Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 47.

31.01.2007. Patka ponovno oživili nakon srčanog udara!

Ustrijeljeni patak Perky, koji je prošloga tjedna preživio dva dana u lovčevu zamrzivaču, oživio je nakon što je prije tri dana doživio kliničku smrt tijekom operacije. Za kirurškog saniranja ozljeda uzrokovanih mecima, Perkyju je otkazalo srce, no uspaničareni su veterinari ipak počeli oživljavanje i tako spasili pticu. Pojedinosti oživljavanja nisu poznate, no članovi medicinskog tima tvrde da je Perkyjevo srce ponovno počelo kucati. (vl)

31.01.2007. Zagrebački Zoološki vrt želi gorile!

Nakon što je Zoološki vrt u Zagrebu ostao bez dviju afričkih slonica, Patne i Sume, u njihovu nastambu mogle bi useliti gorile. Naime, ova je nastamba prema novim europskim standardima premala za slonove ili žirafe kojima treba minimalno 3400 četvornih metara. Direktor Mladen Anić kaže da bi 800 četvornih metara ove nastambe odgovaralo upravo gorilama. Njihov dolazak nije siguran, riječ je tek od jednoj od mogućih opcija.

30.01.2007. Belgija prva u EU zabranjuje uvoz svih proizvoda od tuljana!

Belgijski je parlament 25. siječnja o.g. donio jednoglasnu odluku o nacionalnoj zabrani uvoza svih proizvoda od tuljana. Belgija je tako postala prva EU država koja je donijela takvu zabranu. Ova je zabrana zatvorila belgijsko tržište za komercijalnu trgovinu tuljanima, odaslavši jasnu poruku kanadskoj vladi da Belgija ne želi imati udjela u okrutnom kanadskom lovu na tuljane. Tijekom protekle godine poduzeti su odlučni koraci kako bi se zaustavila trgovina proizvodima od tuljana u Europi.

29.01.2007. Nagibni vlak pregazio pet konja!

Nagibni putnički brzi vlak 524, koji je prometovao na pruzi Split - Zagreb, na zagrebački je željeznički kolodvor stigao sa zakašnjenjem od 44 minute jer je na ličkoj pruzi u naselju Markovo Selo naletio na krdo konja. Usmrtio je ukupno pet konja čiji su skrbnici Romi koji žive u naselju blizu pruge. Jureći vlak najprije je na pružnom prijelazu usmrtio jednog konja, a ostali su pred naletom i svjetlom lokomotive nastavili galopirati prugom. Vlak ih je stigao kilometar dalje te sve redom usmrtio i pobacao uz prugu. U romskom su naselju za poginulim konjima plakali kao za ljudima. Protiv Mile Amića bit će pokrenut i sudski postupak jer je konje puštao bez nadzora.

28.01.2007. Sportski klub koristio žive purane kao mete!

Deseci domaćih purana iskorišteni su kao ulog za klađenje i žive mete u streličarskom natjecanju u sportskom klubu Elstonvilleu koji je sada optužen za 'najnemilosrdniji čin surovosti', objavile su američke vlasti. Za ovo natjecanje korištena je perad kojoj bi bile privezane noge no slobodno su mogla mahati krilima. Sudionici su plaćali 12 američkih dolara za tri pokušaja da pogode purana strijelom a oni koji su to uspjeli osvojili bi pticu, kazala je tužiteljica Chrsirine Wilson. Na taj je način ubijeno oko 40 purana. 'To je bilo nepotrebno, nesportski i možda najnemilosrdniji čin surovosti koji sam do sada vidio', izjavio je Keith Mohler, zadužen za provedbu državnih zakona za zaštitu životinja. 

28.01.2007. U Japanu potvrđen virus ptičje gripe!

Na farmi peradi u jugoistočnom Japanu potvrđeno je da je uzročnik zaraze ptica pod tip virusa ptičje gripe H5N1, opasan i za ljude. Otprilike 3500 peradi je umrlo od virusa, a vlasti preventivno planiraju pobiti još pedeset tisuća ptica, rekao je jedan lokalni službeni dužnosnik. Od 2003. godine ptičjom gripom zarazilo se 269 ljudi od kojih je zbog posljedica bolesti život izgubilo njih 163, kaže Svjetska zdravstvena organizacija. Ove zime od ptičje gripe u Indoneziji je umrlo šest osoba, a u Europi je potvrđeni slučaj virusa kod ptica na farmi gusaka u Mađarskoj. (javno.com)

27.01.2007. Zapovjednik slovenskog bataljuna pozirao uz ubijenog jelena!

Zapovjednik 10. bataljuna slovenske vojske Miha Škerbinc javno se ispričao zbog fotografije na kojoj pozira s vojnim snajperom i jelenom ubijenim u Mađarskoj krajem prošle godine, u vrijeme kad se na jednom tamošnjem vojnom poligonu njegova postrojba pripremala za odlazak u mirovnu misiju na Kosovo, kamo odlazi početkom ožujka. 'Nastanak te fotografije bio je velika pogreška i za nju preuzimam svu odgovornost', izjavio je Škerbinc u razgovoru za mariborski dnevni list 'Večer'. Vojska je pojasnila da su časnike slovenske vojske u lov pozvali mađarski kolege tijekom vježbi na poligonu Varpalota, te da to nije neuobičajena praksa. Jelen je ubijen po svim lovačkim pravilima, ali je napravljena pogreška kad se Škerbinc fotografirao s mrtvim jelenom na vojnom terencu u vojnoj odori.

27.01.2007. Psi lutalice unakazili 30-ak ovaca i koza!

Deset zaklanih ovaca i dvije koze, te još 19 iskasapljenih životinja epilog je krvavog napada čopora pasa na stado obitelji Štefančić u naselju Podvinje. 'Psi su doslovce klali ovce, a kada su ih pokušali otjerati, krenuli su na njih', ispričao je Zdravko Štefančić. Njegov brat Dražen vidno pogođen ovakvim gubitkom životinja nije mogao govoriti. Gledao je u janje koje se naslonilo na unakaženo tijelo majke i kratko dodao da je prizor bio strašan. Od ubijena tri psa ni jedan nije bio mikročipiran pa se očito radi o čoporu nastalom od pasa lutalica. Tijela sva tri psa prevezena su na Veterinarski institut da bi se utvrdilo jesu li bijesni. Lovcima će se izdati rješenje da krenu u hajku na pse koji su osim stada Štefančića u Podvinju napali još jedno stado u Brodskom Vinogorju gdje su zaklali četiri ovce.

26.01.2007. J.Lo stala PETA-i na žulj!

Aktivistica PETA-e dala je scensku lekciju Jenny from the block. U finalu audicije za zaštitno lice novog parfema Glow After Dark J.Lo rekla je što misli o fucking krznu modno neosviještene zvijezde nakon što se lukavo infiltrirala u show-program. Naime, scenu dostojnu filmske parodije upriličila je mlada aktivistica PETA-e na audiciji za Glow Girl, promotivnu on-line kampanju pjevačice za njenu liniju parfema. Djevojka je iskoristila pet minuta slave kada se našla među probranim finalisticama i dala žiriju svoju definiciju 'prave dive': 'Mislim da je najvažnija stvar kad si diva, ne samo biti seksi i imati stila, nego i ne nositi jebeno krzno!', a potom je počela pjevati: 'J.Lo, fur ho!', dok je zaštitari nisu uklonili s pozornice.

25.01.2007. Lovci i policajci četiri sata lovili malu lisicu u vrtiću!

Zalutala lisica koja je po noći ušla u kuhinju Dječjeg vrtića Vjeverica na Mihaljevcu na noge je digla čak sedam gradskih institucija, a konačno je ulovljena nakon četverosatne noćne strke. Lisica je, najvjerojatnije u potrazi za hranom, u kuhinju vrtića ušla kroz otvoren prozor oko sat vremena prije ponoći, kada se uključio i protuprovalni alarm, otkrivši nesvakidašnjeg uljeza. Četiri sata nakon što je primijećena, lisica je u 3:10 sati uhvaćena i usmrćena, a njeno tijelo dopremljeno je u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Tamo je analizom utvrđeno da nije bila zaražena bjesnoćom.

25.01.2007. Ministarstvo zataškavalo ptičju gripu?

Stručnjaci upozoravaju kako ptičja gripa ponovno prijeti Hrvatskoj! Dragan Radović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za ornitologiju, tvrdi da je pitanje dana, pa čak i sata, kada bi virus ptičje gripe opet mogao stići do naših krajeva. Epidemija te bolesti, koja zadnjih mjeseci navodno hara Mađarskom, opasno prijeti da uskoro prijeđe i na naše područje. 'U Mađarskoj epidemija ptičje gripe hara cijelo ljeto, a umrlo je na stotine tisuća peradi. Ministarstvo poljoprivrede je to koje je odgovorno za praćenje i informiranje o toj bolesti, pa mi nije jasno zašto su to prešućivali. Trebalo bi ih pitati zašto se o tome šutjelo do sada', izjavljuje profesor Radović. Iz Ministarstva poljoprivrede stiglo je priopćenje da je uvedena privremena zabrana uvoza peradi iz Mađarske. (javno.com)

24.01.2007. Malodobnik u 10 dana brutalno čekićem zatukao tri psa!

Malodobnik s vrgoračkog područja u posljednjih je deset dana ukrao tri psa i brutalno ih usmrtio, zbog čega ga je policija prijavila za mučenje životinja. Priveden je nakon što je ukrao psa istarskog vodiča iz kaveza ispred obiteljske kuće njegova skrbnika. Psa je donio u svoje dvorište i zatukao ga čekićem po glavi, da bi ga dokrajčio nožem. Državno odvjetništvo za mladež odlučit će o prijavi. (Jutarni list)

23.01.2007. 'Oživjeli' virus ptičje gripe ubio majmuna!

Znanstvenici su u kanadskom laboratoriju oživjeli virus ptičje gripe iz 1918. godine i svjedočili stravičnoj smrti pokusnog majmuna. Virus iz 1918. godine, poznat je pod imenom 'Španjolska groznica', tada je ubio 50 milijuna ljudi. Znanstvenici su ubrizgali 'oživjeli' virus u pluća majmuna. Njegova pluća uništena su u samo jednom danu nakon što mu je virus u potpunosti uništio imunološki sustav. Majmun je umro za nekoliko dana. Stručnjaci kažu da su prilikom ovog testiranja pronašli ljudski gen što bi moglo pomoći u rasvjetljavanju zaraze 'španjolskom groznicom'. U zaraženim tkivima količina proteina bila je znatno niža zbog čega imunološki sustav 'poludi'. Takav preokret tjelesnog imuniteta slučaj je i kod današnje ptičje gripe, virus H5N1. Strahuje se od moguće mutacije virusa H5N1 kao ljudskog prenositelja jer će on biti puno smrtonosniji od dosadašnjih.

23.01.2007. Posljedice globalnog zatopljenja sve očitije!

Dijelovi sjevernog Atlantika obaraju sve rekorde po vrućinama za ovo doba godine, omogućavajući time vrstama poput sabljarki i meduza da napreduju daleko izvan njihovih normalnih razina, upozoravaju znanstvenici u još jednom radu na temu globalnog zatopljenja i njegovih posljedica. Visine temperatura oceana već su sada dosegle zabrinjavajuću razinu što bi moglo utjecati na riblje zalihe, možda čak i oštetiti koraljne grebene koji su od vitalne važnosti za tropske vrste. Nedavno su istraživači jedva uspjeli spasiti osam dupina koji su se nasukali u plićaku jer im je neobično topla voda dala signal koji upućuje na to da ribe kojima se inače hrane borave bliže obali.

22.01.2007. Upucana patka preživjela dva dana u hladnjaku!

Ni izravan pogodak iz lovačke puške niti dva dana provedena u hladnjaku nisu dokrajčili jednu američku patku. Kada je lovčeva supruga otvorila hladnjak, iz njega je provirila pačja glava, na smrt je preplašivši. 'Supruga lovca htjela je provjeriti zašto hladnjak ne radi kako treba i kada je otvorila vrata, imala je što vidjeti', rekla je Laina Whipple, recepcionistica u Bolnici za životinje Killearn. Patka teška oko pola kilograma zavšila je u utočištu za ptice gdje joj veterinari pokušavaju zaliječiti rane na krilu i nozi. Veterinar David Hale kaže su šanse da preživi 75 posto, no vjerojatno se neće nikada dovoljno oporaviti da bi je vratili u divljinu. Po njegovim riječima, patka je u hladnjaku preživjela zahvaljujući sporom metabolizmu.

21.01.2007. Tuljani zbog nevremena smješteni u kino!

Šezdesetak tuljana, gostiju utočišta Pieterburen u sjevernom dijelu Nizozemske, evakuirano je u četvrtak navečer zbog jakog nevremena te su neke od njih provele noć u kino-dvorani, objavila je direktorica tog utočišta. 'Kapacitet utočišta je bio prepunjen i životinje su smještene pod šatore koji su za te potrebe podignuti', pojasnila je Lenie t'Hart.  'Neke su smještene u moj ured, neke u centar za posjetitelje a neke u kino dvoranu'. Ovo utočište za tuljane prihvaća mlade životinje koje na pjesak izbace jaki valovi i tako ih odvoje od njihovih majki.

21.01.2007. Poštari u strahu zbog mačke koja ih terorizira!

Šefovi pošte u Huddersfieldu, gradu u zapadnom Yorkshireu, zaprijetili su Sarah Gregg da će joj prestati donositi poštu jer ih njena mačka doslovce terorizira. Mačka je već ozlijedila nekoliko prijatelja Sarah otkad se ondje doselila prije 18 mjeseci. Posljednja žrtva mačke po imenu Dipity bio je poštar kojeg je ogrebla skočivši u zrak, a nesretnom čovjeku počela je teći krv. Zabrinuta Sarah kaže da joj je jako žao zbog napada te priznaje da ne može kriviti poštu zbog poduzetih mjera. 'Obožavam svoju mačku, ali moram priznati da je ponekad doista nepodnošljiva. Stalno se želi tući. Jednom prigodom je pokušala napasti veterinara, a u ambulanti je siktala na sve pse', kaže Sarah.

20.01.2007. Lozić otvara farmu jelena za lov i prodaju mesa!

Slavonski poduzetnik Dražen Lozić iz Širokog Polja, poznatiji kao dugogodišnji vlasnik autokuće Lozić, odnedavno se upustio u novi posao. Lozić je, tj. njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Jelen, krenuo s prvim farmskim uzgojem običnog jelena u Hrvatskoj, te je  krajem prošle godine iz Mađarske uvezao matično stado koje broji 172 jelena. Jeleni su zbog problema s dobivanjem u zakup državnog zemljišta smješteni neposredno iza Lozićeve autokuće, a stado bi u dogledno vrijeme trebalo narasti na brojku od 500 životinja.

19.01.2007. Spriječeno krijumčarenje zaštićenom pticom grabljivicom!

U noći 18. na 19. siječnja 2007. na GP 'Stara Gradiška', Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture - Ured Đakovo, u suradnji s Carinom i Graničnom policijom, spriječila je krijumčarenje strogo zaštićene vrste ptice iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. Inspekcijskim nadzorom kojeg je obavio viši inspektor zaštite prirode Željko Vuković, utvrđeno je kako je državljanin Republike Hrvatske T. J. namjeravao ilegalno prokrijumčariti kobca ptičara (Accipiter nisus), koji se nalazi na popisu strogo zaštićenih ornitosvojti, a čija vrijednost iznosi 2.400,00 kn. Po završetku nadzora, ptica je zbrinuta u Državni azil za zaplijenjene zaštićene svojte životinja 'Ruščica', a prekršitelj je prekršajno i kazneno procesuiran.

19.01.2007. Prosvjed protiv krzna u Hong Kongu!

Na hongkonškom tjednu mode borci za prava životinja izazvali su pravi kaos. Na reviji dizajnerice Emily Cheong, koja u svojim modelima koristi i životinjsko krzno, na modnu pistu upali su aktivisti People for the Ethical Treatment of Animals (PETA-e) s plakatima kojima apeliraju na prestanak ubijanja životinja zbog krzna. Zaštitari su gotovo pola sata micali razjarene prosvjednike s piste s koje su izbacili manekenke. (Večernji list)

18.01.2007. Znanstvenici planiraju stvoriti životinje koje ne osjećaju bol!

Mnoge životinje, poput svinja i peradi, često su izložene nehumanim uvjetima zbog čega se kod njih javlja stres, strah i agresivno ponašanje. Ovi simptomi najviše se očituju kod svinja koje su izuzetno inteligentne životinje, stoga su znanstvenici počeli razmišljati o načinima kako da se iz životinja ukloni gen straha i agresije. Profesor Ben Mepham, sa Sveučilišta u Nottinghamu, potvrđuje kako bi genetskim inžinjeringom bilo moguće stvoriti 'životinje-biljke', koje su potpuno ravnodušne jer ne osjećaju bol i strah. Iako su takvi eksperimenti samo na razini mogućnosti, mnogi strahuju kako će stvoriti novu vrstu GMO čudovišta.

17.01.2007. Lavovski poljubac!

Stanovnici Calija u Kolumbiji šokiraju se svaki put kada vide velikog afričkog lava i ženu koja ga je spasila od zlostavljanja kako izmjenjuju zagrljaje i dugačke, nježne poljupce. Ana Julia Torres, koja je pokrenula sklonište za životinje Villa Lorena u Caliju, othranila je i odgojila afričkog lava po imenu Jupiter, nakon što ga je prije nekoliko godina pronašla iznurenog i na granici snaga u jednom putujućem cirkusu. Broj životinja pod njezinom brigom stalno raste, a Jupiter je danas samo jedan od 800 oporavljenih životinja u Villa Loreni, gdje gđa Torres brine i o opečenim paunovima, flamingu bez udova, slijepim majmunima i osakaćenim slonovima. 

16.01.2007. Europska unija postrožuje zakone o transportu životinja!

Stres, kojeg proživljavaju životinje dok ih transportiraju diljem Europe, smanjit će se novim zakonima. Kamioni koji prevoze stoku po osam i više sati morat će imati dozvolu kako bi se osiguralo da su opremljeni sustavom za napajanje životinja i mjeračima temperature. Novi kamioni također će morati satelitsku navigaciju kako bi se lakše provjeravalo poštuje li se vrijeme predviđeno za prijevoz i odmor životinja. Udruga za dobrobit životinja Compassion in World Farming (CIWF) kaže da novi zakoni o transportu životinja jesu poboljšanje, no žali što ništa nije učinjeno po pitanju smanjenja trajanja putovanja.

15.01.2007. Europska unija zabranila uvoz svih divljih ptica!

Europska unija je donijela odluku da trajno zabrani uvoz svih divljih ptica. Privremena zabrana uvoza svih divljih ptica produžena je do lipnja 2007., dok novi zakon stupa na snagu 1. lipnja 2007. Ova zabrana će spasiti oko četiri milijuna divljih ptica godišnje.

14.01.2007. Bosanski ćevapi od hrvatskih pasa?!

Aktivisti pulske udruge za zaštitu životinja 'Snoopy' i riječke udruge za udomljavanje mačaka, u srijedu, 10. siječnja, primili su uznemirujuće pozive vezane za udomljavanje pasa s namjerom da se izvoze u Bosnu jer bi tamo, navodno, od njih proizvodili ćevape. O svemu je obaviještena policija, nakon čega je nekoliko osoba pozvano na obavijesne razgovore. Ovim putem udruga Prijatelji životinja poziva sve građane koji dobiju pozive s telefonskih brojeva 099 6768616 ili 091 9103358, kao i slične pozive s nekih drugih brojeva, da odmah obavijeste policiju.

13.01.2007. Svaki drugi Španjolac protiv ubijanja bikova na koridi!

Gotovo svaki drugi Španjolac zalaže se za ukidanje krvavog običaja ubijanja bikova na koridi, pokazala je anketa objavljena u dnevnom listu El Mundo. U anketi koju je institut Sigma Dos proveo na 800 osoba starijih od 18 godina 43,6 posto ispitanika zalaže se za zabranu ubijanja bikova u areni, 46,4 posto to još ne smatra mrskim, a 10 posto se nije izjasnilo. Ista je anketa pokazala da 47 posto žena želi poštedjeti bikove u areni. Ministrica zaštite okoliša Christina Narbona izjavila je krajem prosinca da razmatra mjere kojima bi se zabranila ta 'krvava praksa', na što je reagiralo tisuće toreadora. Iako se svaki drugi Španjolac protivi ubijanju bikova u areni, za zabranu koride izjasnilo se 33 posto ispitanika. (Hina)

13.01.2007. Svinje brojnije od ljudi u Donjoj Saskoj!

Udruga njemačkih poljoprivrednika podnijela je izvještaj u kojem stoji da je krajem 2006. godine broj svinja u Donjoj Saskoj dosegnuo 8,02 milijuna. U isto vrijeme broj stanovnika smanjio se na 7,996 milijuna, što je manje u odnosu na vrhunac iz 2004. godine, kada je izbrojano čak osam milijuna stanovnika. Zadnji put ovakva se situacija dogodila 1987. godine, kada je u Donjoj Saskoj, inače regiji s najvećim brojem svinja u Njemačkoj, izbrojano 7,56 milijuna životinja, dok je ljudi bilo 7,16 milijuna.

12.01.2007. Monstruozni zečevi hrana za Sjevernu Koreju!

Umirovljenika iz istočne Njemačke, koji uzgaja zečeve veličine pasa, predstavnici iz Sjeverne Koreje zamolili su da im pomogne u osnivanju velike farme zečeva u njihovoj zemlji kako bi barem donekle doskočili ogromnom problemu nedostatka hrane. Cijela je priča započela kada je Karl Szmolinsky u veljači prošle godine osvojio nagradu za najvećeg zeca u Njemačkoj, prijateljski raspoloženog 'njemačkog sivog diva' Roberta, teškog 10,5 kilograma. Slike mesnatih životinja obišle su svijet, te su stigle i do Sjeverne Koreje, zemlje u kojoj se prema zadnjim podacima čak 23 milijuna ljudi bori s problemom gladi. Od jednog se zeca, tvrdi Szmolinsky, nahrani i po osmero ljudi.

12.01.2007. Odobreno istraživanje ljudsko-životinjskih embrija!

Britanska komisija za ljudsku oplodnju i embriologiju odlučila je dozvoliti istraživanja matičnih stanica u kojima bi se koristili ljudsko-životinjski embriji. No vijeće je upozorilo kako će o svakom pojedinačnom istraživanju donositi posebne odluke. Ova je presuda reakcija na optužbe 45 znanstvenika, akademika i političara koji su, u pismu upućenom časopisu The Times, britansku vladu optužili da želi zabraniti ovu vrstu znanstvenih istraživanja. Stručnjaci su izrazili zabrinutost da bi blokiranje rada matičnim stanicama moglo ugroziti istraživanja i liječenje bolesti poput Alzheimerove i dijabetesa.

11.01.2007. Velika Britanija zabranila reklamiranje junk hrane na televiziji!

U Velikoj Britaniji uvedena je zabrana reklamiranja junk fooda, odnosno nezdrave hrane na televiziji. Među ostalim, u kategoriji junk hrane našao se i sir koji se više neće smjeti reklamirati djeci mlađoj od 16 godina.

11.01.2007. Mlijeko poništava ljekovite učinke crnog čaja!

Dodavanje mlijeka u čaj može uništiti njegovu sposobnost da štiti od srčanih bolesti, pokazuje novo istraživanje. Njemački znanstvenici otkrili su da pijenje crnog čaja olakšava arterijama da se opuste i prošire te održava normalan tlak. No, otkrili su i da protein u mlijeku, kazein, blokira taj učinak. (BBC)

10.01.2007. Na pomolu stvaranja hibridnog ljudsko-životinjskog embrija!

Engleski znanstvenici planiraju miješati ljudske i životinjske stanice u svrhu istraživanja i pronalaska lijekova za degenerativne bolesti te su zabrinuti jer bi njihov posao mogao biti zabranjen. Znanstvenici optužuju HFEA-u, tijelo koje izdaje licence za embrijska istraživanja, da je poklekla pod vladinim pritiskom te da stoga ne želi razmotriti njihov zahtijev za daljnjim istraživanjem. Vlada je predložila zaustavljanje istraživanja nakon što se javnost pobunila te će na sljedećem sastanku razmotriti slučaj.

10.01.2007. Kod Dugog otoka pronađen mrtav dupin!

Zadarska policija prije nekoliko dana obaviještena je o pronalasku mrtvog dupina kod Dugoga otoka. Na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu još nisu obaviješteni o kojoj je vrsti dupina riječ, a od prof. Hrvoja Gomerčića doznaje se kako se s tim dupinom ukupan broj pronađenih stradalih ili umrlih dupina u prošloj godini popeo na čak jedanaest. Za neke se dupine ne može utvrditi zašto su umrli, a bilo je i slučajeva da su dupine ubili ostima, sačmaricom, pa čak i vojnim oružjem.

09.01.2007. Halal klanje ne zahtijeva da životinja bude pri svijesti!

Muslimanski religijski zakoni, između ostalog, zahtijevaju da se iz zaklane životinje mora iscijediti sva krv kako bi meso bilo halal – dozvoljeno za konzumiranje. Obredno klanje prema židovskim pravilima o prehrani - shechita - uvjetuje isto. Prema vjerovanjima većine muslimanskih mesara, sva krv može se iscijediti jedino ako je životinji prerezan grkljan bez da je prije toga bila omamljena. Međutim, Hanuk Anil sa Sveučilišta u Bristolu, Velika Britanija, i njegovi kolege dokazali su da je količina krvi ispuštena iz životinje jednaka bez obzira je li životinja prije klanja bila omamljena ili ne. 'Omamljivanje ne umanjuje istjecanje krvi, dakle taj prigovor se više ne može koristiti kao opravdanje', kaže Anil koji koordinira projekt Europske unije za preispitivanje zakonodavstva i pitanja dobrobiti životinja vezanih uz obredna klanja shechita i halal.

08.01.2007. Blaga zima zbunila životinje u zoo vrtu!

Neuobičajeno topla zima zbunila je životinje u zoološkom vrtu na bugarskoj obali Crnog mora pa su dva medvjeda propustila zimski san, a paunovi su izlegli jaja nekoliko mjeseci prerano. 'Životinje su zbunjene. Ponašaju se kao da je proljeće, a ne zima', rekao je Todor Hristov, direktor zoološkog vrta u lučkom gradu Varni. Temperatura u Varni popela se na 13 stupnjeva posljednjih nekoliko dana, što je puno toplije od uobičajene temperature za ovo doba. Hristov je rekao da bi tridesetpetogodišnji medvjedi mogli zaspati kada temperatura padne na oko minus tri barem 10 dana uzastopce. Paunovi pak obično izlegu jaja u svibnju ili lipnju, a nikako ne u siječnju.

07.01.2007. Ljudi izloženi u zoološkom vrtu!

Šestero će ljudi cijeli tjedan provesti zaključano u kavezima u kojim inače obitavaju orangutani. Tijekom cijelog mjeseca u ovom će eksperimentu sudjelovati čak 24 osobe, koje će se uživjeti u ulogu životinja izloženih u Adelaideu. Znanstvenica Carla Litchfield, čija su uža specijalnost upravo primati, četiri će tjedna proučavati ponašanje zaključanih ljudi. 'Jedna od stvari za koje se zalažem radeći u ovom zoološkom vrtu osmišljavanje je aktivnosti kojim bi se mogle baviti primati i druge životinje. To bi ih stimuliralo i okupiralo njihov mozak. Ne znam kako se oni osjećaju, pa ću tijekom ovih mjesec dana pokušati otkriti kako na njih djeluju mirisi i okusi kojima su okruženi, kao i činjenica da svakog dana u njih zuri tisuće posjetitelja', zaključila je Litchfield.

06.01.2007. David Beckham u strahu od boraca za prava životinja!

David Beckham za nedavna je shoppinga u Engleskoj odustao od skupocjene bunde od lisice, vrijedne oko 130.000 kuna. Britanski nogometaš dugo je gledao i isprobavao Diorovu bundu, no na kraju je, nakon što se neko vrijeme nije mogao prestati gledati u ogledalo, prodavačici rekao kako je ipak neće kupiti jer se boji reakcije pripadnika PETA-e. 'Bojim se zagovornika prava životinja, a mislim da ni moji kolege nogometaši ne bi baš najbolje reagirali jer se uopće ne razumiju u modu', kazao je Beckham prodavačici. (Večernji list)

06.01.2007. Vegetarijanska prehrana i grčevi u trudnoći...

Istraživanje objavljeno u časopisu European Journal of Clinical Nutrition potvrđuje da trudnice čija prehrana se tijekom posljednje tri godine bazira na namirnicama biljnog podrijetla imaju veći unos magnezija u usporedbi s trudnicama čija prehrana je zapadna. Ovaj rezultat je potvrđen i većom količinom magnezija u urinu u trudnica vegetarijanki. Zahvaljujući većem unosu magnezija u trudnica vegetarijanki je tijekom trećeg tromjesečja trudnoće zabilježena manja učestalost grčeva lista noge. (vitamini.hr)

05.01.2007. Američka javnost protiv kloniranja životinja!

Usporedo s nekoliko stotina pokusa, studija i publikacija koje su provedene u posljednjih pet godina u Sjedinjenim Američkim Državama, na temelju kojih je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) ovog tjedna donijela konačni zaključak kako se klonirane farmske životinje 'praktično ne razlikuju' od obične 'stoke' i da su 'njihovo meso i mlijeko sigurni' kao i hrana koju ljudi jedu svaki dan, i dalje ne postoji dovoljna potpora američke javnosti i znanstvene zajednice, koja je ključna u namjeri da se proizvodi kloniranih životinja stave u prodaju.

05.01.2007. Siročići orangutani nada za spas vrste!

Za desetak godina orangutani više neće živjeti u divljini. Jedino mjesto gdje će ih se moći vidjeti bit će utočišta u divljini. Kako bi upozorili na opasnost od istrebljenja tih simpatičnih narančastih majmuna, BBC je snimio seriju na Borneu koja će se prikazati sljedeće godine. (Vjesnik)

04.01.2007. Vegetarijanska prehrana kao uspješna redukcijska dijeta!

Prema znanstevnom pregledu objavljenom u časopisu Nutrition Reviews, vegeterijanska prehrana je izuzetno djelotvorna kao redukcijska dijeta. Vegetarijanci su mršaviji od svejeda, imaju manju stopu pobola od srčanih bolesti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i ostalih bolesti koje mogu biti posljedica prekomjerne tjelesne mase i pretilosti. Nova pregledna studija usporedila je podatke 87 prethodno provedenih studija te pokazala da gubitak tjelesne mase osoba na režimu vegetarijanske prehrane, ne ovisi o tjelesnoj aktivnosti te brojanju kalorija te da prosječno iznosi 0,5 kilograma tjedno. Stopa pretilosti u općoj populaciji raste neprekidno, dok kod vegetarijanaca iznosi između 0 i 6%. Autori studije također su utvrdili da vegetarijanci u prosjeku imaju 3 do 20% nižu tjelesnu masu u odnosu na svejede.

04.01.2007. Skrbnici kućnih životinja slabijeg zdravlja?

Istraživanje provedeno u Finskoj sugerira da su skrbnici pasa i mačaka češće slabijeg zdravlja nego osobe koje nemaju kućne životinje. Znanstvenici sa sveučilišta u Turkuu su na uzorku od 21.000 ispitanika utvrdili da su vlasnici kućnih životinja najčešće osobe starije od 40 godina, slabijeg socijalnog statusa i obrazovanja. Pokazalo se da oni češće pate od povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, išijasa, migrena, depresije i napadaja panike. Unatoč povišenoj razini tjelesne aktivnosti, vlasnici kućnih životinja su imali i prosječno veći indeks tjelesne mase nego ostatak ispitanika.

03.01.2007. Ugroženo pola naših slatkovodnih riba!

Od 316 europskih slatkovodnih vrsta riba, u našoj ih zemlji ima 150, od kojih čak 90 treba neki oblik zaštite. Hrvatska brojem vrsta slatkovodnih riba spada među najbogatije europske zemlje, odmah iza Turske. U cijeloj Europi zabilježeno je 316 vrsta slatkovodnih riba, a u Hrvatskoj oko 150 vrsta, od čega oko 20 naseljava isključivo hrvatske vodotoke. Međutim, od ukupnog broja slatkovodnih riba koje žive u Hrvatskoj čak je 90 vrsta u Crvenoj knjizi slatkovodnih riba Hrvatske, što znaci da trebaju neki oblik zaštite kako ne bi uskoro ili kroz neko dulje razdoblje nestale iz naše faune.

03.01.2007. S viškom masnoće 75 posto zastupnika!

Ukupan prosječni kolesterol saborskih zastupnika, pokazala je analiza krvi, jest 5,8, iako je poželjna vrijednost manje od pet, dok im štetni LDL kolesterol prosječno iznosi 3,7, a trebao bi biti manji od tri.

02.01.2007. Poziv za prikupljanje deka i plahti za napuštene pse!

Prijatelji životinja pozivaju građane da doniraju Gradskom skloništu za napuštene životinje u Dumovcu stare ili nove deke i plahte za napuštene pse kojima će one, s obzirom na hladne dane, biti nužno potrebne. Molimo građane da se odazovu ovom apelu, a svoje donacije u obliku deka i plahti mogu, osim u Skloništu, ostaviti i u uredu udruge Prijatelji životinja, Gundulićeva 21a te u Veterinarskoj stanici grada Zagreba, Heinzelova 68. Također, deke i plahte trebaju i životinje u ostalim skloništima u Hrvatskoj pa molimo sve građane da pomognu.

02.01.2007. Sukobi ljudi i životinja u borbi za opstanak!

'Pavijani i hijene sve češće napadaju stanovnike manjih naselja u sušom poharanoj Somaliji', piše nairobijski list The East African. U jednom sukobu koji je izbio zbog vode nekoliko je pavijana smrtno stradalo, a neki su stočari bili ozlijeđeni. Primijećeno je da skupine pavijana stoje na 'glavnim cestovnim križanjima i mostovima' te napadaju kamione koji voze voće i povrće na obližnje tržnice. 'Često ih se može vidjeti kako bježe s čitavim grozdovima banana ili lubenicama', dodaju novine.

01.01.2007. U Austriji se sve manje jede meso!

Potrošnja mesa kod Austrijanaca godišnje se smanjuje i do 3%. Svaka peta mlada žena uopće više ne jede meso. Zbog svega toga se potrošnja povrća po osobi značajno povećala - od 1990. godine za preko 34%. Veganska udruga Austrije ističe kako je veganska populacija u Austriji u stalnom porastu, da vegetarijanaca ima preko 3%, da je ponuda veganske hrane u trgovinama i restoranima veoma dobra te da cijena takve hrane pada. Tako, primjerice, cijena litre sojinog mlijeka odgovara protuvrijednosti od 6 kuna.

Broj pronađenih vijesti: 47.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2007 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting