Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 58.

31.03.2008. Prve ljudske žrtve kanadskog lova na tuljane

Godišnji lov na grenlandske tuljane u Kanadi ovaj put je bio koban za posadu jednog broda. U prevrtanju broda četvoro članova posade poginulo, a dvoje ih je spašeno. Tijela trojice su pronađena, a četvrtog se smatra nestalim. Brod je poslao poziv u pomoć nakon problema s upravljačem, pa je u pomoć došla Obalna straža. Brod se prevrnuo dok ga je brod obalne straže vukao u luku. Nesreća se dogodila oko 1h u subotu ujutro. Drugi lovci su uglavnom odustali od lova zbog nesreće. 'Jučer je u lov isplovilo 16 brodova, ali su se danas, zbog nesreće, uglavnom svi odlučili vratiti kući', izjavio je Michel Plamondon, glasnogovornik ceha ribara, za AFP. Lov na grenlandske tuljane je počeo u petak. Ove godine Kanada dopušta izlov 275.000 tuljana, 5000 više nego lani. U petak je ubijeno 800 tuljana.

31.03.2008. Direktoru berlinskog zoo-a prijete zbog ubijanja mačića

Njemačka policija istražuje anonimnu prijetnju upućenu direktoru berlinskog zoološkog vrta nakon što je ovaj priznao da je ubio četvero mačića zavrnuvši im vratom. Direktor zoološkog vrta Bernhard Blaszkiewitz je rekao da je divlje mačiće ubio 1991. jer su ugrožavali zdravlje životinja u toj ustanovi. 'Mogu reći da je zoološki vrt prijavio prijetnju i sada provodimo istragu', objavio je glasnogovornik berlinske policije koji nije htio dati druge potankosti. Blaszkiewitz je svoju odluku da ubije mačiće opravdao u novinskom intervjuu objavljenom u subotu. 'I dalje mislim da je to bila dobra odluka', rekao je za Die Welt. 'Podivljale mačke su velika opasnost za ljude i za životinje u zoološkom vrtu i zato tu nisu poželjni.'

30.03.2008. Kirgistanci igraju nogomet s mrtvom ovcom bez glave

O tome kakav je odnos čovjeka prema životinjama, možda najbolje govori jedna od Kirgistanskih omiljenih igara - 'bezglava ovca'. Igrači jašući na konjima dobacuju se truplom ovce dok jure prema golu. Pretpostavlja se da je igra potekla od pastira koji su na konjima tjerali vukove od stada, piše Metro. Svaka 'utakmica' traje 15-ak minuta, a u nedostatku ovaca žrtvom postaje koza.

30.03.2008. Zaljubljeni dupini osvajaju buketima

Dupini, ta inteligentna stvorenja, kad su zaljubljena, odabranicama svoga srca nose – bukete morske trave. To je pokazalo trogodišnje proučavanje dupina u Amazoni. Pažljivi istraživači primijetili su da dupini povremeno nose grmove morske trave dok plivaju, a s vremenom su zaključili da na taj način dupini pokazuju naklonost prema određenoj ženki. Ranije se vjerovalo da se dupini igraju skupljajući travu, međutim, sada se ispostavilo da takve 'bukete' skupljaju odrasli mužjaci i nose ih samo kad su u blizini odraslih ženki. Na taj način ih pokušavaju 'šarmirati', zavesti i navesti na parenje. Istraživanje kojim se utvrdio jedan od načina zavođenja dupina vodili su Tony Martin iz Cambridgea i Vera da Silva iz Nacionalnog instituta za istraživanje u Brazilu. Istraživači rezultate istraživanja smatraju iznimno važnim jer se dosad mislilo da je 'udvaranje' buketima cvijeća karakteristično samo za ljude i čimpanze.

29.03.2008. Odlomio se Wilkinsov ledenjak

Promatrajući NASA-ine satelitske snimke glaciolog iz američkog Nacionalnog centra za podatke o ledu i snijegu pri sveučilištu Colorado primijetio je 28. veljače da se Wilkinsova kora odvaja, a potom se golemi ledenjak dugačak 41 i širok 2,4 kilometra odlomio od jugozapadnog dijela. Odlomljena površina iznosi 415 kvadratnih kilometara, a veliki dio kore sada održava samo tanki sloj leda, navodi NSIDC. Wilkinsova ledena kora je prostrano polje plutajućeg leda koje se prostire na 13.000 četvornih kilometara na jugozapadu Antarktičkog poluotoka, 1600 kilometara južno od Južne Amerike. Wilkinsov ledenjak izgubio je oko šest posto svoje površine prije deset godina, a novih odlomljenih 570 četvornih kilometara još ga je smanjilo. U proteklih 50 godina zapadni dio antarktičkog poluotoka zagrijavao se za po 0,5 stupnjeva svakog desetljeća, što je najbrži rast temperature zabilježen u svijetu.

28.03.2008. Danas započeo lov na tuljane

Danas, nešto prije zore, započeo je lov na tuljane u Kanadi. 275,000 beba tuljana, mnoge od kojih nisu starije od nekoliko tjedana, bit će ubijeno zbog njihova krzna. Prijatelji životinja pozivaju sve građane da svoje protivljenje i zgražanje izraze slanjem prosvjednih nota te da se aktivno uključe u donošenje zakonskih odredbi kojima bi se ovaj pokolj zaustavio.

27.03.2008. EU razmatra 'mjere' protiv kanadskog lova na tuljane

Europska unija razmatra mjere protiv Kanade u znak prosvjeda protiv godišnjeg lova na tuljane koji će započeti krajem ovoga tjedna na atlantskoj obali Kanade, u srijedu su izjavili EU službenici. Povjerenik za zaštitu okoliša pri EU Stavros Dimas 'istražuje prirodu nehumanog ubijanja tuljana' i radi nacrt teksta koji će biti predstavljen prije lipnja, novinarima je izjavila Barbara Helfferich, glasnogovornica EU. Ona nije željela reći hoće li te mjere uključivati zabranu uvoza proizvoda od kanadskih tuljana ili neke druge ekonomske i političke sankcije. Borci za prava životinja i zakonodavci stvaraju dodatni pritisak na izvršni ured EU da zauzme oštriji stav protiv godišnjeg lova, koji je kritiziran kao okrutan. Europski parlament prošle je godine pozvao EU da nametne zabranu uvoza tuljanova krzna.

27.03.2008. Dugo Selo i Vrbovec za mikročipiranje svih pasa

Vrbovec i Dugo Selo priključili su se 16 hrvatskih gradova koji su već dali javnu potporu kampanji udruge Prijatelji životinja za promjenu Pravilnika o označavanju pasa, odnosno za donošenje zakonske obveze mikročipiranja svih pasa u Hrvatskoj. Prijatelji životinja zahtijevaju zakonsku obvezu mikročipiranja svih pasa u Hrvatskoj kako bi se riješio problem napuštenih životinja i njihova zbrinjavanja.

26.03.2008. Prehranom protiv gihta

Giht se često naziva 'bolest bogatih' jer se najčešće razvija kao posljedica prehrane bogate mesom i prevelike konzumacije alkohola. Ova bolest je vrsta artritisa koji se javlja u slučaju nakupljanja mokraćne (urične) kiseline u krvi, tkivima i urinu. Mokraćna kiselina nastaje kao nusprodukt pri probavi određene hrane, stoga je giht usko vezan uz prehranu. Debljina i neprikladna prehrana mogu povećati rizik od razvoja gihta.

25.03.2008. Sea Shepherd najavio 'Kampanju za obranu tuljana 2008.'

Prvi puta nakon 2005. godine, organizacija Sea Shepherd krenut će na sjever Istočne Kanade okovan ledom kako bi branila bebe tuljana od kanadskih lovaca. Brod Sea Shepherda, Farley Mowat, krenut će s međunarodnom posadom volontera u Zaljev Svetog Lovrijenca kako bi se još jednom stavio u ulogu pastira branitelja beba grenlandskih tuljana. Ministar ribarstva Kanade Loyola Hearn ove je godine postavio kvotu za pokolj 275.000 tuljana, 5000 više nego prošle godine, objavivši da je pokolj tuljana poboljšan novim pravilima kako bi lov bio 'humaniji'. Ova pravila su donešena kako bi uvjerili Europski parlament da ne zabrani tuljanove proizvode u Europi. Kanada troši malo bogatstvo šaljući delegacije u Europu sa zamolbom da im se prizna pravo da nastave masakr beba tuljana. Komercijalni lov na tuljane je obustavljen 1984. da bi nanovo oživio deset godina kasnije.

25.03.2008. Uhvatili misterioznu ribu u Savi

Na rijeci Savi u četvrtak ribočuvarska ophodnja, pod vodstvom ribočuvara Matije Tomaca iz Slavonskog Broda u nelegalno postavljenoj mreži zatekla je nepoznatu vrstu ribe. Nitko ju do sada nije vidio. Riječ je o ribi dužine 47 cm, a po glavi i po uzdužnom prosjeku nalaze se brojne bodlje. O nalazu je obaviješten Institut za ribarstvo Zagreb i ŠRS Brodsko-posavske županije, ali navodno ni ove institucije nisu mogle potvrditi identitet pronađne vrste ribe.

24.03.2008. 'Farmeri' se zabrinuli jer su pronašli mrtvu kokoš

Lupino je u kokošinjcu pronašao mrtvu kokoš kako leži na jajetu što je dodatno uznemirilo stanare. Stipe Drviš odmah je zaključio da je kokoš pomela ptičja gripa što je izazvalo smijeh ostalih. Rafo je pak poželio da kokoš skuhaju jer im ionako nedostaje hrane, što je Lupino ironično komentirao: 'Je.. šta da ju pokopamo križ i sve to'? Za smrt kokice, farmeri su prvo optužili Lisu koja je već nekoliko puta nasrnula na kokoši. Jedina koja se istinski zabrinula bila je Hana koja je zatražila pomoć veterinara.

24.03.2008. Lošinjani protiv smanjenja površine rezervata za dupine

U svom priopćenju javnosti, Centar za zdravo odrastanje Mali Lošinj, Društvo za zaštitu životinja Mali Lošinj, Ekokvarner Cres - Lošinj, Plavi svijet Veli Lošinj, PostPesimisti Mali Lošinj i Ženska grupa Lošinj izjavljuju da smatraju neprihvatljivom najavu Ministarstva kulture o mogućnosti smanjenja kategorije zaštite i površine Lošinjskog rezervata za dupine koji se proteže uz istočnu obalu Cresa i Lošinja. Posljednji uznemiravajući podaci govore da je u posljednjih petnaestak godina na predmetnom području došlo do smanjenja populacije dobrih dupina za čak 40%. Također, zbog ubijanja, onečišćenja mora, buke i prelova ribe druga vrsta dupina koja je obitavala u ovom području (obični dupin - Delphinus delphis) već je izumrla. Smanjenjem tj. ukidanjem statusa zaštite Lošinjskom rezervatu za dupine Republika Hrvatska grubo bi prekršila niz prihvaćenih međunarodnih obveza koje imaju za cilj zaštitu pojedinih ugroženih životinjskih vrsta. Stoga najavljuju da će uputiti prosvjedno pismo svim relevantnim svjetskim institucijama i stručnjacima i upozoriti na opasnost koja prijeti prvom rezervatu za dupine na Mediteranu.

23.03.2008. 16 gradova podržalo kampanju za mikročipiranje svih pasa

Iz gradova Sveti Ivan Zelina, Ivanić Grad i Sveta Nedelja pristigla je javna potpora kampanji udruge Prijatelji životinja za promjenu Pravilnika o označavanju pasa odnosno za donošenje zakonske obveze mikročipiranja svih pasa u Hrvatskoj. Tako se broj gradova, koji su podržali ovu kampanju, sveukupno popeo na šesnaest.

23.03.2008. Voda koja život znači

Jučerašnji Svjetski dan voda, 22. ožujka, ove se godine obilježio pod sloganom 'Gospodarenje otpadnim vodama', a prema podacima iz UN-a, više od milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravoj vodi, stoga je, da bi se još više istaknulo značenje brige o vodi, razdoblje od 2005. do 2015. proglašeno desetljećem voda pod geslom 'Voda za život'. Svjetski dan voda proglasila je Opća skupština UN-a 1992., a 2008. godinom borbe za bolje zdravstvene uvjete uporabe vode i odvodnje. Svrha je do 2015. prepoloviti broj ljudi koji nemaju pristup zdravoj vodi za piće ili si ju ne mogu priuštiti, kao i onih koji nemaju pristup osnovnim sanitarijama. Hrvatska je po obnovljivim zalihama vode na 5. mjestu u Europi i 42. u svijetu.

22.03.2008. Svaka farma bit će satelitski označena

U lipnju prošle godine počeo se stvarati registar farmi, u kojem će svaka hrvatska farma dobiti koordinate zemljopisne širine i duljine. U ujedinjeni sustav unijet će se svako seosko gospodarstvo s više od dvije svinje, što je posljedica jednog od mjerila koje je EU postavila Hrvatskoj kao uvjet za otvaranje poglavlja o sigurnosti hrane. Registar farmi samo je dio mjerila koje se odnosi na sustav identifikacije i registracije goveda, svinja, koza i ovaca. Sva goveda u Hrvatskoj moraju biti uvedena, označena, a promet njima i praćen u skladu sa standardima EU, a isto treba bar početi sa svinjama, ovcama i kozama. U Ministarstvu poljoprivrede procjenjuju da će to mjerilo biti ispunjeno najkasnije do svibnja ove godine, a na projekt je od 2003. potrošeno oko 10 milijuna kuna. Krajnji je cilj stvoriti sustav koji omogućuje kontrolu životinja od farme do klaonice i, poslije, do malih paketića mesa u trgovinama i mesnicama.

22.03.2008. Prevelika ribolovna flota na Mediteranu

U istraživanju, navodno najpotpunijem dosad izvedenom o ribolovnoj floti Mediterana, WWF navodi da 11 obalnih zemalja raspolaže s potencijalom za ulov blizu 55.000 tona crvene tune godišnje, što je dvostruko više od 28.500 tona koliko dopušta Međunarodno povjerenstvo za zaštitu tune u Atlantiku (CICTA). Turska ima najveću flotu, drži WWF, veću od Italije, Francuske, Hrvatske i Libije. Autori izvješća pretpostavljaju da osim Italije, Libija i Hrvatska, ali i Španjolska nisu priznale sve svoje ulove. Prema WWF-u mediteranske države trebaju deaktivirati najmanje trećinu brodova, ili 229 od 617, kako bi ostali unutar granica koje je odredila CICTA. Kako bi postigli razinu ulova koju preporučuju znanstvenici, WWF se zalaže za povlačenje 283 brodova, od kojih 58 europskih zemalja (EU).

21.03.2008. Divlje patke pogodile zrakoplov kojim leti M. Schumacher

Zrakoplov u kojem leti Michael Schumacher pogodile su i znatno oštetile četiri divlje patke. Putnici kažu da je zvučalo kao da netko puca na njihov zrakoplov. 'Odjednom sam osjetio strašne udare. Mislio sam da pucaju na nas. Bio sam šokiran. Sve se treslo', priča Willi Weber, menadžer poznatog vozača formule 1 Michaela Schumachera. Njegov su zrakoplov, u kojem se često vozi i Schumacher, pri brzini od 800 km/h pogodile četiri divlje patke. Tek nakon što su sletjeli, vidjeli su koliko su sreće imali. Nos zrakoplova bio je udubljen, radar za vrijeme je otkinut. Desni motor bio je oštećen, kao i jedno krilo.

21.03.2008. Soja smanjuje rizik za rak dojke

Istraživanje provedeno u Japanu sugerira kako redovita konzumacija soje smanjuje izglede za obolijevanje od raka dojke. Žene kod kojih je uočena povišena razina genisteina, spoja prisutnog u soji, su imale znatno manji rizik da će oboljeti od raka dojke, objavio je Journal of Clinical Oncology. Kod žena kod kojih je uočena najviša razina genisteina je zabilježena za trećinu manja opasnost od razvoja ovog oblika karcinoma. U 10-godišnjem istraživanju je sudjelovalo oko 25.000 žena u dobi od 40 do 69 godina. Istraživači upozoravaju kako preveliki unos genisteina i drugih spojeva iz skupine izoflavona putem suplemenata može povećati rizik za rak dojke. Jedno nedavno istraživanje je pokazalo da konzumacija soje može smanjiti i izglede za razvoj bolesti srca.

20.03.2008. Paul McCartney promovira vegetarijanstvo

I legendarni član Beatlesa sir Paul McCartney pristao je pozirati za kampanju PETA-e. Glazbenik je ispričao i svoju životnu priču, odnosno kako je postao vegetarijanac za jednog odlaska na ribolov. 'Dok sam sirotu ribu izvlačio iz vode, gledajući je kako se bori za dah, shvatio sam da je njezin život njoj jednako važan kao moj meni', poručuje sir Paul, koji se odnedavno smiješi s plakata na kojima je i natpis 'Ja sam Paul McCartney, i vegetarijanac sam!'. (vl)

20.03.2008. Vitamin K jača kosti

Status vitamina K u adolescenata mogao bi imati veliki dugoročni utjecaj na zdravlje kosti. Istraživanje je pokazalo da dobar status ovog vitamina pozitivno utječe na mineralni sadržaj te gustoću kostiju pružajući na taj način zaštitu od osteoporoze u kasnijim godinama. Razlog je taj što je vitamin K je nužan za aktivnost osteokalcina, proteina koji ima ključnu ulogu u ugradnji kalcija u koštano tkivo. Dobar izvor vitamina K je zeleno lisnato povrće.

19.03.2008. Iz kamiona pobjeglo 8-12 milijuna pčela

Osam do dvanaest milijuna pčela u nedjelju je pobjeglo na slobodu, nakon što se kamion koji ih je prevozio do polja u dolini San Joaquin gdje su trebale oprašivati usjeve izvrnuo na kalifornijskoj autocesti br. 99. Tamošnja policijska patrola kaže da su rojevi oslobođeni iz sanduka u kojima ih je bilo po 30.000 zbunili i dobrano prestrašili policiju, vatrogasce koji su im priskočili u pomoć, ali i vozače kojima su zaklonile pogled kroz vjetrobrane. (vl)

19.03.2008. Domar bacio mačića kroz prozor Katoličkog fakulteta

Niti godinu dana star mačić umirao je nekoliko minuta pred očima užasnutih prolaznika, nakon što ga je domar Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Vlaškoj ulici, kako tvrde svjedoci, uz pomoć zaštitara agencije SkyLink u nedjelju navečer bacio kroz prozor drugog kata na ulicu. Nakon udara o asfalt, tvrde prolaznici, životinja se neko vrijeme trzala, a iz usta joj je potekla krv. Dokrajčio ju je automobil pod čijim kotačima je završila u pokušaju da posljednjim snagama pobjegne pred djelatnicima Veterinarsko-higijenskog servisa.

18.03.2008. Mediteranskoj tuni opasno prijeti potpuno istrjebljenje

Mediteranskoj tuni prijeti istrjebljenje zbog prekomjernog izlovljavanja iako su na temelju međunarodnih sporazuma uvedene kvote za svaku zemlju. Situaciju pogoršavaju njezine visoke cijene kad se u Japanu prodaje za suši. Mediteranska plava tuna, koja obitava u Meksičkom zaljevu i u Mediteranu, može vrijediti između 10 i 15 tisuća dolara u Japanu. Ekološka grupa tvrdi da brojne zemlje, uključujući Italiju, Španjolsku, Hrvatsku i Libiju, ne prijavljuju svoje pune ulove tune i time ugrožavaju opstanak vrste.

18.03.2008. Hrvatski ribari pod kontrolom stranaka

Udruga Eko Kvarner smatra da je prestankom primjene ZERP-a za zemlje Europske unije došlo do dramatična pogoršanja sigurnosne i ekološke situacije na Jadranu. Nekontrolirani tankerski promet pojačat će opasnost od zagađenja, a u opasnosti je i riblji fond, koji je prepušten dobro opremljenim talijanskim ribaricama. Udruga Eko Kvarner upozorava da su ribarske udruge pod snažnom kontrolom političkih stranaka te da je to jedan od glavnih razloga zašto nije bilo ozbiljnijih prosvjeda zbog ukidanja ZERP-a. (vl)

17.03.2008. Pse Neru i Lunu su vezali za tračnice da ih ubije vlak

Djeca iz zagrebačkog naselja Trokuta koja su u petak ujutro prelazila prugu kako bi došla do škole u susjednom Trnskom uz tračnice su pronašla dva psa mješanca odrubljene glave. Sve su ispričali susjedi koja je pozvala policiju. No policija nije mogla utvrditi čak ni koji ih je vlak ni kad pregazio. Užasnuti očevici pričaju kako su psi žicom bili vezani za tračnice. 'I sama imam psa. Nešto tako strašno ne mogu ni zamisliti', ispričala je jedna stanovnica Trokuta koja je željela ostati anonimna. Skrbnik pasa u subotu je bio u šoku. Pse je udomio iz azila. Policija nastavlja obradu kako bi pronašla počinitelje.

17.03.2008. Jaja već dobila kod, a meso do kraja godine

Na jajima su se u trgovinama, u skladu sa zahtjevima Europske Unije, počele koristiti kodne oznake. Naime, 1. siječnja stupila je na snagu izmjena Pravilnika o kakvoći jaja u kojoj se navodi da sva kokošja jaja A klase, dakle ona namijenjena kupcima, moraju imati podatak o tome na koji je način kokoš koja ga je snesla uzgojena, zatim kraticu države porijekla te broj proizvođača. Rok koji je proizvođačima dan za prilagodbu novim standardima, prije svega zato da potroše staru ambalažu na kojoj bi također trebale biti istaknute nove oznake, zajedno s objašnjenjem što one znače, istječe krajem ovog mjeseca. Sva jaja koja u trgovinama nakon tog datuma ne budu bila označena u skladu sa standardima EU bit će uklonjena iz prodaje. Do kraja godine, najavljuju u Ministarstvu, trebali bi biti uređeni pravni propisi za označavanje goveđeg mesa, a svinjsko će meso vjerojatno na red doći nešto kasnije.

16.03.2008. Sud osudio medvjeda

Sud u makedonskom gradu Bitoli proglasio je jednog medvjeda krivim za krađu i izazivanje štete jer je krao med od jednog uzgajatelja pčela, koji se protiv njegovih upada borio glasnim 'turbo-folkom'. 'Pokušao sam mu poremetiti koncentraciju svjetlosnim efektima i Cecinom glazbom', izjavio je Zoran Kiseloski za makedonski list Dnevnik nakon što je dobio parnicu protiv medvjeda, koja je trajala godinu dana. Medo se nekoliko tjedana nije pojavljivao, ali se vratio kad se generator ispraznio. Sud u Bitoli proglasio je medu krivim zbog štete počinjene na košnicama i odredio mu kaznu u protuvrijednosti 17,5 tisuća kuna. Taj iznos, budući da medo nema skrbnika i da pripada ugroženoj vrsti, morat će platiti makedonska država. (vl)

16.03.2008. Borba protiv bjesnoće u Zagrebu

Specijalne policijske postrojbe obučavat će djelatnike Veterinarsko-higijenskog servisa (VHS), popularne šintere, u borbi protiv bijesnih lisica koje su se posljednjih tjedana s obronaka Medvednice u velikom broju počele spuštati u grad u potrazi za hranom. Odlučeno je to na sastanku lovaca, veterinara i policije održanom u povodu sve učestalijih slučajeva bjesnoće u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

15.03.2008. Zaustavljen krvavi pokolj beba tuljana u ruskoj regiji Arhanđeo!

Pokolj tisuća tuljana, od kojih su mnogi stari svega nekoliko dana, za vrijeme tradicionalnog lova koji se svakog ožujka događa u regiji Arhanđeo na sjeveru Rusije, ove je godine zaustavljen uslijed prosvjeda poznatih osoba i udruga za zaštitu okoliša te poziva da se ovaj lov zakonom zabrani. Službenici u Arhanđelu insistiraju na tome da je pokolj otkazan kako bi se zaštitili lovci a ne tuljani, zbog pretankog leda blizu Bijeloga mora. Ova je odluka, međutim, došla u vrijeme pojačanih prosvjeda udruga za prava životinja. Oko 335.000 ljudi potpisalo je peticiju protiv lova na bebe tuljana. Godišnja kvota dopušta ubijanje 35.000 beba tuljana u Bijelom moru tijekom deset dana u mjesecu ožujku.

15.03.2008. Jenna Jameson u umjetnoj koži protiv mučenja životinja

Jenna Jameson, bivša zvijezda filmova za odrasle, posljednja je zvijezda koja se uključila u PETA-inu kampanju protiv nošenja pravog krzna i kože. Za razliku od ostalih slavnih koji su se na plakatima pojavili potpuno goli ili odjeveni u salatu, Jenna je odjenula seksi donje rublje od umjetne kože, a uz njenu, photoshopom podebljanu figuru stoji natpis ‘Pleather Yourself’. ‘Kao glumica u nekoliko stotina filmova za odrasle, Jenna je poznata kao jaka i seksualno osviještena žena. Ako tražite savjet o tome kako dodati još više strasti u spavaćoj sobi, ona je savršen stručnjak od kojeg možete zatražiti savjet. Ona je takođe žena od riječi i drži se onoga što govori’, izjavili su predstavnici PETA-e.

14.03.2008. Dupin spasio kitove!

Ženka dupina na nevjerojatan je način spasila dva kita nasukana na pješčanu novozelandsku plažu i odvela ih prema pučini. 'Bilo je to nevjerojatno. Kao da ih je primila pod peraju i odvela na sigurno', rekao je Malcolm Smith. On je u ponedjeljak kraj Mahije na istočnoj obali Sjevernoga otoka četiri puta neuspješno pokušao u more vratiti majku i jednogodišnje mladunče. Nije išlo i bojao se da će ih morati uspavati. Tada se pojavila zaigrana ženka dupina koja se često zabavlja na toj plaži, a lokalno je stanovništvo zove Moko. Moguće je da je kitove zbunio veliki nanos pijeska u blizini obale, ali Moko ih je odvela 200 metara dalje niz plažu i otpratila ih kroz kanal na pučinu.

14.03.2008. Vijetnam zabranio hrčke!

Vijetnam je zabranio prodaju i posjedovanje hrčaka koji su u zadnje vrijeme jako popularni u toj zemlji. Ministar poljoprivrede izjavio je da će svi koje imaju hrčka i budu uhvaćeni kazniti s 1900 dolara kazne, što je astronomska cifra za tu siromašnu zemlju. Naime, vlasti smatraju da su hrčci potencijalni prijenosnici bolesti, što smatraju opasnim s obzirom da ih se većina krijumčari iz Tajlanda i Kine. U tropskoj zemlji kao što je Vijetnam hrčci nisu tipičan izbor za kućnu životinju, no rast dohodaka u obitelji i kineska godina štakora uzrokovali su pomamu za tim malim glodavcima. Mogli su se kupiti za 10 ili 20 dolara. Čak se i stvorila supkultura hrčaka kod mladih. (vidi.hr)

13.03.2008. Japanski kitolovci pucali na aktiviste!

Paul Watson, kapetan broda Steve Irwin organizacije Sea Shepherd, koji je u Arktičkom oceanu prosvjedovao protiv kitolova, tvrdi da su japanski kitolovci ispalili svjetleće rakete i metke na njega i njegovu posadu. Incident se dogodio 7. ožujka, a australski i japanski dužnosnici demantiraju kapetanove optužbe i tvrde da su japanski ribari s broda Nisshin Maru ispalili samo signalne rakete. Naime, posada Sea Shepherda, smrdljivim je bombama zasula japanske kitolovce koji su na te provokacije uzvratili, kažu, samo signalnom raketom. 'Moj pancirni prsluk pogodio je metak, a ne signalna raketa. Možda ne bih preživio da nisam nosio prsluk', tvrdi Watson, dodajući da je i jedan član njegove posade lakše ozlijeđen tijekom sukoba na moru. Inače dva su prosvjednika sa Sea Shepherda u siječnju ove godine dva dana bila zadržana na jednom japanskom kitolovcu nakon što su se popeli na njega. Kapetan Watson dodaje da ni ovaj posljednji incident neće spriječiti njihove napore da zaustave ubijanje kitova.

13.03.2008. Spašeno janje imena Vegan

U talijanskom gradu Lodi pastir je janje, koje nije moglo držati korak sa stadom, bacio u kantu za smeće kako bi si olakšao posao. Janje je spašeno od strane talijanske policije nakon prijave organizacije LAV. Janje je predano organizaciji na skrb te je nazvano Vegan. Smješteno je u utočište za farmske životinje i tako spašeno od smrti za nadolazeći Uskrs. Traži se maksimalna kazna i zabrana rada za pastira.

12.03.2008. Masovno ubijanje mačaka u Pekingu pred Olimpijadu

Kineske vlasti počele su s akcijom masovnog ubijanja mačaka u Pekingu kako bi 'očistili' grad pred Olimpijske igre koje se ondje održavaju u kolovozu. Ubijaju se ne samo ulične mačke, nego i kućne koje ostavljaju njihovi skrbnici. Mačke se na tisuće ubija u tajnim državnim postrojenjima. Na akciju su pozvale vlasti upozorivši stanovnike Pekinga na bolesti koje mačke prenose. Paranoja koju su vlasti izazvale kod Pekinžana tolika je da ljudi sami ubijaju mačke u strahu od bolesti.

12.03.2008. Poziv za izmjenu deklaracija u svrhu zaštite životinja

Deklaracije hrane trebale bi biti dopunjene informacijama o postupanju prema životinjama, izjavljuje glavni povjerenik za reformu zakona, David Weisbrot, koji smatra da bi pritisak za prava životinja mogao biti sljedeći veliki progresivni pokret u Australiji. Profesor Weisbrot je izjavio da
označavanje namirnica nije držalo korak s potražnjom za organskim i free-range proizvodima pa bi trebalo uključiti oznaku koja bi isticala da je sa životinjama postupano etično. 'Do danas, fokus pravila o označavanju hrane bio je usmjeren na ljudsko zdravlje, bez dodatnog uvažavanja
postupanja prema životinjama u procesima uzgoja i prerade', napisao je profesor Weisbrot u časopisu australske komisije za zakonsku reformu Reform, čije je najnovije izdanje posvećeno pravima životinja.

11.03.2008. Kornjače u hladnjaku spavaju zimski san

Većina ljudi u hladnjacima ne drži živa stvorenja, no u dva hladnjaka Britanke Shirley Neely na svakoj polici buja život. U pretincima, u vratima, posvuda je raspoređeno 75 malih i velikih kornjača u stanju hibernacije. Shirley Neely vodi utočište za kornjače u Jerseyu, a kako je ova zima izuzetno blaga, morala je kupiti dva hladnjaka. Kornjače u svojem zimskom dvorcu borave od prosinca do ožujka, a potrebna im je postojana temperatura između 3 i 8 stupnjeva Celzijusa. Kada zatopli, postoji opasnost da se probude i tada nemaju dovoljno tjelesne težine i energije da održe toplinu niti da jedu ili piju. Temperatura hladnjaka, između 4 i 6 stupnjeva Celzijusa, idealna je za njihovu hibernaciju.

11.03.2008. Usmrćeno 207 svinja zbog trihineloze

Stručne službe za suzbijanje trihineloze ušle su tijekom veljače u 15 vukovarsko-srijemskih dvorišta, u kojima se pojavila opaka bolest, i iz njih otkupile i odvezle 207 svinja. Takvi su podaci predstavljeni na sastanku u županijskom Odjelu za poljoprivredu i šumarstvo u Vinkovcima održanom na temu suzbijanja trihineloze u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Lani je na području najistočnije hrvatske županije zaraza trihinelozom otkrivena u 77 slučajeva, a u dvorištima i klaonicama na tom području zaklane su 172.483 svinje.

10.03.2008. Farmeri i znanstvenici ujedinjeni u borbi protiv kloniranja

Čudnovata koalicija farmera, potrošača, zaštitara prirode i aktivista za dobrobit životinja napisala je otvoreno pismo Europskoj komisiji da pokrene trenutačnu zabranu kloniranja životinja za proizvodnju hrane i zabranu uvoza i prodaje uvezenih proizvoda od kloniranih životinja i njihovog potomstva. Potpisnici iz 20 različitih organizacija ističu da je kloniranje neučinkovito, da će uveliko smanjiti genetsku raznolikost u populaciji stoke te da će potaknuti ljude da gledaju na farmske životinje kao na robu, umjesto kao na bića koja osjećaju. Sudjelovanje tako raznovrsnih organizacija ukazuje koliko je rasprostranjen strah od kloniranja i koliki mu je otpor. Koalicija uključuje organizacije kao što su  European Farmers Coordination, Scientists for Global Responsibility, Friends of the Earth i European Public Health Alliance.

10.03.2008. Otrov za 100.000 pasa lutalica

Indija će otrovati 100.000 pasa lutalica u sklopu borbe protiv bjesnoće. Ta zemlja ima najveću stopu bjesnoće na svijetu. (24 sata)

09.03.2008. Profesionalni golfer u zatvor zbog ubojstva sokola?

Profesionalni igrač golfa, Amerikanac Tripp Isenhour, mogao bi ubrzo na odsluživanje zatvorske kazne zbog ubojstva sokola koji mu je 'smetao' tijekom snimanja tečaja za učenje golfa. Naime, Isenhour se pokušao koncentrirati na što efikasniji udarac prema ciljanoj rupi, ali sokol udaljen oko 275 metara to mu svojim glasanjem nije dopustio. Tada je ovaj golfer usmjerio svoje vještine prema letećem objektu, kako bi otjerao smetnju. Nakon što je neuspješno natjeravao ovu zaštićenu pticu s golferskim vozilom, iz 10. pokušaja ipak ga je uspio 'skinuti' udarcem s udaljenosti od 70 metara. Cijeli slučaj policiji je prijavio uznemireni snimatelj ovoga tečaja, koji je i pokopao sokola. Zbog ove nepromišljenosti, Isenhouru prijeti kazna do godinu dana zatvora.

09.03.2008. Klokan izudarao svoju skrbnicu u TV studiju

S boksačkim rukavicama na rukama, klokan se okomio na svoju skrbnic. Sve su zabilježile kamere televizije na kojoj su trebali nastupiti.

08.03.2008. Bivši dekan u lovu na fazane upucao kolegu profesora

Mladen Stjepan Figurić (65), profesor na Šumarskom fakultetu u Zagrebu i bivši dekan, išao je 27. veljače u lov na fazane u lovištu Đurđevački Peski. S njim su išli profesor Ante Krpan (66) i vođa lova Željko Birta (55), zaposlenik šumarije. Pronašavši fazane, Figurić ih je pratio puškom. Opalio je. Ispred su se našli Birta i Krpan. Obojicu ih je pogodio sačmom. Birta je ranjen u glavu i ruku, a Krpan u tijelo. Ozljede nisu opasne za život. Kolega sa Šumarskog fakulteta već mu je oprostio. Policija je protiv Figurića podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Đurđevcu.

07.03.2008. Alyssa Milano u povrtnoj haljini

Zvijezda serije 'Čarobnice' i dugogodišnja vegetarijanka Alyssa Milano pridružila se poznatim osobama koje podržavaju organizaciju PETA. No za razliku od nekih manekenki, glumica se ipak nije fotografirala gola već je (kako bi ljude natjerala da bojkotiraju meso) odjenula haljinu napravljenu od šparoga, salate i listova zelja. (vl)

07.03.2008. Hrvatske tvrtke u utrci za Halal tržište

Već 1000 proizvoda, 20 tvrtki, s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovina nosi halal znak. 'Halal tržište posljednjih se godina nametnulo kao najbrže rastuće, potvrdila je to i Anuga 2007., najveći svjetski sajam hrane', kaže Zoran Radan, savjetnik u Sektoru poljoprivrede HGK te navodi da su 'halal proizvodi jedan od osam najznačajnijih rastućih trendova u prehrambenoj industriji danas'. U pedesetak arapsko-islamskih zemalja živi oko 1,8 milijardi stanovnika, oni traže i troše proizvode čija je ukupna karakteristika u skladu s propisima koje nalaže Islam. Tijekom 2006. ukupni izvoz hrvatskog gospodarstva bio je 8,25 milijardi eura, od toga je u pedesetak muslimanskih zemalja otpremljena roba u vrijednosti 418,82 milijuna eura što je tek pet posto od ukupnog izvoza. Halal tržište, ocjenjuje Radan, vrijedi iznad 550 milijardi eura.

06.03.2008. Bayer upozorava liječnike na nuspojave antibiotika Avelox

Proizvođač lijekova Bayer upozorio je liječnike da bi njegov antibiotik Avelox mogao uzrokovati možebitno fatalno oštećenje jetara i rak kože u rijetkim slučajevima, sve na osnovu rutinske analize popratnih učinaka. Veza Aveloxa i popratnih učinaka bila je poznata, no analiza je ukazala na vrlo rijetke nove slučajeve, uvjetujući njemačkog proizvođača lijekova da izmjeni upute za Avelox i da upozori liječnike, izjavila je glasnogovornica Bayera, potvrđujući izvještaj u nizozemskim novinama Algemeen Dagblad. Avelox, u Njemačkoj u prodaji kao Avalox, koristi se u liječenju respiratornih i drugih infekcija i činio je u 2006. godini 396 milijuna eura prometa.

06.03.2008. Zapljena krzna i lubanje strogo zaštićenog vuka

Inspekcija zaštite prirode, Uprave za zaštitu prirode, Ministarstva kulture, obaviještena je 27. veljače o zaustavljanju državljanina RH na graničnom prijelazu Karasovići zbog pokušaju unosa krzna i lubanje vuka (Canis lupus) bez potrebnih dopuštenja. Vuk je ubijen u lovištu u Republici Crnoj Gori koja je stranka međunarodne konvencije CITES, te je za izvoz i uvoz potrebno ishoditi posebno dopuštenje. Budući da lovac nije imao navedena dopuštenja, krzno i lubanja su oduzeti. Inspekcija zaštite prirode preuzela je zaplijenjenu pošiljku, a protiv počinitelja bit će pokrenut prekršajni postupak. Za uvoz bez dopuštenja prema Zakonu o zaštiti prirode (NN 70/05) predviđena je novčana kazna u iznosu od 7000,00 do 30.000,00 kuna za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi, dok je za pravnu osobu određena novčana kazna u iznosu od 25.000,00 do 200.000, kuna.

05.03.2008. Maslacem ozlijedili kitolovce

Aktivisti koji se bore protiv lova na kitove u ponedjeljak su kod Antarktika presreli japansku brodicu Nissin maru te je gađali pokvarenim maslacem u bocama, objavile su japanske vlasti. 'Oštro osuđujemo ovakvo ponašanje', izjavio je šef tajništva kabineta N. Machimura te otkrio da su ozlijeđena najmanje tri člana japanske posade. Brod je, kažu vlasti, samo provodio japanski program istraživanja kitova. Japan će uručiti i službenu prosvjednu notu Nizozemskoj, pod čijom zastavom plovi brod aktivista. (vl)

05.03.2008. Uzgajivač borbenih bikova želi klonirati svoga prvaka

Španjolski uzgajivač bikova za borbu s ranča Guadalix de la Sierra blizu Madrida odlučio je da mu je sigurnije klonirati omiljenog bika nego riskirati kupovinom novoga. Victoriano del Rio želi ponoviti uspjehe koje je imao s bikom Alcaldeom. On je imao dva potomka koji su toliko oduševili poznatog borca s bikovima El Julija da je poslije borbe u koridi uzeo njihove glave kući. Kloniranje će koštati više od 200.000 kuna i osigurat će savršenu genetsku kopiju, no nije sigurno da će kopija imati borbeni duh Alcaldea.

04.03.2008. Princ Charles zabranio guščju paštetu u svojoj palači

Engleski princ Charles zabranio je guščju paštetu u svojoj rezidenciji 'iz osobnih razloga', doznaje se od njegova tiskovnog ureda. 'Potvrđujemo da je princ Charles zatražio od svojih kuhara da ne kupuju guščju paštetu', izjavila je glasnogovornica Clarence Housea, prinčeve palače. No ističe da je riječ o 'staroj politici' koja je stupila na snagu 'prije nekoliko godina', i to 'iz osobnih razloga' koje ne želi iznositi. Kako piše nekoliko novina, waleški princ je obećao i da će preispitati kraljevski certifikat dodijeljen jednoj od najdražih mu trgovina u Tetburyju, na zapadu Engleske, pošto ga je organizacija za zaštitu životinja Viva, organizator žestoke kampanje protiv šopanja gusaka, obavijestila da ta trgovina prodaje paštetu od guščjih jetara. Velika Britanija je zabranila proizvodnju guščje paštete, ali dopušta njezin uvoz. Većina velikih trgovačkih kuća u Britaniji više ju ne drži na svojim policama, osim luksuznih londonskih trgovina Harrods i Selfridges.

04.03.2008. Vukovar također dao potporu obveznom čipiranju pasa

I Vukovar je nakon Koprivnice, Šibenika, Zagreba, Splita, Pule, Rijeke, Varaždina, Zadra, Karlovca, Dubrovnika, Vinkovaca i Čakovca, kao trinaesti grad, dao javnu potporu kampanji udruge Prijatelji životinja za donošenje zakonske obveze mikročipiranja svih pasa u Hrvatskoj. Prijatelji životinja zahtijevaju zakonsku obvezu mikročipiranja svih pasa u Hrvatskoj umjesto samo novorođenih, kako bi se riješio problem napuštenih životinja i njihova zbrinjavanja.

03.03.2008. Kastracija kućnih životinja zakonom obvezna u LA-u!

Gradonačelnik Los Angelesa Antonio Villaraigosa je potpisao jedan od najstrožijih zakona o kućnim životinjama u Kaliforniji, koji podrazumijeva da se većina pasa i mačaka obvezno mora kastrirati. Cilj novog kalifornijskog zakona o obaveznoj kastraciji kućnih životinja je smanjenje i eventualno eliminiranje tisuće eutanazija koje se svake godine obavljaju u Los Angelesu. Novi zakon se ipak neće odnositi na pse vodiče za slijepe, životinje koje koriste policijske snage i one koji su u skrbništvu profesionalnih uzgajivača. (monitor.hr)

03.03.2008. Ubijen morski pas zaštićene vrste

Antonio Vidović i još dvojica ribara uhvatili su prošlog mjeseca psinu golemu (Cetorhinus maximus), strogo zaštićene vrste morskog psa, u mrežu svojom kočaricom 'Krknata', devet kilometara od rogozničke obale, s ciljem da njegovo meso završi na jednoj od šibenskih tržnica. Psina golema je strogo zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj, koju je sukladno članku 97. Zakona o zaštiti prirode zabranjeno namjerno hvatati ili ubijati. Za namjerno hvatanje i ubijanje strogo zaštićene vrste predviđena je novčana kazna u iznosu od 25.000,00 do 200.000,00 kuna za pravnu osobu, odnosno 7.000,00 do 30.000,00 kuna za fizičku osobu ili odgovornu osobu u pravnoj osobi (članak 195. Zakona o zaštiti prirode), a ista je kazna zapriječena i za trgovinu strogo zaštićenim vrstama. Inspekcija zaštite prirode pokrenula je sukladno Zakonu postupak utvrđivanja odgovornosti u ovom slučaju.

02.03.2008. Pas posvojio kozlića

Neobičan par na jednoj engleskoj farmi privukao je pozornost javnosti. Riječ je o očinski nastrojenom bokseru, koji je pod svoju zaštitu uzeo kozlića. Malenu Lilly majka je napustila čim je došla na svijet. Bokser Billy postao je stalni pratilac 12 dana starom kozliću Lilly. Spava s malenom kozom, liže je, čisti i štiti od svih opasnosti koje joj prijete na farmi Pennywell u blizini Totnesa u Devonu. Kozlića je majka napustila samo par sati nakon što ga je rodila, a Billy je Lilly uzeo u zaštitu kada je vido da ga je vlasnica Elizabeth Tozer počela sama odgajati. Neobična se veza razvila zadnjih mjeseci i sada su nerazdvojni. Lilly je bila najmanje od troje mladunaca, a majka ju je ostavila jer se mogla brinuti samo za dvoje jačih.

02.03.2008. Dječaka u Rusiji odgojile ptice

U Volgogradu su pronašli 'dječaka-pticu'. Zanemarila ga je majka (31) pa su ga odgojile njezine ptice. Dječak (7) je razgovarao samo s pticama, koje su ga navodno naučile svoj jezik. Žena je više brinula o pticama nego o sinu. Nikad s njim nije razgovarala pa su joj dječaka oduzeli. (24 sata)

01.03.2008. Pretilost će postati vodeći uzrok pojave karcinoma

Pretilost će uskoro nadmašiti pušenje po broju prouzročenih slučajeva karcinoma, objavili su istraživači s Harvarda. Prema njihovim procjenama, pretilost je trenutno povezana s 14% smrti prouzročenih karcinomom kod muškaraca, te s 20% takvih slučajeva kod žena. Brojna istraživanja su ukazala na povezanost između pretilosti i povećanih izgleda za razvojkarcinoma dojke, debelog crijeva, jetre, gušterače i mokraćnog mjehura. Znanstvenici smatraju da je 30 do 35% svih slučaja karcinoma moguće povezati s prehranom. (vitamini.hr)

01.03.2008. Pjevač Radioheada protiv klimatskih promjena

Thom Yorke, pjevač popularne britanske grupe Radiohead, započeo je akciju The Big Ask Europe koja je okupila članove organizacije Friends of the Earth iz 17 europskih zemalja. Yorke se nada kako će akcija utjecati na europske zakonodavce u Bruxellesu koji bi trebali zakonski propisati smanjenje emisije stakleničkih plinova. 'Nikad se nećemo probuditi iz noćne more koja se zove klimatska promjena ukoliko naše vlade i EU ne poduzmu nešto po tom pitanju', izjavio je Yorke koji bi želio da Europa posluži za primjer ostatku svijeta.

Broj pronađenih vijesti: 58.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2008 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting