Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 55.

31.08.2007. Šećerane uzgajivačima 'beby beefa' poklonile repine rezance!

Predstavnici triju hrvatskih šećerana odlučili su da će šećerane iz Virovitice, Osijeka i Županje radi ublažavanja posljedica ovogodišnje suše u govedarskoj proizvodnji, Udruzi 'Baby Beef', bez naknade, ustupiti 35.000 tona svježih repinih rezanaca iz ovogodišnje kampanje prerade šećerne repe. Predsjednik Udruge 'Baby Beef' Toni Raić, koji je sudjelovao na sastanku s predstavnici triju hrvatskih šećerana u Virovitici, izrazio je zadovoljstvo namjerom hrvatskih šećerana da pomognu stočarima u prevladavanju krize nastale zbog nedostatka stočne hrane, prije svega kukuruza. Suša je ove godine smanjila i proizvodnju šećerne repe pa će i svježih repinih rezanaca biti upola manje nego inače.

31.08.2007. Amerikanci protiv PIK-ove paštete s Mickeyjem Mouseom!

PIK-ova pašteta s likom Mickeyja Mousea izazvala je ogorčenje Amerikanaca. Naime, SF pisac Bruce Sterling je, boraveći u Hrvatskoj, na policama u marketima uočio čajni namaz za djecu s Mickeyjevim likom te je svojim objektivom zabilježio taj proizvod i postavio ga na svoj blog Beyond the Beyond. Od tog trenutka preko 4 tisuće dušebrižnih Amerikanaca je u šoku ostavilo svoje komentare.

30.08.2007. Kit ubijen harpunom pred očima turista!

Eko-turisti na brodu za promatranje kitova u njihovom prirodnom okružju bili su dočekani scenom japanskog kitolovca koji vuče kita probodenog harpunom. U prijepodnevnim satima kit je primijećen po izbacivanju mlazova vode nedaleko poluotoka Hokkaido's Shiretoko, oko 3,5 km od brodića za promatranje kitova, s kitolovcem u blizini. Kada se plovilo približilo, putnici su vidjeli da je posada kitolovca pogodila kita harpunom i počela ga vući dvadesetak minuta kasnije. Oko 20 putnika s promatračkog broda izrazilo je svoje žaljenje i negodovanje zbog događaja. Francuskinja koja je bila na brodu s mužem izjavila je da joj je bilo mučno od tog događaja. U blizini su bila još dva broda za promatranje kitova, ali se jedan od njih udaljio nakon što je dijete počelo plakati.

30.08.2007. Pokolj dupina u Brazilu!

Više od 80 mrtvih dupina pronađeno je na jednom ribarskom brodu, a ribari tvrde da su se životinje utopile nakon što su uhvaćene u velikoj ribarskoj mreži. Policijski odjel za zaštitu okoliša tvrdi da je incident slučajan i izoliran, mnogi dupini su prodani drugim ribarima i prije nego su se brodovi vratili na kopno. Inače se dupini uporabljuju kao mamci za morske pse, a u nekim brazilskim krajevima se oči i zubi dupina prodaju kao amajlije i nakit na tržnicama. Prema brazilskom zakonu, kazna za ubojstvo dupina trebala bi biti godina dana zatvora, ali u ovom slučaju nitko neće biti kažnjen.

29.08.2007. Španjolska državna televizija povlači prijenose borbi bikova!

Španjolska državna televizija tiho je povukla prijenose borbi bikova s programa, prekidajući tradiciju koja je trajala desetljećima, zbog zabrinutosti da su smrtonosni okršaji matadora i bikova prenasilni za djecu. Prvi prijenos Television Espanola 1948. bila je korida u Madridu. Ove sezone, prvi put u povijesti tv kuće, ni na jednom kanalu nije prikazana korida uživo, samo izdvojene snimke u noćnim satima za ljubitelje. U praksi, neobjavljena odluka socijalističke vlade je vrlo simbolična. Od stotina borbi tijekom sezone ožujak-listopad, državna televizija prenosila je samo dvanaestak. Kablovske i regionalne tv kuće prepune su živih prijenosa koride.

29.08.2007. Radije imaju pse nego djecu!

Broj pasa nadmašuje broj djece u Japanu, državi koja već godinama muku muči s natalitetom, zbog čega naciji prijeti izumiranje, objavio je Euromonitor. Sukladno porastu pseće i padu dječje populacije raste i ponuda na tržištu opreme za kućne životinje. Novinska agencija Reuters u analizi zaključuje kako Japanke majčinske osjećaje usmjeravaju na pse te ih, bez obzira na to jesu li u braku, kao objekt ljubavi biraju radije nego djecu. (vl)

28.08.2007. Izumire 15 vrsta morskih pasa!

Za velike morske pse, stanovnike Sredozemlja, situacija je kritična, upozoravaju najnovije znanstvene studije. Naime, čak 15 vrsta tih morskih predatora našlo se na pred izumiranjem, tvrdi Francesco Ferretti, znanstvenik sa Sveučilišta Dalhousie u Halifaxu u Kanadi. Premda još nije u potpunosti završio istraživanje, znanstvenik smatra da je važno upoznati javnost s tim, za podmorje Sredozemlja alarmantnim podacima. (vl)

28.08.2007. Ptičja gripa u Njemačkoj!

Soj ptičje gripe otkriven u petak na farmi u Wachenrothu u Bavarskoj 'visoko je patogen', a 160.000 ptica s farme na kojoj je ptičja gripa otkrivena odmah će biti zaklano. Poduzet će se daljni potezi koji će omogućiti da se otkrije na koji je način virus 'stigao' na farmu. Zaražena farma, kao i isporučitelj peradi, bit će podvrgnuta kontroli. (H)

27.08.2007. Vick priznaje da je sudjelovao u zavjeri o ubijanju pasa!

Zvijezda američkog nogometa Michael Vick priznao je Državnom sudu u Virginiji da je s dva suzavjerenika ubijao pse koji se nisu dobro borili. Na sudu se mora pojaviti u ponedjeljak. Konačnu riječ o njegovom izjašnjavanju imat će sudac. Vick kaže da će se izjasniti kao kriv za optužbu koja ga tereti za 'zavjeru organiziranja borbi pasa i njihovom prijevozu preko državnih granica'. Ova je optužba kažnjiva do pet godina zatvora, 250.000 dolara kazne i trogodišnjim nadzorom nakon odsluženja. Savezni tužitelji složili su se da zbog nagodbe traže blaže kažnjavanje. U dogovoru o nagodbi stoji: 'Okrivljeni će se izjasniti kao kriv jer je zaista kriv za navadena djela'.

26.08.2007. Kebab izjeda Krakov!

Nad srednjovjekovni poljski grad nadvila se nova opasnost. Mast iz popularnog snacka brojnih turista potpuno je uništila kaldrmu na najljepšem gradskom trgu. Gradske vlasti su u panici. Srednjovjekovni kameni trg u Krakovu gotovo je netaknut preživao stoljeća. Ni Njemačka ni Sovjetska okupacija nisu mu mogle ništa, no nova opasnost nadivila se nad prelijepim poljskim gradom. Trg Svih svetih u Krakovu izjedaju kapljice masnoće iz omiljenog snacka tisuća turista koji dolaze u ovaj grad. Ta nova napast je kebab. Svi pokušaji čišćenja mrlja od kebaba su propali, pa sada gradske komunalne službe na kamen nanose lak kako bi zaštitili oblutke koji popločavaju trg. Nakon toga bit će dovoljno uobičajeno čišćenje da se trg dovede u red.

25.08.2007. Konji lipicanci još uvijek gladuju!

Veterinari udruge Vier Pfoten iz Austrije s članovima udruge Sloboda za životinje obišli su konje lipicance u srpskom Novom Naselju i utvrdili da konji iz Lipika i dalje gladuju, da su u veoma lošem stanju i bez veterinarskog nadzora i liječenja. Rebra im se mogu izbrojati iz veće daljine, jasno se naziru zdjelične kosti, a pojedini od njih se jedva kreću. Ako legnu, ne mogu više ustati ili ustaju teškom mukom. Od hrane, ispred njih je rasuto samo malo stare slame pa stoga konji ne mogu dobiti svu energiju i hranjive tvari. Hrana koja im je dostavljena kao donacija od srpskih političara i pojedinih firmi i pojedinaca, ne stiže do njih, što je utvrđeno po posjetima u različitim danima i vremenskim razdobljima. Viđene su velike bale sjena u dvorištu gdje Bukinac čuva svoje konje odvojene od lipicanaca što znači da hrana koja je bila namijenjena konjima lipicancima ne dolazi do njih.

25.08.2007. Zapadnjačka prehrana uzrokuje karcinom debelog crijeva!

Nova studija pokazuje da osobe koje konzumiraju tradicionalnu zapadnjačku prehranu punu mesa, masti i rafiniranih žitarica imaju značajnu veću vjerojatnost ponovne pojave karcinoma debelog crijeva, ali i smrti. Znanstvenici su promatrali oko 1000 pacijenata sa uznapredovalim stadijem karcinoma koji su primali kemoterapiju ili slične tretmane. Pacijenti su bili podijeljenji u dvije skupine. Skupina sa zapadnjačkom prehranom je unosila više mesa, masti, rafiniranih žitarica, pomfrita i slatkiša, dok je druga, 'umjernena' skupina unosila više voća, povrća, peradi i ribe. Rezultati su pokazali da su pacijenti sa zapadnjačkom prehranom imali veću vjerojatnost recidiva karcinoma, ali i smrtnosti. Nije jasno na koji način zapadnjački način prehrane utječe na ponovnu pojavu karcinoma debelog crijeva, ali znanstvenici smatraju da su za to zaslužne povišene razine inzulina i inzulinu sličnih faktora rasta koji se povezuju sa razvojem tumora.

24.08.2007. Smrt na Baliju od ptičje gripe!

Jedna je Indonežanka s Balija umrla od posljedica ptičje gripe, priopćio je dužnosnik ministarstva zdravstva, potvrdivši da je ovo drugi smrtni slučaj na otoku uzrokovan virusom H5N1. Nakon drugog provedenog testiranja, potvrđeno je da je 28-godišnja žena, prodavačica peradi, bila zaražena virusom ptičje gripe. Žena je u teškom stanju, s visokom temperaturom i poteškoćama u disanju, u subotu iz svog sela Tanah Lot prebačena u bolnicu u Denpasar, gdje je u utorak preminula. Tanah Lot, na jugozapadu Balija, poznato je ljetovalište i odredište brojnih stranih turista.

24.08.2007. Crtani likovi bit će izbačeni iz reklama nezdrave hrane!

Velike tvrtke iskorištavaju crtane likove u marketinške svrhe kao mamac za najmlađe konzumente. Ubrzo bi im to moglo biti zabranjeno jer roditelji u Velikoj Britaniji sada zahtijevaju da se svim tvrtkama koje proizvode nezdravu hranu zabrani korištenje likova iz crtića. Neke su kompanije već su zatražile da se iz takvih reklama povuku njihovi likovi, a među njima je i Disney koji je prekinuo suradnju s McDonald'som koji je njegove likove stavio na Happy Meals. (monitor.hr)

23.08.2007. Liječnici upozoravaju na lijek Prexige!

Aktivisti za zdravlje upozoravaju liječnike da budu oprezni pri prepisivanju lijeka za artritis nakon izvješća o njegovoj zabrani u Australiji i slučajeva oštećenja jetre. Britanski i europski regulatori lijekova provjeravaju podatke o sigurnosti lijeka protiv bolova Prexige, nakon osam slučajeva ozbiljnog oštećenja jetre u Australiji, uključujući dva fatalna. Postoji zabrinutost, s obzirom da je Prexige u istoj klasi lijekova kao i Vioxx, povučen 2004. širom svijeta nakon što je povezan s infarktima i udarima. Jane Tadman iz Arthritis Research Campaign kaže: 'Liječnici bi morali biti oprezni prepisujući ovaj lijek. Svi zabrinuti pacijenti morali bi posjetiti svog liječnika'. Ova promatračica britanskog zdravstva kaže da su primili 16 izvješća o nepovoljnim reakcijama kod ljudi od ožujka 2006., jedan o reakciji jetre. Ipak, naglašava da je dnevna prepisana količina u Australiji bila dvostruka od 100 mg koji se rutinski prepisuju u Velikoj Britaniji. U VB približno 5400 pacijenata dobilo je lani jedan ili više recepata za Prexige, koji proizvodi tvrtka Novartis.

23.08.2007. Govedina utječe na spermiogram potomaka!

Konzumiranje govedine u trudnoći, najvjerojatnije zbog prisustva ksenobiotika u mesu, može utjecati na intrauterini razvitak testisa kod muških potomaka, kao i ispoljavati negativne učinke na njihov reprodukcijski kapacitet, rezultat je ispitivanja objavljenog je u znanstvenom časopisu Human Reproduction. Prvi sintetski hormon - diethylstilbestrol (DES), formuliran je daleke 1933. godine, nakon čega je njegova uporaba velikom brzinom rasla, s vrlo širokim rasponom medicinskih indikacija. I dok je US FDA povukla odobrenje za primjenu DES-a kod stoke godine 1979., nastavljena je kontinuirana i legalna primjena drugih anaboličkih hormona širom USA i drugdje, kao promotora u produkciji mesa. Aktualno istraživanje provedeno u fertilnih američkih muškaraca nalazi negativnu povezanost između broja obroka koji su sadržavali goveđe meso a koje je konzumirala majka tijekom trudnoće i koncentracije spermija kao i fertiliteta njihovih sinova. Moguće je nekoliko objašnjenja za ove rezultate. Nije moguće isključiti nepoznat kofaktore koji su povezani s majčinim konzumiranjem goveđeg mesa i razvitkom testisa njihovih sinova.

22.08.2007. Napredak u proizvodnji cjepiva za ptičju gripu!

Belgijski znanstvenici su razvili metodu kombiniranja cjepiva za ptičju gripu s posebnom otopinom koja omogućuje četverostruko povećanje dostupne količine cjepiva. Istraživači sa sveučilišta u Ghentu u znanstvenom časopisu The Lancet dodaju kako je njihovo cjepivo djelotovrno protiv više dosad uočenih sojeva ptičje gripe. Zahvaljujući novoj otopini dolazi do promjena u načinu ulaska proteina gripe u organizam cijepljene osobe što ima direktan učinak na privlačenje stanica imunološkog sustava. Cjepiva su temeljna komponenta planova za kontrolu širenja ptičje gripe u slučaju pojave pandemije te bolesti. Za to je potrebna ogromna količina cjepiva, no za njegovu proizvodnju u ionako ograničenim tvorničkim kapacitetima je potrebno nekoliko mjeseci. Na temelju novog istraživanja će potrebnu dozu cjepiva biti moguće smanjiti s 15 na 3,8 mikrograma, dodaju znanstvenici.

22.08.2007. Mladića rastrgali medvjedi!

Tibetanski medvjedi rastrgali su i pojeli 22-godišnjaka koji je pao u njihov kavez. Izglodano tijelo, pojedenog lica, primijetio je stražar u beogradskom zoološkom vrtu. Zasad nije utvrđeno kako je mladić stradao, ali se pretpostavlja da se poskliznuo i upao u kavez s medvjedima, piše Kurir. Nakon što je stražar u nedjelju rano ujutro ugledao tijelo mladića, pozvana je policija, ali su radnici zoološkog vrta teškom mukom izveli medvjede i premjestili ih u drugi kavez kako bi došli do ostataka unakaženog tijela. Iako su u kavezu pronađeni dokumenti i mladićev mobitel, identificiran je tek nekoliko sati kasnije. Njegovo lice bilo je unakaženo od ugriza medvjeda, pa ga policija nije mogla usporediti s fotografijama na pronađenim osobnim dokumentima. Medvjedi Miša i Maša su mladiću unakazili lice i pojeli dio desne noge. U trenutku dolaska policije jedan medvjed je još glodao mladićevo stopalo. Prema jednoj verziji, tragedija se dogodila kada se mladić prilikom povratka s Bir festa poskliznuo i pao u kavez s medvjedima, piše Kurir.

21.08.2007. Lov može biti opasan za srce!

Muškarci s bolestima srca mogu tijekom lova doživjeti potencijalno opasne poremećaje srčanog ritma, upozoravaju američki znanstvenici. Rizik je prisutan i za lovce kod kojih su prisutni samo faktori rizika za bolesti srca poput povišenog krvnog tlaka i kolesterola, pretilosti i pušenja, objavili su istraživači iz William Beaumont Hospital u stručnom časopisu American Journal of Cardiology. Rezultati studije se temelje na praćenju 25 sredovječnih muškaraca koji su se bavili lovom na jelene. Pokazalo se da su najopasniji trenuci kada lovci hodaju po teškom terenu, pucaju prema životinjama te kada prenose ulov. Uz pomoć prijenosnih uređaja koji su pratili aktivnost srca tijekom cijelog dana utvrđeno je i da tijekom lova srce može biti izloženo većim naporima nego pri vježbanju na pokretnoj traci.

21.08.2007. Piton ubio tri papige!

Piton koji je nekako dospio u kavez s rijetkim pticama u zoološkom vrtu u Budimpešti ubio je tri vrijedne papige, koje su bile dio međunarodnog progama razmnožavanja 'osjetljivih' vrsta, objavio je zoološki vrt. Piton dug dva metra otkriven je u kavezu s pticama prošlog utorka ujutro. Zmija je do tada napala i ugušila dvije rijetke papige s Novog Zelanda te se dočepala i treće koju djelatnici zoološkog vrta nisu uspjeli spasiti. Vrijednost triju papiga procijenjena je na 17.860 eura i bile su upisane u međunarodni program za razmnožavanje 'osjetljivih' vrsta. Zoološki vrt zatražio je policijsku istragu slučaja. Sumnja se da je pitona u zoološkom vrtu ostavio neki posjetitelj. (Hina)

20.08.2007. Spriječen krivolov na prepelice nedaleko Vinkovaca!

U akciji suzbijanja krivolova na prepelice, koju su u noći sa subote na nedjelju proveli policijski službenici 1. PP Vinkovci, u suradnji s višim inspektorom zaštite prirode Ministarstva kulture mr. Željkom Vukovićem iz Ureda Inspekcije zaštite prirode u Đakovu, u krivolovu je zatečeno i uhićeno pet hrvatskih državljana s područja Vukovarsko-srijemske županije. Oni su uhićeni u krivolovu na prepelice kojeg su organizirali nedaleko sela Retkovci, pri čemu su koristili električnu vabilicu koja emitira zov prepelice, a čija je uporaba u lovu zakonom strogo zabranjena. Prema izjavi inspektora Vukovića, lov pomoću elektrovabilica u Hrvatskoj je strogo zabranjen Zakonom o zaštiti prirode i Zakonom o lovstvu, ali i Kaznenim zakonom, jer zov prepelica kojeg vabilica emitira, masovno privlači ove ptice, što potom omogućava i njihov masovni odstrjel. Krivolovce dalje očekuje kaznena prijava od strane policijskih službenika zbog protuzakonitog lova, dok će Inspekcija zaštite prirode protiv istih, kao i protiv lovne udruge kojoj pripadaju, podnijeti prekršajne prijave nadležnom prekršajnom sudu u Vinkovcima, a prema Zakonu o zaštiti prirode kazna se za fizičku osobu kreće od 7.000 do 30.000 kn, a za pravnu osobu, u ovom slučaju lovnu udrugu, od 25.000 do 200.000 kn.

20.08.2007. GUESS izbacuje krzno iz prodaje!

Udruga Prijatelji životinja u lipnju se priključila međunarodnoj kampanji protiv prodaje krzna u GUESS-ovim prodavaonicama, uputivši apel prodavaonicama GUESS-a u Zagrebu i Rijeci, kao i GUESS europskom sjedištu u Firenzi te sjedištu GUESS-a u Los Angelesu sa zahtjevom za prestanak prodaje sve krznene odjeće i odjeće s krznenim dodacima. GUESS je reagirao na ovu kampanju donijevši odluku da će nastaviti prodavati životinjsko krzno u sezoni jesen/zima 2007, ali da od rujna 2007. više neće nabavljati krzno te da će do travnja 2008. godine prestati prodavati krzno u svih svojih 800 prodavaonica. Prijatelji životinja uputili su javno pismo zahvale GUESS-u uz zamolbu da svoju odluku u djelo provedu što prije.

19.08.2007. Praznovjerje ubija mačke!

Više od 60.000 crnih mačaka nestane svake godine u Italiji zbog vjerovanja da donose nesreću, priopćila je talijanska udruga za zaštitu životinja. 'Primamo dojave o ubijanju crnih mačaka koje su žrtve praznovjernih ljudi, ili pak ezoteričnih i sotonističkih obreda', upozorava udruga Aidaa u priopćenju. Najveći broj mačaka stradava u Noći vještica ističe udruga koja želi vratiti dostojanstvo crnim mačkama. Od ukupno 60.000 crnih mačaka koliko ih nestane u Italiji, 1500 ih strada u Milanu, Rimu i Torinu, prema podacima udruge Aidaa. Italija ima gotovo 9 milijuna mačaka, od čega više od milijun živi na ulici, prema podacima ministarstva zdravstva. (Hina)

18.08.2007. U Mađarskoj se rodili rijetki perzijski leopardi!

U glavnom mađarskom gradu Budimpešti javnosti su otvorena vrata zoološkog vrta gdje se nalaze tri rijetka leoparda. Bella, Bara i Bahar rodili su se u lipnju ove godine, no javnost ih je tek sad dobila priliku vidjeti. Perzijskih leoparda ima manje od 2000 u cijelom svijetu, zbog čega su i pod zaštitom udruženja zooloških vrtova. Tu vrstu se najčešće može pronaći na području Iraka, Afganistana i Armenije. Razigrana trojka koja već sad djeluje pomalo opasno, ostat će godinu dana uz roditelje. Poslije će biti prebačeni u druge zoološke vrtove diljem svijeta.

18.08.2007. Indijski zastupnik poslao bi pse lutalice u Koreju!

Jedan gradski zastupnik u New Delhiju predložio je da se problem pasa lutalica riješi tako da ih pošalju u Koreju. Mohan Prashad Bharadwaj pročitao je da u Koreji vole jesti meso od pasa. Posebni specijalitet je juha. On bi sve pse lutalice, kojih po indijskom glavnom gradu ima na stotine, a većina je i agresivna, ukrcao na brod za Koreju. Ovo je samo jedan u mnoštvu čudnih prijedloga za rješavanje tog problema. Prije nekoliko mjeseci predloženo je da se psi drogiraju, tako da spavaju preko dana i ne stvaraju probleme.

17.08.2007. U Indoneziji djevojka umrla od ptičje gripe!

Sedamnaestogodišnja Indonežanka umrla je od ptičje gripe i postala 83 žrtva te bolesti u zemlji, objavio je u četvrtak dužnosnik ministarstva zdravstva u Jakarti. Djevojka je umrla samo nekoliko dana nakon smrti 29-godišnje žene na Baliju, prve žrtve pričje gripe u tom popularnom turističkom odredištu. Djevojka iz Tangeranga zapadno od Jakarte umrla je u utorak nakon što je prošloga tjedna dobila visoku temperaturu. Najčešći način zaraze ljudi pričjom gripom je preko kontakta s oboljelim pticama, no dužnosnici još uvijek istražuju na koji se način zarazila posljednja žrtva. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dosad je u svijetu od ptičje gripe oboljelo 320 osoba od čega su 193 osobe umrle. 

17.08.2007. U Velikoj Britaniji opet kravlje ludilo?

Čelnica britanske veterinarske službe potvrdila je da postoje 'kliničke sumnje' o ponovnoj pojavi infekcije kravljeg ludila, ali i naglasila da su indicije za sada umjerene, a testiranja u tijeku. Britanski dužnosnici istražuju novi slučaj za koji sumnjaju da je riječ o bolesti kravljeg ludila, i to izvan zone nadzora, što pojačava strahove od širenja te bolesti među stokom. Budući da se sumnja o infekciji među stokom pojavila na farmu koja se nalazi izvan zone nadzora u krugu od deset kilometara, koja je uspostavljena nakon zadnje pojave bolesti, to, potvrdi li se da je riječ o kravljem ludilu, povećava opasnost od širenja bolesti. Britanski stočari nastavili su s klanjem životinja nakon što je vlada ukinula petodnevnu zabranu prometa živom stokom za klanje, što je, po mišljenju stručnjaka, trebalo zaustaviti širenje bolesti. Naime, trećina stoke za koju se sumnjalo da je inficirana nalazila se unutar zone nadzora i odmah je uništena. Još uvijek traju testiranja je li ta stoka bila zaražena kravljim ludilom. Ubijeno je ukupno 576 životinja.

16.08.2007. U Texasu umrla slonica koju su liječili od stresa!

Slonica Tanzy, koju su u teksaškom zoološkom vrtu liječili lijekom protiv anksioznosti, umrla je u ponedjeljak u dobi od 49 godina. Tanzy je bila vjerojatno drugi najstariji afrički slon u Sjevernoj Americi jer je životni vijek slona 33 godine. Nakon što su zoološki čuvari 2005. primijetili da je Tanzy razdražljiva i utučena, počeli su joj u hranu dva puta na dan dodavati lijek protiv anksioznosti Xanax, zajedno s ibuprofenom kako bi joj ublažili bolove uzrokovane artritisom.

15.08.2007. Arktički led na rekordno niskim razinama!

Prema mjerenjima američkih znanstvenika led na Arktiku bi krajem kolovoza trebao dosegnuti najnižu razinu u povijesti. Znanstvenici su zamjetili da je razina leda ove godine oko 30 posto niža od dugogodišnjeg prosjeka. Stručnjaci su također zaključili kako će ljetni led na Arktiku potpuno isčeznuti do 2040. godine. Gubitkom arktičkog leda Zemlja će izgubiti golemu reflektivnu površinu koja odbija Sunčeve zrake natrag u svemir, što će daljnje pospješiti globalno zagrijavanje. Znanstvenici su također zabrinuti za životinjski svijet Arktika, naročito za populaciju polarnih medvjeda. (monitor.hr)

14.08.2007. Istrijebljeni dupini iz rijeke Yangtze!

Dupini iz rijeke Yangtze, do nedavno jedna od najugroženijih vrsta na planetu, službeno su proglašeni izumrlima na osnovu intenzivnog pretraživanja njihovog prirodnog staništa. Taj je slatkovodni sisavac, koji može narasti do 2,5 metra dužine i težiti četvrtinu tone, prvi veliki
kralježnjak istrijebljen ljudskom aktivnošću u 50 godina i četvrti put od godine 1500. cijela evolucijska linija sisavaca je nestala s lica Zemlje. Zaštitari prirode opisuju ovo nestajanje kao 'šokantnu tragediju', izazvanu ne aktivnim ubijanjem već nemarom kroz kombinaciju neodrživog načina ribarenja i masovnog prijevoza. Godine 1950. rijeka Yangtze i susjedni vodotokovi održavali su populaciju od tisuća slatkovodnih dupina, znanih kao Baiji, no njihov je broj dramatično opao nakon što je Kina pretvorila Yangtze u pretrpano područje masovnog prijevoza, ribarenja i proizvodnje električne struje. Ispitivanje 1999. procijenilo je populaciju riječnih dupina na 13 životinja. Otprilike polovica svih dupina ubijeno je kao posljedica sveobuhvatnog i često nezakonitog ribarenja.

14.08.2007. Beba gorile odbačena od majke mazi igračku!

Plišani majmun Stieff jedini je prijatelj male gorile Mary Two. Otac N'Kwango ubio je njenu sestru, a onda ju je odbacila i majka Gana. Mary Two može zaspati jedino grleći svog plišanog prijatelja majmuna u ZOO vrtu u Stuttgartu. Za malu bebu gorile on je jedini prijatelj 'njene vrste' nakon što ju je odbacila majka i njezin čopor. Njezinu sestru Mary ubio je agresivni otac N'Kwango nakon čega je uprava nju i majku Ganu premjestila u zasebni kavez. Majka je kako bi vratila naklonost čopora odbacila i zanemarila Mary Two koja je gotovo umrla. Čuvari su je prebacili u inkubator i strepili za njezin život, no mala gorila je živnula i ojačala nakon što su joj dali Steiffa, plišanu igračku majmuna. Mary Two se ponovno smije grleći Steiffa, a bez njega u naručju ne može spavati.

13.08.2007. U požaru kod Bjelovara izgorilo 19 ovaca i perad!

U požaru koji je planuo u subotu oko 21 sat u gospodarskim zgradama kod Robišća u Podgorici izgorjelo je 19 ovaca i zasad neutvrđen broj peradi. Kako se doznaje od policije, vatru na gospodarskim objektima u vlasništvu P. Đ. gasili su bjelovarski vatrogasci, no objekti su ipak izgorjeli, a u njima i životinje. Uzrok požara nije poznat, a šteta se još uvijek utvrđuje.

13.08.2007. Brigitte Bardot užasnuta dolaskom ministrice na koridu!

Zvijezda francuskog filma koja se prometnula u gorljivu aktivisticu za prava životinja, Brigitte Bardot, izjavila je da je 'ogorčena' i 'užasnuta' najavljenim dolaskom ministrice zdravstva i sporta Roselyne Bachelot-Narquin na koridu koja se 15. kolovoza održava u Bayonneu, na jugu zemlje. 'Vijest o vašem dolasku 15. kolovoza u arenu u Bayonneu da biste se naslađivali patnjom i ubijanjem bikova, sirotih životinja koje se muči radi sadističkog užitka bolesnih gledatelja, može samo izazvati nezadovoljstvo svih onih koji, poput mene, glasno upozoravaju na barbarstvo tih cirkuskih igara, ostatke najnižih ljudskih nagona', piše Bardot u otvorenom pismu ministrici. 'Sve me to jako žalosti i zbilja mi se gadi!', ističe glumica. 'Budući da ste zaduženi i za zdravstvo, preporučam vam da se ozbiljno zabavite psihičkim zdravljem vaših prijatelja aficionada koje mi se čini više nego ugroženo', piše predsjednica Zaklade Brigitte Bardot. Na novinarski upit, ministarstvo u četvrtak nije moglo potvrditi ni zanijekati dolazak Bachelot na koridu u Bayonneu. (Hina)

12.08.2007. Krenuli brodom na more pecati i uhvatili jelena!

Ispred obale američke savezne države Washington dva ribiča imala su zanimljiv ulov dana - odraslog jelena. Bo Warren i njegov prijatelj nisu taj dan još ništa ulovili pa su se obradovali jelenu koji im je osigurao bar dobru priču među ostalim društvom. 'Jelen je izgledao kao da je plivao cijelu noć. Kad smo ga prebacili u brod bio je vruć, a srce mu je luđački kucalo, na pogledu mu se vidjelo da je jako izmoren', izjavio je ribič. Nakon što su životinju stavili u brod samo je umorno sjela i nije se micala do odredišta. Čak su je nakon nekog vremena odvezali jer su shvatili da ih sigurno neće napasti. Kako nisu znali kome jelen pripada ni kako je dospio u more, ribiči su ga ostavili na obližnjoj plaži Kent Point. Životinje nerijetko zaplivaju preko rijeka ili jezera, a more preplivavaju samo kad nema hrane na kopnu, a u blizini se nalazi otok za ispašu. Što je ovaj jelen radio u oceanu na pučini - nije poznato.

12.08.2007. Orangutanica Gypsy sama uzima lijekove!

Čuvari Tama ZOO-a u predgrađu Tokija svakodnevno su davali lijek 51 godina staroj orangutanici Gypsy. Kad je jednom od čuvara Hidetoshiu Kurotori lijek ispao, Gypsy ga je sama podignula, otvorila i stavila dnevnu dozu u usta. Orangutanica se razbolila još u srpnju za vrijeme velikih kiša u Japanu i otad je dobivala lijek sličan onima koji se daju ljudima. Čuvari su ostali zapanjeni kad je majmunica sama sebi stavila lijek u usta. Od tada Gypsy svaki dan sama sebi daje lijek. Stara orangutanica otprije se voljela oblačiti, a vodu pije iz plastične bočice kao i ljudi.

11.08.2007. Gorile u Kongu ubijene zbog eksploatacije šume?

Četiri planinske gorile, koje pripadaju jednoj od najugroženijih vrsta na svijetu, nađene su ubijene duboko u šumama Demokratske republike Kongo. Mužjak težak gotovo pola tone i tri ženke, od kojih je jedna bila trudna, čuvari su na improviziranim nosilima iznijeli iz šume. Lešine životinja poslane su u laboratorij na pretrage. Ove goleme životinje sedma su žrtva brutalnih i besmislenih ubojstava gorila u posljednja dva mjeseca u Nacionalnom parku Virunga. Taj Park dom je 60 posto od 700 planinskih gorila na svijetu. Ne zna se razlog ovog čina. Na crnom tržištu dijelovi gorila ili bebe gorila dostižu nevjerojatnu cijenu, ali ove životinje nisu taknute. Sumnja se da se gorile ubijaju kako bi se mogla eksploatirati šuma u Parku.

10.08.2007. Burton prestaje prodavati krzno!

Manje od dva mjeseca nakon što je peta2 pozvala prijatelje sa Street Teamersa, MySpacea i Facebooka, te druge zabrinute ljude širom svijeta da nazivaju i šalju e-mailove, Burton Snowboards se obvezao odbaciti krzno. S Burtonom koji će krznene ovratnike zamijeniti umjetnim krznom, scena ekstremnih sportova je odlučnija nego ikada u borbi protiv okrutnosti nad životinjama. Prema PETA-inim informacijama, niti jedan veći proizvođač odjeće na snowboarding sceni ne koristi pravo krzno, uključujući Ride, DC Shoes i Volcom.

10.08.2007. Uzgojen shizofreni miš!

Američki znanstvenici su uzgojili miša koji je razvio fizičke i psihološke karakteristike shizofrenije, doznaje se iz stručnog časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences. Prema njihovim riječima, to bi trebalo pomoći u razumijevanju shizofrenije i razvoju lijekova protiv te bolesti. 'Naš je cilj pokušati doći do strategije koja bi mogla izliječiti patofiziologiju shizofrenije', kazao je dr. Akira Sawa sa medicinskog fakulteta Johns Hopkins u Baltimoreu. Sawa tvrdi da bi životinje mogle poslužiti za istraživanje o tome kako vanjski čimbenici, poput stresa ili virusa, pogoršavaju simptome bolesti, no pobornici zaštite prava životinja tvrde da istraživanja, osim što su okrutna, teško da će dati neke rezultate. 'Od svih eksperimenata na životinjama najmanje se mogu opravdati psihološki eksperimenti, jer su ljudske mentalne bolesti jedinstva ljudska karakteristika', tvrdi Jessica Sandler iz udruge Ljudi za etničko postupanje prema životinjama (PETA). (Hina)

09.08.2007. Senator Burr predstavlja zakon o zaštiti čimpanzi!

Da bi zaštitio umirovljene čimpanze od neprekidnog podvrgavanja istraživanjima, američki senator Richard Burr u suradnji sa senatorima Davidom Vitterom i Mary Landrieu predložio je odredbu Chimp Haven is Home. Oni nastoje unaprijediti odredbu iz 2000. godine Chimpanzee Health Improvement, Maintenance, and Protection Act (CHIMP Act) koja je ustanovila utočište Chimp Haven u Keithvilleu, Louisiana, za čimpanze koje više nisu korištene u pokusima. Odredba bi spriječila premještanje umirovljenih čimpanza za potrebe istraživanja od National Institutes of Health. Trenutačno čimpanze bivaju vrednovane i premještene u utočište kada im broj premaši potrebu za istraživanja. Izvorna odredba CHIMP iz 2000. godine dopušta da čimpanze budu vraćene iz utočišta kada se ukaže potreba zbog istraživanja. Burrova odredba ukinula bi tu mogućnost. Sljedeći korak za odredbu bit će Senatski odbor za zdravlje, edukaciju, rad i mirovine, čiji je Burr član.

08.08.2007. Novi slučajevi ptičje gripe u Njemačkoj!

Sigurnosna zona oko jezera u blizini Muenchena uspostavljena je nakon otkrića dviju mrtvih pataka koje su nosile virus ptičje gripe H5N1 koji može biti poguban za čovjeka, doznaje se od tamošnjeg policijskog izvora. Zona zabrane pristupa u krugu od kilometra i kontrolna zona u krugu od tri kilometra uspostavljene su oko jezera Speichersee, istočno od Muenchena, pošto je potvrđena vijest da dvije od triju mrtvih pataka na tom području nose virus H5N1. Još oko 14 mrtvih ptica pronađeno je na tom području, ali se zasad ne zna uzrok njihove smrti. Stotinjak divljih ptica koje nose virus pronađeno je mrtvo od početka ljeta u nekoliko njemačkih pokrajina, napose u Bavarskoj, Thueringenu i Saskoj. (Hina)

08.08.2007. Poljaci i Litavci kradu labudove po Britaniji!

Imigranti iz Poljske i Litve u Velikoj Britaniji postali su glavna opasnost za labudove i patke. Prema pisanju Daily Maila, gladni imigranti ubijaju i jedu labudove, a sve više su ugrožene i patke. Ubijanje labudova u Britaniji zabranjeno je još prije sto godina jer prema zakonu svi labudovi u rijekama i riječnim kanalima pripadaju Kraljici, a kazna može biti i do šest mjeseci zatvora. Ustanovljeno je da je samo na području Bedforda nestalo nekoliko stotina labudova. Klub ribolovaca iz Lutona uveo je redovne patrole ne bi li pokušao spriječiti krađu. Poljski imigranti također nelegalno love ribu jer je to u Britaniji samo sport i sva ulovljena riba mora biti vraćena natrag u vodu. No prema njihovim tvrdnjama, Poljaci ulov odmah ispeku i pojedu na licu mjesta.

07.08.2007. Pojava slinavke u Velikoj Britaniji!

Britanske vlasti koje tragaju za izvorom zaraze slinavke svoju su istragu preusmjerile na dva laboratorija koja su locirana nekoliko kilometara od mjesta gdje se nalazi stado zaražene stoke jer se misli kako je virus 'pobjegao' iz jednog od njih. Iako nema potvrde da su istraživački centri mjesta zaraze, oba laboratorija - u kojima inače vlada oštra kontrola - zapečaćena su i pristup oko njih zabranjen je u radijusu od 10 kilometara. Jedan laboratorij je u vlasništvu vlade i pod nadzorom Instituta za zdravlje životinja, a drugi je u vlasništvu kompanije Merial. Ta vodeća svjetska kompanija za zdravlje životinja u vlasništvu je američkog proizvođača lijekova Merck i francuske tvrtke Sanofi-Aventis. Oba laboratorija istražuju razne oblike slinavke, virus i cjepivo protiv njega, kao i druge bolesti životinja. Dužnosnici smatraju da su laboratoriji mogući izvor infekcije 60 životnja, a oblik slinavke kojim je stoka zaražena nije u skorije vrijeme pronađen kod životinja. To je u stvari virus koji su prije gotovo 40 godina izolirali britanski znanstvenici. Zaražene životinje, koje su pronađene na jednoj farmi u Surreyju, izolirane su i ubijene.

07.08.2007. Tigrica ubila timaritelja!

Tigrica u kineskom zoološkom vrtu ubila je timaritelja koji ju je zaboravio premjestiti prije čišćenja kaveza, objavila je novinska agencija Xinhua. Policija je ubila tigricu jer je jedina puška za uspavljivanje također ostala u kavezu. Timaritelj Zhang, u 60-im godinama, odveo je tigra u zatvoreni dio kaveza prije nego je ušao u otvoreni dio, no zaboravio je na tigricu koja je tako ostala slobodna. Nakon što je Zhang poginuo, policija je evakuirala turiste i zaposlenike zoološkog vrta. U Kini je na slobodi samo 30-ak tigrova, no oko 5000 ih je u nekoliko komercijalnih uzgajivačnica diljem zemlje. (H)

06.08.2007. Tisuće žednih ovaca piju more i umiru u mukama!

Nezapamćena suša koja je iscrpila sve zalihe vode na površini i u dubini tla Kornata tako da već tjednima nema čak ni jutarnje rose izazvala je nezapamćeni pomor kornatskih ovaca koje su se genetski prilagodile preživljavanju u surovim bezvodnim uvjetima koji vladaju na Kornatima. Do sada je od žeđi umrlo gotovo 20-25 posto od oko 5000 ovaca, koliko ih obitava na otoku Kornatu i ostalim otocima kornatskog arhipelaga. Kornatima, koje turisti uspoređuju sa zemaljskim rajem, širi se smrad trupala gotovo 1000 umrlih ovaca. Mlade ovce i janjad u agoniji piju more i umiru u najstrašnijim mukama, a njihovi vlasnici, stanovnici Kornata, u očaju mole hrvatsku vladu da odobri protupožarnim helikopterima i air traktorima da vodom iz Vranskog ili Visovačkog jezera'bombardiraju' presahle lokve Tarac i Pišćak te tako spriječe potunu katastrofu i totalni pomor kornatskih ovaca. Suša je Kornate pretvorila u pakao. Drama na Kornatima poprima biblijske razmjere jer umiru bića koja su naučila odoljeti svim nedaćama i preživjeti u nemogućim uvjetima. Kornatske ovce, osjećajući čak i najslabiji miris pitke vode, umiru uz odbačene plastične boce mineralne vode u kojima je možda ostala još poneka kap, ali do nje ne mogu doći.

06.08.2007. Slon pobjegao s predstave!

U glavnom gradu Šri Lanke, Colombu, prije tjedan dana je slon po imenu Chooti Mahattaya odnosno 'Mali Gospodar', na ulicama te otočne države izazvao pravi kaos. Naime, podivljali 'Mali Gospodar' pobjegao je s predstave u kojoj je bio 'glumac' i divljao gradskim ulicama. Chootija je netko izgleda naljutio ili mu je na predstavi bilo toliko dosadno da je u svom ljutitom pohodu provalio u jednu zgradu. Slon je svladan tek nakon što su ga vezali lancima. (Nl)

05.08.2007. Kanada protiv belgijske zabrane uvoza tuljanovih proizvoda!

Kanada će zatražiti konzultacije od WTO da bi pobila belgijsku zabranu kanadskih proizvoda od tuljana. Belgija je zabranila uvoz i prodaju proizvoda od tuljana u travnju ove godine u znak prosvjeda protiv okrutnog i nepotrebnog pokolja tuljana, mnogih starih tek par tjedana. Kanadski ministar trgovine David Emerson izjavio je kako vjeruje da je zabrana kršenje belgijskih obveza prema pravilima WTO. Ako konzultacie ne uspiju riješiti problem, Ottawa može zatražiti od WTO-a da riješi slučaj. Vlada brani komercijalni lov na tuljane, kojem je cilj svake godine pobiti 270.000 tuljana, kao važan izvor prihoda za mnoge u istočnoj Kanadi. Ministar vanjskih poslova Peter Mackay izjavio je da je pritisak 'na najvišim pozicijama' da se odgovori Belgiju od zabrane neuspjeo. 'Žalosno je što smo morali doći do ove točke, ali kanadska vlada će se boriti protiv ovakvih zabrana kad god su egzistencije ljudi u pitanju,' rekao je. Borci za dobrobit životinja, potpomognuti poznatim osobama kao što su Paul McCartney i Brigitte Bardot, već dugo kritiziraju lov u kojem su mladi tuljani zatučeni toljagama ili ustrijeljeni.

05.08.2007. Zbog suše uskoro poskupljuje meso?

Nakon poskupljenja kruha, uskoro bi moglo poskupjeti i meso, najavljuju stočari. Naime, prinosi kukuruza, glavne stočne hrane, zbog suše će biti 50 posto manji. Zbog toga će stočari biti primorani uvoziti kukuruz. Cijena kilograma kukuruza već sada je dvostruko veća nego lani. 'Vlada razmišlja o interventnoj mjeri poput bescarinskog uvoza kukuruza', rekao je Mate Brstilo, pomoćnik ministra poljoprivrede na skupu čelnika Udruge za tov junadi Baby beef. Sindikati ističu da nema nikakvih opravdanih razloga za poskupljenje prehrambenih proizvoda, te pozivaju Vladu da reagira i zaustavi val poskupljenja.

04.08.2007. Britanski zoološki vrtovi ubijaju ostarjele životinje!

Britanski zoološki vrtovi ubijaju tigrove i druge ugrožene životinje kako bi ih preparirali i prodali kolekcionarima kao trofeje, javlja Times. Njihovim istražiteljima ponuđena su krzna dvaju tigrova koji su bili stari tek nekoliko godina. Trgovci su tražili 6000 funti. Zoološki vrtovi kontroliraju razmnožavanje zatočenih životinja, stvarajući višak u njihovom broju. Životinje se ubijaju prije nego ostare i obole, jer stare životinje vrtovima znače veliki trošak.

04.08.2007. Uhitili par koji je ubijao životinje tijekom seksa!

Bračni par Brenda Marie Farrell i Wesley Clyde iz Keystonea našao se na sudu jer su tijekom seksualnih odnosa zlostavljali životinje. Svoj performans snimili su kamerom pa je vrpca poslužila kao dokaz na suđenju. Prilikom njihovog odnosa nastradala je žaba, dva kameleona i ptica. Na videu se jasno vidi da su životinje mučene i ubijene, dok je par na snimci potpuno gol. 'Žaba i ptica su toliko plakale od boli da je bilo teško to slušati. Ubijali su ih mesarskim nožem i boli do smrti', rekao je policajac. Incident se dogodio u prosincu prošle godine i početkom veljače. Osim živih životinja koristili su i voodoo lutke, a Clyde je navodno bio zaluđen idejom da mora pronaći ženu za seksualni odnos koju će prilikom seksa daviti. Brenda je policiji dodala da je ubijanje životinja tijekom seksualnog odnosa bilo ostvarenje njihovih fantazija.

03.08.2007. Na plaži našla odrezane glave čak pet klokana!

Angie Rando iz Brisbanea s dvojicom sinova na plaži je pronašla odrezane glave petero klokana. 'Životinjske glave su ležale u pijesku, a ubijeni su strijelama,' priča Angie koja je još bila u šoku kao i njeni sinovi. Osim glava nikakvi drugi ostaci klokana nisu pronađeni, a policija smatra da su namjerno ustrijeljeni. Klokan je nacionalni simbol Australije. Njegov lik nalazi se na vojnim odorama i logo je nacionalne zrakoplovne kompanije.

03.08.2007. I 'tetrapak' u reciklažu!

Tvrtka Tetra Pak i podružnica Čistoća Zagrebačkog holdinga potpisali su ugovor o suradnji na prikupljanju višeslojne ambalaže za napitke u gradu Zagrebu. Prema Pravilniku o ambalaži i ambalažnom otpadu, takva ambalaža se može prikupljati zajedno s papirom i kartonom. Tvrtka Tetra Pak za više od 2000 plavih kontejnera, u kojima se inače prikuplja papir i karton, napravila edukacijske naljepnice na kojima je prikazano na koji način građani mogu odložiti kartonsku ambalažu za napitke u iste kontejnere. Naljepnice na plavim kontejnerima slikom i tekstom objašnjavaju kako kartonsku ambalažu za napitke treba isprazniti i izravnati prije odlaganja. Iznimno je bitno da građani ambalažu isperu kako bi se riješili nepoželjnih mirisa i da je izravnaju kako bi se smanjio njezin volumen. Tvrtka Unijapapir, koja prazni plave kontejnere, sortirat će ambalažu u svojoj sortirnici i poslati je na recikliranje u papirnu industriju PAN.

02.08.2007. U Velikoj Britaniji u porastu broj zlostavljanih životinja!

Broj kućnih i ostalih životinja u Velikoj Britaniji koje se loše tretira i dalje je u porastu, tvrde istraživači. Prihvatilišta za životinje tvrde kako je 2006. bilo istraženo čak 122.454 slučaja zlostavljanja životinja, to znači čak 10,5% više nego 2005. godine. Ipak, novi zakon koji je prihvaćen u travnju ove godine u Velikoj Britaniji, a koji puno bolje štiti prava životinja omogućava prihvatilištima da lakše i učinkovitije reagiraju i pomognu životinjama u nevolji. Prošle je godine u odnosu na pretprošlu porastao broj zlostavljanja konja i ponija, dok je zlostavljanje mačaka i pasa u opadanju, prenosi BBC.

02.08.2007. Vrhovni sud Indije zabranio borbe bikova!

Vrhovni sud Indije zabranio je godišnje borbe i utrke bikova koje se održavaju tijekom žetvenog festivala u državi Tamil Nadu na jugu Indije. U prošlosti su često i ljudi i divlji bikovi bili 'ojačani' velikim količinama domaće rakije prije nego su jurnuli jedni za drugima na ulicama, da obilježe Pongal - žetveni festival koji se slavi svakog siječnja. Međutim, indijski Animal Welfare Board uspješno je zatražio od Vrhovnog suda Indije da zabrani drevni 'sport' 'jallikattu', ističući da je okrutan i nije u duhu nenasilne indijske tradicije. Različito od španjolske verzije, cilj nije ubiti bikove, već ih pokoriti i smiriti te ugrabiti snopove novca i druge nagrade pričvršćene za posebno naoštrene rogove. Muškarci tuku životinje i bacaju im chili prah u oči, uši i usta da ih razjare, izjavljuje Animal Welfare Board. Sudionici i gledatelji bivali su osakaćeni ili nasmrt zgaženi, a broj povrijeđenih sudionika često je bio izražen u stotinama.

01.08.2007. Naređena revizija klasificiranja laboratorijskih pokusa!

Licence dodijeljene znanstvenicima koje im dozvoljavaju da obavljaju pokuse na životinjama pogrešno su stupnjevane, dosudio je Visoki sud u Britaniji. The British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV) ustvrdio je da licence ne ističu ozbiljnost patnji koje životinje osjećaju. Visoki je sud presudio za BUAV po ovom pitanju, ali je odbacio ostala tri zahtjeva. Državnom uredu odobreno je vrijeme da se žali na odluku. Ukoliko žalba bude neuspješna, vlada će morati preispitati način klasificiranja ozbiljnosti laboratorijskih pokusa. Presuda je slijedila sudsko razmatranje koje se odigralo ranije ovog tjedna. Rezultat je to desetomjesečne istrage BUAV-a u Sveučilištu Cambridge 2000-2001. Ovog tjedna, Državni ured objavio je službene brojke o pokusima na životinjama. Ukupno tri milijuna postupaka na životinjama izvedeno je 2006., povećanje od 4 % u odnosu na prijašnju godinu.

01.08.2007. Novozelandski vegani ne žele seks s mesojedima!

Skupina novozelandskih vegana, ljudi koji ne jedu nikakve životinjske proizvode, odbija seks s onima koji jedu meso jer im je, tvrde, tijelo sastavljeno od životinjskih trupala, objavile su u utorak mjesne novine. 'Kad ste vegan ili vegetarijanac, svjesni ste toga da su ljudi koji jedu meso zapravo životinjska groblja', rekla je Nichola Kriek za dnevnik The Press u Christchurchu. Drugi je vegan rekao: 'Ne želim biti intiman s nekim čije se tijelo doslovno sastoji od tijela drugih koji su za nj morali umrijeti'. Naime, Annie Potts, jedna od direktorica novozelandskoga centra za ljudske i životinjske studije na sveučilištu u Canterburyju, u svojoj je studiji identificirala skupinu koju je prozvala 'veganseksualcima'. Studija se zove 'Konzumacija bez okrutnosti u Novome Zelandu: Nacionalni izvještaj o perspektivama i iskustvima vegetarijanaca i drugih etičkih konzumenata'. (Hina)

Broj pronađenih vijesti: 55.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2007 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting