Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 42.

30.04.2007. Klokanima prijeti mesna industrija!

Aktivisti za prava životinja tvrde da industrija klokanskog mesa ugrožava populaciju klokana ubijajući veliki postotak ženki i ostavljajući mlade da se bore za preživljavanje. Aimal Liberation tvrdi da je dvogodišnja istraga ove industrije razotkrila cijeli niz opasnih i neodrživih radnji. Glasnogovornik Mark Pearson izjavio je da će delegacija proslijediti zaključke u Europu i Rusiju da poveća informiranost o onome što naziva desetkovanjem populacije klokana. Gospodin Pearson je izjavio da su 70 posto ubijenih klokana ženke. 'Jednom kad se počnu ubijati ženke i kad se prekorači 40 do 50 posto, javlja se uništavajući učinak na genetsku ukupnost populacije i održanje te vrste', rekao je.

27.04.2007. Predškolska djeca mučila mačku!

U selu Zdenaci ispred obiteljske kuće obitelji Mijić djeca predškolske dobi na krajnje su okrutan način mučili mačku. Životinju su djeca vezali i stezali sve noge žicom dok joj nisu odrezane, a mačka je ostala u takovom stanju da ju je skrbnica morala eutanazirati. S obzirom da su počinitelji ovog kaznenog djela djeca predškolske dobi, ovaj slučaj zaslužuje posebnu pažnju Policije i pravosudnih organa. Mnoge naučne studije ukazuju na usku povezanost nasilja nad životinjama i nasilja nad ljudima. Udruga Život iz Osijeka podnijela je kaznenu prijavu državnom odvjetništvu te slučaj prijavila policijskoj upravi Orahovice.

26.04.2007. Austrija pruža punu potporu tuljanima!

Austrija je jučer jednoglasno izglasala potporu potpunoj zabrani uvoza, prerade i prodaje svih vrsta krzna od tuljana. Austrija se tako pridružila Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj u zabrani tuljanovog krzna dok vlade drugih europskih nacija još uvijek čekaju. Austrijski ministar okoliša Josef Proll izjavio je da će također lobirati za zabranu na nivou Europske unije.

26.04.2007. Zvijezde Bollywooda protiv okrutnosti nad životinjama!

Zvijezde Bollywooda ulažu svoje vrijeme i energiju da ukažu na okrutnost nad životinjama u Indiji i kako bi zaustavili njihovo vezanje lancima i zatvaranje u kaveze. Glumac Rahul Khanna pridružio se dugom popisu zvijezda, uključujući Aishwaryu Rai, Shilpu Shetty i Madhuri Dixit. U poderanoj majici i vezan lancima s masnicama naslikanim po cijelom tijelu, pozirao je s natpisom 'Pretučeni, okovani, zlostavljani - slonovi ne spadaju u zoološke vrtove' za PETA-u. U ime PETA-e, Aishwarya Rai napisala je pismo za spas ugroženih crnih nosoroga u Južnoj Africi. Shilpa Shetty obukla je triko s uzorkom tigra potičući ljude da bojkotiraju cirkuse. Madhuri Dixit je pisala vladi za potporu slonovima. John Abraham je viđen kako pozira u otvorenom kavezu, s natpisom 'Neka ptice lete slobodne.' Plesačica Rakhi Swant je pet sati mirno stajala da joj tijelo oslikaju tigrovim šarama za poster protiv cirkusa. U svojoj najnovijoj kampanji PETA je, zajedno s Khannaom, radila na informiranju građana o postupcima prema slonovima u gradovima i zoološkim vrtovima.

25.04.2007. Umro lavić u zoološkom vrtu!

U osječkom zoološkom vrtu jučer je umro slabiji od dvaju dvogodišnjih lavića. Lavići su donedavno živjeli u omanjem kavezu gdje su bili loše hranjeni. Teško je reći hoće li drugi lavić uspjeti preživjeti. Tijelo umrlog lavića preneseno ja na obdukciju u Veterinarski zavod u Vinkovce kako bi se utvrdili razlozi smrti. Udruga Život podnijela je kaznenu prijavu zbog nebrige i neprimjerena smještaja lavića protiv upraviteljice zoološkog vrta Tatjane Šalike-Todorović. (vl)

25.04.2007. Zavod za zaštitu prirode poziva - oprez u susretu sa zmijama!

U susretu sa zmijama čovjek se mora ponašati oprezno i ne smije ih pokušati hvatati kako se ne bi dogodile tragedije, upozorava Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP), nakon događaja kad je od zmijskog ugriza na Kozjaku preminulo dijete. Ako ugledate zmiju, pokušajte ju zaobići i ne napadajte ju. Zmijama otrov služi u prvom redu za svladavanje plijena i obranu, a napadaju samo ako se osjete ugroženima. DZZP podsjeća i da su zmije zaštićena vrsta koju smo obvezni štititi i očuvati u njihovu prirodnom okolišu. Svaki put kad odlazimo u prirodu, zadiremo u životni prostor zmija, ptica, sisavaca, leptira i mnogih drugih vrsta. Prema njihovu životnom prostoru trebamo se odnositi s poštovanjem i ponašati se u skladu s tim, ističu u DZZP-u.

24.04.2007. 28 godina mislili da je slonica muško!

Tajvanski zoološki vrt postao je predmetom ismijavanja nakon što se doznalo da su 28 godina za jednu slonicu mislili da je slon. Djelatnici su dva slona, koja su dobili 1979., nazvali Ali i Annie te im čak priredili vjenčanje 2002. Najavili su da će provjeriti spol svih životinja kako ne bi ponovno došlo do zabune. (H)

23.04.2007. Lovac na tuljane priznaje ubijanje tuljana iz zabave!

Desmond Adams citiran je u subotu u newfoundlandskim medijima s riječima 'svi mi to radimo jer to volimo a ne zbog novca, kojeg više niti nema u tom poslu,' što znači da kanadski poreski obveznici trenutno plaćaju milijune dolara za neprekinuti rad ledolomaca kako bi pomogli hordi huligana koji sadistički drobe glave bebama tuljana zbog zadovoljstva. Oko 400 lovaca na tuljane na stotinjak malih brodića ostaju zarobljeni u teškom ledu pokraj istočne obale Newfoundlanda u jednom od najvećih zbijanja ledenih santi otkad se pamti. Neuspješna u oslobađanju brodova, kanadska Obalna Straža pretvorena je u potrčka za lovce na tuljane kojima helikopterima donosi namirnice. Lovci se žale na dosadu, prema newfoundlandskim novinama Western Star. Preko 60. 000 beba tuljana dostupno je za kvotu od 275 000. Preko 200.000 već je umlaćeno. Ovo nije uračunato u procijenjenih 250.000 beba umrlih od oslabljenog leda u zaljevu ST. Lawrence prošli mjesec. Adams je također rekao da se lov nastavlja ne zbog novca nego jer to vlada želi. 'Nitko se ne bogati lovom na tuljane,' rekao je, 'barem ne među lovcima. Cijena krzna pala je na nekih 55 dolara, otprilike polovicu onoga kolika je bila'. Ovi komentari lovca-veterana svakako proturječe stavu kanadskog DFO (Department of Fisheries and Oceans) da je lov na tuljane ekonomska potreba.

23.04.2007. MDLR osniva prvu indijsku vegetarijansku avio-tvrtku!

MDLR grupa sa sjedištem u Gurgaonu namjerava uskoro osnovati putničku zrakoplovnu tvrtku 'MDLR Airlines' koja će nastupiti na tržištu kao prva indijska čisto vegetarijanska tvrtka. Tvrtka kojoj je na čelu direktor grupe Gopal Kumar Goyal obećava osigurati široki izbor vegetarijanskih specijaliteta svjetskih kuhinja. Prema izvorima tvrtke, odluka da se krene čisto vegetarijanski bila je odluka tvrtke i pokrenuta je od osnivača grupe MDLR.

22.04.2007. Medvjedica pod auto spašavajući mlade!

U Driveniku u crikveničkome zaleđu, desetak kilometara od mora, u petak gotovo cijelo poslijepodne odvijala se prava drama s medvjeđom obitelji. Na županijskoj cesti, kod kućnog broja 26a, medvjedica je natrčala na auto i, na sreću, očito samo s lakšim ozljedama, s medvjedićima završila u zaklonu obližnje guste šume. Šturo policijsko izvješće govori kako je u 15:25 sati medvjedica iskočila pred 'volkswagen 1300', koju je u smjeru Rijeke vozila Hajdi Kostrenčić. Pritom je medvjedica udarila u desni prednji kraj auta, od udara 'preletjela' preko ceste i ostala ležati na livadi. No, nakon samo 10 minuta medvjedica se pribrala, podigla i s jednim od dva medvjedića udaljila u obližnju šumu. Drugi se medvjedić nije dao sa stabla. Na njemu je ostao još satima. Tek oko 19:30 sati i on se otputio za ostalim članovima obitelji. Medvjedići su, prema priči, stari oko tri mjeseca, teški oko pet kilograma i veliki kao štenci.

22.04.2007. Lavovi ubili vlasnika rezervata!

Vlasnika rezervata za divlje životinje u Južnoafričkoj Republici napali su i ubili lavovi pred očima bespomoćnih liječnika. Mediji su javili da su djelatnici hitne pomoći mogli samo gledati kako lavovi mrcvare Dirka Brinka (58). (H)

21.04.2007. Prijatelji životinja za Zemlju i protiv globalnog zatopljenja!

Povodom Dana planeta Zemlje, udruga Prijatelji životinja sudjelovat će na Eko-placu organiziranom od strane Zelene akcije koji će se održati 21. i 22. travnja na Trgu Petra Preradovića. Na informativnom štandu građanima će se pružiti informacije o povezanosti globalnog zatopljenja i načina prehrane. Građani će moći pogledati film 'Proždirući zemlju' o ekološkim aspektima vegetarijanstva te dobiti informativne letke izrađene posebice za ovu prigodu. Osim toga, udruga Prijatelji životinja uputila je svim udrugama koje se bave ekologijom i zaštitom okoliša dopis u kojem ih pozivaju da zajedničkim snagama upute građanima apel za promjenu prehrane koja će rezultirati smanjenjem globalnog zatopljenja. Informativni štandovi na ove dane održat će se i u Splitu, u Marmontovoj ulici od 10 do 14 sati.

20.04.2007. Kanadski lovci na tuljane zarobljeni u ledu!

Ledolomci kanadske Obalne straže probili su se u srijedu kroz masivne naslage leda na sjeveroistočnoj obali Newfoundlanda da bi oslobodili stotinjak plovila za lov na tuljane. Petnaestak plovila bilo je u opasnosti da im ledeni šiljci Atlantika probiju korito, izjavio je Phil Jenkins, glasnogovornik DFO-a (Department of Fisheries and Oceans). Debeli, pokretni led prijetio je da uhvati brodove u sendvič i zdrobi ih. Newfoundlandski dio kanadskog kontroverznog lova na tuljane treća je i najveća faza lova. Ukupna kvota za sve tri faze je 270.000 životinja. Brian Penney, glavni nadzornik Obalne straže za Newfoundland i Labrador, rekao je da bi helikopteri mogli biti pozvani da spase nasukane posade jer sjeveroistočni vjetar nastavlja sabijati ledene sante. Obalna straža pokušava dostaviti opskrbu plovilima koja su u najnepovoljnijem položaju, kaže Penney i dodaje da im ponestaje goriva i namirnica. Penny kaže da mnoge posade oklijevaju napustiti svoja plovila jer većina lovaca na tuljane to smatra posljednjim korakom.

20.04.2007. Ne kitim se tuđim perjem!

Poznata beogradska manekenka Mirjana Purar odbila je sudjelovati na reviji modne kreatorice Irene Grahovac. Kako navodi jedan beogradski žuti tisak, Mirjana Purar je veganka što znači da ne nosi tuđu kožu niti krzno. Poznata kreatorica kožne i krznene odjeće nije uspjela vrbovati za svoju reviju jednu od naslikanijih i najatraktivnijih beogradskih manekenki jer je ova manekenka više od lutke.

19.04.2007. Zbog kvara hladnjače krave bacali u jame!

Više desetaka lešina umrlih krava u otvorenim jamama dugim 30 i širokim oko pet metara, prije dva dana otkriveno je u šumarku nedaleko od stočne farme Holštajn na pustari Orlovnjak, u kojoj se inače nalazi oko 1700 krava i teladi, a problem je, prema riječima predsjednika Uprave dr. Ivana Bačića, nastao zbog kvara hladnjače u koju su se odlagale mrtve životinje, pa su lešine odlagane na spornu lokaciju. 'Dogodio se ispad koji se nije smio dogoditi, jer mi provodimo sve mjere sanitarne zaštite u skladu s propisima.' Nakon što su veterinarski inspektor i policija obavili očevid, utvrđeno je da nema kaznene odgovornosti, već da je riječ o sanitarnom problemu u domeni prekršaja. Zaposlenici Veterinarske stanice Osijek dezinficirali su jame bacanjem granula masne sode, nakon čega je izvršeno ručno špricanje dezinfekcijskim sredstvom, da bi potom jame bile zatrpane zemljom.

18.04.2007. Udruga Glas životinja obilježava Dana planeta Zemlje!

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, udruga Glas životinja organizira sljedeća događanja: u četvrtak, 19.04.2007. u 19 sati u Gradskom kazalištu 'Zorin dom' u Karlovcu otvorenje izložbe 'Zaklada Gabriele – zemlja mira' s umjetničkim programom zahvale Zemlji. U utorak, 24.04.2007. u 20 sati u Velikoj dvorani Gradskog kazališta 'Zorin dom' u Karlovcu  obilježit će se Dan planeta Zemlje plesnim pozdravom planetu i svjetskom premijerom dokumentarnog filma u trajanju 56 minuta pod nazivom: 'Ljudi i životinje na zemlji mira'. Ulaz na programe je slobodan.

18.04.2007. Udruga Šapa prijavila 'Floru' i veterinarskog inspektora!

Udruga za zaštitu životinja 'Šapa' iz Virovitice i virovitička podružnica udruge Prijatelji životinja prijavili su Upravi za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva virovitičkog veterinarskog inspektora Josipa Marojevića i gradsku komunalnu tvrtku 'Flora' jer u slučaju zbrinjavanja životinja 'ne postupaju u skladu sa zakonom i etikom struke'. U dopisu upućenom dr.sc Mati Brstilu, ravnatelju Uprave za veterinarstvo koje je potpisala predsjednica 'Šape' Irina Flisar navodi se kako su djelatnici 'Flore' iz dvorišta 'Čazmatransa' uhvatili i odvezli tri psa koja su tu živjela više godina i s kojima, prema tvrdnjama radnika i rukovoditelja, nikada nije bilo nikakvih problema. Veterinarski inspektor Josip Marojević na vijest o prijavi ljutito je reagirao. 'Dosta mi već Šape. Ja ću sada njih prijaviti za ometanje rada', izjavio je Marojević.

17.04.2007. Ubijen čagalj od kojeg je stradalo 300 ovaca i janjadi!

Nakon višemjesečne potrage grupa od osam paških lovaca ubila je čaglja od kojeg je na području Paga u posljednje dvije godine stradalo oko 300 ovaca i janjadi. Čagalje je ubijen na području tzv. Šumice, koja se nalazi iznad pogona Paške solane. Paški lovci u posljednjih godinu dana organizirali su nekoliko velikih hajki na čagljeve. U pomoć su im čak dolazili i lovci iz drugih gradova Zadarske županije, no hajke su uglavnom završavale bez rezultata. Posljednji put dva čaglja odstrijeljena su prije više od godinu dana.

16.04.2007. Mačka uz svoje mačiće posvojila i miša!

Zaposlenici jedne kineske trgovine uzeli su mačku kako bi hvatala miševe, no ona je namjesto toga jednog glodavca posvojila. Nakon što je rodila svoje mačiće, mačka je postala začuđujuće popustljiva te je miša prihvatila kao svojeg. Jednom su radnici izbacili posvojenog člana iz trgovine, međutim brižljiva pomajka je otišla po njega. Stručnjaci tvrde da je tako što moguće no izuzetno rijetko, prenosi Dave's Daily.

15.04.2007. Orangutani postali stručnjaci za video igrice!

Kako bi spriječili izumiranje ugroženih orangutana, znanstvenici su došli na ideju da kroz zabavu potaknu ljude da počnu razmišljati o životinjama koje su u opasnosti. U zološkom vrtu u američkom gradu Atlanti ugradili su kompjutor na kojem se životinje mogu igrati. Ženka Madu postala je vješt igrač dok četverogodišnji majmunčić Bernas i dalje ima početničkih muka prilikom biranja opcija na njemu još 'čudnovatoj' napravi. Igrice koje je programirao IBM prošle su oko 500 sati testiranja kako bi na životinje mogle što bolje utjecati. Isti primjer slijedili su i zološki vrt u Washingtonu i Chicagu, prenosi FresnoBee. Ukoliko se uspije potaknut svijest ljudi moglo bi se pomoći 37,000 orangutana koji su u životnoj opasnosti.

14.04.2007. Labud svako jutro hrani ribice u zološkom vrt!

U kineskom zološkom vrtu labud svako jutro hrani ribe tako da im njuškom stavi hranu u usta. Životinje su se sprijateljile nako tri godine zajedničkog druženja u Safari parku u gradu Shenten. 'Svaki dan dok hranim labuda, ribice ga prate i otvaraju usta kako bi ih prijatelj nahranio. Nakon što se najedu labud se vrati u vodu gdje se zajedno igrati', rekao je zaposlenik zološkog vrta, piše DavesDaily.

14.04.2007. Krokodil veterinaru odgrizao ruku!

Nilski krokodil težak više od 200 kilograma u tajvanskom gradu Kaohsiung odgrizao je podlakticu i šaku veterinaru zoološkog vrta Shoushan koji je u srijedu pokušao dati lijek golemom reptilu. Veterinar Chang Po-yu nije primijetio da strelice za uspavljivanje nisu sasvim djelovale. Životinja je 'plijen' držala u čeljustima sve dok djelatnici zoološkog vrta nisu zapucali. Uprava tvrdi da krokodil ipak nije pogođen iako su od policije tražili dozvolu da ga ubiju, već da je ruku ispustio od šoka. Zoološki je vrt krokodila nabavio od sugrađanina koji ga je držao kao 'ljubimca'.

13.04.2007. Slon iz osvete ubio trenera!

Podivljali slon ubio je svog trenera i ozlijedio još osamnaestoro ljudi u nedjelju, za vrijeme vjerskog festivala na jugu Indije. Životinja je navodno postala agresivna nakon što je vidjela kako drugog slona maltretira njegov trener. Lokalna televizija prenijela je snimke podivljalog mužjaka koji je mlatarao beživotnim tijelom svoga trenera, dok su ga ljudi gađali kamenjem i bambusovim štapovima. Slon se smirio tek nakon tri sata, a vlasti su najavile istragu. Slonovi su u Indiji prisiljeni raditi najteže fizičke poslove. (Novi list)

13.04.2007. Mačak svaki drugi dan putuje busom u ribarnicu!

Bijelog mačka, s jednim plavim, a jednim zelenim okom vozači autobusa prvi put su primijetili još u siječnju. 'To je vrlo čudno. Prvi put sam ga vidio kako izlazi iz autobusa s grupom putnika, a nisam ga vidio da ulazi što me potpuno zbunilo. Sljedeći dan stao sam na Churchill Roadu na stanici i čim sam otvorio vrata on je utrčao i skrio se pod sjedalo. Mislim da ga nitko od putnika nije primijetio', kazao je vozač Bill Khunkhun. Mačak Macavity od tada se vozi nekoliko puta tjedno i svaki put siđe na sljedećoj stanici. Kad iskoči uputi se prema ribarnicama. 'On sjedne na početku busa, strpljivo pričeka sljedeću stanicu i siđe. Iako je neobično, zapravo je savršen putnik - sjedi mirno i gleda svoja posla', kaže putnik Paul Brennan koji se svaki dan vozi istim autobusom na posao. Neobični mačak ime je dobio ime po misterioznom mačku Macavityju iz pjesme T.S. Elliota.

12.04.2007. Sumnja u smrt od kravljeg ludila!

Od posljedica Creuztfeld-Jakobove bolesti na Odjelu neurologije Kliničke bolnice Split na Firulama sredinom prošlog tjedna preminula je 73-godišnja žena s kaštelanskog područja. Riječ je o vrlo rijetkoj bolesti koja se povezuje s kravljim ludilom s obzirom na to da obje izazivaju proteinske čestice zvane prioni. Žena je u bolnicu primljena prije mjesec dana, i to zbog izrazitog mentalnog propadanja te učestalih epileptičkih napada. Creutzfeld-Jakobova bolest javlja se kod jedne osobe na milijun ljudi, a najveći broj oboljelih registriran je u Velikoj Britaniji. Razvija se brzo, a prvi se simptomi javljaju kod ljudi u dobi iznad 60 godina. Otprilike 90 posto oboljelih umire tijekom prve godine. (Večernji list)

11.04.2007. Bedrenica ubija konje i krave u posavini!

U Bobovcu, naselju u donjoj sisačkoj Posavini ponovno je buknula bedrenica. Nakon prošlogodišnje epidemije na polju Glavanac u kojoj je umrlo i eutanizirano 50-ak goveda, od bedrenice je u nedjelju umrlo nekoliko krava i konja. Veterinarske ekipe i Zavod za javno zdravstvo reagirali su nakon što je analizom tkiva ustanovljeno da se vratila ta opaka bolest. Ponovno je zabranjen promet životinjama, a oni koji su životinje držali na otvorenom pozvani su da ih zatvore u štale. (Večernji list)

11.04.2007. Bijes udruga za zaštitu životinja izazvan izložbom!

Umjetnička kompozicija od niza insekata i reptila izazvala je bijes kanadskih aktivista za zaštitu životinja. U djelu kineskog umjetnika Huang Yong Pinga izloženom u jednoj galeriji Vancouvera, nalaze se skakavci, žohari, tarantule, stonoge, gušteri i škorpioni u svodu u obliku kornjačinog oklopa. Djelo nazvano 'Kazalište svijeta' predstavlja 'mikrosvijet svjetskih sukoba' koji bijesne među ljudima, tvrde organizatori izložbe. (MEX)

10.04.2007. Industrija razmatra kokoši bez perja!

Prije nekoliko tjedana profesor Avigdor Cahaner s Židovskog sveučilišta u Jeruzalemu, odjela za agrikulturu u Rehovotu, Izrael, prezentirao je na kongresu World Poultry Science Association u Bangkoku rezultate svog dugogodišnjeg proučavanja prednosti kokoši bez perja. Prema njemu, izostanak perja znači izostanak otpada, manje troškove prerade i manju potrošnju vode tijekom prerade. Uz to, ove ptice pokazuju bolji prinos i kvalitetu mesa. Nadalje, kada se ptice bez perja drže u područjima vruće klime, manje pate od toplinskih udara, imaju manji mortalitet i boljeg su zdravlja, prikazujući ovaj koncept još uvjerljivijim. Činjenica da ove ptice rastu od niskih unosa proteina i niskoenergetske prehrane bez ikakvih negativnih učinaka na njihov koeficijent rasta, čini ih još atraktivnijim. Međutim, čim ponovno otvorite oči, atraktivnost ptica bez perja potuno nestaje. To je trenutak kada se vaše emocije ponovno uključuju i sve tehničke i ekonomske prednosti poprimaju druge dimenzije. Svi znamo da su gole ptice nakaze prirode i nameće se pitanje hoće li potrošač dopustiti industriji da iskoristi ove ptice komercijalno.

09.04.2007. Sophie Marceau hvali Hrvatsku!

Ogorčena sam jer francuska vlada ne poduzima ništa da zabrani prodaju proizvoda od tuljana. Ugledajte se na, primjerice, Belgiju, Hrvatsku i SAD, koje su to zabranile, piše u otvorenom pismu Sophie Marceau. Francuska glumica obratila se Nelly Olin i Christini Lagarde, ministricama za okoliš i vanjsku trgovinu, želeći potaknuti vladu da se Francuska pridruži drugim zemljama u akciji zaštite tih životinja. Zgrožena je što su kanadske vlasti dopustile ubijanje 270.000 tuljana u ovoj godini. (24 sata)

08.04.2007. Susjedi protiv Hirstove klaoničke trake!

Ako ste susjed Damiena Hirsta, morate biti spremni na neuobičajeno. Naime, susjedi ovog umjetnika pobjesnjeli su zbog planova o 'klaoničkoj traci' u jednom od njegovih studija u Cotswoldsu. Takva traka koristila bi se za transportaciju leševa životinja u krug stare tvornice u Dudbridgeu prije nego završe u formaldehidu, postupak koji je postao Hirstov trademark. Uzrujani susjedi pokrenuli su peticiju u kojoj traže zaustavljanje ovakve 'pruge' i plakatima oblijepili studio umjetnika. Vicky Radwell, vegetarijanka čiji dom gleda na tvornicu, izjavila je da je 'većina ljudi zgrožena činjenicom da će se tamo nalaziti mrtve životinje te da su mrtve životinje u umjetnosti nečuvena stvar'. Hirst se proslavio svojom serijom Natural History koja je uključivala kravu prerezanu napola i izloženu u spremniku punom formaldehida.

08.04.2007. Zabrana umetanja ljudskih gena u embrije životinja!

Namjera britanske vlade da zabrani stvaranje himeričnih embrija, koji su kombinacija ljudskog DNK i životinjskih jajašaca, mogao bi se štetno odraziti na vodeću poziciju Velike Britanije na području matičnih stanica, tvrde britanski znanstvenici. Dva su britanska laboratorija prošle godine od Povjerenstva za humanu oplodnju i embriologiju (HFEA) zatražila dozvolu za stvaranje himeričnih embrija koji bi se koristili u istraživanjima embrionalnih matičnih stanica. Iz embrionalnih matičnih stanica razvija se svih 220 vrsta tjelesnih tkiva pa se smatra da bi one u budućnosti mogle biti važne za terapiju niza bolesti uključujući i dijabetes, srčana oboljenja, Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest. Plan o zabrani tih istraživanja krajem 2006. godine u javnost je iznijela britanska ministrica zdravstva Caroline Flint. No taj je plan odmah kritizirao Sir David King, glavni znanstveni savjetnik Tonyja Blaira, a zatim i brojni ugledni britanski znanstvenici. Potom su u pismu upućenom premijeru Blairu potporu kontroverznim istraživanjima izrazile i 223 medicinske i udruge pacijenata. Sada su svoju podršku znanstvenicima pružili i neki članovi Parlamenta, poput liberala Phila Willisa koji smatra da je umjesto zabrane nužno zakonski regulirati istraživanja himeričnih embrija.

08.04.2007. Sjevernokorejski vlastodršci pojeli zečeve s farme!

Uzgajivač divovskih zečeva iz okolice Berlina Karl Szmolinsky svoje je 'štićenike' odbio prodavati Sjevernoj Koreji, posumnjavši da su državni dužnosnici pojeli 12 primjeraka koje je toj zemlji pogođenoj glađu poslao za potrebe osnivanja farme. Karl Szmolinsky je, naime, u veljači 2006. na izložbi zaprepaštenom gledateljstvu predstavio 'njemačkog divovskog sivog zeca od 10 i pol kilograma' po imenu Robert, kojega je sam uzgojio. Osvojio je nagradu, a djelatnici veleposlanstva Sjeverne Koreje, oduševljeni tim nevjerojatnim dugouhim primjerkom, zamolili su ga da im za potrebe osnivanja farme u njihovoj zemlji proda 12 životinja. Znajući da u Sjevernoj Koreji vlada glad te da u prehrani stanovnika te zemlje nedostaje proteina, Szmolinsky je prijedlog prihvatio te isporučio zečeve. Upravitelje buduće farme u Sjevernoj Koreji čak je trebao podučiti uzgoju tih osjetljivih životinja te se spremao na put u tu daleku azijsku zemlji. No put je nenadano, prije nekoliko dana, Sjeverna Koreja otkazala uz obrazloženje da su 'berlinski mediji loše izvještavali o dogovorenu poslu'. Szmolinsky je, međutim, posumnjao da su njegovi zečevi završili na stolu komunističkih dužnosnika.

07.04.2007. Svjetska prirodna čuda u opasnosti!

Klimatske promjene prijete uništenjem Velikog koraljnog grebena i ostalog svjetskog prirodnog naslijeđa, ako se ne smanji ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu, objavila je organizacija za zaštitu prirode World Wildlife Fund. 'Od kornjača do tigrova, od pustinje Chihuahua do Amazone, sva ta čuda prirode izložena su riziku zbog rasta temperature na Zemlji. I dok ih prilagodba na promijenjene klimatske uvjete može samo djelomice spasiti, jedino drastična akcija vlada u pravcu smanjenja emisije plinova može spriječiti njihovo potpuno uništenje', rekla je Lara Hansen, voditeljica znanstvenog programa WWF-a o globalnim klimatskim promjenama. Njezino upozorenje izneseno je na sastanku vodećih stručnjaka za klimu u Bruxellesu na kojem će se usvojiti izvješće o regionalnim posljedicama globalnog zatopljenja, kao što su porast gladi u Africi, podizanje razine svjetskih mora i otapanje ledenjaka na Himalaji. Upozorava se da zbog rasta temperature prijeti izbjeljivanje koraljima na Velikom grebenu te da će kinesku rijeku Jangce pogoditi nestašica vode jer se ledenjaci povlače i postupno nestaju. (Hina)

07.04.2007. Par se ubio zbog umrloga psa!

Ne mogavši se nositi s gubitkom psa, vremešni par na jugu Indije počinio je samoubojstvo vješanjem, objavila je policija. Tijela 67-godišnjeg C. N. Mandaraja i njegove supruge Tarabai (63) pronađena su u nedjelju u njihovu domu u predgrađu Hyderbada. Policija kaže da su psa najprije pokopali i održali karmine, a potom se objesili. Ostavili su i oproštajno pismo u kojem žale za svojim psom. (Hina)

06.04.2007. Ribari protiv lošinjskih dupina!

Zbog odluke o proglašenju Lošinjskog rezervata za dupine, kako potvrđuje Ante Fabijanić Tole, paški ribar i predsjednik Ceha ribara Zadarske županije, udružuju se ribari iz Paga s onima sa Cresa, Lošinja, Krka i Raba. 'Trebamo zajednički dići glas protiv proglašenja Lošinjskog rezervata za dupine. To je golema morska površina na kojoj bi se ribarima uskratila velika površina prostora za ribarenje. Rezervat takve površine ugrozio bi egzistenciju nekoliko tisuća ribara, ali i nautički turizam', kaže Fabijanić. (Slobodna Dalmacija)

06.04.2007. U Sloveniji potvrđen osmi slučaj kravljeg ludila!

Patohistološka pretraga u Nacionalnom veterinarskom institutu u Ljubljani potvrdila je da je krava koji je zaklana u Celjskim mesninama bila zaražena kravljim ludilom. U zadnjih sedam godina to je osmi slučaj kravljeg ludila u Sloveniji. Oboljela krava bila je stara sedam godina i potječe iz Slovenije, a njezini će potomci biti eutanazirani. U svim slučajevima kravljeg ludila u Sloveniji radilo se o kravama slovenskog podrijetla dok je samo jedna bila iz Njemačke.

05.04.2007. Švercao egzotične životinje iz Tajlanda!

U prtljazi 25-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je doputovao iz Tajlanda carinici u Zračnoj luci Pleso otkrili su u nedjelju 175 kameleona i 10 kornjača, čija je vrijednost na tržištu u Europi procijenjena na 150.000 eura. Zbog stresa kojem su bili izloženi tijekom putovanja sedam je kameleona već umrlo, a još 15 ih je u izrazito lošem stanju, te se ne zna koliko će ih uspjeti preživjeti. Inspekcija za zaštitu prirode ustanovila je da je riječ o zakonom zaštićenim kameleonima te strogo zaštićenoj i izrazito rijetkoj vrsti kornjače. Životinje su smještene u karantenu. Osumnjičeni je rekao da je životinje kupio za 150 dolara u Tajlandu. (Večernji list)

04.04.2007. Burger King počinje brinuti o pravima životinja!

Aktivisti za zaštitu prava životinja pohvalili su lanac fast-food restorana Burger King zbog njihove odluke da ubuduće nabavljaju jaja i svinjsko meso samo od dobavljača koji životinje ne drže u kavezima ili gajbama. 'Činjenica da je Burger King napravio pozitivne promjene u korist nekih životinja indirektno će djelovati na cjelokupnu fast-food industriju i pokazati drugim tvrtkama da ne mogu ignorirati dobrobit životinja', izjavio je Matt Prescott, glasnogovornik PETA-e. Uprava Burger Kinga uputila je nedavno dva pisma PETA-i u kojima ističe nove smjernice tvrtke o nabavi prehrambenih namirnica. Burger King najavljuje da će uskoro početi nabavljati dva posto od ukupne količine jaja od kokošiju koje nisu zatvorene u malim kavezima te da bi se ta brojka trebala udvostručiti do kraja godine.

04.04.2007. Bruxelles šalje svoje veterinare u Hrvatsku!

Europska komisija poslat će ovoga tjedna dvojicu veterinarskih stručnjaka iz svoje Opće uprave za zaštitu potrošača u Hrvatsku, da vlastima pomognu u borbi protiv epidemije svinjske kuge. Činjenica da to čini u tjednu kad su središnje europske ustanove već započele uskrsni odmor i kad su na radnim mjestima u Bruxellesu ostali samo oni bez kojih se ne može pokazuje koliko je EK zabrinut nesposobnošću hrvatskih vlasti da se suprotstave širenju te bolesti. Uz poznate nedostatke veterinarskoga i inspekcijskoga sustava, u Hrvatskoj, zbog donedavnoga cijepljenja protiv svinjske kuge, koje je obustavljeno jer EU ne dopušta uvoz mesa cijepljenih svinja, manjka iskustvo u njezinu zaustavljanju. 'Svinjska kuga raširila se Hrvatskom i od početka je godine zabilježeno već šezdesetak slučajeva, uključujući one uz granicu s članicama EU. Naši će stručnjaci Hrvatima pomoći raščlaniti epidemiološke podatke i obrasce izbijanja bolesti te proučiti dosad poduzete mjere. Također će im pomagati suzbiti bolest na terenu', priopćio je glasnogovornik europskoga povjerenstva za zdravlje Philip Tod. (Večernji list)

03.04.2007. Uzgajivači svinja sumnjaju da iza svinjske kuge stoje političari!

Zabrinutost seljaka zbog svinjske kuge koja se u Vukovarsko-srijemskoj županiji pojavila još sredinom veljače, kada je u Otoku umrla prva svinja, još uvijek ne jenjava. Iako je njezino širenje, zahvaljujući provedenim mjerama stručnih službi, za sada zaustavljeno, većina ih ipak strahuje da će i njihova dvorišta doći na red. Uzgajivači svinja sumnjičavo gledaju na pojavu te opake bolesti i većina ih smatra da u pozadini cijelog slučaja zapravo leži politika i odbacuju pojašnjenja struke kao i navedene sumnje da su bolest donijele divlje svinje.

02.04.2007. Gong Li na udaru udruga zbog nošenja krzna!

Zvijezda filma 'Sjećanja jedne gejše', kineska glumica Gong Li, našla se na žestokom udaru udruga za zaštitu životinja jer nosi krzno te su, u suglasnosti s političarima i kineskim narodom, zatražili da se povuče iz udruge za zaštitu okoliša, čiji je dugogodišni član. 'Želimo upozoriti Gong Li da, ako se želi zalagati za zaštitu prirode i okoliša, treba biti odgovorna', naveli su članovi udruga.

01.04.2007. Sajamska priredba o lovnom turizmu bez predstavnika Vlade!

Zvucima lovačkih koračnica đurđenovački rogisti, odnosno službeni svirači roga Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije, obilježili su otvorenje trećeg ovogodišnjeg sajma na osječkom Pampasu. Salori, četvrti po redu sajam lova, ribolova i turizma, otvoren je uz nazočnost brojnih gostiju iz središnjica lovačkih i ribolovnih društava, predstavnika županijskih saveza, ali ne i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, koje je jedan od pokrovitelja sajma. Ines Teskera, direktorica Osječkog sajma, nije mogla prešutjeti ovu neugodnu istinu u pozdravnoj riječi.

Broj pronađenih vijesti: 42.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2007 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting