Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 46.

31.01.2008. Pse vežu za tračnice da ih pregazi vlak

Otkako je na području Slatine počela redovita akcija cijepljenja pasa protiv bjesnoće i drugih bolesti, građani sve češće pronalaze lešine ubijenih pasa kojih se skrbnici rješavaju kako bi izbjegli trošak cijepljenja od 118 do 162 kune. Neki vlasnici čak vezuju pse za tračnice kako bi ih usmrtio vlak! Na to je novinare upozorio stanovnik prigradskog naselja Sladojevci Dragutin Džumlija. Veterinarski je inspektor Tomislav Perić od policije i veterinarskih službi zatražio ispitivanje toga slučaja, nakon čega će protiv (ne)poznatih skrbnika mučki ubijenih pasa pokrenuti kazneni postupak.

31.01.2008. Doherty drogirao mačku, a sada ih udomljuje

Petea Dohertyja, engleskog glazbenika i pjesnika, prije nekoliko su mjeseci snimili kako mački drogira crackom. Za nju je napravio i posebnu lulu. Sad je prijateljima ispričao da napuštene mačke želi udomljavati u svojem londonskom domu. Pete je nedavno na ulici ugledao mačku bez noge. Odmah ju je odnio veterinaru pa kući. Nazvao ju je Mrs. Tiggy-Winkle.

30.01.2008. Meso je meso?

U izolskoj bolnici jedna djelatnica je u hrani iz menze pronašla komad ljudskog mesa, pišu slovenski mediji. Naime, naručila je u bolničkoj menzi sendvič i salatu. Kad je sjela za stol prvo je oblizala nož i osjetila je nešto žilavo, neobičnog okusa. Iz usta je zatim izvadila manji komad 'mesa' koje nije bilo kuhano. S obzirom da joj je bilo sumnjivo odnijela ga je na analizu na citopatologiju, gdje su ustanovili da se radi o komadu ljudskog mesa. Kako je ljudsko meso završilo u bolničkoj menzi još nikome nije jasno. Veliki broj zaposlenika u menzu dolazi u istoj odjeći u kojoj i radi, pa ih je komisija za sanitetski nadzor u bolnicama zatražila da vode više računa o higijeni. Šefica kuhinje Neda Milković objasnila je kako takvog tkiva nemaju, te da se sve posuđe pere u automatima, piše 24ur. 

29.01.2008. Projekcija filma '1994.' u Splitu

Splitska podružnica udruge Prijatelji životinja poziva građane na projekciju kratkog dokumentarnog filma '1994.'. Projekcija će se održati u Splitu, u srijedu, 30. siječnja 2008. s početkom u 21:00 sat, u klubu KOCKA, Savska b.b. (kod HRT centra).

28.01.2008. Misteriozan krug ovaca u polju

Stotinjak je ovaca s farme u Yorkshireu u petak oblikovalo misteriozan krug u polju, ne propuštajući u njegovo središte ni poljoprivrednika ni slučajne prolaznike. Ipak, na zvuke skrbnikova traktora one su se razbježale. Fotograf Russel Bird, autor zadivljujuće snimke, izjavio je: 'Pao sam na stražnjicu! Nisam mogao vjerovati onome što sam vidio pred sobom', prenosi Daily Mail. Neobično, fotograf je zamijetio još jedan misteriozni krug ovaca u Kingtonu, no nije mogao snimiti oba jer se drugi 'raspršio' dok je pronalazio 'pravu poziciju' za snimanje. (vl)

27.01.2008. Vepar napao lovca i teško ga ozlijedio

Nakon poznatog božićnog lova na Bilogori s generalom Mladenom Markačem i ministrom Kirinom, u kojem je stradalo 17 divljih svinja, 20-ak kilometara dalje na Papuku u petak je vepar napao lovca. Organizirani lov u svojem lovištu 'Papuk' kraj Kuzma pripremila je šumarija Hrvatskih šuma 'Voćin'. Lovci su poslije 8 sati uz pomoć pasa u gustišu opkolili vepra kojeg su ranije upucali. Držali su ga da se umori s namjerom da ga ubiju. U jednom trenutku vepar se probio kroz okružje pasa i zaletio prema lovcu Vladislavu Stračeviću (49), koji nije stigao pucati. Vepar ga je srušio na tlo i kljovom mu nanio ozljedu na nozi. Lovac se od napada branio rukom pa je vepru gurnuo ruku u usta i vepar ga je ugrizao za prst. Od težih stradavanja Starčevića su spasili lovci koji su vepra ubili. Teško ozlijeđenog lovca na improviziranim nosilima su prenijeli do automobila pa zatim prevezli u Virovitičku bolnicu, gdje su mu liječnici pružili pomoć.

26.01.2008. Peticija za spas jadranskih dupina

U sklopu kampanje pod nazivom 'Hrvatska - zemlja prijatelja dupina', koja za cilj ima zakonsku zabranu zatočavanja dupina i trajno proglašenje rezervata dupina kod Malog Lošinja, udruga Prijatelji životinja poslala je Upravi za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture zahtjev za trajnim proglašenjem rezervata dupina kod Malog Lošinja. U nastavku kampanje Prijatelji životinja pokrenuli su peticiju preko koje građani mogu dati potporu trajnom proglašenju rezervata dupina. Potporu prikupljanju potpisa daju i udruge Glas životinja, Zelena Istra, Šapa, Udruga prijatelja životinja dr. Ivan Rostaš i druge. Peticija će se potpisivati 26. siječnja na informativnim štandovima u Splitu, Slavonskom Brodu, Virovitici, Karlovcu, Sisku, Čakovcu, Osijeku, Vinkovcima, Puli, Varaždinu i Zagrebu.

25.01.2008. Tasmanijski đavo pred istrebljenjem

Kemikalije za gašenje požara, koje izazivaju i rak, pronađene su u organizmu tasmanijskih đavola te se smatraju glavnim uzročnikom bolesti koja se među jedinstvenim sisavcima proširila do te mjere da im prijeti istrebljenje, prenose australski mediji. Ako se hitno nešto ne poduzme za spas tasmanijskog đavola, on bi mogao opstati samo kao ikona animiranog filma. (vl)

24.01.2008. EU bi za 18 mjeseci mogla zabraniti uvoz proizvoda od tuljana

Zabrana uvoza proizvoda d tuljana u Europskoj uniji je još najmanje 18 mjeseci daleko, sudeći prema zastupniku Europskog parlamenta koji je jedan od najvećih protivnika kanadske vlade u emocionalnoj diplomatskoj bitki. Švedski parlamentarac Carl Schlyter odgovarao je na govor Brucea Williamsa, predsjednika Fur Institute of Canada, koji je na okupljanju u Newfoundlandu izjavio da je industrija izlova tuljana suočena s krizom zbog mogućih zabrana uvoza širom Europe. Schlyhter, koji je predložio deklaraciju protiv lova na tuljane u Europskom parlamentu 2006., izjavio je kako administracija Europske unije traži legalne osnove za zabranu uvoza proizvoda od tuljana. Čak i ako se način odmah pronađe, još uvijek tema mora proći raspravu i sve petlje zamršene birokracije EU.

24.01.2008. U Tajlandu majmune tjeraju da rade sklekove

U uličnoj predstavi u Tajlandu bila je točka u kojoj majmuni na trenerovu zapovijed moraju raditi sklekove i izvoditi salto unatrag. Video možete pogledati ovdje.

23.01.2008. Misleći da donose smrt, ubili 20 sova

Mještani vojvođanskog sela Donji Tovarnik prošlog su tjedna organizirali masovni lov na sove zbog toga što ih smatraju 'vijesnicima smrti'. Ubijeno je 20-ak malih ušara koje su u Srbiji zaštićena vrsta. Lov je počeo nakon smrti starije osobe.

23.01.2008. Pucao u divlju svinju pa ubio brata

Na Dinari, na predjelu Miljkuša kod Knina, tijekom organiziranog lova članova Lovačke udruge Dinara iz Knina, 28-godišnji lovac T. A. M. hicem iz lovačke puške ranio je 19-godišnjeg brata M. A. M, teško ga ozlijedivši. Nesretni mladić preminuo je u kninskom Domu zdravlja, izvijestila je Policijska uprava šibensko-kninska. Stariji brat, koji je htio ubiti divlju svinju, član je spomenute lovačke udruge, a ustrijeljeni mladić nije, niti je imao položen lovački ispit, kao ni oružje uza se.

22.01.2008. Zaplijenjeni zaštićeni mravojedi

Težak smrad odveo je kinesku policiju u kuću u kojoj su našli 16 zaštićenih mravojeda u kavezima i plastičnim vrećama, te još 367 umrlih mravojeda u hladnjaku. Ti mravojedi pripadaju ugroženoj vrsti, a traženi su zbog kože i kao sastojak lijekova u kineskoj medicini. Spašeni su bili od veličine ljudske šake do četiri kilograma, javila je Xinhua. U hladnjaku kuće u južnokineskoj pokrajini Gunagdongu pronađena je i medvjeđa šapa. Po Xinhuinoj vijesti, uhićene su četiri osobe. (H)

22.01.2008. Prijatelji životinja objavili istraživanje javnog mnijenja

Što građani misle o vegetarijanstvu, nošenju krzna, kažnjavanju zlostavljača ili pokusima na životinjama saznaje se kroz osamnaest anketnih pitanja koje je kroz nezavisno službeno istraživanje građanima postavljala agencija Spem Komunikacijska skupina Zagreb d.o.o. Kroz istraživanje se saznaje prepoznatljivost udruge Prijatelji životinja i nekih njezinih akcija, koliko građana podržava vegetarijanstvo i koliko ih ne jede životinje, koliko ih je podržalo zabranu uzgoja životinja za krzno te mnoga druga pitanja.

21.01.2008. Pink protiv newyorških kočija

Pjevačka zvijezda i velika zaštitnica životinja Pink uključila se u PETA-in prosvjed kojim traži hitnu zabranu uporabe kočija na ulicama New Yorka. 'To je zločin nad konjima. Ne vidim ništa romantično u tomu što konji udišu ispušne plinove automobila i silno su uznemireni zbog sirena i buke na prometnicama. To nisu prihvatljivi, nego okrutni uvjeti za tako osjetljive životinje. Kad ugledam kočiju, uperim prst prema njoj i na sav glas počnem urlati da je to mučenje sve dok ne postane neugodno i kočijašu i putnicima', kaže Pink. (vl)

21.01.2008. L'Orealova boja za kosu izazvala teške alergije

Devetnaestogodišnja Britanka tuži kozmetičku tvrtku L'Oreal jer je umjesto nove boje dobila 'ozbiljne opekline i enormono natečene uši - tri puta veće nego su to prije bile'. Crystal Atkinson, 19 tvrdi da su opekline izazvane L'Orealovom bojom za kosu bile tako teške da ju je bol spriječio da podiže vlastitu bebu i izlazi iz kuće. Izvor boli skrivao se u kutiji Garnier Nutrisse u nijansi kestenjasto smeđe - danima kasnije nalazila se u agoniji dok se bolni osip širio po čitavom tijelu i opekline se pojavile na licu, vratu i tjemenu. Alergijsku reakciju dobila, kaže, iako se nakon testa koji je napravila 48 sati ranije nije dogodilo ništa. Liječnik joj je dijagnosticirao kemijske opekline i propisao antibiotike. Glasnogovornik L'Oreala potvrdio je da je tvrtka kontaktirala s gospođicom Atkinson i ponudila medicinsku i drugu potrebnu pomoć. "Alergije na boje za kosu su izuzetno rijetke no pojavljuju se kod vrlo malog broja ljudi," potvrdio je. L'Orealovi proizvodi su inače testirani na životinjama.

20.01.2008. PETA protiv Marsa

Aktivistice PETA-e 'odjevene' u boje popularnih bombona M&M's, u četvrtak su u Washingtonu prosvjedovale protiv okrutnih testiranja koje na životinjama provodi proizvođač slatkiša Mars. Aktivistice pozivaju građane da bojkotiraju Marsove proizvode jer taj proizvođač provodi i financira pokuse na životinjama. (vl)

20.01.2008. Žabac se motorizirao

Žabac Oui iz grada Pattaye, Bangkok, toliko se voli igrati ljudskim igračkama da mu skrbnik uvijek poklanja nove, no od najnovije, minijaturnog motocikla - žabac se ne razdvaja. Sa svojim novim prijevoznim sredstvom voli i pozirati fotografima. (R)

19.01.2008. Sonari uništavaju život u moru

Morske životinje, poput kitova i dupina, umiru pri naletu na sonarnu buku ratnih brodova. Znanost upozorava na štetnost sonara po život oceana.

18.01.2008. Eskimi se protive zaštiti sjevernog medvjeda

Kanadski Eskimi oštro su kritizirali američke ekološke udruge koje od Washingtona traže da sjevernog medvjeda zbog globalnog zatopljenja upišu na popis ugroženih vrsta. 'Te ekološke skupine koriste se sjevernim medvjedom u političke svrhe protiv Bushove administracije oko emisije stakleničkih plinova. Kao Eskimi duboko se protivimo takvoj taktici', napisala je u priopćenju Mary Simon, predsjednica eskimskog društva Tapiriit. Američka služba za ribarstvo i faunu trebala je prošlog tjedna podnijeti prijedlog za upis sjevernog medvjeda među vrste kojima prijeti izumiranje, no taj je korak odgodila za 'mjesec dana' jer su uslijedile brojne reakcije na studije američkih znanstvenika. Američki znanstvenici naime tvrde da bi smanjenje arktičkog leda, zbog globalnog zatopljenja, moglo prouzročiti nestanak dviju trećina sjevernih medvjeda do 2050. godine. Kanada na svome teritoriju ima više od polovice svih sjevernih medvjeda na Zemlji, a njihov se broj procjenjuje na 20.000 do 25.000 jedinki.

18.01.2008. Veterinarska stanica Opatija krši zakon

Veterinarska stanica Opatija d.d. prekršila je zakon o zaštiti životinja. U Veprincu u Tumpićima Veterinarska Stanica Opatija uklonila je mačke koje navodno nisu ničije i istog trenutka eutanazirala, jer su se mačke počele razmnožavati. U prvom tjednu studenog 2007. mačke su bile žive dok su 19. studenog 2007. već bile eutanazirane.

17.01.2008. Trend zdrave prehrane povećao broj pokusa na životinjama

Trend zdrave prehrane doveo je do trostrukog povećanja testiranja na životinjama aditiva, zaslađivača i suplemenata u prošloj godini. Analiza britanske administracije pokazuje povećanje s 862 iz 2005. na 4038 pokusa 2006. godine. Objava će potaknuti etičku polemiku o tome kako su životinje postale žrtve pomame za zdravom hranom. Organizacije za dobrobit životinja tvrde da su mnogi pokusi nepotrebni ili mogu biti izvedeni na ljudima.

17.01.2008. Hobotnica Louis i igračka postali najbolji prijatelji

Otkad je za Božić Louis dobila igračku gospodina Krumpirka, toliko se zbližila s njim da je nakon što je osoblje akvarija htjelo maknuti glavu krumpira iz bazena, postala agresivna i jednostavno ga usisala. Matt Slater, djelatnik akvarija u britanskom Cornwallu, izjavio je kako je fasciniran činjenicom koliko su hobotnice inteligentne životinje. 'Svaki put kad smo mrežom htjeli izvaditi Krumpirka, Louis bi nas napala', rekao je Slater. S obzirom da je Louis dugačka gotovo dva metra, čini se da je svaka borba protiv nje uzaludna.

16.01.2008. Stanari sumnjaju da Gračanima hara serijski trovač

U Gračanima je zavladala panika jer su se već dva psa otrovala jedući kosti posipane otrovom a stanari se boje da će zbog serijskog trovača životinja nastradati i djeca. Stanovnici Gračana rekli su da nije prvi put da netko podmeće kosti. Od veterinarke Tine Vuković iz veterinarske ambulante 'Gračani' doznaje se da je vjerojatno riječ o otrovu za štakore, ali to će biti utvrđeno tek kada nadležne službe obave toksikološku analizu. Kako je rekla Tina Vuković, ta je vrsta otrova pogubna za sve životinje, a u većim je količinama opasna i za ljude. Navodno je sličnih situacija bilo i u Novom Zagrebu i u Križanićevoj ulici.

15.01.2008. Projekcija filma o zoo vrtovima u Splitu

Splitska podružnica udruge Prijatelji životinja poziva građane na projekciju kratkog dokumentarnog filma 'Tužne oči i isprazni životi / zoološki vrtovi'. Projekcija će se održati u Splitu, u srijedu, 16. siječnja 2008. s početkom u 21:00 sat, u klubu KOCKA (kod HRT centra). Ulaz je slobodan. Građani će između ostalog, moći nabaviti i informativne letke o zoo vrtovima, kao i knjige o zaštiti i pravima životinja, te potpisati peticiju za zatvaranje splitskog zoo vrta.

15.01.2008. Promocija publikacije 'Umjetnost na ulice'

Promocija publikacije 'Umjetnost na ulice', održat će se u Cirkuskom informacijskom centru, Preradovićeva 34, u srijedu, 16. siječnja, u 14:00 sati. Svakog posjetitelja čeka besplatan primjerak fotoalbuma uličnoga izvedbenog programa koji je, kao najveći hrvatski ulični program ikad (s ravno stotinu izvedbi), od rujna do studenoga 2007. živio na zagrebackim ulicama i trgovima.

14.01.2008. EU odobrava prodaju kloniranog mesa

Europsko tijelo za sigurnost hrane (European Food Safety Authority) u petak je donijelo zaključak da meso i mlijeko koji se dobivaju od kloniranih životinja ne predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje, te se stoga može dopustiti prodaja tih proizvoda. U osnovi izvješća od 47 strana je teza da se 'na osnovi dosadašnjih spoznaja, ne može očekivati da klonovi i njihovi potomci mogu predstavljati bilo kakav novi rizik za sigurnost - kada ih uspoređujemo sa životinjama koje su na svijet došle prirodnim putem'. Znanstvenici priznaju da klonirane životinje imaju kraći životni vijek i sklonije su obolijevanju, ali to nije razlog da se njihovo meso drži izvan polica. Time je ova europska agencija koja djeluje kao savjetodavno tijelo Europske komisije svoje stavove uskladila sa sličnim stavovima na američkom kontinentu. Postoje tvrdnje da Washington izričito traži uvođenje takve europske politike.

13.01.2008. Raste pritisak za zabranu lova na tuljane u Kanadi

Vlada Newfoundlanda i Labradora kritizira saveznog ministra ribarstva zbog priznanja da su aktivističke grupe postigle napredak u kampanji protiv komercijalnog izlova tuljana. Pokrajinski ministar ribarstva Tom Rideout optužuje Loyolu Sullivana da iskazuje 'nepotreban negativan stav' i ne prepoznaje napredak koji je vlada postigla u obrani lova. 'Neugodno smo iznenađeni zbog stava koji je zauzeo ministar', izjavio je Rideout. 'Nikada nije kasno i ovo je prilično gubitnički stav za jednog ministra dok je tema još otvorena.' Sullivan, koji je nazočio sastanku od stotinjak lovaca na tuljane, izjavio je novinarima da je teško nadvladati anti-lovački lobi sada kada ima takvu potporu u Europi. Rideout izjavljuje kako je, unatoč europskoj opoziciji, pokrajina uspješno promovirala lov. Belgija, Nizozemska, Slovenija i Hrvatska su odobrile zabranu prodaje proizvoda od tuljana, dok Njemačka, Italija i Austrija pripremaju slične odredbe. Europska unija također se suočava s pritiskom da usvoji takvu zabranu.

12.01.2008. Grozne statistike o dobrobiti pasa posramljuju Irsku

Problem pasa lutalica u Irskoj izmiče kontroli, a pomanjkanje skrbi za njih sramoti zemlju. Nedavni podaci Irskog državnog odjela za okoliš, stečevinu i lokalnu upravu pokazuju da je 2006. preko 24.000 pasa napušteno u Irskoj, a dvostruko više ih je ubijeno nego što ih je udomljeno. Irska ubija pse deset puta više od Velike Britanije, zemlje koja je od nje deset puta veća. Dodatno, dvije trećine svih neželjenih pasa ubijaju, većina od njih je savršeno zdrava no nitko ih ne želi. Kao odgovor na ovu alarmantnu statistiku provedena je anketa koja otkriva da je 78% irske javnosti 'zgroženo, šokirano i tužno' zbog stanja u kojem je dobrobit pasa u Irskoj. Od ispitanika, 61% ih vjeruje da su Irci nacija koja voli pse i istina je da Irci u domaćinstvima skrbe za dvostruko više pasa od europskog prosjeka. Ipak, u svjetlu ovih brojki, 86% je izjavilo da Irci ne cijene dovoljno život psa. Nadalje, na informaciju da gotovo 14 000 pasa godišnje bude ubijeno , 10% ispitanika se osjetilo 'posramljeno'.

11.01.2008. Spašen posljednji polarni medvjedić

Nakon što je polarna medvjedica Wilma pojela svoja tri, a njezina kći Vera dva od tri svoja mladunca, direktor nürnberškog ZOO-a Dag Encke ipak je popustio i dopustio da se jedini preživjeli polarni medvjedić iz špilje u kavezu othrani ljudskom rukom. Spol preživjelog medvjedića još se ne može odrediti, no Encke kaže da je zdrav kao dren i da požudno pije mlijeko iz bočice, o čemu se posavjetovao s kolegama iz berlinskog ZOO-a, u kojem se tako uspješno othranio Knut. (vl)

11.01.2008. Ubio dvojicu jer su mu htjeli pojesti psa

Aleksandar Jermilov (40) iz jednog Sibirskog sela optužen je za dvostruko ubojstvo nakon što je ubio znance koji su mu htjeli pojesti psa. Aleksandar je prošloga mjeseca znance ugledao kako u njegovoj kuhinji pripremaju obrok od mesa njegova ljubimca. Užasnut, sjekirom je ubio znance i potom se sam predao policiji. (vl)

10.01.2008. Gorila sve ugroženija

Broj ugroženih životinjskih i biljnih vrsta nastavio je rasti i u 2007. godini, premda su, kako se čini, neke vrste uspjele izbjeći opasnost istrebljenja, objavila je organizacija za zaštitu prirode WWF. Gorila, jaguar i ris sve su ugroženiji, dok se stanje popravilo za sibirskog tigra i neke vrste orhideje, objavio je WWF. Krivolov, epidemija ebole i politička nestabilnost u zemljama središnje Afrike, doprinijeli su smanjenju populacije gorile za 60 posto u posljednjih 25 godina, dok je populacija jaguara u Argentini, Paragvaju i Brazilu šest do sedam puta smanjena u odnosu na 1990. godinu, objavila je organizacija. Ris, koji je uspješno vraćen u prirodu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ponovno je na rubu istrebljenja u sjeverozapadnim Alpama, za što je, kako tvrde švicarske vlasti, odgovoran sve rašireniji krivolov.

09.01.2008. Polarne će medvjediće pustiti da umru od gladi

Dok berlinski ZOO, u kojemu je popularnog Knuta othranio čuvar, pregovara o holywoodskom ugovoru za svoju zvijezdu, dva će polarna medvjedića iz nürenberškog ZOO-a biti ostavljena da umru od gladi ako ih njihove majke nastave zanemarivati. Tako službenici tog ZOO-a namjeravaju izbjeći 'knutomaniju'. Nürenberške polarne medvjedice Vera i Wilma potkraj 2007. na svijet su donijele šest medvjedića. Dok Wilma donekle iskazuje majčinski instinkt, Vera se često skita i izbiva iz špilje, odakle se može čuti 'plać' gladnih medvjedića. Unatoč tome, direktor ZOO-a Helmut Mägdefrau kaže da medvjedići neće biti hranjeni ljudskom rukom. 'Ako ne dopustite majkama da vježbaju svoju ulogu, nikad neće naučiti kako da podižu mladunce', kaže on. 'To su dvije mlade majke i ako nešto krene po krivu, imat će šansu da se idući put bolje pokažu'. (vl)

09.01.2008. U lovu slučajno ustrijelio kolegu lovca u prsa

Tijekom organiziranog lova na divlje svinje u nedjelju oko 11 sati u šumi Bistrička gora u Podgorju Bistričkom pokraj Marije Bistrice, 45-godišnji lovac slučajno je nastrijelio drugog lovca (55) u prsa. 55-godišnji muškarac pritom je teško ozlijeđen te je odvezen u bolnicu Jordanovac u Zagrebu gdje je zadržan na liječenju. Život mu nije u opasnosti. Protiv 45-godišnjaka slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Donjoj Stubici. Lov je bio u organizaciji lovačkog društva Fazan iz Marije Bistice.

08.01.2008. U Hrvatskoj svaki dan umire 35 ljudi od malignih bolesti

U Hrvatskoj svaki dan, prema statistici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od malignih bolesti umre 35 osoba, a godišnje ih oboli više od 20 tisuća. Dokazano je da debljina povećava rizik za razvoj raka debelog crijeva, dojke (postmenopauzalni), endometrija, bubrega i jednjaka. Lošom prehranom hranimo i karcinom: stručnjaci procjenjuju kako se čak do 70 posto svih vrsta zloćudnih bolesti povezuje s prehranom, što vrijedi čak i za rak dojke, za koji je dokazana jaka korelacija s masnoćom u prehrani. Ako se dosadašnji trendovi obolijevanja nastave, gotovo polovica muškaraca i žena 'zaradit će' tijekom života neku vrstu karcinoma.

08.01.2008. Pas u ambulanti s 1,6 promila alkohola!

Labradora Dinga doveli su pijanog u ambulantu u Australiji. Pas nije potezao iz boce nego je pojeo pola kilograma tijesta s kvascem. Dingov skrbnik ispričao je da njegov pas s 1,6 promila u krvi nije mogao hodati te je stalno povraćao. (24 sata)

07.01.2008. Ukradeni rijetki albino aligatori!

Brazilska policija istražuje nestanak sedam rijetkih albino aligatora iz sveučilišnog zoološkog vrta u pokrajini Mato Grosso. Posljednji su put viđeni na Staru godinu, kad su dobili hranu. Svaki aligator vrijedi 10.000 USD. (vl)

06.01.2008. Nezaposlena će mladež sterilizirati majmune!

Indijska država Himachal Pradesh objavila je da će nezaposlenu mladež istrenirati i iskoristiti za hvatanje i sterilizaciju majmuna koji uništavaju usjeve. U tu će svrhu omladina biti poslana u posebne kampove za obuku, kažu vlasti. Ondje živi 300.000 majmuna, a dok poljoprivrednici pozdravljaju ovu akciju, prirodoznanci tvrde da su majmuni došli u sukob s ljudima jer su oni uništili šume, prirodno stanište majmuna. (vl)

06.01.2008. Som 'spremio' ribiča u bolnicu!

Milorad Tomašević (62) iz Gornjeg Milanovca zaradio je lakše ozljede od napada soma dok je ribario na Gružanskom jezeru kraj Knića. Kad je Milorad vidio kako se udica koju je zabacio njegov prijatelj Budimir Jovanović miče, počeo ju je izvlačiti. Ulov je bio velik i nije ga mogao samo tako izvući, pa je Tomašević zagazio u vodu. Prema njemu se zaletio 28 kg težak som i ulovio ga za nogu. Na nozi mu je ostalo nekoliko ugriza, iz kojih je tekla krv. Liječnici su mu kasnije rekli da je imao sreće što ga som nije ugrizao za arteriju. Više od 30 godina bavi se ribarenjem i nije mu poznato da je nekog od njegovih kolega ugrizla riba.

05.01.2008. Lovac ranio samog sebe!

U mjestu Perković kod Šibenika, 77-godišnji mještanin zadobio je teške tjelesne ozljede tijekom lova zbog čega je zadržan u šibenskoj bolnici. Lovac je policiji rekao kako se protekle nedjelje ujutro prilikom samostalnog lova, gađajući divlje životinje, sam ranio, prenosi Cropress.

05.01.2008. Prosvjed protiv izlova kitova!

Nekolicina prosvjednika prekjučer se okupila ispred japanskog konzulata u Melbourneu da bi izrazila negodovanje zbog izlova kitova. Jedna prosvjednica, prelivena umjetnom krvlju, legla je na japansku zastavu.

04.01.2008. Uhvaćena talijanska koćarica!

Jučer je uhvaćena talijanska koćarica koja je ušla u hrvatsko more pokraj Visa, što znači da je morala proći kroz cijeli zaštićeni pojas (ZERP), koji je formalno na snazi od Nove godine. Koćaricu Antonio Madre je u hrvatskim teritorijalnim vodama, u blizini Palagruže, zatekao brod Hrvatske ratne mornarice. Zamjenica glasnogovornice splitsko-dalmatinske Policijske uprave Željka Radošević potvrdila je da je koćarica dovezena u višku Luku i privezana uz patrolni brod Šolta. Sutkinja Senka Acalinović kaznila je s 57.000 kuna zapovjednika talijanske ribarice, a zapovjedniku su oduzete i mreže te je protjeran iz Hrvatske na godinu dana. Ostala dva člana posade kažnjena su s po 3.000 kuna i također su protjerani iz zemlje na godinu dana.

04.01.2008. Lovočuvar upucao berača bršljana!

Sušobreg Bistrički - Lovočuvar lovačkog društva Fazan iz Konjščine, 52-godišnji Ivan K., iz lovačke je puške lakše ozlijedio Zagrepčanina Franju V. (56). Plotun je sasuo u krošnju na kojoj je Franjo V. brao bršljan. Lovočuvar je začuo šuškanje i zaključio da je u krošnji kuna, koju lovci smatraju opasnim šumskim predatorom. Lovočuvaru je  puška je oduzeta i bit će kazneno prijavljen.

03.01.2008. Psi naslijedili 800.000 dolara!

Tri psa iz Marylanda, koja su oporučeno naslijedila novac i nekretnine ukupne vrijednosti 800.000 USD, postala su dovoljno bogata da žive na 'visokoj šapi'. Izvršitelj oporuke kaže da će novac, koji preostane nakon smrti pasa, donirati organizaciji koja se brine za dobrobit životinja. Do tada, beagle i dva mješanca labradora svaki petak za večeru dobivaju svoj omiljeni obrok, a imaju i dovoljno novca za veterinarsku skrb. (vl)

02.01.2008. Kokošja masnoća novo biodizel gorivo?

Američki istraživači su uspjeli masnoću iz kokošjeg mesa pretvoriti u biodizel gorivo, a njegov korisni učinak bio je veći od 90 posto. Kokošju mast su pretvarali pomoću superkritičnog metanola koji dobro otapa masti. Naime, kada se supstance zagrijavaju do 'kritične točke' one postaju superkritične. Prema riječima znanstvenika, superkritična metoda im je uspjela riješiti neke brige kada je riječ o ovom kemijskom procesu jer se pomoću nje mast tako dobro topi pa nema potrebe za katalizatorom.

01.01.2008. Slonica zgnječila krotitelja!

Slon iz australskog cirkusa Stardust izgubio je ravnotežu dok je silazio s prikolice i pao na jednog radnika, koji je pod težinom goleme životinje na mjestu preminuo. Događaj se zbio uoči predstave u gradu Yambiju, na istočnoj obali Australije. Kako je izvijestila lokalna policija, žrtva slonice Arne bio je njezin čuvar i krotitelj, koji ju je u posljednje dvije godine pripremao za nastupe. Krotitelj je stradao u trenutku dok je pokušavao pomoći svojoj 'zvijezdi' da bezbrižno siđe s prikolice. (vl)

Broj pronađenih vijesti: 46.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2008 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting