Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 46.

31.12.2006. Polarni medvjed na listi ugroženih vrsta!

Polarni medvjedi su u velikoj nevolji zbog globalnog zagrijavanja i drugih čimbenika te zaslužuju saveznu zaštitu Zakonom o ugroženim vrstama, Busheva je vlada predložila u srijedu. Zagađenje i prekomjeran lov također prijete njihovom istrebljenju. Kategorija 'ugroženih vrsta' je rezervirana za vrste kojima prijeti istrebljenje. Takva odluka će od svih saveznih uprava zahtijevati da osiguraju da ništa što one odobre, a što bi moglo utjecati na polarne medvjede, neće ugroziti njihov opstanak ili sante na kojima žive. To bi moglo uključiti i istraživanje nafte i plina, komercijalnu otpremu brodovima te čak ispuštanje otrovnih tvari i zagađivanje koje utječe na klimatske promjene.

30.12.2006. Baza podataka s alternativama za testove na životinjama!

Baza podataka koja sadrži alternative testovima na životinjama objavljena je na Internetu od strane Europskog centra za legalizaciju alternativnih metoda (ECVAM), koji je tijelo unutar Centra za zajednička istraživanja (JRC) pri Europskoj komisiji. U bazi podataka predstavljene su provjerene informacije prezentirane u obliku podatkovnih tablica za različite aspekte naprednih i alternativnih tehnika za provođenje toksikoloških provjera. Očekuje se da će pobuditi velik interes nadležnih državnih institucija, znanstvene zajednice, ali i pokreta za prava životinja. Baza podataka obuhvaća skraćene verzije opisa i protokola za izvođenje spomenutih metoda, studije procjene, detalje o formalnoj legalizaciji studija i pojedinačne rezultate testova. Ovaj projekt će biti od velikog značenja posebice zbog uvođenja direktive REACH za testiranje kemikalija. Obveza testiranja kemikalija u kratkom roku značit će povećanje broja testova na životinjama. Međutim, Komisija je naglasila svoju orijentiranost na traženje većeg broja alternativnih metoda za testiranje kemikalija.  

29.12.2006. Diddyjeve jakne s psećim krznom!

Slavni američki lanac trgovina Macy's povukao je iz prodaje jakne s potpisom Seana 'Diddyja' Combsa nakon što su otkrili da su im ovratnici načinjeni od psećeg krzna. Iako je za jakne s potpisom dizajnerske kuće Sean John, koja je u vlasništvu slavnog repera, rečeno da su od lisičjeg, američko je društvo za zaštitu životinja ustvrdilo da je zapravo riječ o psećem krznu. Borci za prava životinja odlučno tvrde da su ovratnici jakne sašiveni od psećeg krzna, uvezenog iz Kine, gdje se rakuni, psi i mačke ubijaju na najokrutniji mogući način za potrebe bizarne modne industrije. Čim su dobile ovu informaciju, sve su trgovine iz lanca Macy's sporne odjevne predmete povukli iz prodaje, kako iz svojih trgovina, tako i s internetskih stranica.

29.12.2006. Uvode se ekožarulje koje ne štete životinjama!

Ekološka svijest u Međimurskoj županiji sve je razvijenija pa se sve glasnije upozorava i na tzv. svjetlosno onečišćenje štetno za životinje i biljke, ali i za ljude koji zbog preraspršena i prejakog svjetla što briše granicu između dana i noći, pate od nesanice. U Prelogu izrađuje se projekt modernizacije javne rasvjete, koji uključuje zamjenu svih postojećih živinih i natrijevih žarulja ekološkima, koje će, uz zaštitu flore i faune, donijeti i znatne uštede na računima. Pod svjetlosnim onečišćenjem podrazumijeva se svako nepotrebno i nekorisno isijavanje svjetlosti prema nebu i izvan prostora koji bi trebalo osvjetljavati. Takvo raspršeno svjetlo šteti pticama, krijesnicama koje su gotovo izumrle te drugim kukcima, šišmišima... Neki stručnjaci ističu da zbog svjetla životinje i biljke ne mogu odrediti vrijeme za hranjenje i razmnožavanje. Navodi se i primjer mrava koji se pretvaraju u prave radilice jer ne razlikuju dan i noć, vrijeme rada i odmora pa nekontrolirano šire svoje kolonije.

28.12.2006. Adam i Eva u borbi za prava životinja!

Članovi udruge za zaštitu životinja PETA Patrick Ribbsaeter i Avi Siwa, u ulozi Adama i Eve, prezentirali su novu kampanju njihove organizacije. 'Vratimo se u Eden. Zatvorite sve Zoološke vrtove' slogan je koji će pratiti PETA-ine reklame početkom sljedeće godine. Reklamna kampanja moći će se vidjeti u Filipinima, Švedskoj, Indiji i Tajlandu. Životinje diljem svijeta žive u vrlo lošim uvjetima u zoološkim vrtovima. PETA upozorava na loše postupanje zaposlenika ZOO-a prema njima, ali i na samu činjenicu da žive u kavezima i izvan prirodnog staništa.

27.12.2006. Pokrenuta 'Operacija levijatan'!

Organizacija Sea Shepherd je pokrenula najambiciozniju, najopasniju, najzahtjevniju i najvažniju kampanju u svojoj povijesti – 'Operaciju levijatan' - kako bi pomogla malim sivim kitovima i velikim perajastim i grbavim kitovima koji su ugroženi nelegalnim japanskim kitolovom u vodama Antarktika, i to izravnim sukobima s krivolovcima. Flota ilegalnih kitolovaca napustila je Japan s namjerom da prkosi međunarodnim zakonima i mišljenju javnosti i izvrši pokolj više od 1000 kitova u vodama koje okružuju Antarktik u prosincu 2006. i siječnju 2007. godine. Sea Shepherd je u tu svrhu opremio dva broda čija je kompletna posada čvrsto odlučila zaustaviti ove kitoubojice.

26.12.2006. Otkriveni krivci za požar na Vranskom jezeru!

Utvrđena je utemeljena sumnja da su 48-godišnjak i 49-godišnjak, obojica s biogradskog područja, tijekom protuzakonita ribolova nehotice, najvjerojatnije uslijed bačenog opuška cigareta izazvali požar koji se zbog jakog vjetra proširio na ostatak Ornitološkog rezervata. Izgorjelo je više od 80 hektara tršćaka u kojem obitavaju ptice. Protiv obojice je podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protuzakonitog ribolova i teška kaznena djela protiv opće sigurnosti. Prave posljedice požara, kažu stručnjaci, znati će se u proljeće, kada se ptice gnijezde. Inače nekoliko tisuća ptica zimuje u tršćaku i hrani se sjemenkama, a budući da se sada nemaju čime hraniti, najvjerojatnije će mnoge umrijeti od gladi.

25.12.2006. Zatvor za skrbnika pasa ubojica!

Skrbnik tri pitbula koji su ubili šestogodišnje dijete blizu Zuericha krajem 2005. švicarsko pravosuđe u petak je osudilo na dvije i pol godine strogog zatvora, a ta kazna trebala bi poslužiti kao primjer. Predsjednik suda ocijenio je da je optuženi odgovoran jer je neodgovorno odgajao pse, da je bio nemaran i da ih nije socijalizirao, a na dan tragedije ih nije nadzirao. Taj je muškarac godinama maltretirao svoja tri pitbula koji su cijeloga života bili zatvoreni i nisu imali dodira s vanjskim svijetom.

24.12.2006. Izgorjelo gnjezdište ptica na Vranskom jezeru!

U Parku prirode Vransko jezero u četvrtak oko 23 sata izbio je požar uz cestu između Vrane i Pakoštana, a prema informaciji iz PU zadarske, izgorjelo je oko 20 80 hektara unutar Ornitološkog rezervata gdje se gnijezdi više od 140 vrsta ptica. Osim policije koja je izašla na teren kako bi obavila očevid i utvrdila uzrok ovog velikog požara, pregled Ornitološkog rezervata obavljali su djelatnici Parka i inspektor zaštite prirode. Veliki požar u Ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero dogodio se gotovo u isto vrijeme prije četiri godine. I tada se sumnjalo da je požar podmetnut, ali to se zapravo ni do danas nije sasvim pouzdano utvrdilo.

24.12.2006. Lov srna u Osijeku!

U dijelu Osijeka zvanom Retfala, dvadesetak minuta pješice udaljenom od glavnog osječkog trga, bahati su 'pucači' ugrozili živote građana i prolaznika, pucajući karabinima na četiri srne, koje su tamo došetale iz obližnje šume uz Dravu. Naime, iza zgrada koje se nalaze na glavnoj prometnici, Strosmayerovoj ulici, na prostoru nedavno posječene šume, nekoliko je 'lovaca' u lovačkim odorama krenulo u potragu za četiri srne. Zgroženi stanovnici tog dijela grada, zvali su i novinare i druge 'nadležne', kako bi ih obavijestili da već nekoliko dana 'lovci' pucaju karabinom, pokušavajući ubiti te neopasne životinje. Lovački savez Osječko-baranjske županije ograđuje se i kaže da nitko od njih nije obaviješten o aktivnostima njihovih članova na tom području.

23.12.2006. Kitovi imaju 'ljudske' neurone!

Perajasti kitovi imaju 'sive stanice' u mozgu poput ljudi, velikih majmuna i dupina. Osim što to može značiti da su ti kitovi puno inteligentniji nego što se smatralo, otkriće upućuje i na to da je mozak evoluirao više nego jednom ili da se taj proces različito razvijao kod životinjskih vrsta. Baš kao i kod ljudi, kora mozga kitova sadrži najveće neurone, odgovorne za učenje, pamćenje i prepoznavanje okoline, a koji su podložni Alzheimerovoj bolesti, autizmu i shizofreniji. Ovakva struktura mozga objašnjava neka ponašanja kitova i dupina, poput kompleksnog društvenog života koji uključuje složene obrasce komunikacije, međusobnu suradnju, stvaranje organiziranih grupa... (Večernji list)

22.12.2006. I životinje imaju 'vruće snove'!

Životinje sanjaju uzbudljive snove, u njima proživljavaju vesele avanture i imaju more, baš kao i ljudi. Prema istraživanjima na Massachusetts Institute of Technology, štakori u svojim snovima vrte filmove u kojima iznova proživljavaju i procesuiraju svoja već proživljena iskustva. Prijašnji su eksperimenti pokazali da štakori dok su budni revidiraju svoja iskustva i sjećanja, kao i da uspavani glodavci proživljavaju svoja sjećanja, ali tek se sad pokazalo da sve te životinje doista sanjaju žive prizore na osnovi kojih formiraju filmove o svojim sjećanjima. (Večernji list)

21.12.2006. Christina Ricci se ispričala zbog krzna!

Glumica Christina Ricci ispričala se svojim fanovima kao i članovima udruge PETA jer je na naslovnici modnog časopisa 'W Magazine' osvanula u krznenom kaputu načinjenom od soba. 'Nije mi bila namjera zbog svoje nesmotrenosti ikoga povrijediti. Prihvaćam sve kritike i sve što mogu učiniti jest obećati da ubuduće više nikad neću nositi pravo krzno', istaknula je u e-mail poruci glumica. (Večernji list)

21.12.2006. Pink na koncertu pozvala na bojkot!

Američka pjevačica Pink u utorak navečer u Parizu je nakon svojeg koncerta održanog u Palais Omnisport u Bercyju pozvala prisutne na bojkot australskog mesa i vune, izvijestili su mediji. Članica PETA-e, Pink je na koncertu prikazala videosnimku čija je svrha bila denuncirati metode intenzivnog uzgoja ovaca u Australiji. 'Pariz je svjetski centar mode i zbog toga sam svoju kampanju odlučila pokrenuti ovdje. Važno je biti svjestan čemu su podvrgnute i što trpe sirote životinje u Australiji. Ta zemlja proizvodi goleme količine vune, a da bi to uspjela koristi okrutne metode', rekla je Pink zaželjevši da 'što više zemalja bojkotira kupnju australske vune'.

20.12.2006. Održan izbor najboljih hrvatskih web stranica!

Na održanom izboru 'Vidi web top 100' za sto najboljih hrvatskih Internet stranica, stranica www.prijatelji-zivotinja.hr uvrštena je po drugi put među 10 najboljih u rubrici 'Znanost, obrazovanje i kultura'. Također, stranica www.suza.hr izabrana je kao najbolja web stranica u rubrici 'Državne institucije'.

19.12.2006. Christian Bale - borac za prava životinja!

Osim što obožava kućne životinje, Christian se angažirao i kao borac za prava životinja, a jedna od najdražih scena mu je u SF trileru 'Equilibrium' u kojoj spašava malo štene. Učlanjen je u udruge Ark Trust, PETA, The Dian Fossey Gorilla Fund i niz drugih organizacija za zaštitu i dobrobit životinja. Koliko zapravo voli životinje govori podatak da u svojoj kući u južnoj Kaliforniji ima nekoliko mačaka, gomilu pasa koje je spasio s ulice, kao i čitav niz ostalih životinja. (Novi list)

18.12.2006. U Barceloni se ukida Korida!

U Barceloni od 2008. više neće biti španjolskog nacionalnog sporta-Koride. Tvrtka koja upravlja 93-godišnjom monumetalnom arenom zbog neisplativosti ukida borbe s bikovima, a s tom odlukom složili su se i Katalonci. Iako je odluka donešena bez miješanja gradskog vijeća Barcelone, prijedlog u kojem iznosi svoje protivljenje borbi s bikovima vijeće je donijelo još 2004. godine. Više od 20 katalonskih općina izjasnilo se protiv borbi s bikovima, a prema javnom ispitivanju mišljenja 70 posto Katalonaca misli isto. Zamjenik gradonačelnika Jordi Portabella želi arenu za borbu s bikovima pretvoriti u tržnicu na otvorenom. (monitor.hr)

18.12.2006. Ljudi krivi za napad medvjeda na čovjeka u Kuterevu!

Teško ozlijeđeni voditelj Utočišta za medvjede u Kuterevu na Velebitu Ivan Crnković, kojeg je, kao i 19-godišnju volonterku iz Njemačke, napao medvjed, na sebe je preuzeo odgovornost za napad. Kazao je kako medvjed uopće nije kriv za nesreću budući da je bio isprovociran i nervozan. Inicijator osnivanja velebitskog utočišta Vladimir Lay rekao je slično tome da je 'ulazak kod medvjeda starijih od 1,5 godine strogo zabranjen... Da su htjeli, medvjedi su ih imali vremena doslovce raskomadati. Brundo je Crnkovića samo grickao, davši mu do znanja da mu je narušio mir. Za sve je kriva tamburica dangubica. Kad je Brundo čuo da svira njemačka volonterka, poludio je'. Medvjedi su bili dodatno nervozni jer zbog vremenskog poremećaja još ne spavaju zimski san. Kako bi se spriječile teže posljedice, Brundo je ubijen na licu mjesta. (monitor.hr)

17.12.2006. Julia Roberts suosjeća s paucima!

Nakon što je pogledala filmsku verziju dječje priče 'Charlotte's Webb' o velikom prijateljstvu svinjice Wilbura i pauka Charlotte, oskarovka Julia Roberts više ne želi ubijati pauke. Glumica se sažalila nad sićušnim životinjama te izjavila kako će ih odsad radije osloboditi nego zgnječiti. 'Drugi put kad mi se ušuljaju u kuću pokušat ću skupiti hrabrost i uhvatiti ih u neku posudicu te ih pustiti u vrt jer ih više ne želim ubijati', odlučna je Julia. (Večernji list)

16.12.2006. Najviši čovjek na svijetu spasio dupine!

Najviši čovjek na svijetu spasio je dva dupina iz zabavnog parka od sigurne smrti gurnuvši u njih svoju 91,3 cm dugačku ruku kako bi izvukao plastiku koju su progutali. Dupini su se razboljeli kad su progutali plastiku s ruba bazena u kojem su boravili u akvariju u pokrajini Liaoning. Pokušaji da se kirurškim instrumentima izvuče plastika propali su jer se želudac dupina stisnuo. Veterinari su tada odlučili zatražiti pomoć Bao Xishuna, 236 centimetara visokog pastira iz Donje Mongolije. Oblik dupinova želuca otežavao je guranje instrumenata duboko jer bi mogli ozlijediti životinje. Dok ljudi s kratkim rukama nisu mogli doći do plastike, Bao je u tome uspio.  

15.12.2006. Gorilama zbog zaraze ebolom prijeti istrebljenje!

Prema novoj studiji, objavljenoj u časopisu Science, od ljudske bolesti ebole, tijekom zadnje epidemije u Africi, umrlo je i 5000 gorila u Kongu i Gabonu, a stradalo je i nebrojeno mnogo čimpanzi! Ebola je samo jedna od najzaraznijih ljudskih bolesti koje su prešle na životinje, a oštećuje krvne žile i uzrokuje sveopće krvarenje organizma, dijareju i šok. Nastavi li se prijenos ljudskih bolesti na životinje ovim tempom, nekim vrstama prijeti i istrebljenje jer se bolest među životinjama širi mnogo brže nego među ljudima, upozoravaju znanstvenici. (Večernji list)

14.12.2006. Nakon Borata na protest u Kazahstan!

Nakon što su vidjele Boratov film, dvije su Britanke iz udruge za prava životinja PETA pohitale u pomoć Kazahstanu. Oskudno pokrivene listovima kupusa na glavnom trgu u Almati, pored nacionalnog ponosa Spomenika neovisnosti, Kazahstance su uvjeravale u moralnu superiornost vegetarijanstva. Hrabre aktivistice Yvonne Taylor i Lucy Groom, pored sumnjičavih pogleda prolaznika i policije te prkoseći hladnom kazahstanskom vremenu, jasno su se usprotivile jedenju mesa. (MEX)

13.12.2006. Prve ultrazvučne snimke životinja u maternici!

Tim koji je 2004. godine uspio prikazati kako se ljudski embrij kreće u maternici koristeći kombinaciju trodimenzionalnog ultrazvučnog skenera i napredne kompjutorske grafike, snimio je izvanredne slike razvoja životinjskog embrija u maternici, piše Daily Mail. 'Snimke koje otkrivaju točan način na koji se razvija životinja do sada nisu viđene', izjavio je Jeremy Dear iz televizijske kuće Pioneer Productions koja je snimila dvosatni dokumentarni film 'Životinje u maternici'. 'One su svjedočanstvo genijalnosti i strpljenja produkcijskog tima pod vodstvom Yavara Abbasa i dr. Davida Barlowa i suradnje s vodećim svjetskim veterinarima.' Dokumentarni film bit će prikazan tijekom božićnog programa britanskog kanala National Geographic, a kasnije će ga prenijeti i Channel 4.

12.12.2006. Medvjedi nervozni od topline!

Zbog toplog vremena medvjedi, umjesto da spavaju zimski san, nervozno hodaju šumama. Nedavno su dva medvjeda u okolici Brinja napala čovjeka, a lovci tvrde da su životinje nervozne jer im je poremećen ritam života. U Kuterevu četvero medvjeda siročića još spremaju brlog kao da zima nije ni na vidiku. (MEX)

12.12.2006. Umirovljeni časnik HV-a stradao u lovu na divlje svinje!

U mjestu Sočanica kod Zrinske Gore, u općini Dvor, u organiziranom lovu na divlje svinje, smrtno je stradao 43-godišnji lovac Drago Krolo iz Petrinje. Krolo je stradao nesretnim slučajem kad ga je netko od 22 lovca pogodio jednim metkom u prsa. U lovu je bilo 11 stranih državljana te 11 domaćih lovaca. Kako balističko vještačenje još nije dovršeno, ne zna se iz čije ga je puške metak pogodio. Inače, Krolo je bio umirovljeni časnik Hrvatske vojske iz 2. gardijske brigade Grom.

11.12.2006. Morski lavovi grizu ljude!

Morski lavovi na obalama Kalifornije iskazuju neuobičajenu agresiju prema plivačima i jahtama, a znanstvenici procjenjuju da je to zato što je riba kojom se hrane zatrovana toksičnim algama. U najstrašnijem napadu u posljednje vrijeme, veliki je mužjak 'istukao' četrnaest plivača, a još deset istjerao iz lagune kraj aqua-parka u San Franciscu. Jedna žena je hospitalizirana jer joj je morski lav odgrizao dio noge. (Večernji list)

11.12.2006. Lovački psi poklali više od 320 kokoši i kunića!

I ovog će vikenda mještani proloških zaseoka, baš kao i prošlih, sa strepnjom zavirivati u svoje kokošinjce, a sve zbog učestalih 'psećih pohoda'. Upravo u dane vikenda pred sam lovni dan, a to je nedjelja, događaju se masakri nad prološkim kokošima, za što Proložani prije svega okrivljuju neodgovorne lovce koji u noćnim satima puštaju svoje pse s lanca. Slični masakri dogodili su se i u zaseocima Strinići, Vidaci, Matići, gdje je ukupno nastradalo više od 200 kokoši. Posljednjem masakru ponovno su kumovali lovački psi, ovaj put u Ričicama, kada je glavom platilo 70-ak kunića i 10 kokoši Filipa Dujmovića.

10.12.2006. Prosječno svaki deseti Nijemac hrani se bezmesno!

Najnovije ankete u Njemačkoj dokazuju tamošnji snažan rast vegetarijanstva. U usporedbi s 1983. godinom, kada su po jednom istraživanju vegetarijanci činili samo 0,6% ukupne populacije, u današnje vrijeme taj udio iznosi, ovisno o istraživanjima, od 9% do 11%. Sve više i više restorana nudi vegetarijanske obroke, a vegetarijanske kobasice, namazi i tofu postoje u gotovo svakom supermarketu, a i vrhunski njemački kuhari pokazuju simpatije prema vegetarijanskoj kuhinji.

10.12.2006. Clooney oplakuje Maxa!

Umro je Max, najbolji prijatelj Georgea Clooneyja. Nakon 18 godina zajedničkog života, svinja Max, koja je Georgeu jednom čak i spasila život, napustila je ovaj svijet. Kako se Clooney ponekad znao našaliti, to je najdugotrajnija veza u njegovom životu. Max je umro u svom domu na Hollywood Hillsu djelomično slijep, a već dugo je patio od artritisa. 'Max je bio najstarija svinja koju su veterinari ikad vidjeli... Bio je velik dio moga života.', izjavio je potreseni glumac, prisjetivši se kako je Max, tj. činjenica što mu dozvoljava da spava u krevetu, često znalo biti prepreka.

09.12.2006. Opasno fotografiranje!

Tigar je otrgnuo i pojeo ruku 31-godišnjeg Poljaka koji ga je fotografirao mobilnim telefonom u cirkusu blizu Badajoza. Poljak je hospitaliziran u teškom stanju. Stigao je u cirkus sa sunarodnjakom tražiti posao. U sličnoj nesreći 2003. jednom Ukrajincu je jedan sibirski tigar otrgao ruku u cirkusu u Madridu. (Večernji list)

08.12.2006. Brigitte Bardot oduševljena Janezom Drnovšekom!

Nekadašnji francuski i svjetski seks simbol, Brigitte Bardot, izrazila je oduševljenje slovenskim predsjednikom Janezom Drnovšekom, koji se pokazao kao veliki borac za prava životinja, te mu uputila pismo zahvale. U pismu navodi kako mu posebno zahvaljuje zato što se 'kao političar najvišeg ranga ponio kao ljudsko biće', a to je bivšu glumicu, koja godinama zastupa prava životinja, veoma dirnulo. 'Želim vam duboko zahvaliti i reći koliko su me vaše riječi dirnule', napisala je popularna B.B. u povodu objavljivanja intervjua slovenskog predsjednika u časopisu Vegetarijanac. Brigitte Bardot istaknula je kako žali što Francuska neće na predsjedničkim izborima imati kandidata poput Drnovšeka.

08.12.2006. Odyja pronašli nakon godinu dana lutanja!

Prije točno godinu dana počela je pustolovina škotskog ovčara Odyja. S 'prijateljima' Klifom, mješancem ptičara i posavskog goniča, i Medom, mješancem njemačkog ovčara, odlutao je iz dugoreške gradske četvrti Tušmer, gdje žive njihovi skrbnici obitelj Špundak. Dok su se Klif i Medo svojih kućica zaželjeli nakon samo tri tjedna lutanja i vratili se, Odyjevo putovanje završilo je tek nedavno. O njemu nisu ništa čuli mjesecima, pa su zabrinuti skrbnici već gubili nadu da će ga ikada više ugledati. Tračak nade ulio im je oglas koji su čuli na lokalnoj radiopostaji, kada su iz karlovačkog šinteraja tražili skrbnika škotskog ovčara. Marinko Špundak primijetio je da se Ody malo promijenio nakon povratka u dom. 'Nekako je drukčiji. Mislim da je dosta propatio. U šinteraju smo doznali da je pronađen u Oštarijama kod Ogulina, u mjestu koje je od naše kuće udaljeno oko 35 kilometara', rekao je Špundak.

07.12.2006. Lovac si propucao prste u lovu!

Tijekom organiziranog lova ŠLD Trčkaš iz Žaknja, u šumi nedaleko od naselja Jugovac, 59-godišnji F. P. propucao si je lovačkom puškom dva prsta na desnoj nozi. Policija je nakon očevida utvrdila da je do samoranjavanja došlo zbog nestručnog rukovanja oružjem. Nesretni je lovac zbog zadobivenih ozljeda zadržan na liječenju u karlovačkoj Općoj bolnici.

07.12.2006. Ubijen belgijski ovčar!

Na šumskom putu, na predjelu Vepric u Makarskoj netko je u nedjelju oko 18 sati ubio belgijskog ovčara kojega je skrbnik Nikola P. (39) izveo u šetnju i pustio ga bez nadzora. Nije poznato iz kojeg je vatrenog oružja osoba pucala, a na lijevoj strani psa vidljiva je ulazna rana od metka. (vl)

06.12.2006. Lovačka društva nemaju lovnogospodarske osnove!

Nastavlja se međusobno optuživanje lovaca istočnog dijela Gradiške i zapadnog dijela brodske Posavine, a anonimne dojave, pisma i svađe otkrivaju nesređene odnose među lovcima i loše gospodarenje lovištima. Na sukob zbog granice lovišta između LU 'Fazan' iz Sića i LU 'Jelen' iz Živike-Pričaca oglasio se Bartol Panić, lovnik u Državnom lovištu Radinje, i potvrdio anonimnu dojavu da je sporenje oko granice lovišta nastalo zbog želje da njihova lovišta graniče s Državnim lovištem Radinje, koje je ograđeno žičanom ogradom. Iza te ograde nalaze se divlje životinja zbog kojih se ograda prosijeca. One izlaze iz lovišta i budu ubijene, što, kaže lovnik Panić, lovce krivolovce jedino i zanima. Na tu su se izjavu naljutili lovci iz LU 'Živike-Pričaca'. Željko Burazović, županijski pročelnik za poljoprivredu, potvrdio je da sva lovačka društva nemaju izrađene lovnogospodarske osnove i da je zbog toga šumskolovni inspektor mogao zabraniti lov u svim lovištima.

06.12.2006. Ženke čimpanza naučile zajedništvo!

Često izložene agresiji mužjaka, ženke čimpanza u jednoj skupini na istoku Afrike shvatile su da prava snaga leži u zajedništvu te su se udruženo suprotstavile agresoru. Studija koju je objavio dr. Nicholas Newton-Fisher, predavač biološke antropologije na Sveučilištu Kent, govori o istraživanju provedenom 2003. i 2004. godine u zajednici čimpanza s osam mužjaka i 21 odraslom ženkom u šumi Bundongo u Ugandi. Onda je od listopada do prosinca 2003. uočio, a onda je odjednom svjedočio zajedničkom protunapadu ženki na agresora. Ženke su također svjedočile fizičkim napadima na mužjaka koji je bio agresivan prema drugim ženkama, a u nekoliko ih je situacija vidio kako traže potporu nakon što su same bile izvrgnute napadu.

05.12.2006. Divlja svinja upala u butik!

Čopor divljih svinja, bježeći pred skupinom lovaca, izazvao je pravi metež u malom selu na jugu Njemačke i načinio štetu od više tisuća eura, objavila je policija. Divlje svinje su u Veitshöchheimu, porazbijale dućane, automobile i drugu imovinu, a loše su prošli i neki prolaznici koji su zadobili nekoliko ugriza. 'Jedna je divlja svinja ušla u butik, a vidjevši je prodavačica se prenerazila od straha', objavila je lokalna policija. Iako ih je na to mahnito ponašanje natjerala nužda, odnosno bijeg pred lovcima, svinje su na kraju izvukle kraći kraj. Neke je usmrtila policija, a neke su skončale nakon sudara s automobilima. (H)

05.12.2006. Prava životinja na Festivalu filmova o ljudskim pravima!

Na ovogodišnjem, četvrtom po redu, Festivalu filmova o ljudskim pravima koji će se održati od 5. do 10. prosinca u Studentskom centru, bit će prikazano 30 filmova, grupiranih oko tri glavne teme: politika, nepromišljeni činovi bijelog čovjeka i prava životinja. Jake Perlin, kurator retrospektivnog filmskog programa naslovljenog 'Ljudi – Životinje' sabrao je devet naslova velikih imena filmske umjetnosti. Među njima je film 'Bijeli pas' Samuela Fuellera o njemačkom ovčaru bijele dlake treniranom da napada crnce, koji zbog cenzure nikada nije bio prikazivan u SAD-u. U filmskoj razglednici 'Slon Tango' Chris Marker zabilježio je ples slona u ljubljanskom zoološkom vrtu. Dva filma Friedricha Wiesemana slikovito, ali i suzdržano od komentara, prikazuju odnos ljudi prema životinjama, prepuštajući govorni dio slici.

04.12.2006. Izglasan Zakon o zaštiti životinja u Hrvatskom saboru!

Hrvatski sabor izglasao je 1. prosinca 2006. Zakon o zaštiti životinja koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2007. Amandman Tonina Picule za potpunu zabranu utrka pasa nije prihvaćen kao ni amandman vezan za zabranu trajnog držanja pasa na lancu, no prihvaćen je amandman zastupnika Jure Bitunjaca i Živka Nenadića kojim se iz odredbe o zabrani borbi životinja izuzimaju borbe bikova. Između ostalog ovo pokazuje, iako će novi Zakon donijeti dosta pozitivnih odredbi, da su u Hrvatskoj potrebne još mnoge zakonodavne promjene po pitanju zaštite i prava životinja.

04.12.2006. Predavanje 'Miroljubiva ekologija bez lova'!

Povodom Dana borbe protiv lova, 3. prosinca, udruga Glas životinja u suradnji s Europskim domom organizira predavanje uz projekciju dokumentarnog filma iz serijala 'Odašiljač Novi Jeruzalem'. Predavanje pod nazivom 'Miroljubiva ekologija bez lova' će se održati 4. prosinca o.g. s početkom u 19 sati u Europskom domu, Jurišićeva 1/1, Zagreb. 

03.12.2006. Vijeće za zaštitu životinja protiv zabrane bestijalnosti!

Dansko vijeće za zaštitu životinja smatra da nema potrebe zakonski zabraniti seks sa životinjama, osim u pornografskim filmovima ili u seksualnim predstavama. Samo jedan od desetero članova Vijeća, koje je osnovalo dansko ministarstvo pravosuđa kako bi uspostavilo pravila za etičko postupanje prema životinjama, želi da se bestijalnost zakonski zabrani. Ostali smatraju da postojeći zakoni u tom pogledu jamče dovoljnu zaštitu životinja, javila je danska novinska agencija Ritzau. Christian Hansen, član vijeća iz redova Danske narodne stranke, izrazio je potpuno nevjericu takvim stajalištem. Najavio je da će zatražiti da se o tom pitanju raspiše referendum. 'Nema nikakve dvojbe kakav će biti rezultat', dodao je. Ministarstvo pravosuđa nije komentiralo spor unutar Vijeća.

03.12.2006. Benefit koncert za Reciklirano imanje!

Reciklirano imanje je ekološko-socijalni projekt, smješten južno od Zagreba u selu Vukomerić. Imanje je osmišljeno kao kombinacija prostora za život i prostora otvorenog za eksperimentalne projekte održivosti, tako da objedinjava uzgoj hrane, izgradnju na ekološki/energetski učinkovit način, razvoj i upotrebu održivih izvora energije, ali i života u zajednici. Benefit koncertom se žele prikupiti sredstva za izgradnju kuće od bala slame i druge troškove izgradnje, te dovršavanje započetih projekata. Koncert se događa u Močvari (Trnjanski nasip bb), u nedjelju, 03. 12., s početkom u 20 sati. Sviraju Undo, True, Seven That Spells i Augenfliegen.

02.12.2006. Stella McCartney napala krznoljupce!

Poznata dizajnerica Stella McCartney okomila se na Jean-Paula Gaultiera, Kate Mooss i slične ljubitelje pravog životinjskog krzna: 'Okrutnost ne može biti cool.' Kćer Paula McCartneyja, dizajnerica Stella okomila se na modnu industriju zbog neprestanog korištenja životinjskog krzna, kojeg promoviraju i zvijezde poput Keire Knightley, Nicole Richie i Kate Mooss. McCartney se posebno ljuti na kolege dizajnere poput Jean-Paula Gaultiera, Juliena McDonalda i Alexandera McQueena jer nastavljaju s uporabom pravog krzna. Tridesetpetogodišnja dizajnerica i aktivistica za prava životinja kaže: 'Moda ne bi trebala imati nikakve veze s mrtvim životinjama koje su okrutno ubijene samo zato jer neki misle da je cool obući ih. Neki zamišljaju da su izloženi modeli od lažnog krzna, no uglavnom je riječ o pravom krznu.'

02.12.2006. Meatless - nova zamjena za meso!

Meatless je prvi put predstavljen javnosti na konferenciji za novinare prije 18 mjeseci, a od nedavno ga proizvodi specijalizirana tvornica u Nizozemskoj. Radi se patentiranoj proizvodnji mesu sličnih vlakana iz biljnih proteina, a autor ideje je – mesarev sin, Adriaan Cornelis Kweldam. Proizvođač Meatless-a navodi da ova zamjena za meso nije namijenjena isključivo vegetarijancima i veganima, već svima koje zanima zdravlje i briga za okoliš: proizvodnja jednog kilograma mesa zahtijeva 3-4 puta više zemlje i 4 puta više vode nego proizvodnja jednog kilograma biljnog izvora proteina, i ono što je najvažnije, Meatless ima 50% manje kcal nego meso! (FOOD engineering & ingredients, vitamini.hr)

01.12.2006. Grčki farmer ubio lovce zbog prelaska preko polja djeteline!

Grčki farmer je ubio petero lovaca zbog prelaska preko njegovog polja djeteline. 37-godišnjem farmeru i njegovom 73-godišnjem ocu bit će suđeno zbog višestrukog ubojstva. Budu li osuđeni, morat će se suočiti sa dugogodišnjim životom u zatvoru. Zločin se dogodio u selu Kalyvia, u blizini grada Agrinio, oko 280 kilometara sjeverozapadno od Atene. Dva brata i njihova tri rođaka, u dobi između 17. i 33. godine, pronađeni su u subotu u polju u središnjoj Grčkoj, s nekoliko ustrijelnih rana. Ubrzo nakon pronalaska tijela krenule su špekulacije o tome da je riječ o osveti ili o mafijaškim razmiricama, no nakon ispitivanja farmer je priznao kako ih je uz očevu pomoć ubio jer su uporno prelazili preko njegovog polja djeteline. Policija je izvijestila kako su se farmer i ubijeni lovci i ranije svađali zbog prelazaka preko polja.

01.12.2006. Svaki lovočuvar nosit će infracrveni uređaj!

Hrvatske šume se iz godine u godinu susreću s problemom porasta nezakonitog lova, pa su se u Upravi šuma Vinkovci odlučili na poboljšanje opreme lovočuvara, koji do sada nisu mogli parirati krivolovcima s najmodernijim uređajima. Stoga je u vinkovačkoj upravi odlučeno da svaki lovočuvar bude opremljen IC uređajem za noćno izviđanje, kakvim krivolovci odavno raspolažu. U prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je osam slučajeva protuzakonitog lova. U pet slučajeva policajci su zatekli krivolovce na djelu i ulovili ih s plijenom, dok je u tri slučaja prijava podnesena protiv nepoznatih počinitelja. Počiniteljima tog kaznenog djela može biti određena novčana kazna od 150 prosječnih dnevnih dohodaka, ali i zatvorska kazna od godinu dana.

Broj pronađenih vijesti: 46.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2006 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting