran predstavio je prijedlog zakon koji bi zabranio testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama, ali i prodaju takvih proizvoda u SAD-u. Humane Society of the United States (HSUS) i Humane Legislative Fund su kroz svoju kampanju 'Za SAD bez okrutnosti ' neumorno zagovarali novi zakon koji bi doveo do prestanka testiranja na životinjama. Ako takav zakon bude prihvaćen dovest će do zabrane testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama, ali i prodaju, ponudu za prodaju i prijevoz proizvoda čiji je sastav djelomično ili u potpunosti testiran na životinjama. (ecorazzi.com)

06.03.2014. Visok udio životinjskih proteina štetan je poput pušenja

Najnovije istraživanje otkiva kako prehrana koja sadrži visok udio proteina, posebice onog životinjskoga podrijetla može biti jednako štetna za zdravlje kao i pušenje. U istraživanju koje je trajalo 20 godina sudjelovalo je 6.381 odraslih, pritom je uočeno kako dijete poput Atkinsonove i Paleove, koje sadrže visok udio proteina, nisu ništa sigurnije od pušenja te povećavaju vjerojatnost oboljenja od kroničnih bolesti za 74%. Izbacivanje mesa i zasićenih masti iz prehrane te prelazak na prehranu na biljnoj osnovi, ne samo da će pozitivno utjecati na vaše zdravlje već i na životinje te planet u cijelosti. (ecorazzi.com)

05.03.2014. Psi i mačke žrtve šokantnih eksperimenata

BUAV – British Union for the Abolition of Vivisection u svom je istraživanju otkrila šokantan podatak o korištenju mladih životinja, uključujući štence i mačiće, u pokusima u britanskim laboratorijima. Osmomjesečno istraživanje provedeno je u MSD Anima Health-u te je otkrilo kako su u istraživanjima cjepiva za životinje korištene životinje starosne dobi između četiri tjedan i šest mjeseci. Nakon testiranja životinje su ubijene, a njihova tijela razrezana na komade. Tajno snimljene video snimke zorno pokazuju teško stanje u kojem se nalaze mlade životinje, te uznemirujuće vapaje prilikom vađenja krvi i ubrizgavanja smrtonosne injekcije. (buav.org)

04.03.2014. Konoplja&co. podržala Zeleni ponedjeljak

Trgovina ekoloških proizvoda na bazi konoplje Konoplja&co. uvodi Zeleni ponedjeljak. Zeleni ponedjeljak je inicijativa Prijatelja životinja pokrenuta s ciljem podsjećanja građana na važnost zdrave prehrane i utjecaj proizvodnje hrane na okoliš kroz poticanje konzumiranja namirnica isključivo biljnoga podrijetla barem jedan dan u tjednu. Svakog ponedjeljak u trgovini konoplja&co. Očekuje vas barem jedan popust od 20% na određeni proizvod. Priključite se i vi Zelenom ponedjeljku te uživajte u zdravoj i ukusnoj hrani.

03.03.2014. Hrabra mačka spasila 11 ljudi od požara

Hrabra mačka u južnoj Francuskoj spasila je čak 11 ljudi od požara prošle nedjelje. Boulette (Okruglica) je spasila svoju vlasnicu i još deset stanara iz manje zgrade tako da je panično grebala po podu tavana na kojemu je buknula vatra. Alexandru Marlin koja živi ispod tavana probudilo je snažno grebanje te se zaputila na tavan kako bi vidjela što se događa. Kada je vidjela gusti dim, nazvala je vatrogasce i probudila ostale stanare - sedmero odraslih i troje djece. U kaotičnoj noći mačka je nestala pa se vlasnica prestrašila. Međutim, junakinja dana pojavila se u nedjelju navečer, a stanari su se iz zahvalnosti složili da će joj kupiti godišnju zalihu mačjih kolačića, prenosi Huffington Post. (index.hr)

02.03.2014. Ekološki osviještena dodjela Oscara

Najveći događaj u Hollywoodu ekološki je osviješten. Sve je započelo 2007. godine kada je producentica Laura Zislin u suradnji s NRDC (Natural Resources Defense Council) odlučila pronaći načine kako da se smanji ugljični otisak prilikom dodjele nagrade. Oscar je isplaniran do najsitnijeg detalja počevši od halogenih žarulja, korištenja staklenih čaša umjesto plastičnih boca, korištenje recikliranog materijala pa sve do korištenja hibridnih automobila umjesto limuzina. 'Dodjelu Oscara prati nekoliko desetaka milijuna ljudi diljem svijeta i pohvalno je što se pritom nastoji prenijeti poruka odabira čistijih izvora energije i potaknuti ekološku svijest kod ljudi', izjavila je Frances Beinecke, predsjednica NRDC. (ecorazzi.com)

01.03.2014. Prva najava 7. ZeGeVege festivala

Pozivamo vas da i ove godine provedete ugodan vikend na ZeGeVege festivalu održivog življenja. Nova ponuda ukusne i zdrave hrane te dobra zabava uz mnoštvo izvođača i zanimljivih radionica očekuju vas na Trgu bana Jelačića 5 i 6. rujna 2014. Više od 40.000 posjetitelja, 32 izvođača i 75 izlagača s prošlogodišnjeg ZeGeVege festivala jamstvo su i preporuka zašto biste trebali posjetiti i sudjelovati na 7. ZeGeVege festivalu. Prijave za sudjelovanje šaljite ovdje ili e-mail info@zegevege.com.

Broj pronađenih vijesti: 31.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2014 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting