Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 30.

30.06.2014. Obama predlaže proširenje zaštićenih dijelova Pacifika

Predsjednik Obama najavio je svoju namjeru da zabrani ribolov, energetska istraživanja te druge aktivnosti na širem dijelu središnjeg Pacifika. Prijedlog koji bi trebao stupiti na snagu do kraja ove godine nakon razdoblja razmatranja, mogao bi stvoriti najveće svjetsko pomorsko utočište i, globalno gledajući, udvostručiti područje oceana koje je u potpunosti zaštićeno. Priopćenje je rezultat ozbiljnijeg pristupa pomorskim pitanjima od strane vlade koja je prethodno favorizirala neka druga područja zaštite okoliša. (washingtonpost.com)

29.06.2014. Sjemenke dinje - zdrava poslastica

Dinja je niskokalorično voće koje obiluje vitaminima i mineralima i sadrži veliki postotak vode, što je čini idelanim voćem za osvježenje tijekom toplih, ljetnih dana. No, najzdraviji dio dinje najčešće završi u kanti za smeće, budući da ga odstranjujemo i bacamo – sjemenke dinje. Sjemenke dinje bogate su proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i vlaknima. (krenizdravo.com)

28.06.2014. Zaštitita od raka, dijabetesa i bolova

Osim što imaju nisku kalorijsku vrijednost, trešnje su iznimno bogat izvor hranjivih tvari, vitamina i minerala. Dobri su borci protiv pojave mnogih teških bolesti. Pigmenti u trešnjama su polifenolni flavonoidni spojevi, poznati kao antocijanini i glikozidi. Antocijanini su crveni, ljubičasti ili plavi pigmenti koji se nalaze u mnogim vrstama voća i povrća. Najviše ih ima u kori, te imaju snažno antioksidantno djelovanje. Istraživanja pokazuju i da ti antioksidativni spojevi pomažu u borbi protiv raka, starenja, neuroloških bolesti i stanjima koja prethode dijabetesu. (magazin.net.hr)

27.06.2014. Darijo Brzoja protiv napuštanja životinja

U četvrtak 26. lipnja u 11 sati održano snimanje za kampanju 'Obitelj na more, pas na ulicu?!' Mlad i uspješan meteorolog i voditelj vremenske prognoze te vegan, Darijo Brzoja, novo je zaštitno lice kampanje kojoj se priključio kako bi skrenuo pozornost na napuštanje životinja, te pozvao na udomljavanje. U ljetnim mjesecima, s početkom godišnjih odmora, sve je više napuštenih životinja, posebice pasa i mačaka. Ovom kampanjom, Darijo želi poručiti da napuštanje životinja nije opcija ni rješenje, budući da životinje možemo povesti sa sobom na ljetovanje ili im osigurati privremeni smještaj kod obitelji, prijatelja, u hotelu za pse ili pak unajmiti osobu za privremeno čuvanje. Snimanje za kampanju realizirano je u suradnji s fotografom Goranom Matijašecom dok se za šminku pobrinula Nives Spajić. Na snimanju su sudjelovali i psi iz azila Dumovec, kako bi se ujedno potaknulo udomljavanje.

26.06.2014. Zeleno je zdravo

Zeleno povrće sadrži vitamine i minerale koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma, poput željeza, folne kiseline i magnezija. Špinat je odličan izvor željeza i folne kiseline, kao i amiokiseline tirozina koja poboljšava pamćenje i moždane funkcije. Blitva je izvor sumpornih komponenti koje pomažu u borbi protiv raka, dok je kelj bogat omega-3 kiselinama. (krenizdravo.com)

25.06.2014. Veganski izbor jela na stadionu u San Franciscu

Centerplate, dobavljač i prodavač hrane na Levisovom stadionu objavio je kako planira proširiti ponudu te uvesti veganska jela na svaki svoj štand! Sva jela koja će biti u ponudi osmislili su kuhari zaposleni u Centerplateu, a neka od tih jela su veganski curry s grahom i veganski sendvič s roštilja. Direktor Centerplatea je izjavio kako smatra da se trebaju što više prilagoditi modernom vremenu te u ponudu uvesti i jela za vegane. Tijekom svake utakmice na Centerplateovim štandovima bit će ponuđeno 14 veganskih jela i 26 vegetarijanskih. (onegreenplanet.org)

24.06.2014. Japanski kitolovci ubili 30 kitova

Japanski kitolovci ubili su 30 kitova u svom prvom lovu nakon što je međunarodni sud naredio obustavu godišnje ekspedicije na Antarktiku. Agencija za ribarstvo potvrdila je kako je japanska obalna kitolovna flota tijekom sezone od travnja do lipnja ulovila 30 kitova u sklopu svog sjeverozapadno pacifičkog istraživačkog lova. Druga kitolovna skupina još uvijek se nalazi u udaljenom dijelu Pacifika. Sjeverozapadno pacifički istraživački lov jedna je od dva istraživačka kitolovna programa koje Japan provodi od 1986. godine kada je zabranjen međunarodni komercijalni kitolov. (chinapost.com.tw)

23.06.2014. HGSS-ovci tri sata spašavali janje

HGSS stanica Makarska je u petak u kasnim poslijepodnevnim satima zaprimila poziv od skrbnika koji je nakon tri dana potrage pronašao izgubljeno janje. No, kako se ono nalazilo na strmim, 150 metara visokim liticama koje okružuju Modro jezero, odlučio je tražiti pomoć HGSS-a kako bi se preplašena i izgladnjela životinja vratila u svoje stado. Odmah po dojavi četiri člana su se uputila prema lokaciji gdje se spuštanje s ruba litice nametnulo kao optimalna, ali i najbrža opcija. Akcija je završena u 22 sata, a janje je predano skrbniku koji se zahvalio spašavateljima koji su, kako je rekao, još jednom pokazali da su bezrezervno spremni pomoći u svakoj situaciji. (index.hr)

22.06.2014. Bespotrebna okrutnost: tetoviranje kućnih životinja

Tetoviranje kućnih životinja očito je postalo veliki hit. Toliko veliki da je New York donio odluku o njegovoj zabrani. Istom je odlukom zabranjen i piercing za životinje, javlja New York Daily News. Zabranu je inicirala gradska vijećnica Linda Rosenthal još 2011. godine, nakon što je na eBayu naišla na mačiće kojima su bila izbušena čitava leđa. Osoba koja je im je to napravila i nudila slične usluge završila je s prijavom za okrutnost prema životinjama. Odluka je usvojena ove srijede i sada bi je trebao potpisati guverner Andrew Cuomo. Jedini oblik tetoviranja dopušten je u slučaju da se radi o formi identifikacije, iako zagovornici prava životinju ističu čipiranje kao alternativu. Takvo tetoviranje moći će izvesti isključivo licencirani veterinar. (index.hr)

21.06.2014. Reciklaža 70% otpada u kućanstvima

EU želi dokinuti praksu odlaganja komunalnog otpada na odlagališta već do 2020., no dok Njemačka reciklira i kompostira 65 posto svog komunalnog otpada, Rumunjski postotak je tek jedan posto. Općenito, sjeverne i zapadne zemlje puno su bolje u postupanju s otpadom od južnih i istočnih članaica, među kojima je i Hrvatska s 85 posto otpada na odlagalištima. Prema prijedlogu na odlagališta bi se odlagalo manje od pet posto otpada - samo ono što se ne može drugačije obraditi, a računa se na primjenu spalionica otpada. Prijedlog je trenutno u internim konzultacijama, a usklađen je s Europskom platformom za efikasnost resursa koja je donesena ranije ove godine. (h-alter.org)

20.06.2014. Peter Dinklage protiv prodaje bjelokosti

Zvijezda serije 'Igre prijestolja', Peter Dinklage i Humane Society of the United States surađuju kako bi zaustavili trgovinu bjelokosti. Dinklage apelira na građane New Yorka da potaknu državu na zabranu ilegalnog uvoza proizvoda od bjelokosti. Takvi proizvodi su obično izrađene od kljova ugroženih slonova i nosoroga. New York City je jedan od glavnih prodajnih kanala za ilegalno uvezene proizvode od bjelokosti. Zabrana uvoza i trgovine u cijeloj državi New York predstavljat će veliki korak u prestanku trgovine bjelokosti. (ecorazzi.com)

19.06.2014. Kapljica mlijeka dovoljna da smanji učinak antibiotika

I najmanja količina mlijeka koju ulijete u kavu dovoljna je da umanji ili čak potpuno blokira učinak nekih antibiotika i lijekova protiv nastanka i širenja osteoporoze, upozorili su njemački farmaceuti. Predstavnici Njemačke udruge ljekarnika objasnili su da se kalcij iz mlijeka u probavnom traktu veže za određene lijekove, stvarajući slabije topive spojeve koje krvožilni sustav ne uspijeva apsorbirati. (magazin.net.hr)

18.06.2014. Splitsko područje dobiva 'no kill' sklonište za životinje

Splitsko područje uskoro bi napokon trebalo dobiti 'no kill' sklonište za napuštene životinje koje na zemljištu površine 3000 metara četvornih u Kaštel Sućurcu gradi 'Zaklada za životinje' u vlasništvu dr. Zdenke Filipović. Bit će to ujedno i jedini azil za napuštene životinje na području Splitsko-dalmatinske županije.U novom će skloništu biti mjesta za 60 pasa kojima će biti osiguran neograničen boravak. (index.hr)

17.06.2014. Kazne za kupce 'životinjskih suvenira' u Brazilu

Sve turiste koji će posjetiti gradove u kojima se prvenstvo održava brazilske vlasti upozorile su da ne kupuju 'životinjske suvenire'. Odnosi se to na žive životinje. Na popisu zaštićenih životinja nalaze se majmuni, ptice, zmije, gušteri, leptiri, pauci i škorpioni. Zabrana uključuje i kupovinu nakita te ostalih proizvoda napravljenih od dijelova tijela navedenih životinja. Također, zabranjuje se fotografiranje s lokalnim stanovništvom koje uz sebe ima neku od zaštićenih vrsta, primjerice majmune odjevene u slatka odijela i slično. Sve koji se ogluše na ovo upozorenje, a budu uhvaćeni na djelu očekuje kazna od 1700 eura. (24sata.hr)

16.06.2014. Veganski narezak s maslinama na policima trgovina!

Tvrtka Vegetariana koja je ponosni nositelj V-oznake predstavlja jedinstveni novi proizvod na hrvatskom tržištu: vegansku salamu s maslinama. Uz već poznate biljne namaze, još jedan proizvod Vegetariane nosit će vegansku V-oznaku. Vegetariana veganska salama s maslinama pripravljena je od visokokvalitetnih biljnih sastojaka i prirodnih začina, bez GMO-a, umjetnih bojila, pojačivača okusa i bez sastojaka životinjskog podrijetla, te je stoga namijenjena svima. Promocija ovog ukusnog biljnog proizvoda održat će se u utorak 17. lipnja u 11 sati u prizemlju Rejuvenation centra, Radnička 34 a (kod caffea Green).

15.06.2014. Slon Sunder napokon stigao u svoje prirodno stanište!

Nakon šest godina života u zarobljeništvu i fizičkog mučenja, četrnaestogodišnji slon Sunder napokon je siguran u svom novom domu u Biološkom Parku u Indiji. Tajna istraga od strane PETA Indije rezultirala je videom u kojem je skrbnik nasilnički i mahnito udarao slona čvrstim drvenim štapom dok se pothranjeni zavezani Sunder grčevito borio da se zadrži na nogama. Kao rezultat istrage 7. travnja 2014. Visoki Sud u Mumbaiu dao je naredbu za oslobođenje mladog slona Sundera i premještaj u centar za brigu o slonovima. Ovu odluku podržali su Paul McCartney, Pamela Anderson i drugi koji su pomogli na mnoge načine kampanjama za Sunderovu slobodu. (ecorazzi.com)

14.06.2014. GMO preplavljuje europske zemlje?

Europski ministri za zaštitu okoliša postigli su u četvrtak u Luxembourgu politički dogovor o uzgoju genetski modificiranih kultura koji državama članicama ostavlja mogućnost izbora hoće li odobriti ili zabraniti uzgoj takvih kultura na svojem teritoriju. Sve države, osim Belgije i Luxembourga, pristale su na taj kompromis.  Države članice koje se protive GMO-u neće moći zabraniti tranzit odobrenih GM kultura preko svojeg teritorija. Politički dogovor država članica treba još prihvatiti Europski parlament. Četiri GM kulture dobile su dozvolu za uzgoj u EU, no za sada se uzgaja samo jedna - kukuruz MON810 američkog Monsanta, koji je zatražio produljenje dozvole. Taj kukuruz uzgaja se u Španjolskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Češkoj i Slovačkoj. Osam država članica zabranilo ga je. Dozvolu za uzgoj čeka još šest GM kultura. Svi su dobili zeleno svjetlo Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). (net.hr)

13.06.2014. Prva škola u SAD-u s isključivo veganskom hranom

Suzy Amis Cameron najavljuje kako će škola MUSE, koju je 2006. osnovala u suradnji sa svojom sestrom, uskoro postati prva škola u SAD-u koja nudi isključivo vegansku hranu. 'Polako se približavamo jelovniku baziranom samo na biljnim namirnicama jer se smatramo ekološki osviještenom školom.' MUSE je škola s nula otpada, prostorom za kompostiranje, koristi reciklirani građevinski materijal i energiju iz obnovljivih izvora energije. (mnn.com)

12.06.2014. Mexico City zabranio korištenje divljih životinja u cirkusima!

Vijeće Mexico Cityja u ponedjeljak je jednoglasno odlučilo ukinuti iskorištavanje životinja u cirkusima. Prema novom zakonu, cirkusi imaju godinu dana maknuti sve životinje iz točaka ili ih čeka kazna od 45,000 do 60,000 američkih dolara. Zakon se ne odnosi na vodene predstave koje uključuju dupine i kitove, kao ni tradicionalne meksičke borbe bikova. Mexico City se priključio ostalim državama i gradovima u Meksiku i drugim nacijama koje već imaju ovu zabranu. Cirkusi i dalje tvrde da su životinje u njihovim rukama dobro zbrinute i neke čak uživaju u predstavama. To nije iznenađujuća činjenica s obzirom da se ljudi koji profitiraju na životinjama uvijek koriste tim argumentom. Iako je novi zakon u Mexico Cityju pobjeda aktivista za prava životinja, puno više se mora poduzeti ne samo u Meksiku, nego i diljem svijeta da bi se spriječilo iskorištavanje životinja na bilo koji način. (ecorazzi.com)

11.06.2014. Ne ostavljajte pse u automobilu po vrućini!

Brojne životinje svakoga ljeta pate kada ih skrbnici ostave u vrućem automobilu "samo na trenutak". Temperatura zraka u automobilu po vrućini se penje mnogo brže nego što mislite. Ako je auto parkiran na suncu, a vani je temperatura od 25 stupnjeva, u automobilu će za nekoliko minuta biti 40 stupnjeva. Ako je vrućina veća, primjerice oko 35 stupnjeva, u autu za manje od 10 minuta može biti čak 50 stupnjeva. Toplinski udar može dovesti do oštećenja mozga ili smrti životinje. Pas pogođen toplinskim udarom je uznemiren, vrlo žedan, ima gustu pljuvačku teško dahće. Nema apetit, jezik mu je potamnio, malaksao je, ima povišenu temperaturu te u težim slučajevima krvavi proljev, povraćanje te je nekoordiniran. Ako primijetite simptome, odvedite psa veterinaru ili, u blažim slučajevima, dajte mu mnogo vode, i odvedite ga na hladnije mjesto. Psa pogođenog toplinskim udarom nikako ne napuštajte. (index.hr)

10.06.2014. Uskoro kraj agonije poplavljenih pasa!

Privremeno sklonište u Širokom Polju se ubrzo zatvara zahvaljujući svim skrbnicima, udomiteljima i privremenim udomiteljima koji su primili životinje u svoj dom, kao i Udruzi Pobjede koja je uspjela isto organizirati kako bi ove istraumatizirane i izmorene životinje čim prije završile u nečijem domu. Prijatelji životinja potiču nove potencijalne privremene udomitelje i udomitelje da pomognu privremenom skloništu u Belom Manastiru, odnosno da udome ili privremeno udome pse. Prijatelji životinja zahvaljuju svim pojedincima, Udruzi Pobjede i drugim udrugama na pomoći i odličnoj suradnji koja je bila od iznimne važnosti u ovom teškom razdoblju.

09.06.2014. Životinje u konjičkom klubu godinama pate?

Udruga Prijatelji životinja dobila je nove fotografije koje prikazuju grozno stanje u konjičkom klubu Equus Cabalus i informacije da životinje spavaju na betonu u vlastitom izmetu, da je ždrebad bolesna i ima rane po nogama, da su konji izmučeni i gladni tako da im se vide sva rebra i kosti, da konji umiru te ih zakopavaju u gnoj. Žalosno je što nakon očitih dokaza i prijave veterinarskoj inspekciji iz 2009. godine, nitko nije primjereno kažnjen, što ovom slučaju daje stravičnu notu, ali i pokazuje važnost sankcioniranja.

08.06.2014. Ricky Gervais protiv uzgoja štenaca

Ricky Gervais, unatoč svom prenatrpanom rasporedu, i dalje se zalaže za životinje. Iskoristio je svoju popularnost te progovorio protiv hvatanja i ubijanja morskih pasa, lova i testiranja na životinjama. Njegova najnovija meta ovog puta je uzgajanje štenaca. Gervais je na Twitteru sa svojih 5,8 milijuna sljedbenika podijelio razmišljanja o uzgajanju štenaca, koja su bila sve osim lijepa. Glumac je završio svoju poruku s oznakom '# wheresmum' i tužnom slikom bijelih štenaca naguranih u kavez. Tweet je podijeljen više od 2000 puta. (ecorazzi.com)

07.06.2014. Situacija u Skloništu za pse 'Ottova kućica'

U dopisu kojeg su uputili gradonačelnici Koprivnice, Prijatelji životinja ukazuju na niz probleme u Skloništu za pse 'Ottova kućica', a koje je u vlasništvu Veterinarske stanice Koprivnica. Prema prijavi i fotografijama dobivenih od strane volontera Udruge za zaštitu napuštenih životinja Argus detaljno su i vrlo slikovito prikazani loši uvjeti u kojima žive nezbrinute životinje koje su tamo pronašle privremeni dom. Prema dostavljenim fotografijama i opisima, očito je kako su mnoge odredbe Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi neispoštovane. U skloništu nije osigurano pravilno smještanje novopristiglih životinja što dovodi do međusobnog ranjavanja i ubijanja, boksevi ne štite životinje od nepovoljnih vremenskih uvjeta te nije osigurana adekvatna veterinarska skrb.

06.06.2014. Spasio utopljenu vjevericu

Rick Gruber iz Phoenixa istaknuo se kao rijetko dobra osoba jer nije htio odustati od jedne male vjeverice koja se utopila pred njegovim očima. Naprotiv, taj čovjek velikoga srca malu je nesretnicu neumorno masirao, te to činio tako dugo dok ponovo nije počela davati znakove života. - Stigao sam u tu kuću kako bih u bazen ugradio grijač, pa u jednom trenutku čuo da nešto udara po vodi. Pogledao sam preko ograde i ugledao ju kako se muči zadržati glavu iznad površine. - Kada sam stigao do vjeverice više se nije micala i disala, pa sam je odlučio pritiskati po trbuščiću i prsima u nadi da će takva vrsta pritiska pomoći - napisao je Gruber, koji je malenu smjestio na PVC cijev kako bi lakše iz nje izašla voda. - Učinio bih to za bilo koga. Glodavca, mačku, psa... svejedno - izjavio je junak priče za CNN. (24sata.hr)

05.06.2014. Potičite dijete da jede povrće

Način da dijete što prije usmjerimo na zdravu hranu jest da mu često i još kao bebi nudimo povrće, zaključak je najnovijih studija. Znanstvenici su otkrili da je ranije poticanje djece da pojedu kupus ili artičoku iz svog tanjura, ključ zdrave prehrane tijekom cijelog života. Voditeljica istraživanja, profesorica Marion Hetherington tvrdi da roditelji koji žele poticati zdravu prehranu kod svoje djecu moraju iskoristiti ovo istraživanje kao smjernicu. Ako želite potaknuti dijete da jede povrće cijelog života, počnite im ga nuditi što ranije i često. Bez obzira da li dijete voli ili ne voli povrće, bez obzira je li nemirno i u početku odbija, prema ovoj studiji nakon 5 do 10 puta nakon što se određenu namirnicu ponudili, dijete će je početi jesti. Ne odustajte nakon jednog odbijanja. (klinfo.hr)

04.06.2014. Billy Corgan promovira udomljavanje životinja

Billy Corgan, vođa grupe Smashing Pumpkins, nedavno je pozirao za naslovnicu časopisa PAWS Chicago, koji publicira organizacija PAWS – Chicago, utočište za životinje koje zagovara njihovo udomljivanje i kastraciju. Corgan je pozirao sa Sammyjem i Mr. Thomom, dvama mačićima koje je udomio iz PAWS-a. Nakon udomljavanja mačića Corgan je nastavio pomagati PAWS-u, dajući osobni doprinos u vidu koncerta. Zahvaljujući njegovoj slavi skupljena su golema sredstva. Corgan kaže da je volontiranjem u PAWS-u dobio mnogo više no što je dao. Dva malena mačića koja je udomio unijela su veliku radost u njegov život, te želi i dalje pomagati životinjama. (ecorazzi.com)

03.06.2014. Ian Somerhalder oduševljen spašavateljem pasa

Ian Somerhalder zadivljen je misijom Grega Mahlea, stanovnika Zanesvillea iz države Ohio, koji psima nastoji osigurati novi dom u kojemu će biti prihvaćeni i voljeni. Dva puta mjesečno, Mahle napušta svoj dom u kojemu živi sa suprugom i sinom, te kreće na put dug gotovo 7.000 km. Svoj put započinje prema Houstonu i nastavlja prema Lafayetteu (Louisiana), Birminghamu (Alabama), Altooni (Pennsylvania), te prema regiji New England. Putujući skuplja pse lutalice kojima je sudbina namijenila smrt. Na svim njegovim 'postajama' dočekuju ga brojni volonteri koji mu pomažu prošetati i nahraniti 74 psa. Mahle vozi životinje sa sobom sve dok se ne uvjeri da su potpuno čiste, nahranjene i dovoljno socijalizirane kako bi se mogle uklopiti u svoje nove domove. (ecorazzi.com)

02.06.2014. Znanstvenici upozoravaju: vrste izumiru brže nego ikada

Studija objavljena u magazinu 'Science' otkriva da su biljne i životinjske vrste prije pojave čovjeka izumirale sporije, a sada izumiru tisuću puta brže. Istraživači su promatrali brzinu izumiranja u prošlosti i sadašnjosti. Glavni autor studije, biolog Stuart Pimm sa sveučilišta Duke, tvrdi da smo na rubu šestog masovnog izumiranja. Ova studija nije se fokusirala na broj izumrlih vrsti. Promatrali su godišnju stopu mortaliteta na milijuna vrsti. 1995. godine Pimm je izračunao da je mortalitet na Zemlji prije pojave čovjeka bio 1, a stopa moraliteta sada je između 100 i tisuću. Mnogo je faktora koji u kombinaciji utječu na mortalitet, ali najvažniji faktor je gubitak staništa. Vrste više ne mogu pronaći mjesto za život jer ljudi zauzimaju i mijenjaju prostor. Invazivne vrste zbog prenapučenosti istiskuju one urođene, a klimatske promjene utječu na to gdje te vrste mogu preživjeti. (index.hr)

01.06.2014. Ljubičasta meduza - nova vrsta?

Što je svijetlo ljubičasto, ima glavu veličine tanjura i metar duge krakove, a pronađeno je nedavno na australskoj obali? Nema još ime, ali to bi mogla biti nova vrsta meduze! Ribar je na obalama Coolum Beacha u Queenslenadu uočio živopisnu ljubičastu meduzu na što je upozorio obalne spasioce koji su je predali znanstvenicima u Underwater Worldu. Dr. Lisa Gershwin pretpostavlja kako meduza pripada rodu Thysanostoma, iako su one tipično smeđe ili bež boje. Ova nova ljubičasta meduza, međutim, ima sićušna usta prekrivena pipcima. Stručnjaci će uskoro pregledati meduzu kako bi utvrdili kojem rodu pripada. (ecorazzi.com)

Broj pronađenih vijesti: 30.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2014 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting