Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 43.

31.07.2008. Nesankcionirano zanemarivanje životinja

Prije više od godine dana, članovi udruge Prijatelji životinja, na temelju dojave građana obišli su farmu krava BIO FARMA d.o.o. u Križovljangradu, vlasnika Ivana Hudoletnjaka, i uvjerili se u katastrofalno zdravstveno stanje životinja i strašne uvjete u kojima se one drže. O tome smo pismenim putem obavijestili veterinarsku inspekciju, stočarsku inspekciju i inspekciju zaštite od požara. Ni nakon godinu dana ništa se nije učinilo pot tom pitanju. Udruga Prijatelji životinja prijave će uputiti nadležnim ministarstvima.

31.07.2008. Mačka putovala od Taiwana do Nottinghamshirea

Mačka koja je putovala od Taiwana do Nottinghamshirea u brodskom kontejneru punom poliesterske pređe, oporavlja se nakon putovanja od pet tjedana. Ginger, kako ju je nazvalo osoblje, pronašli su radnici koji su preuzimali isporuku kontejnera u skladištu firme Toray Textiles u Mansfieldu. Sad je zbrinuta nakon što je izgubila dosta na težini na svom 6,500 milja dugom putu kroz Singapur i Sueski kanal. Ostati će još šest mjeseci u Nottinghamskom internacionalnom centru za karantenu da bude sigurno da nije bolesna. Zaposlenici firme Toray Textiles potruditi će se da se Ginger osigura novi dom.

29.07.2008. Akcija spašavanja galeba

Na plaži Borik, podno hotela Zagreb, galeb je proveo cijelu noć zapleten na visini od 24 metra, u krošnji stabla cedra, da bi ga sljedećeg dana u subotu, 27. srpnja, u zahtjevnoj akciji spašavanja spustili na zemlju. Zbog vrlo visoke krošnje i vrlo nedostupnog mjesta, zaposlenici hotela angažirali su vozilo autodizalicu kojom je nakon jednosatne akcije galeb spušten na zemlju. Galeba je pregledao veterinar i smjestio u Veterinarsku ambulantu. Dobro se oporavlja i uskoro će biti pošten na slobodu. Javno.hr

28.07.2008. Krave oboljevaju i umiru od gladi i nebrige

Na farmi Ivana Hudoletnjaka u Križovljangradu, ovih su dana umrle 4 krave i jedna kobila. Životinje su umrle još u četvrtak i leže u dvorištu farme. Umiru zbog neadekvatne veterinarske zaštite, budući da vlasnik ne plaća veterinarske usluge, a Agroproteinka, služba koja odvozi i zbrinjava životinske leševe, također nije željela odvesti mrtve životinje, jer vlasnik tu uslugu nije želio platiti. Hudoletnjaka smo upozorili da ukloni leševe jer se zbog visokih temeperatura širi smrad, te postoji mogućnost zaraza. Ukoliko vlasnik do sutra ne ukloni mrtve životinje, općina Crestica će angažirati službu da ih odveze i platiti taj trošak.

27.07.2008. Plinska komora eksplodirala zajedno sa psima

Električni kvar u komori za eutanaziju u skloništu za životinje u zemlji Iredell mogao bi dovesti do promjena u sistemu kontroliranja te pokrajine. Chris Royal, glavni kontrolor životinja, rekao je da se dogodio nesretan slučaj u tehničkom upravljanju komorom, dok je Angela Hartness to opisala kao "neki oblik eksplozije" koji se dogodio unutar komore tijekom eutanazije desetak pasa oko 9 i 45 ujutro. Royal je rekao da je malo vjerojatno da je i jedan pas bio pogođen tim nesretnim slučajem jer se on dogodio blizu kraja ciklusa od 20 minuta u kojem se životinje nalaze u komori ispunjenoj ugljičnim dioksidom. "Provjerili smo ih i na njima nije bilo nikakvih ožiljaka od toga." rekla je Angela.

27.07.2008. Barack Obama za posvojenje psa

Predsjednik i CEO od The Humane Society of the United States Wayne Parcelle potvrdio je da će Barack Obama udomiti psa. On je to najavio tijekom večernjeg govora na četvrtoj konferenciji TAFA-e (Annual Taking Action for Animals). Barack je pun nade tijekom intervjua na televiziji objavio da je svojim kćerkama obećao nabaviti psa. Od tada grupe za dobrobit životinja diljem zemlje proslijeđuju peticije zahtjevajuću da Obama "posvoji" psa za svoju djecu.

26.07.2008. Apel za zabranu kloniranja životinja za hranu

Eurogroup for Animals (Europska grupa za životinje) poziva Europsku komisiju da zabrani kloniranje životinja za hranu odmah nakon izvješća Europske institucije za sigurnost hrane (EFSA) izražavajući tako golemu zabrinutost za dobrobit životinja naglašavajući da još uvijek postoji mnogo nesigurnosti vezano uz tehnologiju. EFSA je bila zadužena u ožujku prošle godine da istraži smisao kloniranja životinja za hranu, a danas su u konačnom izvješću objavili svoja otkrića. U siječnju je već bilo izašlo privremeno izvješće koje je također obznanilo da je kloniranje neuspješna i nevješta metoda koja životinjama uzrokuje patnju.

26.07.2008. Kunić spasio supružnike iz plamena

Grebanjem po vratima, mali je kunić spasio svoje skrbnike od požara koji je zahvatio njihov dom dok su spavali. Upornim je grebanjem probudio skrbnika koji je tada otkrio da je požar zahvatio stražnju sobu te da se brzo širi kućom. Požar je teško oštetio kuću prije dolaska vatrogasaca, dok su se supružnici spasili neozlijeđeni zahvaljujući svojemu malom heroju, koji je na taj način pokazao svoju ljubav i inteligenciju.

25.07.2008. Europska unija će zaštititi tuljane

Bude li prihvaćen prijedlog Europske komisije koji je predan Vijeću EU i Europskom parlamentu, o zabrani uvoza proizvoda od tuljana u Europsku uniju, mnoge će bebe tuljana dočekati svoju starost umjesto da budu zatučene toljagama ili žive oderane. Procjenjuje se da na svijetu ima oko 16 milijuna tuljana podijeljenih u 30 vrsta, a 15 vrsta love se za krzno, meso i mast, te ih se godišnje ubije 900 000, od čega dvije trećine u Kanadi, Grendlandu i Namibiji. Kanađane optužuju kao najokrutnije.

25.07.2008. Los Angeles bez plastičnih vrećica

Od prvog lipnja 2010. godine stanovnici Los Angelesa više neće moći u trgovinama dobiti plastične vrećice. Bit će im dostupne isključivo papirnate, i to po cijeni od 25 centi. Odluka je to lokalnih vlasti, a cilj nove uredbe je smanjenje otpada u gradu u kojem se u toku godine prilikom raznih kupovina upotrijebi približno 2,3 milijarde plastičnih vrećica. Prvi američki grad koji je donio sličnu uredbu je San Francisco, gdje će zabrana prodaje plastičnih vrećica stupiti na snagu već u studenom ove godine. Vidi.hr

24.07.2008. Dvanaest pasa umrlo od viroze

U azilu pulske Udruge za zaštitu životinja Snoppy u proteklih je mjesec dana zbog viroze koja se proširila među psima umrlo 12 pasa. Prenositelj virusa vjerojatno je bilo leglo sa sedam štenaca pronađenih na putu uz azil, koje su volonteri Udruge smjestili i zbrinuli ne znajući da su zaraženi. Trenutačno je u azilu 30 pasa, a Grad Pula godišnje za te potrebe izdvaja samo 20.000 kuna, što nije dostatno ni za pseću hranu, a još manje za prijeko potrebnu veterinarsku skrb.

24.07.2008. Epidemija pretilosti kućnih ljubimaca u Velikoj Britaniji

Skrbnici u Velikoj Britaniji zaprepašćuju odabirom hrane za svoje ljubimce - hrane ih "junk" hranom koja uključuje kruh, čokoladu, pizze i hamburgere. The People's Dispensary for Sick Animals - Ambulanta za bolesne životinje upozorava na trend pretjeranog hranjenja životinja, počevši od mačaka, pasa, pa do hrčaka, štakora, miševa, papiga, itd. Procjenjuje se da je u proteklih godinu dana broj pretilih životinja porastao za 10%, što povlači brojku od otprilike 500.000 neodgovornih skrbnika.

23.07.2008. Životinje bježe iz Kenije

Više od milijun divljih životinja pobjeglo je iz Kenije u Tanzaniju zbog oružanih sukoba u području granice tih dviju zemalja. Masovne migracije u Mari već su proglašene novim čudom prirodnog svijeta, no šverceri su u potrazi za krznima, kljovama i rogovima za crno tržište po niskom trnovitom raslinju na kenijskoj strani postavili stotine zamki. Direktor parka prirode Mara Brian Heath upozorio je da bi šverceri mogli poubijati toliko životinja da cijele zajednice više neće imati bazu za razmnožavanje ni održavanje vrste.

23.07.2008. Za Papu bez krzna

Jedna talijanska udruga za prava životinja pokrenut će peticiju na internetu kojom će zahtijevati da papa Benedikt XVI. prestane nositi krzno tijekom vjerskih obreda u Vatikanu. Otkad je izabran, Benedikt XVI. nosi nekoliko tradicionalnih vjerskih oprava, među kojima je i baršunasti plašt na kojem je rub od krzna lasice. - Želimo ga zamoliti, u miru i ljubavi, da pošalje jasnu poruku kako želi zaštititi životinje i okoliš ovakvom malom, ali vrlo značajnom osobnom žrtvom - izjavio je Lorenzo Croce, predstavnik ove udruge.

22.07.2008. Njemačkoj ponestaje otpada

Njemačko gospodarstvo upozorilo je na pomanjkanje smeća koje se u brojnim postrojenjima u toj zemlji koristi kao gorivo za proizvodnju struje i toplinske energije. Naime, nakon razdvajanja reciklažnog materijala, ostatak otpada u Njemačkoj postaje dragocijena sirovina korištena za proizvodnju topline i energije. No, zbog velikog broja i planiranja izgradnje dodatnih sto spalionica, državne se vlasti zalažu za liberalizaciju tržišta i lakšeg uvoza te vijedne robe.

18.07.2008. Rođeno sedam bijelih lavića

Dvije bijele lavice 30. srpnja donijele su na svijet sedam pahuljastih mladunaca u safari parku u Njemačkoj. Jedna mama je vrlo brzo odbacila svoje mladunce. Jedan je umro, a brigu o preostalim trima preuzeli su zaposlenici parka. Druga mama, brižna je majka koja pazi na svoja tri mladunca i nikoga ne pušta blizu. Bijeli lavovi su rijetka i ugrožena životinjska vrsta. Danas ih se može vidjeti samo u prirodnim rezervatima i zoološkim vrtovima, jer su u prirodi istrebljeni od strane čovjeka zbog njihovog lijepog i mekog krzna.

18.07.2008. Sjekirom mučki zatukao malo štene

Razjareni Željko Štivičić (48) u četvrak je, 2 sata poslije ponoći, sa sjekirom u rukama ušetao u dvorište svog susjeda Marija Arelića (36) u Slavonskom Brodu i mučki ubio 4-omjesečnog psića kojeg je Mario nedavno udomio. Policija je napravila zapisnik i kako se doznaje Željko Štivičić nedavno je sa sjekirom u rukama jurio po ulici za mačkom, a susjedi kažu da je agresivan i prema djeci koja se od straha drže podalje od njegove kuće.

15.07.2008. Rodea zabranjena u Aucklandu

Gradsko vijeće u Aucklandu zabranilo je rodeo na zemlji u posjedu vijeća unutar grada, a ovaj čin je dobio pohvale od strane aktivista za zaštitu životinja SAFE. Vijeće je donijelo odluku navodeći zabrinutost udruga za zaštitu životinja. Ovo je prva takva zabrana na Novom Zelandu.

15.07.2008. Pamela Anderson, Big Brother i KFC

Vegetarijanka Pamela Anderson pridružila se PETA-i na protestu ispred sjedišta australskog fast food lanca KFC u Sydneyju, čime je odgovorila na kritike zbog ulaska u BB kuću koju sponzorira upravo taj lanac. 'U Australiju sam došla radi BB kuće, u kojoj sam sa sustanarima bila izolirana od ostatka svijeta, poput pilića koji su natrpani u kavezima zbog KFC-a', rekla je Pam. 'Srećom, mene neće gaziti do smrti, lomiti mi noge ili ubijati furenjem u vrućoj vodi, jer kao što su pokazale videosnimke koje je PETA tajno snimala, koke uzgajane za KFC restorane u Australiji često trpe takva zlostavljanja.' 

14.07.2008. U bunaru sedam mrtvih štenaca

Sedam mrtvih štenaca pronašli su službenici Hrvatskih željeznica u Kolodvorskoj kod Dugog Sela, Brckovljani. Šef željezničkog kolodvora dojavio je policiji 11. srpnja oko 11:30 sati da je netko bacio štence u bunar. Zaposlenici su i prije primijetili da voda iz bunara čudno miriši, no na to se nisu obazirali neko vrijeme jer je uobičajeno da smrdi iz tog bunara, rekli su policiji. Kada je smrad postao nesnosan, odlučili su otvoriti poklopac i imali su što vidjeti. Na mjesto događaja izišao je veterinar i sanitarni inspektor, koji su se pobrinuli za vađenje mrtvih životinja. (vl)

14.07.2008. Prijatelji životinja na Exitu

Na Petrovaradinskoj tvrđavi pokraj Novog Sada od četvrtka do nedjelje održavao se festival Exit s reputacijom jednog od najznačajnijih glazbenih događaja u Europi. U sklopu festivala bili su postavljeni i info štandovi od kojih je jedan od najposjećenijih bio štand udruge Prijatelji životinja koja je tom prigodom predstavila pokret za prava životinja i vegetarijanstvo. U četiri dana festivala, na više od 25 festivalskih pozornica, nastupilo je oko 600 izvođača. Prošle godine na Festivalu je bilo oko 50.000 posjetitelja, a ove godine još i više.

13.07.2008. Udomljavanje hrtova iz utrki pasa

Prvo udomljavanje hrtova u Hrvatskoj koji su došli iz Irske, održat će 14. srpnja u 9 sati. Akcija će se održati u prostorijama udruge Prijatelji životinja, Gajeva 47. Akciji pod nazivom 'Pomozimo hrtovima' glavni je cilj spasiti život hrtovima udomljenjem, ali ujedno i skrenuti pozornost na brutalnost utrka pasa. Pasmine kojima se pomaže su Greyhoundi, Lurcheri i Galgo Espagnoli koji su korišteni za trke ili lov te su nakon završetka sezone ili neostvarenih rezultata stali u red za smrt. To su mahom psi koji su dovedeni na uspavljivanje od svojih trenera. Stotine pasa ubijaju se svaki tjedan, a prošle je godine u Irskoj ubijeno 24.000 pasa. Akcija ima za cilj i zakonsku zabranu utrka pasa na svim površinama na podrućju Hrvatske.

13.07.2008. Ispitivanje lijeka zaustavljeno zbog smrti čovjeka

Ispitivanje lijeka u edinburškoj klinici bilo je suspendirano nakon smrti čovjeka koji je sudjelovao u testiranju zbog srčanog udara. Sudionik Peter Munro je bio odveden u bolnicu tjedan dana prije nego što je došao u Charles River kliniku za ponovljenu dozu lijeka koji je testirao. Tijekom provjere zdravlja 48-godišnjem bivšem zaštitaru nađena je srčana mana. Obitelj g. Munroa kaže da je umro u subotu, pet dana nakon što je došao kući iz grada. Tvrtka Charles River, bazirana u SAD-u kaže da je testiranje od tada obustavljeno. Charles River Clinical Services provodi medicinska istraživanja za farmaceutske i biotehnološke kompanije i drži kliniku s 62 kreveta u Edinburghu. Nedavna istraživanja uključivala su lijekove za astmu, artritis i dijabetes.

12.07.2008. Prodano šest tona sumnjivog mesa

Zagrebačka tvrtka Carnis prodala je na hrvatskom tržištu 6354 kilograma goveđeg i junećeg mesa uvezenog iz Brazila i Argentine za koje nije imala izdano uvjerenje o kakvoći. Utvrdio je to nadzor gospodarske inspekcije, koji je protiv tvrtke podnio prekršajnu prijavu te je uvozniku propisana mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene prodajom te količine, vrijedne više od 230.000 kuna. Doznaje se i kako je na skladištu uvoznika pronađeno još 77.000 tona mesa za koje također nema potrebnog uvjerenja. Iz trgovačkog lanca Metro preventivno je povučeno iz prodaje 8703 kilograma mesa istog uvoznika, no iz Metroa tvrde da je uvoznik imao potrebno uvjerenje o kakvoći, te da je meso povučeno zbog krivog deklariranja. 

12.07.2008. Psi maknuti s kineskog jelovnika

Pseće meso neće se moći naći na jelovnicima restorana tijekom ljetne Olimpijade iz obzira prema brojnim stranim sportašima i gostima koji namjeravaju u to vrijeme posjetiti kinesku prijestolnicu. Ako netko naruči pseće meso, osoblje tzv. olimpijskih restorana će, prema najnovijim naputcima, morati ljubazno objasniti da se to meso ne servira te predložiti neki drugi 'gastronomski užitak', kazao je zamjenik direktora pekinškog Turističkog ureda Xiong Yumei. Ostalim restoranima je 'preporučeno da do rujna odstrane pseće meso sa svojih jelovnika'. I južna Koreja je svojevremeno, za vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Seulu, 1998. zabranila pseće meso.

11.07.2008. Britanska mornarica prestaje s pokusima na kozama

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da će završiti s testiranjima ronjenja na velike dubine koja su uključivala izazivanja dekompresijske bolesti na kozama. Životinje su uporabljivane da bi se vidio koliki je rizik dobivanja bolesti kada bi se izašlo iz podmornice na različitoj dubini. Informacija bi pomogla posadi da zaključi je li sigurnije napustiti vozilo ili čekati da ih se spasi. Aktivisti za zaštitu životinja kažu da će ovaj čin završiti 'desetljeća patnje životinja'. Više od 400 takvih testiranja je napravljeno od 2000. godine.

11.07.2008. Muškarac šakama istukao psića i bacao ga na ogradu

Mješanac ovčara star tek tri mjeseca preživio je brutalne batine od nepoznatog muškarca kojeg su snimile nadzorne kamere u Kaliforniji. Muškarac je došao do ograde jednog dvorišta i unutra ubacio psića. Uskočio je za njim i nasrnuo na životinju. Mlatio ga je šakama. ABC nije objavio najgori dio snimke u kojem muškarac drži psa za vrat i baca ga u ogradu više puta. Za psića se sada brinu veterinari, a zbog ozljeda ga sigurno još neko vrijeme neće dati na udomljavanje. Policajci i veterinari složili su se da takvu okrutnost još nisu vidjeli.

10.07.2008. Populacija orangutana u naglom padu

Tajland – Broj orangutana naglo opada na jedina dva otoka gdje još žive u divljini i mogli bi postati prva izmurla vrsta velikih majmuna ako se ne poduzmu hitne akcije, sudeći po novom istraživanju. U svibnju je Centar za zaštitu orangutana rekao da je ostalo još samo 20.000 tih ugroženih primata u tropskoj prašumi Centralnog Kalimantana na otoku Borneu; brojka se spustila s 31.300 od 2004. godine. Po takvom proračunu, zaključili su da će orangutani izmurijeti do 2011. godine.

10.07.2008. 60.000 pacijenata žrtve jednog lijeka

Gotovo 60.000 ljudi je podnijelo tužbeni zahtjev protiv proizvođača lijekova iz SAD-a Merck & Co zbog njihovog lijeka protiv bolova Vioxx. Administratori kažu kako su dobili dovoljno dokumenata da bi preispitali oko 9100 slučajeva ljudi koji tvrde da je nekoć popularni lijek uzrok njiova moždanog ili srčanog udara.

09.07.2008. Spasio medvjeda od utapanja

Čuvar parka prirode Adam Warwick bez zadrške je skočio u more kako bi spasio medvjeda koji je upao u vodu nakon što je pogođen strelicom za uspavljivanje. Medvjed težak 165 kilograma, koji je lutao floridskom obalom, završio je u moru nakon što je pogođen strelicom s uspavljujućim sredstvom. Nakon što je sredstvo počelo djelovati, medvjed je počeo tonuti, a u pomoć prestravljenoj životinji pohitao je 29-godišnji Warwick, koji radi za Floridski odbor za ribu i divlje životinje. Životinja se trudila održati glavu iznad vode. Warwick je stavio ruku pod medvjeda kako bi mu podupro tijelo, dok ga je drugom primio za vrat i izvukao na obalu. Spasitelj je zadobio svega nekoliko ogrebotina, dok se životinja dobro oporavila.

09.07.2008. 'Dobar' kolesterol štiti od demencije?

Istraživanje britanskih i francuskih znanstvenika sugerira kako snižena koncentracija tzv. dobrog kolesterola u krvi povećava rizik za gubitak pamćenja za 53%. Analiza zdravstvenih podataka 3673 ispitanika je pokazala kako se na temelju ovog otkrića može uz pomoć krvnih testova otkriti osobe kojima prijete povećani izgledi za Alzheimerovu bolest. Koncentraciju HDL-a u krvi je moguće povećati redovitom tjelovježbom, smanjenim unosom zasićenih masti te češćom konzumacijom tzv. zdravih masti, primjerice maslinovog ulja, dodaju istraživači s londonskog University Collegea i instituta INSERM u stručnom časopisu Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

08.07.2008. Protiv mučenja bikova u Pamploni

Borci za zaštitu životinja prosvjedovali su prekjučer umrljani krvlju u španjolskoj Pamploni pozivajući na zabranu utrke i borbe s bikovima uoči poznatog festivala San Fermin. Ovogodišnja jednotjedna zabava u kojoj su životinje igračke i žrtve započela je jučer. Prosvjed protiv utrke i borbi s bikovima organizirale su udruge Anima Naturalis i PETA.

08.07.2008. Prokulice štite DNK

Epidemiološke studije su utvrdile povezanost konzumiranja prokulica i smanjenja rizika od karcinoma. Mala austrijska studija s osmero dragovoljaca pokazuje da ovo povrće štiti DNK od oksidativnih oštećenja. Oni su svakodnevno konzumirali 300 g prokulica što je rezultiralo 37% većim koncentracijama vitamina C u krvi, a analiza promjena DNK u limfocitima (bijele krvne stanice) je pokazala da tvari iz prokulice štite genetski materijal. 

07.07.2008. Lewis i Kiedis proglašeni za najseksi slavne vege osobe

U PETA-inom natjecanju za najseksi poznatu osobu vegetarijanku odnosno vegetarijanca za 2008. godinu izabrani su pop princeza Leona Lewis i pjevač skupine Red Hot Chili Peppers Anthony Kiedis. Kiedis je nedavno postao vegan nakon što je saznao koliko su oceani 'ispražnjeni' ribom i nakon što je liječnik njegovom sinu preporučio zdravu vegansku prehranu. Lewis je pak žena od akcije kad je u pitanju zlostavljanje životinja. 'Ja sam vegetarijanka i nemam odjeću, cipele ili torbe od životinjske kože, antilopa ili bilo kojih drugih životinjskih proizvoda… Ja imam svoju misiju', kaže ona.

07.07.2008. Psi u lovu na valove

Oko 60 pasa sudjelovalo je ove godine na najvećem psećem natjecanju u surfanju. Odjeveni u surfersku odjeću – sunčane naočale i 'havajke', psi su sudjelovali na trećem po redu Loews Coronado Bay Resort Surf Dog natjecanju. Svaki pas i tim imao je tri vala te je trebao svojom vještinom impresionirati sudce, koji su ocjene dodjeljivali ovisno o razini samopouzdanja, dužini vožnje i surferskoj tehnici. Koker španijel TJ osvojio je prvo mjesto u kategoriji malih pasa, dok je crni labrador Stoli pobjedniku kategoriji za velike pse. U timskoj kategoriji (pas i njegov skrbnik) pobijedio je Zoey Jack Russell terijer. 

06.07.2008. Udebljao se praščić koji je preživio potres

Kineska ikona, praščić koji je bio zaglavljen 36 dana u ruševinama potresa te je preživio pijući kišnicu i jedući ugljen, udvostručio je svoju masu. Zhu Jianqiang (Svinja čvrste volje) tijekom svog zatočenišva izgubio je dvije trećine tjelesne mase i bio je na rubu neuhranjenosti. Kad ga je njegova skrbnica prvi put od potresa nahranila, praščić se rasplakao. Svinjica dobro napreduje, čak je pronašao i prijateljicu - kozu koja je također preživjela potres. Zhu Jianqianga usvojio je muzej, a zaposlenici su se obećali dobro brinuti za prase do kraja njegovog života. Prase se sa 50 kilograma udebljalo na 100, a jedna kineska kompanija ponudila je besplatno osiguranje muzeju u slučaju da Zhu pogine u nekoj prirodnoj katastrofi. U tom slučaju muzej će dobiti oko 4.000 kuna, prenosi ananova.com.

06.07.2008. Švedske vlasti stavile papigu u kućni pritvor

Političari u mjestu Lerumu na zapadu Švedske odlučili su u kućni pritvor staviti jednu brbljavu papigu. Naime, kako javlja The Local, odlučeno je da zelena ara smije provoditi samo dva sata vikendom u svome vanjskom kavezu, a ostatak dana mora biti zatvorena u kući. Brbljavu papigu Girli prijavili su susjedi, i to još 2002. godine. Susjedi su zahtijevali da lokalne vlasti poduzmu mjere protiv Girli i još 40 drugih ptica koje su zatvorene u istom vrtu. Godinama je mjerena razina buke, koja je pokazala da zvuk ptica ne dominira zvukovima koji se čuju na tom području. No, kao kompromisno rješenje gradski su oci zaprijetili skrbnicima papige novčanim kaznama ako je budu držali u vanjskom kavezu. Papigini skrbnici najavili su žalbu na odluku. Inače, Girli ometa susjede ovim pozdravom: "Dobar dan, dobar dan! Peep! Je li to mamina ptičica?"

05.07.2008. Mučenje pijetla na svadbi u Šibeniku

U središtu Šibenika motkom je barjaktar žustro mahao, dok su turisti zaprepašteno promatrali mučenje već gotovo do smrti izmučene životinje. Pijetao je još bio živ i nogama zavezan za vrh motke s hrvatskom zastavom kojom je barjaktar, na oduševljenje okupljenih svatova, žustro mahao ne obazirući se na agoniju već potpuno izmučenog pijetla. Strani su turisti, ali i ostali građani, u nevjerici promatrali mučenje životinje.

05.07.2008. Premijera filma 'Posljednji sat'

Leonardo DiCaprio je kao aktivist za zaštitu okoliša producirao dokumentarn film 'Posljednji sati' koji govori o potrebi da se zaštiti globalni okoliš, a dobio je izvrsne ocjene publike i kritike. Za razliku od većine filmova slične tematike, taj film koji prikazuje globalne probleme u okolišu – odiše optimizmom, jer nudi rješenja i potiče na akciju. Projekcija filma za građane održat će se danas u 21 sat u zagrebačkom kinu Europa.

04.07.2008. Klonira se njemački ovčar - heroj 11. rujna

Njemački ovčar, koji je proglašen herojem nakon što je iz ruševina WTC-a poslije terorističkog napada 11. rujna izvukao posljednju preživjelu osobu, bit će kloniran. Skupina znanstvenika iz laboratorija BioArtis International zaključila je da je, danas 15-godišnji ovčar Trakr (djelomice oduzet zbog degenerativne neurološke bolesti), zbog svojih iznimnih sposobnosti predodređen za kloniranje. Trakrov klon očekuje se potkraj godine. (vl)

04.07.2008. Milijarde 'Kraljice zla' idu psima

Pokojna newyorška 'Kraljica zla' Leona Helmsley oporučeno je ostavila 12 milijuna dolara svome maltezeru Trubleu, no to je malo u usporedbi s onim što bi od nje mogli dobiti psi Amerike. Ostavila je i pismene upute o tomu kako upravljati njezinim fondom, vrijednim 5-8 milijarde dolara. Time će se koristiti udruge koje se brinu o psima. (vl)

03.07.2008. 1500 ljudi na prosvjedu u Bruxellesu

Gotovo 1,500 ljudi iz čitave Europe sudjelovalo je na najvećem ovogodišnjem prosvjedu za tuljane u Bruxellesu 1. srpnja. Prosvjed za zabranu trgovine proizvodima od tuljana u EU su organizirali International Fund for Animal Welfare (IFAW), Humane Society International (HSI), GAIA i Eurogroup for Animals. Prosvjed je privukao ljude iz 16 zemalja i brojne medije. Hrvatsku delegaciju, koja je bila glasna i prepoznatljiva po originalnim transparentima, činili su prosvjednici iz Bilja, Borova, Male Subotice, Požege, Privlake, Rijeke, Sesveta, Slavonskog Broda, Varaždina, Vukovara, Zaboka i Zagreba. Prosvjedu su dale potporu i poznate osobe i europski parlamentarci.

03.07.2008. Britanske vlasti dopustile stvaranje čovjeka-svinje

Britanske su vlasti dopustile stvaranje ljudsko-svinjskog embrija u svrhu proučavanja bolesti srca, izvijestio je Daily Telegraph. Mjerodavna su tijela Istraživačkom institutu Sveučilišta Warwick dozvolu izdala na godinu dana, počevši od utorka. (vl)

Broj pronađenih vijesti: 43.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2008 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting