Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 40.

30.06.2007. Umirovljeni majmuni iz švedskog laboratorija!

27 majmuna iz laboratorija za vivisekciju Sveučilišta u Uppsali premješteni su u zoološki vrt na jugu Švedske gdje će proživjeti ostatak života. Odluka da se majmuni presele i umirove došla je nakon odluke o zatvaranju laboratorija s majmunima zbog visoke cijene održavanja i zbog činjenice da ih je premalo zaposlenika koristilo u svojim projektima.

29.06.2007. Pamela Anderson: Finska mora ukinuti farme krzna!

Finska mora ući u 21. stoljeće i ukinuti farme krzna, izjavila je televizijska zvijezda Pamela Anderson u obraćanju predsjedniku ove nordijske zemlje. U otvorenom pismu predsjedniku Tarjau Halonenu, Anderson je rekla: 'Ponosna sam na finske korijene svoje obitelji, ali sam se razočarala saznavši da je više lisica ubijeno u Finskoj nego u bilo kojoj drugoj zemlji.' Anderson, koja je sudjelovala u kampanji za prava životinja, posjetila je Finsku da proslavi solsticij. Halonen je zahvalio Anderson na pismu, ali je rekao da odluka o farmama za krzno ovisi o finskoj vladi, prenosi finska novinska agencija STT. Finska je među četiri najveća europska proizvođača krzna, zajedno s Danskom, Norveškom i Nizozemskom; njena godišnja proizvodnja krzna iznosi 250 milijuna eura.

29.06.2007. U državi New York donesena zabrana elektrokucije!

Država New York usvojila je zabranu analne i genitalne elektrokucije životinja zbog krzna, koju su sponzorirali senator Frank Padavan i zastupnica Deborah Glick. Ako je potpiše guverner Spitzer, New York će biti prva država SAD-a koja je zabranila ovu okrutnu praksu. 'Životinje ubijene zbog krzna žive bijedno i umiru bolno da bi ih ljudi mogli nositi. Iako će ovaj zakon zaustaviti samo jedan način na koji životinje pate , to je dobar početak', rekao je John Phillips, izvršni direktor LOHV-NYC. 'Izuzetno smo zahvalni senatoru Padavanu i zastupnici Glick za njihovo neumorno zalaganje za životinje. Oni su doista humani zastupnici.' Elektrokucija je uobičajena metoda ubijanja lasica, lisica i drugih životinja na farmama krzna. Više takvih farmi radi na području države New York.

28.06.2007. Niz. supermarketi odbijaju kastraciju svinja bez anestezije!

Nizozemski supermarketi razmišljaju pojednostavljeno kad izjavljuju da neće prodavati meso muške prasadi koja je kastrirana bez anestezije. Mišljenje je to nizozemske agri i hortikulturne organizacije LTO Nederland, nakon što su supermarketi zajednički izjavili da će odbiti ovakvo meso od 2009. LTO izjavljuje da to nije pravo rješenje problema, osim pitanja je li moguće u praksi kastrirati bez anestezije. Annechien ten Have, glasnogovornica LTO za industriju uzgoja svinja, kaže da proizvođači radije neće uopće kastrirati. Ten Have sumnja da će europski uzgajivači svinja biti sposobni ispuniti posebne zahtjeve supermarketa u godini 2009. Za sada, samo u Norveškoj muška prasad se kastrira omamljena.

28.06.2007. Psiholog se igra s lavovima jer ih 'razumije'!

Kevin Richardson duboko je povezan s velikim mačkama za koje tvrdi da mu ništa ne mogu učiniti jer ih on razumije. Bivši psiholog često zna prespavati u zagrljaju jednog od lavova. Uz njih Amerikanac se bavi i radom s majmunima, leopardima te nepredvidivim hijenama čiju je mladunčad čuvao bez da su životinje reagirale agresivno. Lavovi su mu ipak najveći 'ljubimci' i samo jednom u životu ga je napao lav. Kad se tek počeo baviti proučavanjem životinja, zaskočio ga je četverogodišnji mužjak koji ga nije prestajao gristi dok mu ostalo osoblje nije priteklo u pomoć. Richardson sada uspostavlja kontakt samo sa životinjama mlađim od godinu dana budući da jedino tako mogu stvoriti povezanost koja je potrebna između čovjeka i opasne i nepredvidive životinje.

27.06.2007. Posjetitelji zooloških vrtova 'riskiraju infekcije'!

Posjetitelji zooloških vrtova su u riziku od infekcija jer ne vode računa o higijeni nakon diranja životinja, ukazuje istraživanje. Kanadski istraživači poslali su promatrače u 36 zooloških vrtova koji dopuštaju posjetiteljima diranje životinja. Gotovo svi imaju nekakve uvjete za pranje ruku, ali manje od trećine posjetitelja ih koristi. Studija, objavljena u Clinical Infectious Diseases, također je ustanovila da roditelji donose predmete koji mogu prenijeti infekciju djeci.

27.06.2007. Električne ograde bit će zabranjene na farmama u Irskoj!

Električno ograničavanje farmskih životinja bit će zabranjeno u Irskoj od 1. rujna. Ministrica poljoprivrede Mary Coughlan potvrdila je da je prihvatila prijedlog da se zabrane električne ograde, što je rezultat istraživanja odbora za zdravlje i dobrobit životinja. Sve zainteresirane strane bile su konzultirane i, uzevši u obzir sva stajališta, prihvatila je prijedlog da zabrani korištenje bilo kakve električne opreme ili drugih uređaja koji proizvode električnu struju ili impuls na živim životinjama. Odlučila je uvesti zabranu tek od rujna da omogući farmerima i veterinarima da završe sve radove na farmama koji su u tijeku.

26.06.2007. Prvi svjetski senator za prava životinja!

Nakon osvajanja dva mjesta u parlamentu u studenom 2006. i devet mjesta u pokrajinskim vladama u ožujku 2007., Niko Koffeman 12. lipnja postavljen je za prvog senatora za prava životinja u svijetu. Nakon proboja u nacionalnoj političkoj sceni, nizozemski političari za prava životinja pokušavaju potaknuti borce za prava životinja u drugim državama da osnuju vlastite Stranke za životinje. U travnju su Koffeman i predsjednica Thieme posjetili New York, zastupnik Ouwehand posjetio je Boston, a Thieme je bila i u Beču da govori o politici prava životinja u Austriji. Zagovornici prava životinja istražuju mogućnost osnivanja Stranke za životinje u SAD-u, što se već dogodilo u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj i Kanadi, a sad se priprema u Austriji. Nakon pionirskog ulaska Stranke za životinje u nizozemski parlament, prava životinja postala su jedna od najraspravljanijih tema u nizozemskoj nacionalnoj politici. Tijekom nedavne debate o budžetu za poljoprivredu, u 80% govorničkog vremena u parlamentu dominirala je tema prava životinja.

26.06.2007. Filipinska zabrana prodaje psećeg mesa postala je zakon!

Kongres je izglasao zakon koji zabranjuje trgovinu psećim mesom i promovira iskorjenjivanje bjesnoće kroz obveznu imunizaciju pasa. Predsjednica Gloria Macapagal Arroyo potpisala je zakon i dodijelila 100 milijuna za njegovu provedbu. 'Postali smo osviješteniji po pitanju životinja', rekao je izvršni tajnik Eduardo Ermita. Državna odredba 8845, donešena 1998, zabranjuje trgovinu psećim mesom ali je njena provedba bila selektivna jer su se mnoge pokrajine na sjeveru zemlje krile iza 'tradicije' da opravdaju jedenje pasa. Samo u Baguiou, stanovnici pojedu oko 200 pasa dnevno, prema organizaciji za životinjska prava Network for Animals.

25.06.2007. Tajvan zabranjuje cirkuse s uvezenim zaštićenim životinjama!

Tajvanski parlament prihvatio je zakon koji zabranjuje cirkusima uvoz i izvoz zaštićenih životinja u nastojanju da poboljša prava životinja, izjavljeno je prošli petak. Revidiranim Zakonom o zaštiti divljine koji je prošao prošli četvrtak, sav uvoz i izvoz životinja kao što su lavovi, tigrovi, slonovi i majmuni zabranjeni su osim ako su neophodni za istraživanja, izjavio je Tien Chiu-chin iz vladajuće Demokratske progresivne partije, koja je predložila zakon. Novi zakon kategorizira životinje sukladno zahtjevima Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES). Prije je cirkusima bilo dopušteno uvoziti životinje za predstave.

24.06.2007. Do jedne godine zatvora za zlostavljanje životinja!

Kina - U državi Yuan prošlog četvrtka prošli su amandmani za Zakon o zaštiti životinja koji će odrediti zatvorsku kaznu do godine dana za osobe osuđene zbog zlostavljanja životinje sa smrtnim posljedicama. Amandmani određuju da će počinitelji raznih napada na životinje koje rezultiraju ozbiljnim povredama ili smrću životinje biti kažnjeni do godinu dana zatvora. To uključuje skrbnike kućnih životinja koji dopuštaju da njihove životinje budu uznemiravane, zlostavljane ili povrijeđene; skrbnike koji napuštaju svoje životinje; sve osobe osuđene za uznemiravanje, zlostavljanje, povrijeđivanje ili napuštanje životinje. Ostali prijestupnici podložni zatvorskoj kazni uključuju skrbnike kućnih životinja koji ne osiguraju neophodnu zdravstvenu zaštitu za povrijeđenu ili bolesnu životinju, za sve uhvaćene da kolju životinje na javnim mjestima bez odgovarajućeg odobrenja, te sve koji kolju životinje mimo zakonom propisanih postupaka. Amandmani također propisuju da se osobe koje počine navedena nedjela dva puta u pet godina podvrgnu kazni do godine dana zatvora.

22.06.2007. Mladići osuđeni zbog zlostavljanja mačića!

Šestorica mladića iz Stokea u Velikoj Britaniji osuđeni su zbog zlostavljanja mačića starog osam tjedana. Richard Freeman (18) dobio je 200 sati rada za opće dobro i 12 mjeseci uvjetne jer je bacio mačića niz stepenice. Ostali mladići su se za to vrijeme grohotom smijali, a sve su snimili kamerom. Mačića su pogodili u oko tako da mu je vid oštećen. Srećom, brzo je našao novi dom.

21.06.2007. Morski lavić kritično zbog vrućine!

Beba morskog lava, stara tek desetak dana, zbog nesnosne vrućine jučer  je ujutro odbijala bočicu s hranom, a jedan od najkritičnijih dana u  kratkom životu malenog morskog lava prestrašilo je osoblje Zoološkog vrta koje na svoju prinovu motri 24 sata dnevno. Iako se poslijepodne beba oporavila i odlučila jesti na bočicu, djelatnici zagrebačkog zoo-a moći će odahnuti tek kad beba napuni mjesec dana. Veterinarka ZOO-a Ingeborg Bata rekla je da brižna majka morskog lavića Edith, zadnja tri dana ne dopušta sisanje. Naime, u prirodi bi Edith učila od svoje majke kako hraniti bebu, a u ZOO-u to nije imala prilike vidjeti, kaže Bata, pa ni ne zna. Zato je jedini način da jede na bočicu što morski lavić jučer ujutro nije htio. Jedan od razloga je, kaže veterinarka, velika vrućina, ali i stres.

20.06.2007. Europa zabranjuje prodaju mačjeg i psećeg krzna!

Užasavajući obrt prerade i prodaje krzna domaćih životinja od jučer je zakonom zabranjen u Europi, nakon čak deset godina prosvjeda. Uvoz krzna, uglavnom iz Kine, istrijebio je najmanje dva milijuna mačaka i pasa na godinu. U borbu za zaštitu tih životinja bile su uključene i osobe iz javnog života, poput Heather Mills, supruge Paula McCartneyja. Aktivisti tvrde da je krzno toliko dugo bilo na tržištu jer su ga trgovci lažno etiketirali. Krzno se koristilo za razne odjevne predmete i ukrase poput kapa, kaputa i rukavica. Ova zabrana stupa na snagu s 31. prosincom 2008.

18.06.2007. Testiranje kemikalija na životinjama preskupo!

Testiranje kemikalija na živim životinjama može biti skupo i sporo, a novije metode u epruvetama bi mogle biti bolje, izvjestio je National Research Council. Brzi, automatizirani testovi zvani 'testovi brze protočnosti' mogu zamijeniti životinje i obraditi stotine tisuća kemikalija vrlo brzo, rečeno je u izvješću. 'Nedavna napredovanja u sistemskoj biologiji, testiranje na stanicama i tkivu i srodna polja znanosti pružaju mogućnost za korjenite promjene u načinu na koji se testiraju kemikalije zbog mogućih rizika za ljude', navedeno je u izjavi Vijeća koje savjetuje Kongres i saveznu vladu po pitanjima znanosti. 'Novi pristup generirat će važnije podatke za procjenu rizika za ljude, proširiti broj kemikalija koje mogu biti proučene i smanjiti vrijeme, novac i životinje uključene u testiranje', dodaje se.

17.06.2007. U Japanu se otvara prvi starački dom za pse!

Japanci su odlučili svojim četveronožnim prijateljima otvoriti posebno opremljen starački dom koji će imati liječničku ekipu i nekoliko pasa mlađe dobi da zabavljaju štićenike doma i održavaju ih u kondiciji. Za 800 eura mjesečno, vlasnici vremešnih pasa moći će smjestiti svoje pse u centar Soladi, koji će biti otvoren u sklopu veterinarske klinike Endo u Tochigiju, na istoku zemlje. Usluga u centru Soladi, koji će moći primiti najviše 20 pasa, predviđa stalnu veterinarsku njegu i pojačanu prehranu. Zbog povećanja broja kućnih životinja, kao i poboljšanja njihove njege i prehrane, u Japanu je sve više pasa poodmakle dobi.

16.06.2007. Još dvije žrtve na Euro Dog Showu!

Osim četiri mrtva napuljska mastifa potvrđena je i smrt još dva psa, kavkaski ovčar i srednjeazijski ovčar, od kojih je jedan preminuo unatoč 45-minutnoj borbi za njegov život. Neki od izlagača u anonimnim mailovima tvrde kako je broj mrtvih pasa veći od deset, te da je 'put do slave pobjednika popločan leševima drugih pasa koji su umirali u agoniji'. 'Osobno sam tri puta svjedočio da češki izlagači injekcijama daju svojim španjolskim mastifima, koji su bili na izmaku snaga, nepoznata sredstva izravno u venu da ih održe na životu. I tamo se uvukla mafija, okreću se novci, a najmanje se vodi računa o kinologiji', ogorčen je bio Željko Filipović, jedan od sudionika.

15.06.2007. U kitu pronađen harpun iz 19. stoljeća!

Kljunasti kit, uhvaćen na obali Aljaske prošloga mjeseca, imao je u vrat usađenu krhotinu oružja koja predstavlja dokaz da je taj morski sisavac davno preživio sličan lov - krajem 19. stoljeća. Upravo je djelić projektila u obliku harpuna, dužine oko 13 centimetara, otkrio istraživačima starost uhvaćenog kita, koji je težio 50 tona. Procjenjuju da ima između 115 i 130 godina. Starost kita vrlo je teško izračunati i obično se to čini mjerenjem aminokiselina u očnoj leći. Rijetko se pronalazi kit star više od stotinu godina, iako stručnjaci kažu da najstariji kitovi imaju blizu 200 godina. Sitni metalni uređaj kojim je kit pogođen bio je ispunjen eksplozivima opremljenim daljinskim detonatorom, koji se aktivirao nekoliko sekundi nakon što je pogodio kita. Uređaj je eksplodirao i vjerojatno ozlijedio kljunastog kita, ali nije mogao prouzročiti smrt.

15.06.2007. Promocija knjige 'Kulturni bestijarij'!

Institut za etnologiju i folkloristiku i Hrvatska sveučilišna naklada pozivaju na predstavljanje knjige 'Kulturni Bestijarij'. Promocija knjige održat će se danas, 15. lipnja 2007. godine u 12 sati u Zlatnoj dvorani, Opatička 10, Zagreb. Urednice knjige su Suzana Marjanić i Antonija Zaradija Kiš, a o knjizi će govoriti dr. sc. Ivan Lozica i Anita Šikić, za nakladnike, dr. sc. Ines Prica i izv. prof. dr. sc.  Mateo Žagar, recenzenti i urednice knjige.

14.06.2007. Novi test oštećenosti DNK smanjuje pokuse na životinjama!

Novo oruđe provjere oštećuju li lijekovi DNK mogli bi smanjiti broj pokusa na životinjama potrebnih u razvoju lijeka, također bi moglo biti jeftinije od uobičajenih tehnika, tvrdi njegov stvaratelj. Prije no što bilo koji lijek uđe u fazu kliničke provjere na ljudima, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) zahtijeva od kreatora da provjere je li genotoksičan - uzrokuje li raspad DNK u jezgrama ćelija. 'Genotoksičnost, kao popratna pojava, posebno je zabrinjavajuća jer može uzrokovati mutacije, a kroz mutacije može donijeti nasljedna oštećenja i rak', kaže Joe Shuga, koji je dizajnirao test. Iako se najčešće povezuju s radiološkom terapijom i kemoterapijom, ove popratne pojave mogu također biti uzrokovane nekim vanjskim čimbenicima kao što je ionizirajuća radijacija. Umjesto da se osloni na žive miševe, Shuga je razvio tehniku zasnovanu na ćelijama izvađenim iz leđne moždine miša koja proizvodi crvena krvna zrnca. Kako stotine ili čak tisuće pokusa mogu biti izvedene na ćelijama izvučenim iz jedne životinje, tehnika može drastično smanjiti broj korištenih životinja. Ne samo to, povećana učinkovitost testa čini ga jeftinijim.

14.06.2007. Njemački mesari počinju prozvoditi kobasice s okusom voća!

U nadi da će dodatno novčano 'začiniti' svoj posao preko ljeta, njemački mesari došli su na nesvakidašnji ideju koja se tiče obogaćivanja okusa njihovih kobasica. Tako će se u ponudi uskoro naći kobasice s egzotičnim okusima, točnije, svi zainteresirani moći će konzumirati kobasice s okusom kiwija, maraschino cherryja, limuna pa čak i aloe vere. Iako će mnogim Njemcima ove egzotične kobasice djelovati kao napad na nacionalnu kuhinju, s druge bi pak strane one mogle srušiti stereotipe o zemlji za koju mnogi smatraju da se masne kobasice kupuju i jedu na svakom uglu. Berlinski mesar Uwe Buenger već je ponudio kobasicu s okusom meda i chillija dok njegov konkurent Dankert uskoro u prodaju pušta 'kiwi kobasicu' koja će sadržavati i komadiće ananasa.

13.06.2007. 400 kostimiranih gorila trčalo maraton!

Zbog sve manjeg broja preživjelih gorila u svijetu, Amerikanci su u San Franciscu organizirali maraton od sedam kilometara. No natjecatelji su morali nositi kostime gorila. Broj sudionika bio je ograničen na 400 jer organizatori nisu imali više kostima. Iznajmljivanje su naplaćivali malo više od 500 kuna. Sav prikupljeni novac išao je za zaštitu tih ugoženih životinja. Maraton organiziraju od 2003. godine. Prvi je bio u Londonu, gdje su prikupili više od 21 milijun kuna. San Francisco je prvi američki grad koji je sudjelovao u ovom događaju.

12.06.2007. Koncert i projekcija filma 'Zemljani'!

12. lipnja 2007. u prostorijama Komaja, Pantovčak 50, održat će se koncert na kojem će nastupiti Trio - Quartet, Ana Kralj na flauti i Robert Međugorac na gitari. Tijekom koncerta koji počinje u 19:30 sati bit će prikazan i film 'Zemljani' redatelja Shauna Monsona koji je osvojio sljedeće nagrade: 2005 Best Documentary Feature - Activist Film Festival, 2005 Best Content Award – Boston International Film Festival, itd.

12.06.2007. Traje borba za spas bebe morskog lava!

Dramatična borba za život bebe morskog lava, koja je na svijet došla tijekom ovog vikenda, odvija se u zagrebačkom Zoološkom vrtu. Budući da je riječ o vrlo mladoj majci i prvom takvom slučaju u posljednjih 20-ak godina, stručnjaci se boje da bi ona mogla odbaciti svoje mladunče, što bi za njega moglo biti pogubno. Ravnateljica zagrebačkog zvjerinjaka Davorka Maljković nije htjela komentirati slučaj jer je situacija još vrlo ozbiljna. Još se ne zna spol mladunca, kao ni njegova težina i dužina jer stručnjaci ne žele ometati majku i bebu. Morski lavovi godinama su atrakcija zagrebačkog ZOO-a. Najčešća vrsta tih životinja je kalifornijski morski lav kod koje mužjak može narasti do tri metra u duljinu i težiti oko 280 kg. Ženke su nešto manje - duge su najviše 180 cm i teške 90 kg. Upravo se ta vrsta često i nalazi u zatočeništvu jer su miroljubivi i lakše ih je pripitomiti.

11.06.2007. Vojskom na divlje životinje!

Japanska vlada je od ožujka raspravljala kako zaustaviti divlje životinje da uništavaju nasade i upadaju u naseljena područja te je usuglašeno da se u pomoć pozove – nenaoružana vojska. Za rešavanje problema divljih životinja poput medvjeda, majmuna i divljih svinja Japan se sprema mobilizirati vojnike. Prema tom vladinom planu, lokalni će dužnosnici moći tražiti pomoć od nacionalnih snaga za samoobranu prilikom podizanja ograda i postavljanja zamki. Neki su u vladajućoj stranci čak predložili da vojnici mogu koristiti i vatreno oružje. No, Ministarstvo obrane je vrlo oprezno što se tiče uporabe vatrenog oružja jer i prema ustavu aktivnosti japanske vojske moraju biti miroljubive.

10.06.2007. Umrli psi pronađeni kod Mosta Mladosti!

Leševi četiri Napuljska mastifa, pasa koji vrijede nekoliko stotina tisuća kuna, a trebali su sudjelovati na Europskoj izložbi pasa koja se održava na Zagrebačkom velesajmu, pronađena su u Mercedes kombiju ukrajinskih registracija ispod Mosta Mladosti. Psi su navodno umrli jer su za vrijeme duge vožnje iz uzgajališta pasa u Ukrajini, boravili u skučenom prostoru te nisu imali dovoljno vode i hrane. Je li to stvarni uzrok smrti pokazat će obdukcija koja će se obaviti na Veterinarskom fakultetu. Inače, pronađeni su u četiri plastična boksa neodgovarajuće veličine. Napuljski mastifi su u prosjeku visoki oko 65 centimetara. Na mjesto događaja izašla je veterinarska inspektorica, a na obdukciju na Veterinarski fakultet leševe su prevezli zaposlenici Veterinarsko-higijenskog servisa. Zbog Europske izložbe u Zagreb je stiglo oko deset i pol tisuća pasa, koji pripadaju oko 300 pasmina. Izložba se zatvara u nedjelju.

08.06.2007. Smrt rijetkog sjevernog bijelog nosoroga!

Rijetki sjeverni bijeli nosorog preminuo je prošli tjedan u zoološkom vrtu u San Diegu, dovevši tu kritično ugroženu vrstu do 13 živih pojedinaca u cijelome svijetu, izvjestili su službenici zoološkog vrta. Nosorog Nadi jedan je od tri bijela nosoroga koji se nalaze u Wild Animal Parku u San Diegu. Uzrok smrti nije objavljen, ali ta ženka nosoroga navodno je bila stara 40 godina pa se pretpostavlja da je uzrok starost, a ne bolest. 40-godišnja Nadi dovedena je 1972. godine iz Afrike te je bila dio grupe koja se nalazila u zoološkom Dvur Kralove u Češkoj. Ona i druga ženka nosoroga imena Nola dovedene su 1989. u zoološki vrt u San Diegu zbog parenja te vrste, no nažalost niti jedna nije imala mladunče koje bi pomoglo očuvanju vrste. Sjeverni bijeli nosorog je kritično ugrožena vrsta od koje je u svijetu ostalo 13 pripadnika, dva u Wild Animal Parku u San Diegu, šest u zoološkom vrtu u Češkoj te se vjeruje da njih petero još uvijek luta divljinama Afrike.

07.06.2007. U zoološkom vrtu u nevremenu stradala ljama!

Zbog posljedica prošlotjednog nevremena osječki je ZOO-vrt ostao bez još jednog svog stanovnika. Riječ je o ljami, koja je podlegla ozljedama prouzročenih rušenjem stabla u vrijeme oluje. Zbog nevremena stablo se srušilo na ogradu nastambe ljami, a budući da se jedna od njih u tom trenutku nalazila ispod stabla, ono joj je ukliještilo stražnje noge i kralježnicu, te je od posljedica ozljeda umrla. Izuzev gubitka ljame, ZOO-vrt u vrijeme oluje pretrpio je značajnu materijalanu štetu.

06.06.2007. Tajni plan Britanije da nas sve pretvori u vegije!

Britanska vlada razmatra tajni plan kako bi potakla naciju da se odrekne mesa. Procurili su e-mailovi u kojima se simpatizira masovni prelazak na vegansku prehranu kao dobrobit za okoliš. Veganstvo je striktno vegetarijanstvo koje odbacuje mlijeko, mliječne proizvode i ribu. Promjenu će trebati izvršiti 'nježno' zbog 'rizika od zamjeravanja javnosti', sudeći prema dokumentu. Ove mjere su razmatrane na osnovama velikog doprinosa za usporavanje globalnog zatopljenja. Farmske životinje se okrivljuju za proizvodnju ogromnih količina stakleničkih plinova metana i ugljičnog dioksida. Nacionalni savez farmera ismijao je ideju kao 'ograničenu'. E-mail, poslan vegetarijanskoj aktivističkoj grupi, došao je od službenika iz Agencije za okoliš, vladinog savjetodavnog tijela. Poruka kazuje: 'Moguće koristi veganske prehrane u smislu utjecaja na klimu mogle bi biti značajne.'

06.06.2007. Zoološki vrt unajmio klauna da zabavlja primate!

Slučaj je to blesiranja kao dio majmunskoga posla - zoo je unajmio klauna da zabavlja čimpanze, gorile, orangutane i babune. Dosada uzrokuje kod životinja bolest ili agresivnost, pa je zoološki vrt u Krefeldu, pokraj Kölna, unajmio Christinu Peters da ih zabavlja. 'Podivljaju kada me vide da dolazim jer znaju da će se zabaviti', izjavila je.

05.06.2007. Groblje konja u Konjičkom centru 'Komarovo' u Rusiji!

Autor dokumentarnog filma 'Enciklopedija konja', Aleksandar Nevzorov u svibnju ove godine otkrio je da su se iza jahače hale najprestižnijeg i najskupljeg konjičkog kluba 'Komarovo' u St Petersburgu (Rusija) po odluci menadžmenta tog kluba buldožerima zakapala tijela konja koji su stradali zahvaljujući konjičkom sportu. Te nezakonite i užasne aktivnosti odvijale su se bez znanja i kontrole veterinarske inspekcije i organizacija za zaštitu okoliša. Na primjeru 'Komarovo' jasno se vidi stav jahača da je konj samo sportska oprema koju se, nakon što se polomi, baca u smeće.  Užasni uvjeti smještaja konja, brutalnost i nasilje jahača prema konjima uzroci su visoke stope smrtnosti konja.  Unatoč tome, KC 'Komarovo' naziva sebe 'međunarodnim klubom', 'elitnim klubom', itd.  Smještaj konja u KC 'Komarovo' stoji oko 500 USD mjesečno.

05.06.2007. Kupnjom Citroëna usvojili ste dupina!

Citroën daje priliku svim kupcima da sudjeluju u očuvanju Jadranskog mora usvajanjem zaštićenih lošinjskih dupina. 'Uskočite u more sjajnih ponuda i iskočite s usvojenim dupinom!' slogan je najnovije Citroënove akciju u lipnju u kojoj svaki kupac prilikom kupnje osobnog vozila postaje usvojitelj jednog od zaštičenih lošinjskih dupina o kojima se brine udruga Plavi Svijet iz Lošinja. Svaki kupac tom prigodom dobiva paket usvojitelja koji sadrži diplomu, fotografiju usvojitelja, godišnji broj 'Akvamarina', brošuru Plavog svijeta, člansku iskaznicu Plavog svijeta i majicu.

04.06.2007. Ribe paze na čistoću vode!

U nekoliko gradova Sjeverne Amerike kvaliteta vode za piće kontrolira se uz pomoć sunčanica, riba koje su naročito osjetljive na promjene kemijskog sastava vode. Associated Press izvješćuje: 'Ribe se nalaze u malim protočnim bazenima koji se stalno puno vodom iz vodovoda, a senzori neprestano prate njihovo disanje, otkucaje srca i način plivanja kako bi otkrili promjene koje se javljaju kad u vodi ima otrovnih tvari.' Tako su u New Yorku jednom prigodom 'ribe osjetile da je voda zagađena dizelskim gorivom i to su otkrile dva sata prije nego bilo koji drugi kontrolni uređaj', kaže se u izvješću. Time se spriječilo da otrovne tvari dospiju u vodu koja se isporučuje potrošačima.

04.06.2007. Tisuće novih vrsta živih organizama!

Svake godine otkrije se gotovo 17.000 novih vrsta živih organizama, izvješćuje tahićanski list Fenua Info. Otprilike 75 posto novih vrsta čine kukci, no među novootkrivenim vrstama ima i oko 450 kralježnjaka, u koje se ubraja i 250 vrsta riba te 20 do 30 vrsta sisavaca. Dvije trećine novootkrivenih sisavaca su glodavci i šišmiši. Osim toga, list izvješćuje da se 'u prosjeku svake godine otkrije jedna nova vrsta primata', čemu se čude i sami znanstvenici. Na popisu novootkrivenih vrsta nalaze se i neke vrste drveća i biljaka.

03.06.2007. Za nekoliko godina šnicle iz laboratorija!

Nizozemski znanstvenici laboratorijski pokušavaju proizvesti svinjsko meso kojim bi se nahranili milijuni gladnih ljudi - bez uzgoja i klanja životinja. Dok se laboratorijske šnicle ne pojave na policama trgovina proći će još nekoliko godina. 'Držanje životinja samo u prehrambene svrhe zapravo nije dobro za okoliš jer životinje proizvode i tvari koje ne služe samo za jelo', izjavio je voditelj istraživačkog tima Bernard Roelen. Voditelj nizozemskog tima Bernard Roelen drži da takvo meso ljudima neće biti odbojno jer ionako već jedu 'umjetnu hranu'. Pokusi ove vrste vrše se i u Sjedinjenim Državama, a na njima intenzivno radi i svemirska agencija NASA koju zanima može li se na taj način u svemirskim letjelicama proizvoditi meso za astronaute. (vl)

03.06.2007. Ptica emu bježala policajcima u Njemačkoj!

Lutajuću australsku pticu emu satima su pokušali uloviti policajci, zaštitari životinja i veterinari. Njemački policajci čak su zamolili švicarske da im pošalju 'pojačanje' kako bi uhvatili pticu trkačicu koja postiže brzinu i do 50 kilometara na sat. Na kraju su je morali upucati. Glasnogovornik poilicije rekao je da ne zna kako je ptica došla u Grenzach-Wyhlen jer da ni jedan zološki vrt nije prijavio njezin nestanak.

02.06.2007. Coca-Cola povlači sva sredstva za testiranje na životinjama!

Prije mjesec dana PETA je uspješno zaključila pregovore s prehrambenim gigantom PepsiCo što je rezultiralo objavom korporacije da više neće izvoditi niti financirati pokuse na životinjama. Sada, nakon konzultacija s PETA-om, Pepsijev rival Coca-Cola složila se da prestane testirati na životinjama. Coca-Cola je imala povijest izvođenja invazivnih i smrtonosnih pokusa na životinjama - uključujući razrezivanje lica čimpanzama da bi se izveli testovi okusa i silom naguravali kemikalije štakorima da testiraju 'boju karamela' - od kojih niti jedan nije neophodan ni propisan zakonom. Odluka Coca-Cole da ne financira pokuse na životinjama - i njihova uputa svojim opskrbljivačima da koriste alternativne pokuse - nada je za milijune životinja koje su prisiljene trpjeti okrutne i nepotrebne pokuse svake godine. Coca-Cola se pridružila tvrtkama PepsiCo, Welch's, Ocean Spray, POM Wonderful i više od 22 druga proizvođača napitaka koji su obećali PETA-i da neće financirati niti izvoditi pokuse na životinjama.

02.06.2007. Mlada lisica u Britaniji zapela u otvoru kotača!

Mlada lisica ostala je zaglavljena u vrtu obitelji Strugnell u Velikoj Britaniji, kada je gurnula glavu kroz stari kotač koji je služio za ukras. Srećom, mladunče, staro svega 12 tjedana, pronašla je Kim Strugnell i pozvala udrugu za zaštitu divljih životinja. 'Vidjela sam da mlado ne bježi te sam shvatila da je zaglavljeno. Nisam ništa poduzimala jer me je bilo strah da ga ne ozlijedim', rekla je Kim. Tek kada su došli iz udruge, pažljivo su oslobodili lisicu iz kotača i pustili je u dviljinu. Dali su joj nadimak - Dunlop.

01.06.2007. Japanski kitolov gubi potporu velikih distributera ribe!

Japanski četvrti najveći distributer ribe, Kyokuyo, obvezao se prestati prodavati kitovo meso u Japanu. Njihova odluka slijedi nakon kampanje pod vodstvom Humane Society International, Environmental Investigation Agency (EIA) i International Fund for Animal Welfare (IFAW). U travnju je koalicija grupa za zaštitu okoliša i dobrobit životinja pozvala američko poduzeće True World Foods koje u partnerstvu s tvrtkom Kyokuyo distribuira sushi u SAD-u da uvjeri Kyokuyo da prestane prodavati proizvode od kitova. Prema Kyokuyou, prestali su proizvoditi namirnice od kitova i u ovom trenutku rasprodaju preostale zalihe. Bez tvrtki kao što je Kyokuyo, japanska će kitolovna industrija propasti. Ova vijest dolazi u trenutku kada Japan nameće plan da ubije još i više kitova na sastanku International Whaling Commission, koje se upravo održava na Aljasci.

01.06.2007. Krijumčarene kornjače i kameleoni vraćeni na Madagaskar!

Kornjače i kameleoni podrijetlom iz Madagskara koje je hrvatski državljanin Z. R. pokušao prokrijumčariti u Hrvatsku, nakon gotovo dva mjeseca smještaja u karantenskom objektu u Zagrebu na traženje Republike Madagaskar vraćene su u zemlju podrijetla. Naime, 1. travnja na Plesu je zaplijenjeno 10 strogo zaštićenih i rijetkih kornjača vrste Geochelone radiata i 175 kameleona zaštićenih vrsta Calumma globifer i Calumma parsonii, a vrijednost pošiljke sukladno trenutnoj tržišnoj cijeni procijenjena je na 150.000,00 eura. Krijumčar koji je iz Tajlanda pokušao prokrijumčariti ove rijetke i vrlo ugrožene vrste životinja, spriječili su djelatnici Carinske službe u Zračnoj luci Pleso. Prilikom neadekvatnog transporta i suprotno propisima o prijevozu živih životinja u zračnom prometu, došlo je do smrti 7 kameleona, koje su izuzetno osjetljive životinje i teško se prilagođavaju na život u zatočeništvu, pa su kameleoni nastavili umirati i tijekom karantene, zbog čega je pokrenuta međunarodna akcija njihovog trajnog zbrinjavanja. Na put na Madagaskar je krenulo svih 10 zaplijenjenih kornjača te 91 kameleon i životinje su stigle na Madagaskar i smještene su u centar za zbrinjavanje 'Croc farm'. Trenutno je u tijeku carinski prekršajni postupak protiv počinitelja, a Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture je nakon prikupljanja svih činjenica također pokrenula prekršajnu prijavu sukladno Zakonu o zaštiti prirode.

Broj pronađenih vijesti: 40.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2007 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting