Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 39.

31.07.2007. Nike obustavio Vickov ugovor!

Potaknut prosvjedima PETA-e pred Nikeovim trgovinama i brojnim pozivima i mailovima u kojima se zahtijeva da Nike prekine veze s Michaelom Vickom u svjetlu užasnih optužbi zbog upletenosti u organiziranje borbi pasa, Nike je objavio sljedeću izjavu: 'Nike je obustavio ugovor Michaela Vicka bez isplate i neće više prodavati proizvode 'Michael Vick' u svojim trgovinama.' PETA zahvaljuje svima koji su pisali Nikeu o ovom problemu ili su prisustvovali prosvjedima i zahvaljuje Nikeu što čini pravu stvar prekidajući veze s nekim tko je optužen za mučenje. Reebok je također odlučio obustaviti prodaju proizvoda 'Michael Vick', izjavljujući: 'Iako poštujemo pravne procese, nalazimo optužbe protiv gdina Vicka preuznemiravajućima da bi se zanemarile, stoga smo odlučili da odmah prekinemo prodaju Vickovih NFL proizvoda, kako u trgovinama, tako i preko Interneta.'

30.07.2007. Nikola Atlija zapalio i isjekao vučjaka!

Nikola Atlija (65) iz zaseoka Prevjes kod Knina u svome je dvorištu polio benzinom i zapalio vučjaka Bokija, nakon čega ga je isjekao sjekirom. Dogodilo se to još u četvrtak ujutro, Atlija je u petak bio u policiji na obavijesnom razgovoru, a u subotu je priznao: 'Jesam, polio sam ga benzinom, udario ušicama od sjekire po glavi i na kraju isjekao'. Nakon podnošenja kaznene prijave Nikoli Atliji prijeti do šest mjeseci zatvorske kazne ili do 150 dnevnih dohodaka, a predložit će je nadležno tužiteljstvo. Atlija je dodao: 'Policija zna o tome i posljednji put kada su došli u selo, Boki, umjesto da me upozori, sjeo je u njihov otvoreni automobil i počeo im se umiljavati. Tada mi je prekipjelo. Bio je na lancu i došao sam blizu sa sjekirom. Počeo me napadati i tada sam ga sapleo u jutenu vreću. Počeo se oslobađati i gristi i tada sam dohvatio kantu benzina, polio ga i zapalio. Trčao je zapaljen po boksu i jedva sam ga uspio pogoditi sjekirom. Eto, to je cijela priča i neka je proklet onaj tko me prijavio.'

29.07.2007. U 2015. godini u SAD-u 75% stanovnika debelo!

Ako se stanovništvo Sjedinjenih Država nastavi debljati ovim tempom do 2015. godine će 75% Amerikanaca imati preveliku tjelesnu masu. Znanstvenici sa sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu proučili su rezultate 20 istraživanja i pregledali statističke podatke o tjelesnoj masi i prehrambenim navikama. 'Pretilost predstavlja krizu javnog zdravstva', upozoravaju znanstvenici u radu koji je objavio časopis Epidemiology Reviews. Debljinu i pretilost su definirali indeksom tjelesne mase (BMI), pri čemu je BMI 25 ili viši smatran debljinom, a iznad 30 pretilošću. Ranija istraživanja pokazala su da je 2003. godine 66% odraslih u SAD bilo debelo ili pretilo. (Hina)

28.07.2007. Pronađen mrtav dupin!

Pored umaškog lukobrana Ivica Pavlov pronašao je prije tri dana beživotnog dupina bez repa. Donio ga je u ACI marinu, gdje ga je pregledao veterinar Hrvoje Gomerčić sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta u nazočnosti županijske veterinarske inspektorice Rajke Lesić. Prema prvim rezultatima obdukcije, obavljene na licu mjesta pod jakim suncem, utvrdili su da je nesretna životinja umrla prije najmanje 15 dana. Zbog trupla u raspadajućem stanju bilo je teško otkriti točan uzrok smrti, koji će odrediti laboratorijske analize. Svake godine, naročito ljeti, stotine delfina i morskih kornjača izgubi život zbog čovjeka – zato što se upletu u ribarske mreže ili zbog udica od parangala, gutajući najlonske vrećice ili zbog udaraca plovila. Ove zaštićene morske vrste uvelike su ugrožene, a da je i ovog puta bio umiješan ljudski faktor, dokazuje odrezani rep.

27.07.2007. BUAV tuži britansku vladu zbog pokusa na primatima!

Tvrdnje da je britanska vlada obmanula javnost po pitanju pokusa na životinjama podupro je ugledni znanstvenik, otac ministra Eda Ballsa. Zoolog profesor Michael Balls, profesor na Sveučilištu Nottingham, savjetovao je vladu kada je kreiran zakon o pokusima na životinjama. On je predsjednik Fondacije za zamjenu životinja u medicinskim pokusima (Frame), dobrotvornog društva za dobrobit životinja. Profesor Balls progovorio je u ponedjeljak kada je British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV) objavio da tuži vladu na Visokom sudu u Londonu zbog sudbine životinja korištenih za pokuse. Traži se objava da vlada nije zahtijevala od licenciranih laboratorija da što je moguće više smanje patnje životinja. Od suca će se tražiti da naredi vladinom uredu da preispita svoje odredbe licenci. Slučaj je potkrijepljen video-snimkama i dokumentiranim dokazima prikupljenim u desetomjesečnoj tajnoj operaciji u laboratoriju Sveučilišta Cambridge. BUAV tvrdi kako su vladina jamstva o strogim pravilima pokusa na životinjama zavaravajuća.

26.07.2007. Jezero u Čileu ipak nestalo zbog klimatskih promjena!

Jezero na jugu Čilea misteriozno je nestalo i iza sebe ostavilo tek suhi krater dubine 40 metara. Na početku se smatralo da je potres uzrokovao napuklinu u koritu jezera kroz koju je voda istekla. No, nakon preleta iznad jezera znanstvenici su objavili prve zaključke koji upućuju da su klimatske promjene glavni uzrok za nestanak. Kažu da je otapanje obližnjih ledenjaka povisilo razinu vode u jezeru do točke u kojoj je dio glečera, koji je služio kao svojevrsna brana, jednostavno popustio. (monitor.hr)

25.07.2007. Kina klonirala zeca!

Kina je stvorila prvog kloniranog zeca, koristeći se procesom uzimanja stanica iz fetusa, objavili su u utorak kineski državni mediji. Zečica, teška 60 grama u vrijeme kada je bila rođena u veljači, sada raste normalno u jednom centru za životinje u Shanghaiju, piše China Daily. Znanstvenici su klonirali miševe, stoku i druge životinje otkako je klonirana prva životinja, ovca Dolly 1996. godine. Malezija čak pokušava klonirati neke od ugroženih kornjača kako bi ih spasila od izumiranja. No, tek 2002. godine francuski znanstvenici proizveli su prvog kloniranog zeca koristeći se stanicama odrasle zečice, piše list. Kineska zečica zasad je prva koja je klonirana korištenjem 'fibroblast' stanica iz fetusa zeca, piše China Daily. List citira Wang Hongguanga, direktora Kineskog centra za biotehnološki razvoj pri Ministarstvu znanosti i tehnologije, koji kaže da je Kina postigla svjetski napredak i može klonirati gotovo sve. Zasad nije jasno je li otkriće objavljeno u znanstvenom časopisu i je li verificirano od neovisnih stručnjaka.  (Hina)

25.07.2007. U poljanskim ribnjacima umrlo i do 500 kilograma ribe!

U posljednjih nekoliko dana u ribnjacima Ribnjačarstva Poljana d.d. umrlo je između 300 i 500 kilograma mlađi, a pomor se nastavlja. U petak je izmjerena temperatura vode u ribnjacima iznosila 31 stupanj Celzija, što je za sedam do osam stupnjeva više od optimalne temperature. Uz to, razina vode u ribnjacima opada za 0,5 do jedan centimetar dnevno, tako da ako ne dođe do promjene vremena i kiše, ribnjacima prijeti katastrofa. No, postoji još jedan problem - ptice koje jedu umrle ribe. Naime, na ribnjacima obitavaju 163 vrste ptica i drugih životinja kojima je riba osnovna hrana, pa s obzirom na to da visoke temperature pogoduju i razvoju bolesti, ptice su mogući prijenosnici, što može imati dalekosežne posljedice.

24.07.2007. Tamna čokolada bolja od aspirina!

Kakao može imati isti učinak kao aspirin u prevenciji srčanog udara, pokazuje nova studija u kojoj je proučavan utjecaj kakaa na krvne pločice, trombocite. Ovo je doprinos sve boljoj reputaciji čokolade, pa ako želite biti u trendu, zaboravite na mliječnu, a pogotovo na bijelu čokoladu i kupujte samo onu najtamniju. Do otkrića se došlo sasvim slučajno: zločesti dragovoljci u studiji gdje se ispitivao učinak aspirina ignorirali su uputu da ne jedu čokoladu pa su bili diskvalificirani, ali je njihova krv svejedno analizirana što je pokazalo da se trombociti ljubitelja kakaa sporije sljepljuju. Slijepljeni trombociti tvore ugrušak koji može začepiti krvne žili i dovesti do srčanog udara.

23.07.2007. Spriječen ilegalni provoz zaštićene vrste papagaja!

U subotu, 21. srpnja, Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture, u suradnji s Carinom i Graničnom policijom graničnog prijelaza 'Slavonski Brod - Most', spriječila je ilegalni provoz zaštićene vrste papagaja kroz Republiku Hrvatsku. Papagaja je kroz ovaj GP pokušao prokrijumčariti državljanin Republike Srbije, koji ga je kupio u Republici Italiji, te već uspio prokrijumčariti kroz GP 'Goričan'. Inspekcijskim nadzorom, kojeg je obavio viši inspektor zaštite prirode mr. sc. Željko Vuković, utvrđeno je kako papagaj pripada vrsti istočna ili crvena rozela, te da se nalazi na dodatku II CITES-a, odnosno na popisu zaštićenih stranih divljih svojti Pravilnika o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim. S obzirom na to, državljanin Republike Srbije je za provoz ptice kroz Republiku Hrvatsku morao imati pravovaljano dopuštenje nadležnog ureda u Republici Italiji, što on nije imao. Kako je na taj način prekršen i Zakon o zaštiti prirode, inspektor Vuković je prekršitelju izdao prekršajni nalog u visini od 7.000,00 kn, nakon čega je ptica oduzeta i zbrinuta u Državni azil za zaplijenjene zaštićene životinje u Ruščici, kod Slavonskog Broda.

23.07.2007. Japan Airlines transportira pse u vivisekcijske laboratorija!

PETA je saznala da Covance, tvrtka poznata po okrutnosti nad životinjama i najveći svjetski uzgajivač pasa za pokuse, koristi usluge Japan Airlinesa za prijevoz malih beagleova iz New Yorka u vivisekcijske laboratorije u Tokiju. PETA je zatražila od Japan Airlinesa da se povede za Air Canadom i drugim suosjećajnim zrakoplovnim tvrtkama koje odbijaju prevoziti pse i druge životinje u vivisekcijske laboratorije. Put do Japana može potrajati i do 28 sati. Psi su natrpani u sitnim transportnim kavezima, moguće je da ne dobivaju dovoljno hrane i vode tijekom puta i da sjede u vlastitom izmetu. Teretni prostor često nema odgovarajuće provjetravanje, grijanje i klimatiziranje, pa životinje trpe krajnje neugode od temperaturnih ekstrema ili se uguše bez dovoljno kisika.

22.07.2007. Najveći pas Britanije visok 2 m i teži 130 kg!

Najveći pas Britanije, trogodišnji Samson težak je 130 kg i visok dva metra kad se propne na stražnje noge. 'On je nježni div i ne možete ne voljeti ga', kazala je skrbnica Julie Woods iz Lincolnshirea. Ona i njen muž Ray Samsona su posvojili iz šinteraja kad je imao samo šest mjeseci. Tada je već težio 101 kilogram i bio visok 1,5 metar. Nakon dvije i pol godine još uvijek raste, a skrbnici očekuju da će rasti još jednu godinu. Ako naraste previše, kažu, morat će se preseliti u veću kuću. Obujam prsa mu je metar i pol, a vrata 74 cm. Njegove šape su veličine tanjura, a nogometnu loptu može držati u ustima. Svaki mjesec Julie i Ray potroše oko 600 kuna na njegovu hranu. Svaki dan mora šetati više od tri km. Njegova veličina ulijeva strah u kosti svakom prolazniku. Julie i Ray nisu njegovi prvi skrbnici. Nekoliko bračnih parova ga je vratilo jer se nisu mogli boriti s njim. Woodsovi kažu da nemaju s njim previše problema osim što jako hrče.

22.07.2007. Magarci u Keniji će ubrzo morati nositi pelene?!

Gradske vlasti u kenijskom Limuru donijele su odluku da se magarcima moraju stavljati pelene kako bi održali grad čistim. Iako je taj zakon trebao stupiti na snagu 16. srpnja, odluka o provođenju je odgođena nakon što su se skrbnici pobunili. 'Ako stavimo pelene na magarce, uskoro ćemo morati i na krave', kazao je jedan skrbnik. Drugi pak smatraju da pokrivala nisu praktična i da bi vlastima bilo lakše da zaposle ljude koji će čistiti grad. Gradonačelnik James Kuria još razmišlja o rješenju.

21.07.2007. Europski parlamentarac za zabranu pokusa na majmunima!

Europski parlamentarac i laburistički zastupnik Robert Evans, čija je britanska baza u Felthamu i tri druga zastupnika započeli su kampanju za zabranu pokusa na primatima u Europi. Pridružili su se 179-orici euro-zastupnika iz svih europskih zemalja potpisnika 'Pismene deklaracije' koja poziva na žurnu akciju za zaustavljanje pokusa na primatima i divljim majmunima. Oni žele da Europski parlament postavi rokove za ukidanje pokusa kao što je učinio kod pokusa za kozmetiku. Kampanja nastoji osigurati potporu 393 zastupnika do rujna, a intenzivirali su je Animal Defenders International (ADI) na plenarnoj sjednici u Strasbourgu koja je započela 9. srpnja.

21.07.2007. Jedenje goveđeg mesa gore po okoliš od vožnje automobila!

U proizvodnom procesu potrebnom za dobivanje samo kilograma govedine ispusti se više stakleničkih plinova nego prilikom trosatne vožnje automobilom, a i same krave prilikom probave proizvedu veliku količinu plinova štetnih za okoliš, poručuju japanski znanstvenici. Što se tiče utrošene energije za proizvodnju iste količine govedine, ona bi dostajala za rad jedne žarulje na 20 dana. Ovi su podaci potaknuli udrugu vegetarijanaca da ponovi svoju poruku društvu - prestanite jesti meso! (monitor.hr)

20.07.2007. Novo istraživanje pobija sigurnost lijeka Avandia!

Sigurnost kontroverznog lijeka protiv dijabetesa GlaxoSmithKline-a napadnuta je u novoj analizi njemačkih istraživača, što je udarac njihovom drugom po veličini proizvodu. Ustanovljeno je malo dokaza da Avandia unapređuje kvalitetu ili duljinu života dijabetičara i zaključak je da može, ustvari, pojačati komplikacije uzrokovane bolešću, nakon što su analizirani podatci prikupljeni od 18 istraživanja na 8000 pacijenata. Dr. Bernd Richter iz dizeldorfskog Heinrich-Heine University, koji je vodio istraživanje, pita je li bilo etično izvoditi daljnje kliničke pokuse s Avandiom, budući da su 'manje opasne' alternative bile dostupne. Glaxo je odbacio njegovo izvješće kao zbunjujuće i izjavio da se jako protivi zaključcima objavljenim u časopisu Cochrane Library. Avandia, poznata pod generičkim imenom rosiglitazone, bila je pod sumnjom od svibnja, kada je vrhunski američki kardiolog Dr. Steven Nissen objavio je prikupljene podatke 42 prijašnja istraživanja koja pokazuju povećan rizik od srčanog udara za 43%. Recepti za Avandiu su se drastično smanjili nakon toga i analitičari su srezali buduće prihode od toga lijeka, koji se već prodao 2006. za 1,6 milijardi funti širom svijeta.

20.07.2007. Djevojčice zalile mače benzinom i zapalile!

Kraj stare farme na rubu Santa Rose izletnici su pronašli napuštene mačkice i odlučili ih predati Centru za zbrinjavanje napuštenih životinja. Uzeli su ih sa sobom i preko noći ih ostavili na trijemu svoje kuće. Dvije djevojčice, njihove susjede, vidjele su mačkice i odlučile se okrutno poigrati s njima. Jednu od zatočenih mačkica zalile su benzinom i zapalile. Susjed koji se zatekao u blizini kaže da je čuo djevojčice kako se smiju i mačku kako cvili i da je vidio vatru i dim. Prišao je da vidi što se događa i našao je zapaljenu mačku koja se u međuvremenu oslobodila iz kaveza i pobjegla u grmlje. Prevezao ju je u veterinarsku kliniku gdje je ustanovljeno da je mačka zadobila opekline 3. stupnja na polovici površine tijela, a rep i vrhovi uški su joj potpuno izgorjeli. Vlasti ne žele otkriti identitet okrutnih djevojčica, ali su najavili da će sigurno biti oštro kažnjene.

19.07.2007. Srpska ergela izgladnjuje konje iz Lipika!

Čovjek koji je 1991. iz Lipika odveo konje u Srbiju i koji se o njima brinuo, protjeran je iz 'Bukinca'. Od Vlade traži punomoć kako bi sudski natjerao privatnu ergelu da kvalitetno hrani konje. Na sudbinu lipicanaca koji su opljačkani iz lipičke ergele i danas se nalaze u privatnoj ergeli 'Bukinac' u Srbiji podsjetio je Milan Božić, član Državnog povjerenstva za povrat lipicanaca i predsjednik ŽO HSS Požeško-slavonske županije. Po procjenama, u susjednoj državi nalazi se oko 500 lipicanaca, povrat kojih je ponovno aktualiziran dopisom Mihajla Komasovića, radnika u lipičkoj ergeli, koji je odveo konje iz Lipika. Njemu je zabranjen pristup na ergelu 'Bukinac', jer se nije slagao s ishranom konja. Zato je hrvatskoj Vladi i Ministarstvu poljoprivrede poslao dopis u kojem traži punomoć kako bi sudski natjerao privatnu ergelu da kvalitetno hrani konje jer, kako tvrdi, njih izgladnjuju.

19.07.2007. Pas usvojio bebu panteru!

15 dana stara ženka pantere imenom Milica usvojena je od psa pasmine Rhodesian Ridgeback nakon što ju je majka odbila dojiti i pokušala je ubiti u beogradskom zoološkom vrtu. 'Majka pantera ubila je sve svoje mladunce od 1999.', izjavio je čuvar Dragan Jovanović. 'Vjerujemo da je traumatizirana zvucima bombardiranja NATO-a tijekom zračnih udara na srpski glavni grad u pokušaju da spriječi bivšeg predsjednika Slobodan Milosevića u napadima na albanske separatiste 1999.', rekao je. Milica se sada bori za mlijeko svoje nove majke s nekoliko novorođenih psića. Također izgleda da uživa u pažnji koju dobiva od svoje nove obitelji.

18.07.2007. McCartney poručuje: 'Vegetarijanstvo će nas spasiti!'

Nakon što su zvijezde uključujući Madonnu, Genesis i Duran Duran bacili svjetlo na problem na Wembley's Live Earth koncertu, McCartney je izjavio da svatko može pridonijeti odbacivši meso. Bivši Beatle je rekao: 'Uzgoj farmskih životinja je jedan od najvećih uništavača planeta. Kada vidite kako Amazonu sijeku zbog goveda za hamburgere, to je prilično očito. I sve se to čini zbog dobrobiti ljudi, dok je istina upravo suprotna. Sve je u stavu, nitko ne misli da se baš on mora promijeniti.' Prisjećajući se prepirke svoje pokojne supruge Linde s tadašnjim predsjednikom World Wildlife Funda, princom Philipom, nastavio je: ''Rekla je, 'Vi ste predsjednik organizacije za očuvanje divljači, kako možete ubijati ptice?' 'Jeste li vegetarijanci?' on je upitao, pokušavajući nas nadmudriti. 'Naravno!', oboje smo odgovorili. 'Pucanje na ptice, to je licemjerje.''

18.07.2007. Zatrpana zloglasna jama Jamurka!

Nakon što je Ministarstvo kulture odlučila da se jama Jamurka u Kneževića ždrilu zatrpa, prekjučer se donacijom udomitelja pasa koji su živi bačeni u jamu ta odluka počela i provoditi. Rešetka koja će biti postavljena na Jamurku ostat će trajni podsjetnik na iživljavanje nad psima u podvelebitskom kraju. Prije nešto više od dvije godine iz Jamurke je izvučen pas Don koji je u jami dubokoj pet, a širokoj desetke metara proveo pet godina da njegov lavež mještane Kneževića ždrila nije potaknuo na pomoć. Samo nekoliko mjeseci nakon Dona u jamu su bačeni psić i kujica, koji su također spašeni i nazvani Laki i Lakica. Osim što su Prijatelji životinja ishodovali zatrpanje Jame, Lovorka Došen, članica Udruge, podnijela je i kaznenu prijavu za koju još nitko nije odgovarao.

17.07.2007. Novi zakon: veterinari su dužni prijaviti zlostavljanje!

Novi zakon u državi Colorado, koji je stupio na snagu prošle nedjelje, obvezuje veterinare da prijave slučajeve u kojima sumnjaju da je životinja zlostavljana ili je sudjelovala u borbama. Diane Balkin iz ureda Okružnog tužitelja Denvera ustvrdila je da je okrutnost definirana zakonom kao bilo koji čin zlostavljanja ili zanemarivanja. Zakon se ne odnosi samo na tjelesno zlostavljanje, izjavila je Dr Michelle Smith, iz bolnice za životinje u Stapletonu. Zakon je kreiran prema zakonima o zlostavljanju djece po kojima je liječnik dužan prijaviti zlostavljanje djeteta. Neki se boje da će zakon obeshrabriti ljude da vode svoje životinje veterinaru, ali gradski čelnici Denvera se ne slažu. Samo je šest drugih država donijelo slične zakone o sprječavanju zlostavljanja životinja. Savez veterinara Colorada podržao je zakon s oduševljenjem.

17.07.2007. Spašen dupin iz omiškog plićaka!

Mnogi su građani Krila Jesenice prekjučer nešto poslije 11 sati nazvali Službu 112 moleći je da pomogne mladunčetu dupina koje je došlo među kupače. Služba 112 obavijestila je udrugu Arka i veterinarku Sanju Vladović, koja je dovela i druge stručnjake. Kad su vidjeli što razigrana djeca rade s njim i oko njega, zamolili su ih da se odmaknu jer bi ga igra mogla jako uznemiriti i ugroziti malog dupina. Mladunče je ostalo samo uz obalu, a stručnjaci su pazili da ne krene u plićak kako se ne bi nasukao. Nešto poslije 13 sati mali se dupin okrenuo prema pučini i pridružio svojemu jatu na otvorenom moru. (H)

16.07.2007. U Pamploni zahtijevaju utrku bikova za žene!

Žene iz Pamplone, grada na sjeveru Španjolske koji je svjetski poznat zbog zloglasne utrke bikova, zahtijevaju vlastitu verziju utrke s kravama umjesto bikova. Studentska web stranica, www.estudiln.net, pokrenula je stvar kampanjom 'Krave žele trčati' koja traži odvojenu utrku u kojoj bi bilo dozvoljeno trčati samo ženama. Ženama je već dopušteno trčati u utrci bikova San Fermin ali još uvijek predstavljaju mali dio tisuće trkača koji pokušavaju izbjeći bikove od 600 kg na stazi od 800 metara kroz ulice Pamplone. Studenti kažu da bi bilo logično da žene imaju svoju vlastitu utrku. Organizatori festivala, koji traje od 7. do 14. srpnja, nisu reagirali na prijedlog.

15.07.2007. Bikovi nabili još trojicu!

Tri su osobe ozlijeđene, od kojih dvije probodene rogom, u zadnjem encierru tj. puštanju bikova u sklopu ovogodišnje proslave Svetog Fermina u Pamploni na sjeveru Španjolske. Trojica Španjolaca su hospitalizirana, ali niti jedan nije teško ozlijeđen. Osmim i zadnjim encierrom zaključuje se festival koji traje od 7. srpnja. Uskom ulicom, dugom 825 metara, trči šest bikova, teških po pola tone, među dvije do tri tisuće ljudi ljudi. Među njima je veliki broj Amerikanaca i Australaca, koji redovito dolaze na tu manifestaciju. Od 1911. godine u utrci s bikovima je poginulo 14 ljudi, uglavnom zbog probadanja rogovima. Nakon utrke, bikovi se ubijaju u večernjoj koridi.

14.07.2007. Mrtve svinje plutaju Vrbasom!

Laktaška komunalna policija, Civilna zaštita, Komunalno preduzeće 'Komunalac' i Dobrovoljna vatrogasna brigada prekjučer su počeli uklanjanje svinjskih leševa koje su članovi Organizacijskog odbora sportske manifestacije 'Laktaška regata' u nedjelju pronašli u rijeci Vrbas, između naselja Klašnice i Kosijerovo. Za većinu leševa, od 54 pronađena, težine od 70 do 120 kilograma, vjeruje se da potiču iz RS, što je utvrđeno na osnovu podataka na evidencijskim pločicama, koje su pronađene na nekima od njih. To je i dokaz da su nekada prošle veterinarske preglede. Komunalna i Veterinarska inspekcija pronađene podatke uporedit će s onim u dokumentima i tako pokušati doći do vlasnika, a istodobno će se utvrđivati uzrok smrti svinja. Umrle životinje nalaze u platnenim vrećama, u različitim fazama raspadanja, što ukazuje da nisu u rijeku bačene istog dana.

13.07.2007. SAD bi mogao odobriti klonirane životinje za prehranu!

Sjedinjene bi Države u sljedeće dvije-tri godine mogle odobriti uporabu kloniranih životinja za jelo jer je FDA nakon petogodišnje studije zaključila da je mlijeko i meso kloniranih životinja sigurno za prehranu ljudi. No, klonirano se meso vjerojatno neće uskoro pojaviti na policama europskih trgovina jer EFSA provodi vlastito istraživanje o sigurnosti klonirane hrane te razmatra utjecaj kloniranja na dobrobit životinja, biološku raznolikost i okoliš. (vl)

13.07.2007. Krvav dan u Pamploni: Bikovi naboli stotine!

Oko stotinjak ljudi ozlijeđeno je na utrkama bikova u Pamploni. Utrke se održavaju u sklopu tradicionalnoga festivala San Fermin. Među ozlijeđenima je i turist Australac (36) kojemu je bik probo stražnjicu. Ovakvo trčanje pred bikovima jako je opasno jer se ispred životinje nagura gomila ljudi pa se nerijetko događa da nekolicina pogine u stampedu. Ulice Pamplone nakon dvominutne utrke znale su biti oblivene krvlju, a Hitna pomoć uvijek čeka sa strane, ako dođe do težih ozljeda. Festival San Fermin slavi se od 1526. godine i traje devet dana. Slavi se zaštitnik grada Sveti Fermin, a manifestacija privuče stotine tisuća ljudi iz cijeloga svijeta. Nakon trčanja po ulicama životinje otrče do arene udaljene 825 metara, gdje ih na kraju ubiju matadori u neravnopravnoj borbi.

12.07.2007. Tajvanski restoran osuđen zbog serviranja 'polužive' ribe!

Tajvanski restoran osuđen je od javnosti zbog serviranja ribe čije je tijelo prženo ali se glava još kreće kada se riba posluži. Restoran u Chiayiju, u centralnom Tajvanu, poslao je kuhare u Kinu u pokrajinu Sečuan da nauče pripremati Yin Yang Yu, ili mrtvo-živu ribu, a jelo je počeo posluživati u lipnju, izvijestio je United Daily News. Ali, umjesto poslovnog uspjeha, to je restoranu donijelo same nevolje jer su udruge za prava životinja i dio javnosti osudili restoran zbog okrutnosti nad ribama. Upravitelj restorana, imenom Wang, branio je jelo navodeći drugo, još okrutnije jelo, poznato pod imenom 'Rakovi živi kuhani', kod kojeg se rakovi kuhaju u staklenim posudama da posjetitelji mogu promatrati kako se rakovi kuhaju živi.

11.07.2007. Našli 19 pasa u kavezima s čirevima po tijelu!

U kući Daniela Friedmana u Suffolku policija je pronašla 19 pasa zatočenih u kavezima. Društvo za zaštitu životinja i policija na temelju anonimne dojave upali su u Danielovu kuću, koju je dijelio s rođacima. Tamo su pronašli 19 pasa zatočenih u malim kavezima, potpuno neuhranjenih, teško bolesnih, s čirevima po tijelu, a neki od njih bile su i skotne kuje. Među psima najviše je bilo koker španijela i pudlica, a kad su pronađeni, svi su se tresli od straha. Susjedi ističu da nikad nisu čuli lavež pasa. Rođaci uhićenog Daniela tvrde da je on oduvijek bio 'ljubitelj životinja'. Friedmanu prijeti kazna zatvora i plaćanje velike globe za zlostavljanje životinja.

10.07.2007. Izraelski specijalci u akciji spašavanja orlova!

Tridesetorica članova elitne jedinice izraelskih padobranaca upala su prošlog tjedna u grad Hebron na Zapadnoj obali kako bi spasili - par zlatnih orlova. Grad u kojem živi oko 120.000 Palestinaca i nekoliko stotina židovskih useljenika često je mjesto izraelsko-palestinskih sukoba, no akcija izraelskih specijalaca, kojima su potporu pružali i helikopteri, ovaj put nije imala veze s ljudima nego životinjama. Naime, izraelska Uprava za prirodu i parkove (INPA) doznala je da se u Hebronu nalaze dvije rijetke ptice pa je zatražila pomoć izraelske vojske. U Izraelu je u divljini preživjelo samo šest parova orlova kojima u toj državi prijeti potpuno izumiranje. Članovi padobranske brigade su zajedno s rendžerom INPA-e pretražili zgradu u kojoj su se trebali nalaziti orlovi, no ptica ondje nije bilo. Specijalci su potom nastavili pretragu po okolnim kućama te su na kraju ptice pronašli u prodavaonici kućnih životinja. Vojska je u akciji privela dvojicu Palestinaca koji su dali kontradiktorne izjave kako su došli do orlova.

09.07.2007. Jeffrey Masson boravi u Hrvatskoj!

Jeffrey Moussaieff Masson, svjetski priznati pisac s Novog Zelanda stigao je u posjet Hrvatskoj. Autor knjige 'Kad slonovi plaču' će potpisivati svou knjigu u knjižarama Algoritma i to u: Zagrebu, Gajeva 1, 9. srpnja u 17:00 sati i Dubrovniku, Placa 8, 12. srpnja u 19:30 sati. Osim potpisivanja knjiga, Jeffrey Moussaieff Masson održat će i predavanje na temu 'Lice na vašem tanjuru: imaju li životinje osjećaje?', 9. srpnja, s početkom u 18:30 sati u Kulturno informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, Zagreb. Ovo je jedinstvena prilika svim zainteresiranima da poslušaju riječi ovog svjetski priznatog pisca i psihologa. Pozivamo građane da poslušaju njegovo predavanje i ponesu vlastiti primjerak knjige na potpisivanje u neku od knjižara Algoritma.

08.07.2007. Pas ubijen otrovom opasnim i za djecu!

Obitelj Kovač iz Zagreba šokirala je i uplašila spoznaja da je njihov newfoundler Snoop, koji je umro prošle nedjelje, zapravo usmrćen iznimno jakim otrovom za štakore. Otrov je posveo uništio Snoopove organe. Nije mu bilo spasa. Snoopova smrt potresla je Kovačeve. Najviše ih je zaprepastila pomisao da je od otrova moglo stradati i troje jednogodišnje djece koja se često igraju u dvorištu. Kovačevi su rekli da je trovanja pasa u kvartu bilo i prije nekoliko godina. Posebno su ogorčeni na policiju koja, kako kažu, ništa nije napravila da bi se istražila trovanja.

08.07.2007. Lovci kupuju domaće zečeve iz uzgoja!

Obiteljsko gospodarstvo Bože Škopljanca u Radošiću u Kaštelanskoj zagori sve je poznatije po uzgoju domaćih zečeva. U proteklih šest godina splitske tvrtke Illuminare MK d.o.o. i Bik Commerce u kavezima su uzgojili više od 1100 autohtonih zečeva. S početnim jatom od 30-ak kaveza, projekt uzgoja autohtonih zečeva narastao je na dvostruko veći broj, a planira se uzgajalište proširiti na gotovo 300 kaveza. Prema riječima uzgajivača, ali i lovaca iz udruga koje su kupile te zečeve, u lovištima su pokazali brzu prilagodbu na dalmatinski teren, što poslije rezultira zadovoljavajućim povećanjem populacije. Francuski model kaveza postavljen je na 1500 kvadrata ograđena zemljišta. 

07.07.2007. Vindija baca otpad s klanja na divlji deponij kod škole!

Neadekvatnim zbrinjavanjem otpada iz peradarske farme u Banovcima nedaleko od Slavonskog Broda, Vindija, tvrde mještani, zagorčava život stanovništvu. Riječ je o divljem deponiju na koji odlažu otpad s farme na kojem se nalazi više od 30 tisuća purića u tovu. Otpad od klanja, čerupanja, izmet miješaju s piljevinom i bacaju nedaleko od središta sela, svega 100-tinjak metara od škole. U blizini su i ribnjaci, a ispod divljeg odlagališta nalaze se podzemne vode. I dok u Vindiji tvrde kako imaju ugovornu tvrtku za zbrinjavanje otpada s kojom će provjeriti istinitost tih navoda, u Općini Bebrina, kojoj pripadaju Banovci, kažu kako za ovaj problem nisu ni znali.

06.07.2007. Svi škotski EU parlamentarci za prekid pokusa na primatima!

Svi škotski europski parlamentarci - Alyn Smith, David Martin, Ian Hudghton, John Purvis, Struan Stevenson, Catherine Stihler i Elspeth Attwooll, potpisali su deklaraciju za prekid pokusa na primatima u Europi. Pridružili su se 179-orici zastupnika koji predstavljaju svoje zemlje i dolaze iz različitih stranaka, koji su također potpisali deklaraciju. Deklaraciju, koju je sponzorirao John Bowis, bivši ministar zdravstva u vladi Johna Majora, poziva na hitnu akciju da se prekinu pokusi na primatima i divljim ulovljenim majmunima i traži da se postavi rok zamjene testova na primatima (kao što je bio slučaj s testiranjem kozmetike na životinjama). Kampanja, čiji je cilj da dobije potporu potpisima od 393 europska parlamentarca do rujna, ubrzana je od Animal Defenders International (ADI) za plenarno zasjedanje parlamenta u Strasbourgu koje počinje 9. srpnja. Preko 10.000 majmuna koristi se u europskim laboratorijima svake godine uključujući oko 1000 majmuna ugrabljenih iz prirode. Anketa provedena širom Europe pokazala je da 80% ispitanika smatraju pokuse na primatima neprihvatljivima.

05.07.2007. Beba gorila spašena na pedijatriji!

Djelatnici intenzivnog pedijatrijskog odjela bolnice u njemačkom Muensteru tijekom vikenda su na liječenje primili neobičnu pacijenticu - Mary Zwo, bebu gorilu staru samo šest tjedana, zbog jake dehidracije i hipotermije, izvijestio je u ponedjeljak direktor muensterskog ZOO-a Joerg Adler. Malenu gorilu u subotu su u gotovo nesvjesnom stanju u rukama majke koja se trudila olakšati joj tegobe, pronašli djelatnici ZOO-a te ju hitno prebacili na odjel intenzivne pedijatrijske skrbi Bolnice u Muensteru, nadajući se da će medicinsko osoblje primiti životinju i pružiti joj pomoć. Mladunče je još vrlo iscrpljeno, izvijestili su iz ZOO-a, te je u posebnom odjelu zoološkog vrta Muenster, a rezultati analiza krvi pokazat će hoće li ubrzo biti prebačena u kavez s ostalim velikim primatima, poput drugih gorila, među kojima je i njezina majka. U istom se kavezu nalaze patuljaste čimpanze, čimpanze i orangutani.

04.07.2007. Najseksi vegetarijanci - Kevin Eubanks i Carrie Underwood!

Frontmen benda u emisiji Jayja Lenoa 'Tonight Show' Kevin Eubanks i zvijezda American Idola Carrie Underwood proglašeni su ovogodišnjim pobjednicima za najseksi vegetarijance, koje tradicionalno organizira PETA. Desetci tisuća pristiglih glasova odlučili su da je najseksi vegetarijanac Kevin Eubanks, koji je pobijedio ostavivši iza sebe zvijezdu Spidermana 3 Brycea Dallasa Howarda te glumce Joaquina Phoenixa i Jareda Letoa. Carrie Underwood je već drugi put proglašena najseksipilnijom vegetarijankom. Naime, lijepa pjevačica koja meso ne jede od svoje 13. godine pobijedila je i 2005. godine, a na svojim koncertima često nosi majice sa slovom 'V is for Vegetarian'.

02.07.2007. Filmski festival produljio prikazivanje aktivističkog filma!

Programski direktor Fantasia Film Festivala morao je ubaciti dodatne projekcije visoko kontroverznog dokumentarca 'Tvoja mama ubija životinje' nakon što je osluškivanjem glasina doznao da će prva projekcija biti trenutačno rasprodana. 'Ovo je važan film i drago mi je bilo dodati projekcije prije nego što je festival počeo', komentirao je Davis. 'Tvoja mama ubija životinje' detaljan je pogled na pokret za prava životinja i na nedavnu deklaraciju FBI-a kojom aktiviste naziva najvećom prijetnjom domaćeg terorizma u Sjedinjenim Državama. Kritičari tvrde da je ovaj film kontroverzniji od filma 'Sicko' Michaela Moora i da ga svakako treba pogledati.

Broj pronađenih vijesti: 39.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2007 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting