Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 45.

30.11.2007. Akcije udruge Glas životinja povodom Svjetskog dana bez lova!

Povodom dana borbe protiv lova (3.12.) udruga Glas životinja organizira u subotu 1.12.2007. od 10 do 14 sati u Zadru na Branimirovoj obali kod mosta i u ponedjeljak 3.12.2007. od 10 do 12 sati u Karlovcu na Trgu Josipa Broza kod Kauflanda info štand gdje će se potpisivati peticije 'Priroda bez lovaca - Hrvatska bez lova' i 'Životinje su mi važne'. Pozivamo vas da posjetite info štandove udruge Glas životinja i svojim potpisima poduprete ove inicijative.

30.11.2007. McDonald's prodavao hranu nakon isteka roka valjanosti!

Lanac restorana brze hrane McDonald's osumnjičen je da je u Tokiju prodavao hranu kojoj je istekao rok trajanja, objavili su mediji u utorak. McDonald's Holdings Co. objavio je da četiri restorana u Tokiju nisu vodila računa o roku valjanosti tri vrste salate, piše list Jiji Press. Japanska podružnica koja njima upravlja nije objavila tu informaciju ranije, jer nisu prekršena pravila o zdravstvenoj ispravnosti hrane kao ni drugi zakoni, rekao je glasnogovornik tvrtke. Salate se moraju prodati u roku 12 sati od proizvodnje, no u poslovnicama McDonald'sa zamijenili su etikete na neprodanim salatama i prodali ih dan nakon isteka roka. Tvrtka je pokrenula istragu i o tome jesu li neka pića Mcshakea i proizvodi od jogurta također prodavani nakon isteka roka valjanosti. Do okončanja istrage McDonald's je odlučio raskinuti ugovor s japanskom podružnicom i odsad će izravno upravljati restoranima u Tokiju. Dionice te tvrtke pale su u utorak za 2.4 posto.

29.11.2007. C. Applegate poručuje: 'Provedite Božić bez pravog krzna!'

Kelly Bundy iz humoristične serije 'Bračne vode' posljednja je u nizu poznatih osoba koje su se pridružile organizaciji PETA u borbi protiv nošenja pravog krzna. Glumica Christina Applegate snimila je reklamu u kojoj poziva ljude da za božićne blagdane ne daruju svojim najmilijima kapute, ovratnike i rukavice načinjene od ostataka životinja. Lijepa Christina na božićnoj razglednici pojavljuje se gola, a na rukama ima seksi rukavice napravljene od umjetnog materijala. 'Kad sam imala šest godina imala sam mali krzneni kaputić i to je to. To je bio jedini odjevni predmet sašiven od pravog krzna koji sam posjedovala u životu. Kad sam postala vegetarijanka, počela sam sve više čitati o tome otkud krzno dolazi i što sve proživljavaju te životinje', kaže glumica koja je meso prestala jesti s 15 godina. Christina poručuje ljudima kako u današnje vrijeme zaista nema potrebe nositi pravo krzno kada postoje vrlo kvalitetne imitacije koje su ujedno i jeftinije.

29.11.2007. Počelo treće izdanje Festivala novog cirkusa!

Jučer je počelo treće izdanje Festivala novog cirkusa, i to predstavom 'Taiteul' francuske skupine La Scabreuse u ZKM-u. Festivalski program aktivno se nastavlja i danas, 29. studenoga 2007. U 11 sati u prostorijama Francuskog instituta, Bogovićeva 1, održat će se prezentacija nekad francuskoga, danas sveeuropskoga projekta Jeunes Talents Cirque koji mladim cirkuskim umjetnicima omogućuje sustav potpune potpore u stvaranju prve profesionalne produkcije. Projekt će predstaviti njegov začetnik Fred Cardon te aktualni predsjednik selekcijskog odbora Jean-Michel Guy, uz video isječke skupina koje su dosad uspješno lansirale svoje projekte kroz JTC. Pozivamo vas na ovu prezentaciju kako biste vidjeli kako to zabavljaju cirkusi bez životinjskih točaka.

28.11.2007. Madonna zbog fotografije obojila cijelo stado ovaca!

Pop kraljica je izazvala bijes udruga za zaštitu životinja nakon što je zašarenila svoje stado ovaca. Zbog fotografiranja za magazin Vouge obojila je svoje ovce u plavu, rozu, žutu i zelenu boju. Madonna je na taj način navodno odavala počast poznatom fotografu Cecilu Beatonu. On je na imanju, koje ona sad posjeduje, živio '30-ih i '40-ih godina prošlog stoljeća. 'Cijelo fotografiranje šalje krivu poruku o tretiranju životinja. Što ako sad i ostali počnu bojiti svoje ovce i to bojama opasnim po životinje', odmah su počeli protestirati prijatelji životinja.

28.11.2007. Varaždin također za čipiranje svih pasa!

Nakon Zagreba, Splita, Pule i Rijeke, i Varaždin je dao javnu potporu kampanji udruge Prijatelji životinja za promjenu Pravilnika o označavanju pasa odnosno za donošenje zakonske obveze mikročipiranja svih pasa u Hrvatskoj. Prijatelji životinja zahtijevaju zakonsku obvezu mikročipiranja svih pasa u Hrvatskoj zbog velikog problema napuštanja životinja i njihovog zbrinjavanja, dok je samo oko 20% pasa mikročipirano. Prijatelji životinja zahtijevaju hitnu promjenu Pravilnika o označavanju pasa odnosno zakonsku obvezu mikročipiranja svih pasa, a ne samo novorođenih.

27.11.2007. Načelnik u splitskoj policiji za zaštitu tuljanove mladunčadi!

Ninoslav Ćurić, načelnik Ureda načelnika PU splitsko-dalmatinske, na redakciju Glasa Dalmacije poslao je emotivni e-mail upozorenja o lovu na tuljanovu mladunčad koji mole za spas. "Primio sam ovaj mail privatno i jako mi se učinio tužan. Naime, dobio sam ga od prijateljice i poslao redakcijama, prijateljima i svima čije e-mail adrese imam. Ne nastupam u ime policijske uprave, nego kao čovjek. Privatno sam protiv svake vrste lova, a posebice vrsta koje izumiru. Htio sam samo kao civilni čovjek a ne policajac skrenuti pažnju na ovu problematiku, da se tome jednom stane na kraj", pojasnio je Ninoslav Ćurić. Inače, u pismu se upozorava na novu vrstu turizma koja se sve više prakticira u Kanadi i Norveškoj, a radi se o lovu na male tuljane. Cilj je akcije zaštita tuljana i upozorenje svjetskih vođa o postojanju ovog problema kako bi se lovce spriječilo u njihovom naumu.

26.11.2007. Predstavljanje knjige 'Zeleni alati za održivu revoluciju'!

U organizaciji Europskog doma i udruge Glas životinja a povodom klimatskih promjena i stanja svijeta, u utorak, 27.11.2007. Godine u 19:00 sati, u Europskom domu, Jurišićeva 1/1, Zagreb, održat će se predstavljanje knjige Zeleni alati za održivu revoluciju. Knjigu će predstaviti autori: Bruno Motik i Dražen Šimleša. Knjiga Zeleni alati za održivu revoluciju pokriva širok spektar praktičnih savjeta, te socijalnih, političkih i ekoloških motiva okretanja održivoj revoluciji.

25.11.2007. Krivolovci iz BiH pucali po hrvatskoj graničnoj policiji!

Trojica državljana BiH su 21. studenoga ilegalno ušla u Hrvatsku u općinu Dvor, gdje su, zatečeni u krivolovu, zapucali prema policiji pa pobjegli. Krivolovce je hrvatska granična policija zatekla oko 13 sati u šumi Ribnik u Gornjem Žirovcu kod Dvora, uz državnu granicu s BiH, kako skidaju kožu s ubijenih srna. Kad su ugledali policajce, krivolovci su zapucali prema njima, na što su hrvatski policajci, nakon što su ih upozorili, ispalili iz službenog oružja više hitaca u zrak. Počinitelji su pobjegli kroz minski sumnjivo područje prema BiH, odnijevši sa sobom srne. Protiv njih je podnesena kaznena prijava za pokušaj teškog ubojstva i za protuzakoniti lov te prekršajna prijava zbog ilegalnog prelaska državne granice.

25.11.2007. Super učinak 'Super filma'!

Studenti koji su gledali film Super Size Me su postali svjesniji štetnosti neumjerenog konzumiranja brze hrane te je vrlo vjerojatno kako neće tako skoro zaći u restoran brze hrane. Nije loše s obzirom da se radi samo o gledanju filma! Autori studije smatraju kako bi gledanje ovog filma bilo dobro uključiti u svačiji pokušaj smanjenja tjelesne mase.

24.11.2007. Britanski laboratoriji ne zadovoljavaju EU standarde!

Uvjeti za životinje u britanskim istraživačkim laboratorijima ne udovoljavaju novim europskim smjernicama koje su stupile na snagu 15. lipnja. Na nedostatak je ukazala istraživačka zaklada bez uporabe životinja Dr. Hadwen Trust, koje kaže da je stanje u suštoj suprotnosti s čestim izjavama britanske vlade da Britanija ima najstroža pravila na svijetu. Sveučilišta su najvjerojatnije najveći prekršitelji. Dr. Hadwen Trust je vodeća britanska zaklada za medicinska istraživanja koja je koristi životinje, već financira isključivo alternativne tehnike koje mogu zamijeniti pokuse na životinjama.

23.11.2007. Bush pomilovao purane uoči Dana zahvalnosti!

Nastavljajući tradiciju dugu šest desetljeća, američki predsjednik George W. Bush u utorak je u Ružičnjaku Bijele kuće udijelio predsjednički oprost paru nacionalnih purana za Dan zahvalnosti, što će im donijeti miran nastavak života u Disney Worldu. Na prigodnoj svečanosti Bush je objavio kako su purani dobili imena May i Flower, odabrana na web natječaju Bijele kuće. Nakon svečanosti u Ružičnjaku Bijele kuće, purani će prvom klasom odletjeti za Disney World u Orlandu na Floridi, gdje će predvoditi Disneyevu Thanksgiving paradu, i potom živjeti u Mickeyevoj seoskoj kući u parku Čarobno kraljevstvo. Hvala, predsjedniče Bush, što ste spasili May i Flower, no što je s ostatkom od milijun purana koji će ubijeni završiti na trpezi kojom Amerikanci proslavljaju blagdan ispunjem ljubavlju i mirom?

22.11.2007. GEA poziva na dan posebnih cijena!

U petak i subotu (23.11. i 24.11.) GEA poziva na dan posebnih cijena u centru Zagreba u Varšavskoj 8! Povodom otvorenja, GEA časti s 20% popusta na cijeli asortiman, a bit će i više degustacija i promocija iz vlastite ponude. Kao posebnost, dipl. ing. bio. Bosiljka Vukadin iz GEA-ine kozmetičke linije Basilicum bit će tijekom ta dva dana na raspolaganju posjetiteljima za savjete i pregled kože. Basilicum linija se proizvodi u iznimno malim serijama iz potpuno prirodnih i ekoloških sirovina za najosjetljiviju kožu i za one koji žele koristiti najprirodniju moguću kozmetiku bez konzervansa, mirisa ili bilo kakvih kemijskih sastojaka. Na besplatnom savjetovanju ovaj petak u Varšavskoj 8 od 16-20h mogu se naručiti kozmetički preparati koji će se proizvesti samo za Vaš tip kože i prema Vašim željama i potrebama. Basilicum kozmetika nije testirana na životinjama, a termini besplatnog savjetovanja Basilicum kozmetike održavaju se u GEA-i u Domjanićevoj 26, svaki petak 16-19h i GEA-i u Varšavskoj 8, svaki utorak 16-19h.

22.11.2007. Ptičja gripa na farmi pura!

Veterinari su naredili pokolj 5000 purica na free-range farmi u Norfolku nakon što se ptičja gripa vratila u Britaniju, prvi put nakon što je zabilježena na farmi koju vodi tvrtka Bernard Matthews. Otkriće zaraze na farmi u Dissu, na granici sa Suffolkom, došlo je kao novi udarac farmerima već pogođenima ove godine izbijanjem slinavke. Odjel za okoliš, hranu i ruralna pitanja izjavio je da prvi pokusi pokazuju da su purice oboljele od varijante H5 ptičje gripe, no još nije poznato radi li se o visoko smrtnom obliku.

21.11.2007. Bayer obustavlju prodaju lijeka za operaciju srca!

Pod pritiskom regulatornih agencija širom svijeta, Bayer Pharmaceuticals je objavio da obustavlja svjetsku prodaju lijeka široko korištenog za kontrolu krvarenja tijekom operacija srca, nakon što je istraživanje pokazalo da su pacijenti koji su primali taj lijek u povećanom riziku od smrti. Američke, njemačke i kanadske agencije natjerale su Bayern da prestane prodavati Trasylol dok nadležni ne završe detaljnu analizu kanadske studije koja je obustavljena prije dva tjedna kada su preliminarne analize ukazale da je smrtnost potencijalno veća kod primatelja ovog lijeka nego alternativnih medikamenata. Zbog postojanja samo dva alternativna lijeka, američka agencija za hranu i lijekove najavila je rad s Bayerom da se Trasylol postepeno povuče dok bolnice ne nabave alternativne lijekove.

21.11.2007. Izumrijet će trećina svih živih vrsta!

Novo izvješće IPCC-a o klimi sadrži cijeli niz alarmantnih zaključaka kao i detalja o klimatskim promjenama, a među njima je i ono da će zbog zagrijavanja planeta doći do izumiranja trećine svjetskih živih vrsta. Doći će do otapanja arktičkog leda, i kod umjerenog porasta prosječnih temperatura za 1 do 3 stupnja Celzija, a žetve će se dramatično smanjiti. Naglašeno je i da se morima i oceanima događa isto zagađenje kao i atmosferi, te da se radi o najjačoj promjeni u kemiji oceana u posljednjih 20 milijuna godina. Očekuje se kako će ovo poremetiti život u morima te još dodatno pogoršati klimatske promjene. UN-ov glavni tajnik je jednostavno rekao da je svijet na rubu propasti. (monitor.hr)

20.11.2007. Dupini spasili surfera od morskog psa!

Todd Endris je surfao kada ga je ugrizao 3 do 4 metra dugačak morski pas, no zahvaljujući nekolicini Flippera i svom prijatelju, preživio je. Veliki bijeli pas, koji se pojavio niotkud, udario je triput, guleći mu kožu s leđa i derući mu desnu nogu do kosti. Tada je interveniralo jato dupina stvarajući zaštitni krug oko Endrisa, omogućivši mu da stigne do obale gdje mu je prijatelj pružio prvu pomoć koja mu je spasila život. Gotovo četiri mjeseca kasnije, Endris, koji još uvijek ide na terapiju zbog mišića koji su mu oštećeni tijekom napada, opet je u vodi na svojoj dasci i to na istom mjestu gdje je umalo izgubio život.

20.11.2007. Talijani pokušavaju zaštititi crne mačke!

Talijanski zaštitari životinja proglasili su subotu 'danom crne mačke' u pokušaju da spriječe ubijanje tisuća mačaka od praznovjernih ljudi koji misle da crne mačke donose nesreću. Pošast je u Italiji krenula nakon papinskog proglasa iz Srednjeg vijeka kad su crne mačke proglašene đavoljim instrumentom. Danas u Italiji pogiba 60.000 crnih mačaka godišnje, što od praznovjernih, što od sotonista, što od kozmetičara koji iznimno cijene crnu mačju dlaku. Ljubitelji mačaka za pomoć su se obratili i Papu Benediktu XVI, poznatom mačkoljupcu.

19.11.2007. 'Kožni problemi' Natalie Portman!

Potpora koju Natalie Portman pruža dobrobiti životinja uzrokovala joj je probleme na snimanju. Ljepotica iz Ratova zvijezda, koja je striktna vegetarijanka, kaže da su kostimografi morali izraditi posebne kostime zbog njenog odbijanja da nosi kožu. 'Ja sam ljubiteljica životinja i vegetarijanka već 17 godina', rekla je Portman. 'Ne želim nositi kožu u privatnom životu i neću je nositi niti za film. Morat će mi napraviti odjeću od umjetne kože.' 

19.11.2007. Svinjska kuga u Zagorju!

Županijski Veterinarski ured u Donjoj Stubici izvijestio je da se na području Krapinsko-zagorske županije pojavila svinjska kuga. Laboratorijskim nalazom u petak je potvrđeno da se ta zarazna bolest pojavila u jednome dvorištu u Petrovoj Gori, u blizini Lobora, te u Kuzmincu u susjednoj općini Mihovljanu. Zato se u krugu od 10 kilometara od naselja Kuzminca i Petrove Gore, prema naredbi Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, to područje proglašava zaraženim i ugroženim od svinjske kuge. (Hina)

18.11.2007. Max najredovitiji putnik trajekta!

Pas s otoka La Maddalene već godinama samostalno putuje trajektom na Sardiniju. Max se svako jutro točno u 10 sati uspinje na trajekt, a nakon što stigne na odredište, prošeće i sljedećim se trajektom vraća kući, izvijestili su u četvrtak talijanski mediji. Nitko od otočana ne može se sjetiti kad se mješanac prvi put odlučio provozati se brodom, no postao je ljubimac svih otočana. (H)

18.11.2007. Bacali meso po Konzumu!

Darko P. i njegov sin Ivan R. P. uhićeni su u četvrtak u 20:40 sati u Konzumu u Ilici jer su bacali meso po trgovini. Bili su nezadovoljni cijenom. Policajce je pozvao zaštitar, no otac i sin počeli su i njih vrijeđati, pa su privedeni. Dok je otac dragovoljno ušao u policijski auto, sin je morao biti vezan lisičinama. U postaji, pak, vezan je otac jer je htio otići iz postaje. (vl)

17.11.2007. Heather Mills posjetila udrugu Prijatelji životinja!

Veganka i aktivistica za prava životinja, Heather Mills, jučer je posjetila udrugu Prijatelji životinja kako bi dala potporu razvoju pokreta za prava životinja i vegetarijanstva u Hrvatskoj. U jednosatnom razgovoru članovi Udruge upoznali su Heather Mills sa zaštitom i pravima životinja u Hrvatskoj, pri čemu je pohvalila zakonsku zabranu uzgoja životinja za krzno i dala potporu kampanji za zabranu uvoza psećeg i mačjeg krzna. Heather se pohvalno izrazila i o hrvatskoj zakonskoj zabrani uvoza tuljanovog krzna, a nada se i daljnjem porastu broja vegetarijanaca i vegana u Hrvatskoj. Heather Mills je poznata vegetarijanka i borac za životinje, a najviše se bavi problemima razminiravanja, promicanjem vegetarijanstva i prava životinja.

17.11.2007. Prehrana bogata mastima šteti krvnim žilama!

Istraživanje provedeno u SAD sugerira da prehrana koja obiluje mastima, poput popularne Atkinsove dijete, može prouzročiti dugotrajna oštećenja krvnih žila. Također, takva prehrana uzrokuje razvoj upalnih procesa povezanih s kardiovaskularnim bolestima, objavili su znanstvenici s University of Maryland. Nasuprot tome, režimi prehrane koje karakterizira smanjeni unos masti dovode do snižavanja razine kolesterola u krvi, poboljšavajući tako funkciju krvnih žila. Pokazalo se da Atkinsova dijeta (u kojoj je 50% konzumiranih kalorija porijeklom iz masti) dovodi do povišenja razine tzv. lošeg kolesterola (LDL) za 7%, dok dijete s reduciranim unosom masti (samo 10-30% kalorija je bilo porijeklom iz masti) razinu LDL-a smanjuju za 7 do 10%.

16.11.2007. Kloniran majmun!

Amerikanci su prvi put klonirali majmuna, a taj se 'uspjeh' tumači kao još jedan korak prema kloniranju ljudi. Više embrija kloniranog 10-godišnjeg makakija poslužilo je kao izvor matičnih stanica, koje je tim u laboratorijskim uvjetima 'natjerao' da se razviju u 'odraslo' srce i živčane stanice. Tim iz Južne Koreje 2004. objavio je da je klonirao čovjeka, no pokazalo se da je to istraživanje bilo lažirano. No tim iz Newcastlea doista je klonirao čovjeka, ali ti su zameci poživjeli samo nekoliko dana te se iz njih nisu mogle izvući matične stanice. (vl)

15.11.2007. I Grad Rijeka podržao inicijativu za čipiranje svih pasa!

Nakon Zagreba, Splita i Pule, i Rijeka je dala javnu potporu kampanji udruge Prijatelji životinja za promjenu Pravilnika o označavanju pasa odnosno za donošenje zakonske obveze mikročipiranja svih pasa u Hrvatskoj. Potporu potpisuje gradonačelnik Vojko Obersnel. Prijatelji životinja zahtijevaju zakonsku obvezu mikročipiranja svih pasa u Hrvatskoj zbog velikog problema napuštanja životinja i njihovog zbrinjavanja, dok je samo oko 20% pasa mikročipirano. To je potpuno neprihvatljivo jer je provođenje mikročipiranja osnova pravilne provedbe Zakona o zaštiti životinja. Prijatelji životinja zahtijevaju hitnu promjenu Pravilnika o označavanju pasa odnosno zakonsku obvezu mikročipiranja svih pasa, a ne samo novorođenih. Prema trenutnoj zakonskoj regulativi trebalo bi čekati još petnaest godina da svi psi u Hrvatskoj budu mikročipirani.

15.11.2007. Radnici na farmi peradi pozitivni na tuberkulozu!

Zdravstveni radnici u Alabami identificirli su 212 radnika koji su pozitivni na test za tuberkulozu na jednoj jedinoj farmi peradi, koja je u vlasništvu jednog od najvećih prerađivača u SAD-u. Na farmi u Decaturu, u Alabami, koja je u vlasništvu Wayne Farms LLC, 765 zaposlenka podvrgnuto je kožnom testu i 28% je bilo zaraženo, uključujući jednog s aktivnom tuberkulozom koja je zarazna. Liječnici moraju tek procijeniti rendgenske snimke za još 165 radnika koji su pozitivni na test a mogli bi biti zarazni. Do testiranja je došlo zbog ranijeg slučaja aktivno bolesnog zaposlenika farme. Obojica aktivnih bolesnika su iz Latinske Amerike gdje je bolest česta, kažu zdravstveni radnici.

14.11.2007. Okrutnost na Sveučilištu Kolorado u Denveru!

Laboratorijski tehničar koji je radio pet godina na Sveučilištu Kolorado u Denveru, pri Centru za zdravstvene znanosti (UCHSC) obratio se PETA-i kada su nadležni odbili pozabaviti se ozbiljnim optužbama za zanemarivanje i nebrigu. 'Zviždač' je često svjedočio neprestanim povredama saveznih zakona i propisa koji se odnose na brigu i rukovanje životinjama u laboratorijima. PETA je zatražila od Ministarstva poljoprivrede i Nacionalnog zdravstvenog instituta da poduzmu trenutnu istragu i pozvala UCHSC da odmah raspusti vijeće za brigu o životinjama i zamijeni ga članovima koji su voljni raditi svoj posao.

13.11.2007. Majmunski 'Guantanamo Bay' na španjolskoj rivijeri!

Nova tajna istraga organizacije BUAV razotkrila je u popularnoj španjolskoj turističkoj destinaciji blizu Barcelone zatvor za primate u stilu 'Guantanamo Bay' zatvora. Nalazi se u Camarlesu, u katalonskoj pokrajini na sjeveroistoku Španjolske i snabdijeva istraživačke laboratorije širom Europe majmunima makakijima dopremljenima s Mauricijusa. Snimke BUAV-a prikazuju životinje u Camarlesu držane u golim betonskim i metalnim kavezima pod vrelim španjolskim suncem prije no što budu otpremljene u europske laboratorije da bi bile podvrgnute bolnim pokusima. BUAV je uvjeren da, iako pod obvezom pravila EU, ćelije u stilu 'Guantanamo Bay' prikazane na snimkama nikako ne mogu zadovoljiti potrebe životinja.

12.11.2007. Ekološka katastrofa u Crnom moru!

Oluja koja je jučer zahvatila područje Crnog mora potopila je četiri broda, uključujući i tanker ruske tvrtke Volganeft što je uzrokovalo curenje 1300 tona nafte. Valovi veličine pet metara prepolovili su tanker na pola što je prouzročilo veliku ekološku havariju. Da stvar bude gora u moru je nestalo 13 članova posade, a spasilačke ekipe trenutno tragaju i za 10 mornara nestalih s drugih brodova. 'Ovo je veoma ozbiljna ekološka katastrofa. Trebat će nam nekoliko godina da saniramo štetu', izjavio je neimenovani službenik ruske ekološke agencije. (monitor.hr)

10.11.2007. Paris Hilton spašava pijane slonove!

Paris Hilton pokrenula je kampanju za zaštitu pripitih slonova rastužena pričom o smrti šest nesretnih životinja. U Indiji se rižino pivo čuva u spremnicima u koje slonovi lako provale i potom pijani upadaju u različite opasnosti. Paris želi da se pivo bolje sakrije. (vl)

10.11.2007. Krokodil u zatvoru nakon što je nasrnuo na ribolovce!

Živahni krokodil proveo je noć iza rešetaka u australijskom rudarskom gradiću u pokrajini Northern Territory, nakon što je nasrnuo na ribolovce. Lokalni radio je upozorio prebivaoce da paze na 2,4 metarskog krokodila nakon što se susreo s grupom ribolovaca. Ribolovci su rekli policiji da su izvlačili svoj čamac na rampu u jaht-klubu kada su zagledali krokodila u vodi. Izjavili su da je životinja 'krenula na njih'.

09.11.2007. Pronađena nova vrsta invazivne životinje!

Nedavno su znanstvenici Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta otkrili za Hrvatsku novu vrstu školjkaša, Anodonta (Sinanodonta) woodiana. To je zasad najveći europski slatkovodni školjkaš, duljina školjke mu je oko 26, visina oko 12, a širina šest centimetara. Prvi nalaz te vrste u Hrvatskoj koji je i znanstveno potvrđen, bio je početkom rujna ove godine u kanalu Strug kod Stare Gradiške. Tijekom istog mjeseca vrsta je nađena i u ribnjacima Draganići kod Karlovca, a dojave ribiča iz Sv. Ivana Zeline treba potvrditi odlaskom na teren.

08.11.2007. Trovanje pasa i mačaka u Supetru!

U zadnjih nekoliko dana u gradu Supetru su zaredala trovanja pasa i mačaka s čime su upoznate veterinarska služba i policija. Prema opisanim simptomima, koji obuhvaćaju hripanje, otežano disanje, grčeve, probleme u hodanju, paralizu udova i smrt koja nastupa vrlo brzo najvjerojatnije nije riječ o rodenticidima tj. otrovima za štakore zbog toga što zbog mehanizma njihovog toksičnog djelovanja tim otrovima treba više vremena kako bi djelovali na životinje veličine psa ili mačjke a nepoznati otrov od kojega su stradali psi i mačke djeluje strahovito brzo i ubija životinju u roku od devedesetak minuta te joj praktički ne ostavlja nikakvu šansu za preživljavanje.

08.11.2007. Život bez tumora!

Pregledom više od 7000 istraživanja o prehrani, vježbanju, tjelesnoj masi i tumorima, američki je tim znanstvenika popisao najbitnije elemente prevencije. Za život bez tumora najbitnije je zdravo se hraniti i održavati umjerenu tjelesnu težinu. Jedan od najbitnijih elemenata zaštite od pojave tumora je zdrava prehrana koja se bazira na voću, povrću i žitaricama, a treba izbjegavati crveno meso, mliječne proizvode i masti. Drugi bitan čimbenik zdravog života je tjelovježba koja nas čini otpornijima i pomaže u regulaciji tjelesne mase. U sklopu istraživanja je provedena zanimljiva anketa koja je pokazala da je samo 49% ispitanika znalo kako manjak voća i povrća uzrokuje tumore, a samo njih 46% je znalo da pretilost predstavlja rizik. Ali je zato njih 71% smatralo da su ostaci pesticida na proizvodima glavni rizik – što nikad nije dokazano. (vidi.hr)

07.11.2007. Zvijezda hit-serije 'Heroji' u obračunu s japanskim ribarima!

TV glumica Hayden Panettiere bila je upletena u nasilan obračun s japanskim ribarima kada je pokušala omesti njihov pokolj dupina. Osamnaestogodišnja glumica, koja glumi u hit-seriji 'Heroji', otplivala je na dasci za surfanje do jata dupina u pokušaju da spriječi njihovo tjeranje u susjednu uvalu i pokolj koji slijedi. Međutim, šest surfera iz Australije i SAD, presrela je ribarska brodica prije nego što su stigli do dupina. Ribari su upotrijebili brodski propeler da ih zaustave i u jednom trenutku zamahnuli kukom. Ružan i moguće po život opasan sukob trajao je više od 10 minuta prije nego što su surferi bili prisiljeni vratiti se. Vjeruje se da su dupini poslije otjerani u uvalu i pobijeni. Panettiere, koja je strastvena surferica, predana aktivistica za zaštitu života u moru i podržavateljica kampanje za spas japanskih dupina, izjavila je: 'Bilo je zaista zastrašujuće. Neke od nas udarila je brodska kuka. Ali na kraju svega, bili smo zabrinuti za dupine. To je nevjerojatno tužno. Bili smo im blizu i skakali su iz vode da nas vide.' Surferi su se odvezli do aerodroma Osaka i napustili zemlju da izbjegnu uhićenje japanske policije.

07.11.2007. Divlje svinje traže hranu u kineskim gradovima!

Kina je ukinula zabranu lova na divlje svinje pokrajini Zhejiang nakon što su počele upadati u gradove u potrazi za hranom. Kineski tisak piše da vlasti u tom području planiraju kampanju ove zime kako bi se potjeralo divlje svinje. Jedan je vepar ušao u kuhinju studentskog doma, pojeo ostatke hrane i pobjegao u planinsko područje, piše Shangai Daily. Prije toga jedan je vepar upao u sobu čuvara bolnice i skočio na krevet. U toj pokrajini se biježi porast populacije divljih svinja zbog dobrih prirodnih uvjeta i nedostatka prirodnih neprijatelja.

06.11.2007. U Kongu ubijene četiri gorile!

U Kongu u šumi lokalni stanovnici pronašli su četiri ubijene gorile. Ove životinje žive još samo u Africi između Konga, Ruande i Ugande. S obzirom da ih ima još samo 720 u divljini gorile su zaštićene životinje, ali nerijetko se događa da ih krivolovci smaknu. Tragedija je kažu seljaci veća jer ubijene gorile su jako dobro poznavali. Motiv ubojstva ovih 'endema' još nije poznat.

05.11.2007. 'In memoriam: Ovo nije moj svijet' na festivalu u Ljubljani!

Robert Franciszty na Festivalu Break 2.4, koji se održava od 5. do 18. studenoga u Ljubljani, predstavit će video rad 'In memoriam: Ovo nije moj svijet' koji govori o stradavanju životinja i djece od mina. Naime, uz ljude i životinje, a što se često zaboravlja, stradavaju za vrijeme rata i nakon rata na minskim poljima. Pored toga što stradavaju u ratnoj iščašenoj svakodnevici, životinje se, a posebice psi, afrički štakori, pčele te i fluorescentne GMO-biljke, koriste u uklanjaju mina zaostalih u ratu. Tako na poligonima u Škabrnji i Benkovcu ispituje se pasivna metoda korištenja pčela za detekciju eksploziva; u ispitivanje je uključeno deset košnica, a u svakoj obitava između 50.000 i 80.000 pčela. Pri realizaciji video rada pomogao je Dražen Jeren, a Igor Bogdanić je autor glazbe.

05.11.2007. Majmun viđen kako oplakuje smrt djevojčice u Indiji!

U rijetkom događaju, viđen je majmun kako lije suze oplakujući smrt djevojčice u pokrajini Ghookma. Prema izjavama očevidaca, primat je prvi puta uočen kada su roditelji devetogodišnje Aarti, koja je umrla od bolesti, nosili njeno tijelo iz bolnice. Majmun, koji im se pridružio u kući
pokojnice, sjeo je kraj tijela i počeo liti suze. Došao je i na mjesto kremacije, izjavljuju očevici, te ostao nakon što je kremacija gotova i svi ostali otišli.

04.11.2007. Ustrijelili kobile zaštićenog podrijetla!

Policija traga za osobom ili osobama koje su na na državnom zemljištu kod naselja Mahovo, Općina Martinska Ves, iz vatrenog oružja u srijedu ili u četvrtak, ustrijelile kobile hrvatskog posavca trojice skrbnika. Dvije su usmrćene odmah, a treća je zadobila teške ozljede te je eutanazirana. Materijalna šteta je iznimno visoka, riječ je od oko 36 tisuća kuna. Kobile su pripadale konjogojcima s područja Ivanić-Grada.

03.11.2007. Edukativno-umjetnički program o zaštiti dupina!

Edukativno-umjetnički program 'PLES I EKOLOGIJA-MODULACIJA OBLIK 2' održat će se u Kazalištu Trešnja 5.11. 2007. u organizaciji i produkciji Umjetničke organizacije Histeria NOVA. Program za djecu i mlade počinje u 9:00, a sastoji se od prezentacije temeljnog projekta Udruge za zaštitu prirode VAL - Spašavanje posljednjih jadranskih dupina pod stručnim vodstvom mr.sc. Tomislava Gomerčića. Nastavak programa podrazumijeva kratku kreativnu radionicu o harmoniji slobodnog kretanja kitova i dupina te teoretskom uvodu u probleme zvučnog zagađenja mora i svjetskih voda. Nakon toga, u koreografiji i režiji Marije Šćekić bit će prikazana predstava Modulacija-oblik 2, inspiriana načinom života i sustavom komunikacije morskih sisavaca (echolokacija, vokalizacija, bioluminiscenija).

03.11.2007. Šestero isključenih iz Lovačke udruge!

Izvršni odbor Lovačke udruge 'Imotska krajina' koja broji 293 člana suspendiralo je 14 svojih članova, a šest ih je ostalo bez lovačke iskaznice! Nakon prošlonedjeljnog ranjavanja lovca Josipa Jažića, kojega je nehotično u lovu ranio njegov susjed Petar Zdilar, a poučeni i iskustvom o ranjavanju dvojice lovaca u Zmijavcima, Izvršni odbor te udruge hitno je reagirao, suspedirajući 14 svojih članova, a njih šestero isključio iz Lovačke udruge. Svi oni imaju pravo žalbe, ali je već sada izvjesno da će mnogi od njih ostati bez lovačke iskaznice, a samim time i bez prava lova.

02.11.2007. Otvorena ambulanta u Kaštel Štafiliću!

Nova, suvremeno opremljena veterinarska ambulanta za male životinje prošlog je četvrtka svečano otvorena u Srednjoj školi braće Radić u Kaštel Štafiliću. Nakon što je prije više od godinu dana uređen prostor u sklopu školske zgrade i postavljeni potrebni uređaji, ambulanta je tek sada dobila potrebne dozvole i profunkcionirala, ali samo za učenike, koji se u toj školi obrazuju za zanimanje veterinarskog tehničara.

01.11.2007. Ugrožena trećina primata!

Gotovo trećina svih visokih primata, majmuna i ostalih primata u opasnosti su od izumiranja zbog nesmiljenog uništavanja njihovog tropskog staništa, prodaje mesa divljih životinja i ilegalne trgovine divljim životinjama, glasi izvješće. U izvješću, koje će biti prezentirano u Međunarodnom
društvu primatologa (PSH) u Hainanu, u Kini, izdvojeno je 25 najugroženijih primata. Među njima su najugroženiji Miss Waldron's red colobus iz Obale Bjelokosti i Gane, Golden-headed langur iz Vijetnama i kineski Hainan gibbon, čiji je broj pao na 17. Horton Plains slender loris iz Sri Lanke
primijećen je svega četiri puta od 1937. godine.

Broj pronađenih vijesti: 45.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2007 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting