Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 43.

31.03.2007. Pas izveo Heimlichov hvat i spasio život skrbnici!

Dvogodišnji zlatni retriver vidio je kako se njegova skrbnica guši nakon što je progutala komad voća pa počeo skakati po njezinim prsima. Amerikanka Debbie Parkhurst iz Calverta u američkoj saveznoj državi Maryland vjeruje da je njezin pas izveo Heimlichov hvat i spasio joj život. Debbie Parkhurst ispričala je kako je u petak kod kuće jela jabuku pri čemu joj je u grlu zastao komad voća. 45-godišnja Amerikanka pokušala si je pomoći, no nije uspjela. Nakon što se počela udarati po prsima, retriver Toby primijetio je da se nešto događa. 'Toby se podigao na stražnje noge, a prednje šape stavio je na moja ramena. Gurnuo me na pod i počeo skakati po mojim prsima', opisala je prošlotjedni događaj Parkhurst. Kad je izbacila komad jabuke, Toby ju je počeo lizati da se ne onesvijesti. 'Doslovce imam ogrebotine u obliku šape na prsima. Liječnik mi je rekao da vjerojatno ne bih bila živa da nije bilo Tobyja', kaže Parkhurst.

30.03.2007. Potrošači u EU spremni platiti za dobrobit životinja!

Prema anketi 'Eurobarometra' o odnosu prema dobrobiti životinja, potrošači u EU spremni su poduzeti dodatne napore da kupe proizvode povoljne za dobrobit životinja, čak i ako to znači promjenu mjesta kupovanja ili plaćanja više za robu. Izvješće pokazuje da građani osjećaju pomanjkanje neophodnih informacija kako bi razlikovali proizvode na osnovi dobrobiti životinja. U prvoj anketi EU koja je pokrila svih 27 zemalja članica, kao i Tursku i Hrvatsku, 62% ispitanika izjavili su da će promijeniti svoje potrošačke navike kako bi nabavili više proizvoda prijateljskih prema dobrobiti životinja. Anketa je također pokazala kako građani smatraju da trenutno nemaju tu opciju zbog nedovoljne informiranosti o dobrobiti životinja u proizvodnji hrane. Velika većina ispitanika poduprli su ideju o deklariranju ili oznakama koje bi pokazale standarde dobrobiti životinja ostvarene u proizvodnji hrane koju kupuju.

29.03.2007. Prijatelji životinja i Ric O'Barry zahvalili općini Jasenice!

Nakon što je općina Jasenice na apel udruge Prijatelji životinja u svom dopisu jasno dala do znanja da ne želi zatočavati dupine niti će to podržavati uime bilo kakvih predstava u akvaparkovima, zahvalu općini Jasenice i načelniku Martinu Baričeviću osim udruge Prijatelji životinja uputio je i gospodin Richard O'Barry. Gospodin O'Barry tako u svojoj zahvali izjavljuje: 'Rekavši NE industriji zatočavanja dupina, Vi šaljete snažnu pozitivnu poruku ostatku svijeta. Poruku o tome da Hrvatska ima poštovanja prema prirodi'. Općina Jasenice tako je postala dobar primjer ostalim lokalnim zajednicama koje također planiraju na svojim područjima izgradnju akvaparkova, a koje se još nisu jasno ogradile i zabranile izgradnju dupinarija.

29.03.2007. Neonacist osuđen zbog mučenja životinja!

Njemački neonacist, predsjednik hamburške podružnice desno ekstremne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) Juergen Rieger osuđen je u Švedskoj zbog mučenja životinja. 'Rieger je zbog nebrige oko svinja na farmi koju posjeduje osuđen na plaćanje kazne u visini od 2.700 eura', citirao je njemački dnevnik 'Berliner Zeitung' jednog predstavnika švedskog ministarstva pravosuđa. Švedske vlasti su nakon utvrđivanja povrjede zakona o zaštiti životinja zatvorile Riegerovu farmu te zaplijenile svinje. Odvjetnik Rieger je farmu u južnoj Švedskoj kupio sredinom devedesetih te je zbog orijentacije na bio-uzgoj svinja od Europske unije primio subvencije u visini od 200.000 eura. Rieger u ponašanju švedskih vlasti vidi kampanju uperenu protiv njega i njegove stranke.

28.03.2007. Zec koji svijetli - umjetnost?!

Brazilski umjetnik Eduardo Kac, koji gostuje u Zagrebu, u oplođeno jajašce albino zeca unosi zeleni fluorescentni protein, nakon čega se rađa transgenetski zec koji svijetli u mraku. Zecovo je ime Alba. Umjetnik koji u svoj životopis upisuje niz kontroverznih akcija na granici umjetnosti i znanosti predstavit će se izložbom 'Rabbit Remiks', nastalom na temelju projekta 'GFP Bunny' koji je izazvao veliku medijsku pozornost diljem svijeta, budući da je riječ o eksperimentu sa živim zecom. Kac će se predstaviti izložbom u novootvorenoj C.A. galeriji. Njegov će projekt biti, doduše, pokazan samo preko dokumentacije, no zasigurno će izazvati puno kontroverzi. Bioetičar Hrvoje Jurić projekt smatra vrhuncem cinizma suvremenog društva i ne podržava ga, dok biolog Petar Mitrikeski smatra da ovaj umjetnički postupak nema smisla jer je napravljen samo zbog egzibicionizma i kao takav je besmislen i omalovažavajući za životinju.

28.03.2007. Zatukao psa koji mu je klao kokoši!

Ilija Modrić (78) iz Zatona Obrovačkog zaradio je prošle subote kaznenu prijavu zbog mučenja životinja jer je štapom istukao psa koji je potom umro. Modrić je sam policiji prijavio da je pas zapetljan u žičanu ogradu njegova vrta i tako postao druga osoba na zadarskom području koja je kazneno prijavljena zbog mučenja životinja, zbog čega bi mogao odsjediti u zatvoru do šest mjeseci. Modrići su zbog izgladnjelih pasa, koji su se zalijetali u njihov vrt i dvorište oko omanjeg povrtnjaka, napravili ogradu od bodljikave žice. Prošle subote, oko 4 sata ujutro, u tu se ogradu zapetljao pas mješanac nepoznatog skrbnika. Modriće je iz sna trgnuo lavež njihova psa koji je u dvorištu zavezan za lanac. Modrić se digao iz kreveta i otišao u vrt namjeravajući osloboditi lutalicu uhvaćenog u žicu i potjerati ga. Kad mu se približio, pas je skočio i zamalo ga ugrizao, pa je Modrić dohvatio prvi štap koji je našao i počeo ga tući. Kad je pas malaksao, vratio se u kuću i čekao jutro da sve prijavi policiji. Nije se osjećao kao prijestupnik jer je od policije tražio zaštitu. Sada u nevjerici sluša da bi mogao u zatvor.

27.03.2007. Zbrinut vuk iz prirode u Državni azil Ruščica!

Nakon mišljenja Povjerenstva za velike zvijeri, a sukladno 'Planu upravljanja vukom' kojeg je donijela Republika Hrvatska, Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture donijela je odluku da se vuk koji je prije mjesec dana reintroduciran u prirodu, na podrucju NP 'Risnjak', ponovno vrati u zatočeništvo. Glavni razlog ovakve odluke je činjenica što je vuk zadržao prisnost s ljudima, kod kojih je nastavio dolaziti, te je postojala bojazan da bude ustrijeljen do strane nesavjesnih pojedinaca. S obzirom na to, na teren je upućen interventni Tim Uprave za zaštitu prirode, koji je vuka locirao i uspavao, te transportirao u Državni azil za zaštićene životinje u Ruščici. Odluku da vuk bude zbrinut u ovom azilu, Ministarstvo kulture je donijelo sukladno dosadašnjoj uspješnoj praksi zbrinjavanja već pet vukova u ovom azilu. Nadzor zbrinjavanja vuka u Državni azil za zaštićene životinje Ruščica obavio je mr. sc. Željko Vuković, viši inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture Ured Đakovo.

26.03.2007. Prada se odriče krzna!

Prada je prva talijanska modna kuća koja će potpisati peticiju PETA-e, međunarodne organizacije koja se bori protiv iskorištavanja životinja u modne svrhe. Tim je povodom dizajnerica Miuccia Prada izjavila da je životinjsko krzno u modi postalo dosadno. Modnim rječnikom rečeno - krzno više nije moderno. Ipak, prva žena modne kuće Prada izjavljuje kako se krzna ne odriču zbog toga što više nije moderno, nego zbog činjenice da se životinje muče i ubijaju bez razloga. U PETA-i se nadaju da će Pradin potez imati utjecaja i na ostale, te da će svijet ipak doći do trenutka kada će jedino modno krzno biti - umjetno. (Slobodna Dalmacija)

25.03.2007. Povijesni prijedlog zakona za ukidanje pokusa na primatima!

Nacionalno vijeće protiv vivisekcije (NAVS) i Animal Defenders International (ADI) pozdravljaju vijest da bi Irska mogla postati prva Europska zemlja na svijetu koja će zabraniti laboratorijske pokuse na majmunima. Vijest o ovom važnom koraku dolazi u vrijeme kada se Europa priprema ponovno preispitati mogućnost zabrane pokusa na primatima (Direktiva EU 86/609). Predložena zabrana pokusa na primatima pojavila se u 'Prijedlogu zakona o ograničavanju pokusa na životinjama 2007.', osobni prijedlog zastupnika stranke 'Green Dail' Eamona Ryana. Kampanja ADI-a pokrenuta 2005.-e zapanjila je mnoge zastupnike kada je istaknula dokaze o sličnostima ljudi i drugih primata. Tri mjeseca nakon pokretanja kampanje, udruge za zaštitu životinja u Europi potpisale su Berlinsku deklaraciju, koju sada podržava preko 70 udruga. Novi izvještaj nazvan 'Nacije primata' koji kritizira pokuse na primatima i opisuje alternative, poslan je svim europskim zastupnicima i nacionalnim vladinim službenicima od strane NAVS/ADI. 88 EU zastupnika zajamčilo je svoju potporu da se pred europski Parlament postavi službeni zahtjev o ukidanju sveukupnog testiranja na primatima u EU. Uslijedilo je podnošenje deklaracije za proljetno zasjedanje. Mjesec travanj bit će Svjetski mjesec laboratorijskih životinja pa će NAVS i ADI poticati masovni pritisak u Europi i SAD-u da prestanu pokusi na primatima.

24.03.2007. I Hrvatska ubija svoje medvjede!

Povjerenstvo za gospodarenje medvjedom drži da je u Hrvatskoj od 600 do 1000 tih 'zvijeri' i da gubitak sto medvjeda Hrvatska može podnijeti. Od tog broja 70 bi trebali ubiti lovci, dok će ih, prema procjeni, 30 stradati u prometu. Đuro Huber, predsjednik Povjerenstva za gospodarenje medvjedom kaže da je ista kvota za odstrjel medvjeda bila i posljednje dvije godine, ali 'nije bila iskorištena'. Prema njegovim riječima, lani je na razne načine usmrćeno 86 medvjeda, od čega je njih čak 35 stradalo u prometu. Od ukupnog broja odstrijeljenih medvjeda 59 je 'smaknuto' u lovnom turizmu, sedam u interventnom odstrjelu te po jedan u samoobrani, odnosno krivolovu.

23.03.2007. Mrtvu kobilu iskrcali kod američkog veleposlanstva!

Nasuprot američkog veleposlanstva, u dvorištu Fero-Terma u Buzinu jučer oko 13 sati iz kamiona je iskrcana mrtva krvava kobila koja je ostavljena u dvorištu tvrtke. Nakon što je zaprimila anonimnu dojavu, udruga Prijatelji životinja obavijestila je o slučaju Policijsku upravu zagrebačku, nakon čega se ispred ispred Fero-Terma obavio očevid. Prema riječima glasnogovornice Aleksandre Ljube, vlasnik poduzeća Šime Gudeljević posudio je svom prijatelju kamion Fero-Terma da preveze svoju mrtvu kobilu u spalionicu u Sesvetama. S obzirom da spalionica nije radila oni su se vratili u krug poduzeća i iskrcali mrtvu kobilu na prostoru vanjskog skladišta. Prijatelj koji je istovario mrtvu kobilu inače ima uzgajalište konja. Međutim, prema riječima Ivice Grlića, direktor Agroproteinke, pogon za spaljivanje najnormalnije radi od 0 do 24 sata, a posebno u ovo vrijeme jer u Hrvatskoj vlada svinjska kuga. Protiv vlasnika tvrtke bit će podnesena prekršajna prijava, a on će platiti troškove prijevoza i zbrinjavanja lešine. (javno.com)

22.03.2007. Predavanje trenera Flippera Rica O'Barryja u KIC-u!

Gospodin Richard O'Barry, trenutno najugledniji stručnjak za morske sisavce u svijetu te, u vrijeme dok je trenirao pet dupina koji su glumili legendarnog Flippera u poznatoj istoimenoj američkoj TV seriji i najplaćeniji trener na svijetu, održat će u petak, 23. ožujka u 17 sati u zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, predavanje na temu 'Iza zatočenog osmijeha'. U sklopu predavanja, u kojem će gospodin O'Barry objasniti zašto je napustio industriju zatočavanja dupina, bit će prikazana i video projekcija o surovosti industrije iskorištavanja dupina u svrhu zabave. Ric O'Barry također će govoriti i o tzv. terapijskom plivanju s dupinima za koju kaže da nije ništa drugo nego najobičnija izmišljotina, budući da dupini nemaju nikakve iscjeliteljske moći i da ne mogu pomoći ni sebi samima, a kamoli drugima.

21.03.2007. Proljeće u Makronovi!

Izdavačka kuća Planetopija poziva na promociju nove kuharice Jadranke Boban Pejić 'Proljeće' koja će se održati u četvrtak, 22. ožujka u 19 sati, u prostorijama Makronove, Ilica 72. Na promociji još jedne izvrsne kuharice s receptima s isključivo namirnicama biljnog podrijetla Jadranka Boban Pejić osvrnut će se i na aktualni Svjetski dan bez mesa.

20.03.2007. Opasne konzerve za pse i mačke!

Nakon niza prijavljenih slučajeva o zatajenju bubrega i povraćanja kod pasa i mačaka i deset smrtnih slučajeva koji su se dogodili kao posljedica hranjenja kućnih životinja hranom vodećeg američkog proizvođača hrane za pse i mačke Menu Foods, s tržišta je povučeno 60 milijuna kontejnera tih proizvoda. 'U ovom trenutku nismo sto posto sigurni što se dogodilo', rekao je Paul Henderson, predsjednik Menu Foodsa. Vjerojatno je riječ o novom kobnom sastojku. Povučeni proizvodi, naime, sadrže pšenični gluten od jednog novog dobavljača, objasnila je glasnogovornica Sarah Tuite. Menu Foods proizvodi hranu za pse i mačke za čak 17 od ukupno 20 vodećih američkih ponuđača hrane za kućne životinja. Također ima ugovor o proizvodnji hrane za vodeće marke hrane za kućne životinje, uključujući marke Protector & Gamblea – Eukanubu i Iams, čije su konzerve i hrana u folijama također povučeni s tržišta. Gubitak tvrtke Menu Foods je između 26 i 34 milijuna dolara.

19.03.2007. Kap preko ruba čaše!

Udruga Glas životinja organizira povodom Svjetskog dana bez mesa, u ponedjeljak, 19.03.2007. u 18 sati u Gradskom kazalištu 'Zorin dom' u Karlovcu, predstavljanje najnovije knjige dr. sc. Vladimira Laya znanstvenika ekologa Instituta 'Ivo Pilar' iz Zagreba 'Kap preko ruba čaše, klimatske promjene - Svijet i Hrvatska'. Moto su riječi Alberta Einsteina: 'Ništa neće povećati šansu za preživljavanje na Zemlji kao korak prema vegetarijanskoj prehrani' Sutra, u utorak, 20.03.2007. u 11 sati na sam dan obilježavanja Svjetskog dana bez mesa u Knjižnici za mlade, gradske knjižnice 'I.G.Kovačić' u Banjavčićevoj 8, u Karlovcu zakazana je konferencija za novinare i veganska zakuska.

19.03.2007. Putin zamalo slučajno otrovan u Grčkoj!

Sanitarni inspektori zaplijenili su gotovo 100 kilograma pokvarenog mesa u restoranu u Ateni, u kojem je nekoliko sati kasnije ruski predsjednik Vladimir Putin večerao s premijerima Grčke i Bugarske, priopćile su grčke vlasti. Grčka služba za kontrolu namirnica objavila je da je u srijedu obavila inspekciju u luksuznom restoranu 'Dioniz' podno Akropole, uoči Putinova posjeta Grčkoj tijekom kojeg je potpisan sporazum triju zemalja o naftovodu, objavila je agencija FENA. Vlasnici restorana mogli bi biti kažnjeni sa 50.000 eura zbog neispravnih namirnica, rekli su zdravstveni dužnosnici. Kabinet grčkog premijera naknadno je objavio da su oni osigurali hranu za Putinov posjet, tako da namirnice restorana ne bi bile korištene. Putin je u 'Dionizisu' u srijedu večerao s premijerima Grčke i Bugarske. Na večeri su bili i šefovi diplomacije triju zemalja, kao i drugi visoki dužnosnici te poslovni ljudi.

18.03.2007. Kentuckyjem trče napušteni konji!

Na aukcijama u američkoj državi Kentuckyju početna cijena konja je 500 dolara, ali nitko ih neće uzeti ni kad ih ponude besplatno. Održavanje konja postalo je mnogima preskupo, a kako eutanazija kod veterinara stoji 150 dolara, ljudi ih radije puste na slobodu. Tako državom slobodno trče tisuće napuštenih konja. (24 sata)

18.03.2007. Moraju ubiti slijepe laviće u ­osječkom zoo-u!

Iako se uprava osječkoga Zoološkog vrta uporno trudi prikazati idilično stanje u vrtu, posebice ističući kako je riječ o ZOO-u s najvećom površinom u kojem životinje neizmjerno uživaju, situacija je dijametralno suprotna. Dva lavića, koja su ovdje došla na svijet prije gotovo dvije godine, morat će eutanazirati. Što je još tragičnije, laviće, koji nemaju ni imena, usmrtit će zbog lošeg postupanja djelatnika prema njima. Lavlju mladunčad djelatnici ZOO-a smjestili su u male kaveze u zidanom objektu iako lavovi u ovome vrtu imaju veliku nastambu. To je ostavilo teške posljedice na laviće, čiji izgled danas šokira. Rahitičnim lavićima tresu se noge dok stoje, a dlake na pojedinim mjestima gotovo i nemaju. Također, oni su i slijepi. Miroslav Doležal, direktor gradskoga komunalnog poduzeća Unikom, u čijem sklopu djeluje i ZOO, izjavio je: 'I ja želim objašnjenje zašto su laviće cijelo vrijeme držali u premalim kavezima, bez odgovarajuće ishrane i vitamina. To je nedopustivo. Netko će za ovo morati odgovarati'. Direktor ZOO-a Miroslav Doležal zatražio je pismeno izvješće upraviteljice Tatjane Šalike-Todorović. Upraviteljici je ovo drugi incident u ovome tjednu. U petak je izjavila kako je zalutali jelen ustrijeljen jer 'ZOO nema sredstava za uspavljivanje'.

17.03.2007. U nedostatku puške za uspavljivanje ubijen jelen!

Kako ni osječko Lovačko društvo ni Zoološki vrt nisu imali pušku za uspavljivanje, predsjednik Lovačkog društva ubio je jelena koji je prek jučer uskočio u jedno dvorište u osječkoj četvrti Ratfala, što je izazvalo osude i reagiranja udruga za zaštitu životinja iz cijele Hrvatske. Županijska udruga za zaštitu životinja 'Život' istaknula je kako je jasno da u gradu nema odgovarajuće stručne službe koja bi u takvim i sličnim situacijama reagirala. I predsjednici županijskog i hrvatskog Lovačkog saveza Zlatko Stolnik i Đuro Dečak smatraju kako je odluka da se jelen ubije bila ishitrena i da se moglo pričekati nekoliko sati dok se ne donese puška, koju Hrvatski lovački savez ima. Osječki ZOO vrt, čiji su djelatnici pozvani da uspavaju jelena, ima samo puhaljke za uspavljivanje, pa će, kako je rekao predsjednik županijskog Lovačkog saveza, taj savez nabaviti pušku. Jednogodišnji jelen, kome su djeca iz okolnih dvorišta dala ime Rudolf, uskočio je prekjučer poslijepodne u dvorište kuće u izgradnji u Sljemenskoj ulici. Bio je ozlijeđen i ostavio je tragove krvi na ogradama sedam susjednih dvorišta. (Hina)

16.03.2007. Prosvjedni skup u Rijeci protiv zlostavljanja životinja!

Povodom ubijanja labradora Brigića u Ličkom polju, a kao zadnja kap koja je prelila čašu neprovođenja i nepoštivanja Zakona o zaštiti životinja, neefikasnosti i neradu veterinarskih inspekcija, policije i jedinica lokalne samouprave, udruga za dobrobit i zaštitu mačaka 'Mijau' Rijeka, Udruga prijatelja životinja 'Capica' Rijeka i Društvo za dobrobit životinja 'Lunjo i Maza', Lovran organiziraju prosvijedni skup, u subotu 17. ožujka 2007. godine u 11 sati na riječkom Korzu. Cilj ovog prosvjeda jest zatražiti poštivanje Zakona o zaštiti životinja, natjerati Veterinarsku inspekciju, sud, policiju i jedinice lokalne samouprave da konačno počnu raditi svoj posao i poštovati odredbe Zakona. Želimo potaknuti djelovanje pravne države u svim resursima, osobito u zaštiti prava životinja. Prijatelji životinja pozivaju na potporu i pozivaju građane da se pridruže u što većem broju.

16.03.2007. Bik teško ozlijedio toreadora u Valenciji!

Španjolski borac s bikovima Fernando Cruz nalazi se u teškom stanju nakon što ga je dvaput proboo 548 kilograma težak bik na predstavi u Valenciji. Najtežu ranu životinja je toreadoru zadala ubodom u debelo meso. Ta je rana duboka dvadeset centimetara, dok mu je drugi ubod probio mošnje. Cruz je odmah prevezen u bolnicu Casa de Salud u Valenciji gdje je podvrgnut hitnoj operaciji.

16.03.2007. Prokrijumčareni tigar ženi otkinuo ruku!

Sibirski tigar prokrijumčaren u Crnu Goru teško je ozlijedio majku čovjeka koji je prokrijumčario par tih zaštićenih tigrova iz Rusije, piše podgorički dnevnik Vijesti. Žena se okliznula dok je čistila oko kaveza u dvorištu obiteljske kuće u mjestu Sutomore, a tigar ju je dohvatio. Sin i susjed uspjeli su spasiti ženu, ali tek nakon što joj je tigar otkinuo ruku. (Hina)

15.03.2007. Označavanje vegetarijanske hrane u Hrvatskoj!

Predstavnik udruge Prijatelji životinja danas sudjeluje na savjetovanju na temu 'Označavanje hrane i zdravlje' koje se održava u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore kako bi stavili naglasak na potrebe označavanja hrane prikladne za vegetarijance i vegane. Savjetovanje se održava u sklopu projekta 'Informiranje o zaštiti potrošača' uz financijsku potporu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva s ciljem povećanja informiranosti i međusobnog uvažavanja proizvođača i potrošača, te definiranja načina izobrazbe svih uključenih strana.

14.03.2007. I psi nose Pradu!

Ne nosi samo vrag Pradu – i psi nose Pradu! Preciznije, oni newyorški su jednostavno ludi za Pradom, što potvrđuju i najnovija istraživanja prema kojima je tamošnje tržište dizajnerske odjeće za pse u ekspanziji, na veliko oduševljenje bogatih stanovnika Velike jabuke koji drže ne samo do svoga izgleda nego i do izgleda svojih ljubimaca. Novac koji se u tom poslu okreće uistinu je golem – samo prošle godine Amerikanci su na svoje kućne životinje potrošili vrtoglavih 39 milijardi dolara, od čega se 750 milijuna odnosi na skupe kreacije s potpisom.

13.03.2007. Neodgovorni skrbnik bit će kažnjen zbog napuštanja psa!

Skrbnik Benija, jednogodišnjek mješanca rotvajlera i njemačkog ovčara iz Klanja, mogao bi dobiti kaznu u visini 5 do 30 tisuća kuna, koliko je propisana novčana kazna za fizičke osobe koje napuste svojeg psa. Upravo je to učinio skrbnik Benija kojeg su pronašli mještani Ustrina na otoku Lošinju. Dr. vet. Branimir Curl pregledao je psa i utvrdio da ima mikročip temeljem kojega je doznao tko je skrbnik te je izvijestio Županijsku veterinarsku službu u Zagorju koja će poduzeti daljnje mjere u sankcioniranju nedogovornog skrbnika. Udruga za zaštitu životinja iz Malog Lošinja preuzela je brigu o Beniju. (Novi list)

12.03.2007. Ubojica psa Velimir Radošević više neće suditi!

Protiv suca Općinskog suda u Rijeci Velimira Radoševića, koji je 4. ožujka u Ličkom polju za vrijeme šetnje s obitelji iz vatrenog oružja u glavu upucao 14-mjesečnog labradora retrivera Brigića obitelji Švast, bit će pokrenut stegovni postupak zbog nanošenja štete ugledu suda, a Državnom sudbenom vijeću podnesen je prijedlog za udaljavanje suca od obavljanja dužnosti. Kako se navodi u priopćenju predsjednice Općinskog suda Gordane Kosić, Radošević je svojim ponašanjem povrijedio niz normi Kodeksa sudačke etike prema kojima se sudac u profesionalnom i privatnom životu mora ponašati humano i primjenjivati najviša etička načela u skladu sa standardima profesionalne i opće kulture. (Jutarnji list)

11.03.2007. Trogiru ponuđen aquapark!

Nakon što je Gradsko poglavarstvo prihvatilo ponudu mađarskih tvrtki Millers Zrt i Aqua Adora, zainteresiranih za izgradnju parka s popratnim  sadržajima na području grada Trogira, dogradonačelnik Emil Kursan i v.d. pročelnica gradskog odjela za prostorno planiranje Helga Mihanović Lučin prošlog su tjedna boravili u španjolskom gradu Valenciji, gdje su se te dvije tvrtke potvrdile u uspješnosti izgradnje spomenutih sadržaja. Zajedno s još desetak predstavnika iz istarskih Vodnjana i Jasenica pokraj Zadra, također zainteresiranih za izgradnju ovih sadržaja na svojim područjima, oni su se na licu mjesta uvjerili o kakvim je zapravo sadržajima riječ. Osim aquaparka pozornost su im plijenili i popratni sadržaji poput dupinarija, bazena s tuljanima, restorana, kuglana, zooloških vrtova... Millers i Aqua Adora poznate su tvrtke, koje su u svijetu izgradi le više od 1000 ovakvih parkova. Ovo im je prvi poslovni kontakt s hrvatskim gradovima. Projekt ponuđen Trogiru vrijedan je oko 10 milijuna eura, a obuhvaćao bi površinu od desetak tisuća kvadrata. (Trogirski list)

10.03.2007. U dućane dolazi meso kloniranih životinja!

Prehrambeni proizvodi kloniranih životinja, poručila je Europska komisija, mogli bi se pojaviti na svjetskom tržištu do 2010. godine, iako još nije utvrđeno jesu li te namirnice sigurne za ljudsko zdravlje. U nedostatku regulacije o prehrambenim artiklima koji sadrže meso kloniranih životinja Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zatražila je od Europske komisije da ispita moguće posljedice konzumiranja tih proizvoda na ljudsko zdravlje. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) prošle je godine zaključila da su proizvodi kloniranih životinja sigurni, a očekuje se da će do kraja ove godine odobriti i njihovu prodaju. Europska komisija zatražila je pak preporuke od EFSA-e, u nastojanju da osigura potrebna saznanja o zdravlju kloniranih životinja, njihovom potomstvu, prehrambenim proizvodima od njihova mesa i utjecaju na okoliš. Komisija smatra da bi ti proizvodi, osobito kada je riječ o nekloniranom potomstvu kloniranih životinja, mogli biti ponuđeni potrošačima. Komisija očekuje rezultate istraživanja znanstvenog tima EFSA-a u roku od šest mjeseci, a zatraženo je i mišljenje Europske organizacije za etiku.

09.03.2007. Alicia Mayer odjenula salatu za PETA-u!

'Djevojka s naslovnice' muškog magazina FHM Alicia Mayer pristala je odjenuti se u salatu za potrebe provegetarijanskog oglasa PETA-e. Akcijom se želi potaknuti ljude da prihvate zdravu i ukusnu bezmesnu hranu pa je privlačna zvijezda u usponu, zauzevši provokativan stav, u rukama držala natpis 'Nek' vegetarijanstvo izraste na vama!' što je geslo organizacije People for the Ethical Treatment of Animals za sljedeću sezonu. (vl)

09.03.2007. Bikovi iz Bršice krenuli za Libanon!

Iz luke Bršica u utorak je prema Libanonu otplovio brod 'Zaher II' iz Bejruta sa 605 bikova, koje je izvezla hrvatska tvrtka Agrokor. To je prvi brod u ovoj godini koji je napustio ovu luku na ušću Raše s takvim teretom. Prema riječima rukovoditelja luke, kapetana Ive Škopca, ove godine se može očekivati veći promet goveda. (Glas Istre)

08.03.2007. Cjepivo protiv ptičje gripe povezano sa samoubojstvima!

Japanske zdravstvene službe vode istragu u vezi s cjepivom protiv ptičje gripe nakon što je mladić skočio s 11-og kata poslije uzimanja lijeka. To je osamnaesti smrtni slučaj kod mladih u 17 mjeseci povezan s cjepivom Tamiflu. Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi zatražilo je od japanskog uvoznika Tamiflua, anti-viralnog lijeka koji se smatra najvažnijom obranom od ptičje gripe kod ljudi, da prikupi informacije o stanju pacijenata koji uzimaju lijek. Smrt četrnaestogodišnjeg dječaka slijedila je sličan slučaj od prije dva tjedna, kada je umrla također četrnaestogodišnja djevojčica skočivši sa stambene zgrade u Gamagoriu u centralnom Japanu. Sve je to slijedilo nakon upozorenja američke Agencije za hranu i lijekove da je opasno davati Tamiflu djeci. Švicarski proizvođač, Roche, kaže da smrtnost i psihičke smetnje kod potrošača ovog medikamenta nisu ništa veće nego kod ukupnog broja oboljelih od gripe. Roche niječe postojanje dokaza o direktnoj vezi lijeka i žrtava.

08.03.2007. Splićani u panici zbog papagajske groznice!

Desetak Splićana javilo se u nedjelju ujutro Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije panično pitajući jesu li ugroženi, jer su u prodavaonicama kućnih ljubimaca 'Butiga o beštij' i 'Vaši ljubimci 4' prije mjesec i više dana bili u kontaktu s papigama i nekim drugim pticama, a i u kućama imaju papige. Zavod je, naime, uputio javni apel građanima koji su kupili ptice u tim dvjema trgovinama da se hitno jave ako imaju neki od simptoma atipične upale pluća uzrokovane možda Chlamidijom psittaci, koju prenose zaražene papige. Četiri su osobe oboljele od atipične upale pluća, od kojih su dvije bile hospitalizirane na Zaraznom odjelu Kliničke bolnice, i to najvjerojatnije zbog zaraze Chlamidijom psittaci koju su im prenijele zaražene papige.

07.03.2007. U Kini rođena dvoglava svinja!

Uz nevjerojatan gospodarski rast, u Kini se događaju i nevjerojatni fenomeni. U pokrajini Shannxi rođena je tako svinja s dvije glave. Dvoglavi papkar ima dvoja usta, dva nosa i tri oka. Svinja se razvija sasvim 'normalno', a veterinar koji ju je donio na svijet nije se prvi put susreo s ovakvim fenomenom. 'Imao sam već dva slučaja poroda dvoglavih svinja koje su doduše rođene mrtve', ustvrdio je veterinar. Nije poznato hoće li svinja poslužiti za neku trupu u cirkusu, kao kućni 'ljubimac' ili nečiji ručak.

07.03.2007. Vjeverice u Kaliforniji dobivat će kontracepciju!

Zbog brzog razmnožavanja vjeverica vlasti grada Santa Monica u Kalifornijji odlučili su taj problem riješiti kontracepcijskim cjepivom. Njime će se ujedno smanjiti i rizik od zaraza, jer vjeverice kao i miševi mogu prenositi bolesti. Kontracepcijskim cjepivom gradske vlasti žele ušutkati i brojne udruge za zaštitu životinja koje su proteklih godina oštro kritizirale razne kampanje masovnog istrjebljivanja malih glodavaca. Od 1998. godine Santa Monica je u više navrata proglašena gradom s najvećim brojem vjeverica kojih je samo u parku Palisades, jednom od glavnih gradskih parkova, više od tisuću.

06.03.2007. Slovenija na udaru zbog odstrela sto medvjeda!

Slovenski ministar zaštite okoliša Janez Podobnik odobrio je ovogodišnju kvotu od 100 medvjeda za odstrel. Taj podatak, unatoč velikoj populaciji medvjeda u Sloveniji, uznemirio je čelnike Svjetske udruge za zaštitu divljih životinja (WWF) koji smatraju da bi takav odstrel tih najvećih europskih sisavaca mogao poremetiti ne samo medvjeđu populaciju u Sloveniji, nego bi mogao imati i izravan utjecaj na prirodnu i zoološku ravnotežu u Austriji, Hrvatskoj, BiH te Srbiji. U Sloveniji se nalazi jedna od najbrojnijih medvjeđih kolonija u Europi, računa se da ih ima od 500 do 700. Smatra se da u Hrvatskoj živi od 600 do 1000 medvjeda, a samo na području Gorskog kotara na 1200 do 1800 četvornih kilometara čak 120.

06.03.2007. Sudac presudio psu hladnokrvno ga ubivši!

Riječki sudac Velimir Radošević je u Ličkom polju dok je šetao svog psa ubio 14-mjesečnog labrador-retrivera Brigića koji mu se bio jedva približio. Dogodilo se to za vrijeme šetnje Ličkim poljem, gdje su se u jednom trenutku u blizini našli Marko Švast i Mirna Jakovljević u šetnji sa psom Brigićem, mladim labrador-retriverom, a s druge strane obitelj Velimira Radoševića i njihov pas. Navodno je pas obitelji Radošević prvi krenuo prema Brigiću, a u trenutku kada su se psi približili, sudac je izvukao pištolj i jednim jedinim hicem u glavu ustrijelio mladog psa obitelji Švast. Policajci iz Delnica su na poziv obitelji Švast došli na mjesto događaja i obavili sve potrebne izvidne radnje i razgovore. 

05.03.2007. Posebna radiopostaja samo za 'ljubimce'!

Na Tajlandu je otvoren prvi radio za pse kako bi psi mogli uživati u zvukovima namijenjenim samo njihovim ušima. Prvu internetsku radiopostaju pokrenuo je Anupan Boonchuen, vlasnik jednog salona za pse. 'Primijetio sam u salonu da psi često reagiraju na glazbu, neki mašu repom, a drugi podižu glavu dok leže na podu. Uključivanje glazbe u pravilu poboljšava njihovo raspoloženje, postaju poslušniji i lakše podnose četkanje i uređivanje', objasnio je Boonchuen. Na njegovoj radiopostaji rade pravi DJ-i. Jedan od osnovnih uvjeta za taj posao jest da moraju dobro lajati i ispuštati različite zvukove kojima psi komuniciraju, sporazumijevati se s njima iako ih ne vide i sve to dobro uskladiti s glazbom koju puštaju.

04.03.2007. Sumatranski tigrovi i orangutani - neobični novi prijatelji!

Dva tek rođena sumatranska tigra stara tek mjesec dana našli su prijatelje s kojima su postali nerazdvojni – mlade orangutane. U njihovom prirodnom staništu indonezijskih tropskih šuma ovo bi bio nezamisliv spoj, ali u safari zoološkom vrtu Taman oni dijele istu sobu. Prijateljstvo između petomjesečnih mladunčadi Nie i Irme, te tek rođenih Deme i Manisa razvilo se nakon što su ih napustile njihove majke. Njih četvero igraju se, svađaju, grickaju i zadirkuju jedni druge. No, na kraju uvijek zaspu zajedno, u zagrljaju. Već mjesec dana žive u istoj prostoriji bez ijednog pokušaja nasilja. I sumatranski tigar i orangutani su ugrožene vrste, kojima prijeti nestanak njihovog prirodnog staništa. Znanstvenici pretpostavljaju da tigrova ima nešto manje od 700, dok je orangutana manje od 60 tisuća.

03.03.2007. DNK analizom protiv krijumčara slonovače!

Analizom DNK kljova zaplijenjenih u Singapuru, policajci su uspjeli utvrditi podrijetlo slonovače iz jedne od najvećih zapljena u povijesti. Više od 500 kljova i još oko 42.000 pločica izrađenih od slonovače zaplijenjene su u 2002. godine u Singapuru. Sada je DNK analizom utvrđeno kako je pošiljka krenula iz Zambije. Utvrđeno je kako zaplijenjene kosti potječu od najmanje 3000 različitih jedinki, a odredište im je bila Kina, najveće tržište za vrijednu slonovaču. (MEX)

02.03.2007. Gola aktivistica prekinula reviju Christiana Lacroixa!

Pariški tjedan mode se nastavlja, a s njim i prosvjedi. Jedna aktivistica organizacije PETA uspjela je zaobići strogo osiguranje u srijedu na reviji Christiana Lacroixa i gola skočiti na pistu. Aktvistica je uspjela nakratko prekinuti Lacroixovo predstavljanje najnovije kolekcije koja obiluje krznom, dok je osiguranje nije odvuklo s pozornice. Gola žena strateška mjesta prekrila je natpisom na kojem je pisalo 'Radije ću biti gola nego nositi krzno'. (Jutarnji list)

02.03.2007. Pariški aktivisti protiv krzna!

Članovi PETA-e, organizacije koja se zalaže za etičko postupanje prema životinjama, održali su prosvjed u Parizu u lažnim lijesovima kako bi prosvjedovali protiv uporabe krzna u modelima britanske modne kuće Burberry. Na plakatima kojima su pokušali zaštititi intimne dijelove tijela od hladnoće, piše: 'Ni mrtvi nećemo nositi Burberry'. U Kanadi su nedavno PETA-ini goli prosvjednici zaliveni umjetnom krvlju prosvjedovali protiv ubijanja tuljana. (MEX)

01.03.2007. Nestanak pčela straši poljodjelce u SAD-u!

Još neistraženi nestanci pčela u SAD-u, osim pčelara, zabrinuli su i tamošnje uzgajivače voća i povrća. Naime, pčelari tvrde kako nikad nisu našli toliko praznih košnica kao ove godine, pa poljoprivrednici strahuju za oprašivanje svojih kultura. Pčelari poručuju kako se radi o pravom nacionalnom problemu, jer uobičajeni gubitci u košnicama zimi iznose 20 posto, dok se ove godine iz nepoznatog razloga taj postotak penje i do 70 posto. (MEX)

01.03.2007. Daljinski navođeni golub!

Kineski znanstvenici sa Sveučilišta u Shandongu uspjeli su uz pomoć elektroda ugrađenih u mozak goluba i daljinskog upravljača upravljati letom ptice. 'Usadci stimuliraju različita područja golubovog mozga i prisiljavaju pticu da se pokori naredbama poslanim s računala', objasnio je princip jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u projektu. Također je izrazio nadu da će u budućnosti ova tehnologija naći praktičnu primjenu, iako nije naveo čemu bi točno mogao služiti daljinski navođeni golub. (MEX)

Broj pronađenih vijesti: 43.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2007 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting