Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 50.

30.09.2008. Oštrija borba protiv izlova

Povjerenik EU-a za ribarstvo Joe Borg kazao je da planira suzbiti prekoračenje kvota kroz pooštrene lučke kontrole, više globe i uklanjanje iskušenja zbog kojih su zemlje sklone zatvarati oči pred ilegalnim ribarenjem. Kako bi se poticala kultura poštivanja propisa u europskom ribarskom sektoru i pripremio teren za učinkovitu borbu protiv ribara koji često prekoračuju kvote, nužan je usklađeniji pristup članica EU-a, istaknuo je Borg. Populacija mnogih vrsta riba, poput bakalara, ugatice i oslića, ozbiljno je ugrožena višegodišnjom kroničnom eksploatacijom, a neke su se našle i na rubu istrjebljenja.

29.09.2008. Pseća DNK baza podataka za borbu protiv izmeta

Talijanski grad Vericelli, kraj Torina, osnovat će DNK bazu podataka svih registriranih pasa i testirati izmet ostavljen na pločnicima i parkovima kako bi otkrili 'počinitelja'. Skrbnici koji ne čiste za svojim životinjama plaćat će kazne. DNK testovi stajat će 90 kuna, što će se pokriti globama. Izraelski grad Petah Tikva pokrenuo je sličnu inicijativu na probni rok od šest mjeseci. 'Ako natpisi i molbe nisu dovoljni, pokušat ćemo s genetikom. Želimo čist grad', rekao je Antonio Prencipe, gradski vijećnik zadužen za okoliš.

29.09.2008. Šišmiši masovno umiru, a nitko ne zna zašto

Stari rudnik u Dirondacksu najveće je hibernacijsko mjesto šišmiša u državi New York i poprište zbivanja koje biologe ostavljaju potpuno zbunjenima. Stručnjak za sisavce Al Hicks primijetio je neobičnu pojavu: naime, svake bi minute jedan šišmiš izlazio na danje svjetlo usred hladnog perioda. Neki bi odmah pali na zemlju, a drugi malo kasnije, do kraja večeri svi koji su napustili rudnik pronađeni su mrtvi. Ovo je do sada najveća katastrofa koja je zadesila šišmiše u SAD-u, od prošle zime u okolici New Yorka umrlo je 90% njihove populacije. Istraživači još uvijek nisu otkrili što točno ubija šišmiše, ne znaju je li to virus, bakterija, toksini, metabolički poremećaj ili što drugo. Biolozi i drugi stručnjaci danonoćno prate spilje i rudnike kako bi shvatili što je to što masovno ubija šišmiše i prijeti njihovom potpunom uništenju, piše NY Times.

28.09.2008. Mlijekom otrovane gorile u Kini

Dvije mlade gorile posljednje su žrtve skandala s kontaminiranim mlijekom u Kini. Gorilama, iz parka prirode Hangzhou na istoku Kine, starima jednu i tri godine, dijagnosticirana je kristalizacija u urinu, odnosno prvi znaci stvaranja bubrežnih kamenaca. Obje su bile hranjene mlijekom u pragu tvrtke Sanlu, koja se našla u središtu skandala s mlijekom kontaminiranim melaminom. Od posljedica trovanja mlijekom kontaminiranim melaminom u Kini je umrlo četvero djece, 13 tisuća je završilo u bolnicama, a oko 53 tisuće ih imalo je zdravstvenih problema.

28.09.2008. Slonicu iz cirkusa udario autobus

Slonica Hilda pobjegla je u utorak iz meksičkog cirkusa 'Circo Union'. Nesretna životinja, teška pet tona, istrčala je oko ponoći na autocestu u Mexico Cityju, gdje je na nju naletio autobus kojim je upravljao Tomas Lopez. Od siline udarca vozač i slonica na mjestu su poginuli, a još četiri putnika su ozlijeđena. Kako navode mediji, slonica je pobjegla iz cirkusa dok su je hranili. 'Odvezao sam je kako bih je mogao nahraniti. Odjednom je počela trčati i svom snagom probila zaštitnu ogradu cirkusa', ispričao je čuvar životinja Marcelino Ramos. Prije mjesec dana iz privatnog zoološkog vrta u južnome Meksiku pobjegao je 230 kilograma težak lav. Prije no što su ga ulovili, lav je zaklao dva psa i svinju te napao jednu ženu.

25.09.2008. Lastavice umrle od hladnoće?

Umrle lastavice u samome središtu Županje, u prolazu prema gradskoj tržnici, uznemirile su prolaznike i stanare okolnih zgrada. 'U jutarnjim satima vidjeli smo jednu lastavicu, a kasnije ih je bilo petnaestak na istome mjestu. Malo nas je to uznemirilo. Žao nam je ptica, a zabrinuti smo da nije u pitanju neka bolest', kažu stanari pokraj čije su zgrade lastavice zamijećene. O svemu je obaviještena i Veterinarska stanica Županja, čiji su djelatnici nakon dojave izišli na teren. Ističu kako pojava umrlih lastavica nije iznenađujuća budući da je rano zahladilo, a ptice su još mlade i neotporne. Razloga za zabrinutost nema jer najvjerojatnije se ne radi bolesti nego je smrt izazvao nagli pad temperature, odnosno temperaturni šok. Uzorak je poslan na Institut, a rezultati će biti poznati za nekoliko dana.

24.09.2008. Skrbnici pasa koji su izgrizli ženu do smrti zatvorska kazna

Marjorie Knoller, skrbnica dva psa koji su 2001. godine u San Franciscu napali i ubili jednu njezinu susjedu, osuđena je na 15 godina zatvora. Iako presuda djeluje preteška, budući da joj je prijetila doživotna zatvorska kazna, M. Knoller može biti sretna s presudom od 15 godina. Marjorie je prva osoba osuđena za ubojstvo zbog djela njezina psa u povijesti Kalifornije. Optužba je pokušala dokazati da su te pse uzgajali za potrebe raznih nasilnika kojima ni pitbul nije bio dovoljno krvoločan. Dva psa pasmine presa canario i teška po šezdesetak kilograma napala su Diane Whipple na stubištu zgrade i izgrizla je do smrti. Na suđenju je optužba dokazala da su Knoller i njezin suprug Noel znali koliko su psi opasni jer su isti psi i njih jednom ranije napali i ozlijedili, što su pokušali prikriti.

23.09.2008. Mrtav konj u otvoru za ventilaciju

U jednom neboderu, u srbijanskom gradiću Prokuplje, stanari su u otvoru za ventilaciju otkrili - mrtvoga konja. Nakon tri dana nesnosnog smrada stanari su obavijestili policiju, ali umrla životinja još nije odnesena. Za sada, nitko ne zna kako je konj dospio u tijesan otvor za ventilaciju u dvanaestokatnici u centru Prokuplja. (Novi list)

23.09.2008. Mlada medvjedica stradala u udaru automobila

Mlada medvjedica starosti između tri do četiri godine i teška 110 kg stradala je u nedjelju u ranim jutarnjim satima u prometnoj nesreći koja se u ranim jutarnjim satima dogodila na cesti kod mjesta Pađane nadomak Knina. U trenutku kada je prelazeći preko kolnika zajedno sa svoje dvoje mladunčadi na nju automobilom škoda forman naletio vozač Miroslav Posavec iz Koprivnice. Od siline udara nakon sraza sa razbijenim automobilom medvjedica je na mjestu usmrćena pri čemu je dvoje mladunčani, nakon što su se nekoliko trenutaka zadržali oko majke, odlutali u šumu.

22.09.2008. Završen prvi ZeGeVege festival

U subotu, 20. rujna 2008., održan je 1. hrvatski festival održivog življenja - ZeGeVege festival na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Na festivalu su predstavljeni brojni proizvođači zdrave hrane, kozmetike i sredstva za čišćenja ne testiranih na životinjama, eko poljoprivrednici, udruge za zaštitu okoliša te udruge za prava i zaštitu životinja iz zemlje i inozemstva. U otvorenom restoranu nudila su se veganska jela po promotivnim cijenama koja su naišla na pozitivnu kritiku građana. Uz brojne nagrade i bogati program plesnih skupina, mađioničara i pjevača održan je i večernji koncert dugogodišnjeg vegetarijanca Gorana Karana. Na festivalu je pokrenuta i peticija za zabranu plastičnih vrećica u suradnji sa drugim ekološkim udrugama. Građani su iskazali jako veliki interes za festival i Prijatelji životinja zahvaljuju svima koji su omogućili održavanje ovog značajnog događaja koji će se nastaviti i dogodine.

21.09.2008. Zadranin od psa pokušao pobjeći skokom u more

U srijedu oko 23 sata na Obali kneza Trpimira kod parka Sfinga 56-godišnjak je šetao ulicom i naišao na psa pasmine argentinska doga koji je bio bez povodca. Čovjek je od straha potrčao, a pas za njim pa je Zadranin spas potražio skokom u more. Protiv 26-godišnjeg skrbnika psa policija je podnesla optužni prijedlog zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, odnosno zbog držanja životinje bez nadzora.

21.09.2008. Otkriven najstariji mrav na svijetu

Njemački su znanstvenici tražeći gljive na području Amazone otkrili, čini se, najstarijeg živućeg mrava na svijetu, dugačkog 3 milimetra, čija je vrsta stara više od 120 milijuna godina. Otkriveni mrav 'potomak' je najstarije vrste ovog tipa insekta koji je prvi evoluirao, vjeruje Christian Rabeling, američki biolog sa Sveučilišta Teksas u Austinu koji je sudjelovao u istraživanju. Nedavno pronađenu mravlju vrstu, znanstvenici su nazvali Martialis heureka ili 'Mrav s Marsa', jer ima specifične karakteristike koje ranije nisu zamijećene kod živih bića s tla. Izgledom podsjeća na minijaturnu osu, nema očiju, dakle potpuno je slijep te ima veliku čeljust koja mu služi za hranjenje.

20.09.2008. Norveška spašava amazonske prašume

'Norveška vlada odlučila je sudjelovati u Zakladi za Amazoniju s milijardu dolara', rekao je Jens Stoltenberg u Braziliji dodajući da će se prve uplate izvršiti ove godine. Daljnje će uplate ovisiti o uspjehu u borbi sa sječom šuma. 'Uvjet je da se osvjedočimo da se uništavanje šume doista smanjuje. Da bismo uspjeli u borbi s klimatskim promjenama moramo uspjeti u borbi protiv uništavanja svjetskih šuma', naglasio je Stoltenberg. Norveška donacija, prva koju je osigurala neka država, rezultat je ugovora koji su potpisali Stoltenberg, koji boravi u posjetu Brazilu, i predsjednik Luis Inacio Lula da Silva. Zaklada za Amazoniju će, osim suzbijanja deforestacije, financirati i projekte za zaštitu i održivi razvoj amazonskih šuma.

20.09.2008. Kujice hrane mačiće i brinu se za njih

Kad su mačići bili stari oko mjesec dana, njihova mama je poginula. Mješanka Lina ih je prihvatila i sad su nerazdvojni, kaže Gordana Čuček iz Huma na Sutli. 'Lina je stara godinu dana i još nije imala psiće. No dobila je mlijeko i sad je mačke sišu', rekla je Gordana. Da je ljubav između psa i mačke itekako moguća, pokazuju i slike Branka Crnjaka iz Zagreba. Njegov pas Tira, koja je stara osam mjeseci, posvojila je napuštenog mačića. 'Prije nekoliko mjeseci u dvorište nam je netko bacio mačića. Druge mačke se nisu htjele s njim igrati, ali ga je zato Tira prihvatila. Iako nema mlijeka, mačić je siše i cijelo vrijeme su zajedno', rekao je Branko Crnjak.

19.09.2008. Zbog uragana Ike cestama šeću gladne divlje životinje

Razorni uragan Ike koji je prošli tjedan poharao američku saveznu državu Teksas vlastima zadaje nove probleme. Opustošenim gradovima slobodno šeću divlje životinje kojima je orkanski vjetar razrušio skloništa. Iz centra za egzotične životinje okruga Galveston na poluotoku Bolivar pobjegao je tigar. 'Znamo da je gladan pa ga se klonimo', rekao je tamošnji sudac Jim Yarbrough. Građani su u panici javili policiji da je pobješnjeli lav ušetao u baptističku crkvu. Stručnjake za divlje životinje prestrašeni mještani zatrpali su pozivima u pomoć.

19.09.2008. Mački udahnuo život

Sretna mačka jedan od svojih života duguje hrabrom vatrogascu koji se nije libio pružiti joj pomoć usta na usta. Al Machado spasio je mačku iz gorućeg stana u Massachusettsu i vidio je odmah da joj treba zraka. Machado joj je zatim pružio pomoć usta na usta i iznio je vani. Videosnimka pokazuje da se vatrogasac sagnuo nad mačku i par puta joj puhnuo u usta. Mačka se uskoro oporavila. No dvije druge mačke nisu bile te sreće, te su nastradale u požaru. Životi su spašeni i dvama psima uz pomoć maski s kisikom. Sreće su imale i ostale životinje u zgradi, među kojima jedna lasica i nekoliko žaba. U požaru nije ozlijeđen nitko od stanara. Za požar je kriv bračni par koji je živio u zgradi. 

18.09.2008. Udruga 'Snoopy' treba vašu pomoć!

Zbog izostanka financijskih sredstava od strane Grada Pule ove godine, udruga za zaštitu životinja 'Snoopy' našla se u teškoj situaciji i prijeti opasnost da će morati zatvoriti svoje utočište, a prisutne životinje eutanazirati, unatoč izuzetnom zalaganju svojih volontera da do toga ne dođe. Zato se obraćaju javnosti sa zamolbom za pomoć financijskim sredstvima kako bi udruga opstala a životinje preživjele nadolazeću zimu. O tome kako uplatiti donaciju više možete saznati na web stranici www.snoopy.hr.

18.09.2008. Njemački ovčar nazvao 911 i spasio svog skrbnika

Njemački ovčar Buddy sjetio se u pravom trenutku svoje obuke, nazvao 911 i tako spasio svojega skrbnika Joea Stalnakera kojemu je pozlilo. Na audiozapisu službe za hitne intervencije grada Scottsdalea u Arizoni, snimljenom tijekom zaprimljenoga telefonskog poziva, čuje se Buddy kako uzbuđeno laje. Dispečer je poslao policijski tim na intervenciju jer je uz Stalnakerov telefonski broj bila napomena da u kući živi pas uvježban da pozove broj 911 ako se skrbniku nešto dogodi. Stalnaker je počeo živjeti s Buddyjem, njemačkim ovčarom uvježbanim za pomoć starijim i nemoćnim osobama, nakon što su mu se počeli pojavljivati simptomi epileptičnih napada kao posljedica ozljede glave. Buddy je naučio pozvati 911 pritiskanjem posebne tipke na prilagođenom telefonu. Policija u Scottsdaleu priopćila je da je Stalnaker proveo dva dana u bolnici i da se u potpunosti oporavio. 'To je nevjerojatno... čak i najstariji dispečeri službe 911 ne pamte sličan događaj', rekao je policijski dužnosnik Mark Clark.

17.09.2008. Zbog neobjašnjive bolesti spaljuju trupla krokodila

Stručnjaci iz nacionalnih parkova u Južnoafričkoj Republici još uvijek pokušavaju otkriti razloge velikog pomora krokodila u Kruger National Parku. Kako su otkrila prva vještačenja, krokodili su pomrli od bolesti zvane pansteatitis - klinički simptomi te bolesti su otvrdnjavanje tjelesnih masnoća i promjena boje masnoća iz bijele u narančastu. Otvrdnjavanje je pak dovelo do manje pokretljivosti krokodila, koji nevoljko ulaze u vodu, pa umiru od izgladnjelosti. Do kolovoza je pronađeno 150 mrtvih krokodila, a smatra se da ih ima i više. Krokodili su se mogli zaraziti jedući odbačenu ribu ili iznutrice koju su odbacili ribari, no do većeg širenja bolesti moglo je doći i zbog kanibalizma unutar vrste, odnosno predmnijeva se da su krokodili jeli trupla na koja su naišli i tako se zarazili.

17.09.2008. U beogradskoj Palači pravde nastanili se šišmiši

U zgradi beogradske Palače pravde trenutačno živi nekoliko tisuća šišmiša, ali nitko im ne smije ništa jer su zakonom zaštićeni, piše beogradski list Politika. List dodaje kako je gotovo isti broj zaposlenih u beogradskoj pravosudnoj ustanovi. Milan Paunović iz beogradskog Prirodoslovnog muzeja za Politiku je rekao kako je taj muzej prije dvije ili tri godine popisao i prebrojao šišmiše u zgradi palače pravde. Paunović kaže kako nisu uspjeli ništa napraviti glede premještanja šišmiša jer je unutarnji prostor zgrade vertikalan i izuzetno širok, te stoga izuzetno nezgodan za bilo kakvo hvatanje šišmiša.

16.09.2008. Australija i dalje traga za napadačem na klokana

Cijela Australija i dalje traga za muškarcem koji je prije nekoliko dana snimljen kako brutalno premlaćuje klokana. Snimka koja je šokirala Australiju eksplicitno prikazuje napadača kako se u maniri boraca ultimate fighta obračunava s nesretnom životinjom. Australsko kraljevsko društvo za sprječavanje okrutnosti nad životinjama (RSPCA) provodi snažnu kampanju uz veliku potporu javnosti i medija kako bi se pronašli krivci i spriječili eventualni napadi na životinje. Australski stručnjaci za životinje vjeruju da je klokan bio ozlijeđen i prije nego što je postao žrtva napadača, što dodatno opterećuje napadača koji se iživljavao na ranjenoj životinji.

16.09.2008. Okapi prvi put snimljen u divljini

Londonsko zoološko društvo objavilo je da je po prvi put u divljini snimljen okapi, afrička životinja toliko rijetka da se nekoć vjerovalo da se zapravo radi o mitskom jednorogu. Skrivenim kamerama ZSL-a i Kongoanskog instituta za zaštitu prirode (ICCN) tri primjerka okapija snimljena su u šumama nacionalnog parka Virunga u DR Kongu. Fotografije su odagnale strahove da je životinja istrijebljena u dugogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji. Okapi ima karakteristike žirafe, konja i zebre, i vrlo je stidljiva životinja, koja je u stanju osjetiti čovjekovu prisutnost na nekoliko kilometara daljine i teško ju je uhvatiti. Prirodno i jedino stanište su joj izolirane prašume u središtu DR Konga. Posljednji je put u divljini primijećena prije 50 godina. 

15.09.2008. Zeleni prijavljeni zbog plana napada na tvornicu

Uprava danske Tvornice kamene vune Rockwool u Pićnu prijavila je policiji Zelenu stranku - zelenu alternativu zbog prijetnji tvornici i njenim zaposlenicima, jer su, kako navode, 'nakon poziva za napadom na tvornicu ugroženi sigurnost i pravo na rad'. Voditeljica službe za odnose s javnošću Rockwoola Anđelka Toto Ormuž potvrdila je da su u prijavi labinskoj policiji zatražili zaštitu radnika i imovine. Razlog za prijavu je priopćenje Zelene stranke u kojem se najavljuje moguća eskalacija događanja nepoželjnih za tvornicu i njene djelatnike. Predsjednik Zelene stranke Josip Anton Rupnik prijavu policiji smatra 'samo još jednom u nizu Rockwoolovih igara', da bi 'zamaglili svoj protuzakonit dolazak u taj kraj, zahvaljujući sprezi lokalnih i državnih političara'.

15.09.2008. Živoderi dave pse, a Grad plaća eutanaziju!

Tvrtka CRPK, koja vodi Sklonište za životinje u Utinji, krši Zakon o zaštiti životinja kao i ugovor koji je potpisan s Gradom Karlovcem o obavljanju tih poslova. To tvrde Dražen Horvat, doktor znanosti, i Vlasta Đura, pijanistica, oboje iz Zagreba. Njima su na mučan način 9. rujna u Vojniću higijeničari uhvatili psa koji nije bio njihov, ali su se o njemu brinuli, i zadavili ga umjesto da boravi u Skloništu prema zakonu propisanih 60 dana. Udruga PCAP Int., koja nadgleda rad Skloništa, obratila se pročelnici Upravnog odjela za poduzetništvo i zaštitu okoliša Andreji Vrbanek u nadi da će Grad poduzeti određene korake da se ova situacija istraži kako se više ne bi ponovila. O svemu će biti obaviještena veterinarska inspekcija.

14.09.2008. Izložba pasa mješanaca i čistokrvnih bez rodovnice

Danas, 14. rujna u 15 sati, Noina arka i Pet centar organiziraju izložbu pasa mješanaca i čistokrvnih bez rodovice. Izložba se održava na parkingu Pet centra Drvinje. Traže se volonteri koji bi mogli svojim autom prevesti pse iz Dumovca na izložbu i poslije izložbe ih vratiti, kao i one koji bi u autu i za vrijeme izložbe, kao i na povratku, vodili pse. Jedan volonter za jednog psa.

14.09.2008. Mještani i policija spašavali medvjedića upalog u bunar

Mladunče smeđeg medvjeda upalo je u gusternu u mjestu Mala Popina nedaleko Gračaca. Na poziv obitelji Lukić policija je s upraviteljem šumarije iz Gračaca došla do mjesta gdje je majka medvjedica, pretpostavlja se, od čopora vukova čuvala mrtvo mlado, dok joj je drugo od straha ili pak zbog žeđi upalo u bunar. Uz pomoć upravitelja šumarije Igora Haka postavljene su ljestve do dna gusterne iz kojeg je dopirao medvjeđi plač. Medvjedić se po ljestvama nekako popeo i spasio. Mrtvo mladunče smeđeg medvjeda privremeno je smješteno u lovačku kuću u Kijanima od kuda će biti preveženo na Veterinarski fakultet radi utvrđivanja kako je stradalo, dok je ostatak medvjeđe obitelji pobjegao u šumu. 

14.09.2008. Čovjekovi najbolji prijatelji odjeveni su poput zvijezda

Prema nekim podacima Britanci tjedno na skupocjene krpice svojih pasa troše oko 800 milijuna kuna. Sve kako bi njihovi četveronožni prijatelji izgledali što zanimljivije i bili primjećeni. Zamislite izraz lica provalnika, koji je prošao sve zamke u dvorištu ispred preskupe kuće neke poznate face ne bi li došao do brižno skupljanih umjetnina i obiteljske zlatnine, a pred vratima kuće ga dočeka nabrijani mops u Darth Vaderovom odijelu. Užas, sve je očekivao, ali ne i Darth Vadera. Ovo bi se čak moglo i dogoditi jer sve su brojniji skrbnici koji svoje pse i mačke oblače u upravo nevjerojatne krpice. 'Ova ludost krenula je nakon što su se slavni, poput Paris Hilton, počeli u javnosti pojavljivati s pažljivo obučenim ljubimcima', kaže Jeremy Angel iz londonske trgovine odjećom za ljubimce Angels Fancy Dress.

13.09.2008. Truju vukove, a u mukama umiru psi

Nakon užasne i sablažnjive spoznaje o svakodnevnom stravičnom umiranju njihovih pasa ovčara i otvorenih sumnji u njihovo bestijalno trovanje, mještani desetak bukovačkih sela u zaleđu Đevrsaka u kulminaciji straha za golu egzistenciju, zdravlje i živote poglavito svoje djece, odlučili su o svemu javno progovoriti, pri čemu su prethodno svoja viđenja iznijeli policijskim istražiteljima koji su pristupili intenzivnoj kriminalističkoj obradi. Ujedno, jedan broj njih u diskreciji i radi zaštite identiteta iznio je sumnju kako iza bacanja otrova stoji dio nesavjesnih lovaca i lovočuvara u službi raznih koncesionara lovišta koji u zaštiti odstrela divljih životinja na tom terenu preventivno uništavaju predatore.

13.09.2008. Spašena ženka ježa od predatora i pothranjenosti

Neobična mlada ženka ježa primljena je u Stapeley Grange centar u Cheshiru. Pronašao ju je stanovnik Gobowena, Shropshira, u vrlo lošem stanju. Težila je samo 110 grama. Pretpostavljaju da je stara samo nekoliko mjeseci. Srećom, brzo se oporavlja i već je utrostručila težinu. Bezimena pacijentica, bit će puštena za nekoliko tjedana, kada dosegne 600 grama, u zaštićeni privatni vrt, gdje će je hraniti i nadgledati. 'Primimo oko 600 ježeva godišnje, uglavnom napuštene mlade, ali nikad još nismo imali ježa s blond bodljama', rekao je voditelj centra za životinje, doktor Andrew Kelly. Užasno su rijetki. Osoblje centra zadovoljno je što se tako lijepo oporavlja. Iako nije pravi albino, životinje poprime neobičnu boju od rijetkog recesivnog gena.

12.09.2008. Mačka se vratila kući nakon devet godina

Jednomu se paru vratila mačka koja je bila nestala prije devet godina, objavilo je u srijedu britansko društvo za zaštitu životinja. Dixie, 15-godišnja mačka, nestala je 1999. i skrbnici su mislili da ju je pregazio auto. Pronađena je oko kilometar od kuće u Birminghamu i to kad je jedan zabrinuti stanar pozvao društvo za sprječavanje okrutnosti prema životinjama (RSPCA) zbog mršave i iscrpljene mačke koju je mjesecima viđao u blizini. Predstavnik RSPCA Alan Pittaway provjerio joj je mikročip i potvrdio da je to Dixie. Za pola sata vraćena je skrbnicima Alanu i Gilly Delaney. 'U 29 godina koliko radim za RSPCA nikad nisam vidio nikoga tako sretnog i uzbuđenog kao što je bila Gilly', rekao je Pittaway.

12.09.2008. Dječaku otela pudlicu i prodala ga za drogu

Čakovčanka Gordana Murković iz Ulice kralja Tomislava u utorak je međimurskoj policiji prijavila krađu svog psa, bijelog pudla starog 14 mjeseci i vrijednog 3000 kuna. Gordana, koja je zbog prometne nesreće otišla u mirovinu, često honorarno radi kako bi zaradila za život. Tako je i 28. kolovoza otputovala u Varaždin kako bi raznosila letke. Svog je prijatelja zamolila da joj pričuva psa Tora. Dok je ona bila u Varaždinu, susjedov sin Jasmin šetao je psa obližnjim ulicama. 'Susjeda Renata mu je neočekivano prišla i istrgnula mu ga iz ruke. Ona ga je već prije uzela na zub jer je narkomanka i treba joj novac. Znam, jer je zacijelo već bila dogovorena njegova prodaja. Renata mi se zaista javila i rekla da je pas bio kod nje, ali da je pobjegao', kaže Gordana, kojoj je Renata prijetila da će joj iskopati oko. Policija je psa našli u Podturnu i vratila ga Gordani. Doista je bio prodan drugom skrbniku.

11.09.2008. 'Održivi' Shell uhvaćen u muljaži

Britanski regulator za tržište oglašavanja zaključio je da je naftna kompanija Shell zavarala britansku javnost nedavnim oglasom u kojemu naglašava svoj ekološki angažman, a ta bi odluka mogla konačno odrediti plafon prihvatljivosti 'zelenih' marketinških kampanja, pišu u utorak europski mediji. Ekološka grupacija WWF podnijela je žalbu britanskom nadležnom tijelu ASA (Advertizing Standards Authority) u vezi sa Shellovim ovogodišnjim oglasom u londonskom listu Financial Times, dovodeći u pitanje legitimnost upotrebe riječi 'održiv' kako bi se sugerirala ekološka održivost Shellevog kanadskog projekta proizvodnje nafte iz pješčenjaka. 'Izazov 21. stoljeća je profitabilno i istodobno održivo podmirivanje rastućih potreba za energijom', stoji u toj reklami. ASA je podržala WWF-ovu tvrdnju da je upotreba riječi 'održiv' neprikladna, te da navodi na krive zaključke budući da se oglas poziva na ekološku prihvatljivost.  

11.09.2008. Onečišćeni i najdublji dijelovi Jadrana

Međunarodni znanstveni tim, u kojemu su bila dvojica hrvatskih znanstvenika sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo dr. Nedo Vrgoč i prof. Igor Isajlović, sredinom kolovoza istraživali su sastav dubokomorske faune, do sada gotovo neistražene, u najdubljim dijelovima Južnojadranske kotline na dubinama od 1100 do 1200 metara. Već preliminarni rezultati ukazuju na dvije činjenice – izrazitu biološku vrijednost tog područja zbog velikog broja različitih dubokomorskih vrsta, ali isto tako i veliku onečišćenost najdubljih dijelova Jadrana. Po Vrgočevim riječima, količina antropogenog otpada u tom području veća je nego u većini priobalnih područja. Uzorkovanja su obavljena istraživačkim brodom Andrea u vlasništvu Sveučilišta u Bologni, a korištene su različite vrste mreža, parangala i vrša.

10.09.2008. Završio u zatvoru jer je vabio ptice

Talijanski ministar poljoprivrede Luca Zaia sastao se u ponedjeljak u Rimu s hrvatskim veleposlanikom u Italiji Tomislavom Vidoševićem kako bi mu iznio slučaj talijanskog lovca Claudija Passamaija iz okolice Trevisa, koji je krajem kolovoza priveden tijekom lova u Hrvatskoj i pritvoren je u Zagrebu. Lokalni list iz Trevisa La Tribuna di Treviso u ponedjeljak je prenio izjavu Zaije koji je slučaj ocijenio 'paradoksalnim' i 'neprihvatljivim' s obzirom da je riječ o tome da je Possamai samo upotrijebio snimku ptičjeg pjeva vabilicom. (Hina)

10.09.2008. Polarni bijeli medvjedi zbog algi u bazenu pozelenjeli

Veliko su čuđenje posjetitelja jednog japanskog zoološkog vrta izazvali polarni medvjedi koji su odjednom pozelenjeli. Tri od pamtivijeka bijela medvjeda promijenila su boju tijekom srpnja u Zoološkom i botaničkom vrtu Higashiyame nakon kupanja u bazenu obraslom algama. Pretpostavlja se da će se medvjedima vratiti prirodna bijela boja u studenom, kada se alge povuku.

09.09.2008. Jedite manje mesa da zaustavite klimatske promjene

Žele li dati svoj doprinos borbi s klimatskim promjenama, ljudi bi trebali jesti manje mesa, izjavio je u nedjelju Indijac Rajendra Pachauri, predsjednik međuvladine Stručne skupine za klimu (GIEC) u razgovoru za Observer. Rajendra Pachauri, koji s bivšim američkim dopredsjednikom Alom Goreom dijeli Nobelovu nagradu za mir za 2007. i koji već desetljećima zauzeto radi na zaštiti okoliša, misli da bi se ljudi morali postupno odricati mesa. Kako drži taj ekonomist, promjena u načinu prehrane bila bi važan korak u borbi s klimatskim promjenama jer se kod uzgoja stoke proizvode staklenički plinovi štetni za atmosferu. 'Prvo se odrecite mesa jedan dan u tjednu, a zatim postupno smanjujte njegovu potrošnju', preporučuje taj vegetarijanac. 'Želim naglasiti da moramo manje trošiti u svakom segmentu gospodarstva', dodao je.

09.09.2008. Mali Bjelovarci spasili žive zakopane mačiće

Svakodnevnu igru skupine djece iz Cankareve ulice prekinuo je čudnovati mjauk i mljackanje ispod obližnje žičane ograde. Dvanaestogodišnji Grgur Polančec prvi je čuo glasanje životinja, no približivši se ogradi ništa nije vidio. Pozornost mu je privukla svježe utabana zemlja ispod voćke.  Dječak je u pomoć pozvao prijatelje, te nakon što su razgrnuli humak, pred njima se ukazala mala mačja šapa. Nastavili su kopati, te ugledali dvije bespomoćne mačkice stare jedva tjedan dana, koje su posljednjim snagama pokušavale doći do zraka. Brzo su ih otkopali i stavili u kartonsku kutiju, dali im vode i nešto hrane kako bi mačkice došle k sebi. Premda još nisu odlučili tko će od njih udomiti mačiće, nadaju se kako će netko od njihovih roditelja ipak na to pristati. Djeca su ostala zgrožena bešćutnošću, jer su mačkice bile žive zakopane jedva dvadesetak centimetara ispod zemlje. Djeca pripominju kako su u njihovoj ulici već nekoliko puta svjedočili neljudskim postupcima u rješavanju prekobrojnih životinja.

08.09.2008. Vinkovački azil ostao na 126 kn

Samo 126 kuna trenutačno je sav novac na žiroračunu Udruge prijatelja životinja dr. Ivan Rostaš, koja u gradu na Busutu od konca veljače 2006. godine jedina brine o napuštenim psima i mačkama. U njihovoj je skrbi sada 20-tak pasa i 15-tak mačaka, neki među njima su i bolesni te zahtijevaju veterinarski nadzor, a jedna od najnužnijih potreba je 10 kg hrane svakoga dana. Iz vinkovačke Udruge prijatelja životinja apeliraju i na sve one koji mogu i žele pomoći napuštenim psima i mačkama iz njihova privremenog azila, da se mogu javiti na telefone 032/369-388 i 098/165-3045 ili e-mail adresu prijateljizivotinjavk@gmail.com. Životinjama o kojima brinu potrebna je hrana, ogrlice ili sredstva protiv kožnih nametnika, ali i svi drugi preparati za njegu pasa i mačaka. Novčana pomoć udruzi može se uplatiti na njihov žiro račun 2340009-1110222463.

06.09.2008. Lush je rekao ne palminom ulju!

Kako povećana potreba za palminim uljem dovodi do uništavanja prašuma u Maleziji i Indoneziji, kozmetička tvrtka Lush od 1. rujna izrađivat će sapune koji ne sadrže palmino ulje. Već par godina Lush istražuje ekološki i društveni aspekt uporabe palminog ulja u kozmetici, prehrambenoj industriji te kod proizvodnje biogoriva. Također rade na tome da se stvori baza za sapune koja ne sadrži palmino ulje, i tako od 1. rujna svi Lush sapuni bit će napravljeni od nove baze koja ne sadrži palmino ulje. Razlog te odluke je što potražnja za tim uljem dovodi do siječe drevnih prašuma, što uzrokuje selidbu autohtonog stanovništva iz njihovih domova, ali i orangutana iz njihovog prirodnog staništa, a sve zbog daljnjeg izrabljivanja zemlje i nastajanja još većeg broja palminih plantaža. Lush apelira na druge proizvođače i trgovce na malo da smanje uporabu palminog ulja barem za polovicu.

06.09.2008. Psi na Cipru dobili svoju prvu plažu

Popularno ciparsko odmaralište Ayia Napa otvorilo je prvu legalnu plažu za pse na tom otoku. Dolazak pasa na plaže dugo je već predmet rasprava na Cipru. Ono je zabranjeno na većini poznatih plaža, a ljudi koji sa svojim psima krše to pravilo često su na meti ostalih kupača. Nedavno je jedan takav slučaj svađe čak i završio ubojstvom skrbnika i njegova psa. Plaža za pse otvorena je u dijelu Ayie Nape koji se zove Louma, i u povijesti je zabilježeno kao mjesto na kojem su nekada pastiri vodili svoje ovce na osvježenje u moru.

05.09.2008. Sjeverni pol po prvi puta u povijesti postao otok

Najnovije satelitske fotografije napravljene prije tjedan dana pokazuju kako je otapanje leda po prvi puta otvorilo Sjevero-zapadni i Sjevero-istočni prolaz, što sada omogućuje da se oplovi cijeli Sjeverni pol. Dok se trgovačke brodarske kompanije vesele ovom fenomenu, znanstvenici su iznimno zabrinuti jer ovo pokazuje koliko je uistinu velik problem globalnog zatopljenja. Znanstvenici poručuju da ovo može značiti početak kraja Sjevernog pola. Znanstvenici prognoziraju, u slučaju da se ovim tempom nastavi topljenje leda, da bi za pet godina cijeli Sjeverni pol mogao biti otopljen tijekom ljetnih mjeseci.

05.09.2008. Štakori zbog inflacije postali popularna hrana

Cijene mesa štakora u Kambodži ove su godine četverostruko više nego lani, ali i dalje prihvatljive za siromašne ljude koji si zbog velike inflacije ne mogu priuštiti druge vrste mesa. Prema posljednjim procjenama Središnje banke Kambodže, inflacija u toj zemlji iznosi 37 posto, a cijena štakorskog mesa skočila je sa 30 centi na 1,28 dolara po kilogramu. Poplave koje su nedavno pogodile zemlju natjerale su štakore na bijeg u područja veće nadmorske visine što je seljacima koji ih love bitno olakšalo posao. Štakori su uobičajena hrana na Tajlandu, a čak je i indijska vlada zbog rastućih cijena hrane potaknula svoje stanovništvo na konzumaciju štakora.

04.09.2008. Buckinghamska palača za spas crnih medvjeda

Već skoro 200 godina spuštale su se na glave uspravnih vojnika, bile su fotografirane od milijuna turista i potaknule na bezbroj prosvjeda, ali sada postoje velike šanse da se napokon kontroverzne kape od medvjeđe kože koje nose stražari Buckinghamske palače zamijene puno modernijom, humanijom alternativom. Markantni stražari bi uskoro mogli zamijeniti svoje crvene kapute s okretnim kreacijama Stelle McCartney ili Viviene Westwood, nakon sastanka na kojem će glavni službenici Ministarstva obrane u Ujedinjenom kraljevstvu razmotriti asortiman alternativnih kapa kreiranih od vodećih dizajnera. Barunica Taylor, koja je obvezna pribavljati opremu za cijelu vojsku, naći će se s predstavnicima PETA-e kako bi pregledali dizajne.

04.09.2008. Zeleni će tužiti EU

Ekološke udruge tvrde kako nova maksimalna zakonska ograničenja za dopušteni udio pesticida u prehrambenim proizvodima dostupnima u EU-u, narušavaju sigurnost hrane jer će potrošače izlagati nedopuštenim razinama onečišćenja. Istraživanje Greenpeacea, koje je preispitalo 170.000 ograničenja pesticida obuhvaćenih propisima EK, izdvojilo je jabuke, kruške, grožđe, rajčice i slatke paprike među proizvodima čija je razina zagađenja dovoljno visoka da izazove akutne i kronične štete po zdravlje ljudi, osobito djece. Ta studija procjenjuje da je više od polovine prehrambenih proizvoda u EU onečišćeno nekom vrstom pesticida. PAN (ekološke udruge Pesticide Action Network) Europe očekuje da Prvostupanjski sud svoje mišljenje objavi početkom 2009.

03.09.2008. Uhićen japanski ljubitelj zmija

Neimenovani Japanac uhićen je zbog ilegalnog posjedovanja 51 zmije otrovnice u svom malenom stanu u Tokiju, objavila je agencija Jiji. Među njima je bila i iznimno otrovna 1,9 metara duga crna mamba dopremljena iz Afrike. Ova privatna jazbina sa zmijama otkrivena je prošloga mjeseca nakon što je njihov skrbnik morao potražiti pomoć liječnika jer ga je ugrizla kobra, jedna od njegovih ljubimica. Čim je otpušten iz bolnice Japanac je uhićen zbog kršenja zakona o zaštiti životinja i njihove ilegalne nabave.

03.09.2008. Zatvorenik u Srbiji silovao kravu!

Protiv zatvorenika Miroslava Ibrića, koji je zbog ubojstva osuđen na deset godina zatvora u Srijemskoj Mitrovici, od prošle srijede se vodi interna istraga zbog seksualnog zlostavljanja životinja, javlja Kurir. Ibrić je osumnjičen da je u štali zatvorskog imanja 'Proleće' silovao kravu. Ibrića je na djelu, odnosno kravi, uhvatio jedan od zatvorskih stražara. 'Disciplinski postupak još nije pokrenut. Ovaj zatvorenik je trenutno u samici. Moramo prvo formirati komisiju koja će istražiti je li ovdje riječ samo o insinuacijama ili zaista postoje osnove, odnosno činjenice kojima možemo dokazati da je on to zaista i učinio. Ipak je riječ o kompromitirajućim činjenicama. Moramo saslušati više osoba, koje se trebaju izjasniti o tome tko je što vidio, tko je što čuo i od koga je čuo. Ova istraga potrajat će i sigurno neće biti završena sutra. Zasad još nemamo dokaza da je bilo ''seksa'' u zatvoru', rekao je Dušan Makević upravitelj zatvora.

02.09.2008. Izlov alohtonih divljih životinja

Kako bi zaustavila pokolj ovaca i janjaca, te sve češće dolaske divljih svinja u glasovite vrbničke vinograde, Primorsko-goranska županija počela je provoditi Akcijski plan izlova alohtonih divljih životinja na otocima Krku i Cresu. Alohtone vrste životinja su one koje se ne nalaze na području svoje prirodne rasprostranjenosti.

02.09.2008. Održana Noć šišmiša u Kopačkom ritu

U Parku prirode Kopački rit u nedjelju je održana Noć šišmiša u sklopu europskog projekta zaštite šišmiša, koja se tradicionalno održava zadnji vikend u mjesecu kolovozu. U šumi Ludoš u Kopačkom ritu održana je prezentacija o ugroženosti šišmiša, te njihovu značenju za eko sustav. Ravnateljica Parka prirode Kopački rit Biserka Vištica istaknula je kako u Kopačkom ritu obitava 12 vrsta šišmiša od ukupno 35 vrsta koliko ih ima u Hrvatskoj. Naglasila je značaj edukacije o šišmišima koji su zaštićeni, a među kojima se nalaze i vrste koje su posebno ugrožene. Dodala je kako je Hrvatska potpisnica Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša koji su indikatori zaštićenosti odnosno ugroženosti prirode. U Kopačkom ritu šišmiši uglavnom obitavaju u šupljinama starih drveća.

01.09.2008. Morski pas umro u jezeru Michigan

Rich Fasi iz grada Traverse ispričao je novinarima kako je tijekom ribolova u zaljevu West Grand Traverse jezera Michigan pronašao mrtvog mladog morskog psa, prenosi AP. George Burgess, direktor Programa za istraživanje morskih pasa na sveučilištu Florida, potvrdio je da se radi o morskom psu koji obitava u toplim slanim vodama. Sive je boje a vrhovi peraja su mu crni. Morski biolog Mark Tonello misli da ga je netko možda ulovio u Atlantiku i držao na ledu a potom ga bacio u sjeverni dio Michigana. Također postoji mogućnost da ga je netko držao kao 'kućnog ljubimca' sve dok nije umro, kazao je Tonello.

01.09.2008. Demokratski ustroj makakija

Makaki, vrsta majmuna koji žive u Indoneziji, mnoge odluke donose 'demokratski', odnosno uzimajući u obzir volju većine, a krdo se pokreće na inicijativu pojedinca. Skupina znanstvenika uz pomoć kamera četiri je mjeseca promatrala makakije u Indoneziji i pritom uspjela dokazati da barem dvije skupine te vrste odluke donose većinski, izjavila je voditeljica projekta Odile Petit iz francuske Nacionalne istraživačke organizacije CNRS u Strassbourgu. Za razliku od ovoga primjera, odluke u zajednicama majmuna kao i kod drugih sisavaca u pravilu se donose uz pomoć autoritarnih metoda. Primjerice, konji u svojim redovima imaju vodiča, a slično je i kod brdskih gorila, koje uvijek slijede dominantnog muškog vođu.

Broj pronađenih vijesti: 50.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2008 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting