Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 49.

30.06.2006. Političari i kompanije za smanjenje pokusa!

Iako su Europska komisija i lideri kozmetičke, farmaceutske i kemijske industrije, združeni u Europsko partnerstvo za alternativne postupke testiranju na životinjama, dogovorili petogodišnji plan smanjenja pokusa na životinjama, aktivisti za prava životinja žele da se s pokusima prestane odmah. Sean Gifford iz organizacije BUAV izjavio je da 'Ipak, 10 milijuna životinja nastavlja patiti i umirati u laboratorijima EU, a to je 10 milijuna životinja previše'.

29.06.2006. Moby poziva na veganstvo!

Poznati pjevač i vegan Moby snimio je, u suradnji s organizacijom Humane Society Of The United States (HSUS), video u kojem govori o patnjama milijardi životinja u odvratnim uvjetima života na industrijskim farmama u SAD-u. Moby poručuje da svaki pojedinac može učiniti promjenu za životinje svaki put kad sjedne jesti. Poziva gledatelje da istraže načine na koje mogu pomoći životinjama koje ljudi uzgajaju zbog mesa, jaja i mlijeka.

28.06.2006. Farmaceutske tvrtke izmišljaju bolesti zbog profita!

Svjetska federacija potrošačkih udruga Consumers International optužila je vodeće farmaceutske kompanije da zbog milijunskih profita izmišljaju nove bolesti, podmićuju liječnike, prikrivaju rezultate studija sigurnosti i učinkovitosti lijekova. Prošle godine farmaceutski divovi su u marketinške svrhe izdvojili 60 milijardi dolara, dvostruko više nego za istraživanje. Posebno se spominje kompanija GlaxoSmithCline (GSK), koja je pod istragom njemačkih i talijanskih pravosudnih tijela zbog optužbi za korupciju liječnika.

27.06.2006. Slastice s kravljim mlijekom i jajima opasnije!

Čak 20 % uzoraka sladoleda i kolača iz osječkih slastičarnica, ispitanih u posljednjih mjesec dana u Službi za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a, zdravstveno je neispravno i sadrži prekomjernu količinu nedopuštenih bakterija. 'Uzrok zdravstvene neispravnosti nehigijena je ruku i posuđa prilikom priprave tih proizvoda, a riječ je o proizvodima od lako pokvarljivih namirnica, kao što su jaja i mlijeko', kažu u osječkom Zavodu za javno zdravstvo.

26.06.2006. Bez pokusa na živim životinjama!

Znanstvenici tvrtke Axiogenesis iz Kölna nedavno su u postupku zvanom R.E.Tox umjesto živih životinja počeli koristiti kulture mrtvih miševa. To otkriće prvo će ponuditi kemijskoj industriji, gdje se pokusi na životinjama još ne zabranjuju. R.E.Tox testom mogu se ispitati otrovne tvari bez korištenja životinja. Test na samo jednu tvar u pokusu sa životinjama stoji između 70.000 i 300.000 eura, a R.E.Tox test stoji dvostruko manje. (Večernji list)

26.06.2006. Uvodni tečaj ayurvedskog vegetarijanskog kuhanja!

Centar za vedske studije, II Bizek 36 u Susedgradu, organizira 1.7. od 9,30 do 13,30 uvodni tečaj ayurvedskog vegetarijanskog kuhanja, na koji se može prijaviti na tel. 01 3492468 ili e-mail cvs@vvz.hr. Voditeljica tečaja, Jadranka Ocvirek, iskusna kuharica i vegetarijanka punih 20 godina, pokazat će osnove ayurvedske vegetarijanske prehrane, uz kuhanje šest jela bengalske i sjevernoindijske kuhinje, a sudionici tečaja će i degustirati jela.

25.06.2006. Ostavio zeca da umre od vrućine u centru Zagreba!

Ulični svirač gitare jučer je na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića otišao u obližnji internet caffe i više od sat vremena ostavio bez nadzora zeca svezanog za povodac. Nakon dojave građana, Prijatelji životinja su pronašli mrtvog zeca kako leži izložen suncu te su pozvali policiju, koja je pronašla svirača i uzela njegove podatke. Prijatelji životinja podnijet će prijavu zbog zanemarivanja i mučenja životinje, koja je sviraču služila kao dodatna atrakcija.

24.06.2006. Udomite odbačene i ozlijeđene životinje!

Udruga Noina arka poziva građane na udomljavanje oko 150 mačaka i 150 pasa koji su na skrbi volontera. Mnoge od životinja koje su neodgovorni skrbnici odbacili su već stare ili ozlijeđene i trebaju siguran dom i brižne udomitelje. Nađene životinje su cijepljene, očišćene od nametnika, čipirane i većinom kastrirane.

24.06.2006. Lanac trgovina zabranio prodaju živih jastoga!

Whole Foods Market, najveći američki lanac trgovina tzv. prirodne hrane, objavio je da je u svojim trgovinama zabranio prodaju živih jastoga zbog brige za dobrobit životinja. Prethodno su već zabranili prodaju foie grasa i jaja kokoši iz baterijskoga uzgoja, a prednjače u širokoj ponudi veganske hrane. Jastozi pate u trgovinama u prljavoj vodi, često bez hrane. One koji prežive bacaju žive u kipuću vodu kako bi umrli u stravičnim mukama.

23.06.2006. Akcija u Varaždinu protiv pokusa na životinjama!

Prijatelji životinja će u subotu, 24.6. u 11 sati na Korzu u Varaždinu, održati akciju kako bi skrenuli pozornost građana na užasne pokuse na životinjama zbog kozmetike i sredstava za čišćenje te ih pozvali da kupuju proizvode s bijele liste. Aktivisti će slikovito prikazati tzv. Draize test, u kojem se u oči kunića kapaju kemikalije, a potom se u razdoblju od nekoliko tjedana prate promjene u oku - krvarenje, razjedena rožnica i sljepoća.

23.06.2006. Meso i kosti krave u hrani za stoku!

Sastojci hrane za stoku koji su otpremljeni u Kentucky i još osam država SAD-a moguće su zaraženi ostacima stoke, što je protivno zabrani iz 1997., koja se odnosi na zaštitu protiv kravljeg ludila. Za tri sastojka hrane za stoku, uključujući dva koja se dodaju hrani za mliječne krave, američka Uprava za hranu i lijekove potvrdila je da se radi o mesu i kosti krave. Kravlje ludilo širi se kad krave jedu hranu koja sadrži mozak ili druga živčana tkiva zaražene životinje.

22.06.2006. Zaštite životinje od vrućine i dehidracije!

Prijatelji životinja apeliraju na građane da u ovim sparnim vrućim danima obavezno ostavljaju svojim kućnim životinjama posude sa svježom vodom. Također molimo građane da na dostupnim mjestima ostavljaju posude s vodom za ptice, napuštene pse i mačke i za druge životinje. Ne preporučuje se voditi pse na duge šetnje i na istrčavanje po najvećim vrućinama, a životinje se nikako ne smiju ostavljati u automobilu sa zatvorenim prozorom.

22.06.2006. Pas spasio život skrbniku pozivom hitne pomoći!

Pas beagle Belle prvi je pas koji je u Washingtonu primio nagradu koja se dodjeljuje osobi koja pozivom na mobitel nekome spasi život. Belle je spasila život svojem skrbniku Kevinu Weaveru nakon što mu je šećer u krvi pao opasno nisko, biranjem broja hitne pomoći na njegovom mobitelu. Zahvaljujući svojem osjetljivom njuhu, Belle može lizanjem Weaverog nosa osjetiti promjenu razine šećera u krvi, na što ga upozori cviljenjem i grebanjem šape.

21.06.2006. Labud ne testira na životinjama!

Udruga Prijatelji životinja dobila je odgovor na službeni upit o politici testiranja tvrtke Labud d.o.o. iz Zagreba, proizvođača deterdženata za rublje i sredstava za pranje i čišćenje. U dokumentu kojeg je potpisala direktorica razvoja i strateškog marketinga tvrtke Sanja Svilković, navodi se kako odgovorno tvrde da niti u svojim niti u vanjskim laboratorijima ne vrše testiranje proizvoda niti sirovina za proizvodnju na životinjama.

21.06.2006. Tribina o vegetarijanstvu i nenasilju!

U srijedu, 21.06. u 19,30 sati u zagrebačkom multimedijalnom klubu Mama, Preradovićeva 18, održat će se tribina o vegetarijanstvu i nenasilju. Među gostima tribine će biti predstavnik udruge Prijatelji životinja, liječnici, hrvatski odbojkaški reprezentativac Saša Momić te predstavnici vjerskih zajednica. Nakon izlaganja gostiju bit će prikazan kratki film 'Meet Your Meat', čiji je narator poznati glumac vegetarijanac Alec Baldwin, a potom slijedi rasprava.

20.06.2006. Usmrćen pas koji je izgrizao dječaka do smrti!

Jučer su veterinari usmrtili psa Medu koji je u Donjoj Zelini prije desetak dana izgrizao do smrti dvogodišnjeg dječaka, koji ga je u igri dražio, gađao igračkama, povlačio za uši i dlaku i uhvatio za genitalije. Iako se za udomljavanje Mede javila udomiteljica s velikim iskustvom u radu s psima, pas je ubijen na izričit zahtjev roditelja koji su ostavili dječaka bez nadzora te ga od rođenja puštali da u igri poteže psa i jaše na njemu.

20.06.2006. Stavljaju ljudske stanice u glave majmuna!

Tzv. znanstvenici sa Sveučilišta u Yaleu provode bizarno istraživanje u kojem stavljaju milijune ljudskih moždanih stanica u glave majmuna, koje su zarazili Parkinsonovom bolešću. Pokuse provode na karipskim otocima, gdje živi velika populacija divljih afričkih majmuna. Vodeći istraživači i bioetičari su zabrinuti zbog etičkih implikacija takvog postupka, ističući kako se tehnologija razvija brže od propisa koji bi regulirali pokuse na životinjama.

19.06.2006. Prosvjed ispred HNK zbog iskorištavanja konja!

Prijatelji životinja organiziraju prosvjed zbog iskorištavanja konja u operi 'Ero s onoga svijeta' u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, 19.6. od 19 sati, pola sata prije početka predstave. Iako je prije nekoliko godina tijekom predstave jedan konj slomio nogu, zbog čega je bio ubijen, HNK i dalje sramoti vlastiti ugled i dovlači konje za svaku predstavu te ih tjera da stoje na pozornici pod reflektorom i bukom orkestra kako bi bili žive kulise opere.

19.06.2006. Protiv jedenja mačjeg mesa u Kini!

40-ak aktivista za prava životinja uspjelo je prisiliti vlasnika restorana u gradu Shenzenu gdje se poslužuje mačje meso na zatvaranje. Prosvjednici su upali u restoran, u kojem u tom trenutku nije bilo nijedne životinje, ali su u hladnjaku našli smrznutu mačku. Restoran je odabran za prosvjed zbog ubijanja mačaka na cesti, što su gledali i učenici u susjednoj školi. Aktivisti su pozvali ljude da 'prestanu jesti pse i mačke i da postanu civilizirani'. (Hina)

18.06.2006. Prosvjed protiv cirkusa sa životinjama u Beogradu!

Srpska udruga za zaštitu i prava životinja Sloboda za životinje s još nekoliko udruga organizira u Beogradu prosvjed protiv cirkusa sa životinjskim točkama Corona. Prosvjed će se održati na Svjetski dan žonglera, u nedjelju 18.6. od 18 sati ispred cirkusa Corona na šetalištu Zemunskom keju kod hotela Jugoslavija. Klaunovi Cirkusa šarena laža prikazat će besplatnu prestavu za građane, kojom promoviraju ideju cirkusa bez životinja.

18.06.2006. Aktivistički piknik na Jarunu!

Prijatelji životinja održali su cjelodnevni piknik za aktiviste, u subotu, 17. lipnja na Jarunu, kako bi se uz druženje i vege roštilj razmijenila iskustva i potaknuo daljnji aktivizam za prava životinja i vegetarijanstvo. Na pikniku se okupilo oko 60 aktivista, a u nagradnoj igri su se djelili majice, brošure, cd-i, dvd-i i slično. Sa roštilja su mirisom mamili prolaznike bukovače, šampinjoni, sojini odresci, seitan, tofu i veganski čevapi.

17.06.2006. Aktivisti prozvali Beyonce zbog promoviranja krzna

Članovi organizacije PETA uspjeli su tajno dobiti ručak s pjevačicom Beyonce Knowles na dražbi koju je objavio internetski portal eBay. Tijekom ručka aktivisti su joj pomoću prijenosnog DVD-a pokazali snimke činčila i ostalih životinja koje dave, ubijaju strujom ili čak deru na živo radi krzna i zamolili je da prestane promovirati nasilje industrije krzna, noseći i dizajnirajući odjeću od krzna. Beyonce je ubrzo napustila restoran bez komentara.

16.06.2006. Mesna industrija obogaljuje životinje zbog profita!

Dr. Temple Grandin, stručna savjetnica mesne industrije, uočila je kako u SAD-u raste broj tzv. downers-a ili 'oborenih' svinja, koje su toliko slabe da nisu sposobne hodati do linije za klanje. Kao jedan od uzroka te pojave, Grandin navodi rutinsko davanje svinjama Paylean-a, preparata za povećanje mišićne mase. Takve svinje s puno mišića postaju bogalji i mogu se jedino vuči po zemlji. Zbog profita mesne industrije raste i broj 'oborenih' krava i telića.

16.06.2006. Pasivno pušenje ubija životinje!

Najnovija istraživanja potvrdila su da izlaganje životinja pasivnom pušenju značajno povećava rizik da obole od brojnih bolesti. Mačke koje žive s pušačima mogu dobiti rak usne šupljine, limfnih čvorova i sinusa, probleme s disanjem i astmu. Psi koji udišu dim cigarete imaju tri puta veći rizik obolijevanja od raka nosne šupljine nego psi koji žive s nepušačima, a mogu dobiti i rak pluća i alergijske reakcije zbog kojih se češu, grizu i žvaču dlaku. Ptice izložene dimu imaju problema s očima, kašljem i dermatitisom.

15.06.2006. Liječnici protiv pokusa na životinjama!

Prekjučer je na njemačkom Sveučilištu u Bielefeldu održana informativna akcija organizacije Ärzte gegen Tierversuche. Osim potpisivanja peticija i obilja info materijala, prikazana je i didaktička izložba o užasima pokusa na životinjama. Liječnici i drugi stručnjaci okupljeni u organizaciji još od 1979. traže potpuno ukidanje pokusa na životinjama, ne samo zbog etičkih razloga, već prije svega zbog nepouzdanosti takvih pokusa za razvoj medicine i znanosti.

15.06.2006. Šokantne posljedice jedenja fast food-a!

Nova istraživanja pokazuju da samo jedan hamburger pokriva polovicu dnevnih prehrambenih potreba odrasle osobe, a u njemu se može naći meso stotinu različitih životinja. Osim debljanja, takva prehrana ima negativan utjecaj na kardiovaskularni sustav, može dovesti do dijabetesa i stradanja krvnih žila, a kod djece do osteoporoze. U hranu za piliće ponekad se dodaje ostatak iz klaonice pilića, dok jedna životinja zaražena Escherichijom coli moće zaraziti 16 tisuća kg mljevene govedine.

14.06.2006. Slonovima nije mjesto u zatočeništvu!

Smrt 48-godišnje slonice Gite prošle subote u zoološkom vrtu u Los Angelesu potaknula je raspravu o nehumanosti držanja slonova u zatočeništvu. Trenutno se u američkim zoo vrtovima nalazi oko 300 slonova, no predviđa se da će ih za 50 godina ostati manje od 20. Slonovi u zoo vrtu imaju problema s nogama zbog stajanja na betonskom podu, a zbog malog prostora i nedostatka aktivnosti životinje kojima treba stalni intelektualni poticaj se dosađuju.

13.06.2006. Makakiji i dalje u pokusima za Covance!

PETA je uputila pismo indijskim izvoznicima voća, u kojem ih moli da doniraju mango makakijima, žrtvama pokusa u raznim objektima u Indiji, kako bi im olakšali patnju i zatočeništvo. Pokusima upravlja Covance, jedan od najvećih svjetskih laboratorija za pokuse, kojeg je američko Ministarstvo poljoprivrede novčano kaznilo nakon objave snimki zlostavljanja majmuna. Covance je najveći uvoznik primata u SAD i najveći uzgajivač pasa za pokuse u svijetu.

13.06.2006. Umak od soje odličan za zdravlje!

Znanstvenici s Državnog sveučilišta u Singapuru ustvrdili su da tamni umak od soje, koji se najviše koristi u zemljama istočne Azije, sadrži deset puta više antioksidansa nego crno vino i ima 150 puta jače djelovanje od vitamina C. Znanstvenici na čelu s profesorom Barryjem Halliwellom ustvrdili su da tamni sojin umak poboljšava cirkulaciju, a prva istraživanja pokazuju da smanjuje broj oboljenja od kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti.

12.06.2006. Ralph Lauren zbog mučenja životinja odbacio krzno!

Nakon što je vidio snimku mučenja životinja na kineskim farmama krzna, na kojima im se dere krzno još dok su žive i potpuno svjesne, Ralph Lauren, jedan od vodećih modnih kreatora, objavio je kako više neće koristiti krzno u svojim kolekcijama zbog isključivo etičkih razloga. Lauren je poslao PETA-i službeni dopis kojim jamči povlačenje svih reklama i narudžbi za proizvode od krzna, a 1200 kaputa s krznom za jesen 2006. će donirati zemljama u razvoju.

11.06.2006. Tuna opasna za trudnice, dojilje i malu djecu!

Preporuke objavljene u časopisu Consumer Reports sugeriraju trudnicama potpuno izbacivanje konzervirane tune iz prehrane zbog bojazni da živa unesena prehranom može štetiti razvoju živčanog sustava fetusa. Osim tune, američki Food and Drug Administration upozorava kako bi bilo uputno da trudnice, dojilje i mala djeca smanje i konzumaciju morskog psa, sabljarke, lokarde i školjkaša.

11.06.2006. Prijetnje srpskim vlastima zbog ubijanja životinja!

Britanska organizacija North Kent Animal Welfare Society u pismu upućenom srpskom premijeru Vojislavu Koštunici zaprijetila je kako će tražiti kažnjavanje srpskih vlasti zbog masovnog ubijanja pasa i mačaka lutalica u Srbiji. Najavili su djelovanje kroz britanske članove u europskom parlamentu, da razmotre sankcioniranje odgovornih u Srbiji. Vlasti u Novom Sadu objavile su kako je prošle godine na području grada ubijeno preko 4000 pasa i mačaka.

10.06.2006. Zaštitom životinja štite se i ljudi!

Povodom tragičnog događaja u Donjoj Zelini, gdje je obiteljski pas izgrizao dvogodišnjeg dječaka do smrti, Prijatelji životinja apeliraju na građane da brigu o psima shvate vrlo ozbiljno i odgovorno, kako bi se izbjegle tragedije. Životinje nisu igračke, već živa bića sa svojim potrebama. Policija je potvrdila kako je povod ugrizima bila igra, pri čemu je dječak gađao psa igračkama, povlačio za uši i dlaku i uhvatio za genitalije, nakon čega ga je pas napao.

10.06.2006. Etno festival za pomoć skloništu za pse u Osijeku!

Udruga Život organizira i poziva građane na prvi osječki međunarodni Word ethno festival ETHNO-OS, koji će se održati u nedjelju 11.6.2006. u 20 sati u vrtu glazbene škole 'Franjo Krežma' u Tvrđi. Sav prihod s festivala, na kojemu će se moći čuti ritmovi Afrike, stari hrvatski instrumenti te bosanska, makedonska, armenska i romska glazba, kao i glazba vojvođanskih Mađara, namijenjen je radu skloništa za pse u Osijeku.

09.06.2006. Sabor usvojio Zakon vezan uz zaštitu kitova!

Sabor je početkom lipnja usvojio Zakon o potvrđivanju Međunarodne konvencije o regulaciji kitolova. U Jadranskom moru pojavljuje se 10 vrsta kitova, od kojih dvije vrste žive u Jadranu. Na njihovu zaštitu obvezuje i članstvo Hrvatske u Međunarodnoj komisiji za kitolov i u Bonnskoj konvenciji o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja te Sporazumu o zaštiti kitova (Cetacea) u Crnom i Sredozemnom moru i atlanskom području. (Vjesnik)

09.06.2006. Prema zabrani borbi s bikovima u Kataloniji!

Zahvaljujući intenzivnoj kampanji udruga za zaštitu životinja, španjolski političari bi trebali 22.6. glasovati za ukidanje borbi s bikovima u cijeloj pokrajini Kataloniji. Glavni grad Katalonije, Barcelona, zabranio je takve borbe 2004., a druge 22 katalonske općine su otad slijedile taj primjer. Borbama s bikovima protivi se oko 71% Katalonaca, a trenutni katalonski Zakon zabranjuje sve borbe životinja, osim borbi s bikovima.

08.06.2006. Zaustavljen konvoj slonova na putu u zoološki vrt!

Prosvjednici su u Tajlandu više od 20 sati blokirali promet kako bi spriječili prolaz konvoja slonova u zatvorenim kamionima i zaustavili kontroverzni plan zamjene osam slonova koji su otpremani u australski zoološki vrt. Aktivisti tvrde kako su neki slonovi, koji su bili u karanteni 20 mjeseci, ilegalno uhvaćeni i kao takvi ne smiju biti poslani u Australiju zbog razmnožavanja i tobožnjeg educiranja posjetitelja zoo vrta o životu azijskih slonova u divljini.

07.06.2006. U Istri pronađen mrtav krokodil!

Prije nekoliko dana tri porečka ribiča pronašla su na barama kraj Cerovlja u Istri lešinu krokodila u stanju raspadanja. Prvo su pomislili da su našli nutriju, ali ustanovili su da se radi o mladom krokodilu dugačkom oko 120 cm, koji je vjerojatno nakratko živio u barama. Nikome nije jasno odakle je krokodil došao, no velika je vjerojatnost da je bio nečiji kućni ljubimac pa ga se skrbnik htio riješiti ostavljanjem u blizini bara i tako ga osudio na sigurnu smrt.

07.06.2006. Pokusi na majmunima zbog mršavljenja!

Nakon dugogodišnje studije s rezus majmunima, Barbara Hansen sa Sveučilišta Florida zaključila je da je vitkost povezana sa stalnim oprezom pri unosu energije. Sramotno je da su za ispitivanje utjecaja prehrane na vitkost porezni obveznici financirali pokuse na 300 majmuna, da bi se zaključilo ono što su znanstvenici potvrdili mnogo puta dosad - mršavije osobe rjeđe obolijevaju od visokog kolesterola i drugih bolesti uzrokovanih viškom kilograma.

06.06.2006. Sklonište smanjuje cijene za udomljavanje mačaka!

Sklonište za životinje u San Diegu smanjilo je cijenu za udomljavanje mačaka s 58 na 29 dolara kako bi potaknulo udomljavanje za ljetnih mjeseci, kada raste broj napuštenih životinja. Također, sklonište programom 'Bolje je s prijateljem' ohrabruje ljude da udomljuju dva mačića, kako bi imali prijatelja za igru dok su ukućani odsutni. Sve mačke su prije udomljavanja kastrirane, cijepljene, mikročipirane i testirane na mačju leukemiju.

06.06.2006. Krava pobjegla iz klaonice!

Dvadesetak policajaca u nedjelju je lovilo kravu koja je pobjegla iz klaonice u Tokiju. Krava teška 730 kilograma pobjegla je iz klaonice i najprije na parkiralištu pokušavala izbjeći policajce, a potom je krenula niz ulicu te bježala gotovo 6 km. Nakon utrke s nekoliko policijskih vozila zaletjela se glavom u metalnu ogradu i ostala na mjestu mrtva. Međutim, prije toga krava je napala radnika ispred klaonice koji je prevezen u bolnicu u besvjesnom stanju.

05.06.2006. Privezao i brutalno pretukao psa!

Stjepan Poljak iz Odranskog Obreža, ljut što susjedov pas Nera hoda po njegovom vrtu, zavezao ju je žicom i žestoko pretukao do krvi drvenim kolcem. Nera ima teže ozljede glave i njuške, a od jakih udaraca zadobila je hematom na lijevom oku, na koje će ostati slijepa. Cijelo joj je tijelo natučeno, a od velikog šoka ne prestaje drhtati. Savez udruga za zaštitu životinja grada Zagreba podnijet će protiv Poljaka kaznenu prijavu državnom odvjetništu.

05.06.2006. Kanadski zoološki vrt optužen za okrutnost!

Najveći kanadski zoološki vrt optužen je za okrutnost prema životinjama zbog držanja bebe nilskog konja 19 mjeseci samog u malom, tamnom hangaru na betonskom podu. Odgovorni u zoo vrtu mogu biti kažnjeni s 1800 dolara ili sa šest mjeseci zatvora. Zbog loših uvjeta držanja i stresa u zoo vrtu u Vancouveru u zadnjih šest godina dva su nilska konja umrla od utapanja, a dva u dobi od oko 20 godina, iako nilski konji inače žive i 40 godina.

04.06.2006. Stanice na čipu umjesto pokusa na životinjama!

Kako bi smanjili broj testiranja lijekova na životinjama, znanstvenici ponovno stvaraju ljudsko tijelo na mikročipu, koristeći grumene stanica iz različitih organa. Čipovi će pomoći u prepoznavanju potencijalno opasnih lijekova u ranim fazama razvoja. Prednost čipova je što se mogu koristiti da bi se vidjelo kako virusi uzrokuju infekcije i kako djeluju lijekovi, s obzirom da oponašaju način na koji svaki organ reagira na lijekove i druge kemikalije.

03.06.2006. Mills odgovorila Paris Hilton od nošenja krzna!

25-godišnja milijunerka i TV zvijezda Paris Hilton, donedavna na meti aktivista za prava životinja zbog nošenja krzna na londonskom Tjednu mode i privatno, izjavila je da je prošla preobrazbu nakon što je upoznala vegetarijanku i aktivisticu Heather Mills, koja joj je pokazala video snimke okrutnog postupanja prema životinjama. Hilton je izjavila da, kao ljubiteljica životinja, više nikada neće nositi krzno, jer je to 'jednostavno odurno'.

02.06.2006. Spasite pse od strave u karlovačkom šinteraju!

Prijatelji životinja, ogorčeni i razočarani neučinkovitošću i nezainteresiranošću gradskih vlasti Karlovca, traže hitnu promjenu koncesionara i trajno rješenje problema zbrinjavanja napuštenih životinja u Karlovcu. Također pozivaju građane na hitno udomljenje pasa od smrti u karlovačkom šinteraju. Štenci već danima umiru u stravičnim mukama, psi su nagurani u malim smrdljivim mokrim kavezima, a voditelji šinteraja tvrde da je sve u redu.

02.06.2006. Vegetarijanka nagrađena zbog zaštite životinja!

Theresia Ek iz Stockholma, stara 104 godine, dobila je najvišu nagradu Društva za zaštitu životinja, jer je vegetarijanka cijelog svog života. Theresia je sama došla na dodjelu nagrade te je izjavila kako je vrlo počašćena nagradom, ali da smatra da se čovjek zbog brige za životinje ne mora posebno nagrađivati. U obrazloženju nagrade navodi se kako najveću brigu za životinje koju jedna osoba može pokazati je da ih ne pojede.

01.06.2006. Morrissey protiv pokusa na životinjama!

Pjevač Morrissey, vegetarijanac i aktivist za prava životinja, na koncertu prošloga četvrtka nazvao je Sveučilište u Oxfordu 'sramotom Engleske' zbog gradnje novog, 20 milijuna funti vrijednog laboratorija za pokuse na životinjama. Morrissey, poznat po oštrim i principijelnim stavovima, upozorio je sve one koji rade na izgradnji laboratorija - 'Sredit ćemo vas!' te poručio onima koji su za pokuse na životinjama da se ponude da pokuse rade na njima.

01.06.2006. Na Ugljanu pas obješen o maslinu!

Turisti i mještani ostali su šokirani užasnim prizorom psa mješanca koji je s konopcem oko vrata visio s grane masline na sjeverozapadnom dijelu mjesta Ugljana. Da je Hrvatska mala zemlja za veliku okrutnost potvrdio je i očevid djelatnika PU zadarske i Veterinarske stanice Zadar, prema kojem je pas najvjerojatnije obješen živ, a umro je udavljen konopcem nakon proživljene teške agonije koja je zasigurno potrajala više sati. (Slobodna Dalmacija)

Broj pronađenih vijesti: 49.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2006 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting