Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 44.

31.01.2009. Spar ukinuo besplatne plastične vrećice!

Spar je kao prvi trgovački lanac u Hrvatskoj iz ekoloških razloga s 31. siječnjem ukinuo besplatne plastične vrećice. Kupcima ostaje na izbor da ponesu svoje vrećice ili torbe kada krenu u kupnju, ili da kupe višekratnu vrećicu, kakvu ima i Spar u svojoj ponudi. Prijatelji životinja očekuju da će i ostali trgovački lanci slijediti primjer Spara, koji je pokazao veliku osviještenost ukidanjem besplatnih plastičnih vrećica i pokrenuo ovu ekološku inicijativu koju će znati cijeniti i njegovi kupci.

31.01.2009. Mrtvog vepra su vezali na haubu džipa i fotografirali

Džip je bio parkiran ispred gostionice u Otočcu. Na haubi je ležao mrtvi vepar. Bio je zavezan špagom, kaže M.P. iz Gospića. U PU ličko-senjskoj tvrde da lovci mrtvu životinju nisu vozili na poklopcu motora. 'Vepra su u prtljažniku džipa prvo odvezli u veterinarsku stanicu i nakon toga u centar grada. Stavili su ga na poklopac motora kako bi ga fotografirali za uspomenu. Divljač nisu vozili nezakonito, a da jesu za to bi morali platiti kaznu od 500 kuna', stoji u priopćenju policije.

30.01.2009. Policijski pas umro jer je previše 'šmrkao' kokain

Policijski pas za otkrivanje droge umro je od rijetkog oblika raka nosa, a njegova skrbnica Anne Higgins vjeruje da ga je dobio zbog previše udisanja kokaina. Max je pomagao policiji u Avonu i Somersetu u Velikoj Britaniji, a svih devet godina trenirao je raspoznavanje mirisa droga. Prošle godine je morao u 'mirovinu' iz policije jer, zbog artritisa, više nije mogao stajati na stražnjim nogama. Rak nosa u pasa je vrlo rijedak.

30.01.2009. Čimpanza u biznis klasi zrakoplova za Frankfurt

Na sjedalo u prostoru za putnike zrakoplova Lufthanse iz Birminghama za Frankfurt Britanci su smjestili čimpanzu. Zamotan u bijelu dekicu, tromjesečni bonobo majmun Bili u sjedalo se udobno smjestio nakon što se na aerodromu i čekirao kao svi ljudski putnici. A kako je putovao u inozemstvo, napravljena mu je i putovnica po uzoru na one za građane, s punim imenom i prezimenom te slikom. Tijekom leta majmunčić Bili imao je čak 'vlastitu' stjuardesu – poput djece koja putuju bez roditelja. Majmunčić, kojega je odbacila majka Maringa iz britanskog zoološkog vrta Twycross, u Frankfurt je preseljen jer su britanski veterinari, koji su mladunca koji je rođen u listopadu othranili, dobili informaciju da ZOO u Frankfurtu ima ženku bonoba koja je s pomoću lutke istrenirana za odgoj siročića svoje vrste.

29.01.2009. Manje mesa za spas Zemlje

Jedite manje mesa! Takvu, za Nijemce 'bogohulnu' preporuku, uputio je sunarodnjacima Andreas Troge, iz vladina savjetnička tijela za okoliš, i to kako bi spriječili globalno zagrijavanje. Trogeov apel posljedica je jasne računice: poljoprivreda i stočarstvo odgovorni su za 15 posto njemačke emisije stakleničkih plinova, industrija prerade mesa najveći je 'gutač' energije, a štetni su i stočni 'nusproizvodi'. Ugledajte se na mediteranske zemlje, meso jedite samo u posebnim prigodama - savjetovao je Troge Nijemcima, čiji je jelovnik nezamisliv bez kobasica i odrezaka.

29.01.2009. Jedanaestogodišnjak ubio šest bikova

Nakon što je u jednoj borbi ubio šest mladih bikova, Michelito Lagravare Peniche, 11-godišnjak iz Meksika, je čini se postao najmlađi matador na svijetu kojemu je tako nešto pošlo za rukom. On sada mora čekati da stručnjaci iz Guinessove knjige rekorda pogledaju snimku njegove borbe i odobre rekord. Nakon što su se protiv tog nastupa pobunile grupe za zaštitu djece i protivnici borbe s bikovima, gradonačelnik Medine je otkazao pokušaj rušenja rekorda uz objašnjenje da je osobama mlađima od 18 godina zabranjeno sudjelovanje u tako rizičnim pothvatima. No, kontroverzna je borba na kraju ipak održana zahvaljujući uredu javnog tužitelja koji je prihvatio tužbu Michelitova oca, bivšeg francuskog borca s bikovima.

28.01.2009. Vegan u Bijeloj kući?

Novi američki predsjednik Barack Obama imenovao je zaštitnika životinja Cassa Sunsteina za šefa relativno nejasnog, ali ipak vrlo moćnog Ureda za informacije i regulativna pitanja (OIRA). Tzv. 'regulativni šef' Bijele kuće, kako se općenito naziva njegova funkcija, odgovoran je za svaku regulativnu agenciju u SAD-u, kao što je i EPA, te ima uvid u sva administrativna pravila. Sunstein, koji je vegetarijanac i jedan od autora knjige Animal Rights: Current Debates and New Directions, zagovarao je mnogo strožije odredbe za svaku granu industrije koja iskorištava životinje, uključujući i zabavnu i odjevnu industriju, kao i znanost i prehrambenu industriju. U knjizi Sunstein iznosi i koncept davanja životinjama pravne moći da podižu pravne tužbe preko svojih ljudskih pravnih predstavnika koji bi donosili odluke u ime svojih 'klijenata'. The Center For Consumer Freedom, organizacija koja se, pored ostalog bavi širenjem propagande protiv bilo kakvog zagovaranja prava životinja, kao i protiv organizacija koje djeluju u tom području, alarmirala je na svojim stranicama činjenicu ulaska Cassa Sunsteina u Bijelu kuću, navodeći da će pokušati staviti izvan zakona i lov kao i samo jedenje mesa.

28.01.2009. Rakun odgrizao penis pijanom Rusu

Rus Aleksandar Kirilov (44) pod utjecajem alkohola pokušao je silovati rakuna, no napadnuta životinja mu je u samoobrani odgrizla penis, izvijestio je The Sun. Kirurzi iz Moskve će pokušati popraviti ono što se na Aleksandrovoj 'muškosti' popraviti da. (vl)

27.01.2009. Zoo se nada da će hladnoća zbližiti par divovskih panda

Pornofilm nije pomogao, nije ni dijeta, a ni umjetno osjemenjivanje pa uprava tajlandskoga zoološkog vrta danas sve nade polaže u neuobičajenu hladnoću koja bi mogla zbližiti par divovskih panda i osigurati im podmladak. Chuang Chuang (9 godina) i njegova partnerica Lin Hui (8 godina) stigli su 2003. iz Kine u zoološki vrt na sjeveru Tajlanda u poznatom turističkom odredištu Chiang Maiju. Iznenadne temperature do 4 Celzijeva stupnja stimuliraju pande, tvrdi ravnatelj zoološkog vrta. Divovske pande, poznate po smanjenom libidu, među najugroženijim su vrstama. Gotovo 1600 panda živi još slobodno u Kini, a oko 180 u zoološkim vrtovima diljem svijeta. (Hina)

27.01.2009. Sve više kupaca obraća pozornost na dobrobit životinja

Prigodom kupnje hrane britanski se potrošači sve više rukovode brigom za dobrobit životinja, izvijestio je IGD, stručni tim koji proučava i potiče razvoj prehrambene industrije i njezin plasman na tržištu. Petina potrošača (20%) sada kaže kako na njihov odabir proizvoda bitno utječe spoznaja o standardima brige za životinje, što je porast u odnosu na 13% u 2008. g., proistječe iz istraživanja Potrošačkih trendova 2009. Odgovarajući na pitanje što ih brine glede proizvodnje hrane, gotovo polovica upitanih (46%) navela je uvjete u kojima žive životinje, dok je prošle godine to izjavilo tek 38% anketiranih.

26.01.2009. Finski proizvođači krzna u strahu od neprofitabilnosti krzna

Smanjenje potražnje i opadanje cijena pruzročili su strah među proizvođačima krzna u Finskoj. Na prvoj aukciji krzna u ovoj sezoni, održanoj krajem prosinca prošle godine, prodani je samo 31% od 126.000 komada krzna plave lisice koja je jedna od najvažnijih finskih životinja koje se uzgajaju i ubijaju radi krzna. Budući da su ruski i kineski kupci bili sumnjičavo oprezni na održanoj aukciji očekivanja za sljedeću aukciju u ožujku nisu ništa bolja. Financijska kriza se također osjeća i odjevnoj industriji, koja koristi krzno kao sirovinu. 'Mnogi uzgajivači imaju velikih financijskih problema', ističe Prikko Rantanen-Kervinen, upravni director Finnish Fur Sales Co. Ltd.

26.01.2009. Jelen napao lovca koji ga je ustrijelio

Randy Goodman iz Sedalije u američkoj saveznoj državi Missouri našao se u situaciji gdje je lovac postao lovina. Naime, nakon što je velikog jelena kapitalca dva puta ustrijelio i bio siguran da je ubio životinju, 47-godišnji lovac borio se za život. Iako je jelen pao na zemlju nakon dva pogotka, sekudnu kasnije razbiješnjena životinja od 120 kilograma napala je Goodmana bacivši ga na pod i počela ga gaziti papcima. Napad koji je doživio prije Božića Goodman opisuje kao '15 sekundi pravog pakla'. Poslije napada jelen je pretrčao malu udaljenost prije nego što se srušio. Goodman je tada prikupio snage i u životinju ispalio još dva metka kako bi bio siguran da je ovaj puta stvarno mrtva.

25.01.2009. Jacquesa Chiraca ugrizao depresivan pas

Bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca ugrizao je njegov pas Sumo, koji se u posljednje vrijeme liječi od depresije, objavila je javnosti Chiracova supruga Bernadette. Sumo je maltezer koji je u zadnje vrijeme izrazito nervozan, iako prima terapiju antidepresivima, rekla je Chiracova supruga magazinu VSD, dodavši da je napad na njezinog supruga bio 'dramatičan'. Jedan od suradnika bivšeg francuskog predsjednika rekao je da ugriz nije bio strašan i da nije ostavio ožiljak. Chirac je veliki ljubitelj japanskog sumo hrvanja po čemu je i zlovoljni maltezer dobio ime. (Hina)

25.01.2009. Ellen i Portia postale veganke

Hollywoodske lezbijke, Ellen DeGeneres (50) i Portia De Rossie (35), na prvom su spoju otkrile kako su obje vegetarijanke. Nakon nekog vremena postale su veganke. Ne samo što su obje sretne zbog ovog suosjećajnog izbora, već je najbolje i to što se ne mogu udebljati.

24.01.2009. Kažnjen jer je napustio gotovo 300 štakora

Toby Duffany muškarac je s Rhode Islanda koji je za 'kućne ljubimce' imao 280 štakora koje je jednoga dana odlučio napustiti te ih prošloga mjeseca ostavio uz cestu. Otkrila je to i policija, privela ga sudu koji je muškarcu odredio 1000 dolara kazne i 50 sati dobrotvornoga rada. Muškarac se pred sudom izjasnio da nije kriv dodavši kako ih se riješio jer više nisu mogli živjeti s njim u stanu s obzirom na to da je nedavno postao otac i ima malu bebu. Udruga za prevenciju nasilja nad životinjama iz Rhode Islanda ogorčena je niskom kaznom za Duffanyja s obzirom na okrutnost njegova čina. Štakori su, naime, u kavezima ostavljeni uz cestu. Otkriveni su nekoliko dana kasnije, a ustanovljeno je da su od njih 280, 72 umrla. Drugi štakori, kako bi se prehranili, okrenuli su se kanibalizmu te pojeli umrle štakore. 

24.01.2009. Sainsbury's zabranjuje jaja iz baterijskog uzgoja

Sainsbury's, treći po veličini lanac samoposluga u Engleskoj, objavio je da će prestati prodavati jaja kokoši za nešenje jaja koje proizvođači drže u malim kavezima. Takav način proizvodnje naziva se baterijski uzgoj. Odluka tog trgovačkog lanca da ubuduće prodaje samo jaja kokoši koje žive izvan kaveza velika je pobjeda udruga za prava životinja koje se protive baterijskom držanju kokoši, izvijestio je londonski Times.

23.01.2009. Američki bajkeri u aktivizmu za životinje

Grupa tetoviranih bajkera Rescue Ink. spasila je 07.01.2009. 180 bespomoćnih maca i mačića koji su živjeli u napuštenoj kući u gradu Moriches, New York, neposredno pred njeno rušenje. Kad su bajkeri saznali za mace i mačiće koji trebaju postati 'beskućnici', sjurili su se do mjesta događanja i tako započeli akciju spašavanja i udomljavanja 180 mališana. Za završavanje akcije trebalo im je tjedan dana. U svojoj osnovnoj izjavi izražavaju svoju predanost zaštiti životinja: 'Unutar zakonskih granica, mi nećemo prezati pred ničim da zaštitimo životinje u nevolji. Djelovat ćemo bez oklijevanja kad budemo obaviješteni o situaciji u kojoj treba djelovati. Ukoliko budemo trebali uvjeravati ljude da učine ispravno... mi možemo biti jako uvjerljivi.' Grupa Rescue Ink. formirana je 2008. g. u SAD-u sa svrhom 'pomaganja u borbi protiv zanemarivanja i zlostavljanja životinja, i postojećim organizacijama za dobrobit životinja i utočištima'.

23.01.2009. Žabe su otkreketale svoje

Žabe bi uskoro mogle izumrijeti jer ljudi sve više vole jesti krakove. Svake godine u cijelom svijetu, od Indonezije do Francuske, približno milijarda žaba završi u loncu ili tavi. "Žabe su ugrožene u gotovo cijelom svijetu", upozorava Corey Bradshaw sa Sveučilišta Adelaide, dodajući da je ipak glavni razlog njihova izumiranja gubitak staništa. Bradshaw ističe da žabe imaju vitalnu ulogu u gotovo svim ekosustavima jer jedu kukce. "Njihova se populacija smanjila, a ljudi su se zabrinuli tek sada kada su im insekti počeli ugrožavati usjeve", kaže Bradshaw i predlaže da se žabe počne uzgajati kao i ribe. Bradshaw je surađivao s istraživačima u Kanadi, Singapuru i SAD-u. 

22.01.2009. Sadist škanjcu odrezao kljun

Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture u Varaždinu dobila je u nedjelju oko 17 sati dojavu da je kod Male Subotice nedaleko od Čakovca pronađena zaštićena ptica škanjac koja ne može letjeti. Ustanovljeno je da je zasad nepoznati počinitelj nastrijelio škanjca u desno krilo, a zatim je živoj ptici odrezao gornji dio kljuna! Ptica je u takvom stanju ostavljena u polju. Na žalost, zbog ozljeda morat će biti eutanazirana. Bude li počinitelj otkriven, prijeti mu kazna od 7000 do 30.000 kuna i plaćanje odštete u visini od 2400 kuna, a moguća je i kazna zatvora.

21.01.2009. Poziv na besplatna savjetovanja o prehrani i životnom stilu

Pozivamo vas u hotel Central, Branimirova 3, Zagreb, kada će u četvrtak 22. siječnja i utorak 27. siječnja o.g. u 20 h wellness savjetnici održati besplatna savjetovanja u pogledu prehrane, životnog stila i tjelesne aktivnosti. Ukoliko ste zainteresirani možete dobiti svoju besplatnu analizu stanja tijela, prema kojoj se može utvrditi točan prehrambeni program koji u potpunosti zadovoljava vaše potrebe i vaš životni stil! Poslušajte predavanja na temu: Želite postići i održati idealnu tjelesnu težinu?, Nemate dovoljno energije?, Nemate vremena kuhati izbalansirane obroke kod kuće?, Ne jedete zdravo?, Živite pod stresom?, Aktivno ili rekreativno se bavite sportom?, Izbjegavate meso i mesne prerađevine? Molimo da potvrdite vaš dolazak (ime, prezime, godište, broj mobitela) na e-mail bozena.wellness@gmail.com ili sms 098/189-1596 i 092/2092-794.

20.01.2009. UN proglasio 2009. 'Godinom gorila'

Očuvanje migracijskih vrsta ugroženih životinja Ujedinjenih Naroda je proglasilo ovu godinu (2009.) 'Godinom gorile'. Deklaracija je u skladu s potrebom da se spase naši 'rođaci primati', gorile, od istrebljenja. Očuvanje migracijskih vrsta ugroženih životinja je uvidjelo da je populacija preostalih četiri vrsta gorila u Africi u opasnosti od krivolova, krčenja šuma i smrtonosnog virusa Ebole koji ubija ne samo primate nego i ljude. Prema deklaraciji UN-a tri od četiri podvrste gorila koje su smatrane kritično ugroženim su gorile s rijeke Cross (oko 300 jedinki) planinske gorile (oko 700 jedinki) i istočno-nizinske gorile (oko 80.000 jedinki). Četvrta vrsta, zapadno-nizinske gorile, oko 150.000 jedinki, također je smatrana kritično ugroženim u nekim od svojih rodnih zemalja, kaže deklaracija.

20.01.2009. Dvojica Istrijana optužena za mučenje magarca

Zbog izlaganja magarca nepotrebnim mukama i nepotrebnoj boli, 58-godišnji Lucijan Lazarić i 53-godišnji Zorko Težak iz Pićna, zaradili su tužbe za mučenje životinje. Protiv njih je Općinsko državno odvjetništvo iz Pazina dostavilo optužni prijedlog Općinskom sudu u Labinu, zbog nepotrebnog mučenja životinje. Osim njih dvojice optužena je i veterinarka iz Veterinarske stanice u Labinu, 34-godišnja Ingeborg Olujić, zbog toga jer nije izašla na teren nakon dojave i pomogla ozlijeđenoj životinji. Lazarić je Težaku magarca ostavio na čuvanje u lipnju prošle prethodno ga vezavši unutar dvorišta napuštene obiteljske kuće u Oršanićima kod Pićna, jer se nije mogao osobno brinuti o životinji. Magarca su krajem srpnja prošle godine napali i izgrizli psi lutalice te mu teško ozlijedili stražnju desnu nogu. Težak je nakon toga magarcu otpilio kopito, zbog čega je životinja kasnije morala biti eutanazirana.

19.01.2009. Janje Beki postalo članom obitelji

Janje Beki, staro tek 20-ak dana, kućni je ljubimac obitelji Edija Dežmalja iz Posedarja kraj Zadra. U subotnje sunčano prijepodne, Edi je svog omiljenog ljubimca izveo u šetnju posedarskom rivom i s janjetom popio kavicu. 'Supruga mi je iz Povljana na Pagu. Donijeli smo ga od tamo jer je ovca, koja je ojanjila dvojke, odbacila Bekija. Mi smo se nekako sažalili i doveli ga kući u Posedarje', objašnjava Edi kako je jedno janje postalo kućnim mezimcem. Što se njega tiče, Beki neće završiti na ražnju, kakva je mahom sudbina paških janjaca.

19.01.2009. Mačka i štakor prijatelji

Video, kojeg je skrbnik mačke Ranj i štakora Peanuta postavio na YouTube prije tjedan dana, prikazuje prijateljsku igru dva štakora sa 'smrtnim neprijateljem' - mačkom! Uradak je postao pravi hit sakupivši preko 2 milijuna klikova na popularnoj stranici. Ova neobična veza između različitih životinjski vrsta nije prva takva u svijetu. Iako je ova veza razvijena u 'domaćem' okruženju, mnogo je primjera takvog životinjskog ponašanja i u divljini.

18.01.2009. Pamela Anderson brani prava pasa na život

Aktivistica u borbi za prava životinja i bivša zvijezda Baywatcha intervenirala je u ime svih pasa osuđenih na smrt u indijskom glavnom gradu financija, tražeći od vlasti da umjesto ubijanja jednostavno steriliziraju pse lutalice. Pamela Anderson pismom se obratila čelnicima Mumbaia nakon što je saznala da je u planu rješavanje oko 70 tisuća pasa lutalica. Psi ne mogu koristiti kondome, no uz malu pomoć ljudi taj se problem može bezbolno, brzo i trajno riješiti, objasnila je glumica u svom pismu Jairaju Pathaku dodavši kako je dokazano da ubijanje lutalica nije trajno rješenje u kontroliranju njihove populacije. Na odgovor iz Mumbaia nije morala dugo čekati. Na žalost Pamele i pasa, nije ih se previše dojmio njezin aktivizam. Odgovorili su kako svaka zemlja ima svoje zakone i pravila te da će se problem s kojim su suočeni prema tome i rješavati.

17.01.2009. Pas i dijete pobuđuju iste emocije

Japanski znanstvenici su otkrili da igranje sa psom potiče izlučivanje istih hormona kao i briga za novorođenče. Radi se o hormonu oksitocinu koji je odgovoran za 'povezivanje'. To je hormon koji olakšava društveni kontakt. Osim toga, pomaže majkama da se povežu sa svojom novorođenčadi. On je također hormon koji pomaže u borbi sa stresom i depresijom.

16.01.2009. Mimohod za indijski Dan republike ove godine bez slonova

Kičeni slonovi, koji su dio tradicije vojnog mimohoda 26. siječnja u povodu proglašenja Republike Indije i donošenja Ustava, neće ove godine defilirati zbog straha od izazivanja nesreće, objavili je ministarstvo obrane. Uporabi slonova, koji su ravnopravno defilirali uz deve, konje, tenkove i vojsku, usprotivili su se aktivisti za zaštitu životinja, a i sami slonovi zadnjih su godina bili ponešto uznemireni te su prijetili sigurnosti djece i publike, obrazložilo je ministarstvo. Urešeni nakitom i blještavilom bojama slonovi su tradicionalno bili glavna atrakcija mimohoda za Dan republike, a najbolje i najuspješnije učenike škole su nagrađivale povlasticom da jašu na njihovim leđima. Ove će se godine djeca morati zadovoljiti vožnjom na vojnim vozilima. (AFP/HINA/Vjesnik)

16.01.2009. Oslobodili 'Jelenka' i srnu u pretresu kuće u Zagrebu

Policija je po nalogu pretresla kuće D.R. (40), D.B. (44), B.B. (53), koji je 12 godina bio u zatvoru zbog ubojstva i pokušaja ubojstva te S.R. (63) zbog sumnja da posjeduju oružje bez dozvole. Zaplijenili su razno vatreno oružje i streljivo, i to sedam lovačkih pušaka, dva optička ciljanika, 3300 komada raznog bojnog streljiva i zračnu pušku. No zapljena tjedna svakako su životinje koje su našli u dvorištu kuće D.B. na zagrebačkom Črnomercu. Iz betonske kućice oslobodili su srnu i mladog srndaća te ih predali na skrb lovačkom društvu. Muškarac je dobio kaznenu prijavu zbog krivolova i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari. D.R. je dobio prijavu zbog ilegalnog držanja oružja.

15.01.2009. Na plaži u SAD-u izmlatio rijetku pticu radi sladoleda

Dragan Đurić (50) iz Wichite u Kansasu šetao je sa svojom suprugom plažom u Main Beachu na Staru godinu. U jednom trenutku napalo ih je jato galebova. Jedna ptica zaletjela se njegovoj supruzi u glavu te joj pokušala oteti sladoled. Đurić je uto štapom počeo mlatiti po pticama. Jednom od galebova u divljačkom napadu slomio je krilo. Morali su ga eutanizirati. Radi se o vrlo rijetkom tzv. Heermannovom galebu kojih je na svijetu preostalo tek 525.000. Ta je vrsta poznata po svojoj agresivnosti i spremna je otimati plijen od drugih ptica, pa i pelikana. Đurić je uhićen zbog okrutnosti nad životinjama, a mogao bi zbog ovog čina u zatvoru odležati i šest mjesci. Novčano bi mogao biti kažnjen sa 15.000 dolara.

15.01.2009. Granična policija mu u prtljažniku automobila našla vuka

Nesvakidašnji teret je u nedjelju u kasnim popodnevnim satima u Vinjanima Gornjima granična policija pronašla u prtljažniku automobila 22-godišnjaka iz Omiša. Kako je izvijestila PU splitsko-dalmatinska, prilikom ulaska iz BiH u Hrvatsku, policija i carinici su pregledali osobni automobil marke Toyota, splitskih oznaka, te su u prtljažniku pronašli lešinu vuka. O svemu je izviješten županijski veterinarski inspektor koji je izuzeo vučju lešinu i predao je ovlaštenom vještaku iz Uprave za zaštitu prirode. 22-godišnji vozač Toyote je priveden na kriminalističku obradu kako bi objasnio što lešina životinje, koja je u Hrvatskoj zakonom zaštićena, radi u prtljažniku njegova automobila. Mladić im je objasnio kako je vuka želio preparirati i držati ga kao ukras u svom domu.

14.01.2009. Plastične, a eko čizmice

Dizajnerica Camila Labra osmislila je čizmice izrađene od plastičnih vrećica, a ekološki osviještene kupce privlače pristupačnom cijenom od 30 funta (33 eura) i izgledom jer ne odaju da su nastale od odbačenih vrećica. Čizmice nazvane Botas Dacca izrađene su od odbačenih plastičnih vrećica koje služe u kupnji, no imaju pamučnu podstavu, a osim što su ekološki prihvatljive otporne su i na vodu. Dizajnerica je za britanski list The Daily Mail kazala kako joj za izradbu para čizama treba osam plastičnih vrećica. Naziv Dacca potječe od glavnoga grada Bangladeša, jednoga od najneočišćenijih gradova plastičnim vrećicama. Stoga su gradske vlasti uporabu plastičnih vrećica zabranile 2002. 

13.01.2009. Poziv na tribinu 'Ja volim životinje'

Pozivamo vas na Tribinu za kulturu i znanost Collegium Hergešić, koja će se održati u Zagrebu, Preradovićeva 5, u knjižnici i čitaonici 'Bogdan Ogrizović'. Tribina o projektu 'Ja volim životinje' održat će se u srijedu, 14. siječnja u 18  sati. Gost tribine je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, dok je urednik dr. sc. Slobodan Elezović, prof. Tribinu će voditi prof. Nereo Zolia.

13.01.2009. Talijani tamane divlje životinje, a lovočuvari kupe milijune

Malo je kome poznato da, osim cestovne, građevinske, duhanske i privatizacijske, na hrvatskoj crnoj sceni postoji i lovačka mafija. Na njezino postojanje na prostorima Kaštelansko-dalmatinske zagore upozorava dugogodišnji lovac i član Lovačke udruge Lećevica Nikola Kapitanović, koji za bezakonje što caruje u lokalnom lovstvu optužuje čelnike spomenute udruge Ivana Đirlića i Antu Delića. Naime, njih dvojica, kako tvrdi Kapitanović, provode organizirani kriminal obogaćen lovokradom, krađom novca i raznim zloporabama dovodeći veliki broj talijanskih lovaca na naša lovišta. Ulaz u lovna područja 150 dana u godini navodno se svakom Talijanu naplaćuje 'masno', i to od 150 do 300 eura, a dnevno ih po šumama Kaštelanske zagore boravi čak i do 30.

12.01.2009. Karl Lagerfeld brani krzno

Kultni modni dizajner Karl Lagerfeld ustao je u obranu nošenja krzna izjavom da životinje čije se krzno obično nosi ionako bi nas ubile da mogu. Sedamdesetpetogodišnji Lagerfeld potom je usporedio proizvođače krznene odjeće s lovcima kojima egzistencija ovisi od ulova te upozorio na ogromne količine odjeće i obuće koje se proizvodi od životinjske kože i nitko se previše ne buni. Pobornici prava životinja i predstavnici udruga protiv poremećaja hranjenja, izjavili su kako je modni dizajner tek modni dinosaur koji je ispao iz tijeka vremena, baš kao što su mu i krzna ispala iz mode. 'Largerfeldovo djetinjasto odbijanje priznanja da se životinje bespotrebno muče i ubijaju za svaki komad krzna te oglušivanje na javno mnijenje znači tek to da ga je gomila dizajnera koji smatraju da krznu nije mjesto u modi prešišala', izjavila je predstavnica PETA-e.

12.01.2009. Iz restorana spasili jastoga starog oko 140 godina

Newyorški restoran 'City Crab and Seafood' kupio je Georgea za 500-tinjak kuna. George, veliki jastog težak oko devet kilograma, zahvaljujući organizaciji PETA vraćen je u ocean. Tamo je i ulovljen prije dva tjedna.

11.01.2009. Svinja kao prijatelj

Michelle Lawton, 15-godišnjakinja iz Staffordshirea, Velika Britanija, nije mogla odoljeti svinji Bounty. Nju je majka odbacila i Michelle je jednostavno nije mogla ostaviti. Sad živi s njezinom obitelji u stanu nakon što su dobili dopuštenje da je smiju zadržati. Svinja čak ima svoje posebno mjesto u spavaćoj sobi.

08.01.2009. Počela najveća kampanja protiv debljine

Britanci s početkom nove godine kreću u najveću marketinšku kampanju dosad koja bi trebala uvjeriti ljude da im 'mast' nije prijatelj. Naime, 9.000 Britanaca godišnje umre od posljedica prekomjerne težine. Kako bi spriječila ovaj veliki problem, vlada se odlučila za opsežnu kampanju u kojoj će ljude pokušati uvjeriti da se zdravije hrane te da se više kreću i bave sportom. Slogan simboličnog naziva 'Mast vam nije prijatelj' vrtjet će se na televizijskim i radijskim reklamama, a na opasnosti zbog debljine upozoravat će i s plakata u dućanima i, naravno, na bilboardima. Ako ne promijene navike i nastave živjeti kao sada, do 2050. godine čak 90 posto današnje djece bit će gojazno ili pretilo. Prijetit će im tada bolesti poput dijabetesa i srčanog oboljenja, piše Independent.co.uk.

07.01.2009. Prehrana i rizik zatajenja srca

Redoviti obroci koji sadržavaju integralne žitarice mogu kod sredovječnih osoba smanjiti rizik zatajenja srca, dok obroci koji se temelje na punomasnim mliječnim proizvodima i jajima imaju suprotan učinak. Istraživači s University of Texas su 13 godina pratili prehrambene navike 14153 ispitanika u dobi između 45 i 64 godine, a rezultate je objavio Journal of the American Dietetic Association. Pokazalo se kako redovita konzumacija proizvoda od integralnih žitarica može rizik zatajenja srca smanjiti za 7%, dok redoviti obroci utemeljeni na punomasnim mliječnim proizvodima i jajima dovode do povećanja izgleda za zatajenje srca za 8 do 23%. Prilikom izračuna rizika istraživači su u obzir uzeli čimbenike poput ukupnog broja unesenih kalorija, karakteristika životnog stila, dijabetesa i povišenog krvnog tlaka.

06.01.2009. Prijatelji životinja ponovno među najboljima!

Na održanom izboru 'Vidi web top 100' za sto najboljih hrvatskih Internet stranica, stranica www.prijatelji-zivotinja.hr uvrštena je po treći put među 10 najboljih u rubrici 'Znanost, obrazovanje i kultura'. Prema riječima žirija 'Nakon što prosurfaju mnoštvom činjenica o zaštiti i pravima životinja te vegetarijanstvu, i zadrti "mesojedi" mogli bi postati 'biljojedi'.'

05.01.2009. Slonovi u zatočeništvu žive kraće nego u divljini

Slonovi u zoološkim vrtovima ne žive toliko dugo kao oni u divljini, pokazalo je novo istraživanje. Istraživači su usporedili životni vijek slonova u europskim zoološkim vrtovima s onima u nacionalnom parku Amboseli u Keniji, te otkrili kako slonovi u divljini žive dvostruko duže od onih u zatočeništvu. 'U zoološkim se vrtovima nalazi oko 1,200 slonova, a polovica njih nalazi se u Europi', rekla je voditeljica istraživanja Georgia J. Mason za DiscoveryNews. Prosječni životni vijek afričkih slonova u europskim zoološkim vrtovima je 16,9 godina, dok je onih u divljini 56 godina. Za ugroženije azijske slonove, proječni životni vijek u zatočeništvu je 18,9 godina, dok je u Mianmaru proječni životni vijek divljih slonova 41,7 godina.

04.01.2009. Zlostavljanjem doveo psa na rub smrti i unakazio ga

Šugav, pothranjen i s kandžama toliko dugim da nije mogao hodati, njemački ovčar po imenu Hobo trebao je umrijeti u roku tri dana, smatrali su veterinari. Prošlog ljeta ga je netko ostavio u skloništu za životinje u Northamptonu u Velikoj Britaniji. Tamošnji radnici nisu mogli prepoznati koje je pasmine. 'U šest godina rada nikad nisam vidjela nešto toliko strašno. Nismo mislili da će uspjeti', kaže studentica veterine Ruth Bates dodavši kako su 12-godišnjeg psa morali zlostavljati mjesecima da bi ga doveli u to stanje. Hobo je tjednima bio kod veterinara dok ga u medijima u lipnju nisu zamijetili Peter i Val Butcher. Hobo sada živi s još deset pasa, deset ljama, sedam koza, 17 ponija i 240 papiga na imanju Butcherovih u Bedforshireu. Butcherovi su čak našli prošlog Hobovog vlasnika i tužili ga za zlostavljanje. Joy Battison čeka kaznu.

03.01.2009. Mladiću zbog duga sjekirom zatukli mješanca

Mladić (22) iz Žminja i 27-godišnjak iz Svetog Petra u Šumi 30. prosinca su zbog navodnog duga sjekirom brutalno ubili psa 17-godišnjeg mladića iz mjesta Križanci u Istri. Dva su nasilnika banula u dvorište obiteljske kuće u utorak oko 22 sata vičući i prijeteći vlasniku kuće 68-godišnjem L.F. i njegovom sinu koji im navodno duguje novac. Nakon prijetnji nasrnuli su na njihovog psa mješanca koji je čuvao dvorište. Brutalno su ga zatukli sjekirom. Nakon toga su na silu pokušali ući u kuću, ali je 17-godišnjakova majka reagirala te je ih je obojicu zalila vrelom vodom. Policija je nasilnike pronašla nekoliko sati kasnije na temelju opisa.

02.01.2009. Traže se eko-filmovi

U svibnju 2009. u Sisku će se drugu godinu zaredom održati SEFF – Sisak Eco Film Festival, jedini hrvatski međunarodni festival filma o zaštiti okoliša. Festival organiziraju udruga Pozor! iz Zagreba i Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak. Natječaj za slanje filmova otvoren je do 15. ožujka 2009. godine, a sve informacije o Festivalu i natječaju autori mogu naći na službenoj stranici organizatora www.pozor-okolis.org

01.01.2009. Dupina u moru u Drveniku ubili lovačkom puškom

Umrlog dupina Bepo G. je pronašao u svibnju u moru u Drveniku kraj Makarske. Veterinrski fakultet u Zagrebu je završio obdukciju. Nalaz pokazuje da su dupina ubili iz lovačke puške, piše Slobodna Dalmacija. Bepo G. životinju je našao na udaljenosti od 200 metara od obale. Dupin je tada težio 300 kilograma i bio je dug oko 2 i pol metra. Mrtav je bio oko 15 dana.

Broj pronađenih vijesti: 44.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2009 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting