Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 50.

30.06.2008. Španjolski parlament majmunima daje ljudska prava

Zastupnici španjolskog parlamenta dali su potporu pravima velikih majmuna na život i slobodu, što je prvi put da neko nacionalno zakonodavstvo takva prava daje bićima koja nisu ljudi. Naime, parlamentarni Odbor za zaštitu okoliša odobrio je rezoluciju kojom se Španjolska poziva da se ravna prema Great Apes Projectu, koji okuplja znanstvenike i mislioce koji drže da naši genetski najbliži srodnici zaslužuju prava koja su dosad bila dana samo ljudima. Nova rezolucija koja majmunima daje 'ljudska' prava ima međustranačku, tj. potporu većine zastupnika, te se očekuje da će postati zakon. Stoga se vlada već posvetila ažuriranju propisa kojima će se u roku od godinu dana u Španjolskoj zabraniti eksperimenti opasni za majmune. Kad novi zakon stupi na snagu, kažnjivo će postati i držanje majmuna u cirkusima, nastupanje majmuna u televizijskim reklamama i filmovima.

30.06.2008. Sjeverni pol će ovog ljeta biti bez leda!?

Ovog bi ljeta prvi put u ljudskoj povijesti led mogao potpuno nestati sa Sjevernog pola, izvijestio je The Independent. Naime, ove je godine Sjeverni pol prvi put prekriven samo tankim, jednogodišnjim ledom koji je nastao tijekom prošle jeseni i zime, objasnio je dr. Mark Sreeze iz američkog Nacionalnog centra za praćenje snijega i leda te naglasio da bi se količina leda na Arktiku ovog ljeta mogla smanjiti ispod rekordnog minimuma dosegnutog 2007. Debeli led, stvoren tijekom nekoliko sezona, rastopio se, a njegovo su mjesto zauzele 'plahte0 tankoga, novog leda. Da je sjeverna polarna ledena kapa mnogo manja nego prije, upozoravaju i znanstvenici iz NASA-ina Goddardova centra za svemirske letove.

29.06.2008. Goli vegan na hokejskom prvenstvu

Prošle subote popodne hokejski meč između Nizozemske i Španjolske za naslov prvaka bio je prekinut zbog golog vegana. On je izjavio: 'Danas je važan meč koji je prikazivan na televiziji uživo. Taj sam trenutak iskoristio za usmjeravanje pozornosti na okrutnost nad životinjama. Ovoga puta sam se htio fokusirati na planove za gradnju stanova za svinje i 22,5 milijuna svinja koje kastriraju svake godine.' Kad je igra već bila na 3-0 i igrači su bili na drugoj strani terena, on se popeo preko ograda i počeo trčati po terenu. Usmjerio se također i na španjolske igrače. Počeo je hodati kod španjolskog dijela tribina vičući 'BULLFIGHT IS BULLSHIT'!

29.06.2008. Biljke čuvaju mišiće

Voće i povrće se obično spominje zbog vitamina, mineralnih tvari, prehrambenih vlakana i fitokemikalija. Nova studija pokazuje kako je hrana biljnoga podrijetla korisna i u očuvanju mišićne mase kod starijih osoba. S povećanjem dobi se blago poveća metabolička acidoza koja doprinosi nepoželjnom gubitku mišića, a voće i povrće pomažu neutralizirati acidozu. Namirnice imaju kiselu ili lužnatu reakciju u tijelu neovisno o tome da li su same kisele ili lužnate. Npr. kiseli grejp ima lužnatu reakciju. U ovoj studiji su ispitanici stariji od 65 godina s obiljem voća i povrća u prehrani imali 1,6 kg više mišićne mase nego oni čija je prehrana sadržavala previše žitarica i mesa tj. hrane s kiselom reakcijom.

28.06.2008. McCartney za vegetarijanski ponedjeljak

Bivši član skupine The Beatles, sir Paul McCartney pozvao je Britance da uvedu 'vegetarijanski ponedjeljak' i tako pomognu smanjenju emisije plinova s efektom staklenika. U intervjuu časopisu Grouser McCartney je pozvao svoje sunarodnjake da smanje potrošnju mesa i da ga se za početak odreknu jednom tjedno. 'Mnogi ponedjeljkom idu u teretanu. Vegetarijanski ponedjeljak je skoro ista stvar ali je njegova prednost u tome što štiti naš planet', objasnio je on. Sir McCartney kaže da taj običaj potječe iz Australije gde su potrošači svjesni kakve su posljedice uzgajanja stoke na naš planet. Dugogodišnji vegetarijanac kaže da je za takvo opredjeljenje bio ohrabren preporukama Ujedinjenih naroda. 'Jedan od glavnih zaključaka nedavnog izvješća o klimatskim promenama jest da bismo trebali jesti manje mesa. To ne kaže neka vegetarijanska udruga, nego Ujedinjeni narodi', naveo je McCartney.

27.06.2008. Medvjeda ustrijelili lovočuvari Nacionalnog parka Risnjak

Prema ljudima nezainteresirani mladi medo, svoju je glad platio životom kada su ga lovočuvari nacionalnog parka Risnjak ustrijelili. Naime, kako piše Novi list, trogodišnji je medvjed dvadesetak dana bio stalni 'gost' pansiona Nacionalnog parka, a u potrazi za hranom snalazio se pretraživajući kante sa smećem.

27.06.2008. Hipodromi prijavili 5000 slučajeva smrti konja od 2003.

Prema anketi Associated Press-a, hipodrom Thoroughbred u SAD-u prijavio je više od tri slučaja smrti konja na dan prošle godine i 5000 istih od 2003., a većina je uspavana nakon stravičnih ozljeda na trkalištu. Mnogobrojni drugi slučajevi nisu niti prijavljeni zbog nemarnog bilježenja podataka.

26.06.2008. 'Vječna Treblinka' privlači pozornost širom svijeta

Vječna Treblinka: Naše postupanje prema životinjama i holokaust američkog autora Charlesa Pattersona brzo postaje međunarodnom senzacijom. Nakon što su je odbila 83 američka izdavača (neki su rekli da je ‘prejaka’), 2002. ju je objavio Lantern Books iz New Yorka. Trenutno se tiska treće izdanje,a uskoro će se naći u prijevodu na 14 jezika. Knjiga je zasad prevedena i objavljena u Izraelu, Njemačkoj, Francuskoj, Japanu, Italiji, Poljskoj, Hrvatskoj, Republici Češkoj i Srbiji, a uskoro će se objaviti u Španjolskoj i Latinskoj Americi. U pripremi su i prijevodi na ruski, slovenski i arapski. 

26.06.2008. Lavovi Kilimanjara suočeni s istrjebljenjem

Lavovima planine Kilimanjaro prijeti istrjebljenje od koplja stočara plemena Massai, upozoravaju stručnjaci za očuvanje životinjskih vrsta. Nekoć brojni u ruralnoj Keniji, manje od 150 lavova danas luta u skloništu ekoturizma u i okolo Nacionalnog parka Amboseli, sjevero-zapadno od najpoznatije planine u Tanzaniji. Prema stručnjacima za očuvanje životinjskih vrsta iz National Geographic Society, od 2003., lokalni stočari ubili su 63 lava, često iz osvete zbog izgubljene stoke. Prema riječima Dereka Jouberta, istraživača s prebivalištem u Keniji iz National Geographic Society, nisu u pitanju samo lavovi, nego i tigrovi, leopardi i druge velike mačke širom svijeta suočene su sa sličnim gubicima. On kaže da je Africi ostalo samo 20.000 lavova od njih stotine tisuća koliko ih je bilo prije samo četiri desetljeća.

25.06.2008. Jessica Simpson na udaru PETA-e

Jessica Simpson svojom je majicom s natpisom 'Real Girl Eat Meat' potakla lavinu nezadovoljstva organizacije za zaštitu životinja PETA-e. Plavuši poznatoj po tome što je u reality showu 'Newlyweds' za tunu rekla da je ustvari 'morska piletina', iz organizacije su poručili da bi prelaskom na vegetarijansku prehranu njezin mozak funkcionirao znatno bolje nego što je to do sada bio slučaj. 'Jedino što nas tješi kod lošeg mesnatog ukusa u odijevanju Jessice Simpson je to što je nitko ne traži za savjet u prehrani. Je li netko za morsku piletinu? Mislim da bi njezin mozak stvarno profitirao od vegetarijanske hrane', bile su točne riječi glasonogovornika PETA-e. Jessica je, navodno, tu majicu nosila kako bi provocirala svog dečka Tomyja Romoa čija je bivša djevojka Carrie Underwood vegetarijanka.

25.06.2008. Dr. Martin Balluch još uvijek štrajka glađu

Predsjednik udruge Verein gegen Tierfabriken, dr. Martin Balluch, nalazi se u bečkoj zatvorskoj bolnici Josefstadt. Dr. Balluch štrajka glađu zbog evidentno samovoljnih postupaka policije od njegova zatvaranja 21. svibnja 2008. Dr. Martin Balluch komentirao je: 'Više od mjesec dana štrajkam glađu. Ovo je moja jedina prilika za prosvjed protiv represije.' Dr. Balluch izgubio je preko 20 kg, dobiva infuziju i lijekove protiv grčeva u želucu i mišićima. Iako nema dokaza i optužbi koje bi opravdale pritvor, na što je reagirao i Amnesty International, Ured javnog tužitelja još uvijek odbija puštanje na slobodu te čak ne dozvoljava vraćanje zaplijenjenih računala i drugih materijala.

24.06.2008. Farme zagadile rijeku Vuku

Onečišćenje koje je prije tri dana zamijećeno na Vuki najvjerojatnije je nastalo uzvodno i došlo do susjedne Osječko-baranjske županije cijeđenjem fekalija iz tamošnjih stočnih farmi. Zagađenje je potaknuto nedavnim obilnim kišama. (vl)

24.06.2008. Mračna strana Austrije

Austrijom vlada nogometna groznica. Navijači i turisti uživaju u gostoljubivosti po kojoj je Austrija poznata. Ali, postoji i tama strana suvremene Austrije koja ugrožava građansku slobodu. Iza kulise nogometnog spektakla, 10 volontera za prava životinja uhićeni su i drže se u pritvoru preko mjesec dana. U pritvoru su unatoč tome što protiv njih nisu postojale stvarne optužbe. Protestirajući na taj nasumičan napad na društveni aktivizam, jedan od uhićenika štrajka glađu već mjesec dana. Iako je negodovao i Amnesty International te pritisak dolazi iz svih krajeva svijeta promjena još nema.

23.06.2008. Patka pod zaštitom

Jedna patka dobila je zaštitu nakon što je muškarac priznao napad na nju. Ylik Mathews s Long Islanda proglašen je krivim jer je pucao na susjedovu patku. Patka pod imenom Circles potpuno se oporavila od prostrijele rane na vratu, a Mathews će vjerojatno dobiti godinu dana zatvora zbog okrutnosti prema životinjama. Ovaj 21-godišnjak priznao je da je ustrijelio spomenutu patku 17. ožujka. Njegov odvjetnik Mark G. Kirshner kaže da je njegov klijent patku slučajno prostrijelio, da mu je žao što je do nezgode došlo te da ga veseli što je jadna životinja bolje. Sudac na ovom slučaju odobrio je 24-satnu zaštitu za patku i njenog skrbnika. 

21.06.2008. Policijski pas i policajac jednaki su pred zakonom

Norveški Vrhovni sud presudio je da se policijske pse može smatrati djelatnicima. Nasilje prema njima treba se kažnjavati jednako kao i prema policijskim agentima. U svibnju 2007. belgijska ovčarka Vera zadržala je provalnika koji je pokušao uću u kuću u Bergenu. Nije mu dopustila da se makne sve do dolaska policije i tada ju je s lisicama na rukama udario. Osuđen je za pokušaj provale, a oslobođen optužbe za napad na javnog djelatnika. Tu je presudu sada poništio Vrhovni sud. Nasilje nad policijskim psom koji je na zadatku održavanja javnog reda prema naredbi policijskog djelatnika spada pod isti članak zakona koji štiti policijske agente pa će se za napad na psa suditi na isti način kao i za napad na djelatnika. Za takve su slučajeve predviđene kazne do tri godine zatvora. Vrhovni sud odredio je prizivnom sudu da ponovno razmotri slučaj iz Bergena.

21.06.2008. Labuđa obitelj šeće gradom

Dugovrata obitelj krenula je u šetnju gradom Perranporthom u Britaniji, popularnim surferskim odredištem. Brojna obitelj uputila se na petstotinjak metara dug put od plaže do njihova doma na jezeru. Majka i otac sigurno su vodili svoje mladunce nogostupom namijenjenim za ljude. No njihova roditeljska škola malo je zakazala u trenutku prelaska ceste. Umjesto da iskoriste iscrtanu zebru, oni su lagano koračali posred ceste. 'Kad sam ih prvi put ugledao, stajali su ispred restorana s prženim ribama i krumpirićima. Gledali su kroz izlog kao da se nadaju da će nešto dobiti. Vidjeti ih na ulici usred grada bilo je nevjerojatno uzbudljivo', priča Dave Quinell, koji je i snimio fotografije. Umirovljeni prirodoslovac Rex Harper (71) kaže da poznaje ovu labuđu obitelj dobro te vjeruje kako su naučili šetati gradom gledajući ljude.

20.06.2008. Nizozemska vlada ukida 25-godišnju zabranu pit bulova

Nizozemska vlada izjavila je kako će ukinuti dugogodišnju zabranu držanja pit bullova, jer ona nije dovela do smanjenja napada na ljude. Ministar poljoprivrede Gerda Verburg obavijestio je parlament o ovoj odluci, koja je uslijedila nakon preporuke komisije stručnjaka imenovane sa svrhom razmatranja dosadašnje politike. Umjesto toga, usredotočit će se na provedbu lokalnih zakona o korištenju uzice te edukativne programe za skrbnike pasa.

20.06.2008. Veganska prehrana za zdravije srce

Oko 60 dragovoljaca s nepovoljnim profilom lipida u krvi su tijekom godine dana slijedili vrlo učinkovit prehrambeni portfelj. Konzumirali su namirnice bogate fitosterolima, soju, topljiva prehrambena vlakna i bademe. Navedene namirnice su odabrane zbog njihovog povoljnog učinka na razinu lipida u krvi i nakon godinu dana dobar rezultat nije izostao, a ispitanicima se dodatno smanjio i krvni tlak tako da je njihov rizik od kardiovaskularnih bolesti na kraju studije bio znatno manji.

19.06.2008. Divlja tuna izumire za deset godina

Divlja tuna iz Jadrana u sljedećih bi desetak godina mogla izumrijeti, a jedan od krivaca za to bit će umjetno uzgojena tuna iz sve brojnijih kaveznih uzgajališta! Tunogojilišta uvelike zagađuju podmorje, a sretna je okolnost za divlju tunu, misle stručnjaci, što kavezni uzgoj postaje neisplativiji zbog rasta cijena nafte i ostalih energenata. Najveća prijetnja opstanku slabašne populacije divljih tuna ipak su pretjerani izlov, sve jača zagađenja, navala stranih organizama invazivnih vrsta i povećanje temperature Jadranskog mora uslijed globalnog zatopljenja. Na popisu najugroženijih vrsta Jadrana je i srdela te sva ostala plava riba, zatim školjka periska, puž tritonova truba, morski konjic, a od sisavaca sredozemna medvjedica, za koju se donedavno mislilo da je izumrla, te dobri dupin, kojem su najveći neprijatelji ribarske mreže. Najugroženiji gmaz je glavata želva, jedina vrsta morske kornjače kojoj je Jadran stalno prebivalište i čija se populacija nedavno počela pratiti satelitom.

19.06.2008. Domaća mačka posvojila je i hrani mladog štakora

Skrbnica bijele mačke, Sun Shujun (81) iz grada Yantaija (Kina), kaže da štakor živi s njezinom ljubimicom od kada je dobila mačiće prije četiri tjedna. 'Susjeda je došla pogledati mačiće prvi dan i bila je iznenađena vidjevši štakora kako siše zajedno s njima', priča Sun. Susjeda nije mogla vjerovati svojim očima. Mislila je da joj se pričinjava. 'U početku sam mislila da krivo vidim. Kako se slabo vidjelo, otišla sam po bateriju i uvjerila se da me oči ne varaju'. kaže susjeda koja je prva uočila uljeza. Štakor ne pije samo mačje mlijeko, već se i igra s mačjom braćom i sestrama. Mačka uporno tretira štakora jednako kao i vlastite mačiće. Do sada je postao punopravni član mačje obitelji.

18.06.2008. Snažna potpora EU zaštiti kitova

Povodom sastanka Međunarodne komisije za kontrolu kitolova (IWC) koji će se ovog mjeseca održati u Santiagu de Chile, Komisija pozdravlja odluku Vijeća za očuvanje okoliša o zajedničkom stajalištu o zaštiti kitova. Odluka omogućuje koordinirani pristup EU-a na sastanku i osnažuje glas Europske unije u IWC-u. Povjerenik za okoliš Stavros Dimas izjavio je: 'Uz ovu odluku Europska unija sada može zauzeti snažnu ulogu u Međunarodnoj komisiji za kontrolu kitolova i uporabiti svu svoju političku, moralnu i ekonomsku težinu kako bi se osigurala učinkovitija zaštita kitova u svijetu.'

18.06.2008. I krave imaju 'regionalne naglaske'

Krave imaju regionalne naglaske poput ljudi, tvrde jezični stručnjaci. Ovu pretpostavku odlučili su ispitati nakon što su farmeri s mliječnih farmi uočili kako se njihove krave glasaju ponešto drukčije, ovisno o tome iz kojeg stada dolaze. John Wells, profesor fonetike s Londonskog sveučilišta, tvrdi kako su regionalne razlike u glasanju već zamijećene kod ptica. Farmeri iz Somerseta koji su uočili ovu pojavu kažu kako je moguće da je ona rezultat njihove bliske povezanosti sa životinjama.

17.06.2008. Švicarski sud zabranio pokuse na mozgovima makakija

Dva najveća instituta iz Züricha uputila su žalbu državnom Vrhovnom sudu nakon što je niži sud zabranio provođenje dva pokusa na primatima kojima se trebala proučavati sposobnost prilagodbe mozga na promjene. Naglašavaju kako zabrana predstavlja ozbiljnu prijetnju svim osnovnim istraživanjima na životinjama u Švicarskoj. Sveučilište u Zürichu i Savezni institut za tehnologiju iz Züricha (ETHZ) obznanili su kako je 4. lipnja njihov lokalni upravni sud donio zabranu vršenja pokusa na rezus majmunima. Ove je pokuse 2006. godine odobrila Švicarska nacionalna zaklada za znanost, agencija za financiranje i Veterinarski ured kantona koji je odgovoran za nadgledanje dobrobiti životinja. Odluku Veterinarskog ureda osporio je vanjski savjetodavni odbor za pokuse na životinjama, tvrdnjom da predloženi pokusi vrijeđaju dostojanstvo životinja. Zahtjev za razmatranjem 'dostojanstva stvorenja' uveden je u švicarski Ustav 2004. godine.

17.06.2008. Alpsko mlijeko puno DDT-a

Alpsko mlijeko, planinski zrak, bistra jezera u kojima se zrcali savršeno plavo nebo i šume nisu tako djevičansko čisti kako se čini. Planinska jezera rezervoari su pesticida. Nadmorska visina privlači DDT. Ribe u takvim jezerima imaju u sebi i do 1000 puta višu koncentraciju DDT-a nego ribe koje žive u vodama na manjim nadmorskim visinama. U tropskim zemljama otrovne kemikalije isparavaju, nakon čega ih zračne struje odnose u druge krajeve svijeta. U hladnim se područjima - kao što su planinska jezera - čestice DDT-a kondenziraju i padaju na zemlju u obliku oborina. DDT - insekticid otrovan za ljude i životinje - zabranjen je u Europi više od 15 godina, ali u zemljama u razvoju još se uvijek koristi.

16.06.2008. Sredozemna medvjedica opet u vodama Hvara i Visa

Sudeći prema rezultatima brojnih istraživačkih projekata u Jadranu i Sredozemlju, u viškom akvatoriju, oko Paklenih otoka kod Hvara i u blizini Cresa, u Jadranu stanuje sredozemna medvjedica (Monachus monachus). 'Procjenjujemo da ima oko 20-ak jedinki', kaže prof. Jasna Antolović, osnivačica i aktualna predsjednica Udruge 'Grupa sredozemna medvjedica'. Na području Mediterana i Atlantika ima oko 500 medvjedica, a Udruga je dosad dobila 30-ak dojava o viđenju medvjedice.

16.06.2008. Janjeće meso na žaru reklamiraju dva medvjedića

Lički ugostitelj Macola prekršio je zabranu udomljavanja divljih životinja! Kako je brza autocesta skrenula rijeke automobila sa stare riječke ceste, Macolina je janjetina s mladim lukom pala u zaborav. No, vlasnik - ugostitelj Željko Orešković Macola - pobrinuo se da se opet digne bura, a njegovo ime spominju brojna usta. Kao mamac na stolove svojih gostiju nije stavio neko novo jelo već dva živa domaća smeđa medvjedića. Lovačko društvo pronašlo je medvjediće u šumi, same i već izgladnjele. Mama medvjedica vjerojatno je negdje nastradala. O sudbini Mrkog i Brunde odlučivat će Povjerenstvo za gospodarenje smeđim medvjedom koje se trebalo sastati danas.

14.06.2008. Polarni medvjed ubijen nakon preplivanih 200 milja

Polarni medvjed koji je do Islanda preplivao više od 200 milja u gotovo zaleđenim vodama, po dolasku je ustrijeljen zbog moguće opasnosti za ljude. Medvjed za kojeg se smatra da je prvi dosegao Island u najmanje 15 godina, bio je ustrijeljen zbog tvrdnji lokalne policije kako predstavlja opasnost za ljude, pokrenuvši tako prosvjede zaštitnika životinja. Prema tvrdnjama policije, životinju nije bilo moguće uspavati. Odrasli mužjak težine 250 kg, vjerojatno je plivao oko 200 milja od Grenlanda ili s udaljenog bloka arktičkog leda do Skagafjordura u sjevernom Islandu.

14.06.2008. Studenti pojeli mačku prosvjedujući protiv mesne industrije

Studenti novinarstva iz Aarhusa na Facebooku su postavili 30 fotografija na kojima kuhaju i jedu mačku. To su napravili kako bi upozorili na nehuman odnos prema svinjama i stoci koja se uzgaja radi mesa, no našli su se na udaru boraca za prava životinja i izbačeni su s Facebooka. Iako su studenti tvrdili da mačka nije bila pripitomljena i da ju je ustrijelio jedan farmer koji je želio kontrolirati broj mačaka na svojoj zemlji, to ih nije spasilo od osude javnosti. Životinja je ubijena na human način i pripremio ju je profesionalni kuhar, te su studenti uistinu iznenađeni reakcijama. ''Željeli smo da ljudi malo razmisle o tome što jedu'', kaže Laura Bøge Mortensen, članica grupe studenata i urednica studentskog časopisa koji je prenio priču o ovoj akciji.

13.06.2008. Veliki pomor dupina u Velikoj Britaniji

Najgore nasukavanje dupina u posljednja tri desetljeća u Velikoj Britaniji dogodilo se na obali rijeke Percuil u blizini Falmoutha. Ukupno 26 ih je umrlo, a ostali su zbog iscrpljenosti morali biti usmrćeni. Predmnijeva se da ih je iz mora 'otjerao' sonar. Cijelog dana dolazili su u valovima, jedna grupa za drugom dok smrt nije zadesila 26 primjerka tih razigranih sisavaca i nekolicinu koja je morala biti uspavana zbog teškog stanja organizma. Aktivisti koji uspjeli u more vratiti pet dupina tvrde da desetljećima nisu vidjeli takav pomor. Preliminarni rezultati pokazali su da se radi o 'običnim' dupinima (Delphinus delphis). Nema tragova pothranjenosti, bolesti, trovanja ili ozlijeda. Za razliku od klasičnog masovnog nasukavanja do kojeg dolazi na jednoj lokaciji, ova tragedija odigrala se na čak četiri pozornice, što kao objašnjenje priziva jedino teoriju o mornaričkim sonarima ili nekoj drugoj buci koja je poremetila navigaciju dupina.

13.06.2008. Poziv na predavanje i promociju web stranice

Prijatelji životinja pozivaju na predavanje dr. Stevea Besta, profesora filozofije i humanističkih znanosti sa Sveučilištu u Teksasu, koje će se održati 13. lipnja u 19 sati u Kulturno informativnom centru u Preradovićevoj 5 u Zagrebu. Radeći na područjima kao što su filozofija, sociologija, politika, kultura, znanost, tehnologija, prava životinja, zaštita okoliša i biotehnologija, Steve Best je napisao deset knjiga i izdao preko stotinu članaka i recenzija. On je ujedno i suosnivač Instituta za životinjske studije i glavni urednik svojeg internetskog dnevnika Journal for Critical Animal Studies. U sklopu predavanje bit će i promocija nove web stranice www.abolicija.com.

12.06.2008. Seljak u Indiji otrovao trideset pasa

Jedan ogorčeni seljak u Indiji otrovao je najmanje 30 pasa nakon što je jednu od njegovih koza ubio pas, pišu indijski mediji. Seljak mora platiti 20.000 rupija odštete skrbnicima pasa koji su se požalili lokalnim vlastima u Tamil Naduu, javila je novinska agencija PTI. (MEX)

12.06.2008. Jedanaest pasa iz Benkovca dobilo udomitelje

Predstavnici udruga za zaštitu životinja Felix s Krka, Lunjo i Maza iz Lovrana te Prijatelji životinja iz Čakovca u subotu popodne su došli u benkovački azil kako bi 11 pasa odveli na udomljavanje u Čakovec, Lovran i u Njemačku. Čakovečki azil inače je jedan od najbolje organiziranih, a u njemu se između boksova s psima nalaze uređeni prolazi kako bi posjetitelji mogli proći i razgledati sve životinje. Đina Bulat, aktivistica Felixa iz Njivica na otoku Krku, u Benkovcu je preuzela jednu kuju koju će poslati udomiteljima u Njemačku. Dvije članice Lunje i Maze iz Lovrana su u Istru na udomljavanje odvezle dva starija štenca.

11.06.2008. Izumro karipski morski lav

Karipski morski lav službeno je proglašen izumrlom vrstom, a biolozi naglašavaju da je to prva vrsta morskog lava koja je izumrla zbog čovjeka, prenose agencije. Posljednji put viđen je 1952. između Jamajke i Jukatana, a pred izumiranjem su i havajski i mediteranski morski lavovi. (vl)

11.06.2008. Prijatelji životinja protiv australskog izvoza živih životinja

Prijatelji životinja uputili su pismo Australskoj ambasadi u Zagrebu i australskom premijeru Kevinu Ruddu, prosvjedujući protiv patnje uzrokovane australskim izvozom živih životinja. Kao najveći izvoznik životinja za klanje, Australija je vodeća zemlja u svijetu u ovoj okrutnoj trgovini - trgovini životinjske patnje. Industrija izvoza živih životinja kriva je za smrt desetaka tisuća životinja svake godine, i to samo za prekomorska putovanja. One životinje koje prežive ovaj put, često su tretirane, prevožene i klane na najužasnije načine.

10.06.2008. Novi Zeland ograničava izvoz živih životinja

Novi Zeland dovodi u red svoju regulativu vezanu uz dobrobit životinja novim koracima kojima se ograničava izvoz životinja za klanje. Kako Novi Zeland izvozi 90% svojih stočarskih proizvoda, a stočarska proizvodnja pokriva 17% ukupnog gospodarstva države, tamošnja vlada proteklih je tjedana uvela nove propise. Ovi se propisi odnose na zemlje uvoza u skladu s kojima su one dužne osigurati odgovarajuće objekte za rukovanje životinjama. Također, novim se propisima obvezuje prijevoz životinja izravno u klaonicu, čime se učinkovito ukida klanje životinja u vlastitom dvorištu za kulturne ili vjerske svrhe. Očekuje se da će se dodatno smanjiti izvoz ovaca na Bliski Istok, sa samo ograničenim izvozom nekih pasmina koji će se vjerojatno nastaviti.

10.06.2008. Istrijebili 10.000 štakora s otoka da bi spasili ptice

Maleni škotski otok Canna riješio se štakora. Tijekom trogodišnje kampanje cilj je bio spasiti brojne ptičje vrste koje na njemu obitavaju. Nedostupni otočni klifovi idealno su mjesto za gniježđenje 15.000 ptica iz 14 različitih vrsta. Ali, prije nekoliko stotina godina na otok su slučajno došli smeđi štakori koji su se počeli dramatično razmnožavati zbog toplih zima. Štakori su se počeli hraniti ptičjim jajima i mladunčadi, pa su brojne kolonije gotovo nestale. Neke ptice, kao što je Mali zovoj, posve su iščezle. Nacionalna škotska zaklada 2005. godine dovela je na otok stručnjake s Novog Zelanda koji su zajedno s brojnim volonterima postavili 4388 zamki. Do prve polovine 2006. godine istrijebili su oko 10.000 štakora. Nakon što na otoku u posljednje dvije godine nijednog štakora, britanski ministar okoliša Mike Russell službeno je proglasio Cannu 'otokom bez štakora'.

09.06.2008. Labuda pretukli i polomili mu krila

U Solinu je prekrasna labuđa obitelj preko noći ostala i bez oca i bez potomaka. Ponosni labud čuvao je na obali Jadra svoju labudicu i potomke, ali nekome je ta idila zasmetala: labud je premlaćen, krila su mu polomljena na dva mjesta, a tri jaja na kojima je labudica ležala su razbijena. Solinski komunalci često su obilazili labuđe gnjezdo, ali tek je nakon nekoliko dana primjećeno da nešto nije u redu, a nakon što su labuda pregledali veterinari ustanovljene su ozljede krila. Veterinari su pozvali Centar za sokolarenje iz Šibenika čiji su djelatnici odmah došli u Solin po labuda, ali, nažalost, sve je bilo preksano jer rane su se zagnjojile i labudu više nije bilo spasa.

09.06.2008. Razredne životinje zbog okrutnosti van iz škola u Britaniji?

Prisutnost životinja u britanskim učionicama za aktivnosti i potrebe učenika graniči s okrutnošću, kaže Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals - RSPCA. Novi ponuđeni prijedlog RSPCA bi zabranio držanje svih razrednih životinja u britanskim školama kako bi spasio životinje od stalnog plašenja i zlostavljanja od strane znatiželjnih učenika. Udruga koja se bori za dobrobit životinja predložila je da se umjesto živih životinja učenicima daju mekane igračke u obliku životinja koje bi im mogle približiti na siguran način bez okrutnosti. Nedavno istraživanje RSPCA dovelo je do zaključka da više od 25% britanskih škola ima barem jednu životinju koje variraju od riba do zečeva.

08.06.2008. Cirkuski slon zalutao u vrt

U vrt bračnog para Folkers iz Wakenneyja u Kansasu došetao je slon. Njihov neželjeni gost pobjegao je iz cirkusa uslijed jakog nevremena. Uplašeni slon neko je vrijeme lutao gradom da bi naposljetku privremeno skrovište pronašao u lijepo njegovanom vrtu, gdje ga je snimila vlasnica posjeda Gloria. (vl)

08.06.2008. Čovjek pauk na New York Timesu

Alain Robert, čovjek pauk, uspeo se na zgradu New York Timesa. Kao što to uvijek biva, potom je uhićen. Ovaj je uspon izveo povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, a na 10. katu zgrade NY Timesa postavio je poruku: Globalno zatopljenje svaki tjedan ubije više ljudi nego 11. rujna. (vl)

07.06.2008. Čuvara u zoo-u rastrgao tigar

Japanska policija objavila je u subotu da je golemi tigar rastrgao čuvara u zoološkom vrtu dok je čistio kavez. Atsushia Ita napao je u subotu 160 kilograma težak tigar u zoološkom vrtu u Kyotu na zapadu Japana. Zoološki vrt je u vrijeme napada bio otvoren, pa su okrvavljenog Itoa u kavezu uočili posjetitelji. U policiji pretpostavljaju da Ito nije zaključao ulaz u kavez, pa je tigao ušao u prostor gdje je radio. 'Nakon napada prebačen je u bolnicu, no srce mu je već otkazalo', dodao je policajac. (Hina)

06.06.2008. Dobri dupin ubijen iz sačmarice

Dupin koji je pronađen mrtav uz obalu Drvenika kraj Makarske 17. svibnja, ubijen je iz sačmarice. Pogođen je s tri kugle. Smrt je bila trenutačna zbog oštećenja mozga. Rezultati su to nalaza sa Zavoda za biologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Truplo je bilo veliko, dosta trulo i jako napuhano. Riječ je o odrasloj ženki dobrog dupina, dugačkoj 299 cm i teškoj 204 kg. U želucu životinje pronađeno je klupko ribarske mreže i ostaci hrane, piše Novi list.  

05.06.2008. Naga umjetnica protiv koride

Alaska, jedna od najpoznatijih španjolskih pop umjetnica, uključila se u kampanju protiv koride i predstavlja poster koji ju prikazuje nagu, s tri koplja zabodena u leđa. Provokativna je kampanja bila ideja španjolske udruge za prava životinja AnimaNaturalis i britanske PETA. (vl)

05.06.2008. Protivnice krzna gole u parku

Za potrebe nove međunarodne kampanje protiv krzna, usmjerene na Kinu kao zemlju koja najmanje od svih zemalja poštuje međunarodne propise o lovu i ribolovu, PETA je u parku grada Sydneyja svukla nekoliko Australki koje su spremno pozirale za plemenite ciljeve te organizacije. (vl)

04.06.2008. Zabranit će u gradu papkare i kopitare

Zbog sve češćih pritužbi građana na one koji drže svinje, ovce, koze i ostale krupne životinje u gradu, samoborski su gradski oci prekjučer donijeli Prijedlog odluke o držanju životinja na području grada. Njome bi se zabranilo držanje konja, goveda, svinja, koza i ostalih papkara u užem i širem središtu grada (I. zona). Svakoga tko se ne bi pridržavao te odluke, komunalni bi redari ili veterinarski inspektori mogli kazniti s 220 kn, a tvrtke s 1000 kn. U rubnim područjima grada (II. zona), osim u zgradama kolektivnoga stanovanja, dopustilo bi se držanje do 20 kokoši, pura, gusaka i patki, a kunića do deset, isključivo za vlastite potrebe. Kopitari i papkari na rubu grada mogu se držati jedino na onim gospodarstvima na kojima su zatečeni kad se odluka donese, ali ne više od 20 svinja ili koza, šest goveda i pet konja. Sve te životinje mogu se držati jedino u selima u okolici Samobora. Ondje se propisuje da da objekti sa životinjama moraju biti toplinski izolirani, imati ugodnu mikroklimu, a podovi moraju biti glatki, ali ne skliski. (vl)

03.06.2008. Osuđen jer je uznemiravao dupine

Prekršajni sud u Puli kaznio je M.I. (52) sa 7.000 kuna ili 24 dana zatvora jer je uznemiravao dupine glisiranjem. Incident se dogodio u rujnu u pulskom akvatoriju. On se, naime, 14. rujna 2007. godine u pulskom akvatoriju u blizini turističkog naselja Verudela gliserom vozio oko jata 30-ak dupina, zatim ih je vožnjom kroz jato podijelio u nekoliko skupina kako bi izvodio razne vratolomije i pohvalio se pred okupljenom publikom. Performans je vidio i jedan policajac koji ga je prekršajno prijavio Odjelu za pravne i inspekcijske poslove nadzora zaštite prirode u Rijeci, a koji su prijavu dostavili Prekršajnom sudu u Puli. Prekršajni sud ga je osudio zbog uznemiravanja strogo zaštićene vrste.  

03.06.2008. Vegetarijanska prehrana pogodna za adolesente

Australska studija s 215 adolescenata dobi 14-15 godina pokazuje da vegetarijanska prehrana ili prehrana koja naginje vegetarijanstvu znači povoljnije parametre kardiovaskularnog zdravlja: BMI, opseg struka, razinu HDL i LDL kolesterola. I druge su studije pokazale da adolescenti vegetarijanci imaju pravilniju prehranu od vršnjaka ne-vegetarijanaca. Pritom su bitni razlozi prelaska na vegetarijansku prehranu jer adolescentice ponekad vegetarijanstvom prikrivaju poremećaj u prehrambenom ponašanju. (vitamini.hr)

02.06.2008. Zapažen 'vegetarijanski performans' na Teatarfestu

Na ovogodišnjem 11. Međunarodnom teatarskom festivalu Teatarfest, koji se održao od 16. do 24. svibnja 2008. u Sarajevu, žiri Festivala kao poticajnu pojavu, inspirativne detalje i rješenje je istaknuo i  performans Roberta Francisztyja ČETIRI GODIŠNJA DOBA u klaonici (glazba: Igor Bogdanić, video: Dražen Jeren, grafika: Marko Hudoletnjak), u kojemu prepliće dvije njemu bliske teme – animalizam i ekofeminizam, i to za 'nesvjesno proživljeno iskustvo i apel za prelazak na masovno vegetarijanstvo'.

02.06.2008. Vjeverica našla novog 'oca'

Mali glodavac, nazvan Oakley Junior, razvio je poseban odnos s Markom Swiftom nakon što ga je obitelj napustila. Naime, siva vjeverica 'uletjela' je u krilo 43-godišnjem rendžeru u parku prirode i nakon malo maženja postali su nerazdvojni. 'Pružio sam joj ruku i ona je skočila i oduševljeno me pogledala', kaže Mark. 'Tada se počela penjati po meni. Izgubila je obitelj i misli da sam joj otac. Više je kao majmun nego vjeverica, a uvjeren sam da misli da je čovjek.' Oakley je postao ljubitelj svih djelatnika u Central Parku u Peterboroughu.

01.06.2008. Morski psi izumiru zbog juhe!

Morski psi zbog kineske juhe nalaze se pred izumiranjem i to najviše u vodama Mediteranskoga mora. Intenzivni ulov morskih pasa ugrožava sam vrh morskog prehrambenog lanca, a sve to, na koncu, ugrožava ekosustav. Čak je oko sedamdeset vrsta ugroženo, dok njih devet prijeti kompletno izumiranje. Svake je godine čak 73 milijuna morskih pasa ulovljeno s jednim jedinim ciljem, da se dobije svega 100 grama peraja potrebnih za jednu juhu. Društvo Wild Aid zatražilo je od Kine da makne juhu od peraja morskoga psa s jelovnika tijekom Olimpijskih igara. Net.hr

Broj pronađenih vijesti: 50.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2008 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting