Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 29.

31.10.2009. Prijatelji životinja na utakmici Medveščaka!

Na sinoćnjoj utakmici zagrebačkog Kluba hokeja na ledu MEDVEŠČAK protiv austrijskog kluba KAC Klagenfurt u kojem je domaćin pobijedio s 4:1, među 7000 navijača koji su srčano bodrili Medvjede u Ledenoj dvorani Doma sportova na dijelu tribina - Sektor B, pojavio se veliki višemetarski transparent 'PRIJATELJI ŽIVOTINJA VOLE MEDVJEDE'. Petnaest aktivista i simpatizera udruge Prijatelji životinja ovim je činom, odnosno porukom, dalo potporu trenutačno najpopularnijem sportskom klubu u Zagrebu te još jednom ukazalo na brutalno iskorištavanje, mučenje i ubijanje životinja zbog 'modnih trendova'! Ovime su Prijatelji životinja i zagrebački Medvjedi najavili i skorašnju suradnju u kojoj će Medvjedi biti glavni junaci!

30.10.2009. Lovac ubio albino medvjeda

Albino medvjed težak 140 kilograma i star deset godina jutros u 5.45 sati odstrijenjen je jednim hicem u vrat u lovištu šuma ličkog sredogorja na planini Resnik. Radi se o vrlo rijetkoj vrsti koja spada u raritet. Ivica Miletić, predsjednik lovačkog društva Cvituša iz Lovinca ustrijelio je jutros albino medvjeda. O kakvoj se životinji radi shvatio je tek kada ju je upucao. Dodaje kako će albino medvjed biti prepariran te će krasiti prostorije lovačkog društva Cvituš. 'Albino vrste su izuzetno uočljive u prirodi, ovakav medvjed vidi se na kilometar i lov na takvu životinju definitivno ne pobuđuje lovačke strasti. Teško je vjerovati da iskusni lovac ne vidi bijelog medvjeda, ali je jednako teško vjerovati da bi albino medvjed dosegnuo težinu od 140 kilograma, a da ga nitko prije nije zamijetio. U legalnost čina nema sumnje, no ja se pitam o etičnosti istog', kaže voditeljica Centra za ozlijeđene i zaštićene vrste životinja Ingeborg Bata. (Dnevnik.hr)

29.10.2009. Hoće li hamburger uništiti svijet?

Proizvodnja 225 grama govedine stvori istu količinu stakleničkih plinova kao kad automobil prijeđe 15,8 kilometara. Utjecaj na okoliš koji ima proizvodnja i konzumiranje mesa puno je veći nego što se dosad mislilo. Prema posljednjim istraživanjima, znanstvenici su zaključili da stoka i proizvodnja stočnih prerađevina u atmosferu ispuštaju oko 32,6 milijardi tona ugljičnog dioksida godišnje, to je oko 51 posto ukupne svjetske godišnje količine ispuštenih stakleničkih plinova. Znanstvenici stoga zaključuju da je potrebno smanjiti proizvodnju mesa te prijeći na proizvode bazirane na soji i povrću. Takav pristup bi smanjio emisiju stakleničkih plinova više nego bilo koji drugi pokušaji i metode, smatraju znanstvenici. (Metro-portal.hr)

29.10.2009. Slonovi bi mogli izumrijeti za 15 godina

Trenutačno u Africi živi oko 600.000 slonova, ali sve ih je manje zbog krivolovaca koji ih zbog slonovače ubiju oko 38.000, a taj broj raste. Afrički slonovi mogli bi izumrijeti u idućih 15 godina, upozorio je prof. Samuel Wasser sa sveučilišta Washington u uglednom časopisu Scientific American. Afrički slonovi su jedna od najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu. Sadašnje procjene govore da se njihov broj kreće oko 600.000. No, ta se brojka drastično smanjuje jer se svake godine zbog ilegalne trgovine bjelokosti ubije oko 38.000 slonova. 'Ako se sadašnji trend nastavi, u Africi više neće biti slonova, izuzev u posebno ograđenim područjima gdje će, pak, trebati uložiti mnogo napora za njihovu zaštitu', rekao je Wasser čiji laboratorij pomaže Interpolu u borbi protiv ilegalne trgovine slonovačom. Wasserov tim razvio je metodu pomoću koje se DNK analizom otkriva porijeklo zaplijenjene slonovače. Tako je 2006. godine s brodova koji su plovili prema Tajvanu i Japanu zaplijenjeno 11 metričkih tona bjelokosti. (Jutarnji list)

28.10.2009. Prijatelji životinja na godišnjem ECEAE sastanku u Stockholmu

Predstavnica udruge Prijatelji životinja sudjelovala je na godišnjem sastanku Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama koji se održao u Stockholmu, 15.-17. listopada 2009. Ondje su bili predstavnici udruga članica iz Švedske, Velike Britanije, Finske, Danske, Belgije, Češke, Portugala, Nizozemske te Njemačke. Svrha sastanka bila je postavljanje strategije pristupa izmjenama Europske direktive 86/609 koja se odnosi na zaštitu životinja korištenih u pokusima, programu testiranja kemikalija REACH te daljnjem razvoju kampanje protiv Botoxa. Uz to, članice Koalicije su raspravljale o standardima HCS i HHPS i o etičkim povjerenstvima te izvjestile o lokalnim akcijama vezanim uz prestanak pokusa na životinjama.

27.10.2009. Jedenje mesa uzrokuje 51% stakleničkih plinova!

Često citirano izvješće UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) o uzgoju životinja i klimatskim promjenama iz 2006., procijenilo je da mesna industrija i uzgoj životinja za hranu uzrokuju godišnje 18% emisije plinova odgovornih za efekt staklenika. No, nedavnom analizom za World-Watch Institute dvojica znanstvenika Svjetske banke, Robert Goodland i Jeff Anhang, ustanovila su da je proizvodnja životinja za hranu odgovorna za najmanje 51% stakleničkih plinova. Kako je utjecaj masovnog uzgoja životinja na efekt staklenika bio toliko jako podcijenjen, potrebno je preispitati direktne i indirektne izvore emisije stakleničkih plinova koje uzrokuje stoka. Neki od njih su očiti, ali podcijenjeni, neke su jednostavno previdjeli, dok su neki izvori emisije pripisani pogrešnom području. Goodland i Anhang zaključuju kako je najveći utjecaj na klimatske promjene moguće postići prestankom jedenja mesa i prelaskom na biljnu prehranu. (WorldWatch.org)

26.10.2009. Ovaj tjedan širite veganstvo!

Američka organizacija IDA (In Defense of Animals) organizira četvrtu godinu za redom Svjetski POSTANI VEGAN tjedan (World GO VEGAN Week), od 25. do 31.10., kojim poziva pojedince i organizacije diljem svijeta na akcije za životinje, okoliš i opće dobro. Cilj je educirati ljude o veganstvu kao suosjećajnom, održivom i zdravom načinu života davanjem informacija o okrutnosti prema životinjama koje se iskorištavaju i ubijaju zbog dobivanja mesa, mlijeka i jaja. Ideje o dobrobiti veganstva za zdravlje, okoliš i životinje šire se informiranjem ljudi kroz javna predavanja, škole kuhanja, dijeljenje letaka, ulične performanse, izložbe, projekcije filmova, poticanje medija da objavljuju veganske recepte i članke o veganstvu. Pojedinci mogu počastiti obitelj i prijatelje veganskom hranom, zatražiti od dućana i restorana prodaju veganskih namirnica po sniženim cijenama, održati predavanje u školi ili na fakultetu, potaknuti uvođenje veganskih napitaka i obroka u omiljeni kafić ili pisati medijima da objavljuju teme o veganstvu.

25.10.2009. Veggie Meeting u Berlinu

Predstavnica udruge Prijatelji životinja sudjelovala je na prvom Veggie Summit Meetingu koji se održao u Berlinu, 16.-18. listopada 2009. godine. Na sastanku su sudjelovali predstavnici udruga koje promoviraju vegetarijanstvo iz raznih europskih država kao što su Velika Britanija, Francuska, Španjolska, Njemačka, Austrija, Bosna i Hercegovina i Srbija. Cilj sastanka bio je jače povezati udruge koje promoviraju vegetarijanstvo u europskim zemljama i poboljšati međusobnu komunikaciju kako bi se potaknula međunarodna suradnja na projektima koji promoviraju vegetarijanstvo kao etički, ekološki i zdravstveno ispravan način življenja.

24.10.2009. Pomozite spasiti život Mupiju!

Čakovečki azil uputio je na svojim web stranicama apel ljudima da pomognu spasiti život psiću Mupiju. Psić koji je u azil došao prije kratkog vremena, proteklih se dana razbolio od zasad nepoznate bolesti i trenutno se bori za život. Otpada mu dlaka s tijela, otvaraju se rane, ali još uvijek jede, pije i zrači voljom za životom. Veterinari su odlučili da ga još ne uspavaju, no liječenje i lijekovi koštaju, a azil je trenutno u velikim dugovima zbog sve većeg broja pasa i mačaka (trenutno ih ima tristotinjak) o kojima danonoćno skrbi. Dug se popeo na 42000,00 kn i ukoliko se do kraja mjeseca ne plati, azilu će biti uskraćene veterinarske usluge za sve životinje. Mole za donacije građana na žiro račun 2392007-1100062749, poziv na broj 02 222999, svrha uplate: donacija za Mupija ili donacija za pokriće veterinarskih troškova. Građani koji žele pomoći na druge načine, mogu se javiti na mail info@prijatelji-zivotinja.org ili na telefone 098 473-140, 091 8988-004, 098 241-060.

23.10.2009. Performans u klaonici

U sklopu Body Navigation Festivala (Sankt Peterburg, 24. – 30. listopada 2009.) Robert Franciszty će izvesti performans 'Četiri godišnja doba' u klaonici u kojemu prepliće dvije njemu bliske teme - animalizam i ekofeminizam, a potaknut činom sufražetkinje Emily Wilding Davison,  koja je boreći se za ženska prava skočila ispred konja kralja Georgea V. godine 1913. i poginula. Istina o klanju životinja nije nimalo ugodna: klaonice su poput vizije najdubljega pakla. U komercijalnim klaonicama, ali i na malim farmama, životinje bivaju ošamućene udarcima maljem, električnom strujom ili mesarskim pištoljima i još živima reže im se grkljan. Neke od potresnih fotografija koje se nikada neće – u punoj okrutnosti – prikazati na TV ekranima dostupne su, primjerice, na web-stranici udruge Prijatelji životinja. Dovoljno je možda samo spomenuti oksimoronsko i ciničko ime zakona o 'humanom klanju'.

22.10.2009. Simpsoni glavni likovi kampanje za zdrav život!

Američko ministarstvo zdravstva izabralo je animiranu obitelj Simpson za zaštitna lica svoje kampanje protiv pretilosti. Vlada će, naime, uložiti 640.000 funti u animirani serijal tijekom tri mjeseca kako bi pokušala navesti ljude da se zdravo hrane i vježbaju. Naime, vladini dužnosnici vjeruju da obitelj Simpson, usprkos početnom negativnom dojmu, predstavlja primjeren uzor obiteljima, prvenstveno zato što uvijek jedu zajedno za velikim stolom u blagovaonici. Osim toga, Bart Simpson vježba 60 minuta dnevno, što i preporučuju stručnjaci. Bartova sestra Lisa je, pak, vegetarijanka i jede pet obroka voća i povrća dnevno. Budući da su Simpsoni iznimno popularni likovi, preko njih bi se mogla prenijeti poruka 'stvarnim obiteljima' te bi im se skrenula pažnja na jednostavan i zdrav način prehrane. (vitamini.hr)

22.10.2009. Spasili vučjaka koji je godinu dana živio u jami

Sreću u nesreći imala je kuja u Sarića jami kod Neorića kada su je speleolozi i ekolozi spasili od sigurne smrti jer je u jami dubokoj 30 metara preživjela skoro godinu dana. 'Na tom području je mnogo jama zagađenih glomaznim otpadom, neke su dugo bile deponij glomaznog otpada, ali kad smo se približavali, iz jame smo čuli lavež i ugledali vučjaka. Pozvali smo veterinara, pas je nakratko omamljen kako bi ga mogli spasiti', kaže Tonći Rađa koji je s Domagojem Laušićem i Nikolom Brnadom spasio vučjaka. Ni on ni njegovi kolege nisu do sada vidjeli ovako izgladnjelu životinju jer je nesretna životinja u jami preživljavala sigurno više od godinu dana ližući vlagu sa zidova i hraneći se otpadom. 'Pas je miran, nema ozljeda, a nema ni naznaka da je zaražena. Sada će ostati u karanteni Veterinarske ambulante u Muću desetak dana, a nakon toga bit će spremna za udomljavanje...', kaže veterinar Kristijan Mešin. (Jutarnji list)

21.10.2009. Pokusi na čimpanzama omeli nalaženje lijekova!

Genetičar Jarrod Bailey u nedavno objavljenom članku u časopisu  'Alternatives to Laboratory Animals' navodi kako su se u posljednja četiri desetljeća čimpanze pokazale kao loš model za istraživanja raka kod ljudi. Ustanovljeno je kako su istraživanja raka na čimpanzama kao genetički našim najbližim srodnicima malo doprinijela borbi protiv raka, a stajala su društvo i vremena i uzalud utrošenog novca. Istraživanja su pokazala da su tumori kod čimpanzi izuzetno rijetki i biološki različiti od raka kod ljudi. SAD je jedini preostali veliki korisnik čimpanzi u 'biomedicinskim istraživanjima' u svijetu. Prijedlogom zakona za zaštitu primata traži se prestanak invazivnih pokusa na oko 1000 čimpanzi, koliko se procjenjuje da ih je ostalo u američkim laboratorijima. Istraživanje raka nastavak je drugih studija o korištenju čimpanzi u pokusima, osobito u istraživanjima cjepiva za AIDS, koja su pokazala da su pokusi na čimpanzama omeli nalaženje efikasnog cjepiva za ljude oboljele od AIDS-a.

20.10.2009. Jedenje ribe ne štiti od srčanog udara!

Odbor liječnika za odgovorno liječenje iznio je rezultate nove studije koja pokazuje da, suprotno uvriježenom mišljenju, konzumiranje ribe ne smanjuje rizik od zatajenja srca. Nakon 11 godina praćenja 5000 muškaraca i žena, 670 ih je imalo srčani udar. Oni koji su konzumirali najviše ribe nisu bili zaštićeniji u odnosu na ostale. Istraživanje je dio Rotterdamske studije u Nizozemskoj, gdje je, kao i u drugim zapadnoeuropskim zemljama, zatajenje srca uobičajeno.

19.10.2009. Cirkus Safari odbio pismo!

Tijekom prosvjeda ispred cirkusa sa životinjama koji se održao 17. listopada, predstavnici udruge Prijatelji životinja pokušali su uručiti pismo cirkusu Safari, no pismo je od strane cirkusa grubo odbijeno. Udruga Prijatelji životinja u svom pismu apelira na cirkus Safari da ne drži životinje, već da postane suvremen cirkus koji ne omalovažava životinje. Prijatelji životinja nisu protiv cirkusa kao oblika zabave, no oštro se protive držanju životinja u cirkusu, odnosno iskorištavanju životinja zbog zabave i profita. Aktivisti za prava životinja nastavljaju s prosvjedima pozivajući građane da ne posjećuju cirkuse sa životinjama, već da izaberu humane načine zabave za sebe i svoju djecu.

17.10.2009. Portugal zabranio izlaganje životinja u cirkusu!

Izlaganje životinja u cirkusima u Portugalu završava nakon što je vlada objavila kako se novim zakonom zabranjuje kupovina svih vrsta primata, medvjeda, morskih pasa, nilskih konja, pingvina, krokodila, slonova, velikih mačaka, morskih kornjača, nekih vrsta guštera, nojeva, škorpiona, zmija itd. Također, nije dopušteno razmnožavanje životinja koje već žive u cirkusima. Odsad će samo ovlašteni subjekti moći legalno držati određene vrste životinja koje se smatraju opasnima, iz čega su isključeni cirkusi i pet shopovi. Ministarstvo okoliša predstavlja zakon kao način očuvanja vrsta i njihove dobrobiti, kao i sigurnosti populacije. (EVANA)

16.10.2009. Koale u Australiji pred izumiranjem

Oko 50 do 90% koala u Australiji boluje od klamidije, smrtonosne bolesti koja im uništava organe. Ona nastaje kao posljedica stresa, poput herpesa kod ljudi. Pojavila se zbog nedostatka eukaliptusa jer ljudi naseljavaju njihova staništa. (24 sata)

15.10.2009. Prvo utočište za morske pse na svijetu

Narod otoka Palau napravio je prvo utočište za morske pse na svijetu kako bi zaštitili čekić i leopard-psine, oceansku bjeloperku i više od 130 drugih ugroženih vrsta u Pacifiku, piše Telegraph. Lov na morske pse drastično je porastao od sredine osamdesetih godina, vođen velikom ponudom, uglavnom iz Kine – u najnapučenijoj zemlji na svijetu juha od morskog psa predstavlja simbol blagostanja. Morski su psi ugroženi i zbog svog dugog životnog vijeka i slabe stope prirasta.

14.10.2009. Na pruzi stradali konji zavezanih nogu!

Lokomotiva bez vagona naletjela je jučer kod kanala Kupa - Kupa, između Karlovca i Draganića, na krdo od petnaestak konja. Stradale su tri odrasle životinje i jedno ždrijebe koje je, odbačeno u šikaru, sat nakon nesreće još disalo. Prizor na mjestu događaja je bio doista mučan. Od mosta koji spaja dvije obale kanala, pa sljedećih 150 metara prema Draganiću pruga je bila prepuna krvi te organa konja koji su tuda razasuti. Stravično je da su nekima od stradalih prednje noge međusobno bila zavezane konopom od kojih 20 centimetara te nisu mogli niti hodati, a kamoli trčati. Vlasnik tako očito nastoji spriječiti bijeg životinja. Konji ovim kanalom pasu godinama, uvijek bez nadzora. Do sada je bilo slučajeva da su povezanih nogu umirali od gladi i bolesti, a na Staroj karlovačkoj cesti prema Zagrebu u više navrata prilikom pretrčavanja ceste na krdo su naletavali automobili. Policija i nadležne službe ne mogu ući u trag vlasnicima, a vjerojatno je riječ o Romima iz obližnjeg naselja Orlovac. (Jutarnji list)

13.10.2009. Soja produžuje život

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Newcastle-u tvrdi kako njezin izoflavon daodzein aktivira niz događanja na DNK uzvojnicama. Kao krajnji rezultat potaknutih kemijskih procesa (metilacija), aktivira se protein pod nazivom sirtuin1 kojega se već kroz određeni niz studija povezuje s produženjem životnog vijeka i vitalnošću općenito. Do sada je za tri čimbenika studijama ukazano kako produžuju životni vijek : reduciran energetski unos (ali ne izazivajući pothranjenost pritom), redovita konzumacija resveratrola (izoflavona kojim obiluje crno grožđe/crno vino) i redovit unos - soje!

12.10.2009. Novi skandali zlostavljača životinja tvrtke Novartis!

Švicarskog farmaceutskog diva tvrtku Novartis od koje Hrvatska kupuje cjepivo za svinjsku gripu već godinama prati niz afera diljem svijeta, od podmićivanja liječnika, spolne diskriminacije namještenica i zlostavljanja životinja do špijuniranja djelatnika. Skandali su kulminirali ovih dana otvaranjem istrage zbog podmićivanja liječnika u tvrtki Sandoz, vlasnice slovenskog Leka, a inače Novartisovoj tvrtki kćeri. U Hrvatskoj je Novartis postao skandal nakon otkrića Business.hr-a da je Imunološki zavod ugovorio s tvrtkom kupnju 4,5 milijuna doza cjepiva, ali tako da se Novartis ugovorom ograđuje od odgovornosti za neefikasnost i nuspojave svog proizvoda. Unatoč tomu, Novartis stalno povećava broj pokusa na životinjama. Među većim skandalima bilo je objavljivanje pokusa s ksenotransplatacijom koji su provođeni između 1994. i 2000.godine. Riječ je o presađivanju srca i bubrega genetski modificiranih svinja u vratove, prsa i abdomen majmuna i čimpanzi. Zbog brojnih pokusa na životinjama PETA je šefa američkog Novartisa Pabla Costu proglasila najgorim direktorom kad je riječ o životinjama. (Business.hr)

10.10.2009. Stella McCartney osoblju zabranila jesti tunjevinu

Dizajnerica Stella McCartney (38), okorjela vegetarijanka, zabranila je zaposlenicima jesti ribu i tunjevinu. 'Ne samo da mi smeta što ju jedu već zasmrde cijelu tvrtku nakon ručka', kaže Stella. Vegetarijanstvo je naslijedila od roditelja.

09.10.2009. Posljednji olé u Barceloni

Europa i svijet već duže vrijeme traže od Španjolske da ukine koridu. Tijekom povijesti taj nacionalni folklor nije uspio ukinuti nitko. Prošlog tjedna, međutim, Katalonci su objavili: Katalonija ukida koridu. Jednoj (političkoj) opciji korida je nedopustivo nasilje, ona je liturgija boli za životinju. Tamošnja udruga za zaštitu životinja prikupila je 180.000 potpisa; zahtjev je proslijeđen katalonskom parlamentu koji bi potkraj mjeseca trebao zabraniti tu megapopularnu 'igru'.

07.10.2009. Deficit vitamina B12 u svejeda

Jedna od najčešćih kritika upućenih vegetarijancima i osobito veganima je nedostatan unos vitamina B12. No, da i mesojedi mogu patiti od nedostatka ovog važnog vitamina pokazuje nova studija na dijabetičarima. Autori studije su, naime, utvrdili deficit vitamina B12 u osoba s dijabetesom tipa 2. Čini se da razlog leži u procesiranoj hrani koja nerijetko čini okosnicu zapadnjačke prehrane, a lišena je važnih nutrijenata. Ista je studija utvrdila puno bolji status vitamina B12 u vegetarijanaca nego u oboljelih od dijabetesa tipa 2.

06.10.2009. Eksplozije su srušile strop, ranjeni leopard i 2 jaguara

Moka, Gina Petra, Antonija i Lu, čimpanze iz osječkog zoološkog vrta, u subotu su prvi put od srijede izašle iz kućica. No već tri dana odbijaju hranu. Životinje su izbezumljene od detonacija koje danima potresaju Osijek i okolicu. Naime, u tijeku je razminiranje šume topola uz rub zoološkog vrta. Radnici koji razminiraju područje uništavaju mine u šumskim kanalima osječkog predgrađa, neposredno uz zoološki vrt. Voditelj zoološkog vrta Zdenko Srđak kaže da su najviše stradali dva jaguara i leopard. 'Njihova nastamba je od detonacija napukla, a strop im se u potpunosti urušio. Čak su dijelovi stropa pali na njih i ozlijedili ih', očajan je Zdenko Srđak. Njegov pomoćnik Denis Vedlin dodaje da su sada prisiljeni te divlje mačke dan i noć držati u otvorenom dijelu kaveza jer prijeti urušavanje cijele nastambe. 'Otkad je počelo razminiravanje leopard, kojem je nastamba uništena, po cijeli dan samo leži i gleda u smjeru šume', kaže Srđak.

05.10.2009. Pravilnom prehranom protiv efekta staklenika

Na nedavnom sastanku Europskog kardiološkog društva u Barceloni iznesene su neke zanimljive činjenice. Naoko dva nepovezana čimbenika – kardiovaskularna oboljenja i klimatske promjene nalaze, međutim korijene u istom izvoru – industriji i pretjeranoj konzumaciji crvenog mesa. Osim što redovita konzumacija crvenog mesa uvelike doprinosi povećanom riziku od karcinoma probavnog sustava, srčanim i krvožilnim oboljenjima, sada je rasvjetljen i podatak da i za 18% povećava emisiju stakleničkih plinova. Stoga bi svjetske smjernice da se konzumacija crvenog mesa ograniči na 500 grama tjedno, a koje je prihvatila i Svjetska zdravstvena organizacija, trebale ući u svako domaćinstvo – kako zbog osobnog tako i zbog globalnog benefita.

03.10.2009. Policija pronašla 1700 životinja u autu!

Tijekom rutinske kontrole, prometna policija u Bariju (Italija) je pronašla 1700 živih životinja, zatvorenih u kutije, među kojima je bilo papigica, 300 bijelih  miševa, 150 hrčaka, 30 japanskih vjeverica, 6 kameleona i više od 1000 malih kornjača. Sve životinje su zaplijenjene i odvezene u obližnji ZOO, dok policija vrši istragu nad vozačem na kojeg se sumnja da ih je švercao. Jedan policajac je izjavio: 'Rekao je da planira prodati kornjačice po cijeni od 20 eura po glavi i vjerojatno bi zaradio pravo bogatstvo. Siguran sam da su životinje patile u tako malom prostoru.'

02.10.2009. Savjet EU-a donio pravila o kolinju!

Savjet EU-a u Bruxellesu, nakon dugih rasprava i mnoštva dilema o osjetljivim pitanjima vjerskih rituala i kulturnih tradicija, donio je uredbu kojom se reguliraju pravila postupanja prilikom ubijanja životinja u tzv. domaćoj radinosti. U dosta zemalja EU-ova uredba  se već primjenjuje, no najviše problema s njenom primjenom ima na Balkanu i Baltiku. Usvojeno je rješenje kojim se omogućuje da se u određenim sredinama gdje postoji takva tradicija nastavi s klanjem svinja, ovaca, goveda i koza za kućnu upotrebu, ali uz korištenje 'humanijih'  sredstava. Uredba utvrđuje da se životinje mogu ubijati, odnosno omamiti prije klanja 'humano' - samo specijalnim pištoljima, a nikako čekićem, maljem ili palicom po čelu, kao što je to dosadašnja praksa. (Slobodna Dalmacija)

01.10.2009. Cijepljenje mačaka protiv bjesnoće za 30 kuna!

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo te Gradski ured za zdravstvo i branitelje, u suradnji s veterinarskim udrugama, organiziraju akciju cijepljenja mačaka protiv bjesnoće po cijeni od 30 kuna. Akcija će trajati od 28. rujna do 15. listopada, a cijepljenje će obavljati djelatnici u 24 veterinarske ambulante i stanice. Iako ne postoji zakonska obveza cijepljenja mačaka protiv bjesnoće, organizatori akcije smatraju kako bi se takva praksa trebala ozakoniti. Popis veterinarskih ustanova koje će obavljati cijepljenja, skrbnici mačaka mogu pronaći na http://zagreb-psv.org. (Vjesnik)

Broj pronađenih vijesti: 29.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2009 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting