Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 40.

31.05.2007. Predavanje 'Etika u našim tanjurima'!

Salon Matice hrvatske u suradnji s udrugom Prijatelji životinja poziva na predavanje pod nazivom 'Etika u našim tanjurima'. Predavanje će se održati u četvrtak, 31. svibnja 2007, u 18:30 u Dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4. Govorit će se o vegetarijanstvu kao dijelu rastućeg pokreta za prava životinja, u sklopu čega će se dotaknuti temelji bioetike i otvoriti mnoga goruća pitanja, poput današnjega farmskog uzgoja životinja i njihova ubijanja u prehrambenoj industriji. Tako u svijetu godišnje bude ubijeno 50 milijardi životinja. U sklopu predavanja bit će prikazan i 22-minutni film Proždirući Zemlju, koji upozorava na alarmantan utjecaj mesne industrije na održivost života na Zemlji. Predavanje će održati Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

31.05.2007. Ivana Radovniković pozvala svoju publiku na suosjećanje!

Na odličnom koncertu kojeg je jučer održala u Maloj sceni, Ivana Radovniković je svoju publiku pozvala na suosjećanje, objasnivši zašto se s Damirom Hoykom priključila akciji udruge Prijatelji životinja pod geslom 'Ljepota izvire iz suosjećanja'. Ivana je nazočnima u publici podijelila informativne materijale o zaštiti i pravima životinja te ih uputila da putem odabira proizvoda s bijele liste, koji nisu testirani na životinjama, promijene svoje navike. Uz brojne medije i gotovo punu Malu scenu, na koncertu u swing zvuku gostovali su i brojni Ivanini prijatelji i ugledni glazbenici poput Danijele Pintarić, skupine Feminem, Ivane Kindl, Jacquesa Houdeka...

30.05.2007. 'Noina arka' s 5000 rijetkih životinja plutala kraj kineske obale!

Ugrožene, lovljene, krijumčarene i sada napuštene, 5000 najrjeđih životinja na svijetu pronađeno je kako pluta na napuštenom brodu nedaleko kineske obale. Mravojedi, azijske divovske kornjače i gušteri bili su natrpani u sanduke na krhkom drvenom plovilu koje je ostalo bez pogona nedaleko otoka Quingzhou u južnoj pokrajini Guangdong. Većina je bila živa iako je pronađena i 21 medvjeđa šapa zamotana u novinski papir. Prema zaštitarskim grupama, teret je otkriven na jednoj od svjetskih najisplativijih i najdestruktivnijih krijumčarskih ruta: od ugroženih prašuma jugoistočne Azije do restoranskih stolova južne Kine. Životinje su otkrivene kada su lokalni ribari zapazili neobičan miris koji se širio s plovila, koje nije imalo nikakvih registracijskih oznaka. Kada su službenici Obalne straže stupili na 25-metarski brodić, bio je napušten i bez ikakvih identifikacijskih dokumenata. Pronašli su preko 200 sanduka punih životinja, mnogih toliko dehidriranih na tropskom suncu da su bile blizu smrti. Životinje - težine 13 tona - otpremljene su u luku, zalivene vodom i poslane u utočišta.

29.05.2007. Guv. Blagojevich zabranjuje klanje konja u Illinoisu za hranu!

Guverner Rod R. Blagojevich potpisao je 24. svibnja odredbu koja zabranjuje klanje konja u Illinoisu zbog ljudske prehrane. Prijedlog saboru br. 1711, koji su poduprli Državni predstavnik Robert S. Molaro i Državni senator John Cullerton, zabranjuje uvoz i izvoz konjskog mesa koje bi bilo korišteno za ljudsku prehranu. 'Krajnje je vrijeme da prestane klanje konja u Illinoisu i prekomorska prodaja mesa. Ponosan sam što potpisujem ovaj zakon koji konačno ukida ovu praksu', izjavio je guverner Blagojevich. Guverner je objavio potporu zakonu nakon što je u travnju saslušao zagovornike, uključujući Bo Derek, glumicu i dugogodišnju aktivisticu za zaštitu konja. Kršenje novog državnog zakona kažnjivo je do 30 dana zatvora i novčanom kaznom od 1500 dolara.

28.05.2007. Nick Carter pomaže dupinima!

Nick Carter je postao Posebni ambasador UN-a. Bivši pjevač Backstreet Boys bio je inspiriran kolegama iz svijeta poznatih koji su uzeli udjela u organizaciji. Nick, čiji će rad uključiti podizanje svijesti o dupinima, izjavio je: 'Ljudi poput Bona, Angeline Jolie i Nicole Kidman inspirirali su me da svoju popularnost iskoristim u dobre svrhe. Imam prednost dosizanja više generacija da poduzmu nešto.' Pjevač, koji je izlazio s Paris Hilton, inzistira da će svoje obveze shvatiti ozbiljno. Dodao je: 'Doista sam uzbuđen, također i malo nervozan zbog ovolike odgovornosti - to je konkretan posao. Postoje odgovornosti i obveze koje moram preuzeti da bih postao glasnogovornik dupina, kitova i pitanja zaštite, a očekivanja su uistinu velika. Svi vole dupine. Ipak, još uvijek idemo prema njihovom istrebljenju.' Nick će raditi na kampanji 'Godina dupina', koja poučava ljude o prijetnjama dupinima u divljini.

27.05.2007. Knesset zabranio testiranje kozmetike na životinjama!

Utočišta za životinje širom Izraela spremna su prihvatiti nove stanare nakon što je sabor izglasao zabranu svih testiranja na životinjama za kozmetiku i sredstva za čišćenje. Zakon, koji je prošao konačno čitanje i stupa na snagu odmah, oslobodit će 2000-3000 životinja koje se trenutačno koriste za testiranja proizvoda. 'Ovo je važan zakon koji odražava kako naše društvo mijenja odnos prema pravima životinja', rekao je Gideon Sa'ar (Likud), koji je predložio zakon. Dodao je da zakon još uvijek dopušta testiranje za medicinske proizvode i zdravstvenu industriju. Sa'ar je izjavio Knessetu da je predložio zakon na poticaj svoje 16-ogodišnje kćerke, Danielle, koja mu je to i predložila. Iako je Sa'ar izjavio da je sretan zbog donošenja zakona, zakleo se da će inicirati i drugi prijedlog zakona koji bi zabranio uvoz svih proizvoda testiranih na životinjama. Sa'ar je već pokušao progurati taj zakon ali je nadglasan jednim glasom.

26.05.2007. Umjetnik se sprema pojesti psa!

Mark McGowan, 37-godišnji umjetnik, pojest će velškog kargija, koja je omiljena pasmina kraljice, za vrijeme radioprijenosa uživo. Umjetnik, koji je već u znak protesta pojeo labuda, kaže kako je čin jedenja psa znak protesta zbog lošeg tretmana kraljevske obitelji prema životinjama. Korgi, koji je prošli tjedan umroo na farmi za uzgoj pasa, bit će poslužen 29. svibnja. 'Ja upozoravam građane na nemogućnost RSPCA-a (The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) da pravno kazni princa Philipa i njegove prijatelje lovce koji su nastrijelili lisicu. Nakon što su ju upucali, ostavili su ju da se nekoliko minuta bori za život, a onda su ju pretukli', kaže Mark. Glasnogovornik RSPCA hranjenje psom u svrhu protesta ne smatra skandaloznim. 'Ako je životinja mrtva, slobodno ju se može jesti', dodaje.

25.05.2007. RTL se ispričava zbog scene 'pranja mačka' u perilici rublja!

Nakon što je udruga Prijatelji životinja poslala zahtjev redakciji RTL televizije da u nedjelju, 27. svibnja, ne prikaže reprizu sporne epizode 'Mijenjam ženu' s mačkom u perilici rublja, Prijateljima životinja stigla je isprika RTL-a upućena hrvatskoj javnosti uz obrazloženje da se mjesto mačka u perilici nalazio ručnik i obećanje da će spomenuta scena u reprizi biti izbačena.

25.05.2007. RTL-ova neslana šala s mačkom u perilici rublja!

U posljednjoj epizodi RTL-ove emisije 'Mijenjam ženu' mačka je naizgled ubačena u stroj za pranje rublja, što je uzrujalo mnoge gledatelje koji su ostali u šoku i nevjerici nakon prizora, ne znajući što ih više smeta: činjenica da se takvo što može dogoditi ili što je RTL televizija emitirala tu epizodu u udarnom terminu kada i djeca gledaju televiziju. O ovom slučaju udruga Prijatelji životinja primila je putem telefonskih poziva i mailova brojne reakcije zabrinutih građana te oštro osudila i samo aludiranje na ovakav čin, držeći prikazivanje takvih prizora krajnje neodgovornim, budući da bi djeca, kao i neki odrasli pojedinci, mogli doći na ideju da sami učine nešto slično.

25.05.2007. Pas spasio dva tek rođena i odbačena praščića!

Rumunjski farmer Vasile Borza bacio je dva praščića nakon što su se rodili misleći da su mrtvi. Nakon dva dana čuo je čudne zvukove koji su dolazili iz pseće kućice. Otišao je vidjeti što se događa i u kućici pronašao psa i bačene praščiće žive. 'Moja Lola je znala da su živi. Othranila ih je i brinula se za njih zajedno sa svojim nedavno rođenim štencima', ispričao je Vasile.

24.05.2007. Korporacija PepsiCo objavila prekid testiranja na životinjama!

Kampanja PETA-e da uvjeri proizvođače hrane i pića da prestanu testirati na životinjama uhvatila je zalet kada su Welch's, Ocean Spray i POM Wonderful pristali potpuno odbaciti financiranje testiranja na životinjama u korist drugih metoda testiranja. Sada se i prehrambeni gigant PepsiCo - multimilijarderska korporacija u čijem su sklopu imena poput Pepsi-Cola, Frito-Lay, Tropicana, Quaker Oats, i Gatorade - pridružila rastućem popisu tvrtki koje stvaraju inovativne proizvode bez korištenja životinja u laboratorijskim pokusima. Prije sporazuma s PETA-om, PepsiCo i njeni partneri financirali su mnoge pokuse na životinjama. Nakon što je PETA predočila ove pokuse upravi PepsiCo, tvrtka je počela razgovore s PETA-om što se može učiniti da se izbjegnu pokusi na životinjama. Kao rezultat ove suradnje, PepsiCo je objavila da neće obavljati pokuse na životinjama te da će utjecati na sve svoje suradnike i pripadajuće tvrtke da učine isto. Suosjećajna odluka PepsiCo da prestane financirati pokuse na životinjama kontrast je drugim proizvođačima hrane i napitaka koji nastavljaju nepotrebne pokuse na životinjama, kao npr. Coca-Cola i Unilever (proizvođač Lipton Tea i drugih prehrambenih proizvoda).

23.05.2007. Nizozemska zabranjuje uvoz proizvoda od tuljana!

Nizozemska vlada je 19. svibnja odlučila zabraniti uvoz, trgovinu i posjedovanje krzna, kože, ulja i drugih proizvoda od tuljana. Zabrana se odnosi na dvije vrste, Artičkog i blueback tuljana (Cystophora cristata). Uvoz koža ili proizvoda izrađenih od koža mladih tuljana (do 12 dana starosti) obje vrste već je zabranjen u EU. Masovni lov je preusmjeren na životinje malo starije od 12 dana, objasnilo je Ministarstvo poljoprivrede i prirode. 'Vlada je zabrinuta zbog pitanja koja se tiču brojnosti populacije, pada kvalitete staništa tuljana i metoda lova koje se koriste'. Sadašnja odluka vlade uvodi zabranu bez obzira na dobne skupine. 'Izuzetak se odnosi na proizvode koji potječu od tradicionalnog lova Inuita, na žive životinje i na proizvode koji su već prije legalno uneseni u Nizozemsku', izjavilo je ministarstvo. U Belgiji, slična zabrana trgovine je na snazi a Njemačka također priprema takvu zabranu. Nizozemska vlada će nastaviti inzistirati na zabrani na nivou EU, ali za sada ne postoji dovoljna potpora za takvu mjeru.

23.05.2007. U krivolovu sin ubio oca!

U šumskom predjelu Dubrava u blizini Krunosavlja u nedjelju je 19-godišnjak V.S. iz Golinaca hicem iz lovačke puške grješkom ubio 50-godišnjeg oca I.S.. Mladić nema odobrenje za držanje i nošenje oružja, pa će policija protiv njega podnijeti kaznenu prijavu. Na stranicama MUP-a objavljeno je da je lovac V.S. bio u protuzakonitom lovu. Povodom ovoga slučaja Lovački savez Osječko-baranjske županije još jednom upozorava na opasnost od takvih nedozvoljenih aktivnosti. (H)

22.05.2007. Pomahnitali slon kljovom ubio dva Vijetnamca!

Vijetnamci Le Van Lanh (42) i Ha Van Hoang (46) preminuli su nakon što ih je slon svojom jednom kljovom pogodio u trbuh. Životinja se razljutila jer su je dvojica muškaraca cijeli dan tjerali da radi na farmi bez hrane i vode. Mužjak slona stariji od 25 godina vukao je drva na farmi u sjevernom Vijetnamu, a kako kaže seoski starješina Ngan Van Thiep, ovo mu je već drugi put da je počinio ubojstvo. Nakon napada slon je pobjegao u šumu, a seljaci se spremaju za lov na njega.

22.05.2007. Vegetarijanci prosvjeduju jer u Marsu ima reneta!

Udruženje vegetarijanaca iz Britanije pokrenulo je kampanju protiv čokoladice Mars koja u sebi sadrži životinjski sastojak renet. Na tržište je početkom svibnja izašla nova čokoladica namijenjena vegetarijancima, ali ispostavilo se da u sebi sadrži renet. Ljutiti vegetarijanci pokrenuli su lavinu kritika da je čak i kompanija koja proizvodi Mars obećala vratiti se 'originalnom receptu'. 'Nismo znali da ćemo razljutiti naše kupce. Kupci su naši šefovi i jasno nam je da smo pogriješili', rekla je Fiona Dawson.

21.05.2007. Ženku leoparda na smrt izgrizao mužjak!

Zbog infekcije ugrizne rane koju je zadobila u sukobu s partnerom Maksom prošli mjesec, ženka zaštićenog snježnog leoparda Irena umrla je u subotu nakon premještaja u ambulantu Zoološkog vrta. Iako su veliku ranu na vratu timaritelji primijetili još početkom travnja, ženka koja je više puta uspavljivana kako bi joj se pomoglo, zbog velikih se patnji u subotu ipak nije probudila iz sna. Par leoparda u Maksimir je stigao 1997., a ženka koja je poslana iz njemačkog zoološkog vrta Krefeld nedavno je navršila 15 godina, što je za tu veliku mačku u zarobljeništvu poodmakla dob. U svojoj je desetogodišnjoj vezi taj, inače skladan par, dobio i mladunče koje je nakon rođenja poslano u Novosibirsk, a 13-godišnji bi mužjak tako još do kraja godine mogao upoznati svoju novu životnu suputnicu.

21.05.2007. Unileverova reklama s utrkom bikova u Pamploni!

Rexona (Unilever) promovira svoj deodorant glorificirajući utrku bikova u Pamploni. Muškarci odjeveni u tradicionalnu bijelu i crvenu odjeću trče ulicama, praćeni svim vrstama životinja (smeđim medvjedima, vukovima, nosorozima, ljubomornim muževima...). Reklama završava u areni, gdje je deodorant prošao na testu.

20.05.2007. Prijatelji životinja na Danu dupina u Puli!

Zelena Istra pokrenula je ove godine obilježavanje Dana dupina sa željom da se taj dan obilježava i u budućnosti. Dan dupina obilježin je 19. svibnja manifestacijom na pulskoj rivi na kojoj je udruga Prijatelji životinja građanima predstavila novi promotivni letak 'Hrvatska – zemlja prijatelja dupina' i održala izlaganje pod nazivom 'Prema zakonskoj zabrani zatočavanja dupina' uz prikazivanje filma Projekt dupin. Uz Prijatelje životinja na ovoj manifestaciji sudjelovale su i udruge Plavi svijet i Pirana iz Velog Lošinja, Morigenos iz Slovenije i Marine Life Conservation iz Italije.

20.05.2007. Gorila pobjegao iz ZOO-a, zgrabio i ugrizao ženu!

U petak popodne 11-godišnji gorila Bokito, težak 180 kg,  popeo se na zid oko kaveza u Zoološkom vrtu u Rotterdamu, a prepreka na putu do kratkotrajne slobode mu nije bio ni duboki bazen, što je neobično jer gorile ne znaju plivati. Kad je došao među ljude, počeo je divljati. Nakon što je ugrizao ženu, napao je i ozlijedio još tri osobe. Ugrizena žena je sa slomljenom rukom odvezena u bolnicu i operirana, a čuvari su gorilu smirili uspavljujućim metkom.

19.05.2007. Irski dupini imaju vlastiti dijalekt!

Irski znanstvenici koji proučavaju dupine u estuariju rijeke Shannon u jugoistočnom dijelu zemlje smatraju da te životinje mogu razviti vlastiti dijalekt za međusobno komunikaciju. Zaklada za dupine i faunu Shannona (SDWF) proučava skupinu od stotinjak dupina koji žive u estuariju rijeke Shannon te su snimali zvukove koje proizvode. U sklopu istraživačkog projekta Ronan Hickey je digitalizirao i analizirao 1882 zvuka irskih dupina i dupina iz zaljeva Cardigan uz obale Walesa. Istraživač je otkrio 32 tipa zvukova koji se mogu svrstati u šest velikih skupina. Dupini ispuštaju i druge tipove zvukova slične lajanju, roktanju ili pucnjevima iz puške, rekao je Simon Berrow, direktor projekta. Otkrio je da obje skupine dupina koriste većinu tipova zvukova, ali osam ih koriste samo irski dupini. 'Stvaramo katalog različitih tipova zvukova kojima se koriste dupini i pokušavamo ih spojiti s njihovim ponašanjem kao što su kopanje, odmaranje, stvaranje veza ili komuniciranje s mladima', pojasnio je Berrow dodavši, 'Zapravo razrađujemo nešto što bi moglo biti rječnik zvukova koje dupini ispuštaju'.

18.05.2007. Za ubojstvo psa dobio četiri mjeseca zatvora!

Slobodan Plećaš (32) prvi je Srbin koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog ubojstva psa. On se iživljavao nad psom u mjestu Leštani kraj Gocke, a osim četiri mjeseca dobio je i tri godine uvjetnog. Drugooptuženog Zvonimira Miljevića (51) sud je oslobodio. Njih su dvojica u rujnu 2006. psa mješanca pretukli motkom, a zatim ga vezali kablom za kuku na Yugu i vukli ga 300 metara. Slučaj je policiji prijavio Kristijan Dejanović, koji je, nakon što je vidio mučenje, psa odvezao veterinaru, no bilo je prekasno.

17.05.2007. Promocija plakata 'Ljepota izvire iz suosjećanja'!

Promocija plakata 'Ljepota izvire iz suosjećanja' održat će se danas, u četvrtak 17. svibnja u 12 sati, u Škola restaurant & lounge baru, Bogovićeva 7 / 2. kat (ulaz kod Profil Megastorea). Uz predstavnike Prijatelja životinja press konferenciji nazočit će i Ivana Radovniković i Damir Hoyka. Snimanje za plakat održalo se u foto studiu Damira Hoyke, a za Ivanin make-up zaslužna je Ana Rajić. Potporu ovoj akciji dali su Adorea, Arto, Avon, Europlakat, Media, Lotusgraf, Oglasnik, Škola restaurant & lounge bar, Vector Design i Zale.

16.05.2007. Mars počinje koristiti renet!

Neke od najprodavanijih čokoladica u Velikoj Britaniji kao što su Mars i Twix više neće biti pogodne za vegetarijance. U izjavi koja se tiče i Snickersa i Maltesersa, vlasnik Masterfoods izjavio je da su počeli koristiti sastojak renet (sirište, dobija se od želuca teleta) za proizvodnju svojih čokoladica. Masterfoods je izjavio da je do promjene došlo zbog novih izvora sastojaka, a njihova primjena je bila 'principijelna odluka'. The Vegetarian Society izjavilo je da je ovaj potez potpuno nerazumljiv.

15.05.2007. Mačka posvojila sedmero pilića!

Jednogodišnja mačka Nimra posvojila je sedmero pilića nakon što je njihova majka umrla prije mjesec dana i brine se o njima kao da su njezini. Mačka ima i svoje mačiće koje je rodila otprilike u isto vrijeme kad su pilići ostali bez majke. Kako pilići ne sisaju, Nimra se o njima brine pružajući im svojim tijelom potrebnu toplinu i zaštitu. (vl)

14.05.2007. Ilegalna trgovina slonovačom na azijskom tržištu!

Ilegalno tržište slonovače širi se pokretano od istočnoazijskih mafijaških sindikata, sudeći po izvještajima mreže za praćenje trgovine divljim životinjama Traffic. Sindikati prikupljaju slonovaču u Africi za izvoz u istočnoazijske zemlje. Najveće tržište je kopneni dio Kine, mada postoji i značajna trgovina u druge zemlje kao što su Tajland i Filipini. Traffic izvještava o 92 zapljene ilegalne slonovače mjesečno, a broj velikih pošiljki se udvostručio u deset godina.

13.05.2007. Najmanji pas na svijetu čeka službenu potvrdu!

Amerikanka Jenny Gomes vjeruje da je njena 10 cm visoka i 510 g teška chihuahua Dancer najmanji pas na svijetu. Dancer bi uistinu mogao biti vrlo blizu službene titule u Guinnessovoj knjizi rekorda jer je najmanji pas kojeg su do sada izmjerili Guinnessovi dužnosnici bila slovačka Danka Kordak bila visoka 13,5 centimetara. No, ta dugodlaka chiuahua je umrla. Dancer svoj naslov najmanjeg 'čovjekova najboljeg prijatelja' ne može preuzeti prije nego proslavi svoj prvi rođendan 8. lipnja. 'Tada ćemo organizirati rođendansku zabavu, službeno ga izmjeriti i uvrstiti u Guinnessovu knjigu rekorda kao najmanjeg psa na svijetu', kaže Gomes. Dancer zbog svoje veličine jede svakih tri-četiri sata.

11.05.2007. Vuk i magarac postali prijatelji!

Vuk i magarac dijele kavez u sjeverozapadnom albanskom gradu Patoku, oko 40 km udaljenom od Tirane. Magarac je doveden da bude hrana vuku koji je uhvaćen u planinama sjeverne Albanije prije četiri mjeseca. Životinje su se zbližile, živeći zajedno u kavezu posljednjih 10 dana, privlačeći radoznale seljake i lokalne medije.

11.05.2007. Svjetski dan ptica selica!

Dva dana, 12. i 13. svibnja, posvećena su pticama selicama, njihovoj zaštiti i našem divljenju njihovoj ljepoti. Kao i sva bića na Zemlji i ove divne životinje osjete posljedice klimatskih promjena i zato Program za okoliš Ujedinjenih naroda (UNEP) ove godine upozorava na njihove otežane uvjete života u vremenu globalnih promjena.

10.05.2007. Ribe se udavile u govnima!

U Bobotskom kanalu kod Vukovara u utorak je umrlo oko tonu ribe zbog onečišćenja fekalnom vodom iz još nepoznatog seoskog gospodarstva na kojemu se uzgaja stoka. Pomor ribe uočen je nakon čega su djelatnici Hrvatskih voda, ribolovci iz vukovarske sportske ribolovne udruge i županijski vodopravni inspektor utvrdili da je riječ o čak toni ribe. Županijski inspektor zbog toga je proglasio I. stupanj ugroženosti voda i vodotoka Bobotskog kanala od mjesta Bobote pa nizvodno do rijeke Vuke. Stručnjaci Hrvatskih voda su procijenili da nije potrebno provesti posebne mjere sanacije jer je riječ o fekalnim vodama koje će se razgraditi i oteći.

09.05.2007. Poziv na performans 'Četiri godišnja doba u klaonici'!

Na FemFestu (Feministički festival) u petak, 11. svibnja 2007. u 18:15 h u MM dvorani Robert Franciszty izvest će performans ČETIRI GODIŠNJA DOBA u klaonici (glazba: Igor Bogdanić, video: Dražen Jeren, grafika: Marko Hudoletnjak). U performansu Robert Franciszty prepliće dvije njemu bliske teme – animalizam i ekofeminizam. Performans je potaknut  činom sufražetkinje Emily Wilding Davison koja je 1913. godine, boreći se za ženska prava, skočila ispred konja kralja Georgea V.  i poginula. Istina o klanju životinja nije nimalo ugodna: klaonice su poput vizije najdubljega pakla. U komercijalnim klaonicama, ali i na malim  farmama, životinje bivaju ošamućene udarcima maljem, električnom strujom ili mesarskim pištoljima i još živima reže im se grkljan.

08.05.2007. Sony se ispričava za korištenje mrtvog jarca kao rekvizita!

Korporacija Sony objavila je u ponedjeljak ispriku zbog korištenja upravo zaklanog jarca kao rekvizita u prezentaciji svoje video igre 'God of War II' u Ateni, javnoj izvedbi koja je razbjesnila aktiviste za prava životinja. Sony je ugostio oko 20 novinara na događaju 1. svibnja, koji je nazvan teatralnom dramatizacijom grčke mitološke teme. Jarac, isporučen od lokalnog mesara, bio je dio scenografije, izjavila je tvrtka. Novine Daily Mail iz Velike Britanije u nedjelju su objavile priču o zabavi, na kojoj su hostese s grudima pokrivenim ničim osim boje hranile grožđem goste, koji su se natjecali u jedenju 'toplih iznutrica' - mesne juhe koja je napravljena da podsjeća na iznutrice jarca. U isprici, Sony je izjavio: 'Prepoznajemo korištenje mrtvog jarca kao vrlo loš ukus i ispod je standarda ponašanja koji smo si postavili.' Tvrtka je izjavila da je pokrenula unutarnju istragu o okolnostima događaja i da će poduzeti mjere kako se to ne bi ponovilo.

07.05.2007. Europski parlamentarci za zabranu pokusa na primatima!

Predložena zabrana na korištenje primata za istraživačke pokuse u Europskoj uniji naišla je na nezapamćenu potporu članova Europskog parlamenta i najjačih EU političara. 88 parlamentaraca iz šarolikog političkog spektra podržalo je Deklaraciju koja poziva na zabranu korištenja visokih primata i primata uhvaćenih u divljini za istraživanja, paralelno se obvezujući da izbace korištenje svih primata u EU, prema izvještaju Animal Defenders International. Deklaracija je pokrenuta 24. travnja, na Dan laboratorijskih životinja od National Anti-Vivisection Society i Animal Defenders International na prijemu u Europskom parlamentu. Anketa poduzeta 2006. od European Commision Survey ustanovila je da 80% ispitanika smatra korištenje primata za istraživanja 'neprihvatljivim'.

06.05.2007. Majmun tuži austrijske vlasti zbog novca!

Čimpanza Matthew je na poklon dobio oko 36 tisuća kuna, no vlasti ih žele uzeti. Zato sa skrbnicom sada ide na sud po svoja prava. Britanka Paula Stibbe (38) odlučila je braniti čimpanzu na sudu u Austriji. Budući da je riječ o životinji u zahtjevu za tužbu, Paula nije navela da se radi o majmunu. Nakon što je sud prihvatio zahtjev, nije bilo moguće otkazati suđenje. Paula zahtijeva da se čimpanzi vrati 3400 funti (36.346 kuna) koje je dobio na poklon od jednog čovjeka. Sada sud treba odlučiti da li majmun Matthew može imati ista ljudska prava i zadržati poklonjeni novac. 'Naravno da ima pravo biti prihvaćen kao individua. Tko god se družio s Matthewom može potvrditi da se ponaša kao ljudsko biće', rekla je Paula, koja se zadnjih devet godina brine o pametnoj životinji koju su znanstvenici htjeli iskoristiti za istraživanje HIV-a. 'Oni isto mogu primiti transfuziju ili bubreg te se mogu jako dobro sporazumijevati preko znakova ili simbola', potvrdila je stručnjakinja za čimpanze, Jane Goodall.

06.05.2007. Lovci miču oznake 'Mine' da bi lovili!

Lani je na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije postavljeno 4135 ploča s upozorenjima o minskim poljima, a nestalo ih je čak 734, što je 200 komada više nego 2005. godine. Jedno od najugroženijih je lovno-ribolovno područje uz lijevu baranjsku obalu Drave, koje pokriva oko 13 četvornih kilometara pod minama, a učestali nestanak ploča s upozorenjem potvrđuje strahovanja pirotehničara i djelatnika osječke podružnice HCR-a da sve više nesavjesnih lovaca i ribiča iz Belišća i Valpova tamo zalazi. Time ugrožavaju vlastiti život, ali i sigurnost drugih ljudi koji dolaze iz obližnjih mjesta misleći da su to idealni prostori za miran lov i ribolov. Opasnost je velika, osobito noću kada na obalu Drave dolaze krivolovci koji bacaju mreže za ulov ribe.

05.05.2007. Europa zabranjuje prodaju kozmetike testirane na životinjama!

Posteri sa zečevima krvavih očiju već su desetljećima simbol kampanja protiv testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama. EU je napokon zabranila tu nehumanu praksu. Alternativni testovi za određivanje kožnih alergija poštedjet će oko 240.000 laboratorijskih miševa godišnje. Te humane alternative već su godinama dostupne za komercijalnu uporabu, ali da bi se izborio za njihovo provođenje, Europski centar za procjenu alternativnih metoda (ECVAM) je morao dokazati da su jednako dobre ili bolje od postupaka na živim životinjama koje će zamijeniti. Sada su odobrene alternative i korištenje živih životinja za kozmetičke kompanije postat će protuzakonito prema Europskoj kozmetičkoj direktivi, a zakonodavna tijela svake članice morat će zabraniti pokuse na živim životinjama na svom teritoriju. Unatoč tim promjenama, kozmetičke kompanije još će uvijek moći testirati relativno blage kemikalije na očima živih životinja, sve dok se ne odobre daljnje alternativne metode testiranja ili najdalje do 2009. godine, kada će većina kozmetičkih pokusa na živim životinjama biti potpuno zabranjena na teritoriju Europske unije, bez obzira hoće li alternativne metode biti odobrene ili ne.

04.05.2007. Medvjedić Knut protiv globalnog zatopljenja!

Knut, slavni polarni medvjedić iz berlinskog zoološkog vrta, zaštitno je lice u kampanji protiv globalnog zatopljenja. Protiv tog problema borit će se putem svoje web stranice i knjige. Newyorški izdavač knjiga za djecu Turtle Pond Publications u utorak je potpisao ugovor s berlinskim zoološkim vrtom i otkupio ekskluzivna prava na priču o Knutu, koji je skrenuo pozornost na problem polarnih medvjeda i posljedice koje će zatopljenje ostaviti na tu vrstu. (vl)

03.05.2007. Prosvjed za slobodu životinja!

Oko dvadesetak aktivista nevladine udruge Sloboda za životinje prosvjedovalo je jučer u Beogradu ispred Skupštine protiv lova i lovišta. Oni su se okupili zbog generalne skupštine Svjetske udruge lovaca koja se ovih dana održava u Beogradu. Udruga zahtijeva da se sva lovišta pretvore u nacionalne parkove, a da se lov kao nepotrebna i surova aktivnost potpuno zabrani. Predsjednica udruge Sloboda za životinje, Snežana Milovanović, izjavila je: 'Lov treba prestati, a lovce staviti u muzeje. Čovjek treba prestati s tim barbarstvom nad životinjama'. Srbija ima 321 lovište na površini od oko 6,5 milijuna hektara. Udruga je također prikupila 7.500 potpisa građana koji smatraju da lovišta treba ukinuti i od njih napraviti nacionalne parkove. Peticiju namjeravaju predati Narodnoj skupštini Srbije.

02.05.2007. Slonica napušta filadelfijski zoološki vrt nakon 41 godine!

Nakon 41 godine u Philadelphia Zoo, slonica Dulary ga je napustila u ponedjeljak. Prijatelji su došli potpisati pozdravnu čestitku za Dulary, koja je otišla u mirovinu, jer zoološki vrt zatvara odjel slonova reagirajući dijelom i na pritisak udruga za prava životinja koji vjeruju da slonica pati u premalom prostoru. 'Onog trenutka kad prestanete slušati svoju publiku, goste, ili bilo koju zainteresiranu skupinu, mislim da ste u riziku da postanete nebitni', izjavio je Vikram Dewan, direktor filadelfijskog zoološkog vrta. Philadelphia nije usamljena. Zoološki vrtovi u San Franciscu, Detroitu, Chicagou i Bronxu svi su odlučili da umirove slonove. U utočištu u Tennesseeu kamo je Dulary krenula imat će više od 20 drugova i 1100 hektara za kretanje.

02.05.2007. Prijatelji životinja na EVU kongresu u Beču!

Udruga Prijatelji životinja, kao članica Europske vegetarijanske unije (EVU-a), sudjelovala je od 26-28. travnja 2007. na na EVU kongresu u Beču. Na kongresu su se održala brojna predavanja i rasprave o nutricionizmu, povezanosti vegetarijanstva i prava životinja, važnosti prelaska na vegetarijansku prehranu, a posebno je bio stavljen naglasak na globalno zatopljenjeglad u svijetu.

01.05.2007. Zaklana koza na promociji Sonyjeve nasilne igre!

Div industrije potrošačke elektronike ponovno je šokirao javnost neukusnim marketinškim potezom – ovoga je puta u svrhu promocije najnovije igre namijenjene PS2 konzoli na pozornicu dovedena svježe zaklana koza. Cjelokupnu promociju nove Sonyjeve igre God of War II, koju su mnogi nazvali punokrvnom grčkom orgijom, začinile su hostese u toplesu koje su posjetitelje hranile bobicama grožđa i glavni junak igre Kratos, koji je posjetiteljima dijelio vijence, dok su posjetitelji sudjelovali u igrama kao što su bacanje noževa i vađenje živih zmija iz zmijskog brloga golim rukama. Što se pak zaklane koze tiče, ona nije bila isključivo dekoracija jer su posjetitelji mogli kopati po njenoj utrobi. Nakon što je priča procurila u javnost, i na žestoko negodovanje jednog britanskog tabloida, Sony je objavio javnu ispriku te je obećao da će povući sve primjere spornog primjerka svog službenog magazina.

Broj pronađenih vijesti: 40.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2007 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting